Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Witted Megacorp Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi–syyskuu 2023 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Witted Megacorp Oyj | Yhtiötiedote | 24.10.2023 klo 08:00:00 EEST

Liikevaihto kasvoi 23 % vertailukaudesta

Heinä–syyskuun 2023 pääkohdat

  • Liikevaihto 13,6 (11,1) milj. euroa, kasvua 23,1 %
  • EBITA-liiketulos -0,4 (-0,3) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -3,3 (-2,7) %
  • Oikaistu EBITA-liiketulos -0,3 (-0,3) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -2,0 (-2,7) %
  • Asiantuntijoiden määrä katsauskauden lopussa (FTE-kapasiteetti) 417,5 (356,1)

Tammi–syyskuun 2023 pääkohdat

  • Liikevaihto 48,1 (36,4) milj. euroa, kasvua 32,2 %
  • EBITA-liiketulos -1,0 (-0,6) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -2,1 (-1,7) %
  • Oikaistu EBITA-liiketulos -0,6 (0,1) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -1,1 (0,2) %

Ja näkymistä

Tulevaisuuden näkymät ja arvio tulevasta kehityksestä (päivitetty 21.9.2023)

21.9.2023 Witted laski näkymiään tilikaudelle 2023. Päivitetyt näkymät vuodelle 2023:

Ohjeistus tilikaudelle 2023:

  • Liikevaihdon arvioidaan olevan 63-69 MEUR
  • EBITA-liiketuloksen arvioidaan olevan –1,0 MEUR ja -0,4 MEUR välillä
15 tykkäystä

Vielä heräsi yksi kysymys katsauksesta (jota Eka tuossa aiemmin sivusikin).

Muuttunut markkina
Toteutetut toimenpiteet
Taloudelliset tavoitteet

Katsauksessa mainitaan miten kysyntä ja kasvuvauhti on hiljentynyt, toimintaympäristön odotetaan jatkuvan poikkeuksellisen haastavana, yhtiötä on trimmattu aiemmasta todella voimakkaasta kasvu- ja investointimoodista kohti kannattavuuutta. Samalla tavoittelette vuosille 2024 & 2025 noin 50% kasvua ja steppejä kohti 10% Ebitaa.

Strategiamme läpinäyvyyden ja sijoittajaluottamuksen kohtentamiseksi, voitteko auttaa rautalangasta väännettynä ymmärtämään, miten ihmeessä tällainen temppu tehdään?

Ymmärrän, jos aiheen/kysymyksen toistuvuus turhauttaa, mutta toivottavasti ymmärrätte sijoittajien epätietoisuuden esimerkiksi kasvutavoitteiden osalta, kun esimerkiksi ammattianalyytikko arvioi, ettei yhtiö kasva vuonna 2024.
(Muokattu)

1 tykkäys

Frans-Mikael haastatteli talousjohtaja Saara Ukkosta ja toimaria @Harri_Sieppi:ä Wittedin matkasta. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:41 Talousjohtajan esittely
01:24 Q3-tulos
04:06 Tulosvaroitus
05:55 Loihde Advisory
07:22 M&A markkina
08:19 Markkinatilanne, asiakaskysyntä ja hintakilpailu
10:30 Asiakaskysynnän kehitys ensi vuonna
11:34 Organisaation valmiudet
13:50 Taloudelliset tavoitteet
16:29 Säästötoimenpiteet
17:40 Sijoitustarina

5 tykkäystä

@Harri_Sieppi tässä olisi niitä kysymyksiä. Toivottavasti osaan muotoilla niitä siten, että niihin pystyy avoimesti vastaamaan. Saa vastata myös kierrellen :smiley:

Wittedin taloudelliset tavoitteet ovat todella kunnianhimoiset lähihistoriaan ja Inderesin ennusteisiin nähden. Ovatko kasvu- ja kannattavuustavoitteet edelleen realistiset vai mennyttä elämää? Ovatko tavoitteet asetettu niin, että niihin pääseminen vaatisi sitä, että kaikki menee putkeen?

Yritän tässä parhaani mukaan kaivella sitä, että ovatko nuo tavoitteet edelleen validit vai onko organisaatiossa jo asetettu mentaalinen “nämä kaipaisivat päivitystä” -tarra niiden päälle.

Koska jos Witted pääsisi esimerkiksi 5 %:n kannattavuuteen ja 5 %:n keskimääräiseen liikevaihdon kasvuun lähivuosina, olisi osake EV/S-luvulla 0,35 todella edullinen.

Isoimpana riskinä näen sen, että osakkeiden ostamisen jälkeen tavoitteet saadaan viimein päivitettyä ja käy selväksi, ettei niihin ole enää hetkeen uskottukaan. Tästä tulisi hieman petetty olo.

Mielestäni Wittedin osakkeen hinnoittelu näyttääkin sen, ettei noihin nykyisiin taloudellisiin tavoitteisiin ole markkinoilla pienintäkään uskoa.

13 tykkäystä

Samaa mieltä tästä! Itseä alkoi kalvamaan se, että usko yhtiön omaan taloudelliseen tavoitteeseen mureni. En usko hetkeäkään, että niihin enää päästäisi. Enkä usko, että yhtiössäkään tähän uskotaan.

Jos ei ole uskottavia tavoitteita, mikä on se määränpää? Seilataan ja yritetään vain joka rivillä parhaamme, ja katotaan mihin päästään (tuttua suomalaisesta urheilusta, kun Iivo Niskastakin usein väläytellään :wink: ) ?

Tarinan murentuminen on se, mikä itsellä eniten harmittaa. En enää oikeastaan tiedä, mitä odotan realistisesti Wittediltä vuonna 2025.

9 tykkäystä

Ei olla eritelty tuota raportoinnissa. Jotain hantsia varmaa saa jos katsoo Nexecin ja Talentedin kokoluokkaa ja liikevaihtoa. Jos tällainen kiinnostelee jatkossakin jengiä niin varmaan tuon voisi laskeskella :slight_smile:
“pelkkää konsultointia” → konsultointi on ihanaa, forumilla joskus aliarvostettua. Ehkäpä jokainen meistä on konsultti vielä joskus, nyt vain parhaat ovat :wink:

7 tykkäystä

@Johannes_Sippola

  1. Miltä M&A-markkina näyttää tällä hetkellä Wittedin näkökulmasta? Onko organisaatio nykyisellään jo mitoitettu sellaiseen kokoluokkaan, että kasvaminen merkittävästi isompaan kokoluokkaan (esim. vuosittainen liikevaihto >100 MEUR) on mahdollista ilman suuria M&A-hankkeita?

Ihan hyvältä, kohteita tulee edelleen myyntiin kuten aiemmin. However, tuntuu siltä, että transakatioita olisi vähemmän? Pitäs tarkastaa jostain EY:ltä tms onko todella näin, mutta tuntuu siltä että osa jää nyt piippuun. Johtuuko sitten valuaatioerimielisyyksistä, rahoituksen haasteita vai mistä, en tiedä.

  1. Mitkä ovat mielestänne keskeisimpiä tekijöitä, joilla Witted pyrkii erottautumaan kilpailijoista uudenlaisessa markkinaympäristössä omaksi edukseen?
  • Hinta/Laatu/Nopeus
  • Focus asiakkaissa, joita moni välttelee → asiakkaat jotka eivät purematta niele toimittajien jekkuja. Asiakkaissa jotka rakentavat omaa R&D kyvykkyyttä ja haluvat johtaa softatekemistä. Asiakkaissa jotka ovat matkalla softafirmoiksi ja kaipaavat kumppaneita jotka tajuavat sen.
  • Edelleen kyky houkutella markkinan parhaat työntekijät, kokeneet javasaurukset yms.
  • Kansainvälinen kasvuyhtiö, joka tajuaa firmoja jotka haluvat menestyä maailmalla ja osaa tässä myös auttaa.
  • Markkinan ainoa Megacorp. <3
  1. Pitkän aikavälin tavoitteet vuoteen 2025 asti määriteltiin silloin kun elettiin hyvin erilaisessa markkinaympäristössä. Ovatko nämä pitkän aikavälin tavoitteet edelleen niin valideja, ettei niitä ole syytä arvioida uudelleen nyt välittömästi markkinaympäristön muututtua selkeästi?

Pitkän aikavälin tavoitteita kuuluu päivittää, jos markkinaa liittyvät oletukset muuttuvat perusteellisesti tai jos pitkäaikaväli lähenee loppuaan. Wittedin pitää päivittää pitkän aikavälin tavoitteita lähitulevaisuudessa, koska 2025 on ihan kohta ovella.

  1. Jos pitäisi sanoa yksi tekijä, joka aiheuttaa Wittedille eniten päänvaivaa tällä hetkellä, niin mikä se olisi?

Uusien projektien määrän laskeminen yksityisellä markkinalla.

20 tykkäystä

@Pohjolan_Eka

I hear you. Koitin vastata tähän, kun Frans-Mikael kysyi tätä. Luulen, että kaipaisit sellaista kolmen bulletpointin listaa ja päivitystä strategiaan ja ehkä sitä että sopivassa hetkessä päivitettäisiin pitkän aikavälin tavoitteita. Luulen, etten nyt vastaa ihan 100% siihen mitä haluat vaan se vaatii meiltä sitten tuon strategiapäivityksen. Tässä kuitenkin mun näkökulmasta 3 pointtia.

Tällä hetkellä Witted on:

  • Paras työpaikka kokeneelle IT-asiantuntijalle, joka arvostaa hyvää liksaa ja työn- ja vapaa-ajan tasapainoa.

  • Paras kumppani asiakkaille, jotka haluavat rakentaa oman digi/R&D tiimin ja vihaavat toimittajalukkoja.

  • Omistajille: kansainvälistyvä kasvuyhtiö, jolla on kovat tavoitteet ja hieno 7 vuoden matka takana.

21 tykkäystä
  1. Mitkä koet olleen suurimmat hyödyt tähän asti listayhtiönä olemisesta?
  • Vahva tase ja sitä kautta mahdollisuus investoida + turvallisuus
  • Dokumentoidut prosessit
  • Osaamisen kehittyminen joka osa-alueella
  • Enempi näkyvyyttä mediassa → alalla jossa voi olla vaikea erottautua
  • Parempi mahdollisuus org. ja epärg kasvuun
  • Osa asiakkaista (pörssiyhtiöt) haluavat ostaa pörssiyhtiöiltä → totta
  1. Mitkä koet olleen suurimmat haitat tähän asti listayhtiönä olemisessa?
  • Julkinen esiintyminen, en oikein nauti siitä :slight_smile:
  • Listayhtiönä oleminen maksaa (tulee lisää kustannuksia)
  • Jengillä voi olla ennakkoluuloja pörssiyhtiöistä joita joutuu muuttaan
  1. Onko yrityskulttuurissanne tapahtunut muutoksia ipon jälkeen?
  • On, kulttuuri ei ole koskaan pysyvä vaan muuttuu aina ajan funktiona. Aina kun tulee uusia ihmisiä tai joku lähtee. Mä koen, että muutos on ollut tosi hyvä.
  1. Onko ipon henkilöstöantiin osallistuneille tullut kahvipyödissä esille harmaita hiuksia?
  • Mulla ainakin on tullut harmaita hiuksia ja vähentynytkin tukka on… En ole tarkistanut kaikkien päitä, mutta voisin veikata että joku muukin on saanut väriä tukkaan. En usko että on eroa sillä osallistuiko henkilöstöantiin tai ei, voi toki olla niinkin. Mutta tällainen turbulenssi mitä markkinalla on ollut kyllä helposti stressaa ihmisiä. Me ollaan myös jouduttu tekemään paljon org muutoksia jotka ovat työläitä.
  1. Oletko kokenut toimarina enemmän paineita listayhtiöaikana?
  • Eniten stressiä toimarina koin siitä ekasta vuodesta, kun palkattiin ekat työntekijät. Silloin jännitti että onko varaa maksaa palkat jne. Mitä isompi yhtiöstä on tullut niin sen vähempi ne ihan perusasiat on tuonut paineita.
  • Mulle uusia paineita tuo varmaan tällainen omistajayhteisön hanskaaminen, jota en ole aiemmin tehnyt. Koitan parhaani mm. Täällä palstalla, mutta tuntuu siltä että parannettavaa viestinnässä olisi :slight_smile:
  1. Oletko joutunut muuttamaan johtamistapojasi?
  • Kyllä, olen joutunut muuttamaan johtamistapoja kun yhtiö on kasvanut ja kansainvälistynyt. - IPO on siltä osin vaikuttanut johtamiseen, että hallitustyöskentely ja johtoryhmätyöskentely on ammattimaistunut. → Hieno juttu
  1. Missä kaipaisit omasta mielestäsi tällä hetkellä eniten apua toimarin työssä?
  • Hmm… ehkä joku voisi olla parempi hoitamaan näitä IR hommia kuin minä. Mulle tämä on kehitysalue :slight_smile:
  1. Kaduttaako listautuminen?
  • Ei kaduta.
  1. Mikä on mielestäsi viimeisen vuoden aikana ollut suurin epäonnistuminen ja onnistuminen?
  • Onnistumisia: tasonnosto myynnissä, jengin levelup ja uusien johtajien osaamisen kehittyminen
  • Epäonnistumisia: harmittaa, että kasvuvauhti hidastunut ja ollaan Q3 jälkeen tappiolla &%(!&T! Muutosten nopeus tuntuu liian hitaalta
  1. Mitä opit tästä epäonnistumisesta tulevaan ja miten huolehdit että kokemaa onnistumista monistetaan?
  • Nyt pitää tehdä sellaisia asioita ja muutoksia että jatkossa ei tehdä tappiota.
  • Seuraavassa elämässä panostaisin enempi myyntiorganisaation johtamiseen day1.
  • Pitää pystyä kokemuksen kautta tekemään muutoksia nopeammin.
27 tykkäystä

Moro,

Jos vertaa niitä taloudellisia / pitkän aikavälin tavoitteita / tämän vuoden vauhtiin niin jes, oot oikeassa ne tuntuu tosi kovilta myös mun mielestä. Jos sitä peilaa sit pidemmällä aikavälillä ja yhtiön historiaan niin sit ne tuntuu kohtuullisilta.

Pitkän aikavälin tavoitteiden isoin haaste meillä on se, että ne eivät kohta ole enää pitkän aikavälin tavoitteita koska 2025 on pian ovella. Sen vuoksi niitä pitäisi kyllä päivittää lähitulevaisuudessa.

Meidän jengi asettaa itselleen ja on aina asettanut tosi kovia tavoitteita. Se on myös ollut se mikä on puskenut yhtiön vuosittain jopa 100% kasvuun. Jos oltaisiin hiireilty niin oltaisiin asetettu jotain 10-20% kasvutavotteita ja oltaisiin edelleen 30+ henkeä työllistävä firma. Ei meidän jengi oikein tahdo tyytyä sellaiseen, mutta nyt sitten kun tulee ajankohtaiseksi miettiä uudet pitkän aikavälin tavoitteet niin pitää sit pohtia, että mitä julkisia tavotteita yhtiö itselleen asettaa ja mitkä voivat olla vaan niitä meidän omia rakkaita sisäisiä tavotteita :).

Tällä hetkellä me tehdään hikihatussa töitä, että vähän poikkeuksellisessa markkinassa tehtäisiin oikeita valintoja ja nykyisellä tiellä pysyttäisiin.

14 tykkäystä

Mä lähetän sulle kovasti tsemppiä :cupid:.
Mä odotan Wittediltä suuria tulevaisuudessa ja koen, että matka on vasta ihan alussa. Joskus on myötä mäkeä ja joskus vastamäkeä, ihan kuin kaikissa rakkaustarinoissa.

Tehdään nyt töitä sen eteen, että myös sun asettamat unelmat toteutuu, eikä luovuteta koskaan.

16 tykkäystä

Suuri hatunnosto @Harri_Sieppi siitä, että olet vastaillut jotenkin välittömän vilpittömällä otteella näihin kysymyksiin. Erottautumistekijä sekin, sellainen, josta itse ainakin pidän.

25 tykkäystä

Tässä vielä samoja videolla, kun viimeksi tuli videosta kiitosta :slight_smile:

36 tykkäystä

Kiitos vastauksista ja eritoten siitä, että jaksat yhtiötä seuraaville videon tekoon aikaasi käyttää.

Toivottavasti näitä tulee jatkossakin.

Viestinsäsi ei missään nimessä ole mielestäni foorumilaisten suntaan ollut epäonnistunutta, päinvastoin. Foorumiketjun aktiivisuus, viestien sävy, osakekurssin lähihistoria ja yleinen markkinasentimentti luonnollisesti korreloivat; laskukaudella sylkykuppi ja nousukaudella kultasormi…

Lisäksi viestitte ja visioitte it-alasta ja sen tulevaisuudesta eri tavalla kuin moni muu, joten olet varmasti muuallakin saanut siihen tottua, että vastustajien ja epäilijöiden äänet kuuluvat myötäilijöitä vahvemmin.

*Olkaa erilaisia, älkää muuttuko.
*Välttäkää liiallista mainitsemaasi turvallisuuden tunnetta, se vie nälän.
*Taklatkaa parhaiten ne asiantuntijoiden ennakkoluulot tylsästä ja jäykästä ”korporaatio pörssiyhtiö työpaikasta”

Tsemppiä ja menestystä tuleville kvartaaleille ja vuosille👍

20 tykkäystä

Sieppi ostoilla

15 tykkäystä

Silti me ollaan tällä hetkellä Inderesin sijoittajamielikuvaindeksilla jossain sijalla 93/100. :thinking:

9 tykkäystä

Noooo, listauduitte melkoisella positiivisella meinigillä ja oletuksella, ettei markkinaympäristö muutu minnekään ja keihäänkärkenne on osaajapulassa pärjääminen muita paremmin. Tällainen hieno käppyräkin julkaistiin kertomaan, miten komeasti kasvetaan (on muuten edelleen ilmeisesti ajantasainen kun se kerran löytyy teidän ’ Strategia ja taloudelliset tavoitteet’ sivulta).

Tämän jälkeen olette puolessatoista vuodessa antaneet kaksi tulosvaroitusta (tai siis “Näkymien laskua”) ettekä ole päivittäneet esimerkiksi tuota tulevaisuuden visiota, jossa gappi luvatun ja nyt tulevan 2023 välillä on nyt jo ihan huomattava (tulosvaroituksen lv haarukka 63-69 MEUR, EBITA pakkasella). Tällä foorumillakin useampi on tuota 150MEUR tavoitetta kyseenalaistanut mutta vastaukset on kierteleviä.

En ole varmasti ainoa, jolla on vaikeuksia luottaa, että osaatte toimia vaikemmassa markkinassa yhtä hyvin kuin ikuisessa nousumarkkinassa. Ne on kuitenkin ihan eri ympäristöjä eikä kaikki välttämättä osaa molempia. Jos teillä olisi selkeä näkemys lähivuosien realistisista tavoitteista (ja miten ne saavutetaan), olisitte sen varmaan julkaisseet. Koska sitä ei näy, oletan ettei sitä ole.

edit: tl;dr: actions speak louder than words. :slight_smile:

21 tykkäystä

Nyt kun olet @Harri_Sieppi vastaamassa täällä, niin julkkaripuolen toiminta kiinnostaa. Insight-raporttienne ja muiden yhtiöiden kommenttien perusteella julkkarin kysyntä ei ole hiipunut lähimainkaan kuin yksityinen puoli.

Miten kommentoisit tämä vuoden suoritusta julkkaripuolella?

Miksette ole saanut kasvun vetoapua tarpeeksi julkkarista ja mikä pitää muuttua, ett menestytte tulevaisuudessa siellä paremmin?

Moro @Putti,

Kyllä julkisella sektorilla edelleen kysyntä on vahvaa, eikä ole näyttänyt siltä että julkinen sektori mitenkään hidastaisi vaikka muu maailma niin tekisi.

Aika moni firma on rynnännyt kohti julkisen sektorin hankkeita ja kisa sielläkin on nykyään paljon kovempi kuin vaikka vuosi sitten. Se näkyy mm. Sillä että jos jollain sattuu olemaan paljon osaajia saatavilla (eli penkkiä) niin taho saattaa haluta hinnoitella tosi aggressiivisesti.

Ollaan me voitettu jonkun verran erilaisia kilpailutuksia Wittedinä, joten kyllä sieltäkin ”vetoapua” tulee :slight_smile:

Julkisesti on kirjoitettu ainakin näistä julkkarivoitoista:

Finnvera järjesti yli 7 miljoonan it-kilpailutuksen – tässä ovat voittajat | Tivi
Finnvera järjesti yli 7 miljoonan it-kilpailutuksen – tässä ovat voittajat | Tivi

Kuntien Tiera
Witted nappasi 7-vuotisen diilin kuntien it-yhtiöltä | Tivi

KELA
Kela kilpailutti yli 26 miljoonalla it-konsultointia – tässä ovat voittajat | Tivi

TAMPERE
Tampereella järjestettiin 14 miljoonan it-kilpailutus – tässä ovat uudet hovihankkijat | Tivi

Tilastokeskus
Tilastokeskus ulkoistaa isossa it-hankkeessa tuoteomistajan tehtävän | Tivi

Veikkaus
Witted nappasi jopa 0,9 miljoonan Veikkaus-diilin | Tiv

Wittedillä on pieni oma julkkariin keskittynyt tiimi, joka hoitaa näitä kilpailutuksia ja on mukana kaikissa projekteissa. Julkinen sektori on meille vielä varsin pieni focus-alue ja mikäli sitä haluttaisiin vahvistaa niin sinne kannattaisi lisätä panostuksia. Täytyy arvioida koko ajan, että mihin pienet pennoset kannattaa käyttää ja tämä on tottakai yksi osa-alue jota meidän kannattaa pohtia aktiivisesti. Moni firma tekee näitä hankkeita PK-seudun ulkopuolella, matalamman hintatason saavuttamiseksi.

19 tykkäystä

Joo, meni aika pitkän kaavan kautta haastiksessa, mutta hyvin hiffasit tässä mitä hain takaa :smiley: :+1:

Pitkän aikavälin strategian laatimisessa ja tavoitteiden asettelussa tuntuu käyvän harmillisen usein niin, että juuri kun saat ne valmiiksi, niin takuuvarmasti iskee se “kerran 100 vuodessa” -kriisi ja sitten kipuillaan sen viisivuotissuunnitelman päättymiseen saakka. Noh, eihän suunnittelusta ja linjausten tekemisestä voi kokonaan luopua, mutta vaikkapa tuollainen hieman lyhyempi 3 vuoden sykli saattaisi vähentää harmaiden hiuksien määrää, koska erityisesti pienemmän pörssiyhtiön organisaatiolla joustavuus ja reagointikyky on kilpailuetu isoihin toimijoihin verrattuna. Jollain Nokian kokoisella firmalla kestää pelkästään johdon mahtistrategian jalkautuksessa vähintään se 2-3 vuotta, niin ei sitä kannata kovin usein vaihdella, mutta teidän matalalla hierarkialla ja tehokkaalla viestintätavalla johdon ajatukset välittyvät huomattavasti nopeammin myös sinne lattiatasolle.

Jos oikein ymmärsin, niin nämä lyhyen aikavälin rajultakin vaikuttavat toimet eivät ole vaikuttaneet viestimäänne sijoittajatarinaan. Haluatte olla paras työpaikka eli houkutella IT-asiantuntijoita heille suosiollisilla työnteon ehdoilla. Rakennatte asiakkaalle organisaatioita eli luotatte asiakkaiden rekryävän osaajia. Samalla pyritte investoimaan tekemään uusia avauksia erityisesti ulkomaille liikevaihdon kasvattamiseksi.

Eli oikeastaan voisi sanoa että sijoittajatarina ei ole juurikaan muuttunut listautumisen jälkeen. Tämä ei ole moite. Jos operatiivinen tekeminen on hyvää ja suunta on oikea, niin voi hyvinkin olla oikea valinta pitää suuret linjat ennallaan myös turbulentteina aikoina ja heikomman markkinan läpi. Samalla kuten pörssikurssista näkee, niin tämä sijoittajatarina on nykyisessä markkinassa pirun vaikea myydä sijoittajille.

Kuvitellaan fiktiivinen pörssifirma vaikkapa nimeltänsä SAP-Factory, missä IT-konsultit vääntävät ylihintaista legacykoodia huonokäyttöiseen ERP:piin jumiin jääneelle asiakkaalle yömyöhään itku kurkussa, kun pelkäävät saavansa kenkää. Ajatuksen tasolla voi kuulostaa hirveältä kohtalolta työntekijälle ja asiakkaalle, mutta sijoitustarinana se on tässä markkinassa aivan mahtava! Asiakas on toimittajaloukussa, IT-konsulttien palkat pysyvät kurissa ja rahaa tulee rutkasti kassaan, vaikka muualla markkinoilla sataa taivaalta tulta ja tulikiveä.

Ymmärrän kyllä, miksi asiantuntijoista täytyy pitää huolta ja maksaa paljon tilanteessa, missä heistä on pulaa. Tietääkseni myös sellaiset firmat, jotka rakentavat itse omat asiantuntevat IT-organisaatiot, kasvavat keskimääräistä yhtiötä nopeammin ja näin tarjoavat pitkäkestoisia ja liikevaihdoltaan jatkuvasti kasvavia asiakassuhteita. Nyt kun kaikki IT-palveluyhtiöt potkivat porukkaa ja asiakasorganisaatiot syynäävät erityisesti digibudjeteista vähennettävää, niin tulee yhä vaikeammaksi perustella sijoittajille, että miksi tämä on jatkossakin oikea tapa lähestyä markkinoita.

Yksi suurimmista sijoittajapeloista asiantuntijaorganisaatioihin sijoittaessa on, että toiminnan ollessa vahvasti henkilövetoista neuvotteluvoima valuu työntekijöille ja myös kassavirrat kuluvat työntekijöiden palkkoihin ja erinäisiin etuihin. Eikä pelko koske pelkästään IT-konsultointia, vaan myös esimerkiksi Inderesiä, Fondiaa, Aallon Grouppia ja muita vastaavanlaisia yhtiöitä. Tämä varmasti kuulostaa vanhanaikaiselta vastakkainasettelulta, mutta pörssi on täynnä yhtiöitä, joita omistamalla ei ole jäänyt sijoittajalle mitään muuta käteen kuin luu + pienet vuosittaiset osingot.

Teillä oli fiksu idea rakentaa erilaisille työntekijöille erilaisia organisaatioita, mutta sijoittajat tarkastelevat nyt oikein suurennuslasin kanssa, että tarkoittaako tämä loppupeleissä groupin kannattavuuden siirtymistä sijoittajan taskusta henkilökunnan taskuun. Itse huutelen tuttuun tapaan enemmän kasvun ja kansainvälistymisen kiihdyttämisen perään, mutta myönnän olevani pienessä vähemmistössä :cowboy_hat_face:

28 tykkäystä