Boreo - Teollinen omistaja ja sarjayhdistelijä

Kiitos taas kattavasta vastauksesta! Mukava kuulla että tämä ei ole muodostunut vastaavissa tapauksissa ongelmaksi.

Sulautumisesite on Fiva-hyväksytty ja julkistettu.

Yhdistyneenä yhtiöt hyppäävät jo kunnon kokoluokkaan. Ja uuden korona-aallon painamat kurssit molemmissa yhtiöissä voivat saada positiivisten uutisten yhtiökokousten äänestysten jälkeen kunnon rallia.

Pitkään jatkunut epävarmuus on ollut rankka jakso molempien yhtiöiden sijoittajille ja kaupankäyntivolyymit viime aikoina matalia kaikkien odottaessa ratkaisuja.

Nyt ollaan taas askel lähempänä, ja yhtiökokoukset seuraava etappi runsaan 2 vk kuluttua:


Finanssivalvonta on hyväksynyt Boreo Oyj:n ja Sievi Capital Oyj:n yhdistymistä varten laaditun sulautumis- ja listalleottoesitteen
29.11.2021 19:00

Pro forma luvut osoittavat että 1 + 1 = enemmän kuin 2

https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/1f2bbcaf-b940-4be7-82ff-6f029acaef40

8 tykkäystä

Juoksin nopeaa sulautumis- ja listalleottoesitteen läpi. Ei elämää suurempia oivalluksia toistaiseksi, pitää pureksia rauhassa.

Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä havaintoja analyytikoiden haaviin jää.

1-9/2021 Pro forma -luvuin Boreo on kannattavuudeltaan hieman parempi, tekee huomattavasti korkeampaa oman pääoman tuottoa sekä nettovelka/oikaistu käyttökate on Boreolla matalempi.

Näissä ei kai isoja yllätyksiä. Sievillä suhteessa isommat IFRS 16 vuokrasopimusvelat ilmeisesti. Ehkä jatkossa mittarina kannattaa harkita näistä oikaistua velkaisuutta raportteihin.

Ehdottomasti! Toivotaan, ettei Sievin yhtiökokouksessa sahata railakkaasti omaa oksaa jättämällä lähtemättä tämän vasta lähtökuopissaan olevan compounderin kyytiin! Yhdessä tästä tulee entistä parempi.

Jos ehdotus hylätään, en silti itse olisi valmis maksamaan enempääkään Sievistä. Boreolla on hyvä tatsi myös itsenäisesti, vaikka olisikin todella harmi mikäli fuusiota ei päästäisi toteuttamaan.

9 tykkäystä

Linkataan tännekin, jos mennyt ohi. Aki Pyysing höykyttää taas mahdollista fuusiota: Qukaan ei Dajunnut

En pidä Akia mitenkään poikkeuksellisena sijoittajana, mutta varsin viihdyttävästi kaveri osaa esiintyä ja olen tykännyt hänen teksteistään. Ehkä olen Boreon osakkeenomistajana riippuvainen sanomaan, mutta mielestäni sekä tämä että aiempi kirjoitus on kyllä melkoisia rimanalituksia. Tuntuu, että Aki vetää laiskasti sillä perusteella, että analyytikko Olli Vilppo sanoi videolla vaihtosuhdetta heikoksi (silti Inderes näyttää suhtautuvan fuusioon positiivisesti ainakin tavoitehintojen perusteella) ja piensijoittajat huutaa netissä, että preemio katosi (jos tätä ei ymmärrä, niin suosittelisin esim. rahastosijoittamista).

Ihan mielenkiintoista nähdä miten Sievin yhtiökokouksessa käy. Itse uskon yhä, että fuusio menee läpi, mutta eihän sitä tiedä. Järkiperustein totta kai toivon, että homma menisi maaliin, mutta ei ihan suoraan sanoen haittaisi vaikka jäisi tulematta. Saisipa Sievin pienomistajat sitä mitä ovat toivoneet. Mitä se sitten ikinä olisikaan.

4 tykkäystä

Avaisitko vähän tuota ajatuskulkua, jonka mukaan piensijoittajan pitäisi sijoittaa rahastoihin, ellei suostu kasvattamaan omistustensa riskiä ilman preemiota?

20 tykkäystä

Aspo kertoi tänään, että uudessa strategiassa on siirtyminen kohti compounder-profiilia. Aspon CMD alkaa kello 13 ja Boreon omistajissa on varmaan myös kiinnostuneita sijoittajia kuulemaan Aspon suunnitelmista:

15 tykkäystä

Aspo aikoo aktivoitua yritysostoissa uuden johdon alaisuudessa. Aspon viimeisin platform sijoitus (uusi segmentti) on vuodelta 2008. Mutta jatkokeskustelu Aspo ketjuun. Monialayhtiö Aspo - #118 by Olli_Vilppo

2 tykkäystä

Hyvä muistutus Olli, kiitos! Häivähtikin mielessä, että voisiko jotain tällaista olla luvassa kun luin, että meinaavat pitää nyt CMD:n. Pitää ehdottomasti tsekata.

Ei, liiketoimintamallin muuttaminen sarjayhdistelijäksi ei ole mikään oikotie onneen. Toteutuksessa on monta mahdollista kompastuskiveä, kuten esimerkiksi kurinalaisuus ostettujen yhtiöiden valuaatiossa ja vaikkapa valittu toimiala, jossa ei riitä järkevää ostettavaa / orgaaninen kasvu erittäin vaikeaa.

Kohonneet arvostustasotkin ovat vain sivutuote onnistuneesta toteutuksesta. Voivat toki heilua sentimentin sun muun mukana miten milloinkin, mutta kestävämmin ne tuppaavat pysymään koholla vain kun näyttöjä kertyy pitemmältä aikaa.
kuva

Itseäni Boreossa viehättää se, että kaikesta päätelleen sarjayhdistelijän pelikirja on tutkittu erittäin perusteellisesti ja ensimmäiset näytöt ovat hyvin lupaavia. Koko on vielä sen verran pieni, että kun nykyisen kaltaisilla valuaatioilla jatketaan kelpo bisneksien (hyvää kassavirtaa / oman pääoman tuottoa jne.) harkittuja ostoksia, käy korkoa korolle -kone vielä vuosikausia. Kari Nergin haastatteluista saa kuvan, että tätä alustaa ollaan rakentamassa hyvin pitkäjänteisesti, ja kokoluokan aikanaan tuomia haasteita taklataan jo nyt hyvissä ajoin jalkauttamalla toimintamalliajattelua ja yritysostoaktiviteettia hajautetusti alemmas organisaatioon. Ylläolevan kuvaajan “ROIIC”-osion uskon olevan erinomaisissa kantimissa nyt ja myös tulevaisuudessa, ja merkkejä “People/Culture” -osion huomioonottamisesta ja rakentamisesta nähdään jo nyt.

Vain aika näyttää, että kuinka hyvin Boreon kone tulevaisuudessa puksuttaa. Ei mikään ole kirkossa kuulutettua, mutta väitän, että tämän urun pillejä viritellään nyt pitkää ja korkealentoista veisuuta varten :wink:

10 tykkäystä

Saa nähdä, ovatko kurinalaisuus ja yritysostoaktiviteetin hajauttaminen ristiriidassa keskenään. Minulla on omakohtaista (huonoa) kokemusta pörssiyhtiöstä, jossa liiketoimintayksiköiden johtajat kilpailivat epäterveesti siitä, kuka on suurin ja kaunein. Minulle tämä ei kuitenkaan ole isoin Boreon riskeistä, tärkeämpänä näen esim. sen, että enemmistöomistaja ei välttämättä ole kiinnostunut pienosakkaiden eduista.

1 tykkäys

Juu, insentiivit pitää tietenkin asetella oikein. Se on hyvin keskeistä, jotta ei sorruta hölmöilyyn.

Ei Boreolla toisaalta ole mikään kiire antaa kovin vapaita käsiä alaspäin, lähinnä hyvä lisä tässä vaiheessa, että saadaan jo potentiaalista diilivirtaa myös lähempää ruohonjuuritasoa. Näillä yritysjärjestelymäärillä Nerg & kumppanit ehtivät vielä katsoa nämä läpi itsekin.

Mitä tulee pääomistajaan, niin Preaton etu on se sama sijoituksensa arvonnousu mitä muidenkin osakkaiden. Ei tässä pitäisi olla mitään epäselvää.

2 tykkäystä

En suoraan sanottuna ymmärrä miten tuo kommenttisi liittyy kirjoitukseeni :face_with_raised_eyebrow:

Ehkä kirjoitin hieman kärkkäästi, mutta oikeasti ärsyttää kun huudellaan faktojen vierestä :smiley:

En jaksa alkaa vääntämään, mutta totean nyt vain, että preemio ei ole kadonnut mihinkään. Tässä pitäisi koittaa ymmärtää, että kysessä on fuusio - Boreo ei ole siis ostamassa Sieviä. Fuusiossa preemio ei tarkoita samaa asiaa kuin esim. siinä tapauksessa, että yritys ostetaan käteisellä pörssistä ulos, jolloin preemio on sidottu ilmoitusta edeltävään osakekurssiin.

Fuusiossa preemio tulee markkina-arvojen suhteesta tuleviin omistussuhteisiin fuusion ilmoittamista edeltävien markkina-arvojen mukaan. Preemiota voi siis verrata vain fuusion toisen osapuolen markkina-arvoon, ei esim. osakkeen hintaan. Preemion voi laskea edeltävän päivän kurssilla tai pidemmältä ajalta, kuten tässäkin tapauksessa oli tehty.

Preemio on siis yhä siellä ja näkyy siinä, että Boreon kurssi on tullut selvästi alaspäin. Kaikkien kannalta olisi tietysti ollut mukavampaa, että Sievin kurssi olisi noussut 40% tai enemmän, mutta ei silti preemio ole mihinkään poistunut.

Tämä on aika sekavaa ja ymmärrän, että kaikki eivät sitä tajua. Se sen sijaan on huolestuttavaa, että ihmetellään, miksi Boreon kurssi ei ole yhä 40% korkeammalla (suhteessa vaihtosuhteeseen) kuin Sievin. Jos uskoo yhtään tehokkaisiin markkinoihin ja markkinat pitävät fuusion läpimenoa todennäköisenä, niin kurssien tulisi seurata täysin toisiaan ja markkina-arvojen olla vaihtosuhteen mukaisia. Tämä on jo niin peruspörssimatikkaa, että ihan oikeasti kaikkien osakesijoittajien olisi hyvä tämä ymmärtää :slightly_smiling_face:

Ei, liiketoimintamallin muuttaminen sarjayhdistelijäksi ei ole mikään oikotie onneen. Toteutuksessa on monta mahdollista kompastuskiveä, kuten esimerkiksi kurinalaisuus ostettujen yhtiöiden valuaatiossa ja vaikkapa valittu toimiala, jossa ei riitä järkevää ostettavaa / orgaaninen kasvu erittäin vaikeaa.

Tämä! Jotenkin Boreon (ja ruotsalaisten esimerkkien) innoittamana tämä kääntyminen sarjayhdistelijäksi tuntuu nyt olevan oikotie onneen, jolla saadaan markkina-arvot helposti taivaisiin. Itselläni ei todellakaan ole kokemusta alasta, mutta uskoisin, ettei se ihan noin helppoa ole. Boreossa nimenomaan johdon säännönmukainen tekeminen vakuuttaa, kuten myös pääomistajan haastattelu.

6 tykkäystä

Pahoittelen jo etukäteen tätä offtopickia, mutta en pysty ohittamaan tällaista huutelua :slight_smile: Haluaisinkin kuulla miksi et itse vaihtanut Boreota heti Sieviin kun fuusiosta ilmoitettiin? Kaikki ketkä tuon “peruspörssimatikan” hallitsivat, tekivät juuri niin.

Tässä ei mielestäni ole kyse pörssimatikan harjoittamisesta vaan siitä, että toiset katsovat asioita “omistajan” silmin, eikä lyhytnäköisesti pörssikurssia tuijottamalla. Sievin omistajat saivat aikaisemmin kovaa kassavirtaa edullisella ostohinnalla. Jos haluat omistaa yhtiötä pitkäjänteisesti ja nauttia sen tuomista voitoista niin kaikki arvostuskertoimien viilauksen kautta tuleva kurssinousu on ihan toissijaista. Nyt omistajat joutuvat vaihtamaan tämän lypsylehmän täysin eri riskiprofiilin yhtiöön ja monen mielestä vieläpä liian edullisesti.

Itsekään en epäile Boreon kykyä luoda lisäarvoa Sievin omistuksille, mutta jotenkin tämä “myykää omistuksenne meille edullisesti, niin markkina arvostaa ne käypäänarvoon ja lopulta voitatte” tyylinen analyysi kuvaa jotenkin surullisesti tätä euforista pörssimarkkinaa, jossa perinteisen arvosijoittamisen opit ovat jo kauan sitten unohtuneet.

14 tykkäystä

Ei liity kovin oleellisesti Boreo-keskusteluun, mutta itselläni syynä hankintameno-olettama. Eikä tuo iso epäsuhta muistaakseni kauaa kestänyt. Monihan näin on varmasti tehnyt, kuten esim. DrunkenSailor aiemmin yllä kirjoitti.

@Sereno kysytäänpä näin päin: Sievi treidaa nyt vähän alta 2 €/osake. Paljon mielestäni Boreon osakekurssin pitäisi olla, että kokisitte preemion olevan esim. 40%?

Nythän pörssissä on käytännössä yksi Sievi-Boreo yhtiö, johon voi ostaa pääsylipun joko Boreon tai Sievin osakkeen kautta. Näiden markkina-arvojen tulisi kulkea käsi kädessä, jos markkinat odottaa, että fuusio toteutuu. Jos markkinat odottaa, että fuusio ei mene läpi, niin sitten osakekurssit tietysti kehittyy omiin suuntiinsa.

5 tykkäystä

Preemio ei ole mikään subjektiivinen kokemus, sitä joko on tai ei ole. Jos luet yhtiöiden yhdistymistiedotteen, huomaat että preemio Boreon edellisen päivän kurssilla € 117 olisi tosiaankin ollut yli 40 %, kuten yhtiöt kertoivat. Nyt kun Boreon kurssi on enää vähän yli puolet silloisesta, niin preemiota ei ole. Jonkin aikaa preemion sulamisen jälkeenkin yhtiöt vielä sellaista hehkuttivat, mutta ei sentään enää.

Tietenkin osakekurssit pyrkivät asettumaan vaihtosuhteen mukaisiksi, jos fuusion läpimenoon uskotaan. Sillä ei ole mitään tekemistä preemion suuruuden kanssa. Jos jomman kumman kautta pääsee edullisemmin käsiksi kokonaisuuteen, kyse on arbitraasista.

Preemiosta taas olisi kyse, jos 40 prosentin osuus molempien yhtiöiden yhteenlasketuista markkina-arvoista olisi korkeampi kuin Sievin markkina-arvo ennen yhdistymistiedotetta.

10 tykkäystä

Samaa asiaa katsotaan nyt vähän eri suunnista ja uskon kyllä, että me molemmat ymmärretään mitä toinen ajaa takaa :wink: Kukaan ei varmaan ole lakiin määrittänyt miten termi preemio pitäisi fuusion yhteydessä laskea, joten turha tästä on sen enempää jatkaa. Itse näen, että preemiota maksetaan, kun kimppaan ei lähdetty suoraan markkina-arvojen suhteessa ja sinä näet, että preemiota ei ole, kun se ei kurssissa näy. Kumpikaan tuskin on väärässä.

Tärkeintä, että ollaan siitä samaa mieltä, että kurssien tulee asettua vaihtosuhteen mukaisesti, eikä Boreon pitäisi liidellä 40% yli vaihtosuhteen mukaisen tason. Tätäkin yllättävän kovin moni tuntuu kaipaavan.

Eikö tämä ollut case, kun fuusio julkaistiin? Jos taas peilataan tähän päivään, niin tulee huomioida, että asioita on tapahtunut sitten yhdistymisuutisen ja esim. pörssin pienyhtiöistä osa on tullut aika merkittävästi alas tällä aikavälillä, kun sentimentti on jäähtynyt. Sitähän ei tiedä kukaan onko Sievi kehittynyt fuusion pyöriessä taustalla heikommin vai paremmin kuin tilanteessa, jossa fuusiota ei olisi ikinä julkaistu. Sievin Q3 taisi olla ainakin vähän pehmeä, joten tuskin kehitys superpositiivista olisi ollut.

4 tykkäystä

Itse ainakin ymmärsin täysin Notoriouksen version preemiosta. Ja kysymys ei ollut subjektiiviseen kokemukseen liittyvä vaan ihan legitimaatti…

En oikein ymmärrä omaa näkökulmaasi. Valitat preemion häviämisestä, mutta silti ymmärrät että kurssien täytyy asettua vaihtosuhteen mukaisesti? Tehokkailla markkinoilla preemiota ei voi esiintyä samaan aikaan, kun markkinat ovat arbitraasivapaat, vaan preemio voi esiintyä kurssissa vain ennen yhdistymistietoa. Kuten Notorious jo totesti, preemio on tässäkin yhdistymisessä edelleen olemassa ja se toteutuu tällä hetkellä siten, että Boreon osakkeenomistajat ovat “maksaneet” tämän 40% preemion omistustensa arvonmenetyksessä, kun Boreon kurssi laski vaihtosuhteen tasolle. Kuten todettu, jos tätä ei ymmärrä niin voi käydä perusteet läpi uusiksi (tai ekaa kertaa).

4 tykkäystä

Jotta voitaisiin sanoa mikä preemio tällä hetkellä kurssissa on, pitäisi olla aika fakiiri. Mutta kun preemio oli 18.8 42%, kannattaa muistaa että boreo oli edellisten 4 pörssipäivän aikana noussut 50% ilman uutisia - edellinen uutinen tuli osarin muodossa 13 päivää aiemmin Q2 muodossa (josta tuohon piikkin noustiin 71%.

Jos pitää boreon 117e ja sievin 2,06 euroa näiden käypinä arvoina, niin silloinhan argumentti olisi ihan pätevä, mutta suurinosa varmaan pitää sievin käypää arvoa (itsenäisenä) lähempänä 2,06 euroa - kuin boreota 117 eurossa, ja luultavammin boreon kurssi oli nousussa pitkälti huonon likviditeetin takia?

Kun yhdistymisestä tiedotettiin, yhteensä markkina-arvot olivat n. 420Meur, josta sievi oli 120Meur ja “preemio” sieviläisille 50Meur, jonka olisi pitänyt korjata boreon kurssista sievin kurssiin, jos yhteenlaskettu käypäarvo on 420Meur sekä ennen että jälkeen uutisen.

Nyt kuitenkin yhteenlaskettu markkina-arvo on tippunut 285Meuriin eli n. kolmanneksen pienempi - pitkälti boreon kurssilaskun takia. Joku voi olla toki olla sitä mieltä että boreo olisi 117e itsenäisenä ja “sievi ja vaihtosuhde” on pudottanut vain sen kurssin, mutta suurinosa tuskin on tätä mieltä.

Mutta toki koko preemio keskustelu on aika metafilosofiaa, vielä kun sekoittaa asiaan markkinan hinnoittelemat synergiahyödyt niiden todennäköisyyden painolla sekä muut kursseihin vaikuttavat uutiset.

11 tykkäystä

Ei tässä ole ristiriitaa. Jos Sievistä olisi tarjottu euroja, olisi kurssi noussut preemio verran tai jäänyt sen verran alle mitä kaupan todennäköisyyttä epäillään. Nyt tarjottiin osaketta. Mikäli todella kyse olisi ollut preemiosta, olisi vastaavasti Sievin arvostuksen pitänyt nousta vastaamaan Boreon uutista edeltävää arvostusta 40-60 suhteella kaupan todennäköisyydellä korjattuna. Sievin kurssi oli edellispäivänä 2.1€. Nyt suhteeseen mentiin täysin tarjotun kauppatavaran arvon laskulla (Boreon osakkeen) laskulla.

Yleensä fuusiolla pitäisi olla molemmille positiiviset vaikutukset, jotta fuusioon kannattaisi yleensä ryhtyä. Sen puolesta nykyinen Boreon arvon lähes puolittuminen on jotain muuta. Pitäiskö siis jättää fuusioitumatta, kun arvo yhdessä aiempaa pienempi😄 Ehkä tämä sitten on teidän ajatuksissa mielipideasia, mutta yleensä preemio on positiivinen asia, jolla houkutellaan toinen vastentahtoisesti kauppoihin vaikkei kauppoja olisi halunnut.

10 tykkäystä

@Koodari ja @Johnnyboy tämän jo hyvin selittivätkin.

Tässä yksi preemion määritelmä: Takeover premium is the difference between the market price (or estimated value) of a company and the actual price paid to acquire it, expressed as a percentage. The premium represents the additional value of owning 100% of a company in a merger or acquisition and is also known as the control premium. The control premium is the additional benefit an acquirer receives (compared to an individual shareholder) from having full control over the business.

Boreon arvon aleneminen yli 40 prosentilla ei oikein taida olla käypää valuuttaa yrityskauppatilanteessa.

8 tykkäystä

Vielä pari kommenttia ja sitten lopetan osaltani tämän preemiokeskustelun :smiley:

  • Yli 40% preemio tuli “vahingossa”, kun Boreon kurssi piikkasi niin jyrkästi. Fuusioneuvottelut oli tietysti alkaneet jo paljoa ennen noita viimeisiä päiviä ja ehkä fiksumpaa olisi katsoa niiden pidemmän aikavälin huomioivia preemioita, kun tuota ilmoitusta edeltävää päivää. Tuskin alunperin tavoiteltiin yli 40% preemiota, mutta Boreo ehti sitten lähteä reilusti laukalle ennen kuin ilmoitus tuli julki.
  • Myös Sievin kurssi nousi merkittävästi ennen fuusioilmoitusta.
  • 40% tai edes 20% preemio fuusioon on lähtökohtaisesti iso. Usein kimppaan lähdetään 1:1 ja toinen osapuoli saa esim. tyhjentää kassaa lisäosingolla. Synergiahyödyt pitäisi olla molemmille sen verran merkittävät, että jo siinä on pihviä lähtä kimppaan.
  • Sievin kurssi nousi kyllä fuusioilmoituksesta. Ei siis lähtenyt heti laskuun vaikka nyt onkin alle laskenut alle edeltävän tason.
4 tykkäystä