Vincit - Fuusioituneena uuteen aikakauteen

Saitte kiinnostumaan tästä keissistä hieman enemmän niin aloin pohtimaan miten Vincit on itselleni näyttäytynyt olemassa olonsa ajan.

Firma alkoi näkyä markkinalla hieman ennen 2010. Vincit tuli vähän kuin revolverit paukkuen sisään saluunan ovista. Tampereelta ponnistaen isosti agile ja scrum viitekehykseen pohjautuvan kehityksen sanoma edellä. Vesiputousprojekti? :boom: BANG - No can do! Vincitillä oli muistaakseni yhtenä keihäänkärkenä lupaus joka meni jotenkin niin, että jos projekti ei onnistu ei tarvitse maksaa.

Taustatietona: Ennen 2010 alalla tehtiin hyvin paljon kiinteähintaisia projekteja, ja Vincit onnistui muutaman muun firman kanssa iskemään tähän koloon. Moni tilaaja oli ihan syystäkin pettynyt wanhaan tapaan tehdä. Sivusta seuraavalle näytti siltä että firma kasvaa, näkyy ja kuuluu isosti. Pk-seudulle tuli nopeasti toimistoa GE asiakkuuden myötä. Rekryttiin kovaa, Tamperelaisella huumorilla höystettynä, firman järkkäämistä tilaisuuksia päätyi kumiankkaa monen työpisteen kulmalle :grinning_face_with_smiling_eyes:

Nyt pohdin firmaa pörssilistautumisen jälkeen ja tuo rohkeus tuntuu jotenkin hävinneen taipaleen alettua. Vincit näyttäytyy minulle nykyisin melko hajuttomana ja mauttomana. Osa nimitti näitä tuoteviritelmiä rohkeudeksi. Kontraan, on suurempaa rohkeutta myöntää virhe ja oppia siitä. Olisi mielenkiintoista nähdä pellin alle kuinka paljon konsultoinnin katteita ja omistaja-arvoa on potentiaalisesti syöty näillä yrityksillä.

Kiinnostus herää heti kun tuoteviritelmät saavat kenkää, siihen asti seuraan sivusta :grin:

6 tykkäystä

Hervannassa opiskelleena tietotekniikan teekkarina voin yhtyä tähän. Vincit oli vetovoimaisin firma koodareiden silmissä. Monet kaverit olivatkin siellä töissä. Joskus kävin heidän toimistollaankin tutustumassa. Mitään muuta kun positiivista ei kuulunut. Mutta sitten jossain vaihessa se positiivinen pörinä(buzz?) hävisi. Itse muutin Helsinkiin ja siirryin pelialalle joten omakin seuraaminen jäi kokonaan.

6 tykkäystä

Monesti eri keskustelulankojen välillä hypätessä huomaa miten valtava ero perussentimentissä on yhtiöstä riippuen. Joissain keskusteluissa voidaan jopa iloita huonoista uutisista, koska uutisesta aiheutuva kurssin dippi tarjoaa ostopaikan. Vincitissä taas onnistunut yritysosto on ilmeisesti bull-skenaario :wink:

Yhtiö on tällä hetkellä 7-8% vertailukelpoisen liikevaihdon ja 14-14,5% vertailukelpoisen liikevoiton vauhdissa matalilla arvostuskertoimilla. Jonin neutraalit ennusteet (joissa ei huomioida mm. yrityskauppoja) lähtevät siitä varsin neutraalista näkemyksestä että nykytilanne säilyy ennallaan. Tälläkin päästään erittäin helposti analyytikon Osta-suositukseen. Palveluliiketoiminnan vetämiseen lähtemisestä on turha edes puhua; Sehän vetää jo nyt! Pienemmälläkin yritysostolla saadaan heti 5% liikevaihtoa lisää, joten alle 12% liikevaihdon kokonaiskasvu ensi vuodelle menee mielestäni jo selvästi karhuilun puolelle. Jopa 15% liikevaihdon kasvu kuulostaa hieman pessimistiseltä, ellei talouteen ja yleiseen markkinatilanteeseen tule isoja muutoksia ensi vuonna.

Olen aikaisemmin pyrkinyt ennustamaan kauemmaksi tulevaisuuteen ja totuus on että en siihen kykene. Siksi katsonkin korkeintaan kahden vuoden päähän. Palveluliiketoiminnan skaalautuvuus on pidemmän päälle rajallista ja sen osalta on väkisin pakko laajentua ulkomaille ja tehdä yritysostoja, jos kasvu halutaan säilyttää korkealla tasolla.Tuoteliiketoiminta on erittäin isona tukena lähivuosien kasvussa ja kannattavuuden nostossa.

Yhtiöllä riittää kyllä rahat hyvin noihin parin vuoden yritysostoihin 20% kasvulla, joten sitä kauemmaksi en halua ottaa liikaa kantaa. Sektorilla vaikuttaa olevan yhä kasvavaa konsolidaatiopainetta jossa Goforen ja Vincitin tapaiset selkeät voittajat ovat selvästi ajajan penkillä eli eivät esimerkiksi yritysfuusiot eivät ole poissuljettuja. Jos lähtee siitä että yritysostot eivät onnistu, tuoteliiketoiminta ei onnistu ja kannattavuus sekä kasvu romahtavat ensi vuonna, niin ei tästä silloin tietenkään mitään tule.

Inderesin ennusteet eivät ota yritysostoja huomioon, mutta niiden kutsuminen optioksi on kyllä selvästi virheellistä. Jos lähestytään tätä yritysostokysymystä toisesta suunnasta: Mitä yhtiö ylipäätään voi tehdä tuolla raha-aarteella, mikä tilille on kertynyt ja joka kasvaa reilusti joka kvartaalilla? Yritysostot (tai lisäosinko) ovat väistämättömiä, ellei odota liiketoiminnan romahdusta.

8 tykkäystä

Oon viimeisen muutaman viikon aikana harkinnut Vincitiin sijoittamista. Omassa sijoituspäätöksessä on kolme vaihetta. 1.) Yritän päästä jyvälle yhtiön arvosta 2.) Yritän ymmärtää, mitä yhtiö tekee ja miten erottuu kilpailijoista 3.) Tutustun toimitusjohtajaan.

Olen muutaman haastattelun ja roastin nyt kuunnellut Vincitin toimitusjohtajalta ja otsaan on ilmestynyt muutama ryppy lisää. TJ:n puheiden perusteella mun on vaikea saada kuvaa sitä, mitä yhtiö ylipäätään tekee. Tuntuu, että jutut ajautuu aina pehmoiseen lässytykseen.

Kysyn nyt teiltä viisaammilta: onko vika minussa? Enkö vain saa poimittua näistä haastatteluista niitä pointteja, kun en ymmärrä alaa ja yhtiötä? On vähän tullut sellainen fiilis, että oli vika kummassa tahansa, niin Vincit ei ole hyvä yhtiö minulle.

5 tykkäystä

En osaa vastata @JHeiskanen kysymykseen, mutta tuli siitä mieleen Vincitin tj-kuvio. Kuitunenhan oli toimarina vuoden 2015 loppuun asti. Sen jälkeen toimitusjohtajana oli Tomi Pienimäki, joka siirrettiin syrjään kesällä 2018. Muistaako kukaan miksi? Koetin kaivella vanhoja tiedotteita, mutten löytänyt mitään erityistä syytä. Äkkiseltään katsottuna numerot eivät ole syynä (kts alla) ja yrityskaupoista hallituksellakin on vastuuta (jossa Kuitunen muistaakseni oli Pienimäen tj-kauden ajan),

Pienimäen ajalla EPS kehitys oli

2016 H2: 0,09
2017 H1: 0,08
2017 H2: 0,16
2018 H1: 0,45 (josta kertaluontoinen myyntivoitto 0,33)

Kuitusen paluun jälkeen:
2018 H2: 0,10
2019 H1: 0,04
2019 H2: 0,04
2020 H1: 0,14

Vastaavasti kasvuprosentit
2016 H2: ?
2017 H1: 27%
2017 H2: 29,6%
2018 H1: 12,2%

Kuitusen paluun jälkeen:
2018 H2: 22,9% (orgaaninen kasvu puolet)
2019 H1: 10,2%
2019 H2: 11,7%
2020 H1: 8,6%

Kuitunen on myös yrityksen ehdottomasti suurin osakkeenomistaja, yhteensä noin 14% omistuksella (suoraan ja Cloudberryn kautta). Lisäksi toiseksi suurin omistaja on Amor & Labor Oy, jossa Kuitunen toimi jossain vaiheessa toimitusjohtjana (kyseessä Vincit spin-off). Eli jos henkilö arveluttaa, niin tässä yhtälössä ja yhtiössä sen toimitusjohtajan painoarvo on erityisen suuri. Toisaalta onhan se hyvä, että ainakin teoriassa toimarin ja osakkeenomistajan intressit ovat yhtenäiset.

Edit: Pienimäen siirtyminen Vincitiltä pois tiedotettiin siis toukokuussa 2018 ja syyskuussa 2018 tiedotettiin hänen siirtymisestä Finnairille. Tiedä sitten kumpi tapahtui ensin (eli oliko push vai pull)

5 tykkäystä

Käsittääkseni Amor & Labor ei ole mikään spin-off vaan vanhojen työntekijöiden holding-yhtiö.

Pienimäki heitettiin sivuun (toki siirtyi hallitukseen), käsittääkseni syynä oli nimenomaan tuotepuolen heikkous ja yleinen “energiaruiskeen tarve” toiminnalle, tuossa kohtaa Javerdelin palvelupuoli oli vähän aikaisemmin saatu viskattua DataCenter Finlandille kauppahinnalla jota varmaan ostaja kiroo vieläkin (ironista kun huomioi Vincit & Javerdel fuusion tapahtumat) ja Vincit palautui takaisin konsulttitaloksi.

Yleisesti Pienimäki tuli taloon johtamaan listautuvaa “IT tavarataloa” josta sai niin konsultoinnin, IT-palvelut ja vähän tuotebisnestä, tämä vaihe ei mennyt putkeen syistä joihin Pienimäki ei ole ihan syytön.

3 tykkäystä

Ei, vika ei ole sinussa. Itsellä tätä salkussa, mutta en ole ostanut niin paljon kuin verrokkeja, koska toimitusjohtaja ja firman “tutkitusti Euroopan paras kulttuuri” ei vakuuta. Toksisten pikkupoikien leikkikoululta vaikuttaa minusta meno. Kiva katsoa jotain firman virallista infoa kun tyypit roikkuu katosta. Haha.

3 tykkäystä

Muotoilin huonosti, muistaakseni tuo on Vincitistä irrotettu “startup sijoituksiin” erikoistunut yhtiö. Eli sekä tavallaan spin-off (aiemmin tehty Vincitin nimissä) että holding-yhtiö.

"Aluksi Vincit sai työtä vastaan pienen omistuksen asiakasyrityksestä, jos asiakkaan varat eivät riittäneet muuten maksamiseen. Myöhemmin Vincit on laittanut peliin myös omaa rahaansa osana muuta rahoituskierrosta – ja osa kerätystä pääomasta voidaan käyttää Vincitin palveluiden ostamiseen.

Näin Vincitin salkkuun on kertynyt jo 12 sijoitusta. Se on lähtenyt mukaan keskimäärin 100 000–150 000 euron siemenrahoituskierroksiin, joissa Vincitin osuus on ollut noin neljänneksen."

3 tykkäystä

Inderesin laaja raportti on tältä keväältä eli se lienee vielä ajankohtainen. Siellä on avattu hieman enemmän muun muassa yhtiön liiketoimintamallia. Kannattaa tsekata. Yhtiöraportti löytyy tästä :point_down:

1 tykkäys

Suurimpien omistajien lista päivittynyt. Viime kuun suurien myyntien takana ei ollutkaan Ocram holding vaan Avoltus kaupan myötä omistajaksi tullut Samin Ja Tomin Atk-Omistus Oy. Myynyt 388 586 kpl. Myös Ocram vähentänyt 55 000.

Kummallakaan näistä ei enää ihan älyttömiä määriä ole myytävää joten sen puolesta voisi olla pientä nousupainetta.

3 tykkäystä

Tässä ketjussa pohdittiin viime kuussa, kuka mahtaa ostaa ja myydä isoja määriä Vincittiä. 11/2020 suurimmat osakkeenomistajat on nyt julkaistu Vincitin sijoittajasivuilla ja muutama mielenkiintoinen muutos sieltä löytyi.

SUURIMMAT MYYJÄT

  • kuten arvelinkin, Ocram Holding OÜ on jatkanut myyntiä (myynyt 55 225 osaketta)
  • Samin Ja Tomin Atk-Omistus Oy on myynyt peräti 388 586 osaketta. Asiakastieto.fi kertoo, että yrityksen takana on ainakin yksi Vincitin työntekijä Turun suunnalta

SUURIMMAT OSTAJAT

  • FIM Fenno Sijoitusrahasto
  • OP-Suomi Mikroyhtiöt Esr
  • Sr eQ Pohjoismaat Pienyhtiö
  • Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

Lähde:

3 tykkäystä

Kyllä noiden määrien siirto piensijoittajien salkkuihin kestää vielä hetken näillä päivävaihdoilla. Tarvii pari tiedotetta kaupoista :smiley: lmeisesti siis atk-omistajat MSE myyjän takana. Joka tapauksessa olen @Pohjolan_Eka kanssa samoissa positiivisissa tunnelmissa ja pettynyt jos kymppiä ei ensi vuonna rikota.

Mikähän noissa yrityskaupoissa on ollu osakkeiden lock-up? Nyt on 3 vuotta kulunut Avoltus kaupoista. Olisko jopa niin kauan?

1 tykkäys

Vincitin tulevaisuuden kannalta keskeistä on mielestäni se, miten USA- ja tuoteliiketoiminta lähtevät kasvamaan.
SaaS-tuoteliiketoiminnan kautta voi saada isompaa kasvua, muuten yhtiö jatkaa ketteränä IT-toimittajana hieman heikommalla vakaalla kasvulla.
Q3 lupaili hyvää VincitEAM SaaS-tuotteen kannalta, joten Q4 on erittäin kiinnostava

4 tykkäystä

Taitaa olla ainoa it-palveluyhtiö suhteessa verrokkeihin (siili, gofore ja digia) joka ei ole viimepäivien nousuun osallistunut samalla tahdilla. Veikkaan että heilläkin kysyntä ollut hyvä ja tässä markkinassa ei tarvitse kuin joku tiedote tai indereksen suositus niin +5-10% :smile: Eiköhän sekin tule lähipäivinä.

Markkinoilta kuulee että kysyntä on alalla elpynyt selkeästi kesän jälkeen eikä se huonoa ollut alkuvuonnakaan.

5 tykkäystä

Eilen tais MSE myynnit vihdoin loppua. Sit on vielä ocramilla iso potti jota ainakin marraskuussa hieman keventelivät. Alkaa näiden jälkeen ehkä myyntilaitakin olemaan vähän kevyempi ja saattaa nousu tarttua vincitiin myös.

2 tykkäystä

Vincit ja Solteq ovat lähteneet SaaS-tuoteliiketoimintaan mukaan. Käsittääkseni muut IT-talo eivät ole lähteneet ?
Solteqin kurssi on jo noussut osin SaaS:n vuoksi, mutta Vincitin ei.
Sinänsä hyvä ajatus lähteä SaaS-liiketoimintaan, koska yrityksellä pilviprojekteissa kehittynyt laaja osaaminen ja tuotekehitys sekä IT-palvelut voivat toimia hyvin rinnakkain ja jopa tukea toisiaan.

VincitEAM:n myyntiputki oli Q3:lla vahva, joten ehkä kurssia nostavia uutisia tulee vuoden vaihteen jälkeen

1 tykkäys

Eihän vincitiltä ole tullut mitään uutisia, toisin kuin kahdelta muulta yhtiöltä. Joten reaktiot ovat ihan syy ja seuraus.

Näissä Saas asioissa myös hyvä muistaa, ettei saas ole mikään taika-asia joka tekee kaikeasta automaattisesti mahtavaa. SaaS tuotteitahan on ihan laidasta laitaan, energianseurantaa, taloushallintoa jne…itsekkään en edes pysy kartalla mitä nämä eri IT-talot tekevät SaaS-puolella.

Efecte on ainoa mistä jollain tavalla edes hajua ja sen vuoksi olen sitäkin ottanut pienen position (jotain IT-tikettien hallintaan tai sen suuntaista).

Itseäni jopa vähän häiritsee kun puhutaan paljon Saas-termistä, mutta ei sitten käydä tuotteen tai palvelun etuja.

2 tykkäystä

Koko hankintakokonaisuuden sopimusaika on neljä vuotta ja sen arvioitu kokonaisarvo 25 miljoonaa euroa.

Jopas se näkyi kurssissa.

19 tykkäystä

Vincitin julkisen puolen kilpailutuksiin keskittynyt rekry alkaa tuottamaan tulosta. Näitä julkisen puolen voittoja on jo useita. Luulisin sijoitusprofiilin nousevan sijoittamisen silmissä, mikäli julkinen puoli alkaa tuottamaan merkittävää osuutta liikevaihdosta jossain vaiheessa. Sen pitäisi näkyä kurssissakin, kuten case Gofore on osoittanut. Vincitillä on myös ihan samalla lailla kova maine hyvänä työpaikkana.

14 tykkäystä

Maine on kieltämättä ollut takavuosina kova. Vincit menestyi Great Place to Work -tutkimuksessa viimeksi vuonna 2016 eli melkein viisi vuotta sitten. Kannattaa kuitenkin seurata nykytilannetta koska se kertoo enemmän kuin viisi vuotta vanhat tutkimukset.

Erilaisia lähteitä seuraamalla on havaittavissa selvää muuttoliikettä ulospäin ja se saattaa olla signaali siitä että kaikki ei olekaan enää niin hyvin kuin ennen. Lähtijöissä näkyy kokeneita työntekijöitä jotka ovat olleet mukana Vincitin menestyksen luomisessa. Löytyykö tilalle yhtä päteviä henkilöitä paikkaamaan lähtijöiden jättämää vajetta? Onko Vincitissä vielä hyvä tekemisen meininki vai onko tilalle tullut talousohjattu suorittaminen?

Inderes on myös painottanut kannanotoissaan että hallintoa ei ole tarvetta kasvattaa vaan se kestää kasvua. Tältä osin kehoittaisin seuraamaan, millaista väkeä Vincit on viime aikoina palkannut.

Vincit käynnisti loppuvuodesta voimakkaan rekrytoinnin myös teknisten asiantuntijoiden osalta. Nähtäväksi jää, miten hyvin Vincit onnistuu rekrytoinneissa ja miten hyvin kaikille sisään otettaville löytyy tekemistä.

Julkisen puolen projektit ovat Vincitille enemmän kuin tarpeen. Mutta kuten aiemmin totesin, haasteena voi olla että talossa ei ole osaamista isojen projektien ja asiakkuuksien pyörittämiseen. Vincitillä koodari on perinteisesti vastannut pitkälti myös asiakas-kommunikaatiosta. Se ei välttämättä ole enää toimiva käytäntö isoissa projekteissa.

4 tykkäystä