Energy Save - Skaalautuvaa kasvua energiamurroksessa?

Sulla näyttää olevan asiantuntemusta alasta!
Tarkoitatko, että muillakin on käytössä tällaisia Energy Save Plug-in-modulen kaltaisia tuotteita?

Löytisikö sulta mitään lähdettä muiden valmistajien vastaavista? Itse en ole löytänyt. Olisi mielenkiintoista perehtyä lisää.

3 tykkäystä

Coeus-ketjuun tuli mukavan kriittinen näkemys Energy Savesta. Kopion sen tänne, jos kaikki ei ko. ketjua seuraa ja jääpähän tänne muistiin, jos joku joskus yrityksestä kiinnostuu.

2 tykkäystä

Arimatti kirjoitti siihen myös omat näkemyksensä:

1 tykkäys

Ajattelin laittaa myös oman korteni kekoon tähän keskusteluun.

Voisin itsekin tarttua tähän. Perustelu kalliista vesikiertosysteemeistä uudisrakennuksista on ihan hyvä, mutta uskon maailmassa olevan paljon vanhoja rakennuksia, joissa vesikiertosysteemien energialähde halutaan päivittään. Käsittääkseni tällä on aika paljon poliittista tahoa useissa maissa.
Laitetaan lähteeksi vaikka tämä aikaisemmin julkaisemani kuva tästä lähteestä.
image

EHPA:n raportti kuitenkin näyttää, että ilma-vesi-pumppujen menekki on ollu aika hyvää viime vuosina.
image

Itseä kyllä mietityttää kaasun hinnan vaikutus pumppujen menekkiin ainakin lyhyellä aikajänteellä. Lisäksi varmasti pumppujen uusiminen on sesonkiluonteista. Edellistä kvartaalin lukuja varmasti tuki tuleva talvi yhdistettynä nouseissiin energian hintoihin. Energy Savea seuraavat voivat saada pientä etua heidän poikkeavasta raportointitavasta. Energy Save julkaisee marras-tammikuun tuloksensa 17.3. Sitä ennen saadaan Niben loka-joulukuun tulos 15.2, joka antanee osviittaa menekistä.

Kiina on kuitenkin avautumassa, mikä lisännee heidän fossiilisten kulutusta sekä nostaa niiden hintoja, joka sitten suosisi taas vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Keskipitkällä aikavälillä näen kilapiluedun tuotannossa. Niben ja Daikin rapsoissa on mainittu tuotantovaikeuksista ja tämän aikaisemmin mainitusta lähteestä otettu aikaisemmin julkaistu kuva voisi puoltaa väitettä, että kilpailijoiden ratkaisu kestänee hetken. Energy Saven valmistajalla Amitimella ei käsitykseni mukaan ole ollut ongelmia tuottaa tarvittavaa määrää pumppuja maailmalle ja heillä on käsitykseni mukaan myös laajennusinvestoinnit käynnissä.

Tämä on myös mielenkiintoinen kommentti, johon pitää perehtyä paremmin. Redeyen rapsassa (vaatinee taas kirjautumisen, en kehtaa laittaa kuvakaappausta siltä varalta, ettei ole suotavaa) verrokkien EV/S 2023 mediaani on 1,7 vs Energy Save 2,2x ja Ev/Ebit 15,4 vs Energy Save 11,7. Key peers kategoriassa vastaavat luvut 2,2 ja 22,9. Nibe nostaa tässä jälkimmäistä huomattavasti ja Mutu_sijoitujahan ei sitä haluaisi laskea verrokiksi, koska he ovat myös valmistaja. Mielestäni myös noissa Energy Saven luvuissa voi olla paljon epävarmuutta.

Ja loppuun vielä pieni kevennys:

Pohdin tätä samaa ja mielestäni tässä Redeyen videossa (Saattaa vaatia krijautumisen) talous- sekä toimitusjohtajan kasvoilta on havaittavissa silmäpussit kiireisen kvartaalin päätteeksi. :slight_smile:
image

Linkkarin pikkujoulukuvasta saan pääluvuksi 20, kun viimeisessä raportissa sen ilmoitettiin olevan 21. Käsitykseni mukaan muutama henkilö olisi kuitenkin palkattu lisää.

3 tykkäystä

Energy Savelta suunnattu osakeanti instituutionaalisille sijoittajile hintaan 205 sek.

Uutta rahaa kerätään 151,2 msek. Pääomistajat myy 127,5 msekillä.

Uusia omistajia ovat mm. Nordea Småbolagsfond Norden, Handelsbanken Fonder, Didner & Gerge Fonder AB, Fondita, Ålandsbanken Fonder, Swedbank Robur, Carnegie Fonder ja Sniptind.

Saaduilla varoilla on tarkoitus:

-vahvistaa nykyistä toimitusketjua laajentamiskapasiteetin varmistamiseksi,

-vauhdittaa kasvua orgaanisesti ja mahdollisesti myös yritysostojen kautta,

-laajentaa ja nykyaikaistaa olemassa olevia testilaboratorioita ja T&K-tiloja sekä

-nopeuttaa kansainvälistä laajentumista, aluksi pääasiassa Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Pääomistajat on sitoutunut olemaan myymättä osakkeita seuraavan 18kk aikana.

Toimarin kommentit
“The European energy transition towards a green electrification of the heating sector is now accelerating with full force. Heat pump technology will be the workhorse of the changeover, and our technology discipline with air/water heat pumps is growing the fastest. Our strong focus on hybrid technology, prefabrication and digitization as well as our central role and position as a Swedish partnership-based heat pump developer with a strong supply chain are currently opening up many exciting and potent collaboration opportunities in the growing European market. The market is expected to increase sixfold by 2030, and our developed capabilities are relevant to be able to take market shares. Our goal is to profitably grow faster than the market and we now see great opportunities to further utilize the position and scalability we have already built up. To be able to take on new collaborations and opportunities, the company’s supply chain, technology and project management capacity needs to be further strengthened quickly and proactively. By broadening the owner base with institutional owners, the company is strengthened in the long term in order to contribute in the best way to us being able to realize the growth opportunities that we now face with continued scalability.”

2 tykkäystä

Näin ansiotöiden tauottua on hyvä jatkaa monologia tässä ketjussa.

Muista poikkeavalla raportoinnilla operoiva Energy Save julkaisi marras-tammikuun q3 22/23 raporttinsa tänä aamuna.
Ensimmäisellä rivillä lukee, että liikevaihtoa 87,4 msekkiä ja kasvua 156%. Äkkinäisempi voisi lopettaa lukemisen tähän ja jatkaa päivää hymyilleen. Tämä luku ei ei kuitenkaan miellytä meikäläistä eikä selvästi markkinaakaan tämän keissin kannalta, sillä edellisellä kvartaalilla yhtiö teki liikevaihtoa 109,9 miljoonaa. Redeye kommentoi hauskasti, että Energy Save jäi odotuksista “slightly”. 25% alitus on mielenkiintoinen määritelmä sanalle “slightly”.

Merkit markkinalta viittasi siihen, että ilma-vesi-pumppujen myynti olisi jatkunut kovana. Toimitusjohtaja mainitsi raportissa kausi vaihteluista, mutta esim Nibe kertois helmikuussa hyvistä kasvuluvuista q4:llä. Energy Saven kohdall oma sijoituskeissini perustuu siihen, että muista toimijoista poiketen, Energy Save on pystynyt hyvin toimittamaan tuotteita markkinoille. Heillä on tavaraa varastossa, kuin muilla toimitusajat ovat 6-12 kk luokkaa.

Viimeksi sain vahvistuksen tähän keskiviikkona, kun kävin IHS messuilla lyncheilemässä ja haistelemassa markkinaa. Voisin kirjoitella siitä enemmän toiseen ketjuun.

Ainut missä Energy Save tuntui pitäneensä markkinaosuutta, on Tanska jossa se kasvoi aikalailla samaa vauhtia kuin markkina. Aikaisemmin sielläkin oli tosin otettu markkinaosuutta. Tanskan osuus Energy Saven liikevaihdosta on puolet ja 90% Skandinaviasta. Eli tämän mukaan Energy Save ei ole pysynyt Ruotsin markkinan kasvun mukana. Muualla Euroopassa liikevaihto laski 40% edellisestä kvartaalista, mikä on hälyyttävää, koska Energy Saven kasvupanostukset ovat mielestäni keskittyneet Eurooppaan. Tosin panostukset siellä on kesken. Myynti Saksassa sekä UK:ssa on aloitettu vasta taannoin. Joka tapauksessa suurimmassa yksittäisessä maassa eli Unkarissa liikevaihto laski edellisestä kvartaalista.

Oma sijoituskeissini on ollut se, että Energy Savella on nyt mahdollisuus ottaa markkinaosuutta, kun kilpailijat kärsivät toimituksen pullon kauloista ja Energy Save ei. Tästä he myös itse sanoivat messuilla. Seuraavat kaksi vuotta heillä voisi olla siinä kilpailuetua. Muuten tuntuu, ettei alalla itse tuotteilla kovin paljoa ole kilapailuetua saavutettavissa vaan se on hankittava muilla keinoin esim myyntikanavilla. Olin itse ajatellut, että tämä kvartaali menisi vielä edellisen tahdissa ja mahdollinen kausiluonteisuus voisi näkyä vasta nyt keväällä.

Yleinen tunnelma messuilla oli, että markkinalla on kova vauhti päällä. Se näkyy myös siten, että alalle on tullu mukaan uusia pelureita. Etenkin Kiinasta. Kaasun hinnan lasku on vaikuttanut vähän, muttei oleellisesti. Energiatransformaatio on suuri ajuri. Etenkin Saksassa, jossa ollaan kieltämässä uusien kaasu- ja öljypolttimien asennus. Niistä lisää matkakertomuksessa toisaalla.

Osake otti tänään kunnolla osumaa markkinalla ja se sulki 157,5sek. Mitähän uudet instikkasijoittajat tuumaavat, kun olivat kuukausisitten päässeet osallistumaan antiin 205sekin hinnalla.

Pitää nyt pohtia vkonlopun yli mitä tämän kanssa tekee. Ottaako pienen voiton pois kuleksimasta vai laittaa sormet ristiin ja jää odottamaan. Kolauksen tämä tarina sai joka tapauksessa.

14 tykkäystä

Firman markkina-arvo 20 000€ / toimitettu laite / v.

Firman bisnes on tilata näitä kuluttajahinnaltaan 8000 - 20 000€ arvoisia laitteita Kiinasta ja myydä niitä eurooppalaisille tukkureille.

spoiler

6 tykkäystä

ovelasti onnistu firma tekemään osakeannin kun kurssi oli hyvä sääli että ei oikein ole pörssi kokoinen bisnes.

2 tykkäystä

@mutu_sijoittaja tule vain tänne keskustelemaan!

Olen tästä samaa mieltä ja etenkin se olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka paljon sijoittaneet tahot olivat tietoisia q3 tuloksesta.

Ihan mielenkiintoinen tapa hahmotella yrityksen arvostusta, mutta miksei voisi käyttää myös ihan normaaleja multippeleitä? Edellisen kvartaalin liikevaihto oli itselleni pettymys, mutta se oli kuitenkin suurempi kuin koko edellisen tilivuoden. Tanskassa kehitys jatkui hyvänä, mutta muu Eurooppa kyykkäsi, mikä on tarinan kannalta huono asia koska sinne on tehty investointeja ja yhtiöllä piti olla etu muihin markkinoihin nähden pumppujen saatavuudessa.

Nyt on mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu q4:llä. Yhtiö on jatkanut kasvupanostuksia ja rekrynnyt lisää väkeä. Tämä neljännes voi olla kausiluonteisesti heikko. Tosin jokin suurempi kaupallinen soppari voi pelastaa tilanteen. Itse näen, että 50msekin Ebittiin on ihan hyvät mahdollisuudet. Tällöin EV/EBIT 22/23 tilikauden EV/Ebit olisi 15 luokkaa, joka ei minusta aivan älytön ole, jos yhtiö vain jatkaa kasvamistaan.

Jonkun verran on näkynyt kommentteja Energy Savesta tukkukauppiaana. Sitäkin he tekevät, mutta itse kuvailisin enemmänkin vesi-ilmapumppuja myyväksi brändiksi, joka käyttää sopimusvalmistajaa. Toki siinä on ollut hieman ihmettelemistä, miten Amitime markkinoi tuotteitaan. On Energy Savella kuitenkin omaakin tuotekehytystä. Varsinkin ohjelmistojen ja isompien projektien puolella. Itse pumputhan eivät eroa toisistaan teknisesti kovinkaan paljoa. Heidän Project & Business Development Manager sanoi messuilla, että keskittyvät aika paljon esim desibeelitasojen hienosäätämiseen tällä hetkellä.

Lisäksi heillä on tällä hetkellä testissä R290 tekniikan pumput, jotka pitäisi tulla myyntiin loppuvuonna.

Muutamissa viesteissä näkyy, että ES:n pumput jostain syystä herättävät aika tunteellisia reaktioita. Itselle ei oikein se selviä ajatusketjut sen takana. Itse olen pysynyt omistajana q3 tuloksen jälkeen, mutta tosi kriittisesti yritän tarkkailla yhtiön kehitystä tällä hetkellä eikä minulla ole ongelmia luopua positiosta, jos tarina ei lennä.

2 tykkäystä

Pidän ES:ää sinänsä ihan hienona firmana, koska se on pystynyt kapitalisoinmaan niin hienosti energiakriisin aiheuttaman markkinaturbulenssin. Yleensä kyky vallata markkinaa muuttuvassa kilpailutilanteessa on merkki laadusta.

Mutta olen silti sitä mieltä, että tämä laatu ei tee yhtiöstä hyvää sijoitusta näillä hinnoilla ja tässä kohdassa sykliä. Kun energiamarkkina todennäköisesti stabiloituu, on myös ES:n vaikea ylläpitää vastaavia lukuja. Q1:llä saatettiin nähdä tästä esimakua.

Tuo mun tunnusluku konkretisoi mielestäni hyvällä tavalla firman käsittämättömän yliarvostuksen, mutta ei ole loppujen lopuksi kuin muunnelma PS-kertoimesta. Sitä jos katsoo niin ES:n TTM-kerroin on 3,2. Suurin osa osta-myyntibisnestä tekevistä filmoista treidaa hexissä alle ykkösen.

2 tykkäystä

kirjoitin aikaisemmin toiseen ketjuun, kun olisin halunnut kuulla sijoitus alan ammattilaisen vastauksia. mut kun ne poistetaan ehkä voi tänne viestin tai kaksi voi tehä.
Mun ja markkinan mielestä tää lafka on ylihinnoiteltu. syitä vapaana tajunnan virtana.
hetkellinen tuotteen kysynnän venäjän hyökkäyksen sekä laivaliikenteen haasteiden kasvu ei minusta voi vetää johtopäätöksiä kasvun jatkosta. Yhtiön johto ja hallitus mielestäni nerokkaasti tosin teki uuden ”ohjeistuksen” näiden pohjalta, jotta he voivat a) myydä omia osakkeita pois b) käyttämään hetkellistä arvostus virhettä osakeannin tekemiseen. Kyllä minäkin viitsisin kumartua, jos näkisi maassa 7 oikein lottolapun. mun mielestä osakketta pitäisi katsoa sellasella rakenteella mistä olisi siivottu tämä tuurin tuoma hyöty pois ja laskea tällä älyttömän kasvun liikevaihdolle 1 kertaa liikevoiton arvon. Katson että se on kerta erä joka toki on hyvä mutta ei mitään muuta.
olen entiseltä ammatiltani lämmityslaite asentaja. joten olen asentanut ES kilpailijoita. kun kysyin entisiltä golleegoilta asiaa. Heidän mielestä ES laatu vastaa tukkujen omia private label prändejä. Eikä omaa brändiä oikeastaan ole. tähän sekä yhtiön entiseen hinnoitteluvoimaan sekä pieneen kokoon perustan oletuksen olemattomasta hinnoittelu voimaa.
toinen asia mikä tökki pahasti nimeltä mainitsemattoman sijoitus yhtiön analyyssä oli. Oletus että kulut ei edes pitkällä aikavälillä kasva, jos liikevaihto kasvaa. Tämä ei ole koskaan aikaisemmin fyysistä aisaa myyvän maahantuojan kohdalla toteutunut. Tästäkin syystä me käytimme omaa arvostusmittaria. Havainnoimaan kuinka pieni laite kanta on ulkona. tästä voidaan todeta, kun laitekanta kasvaa merkittävää vauhtia ja se on tuoretta yhtiö ei ole joutunut rakentamaan huolto ja varaosa toimintaa joka maahan missä he toimivat. Näiden ylös ajo ei ole ihan helppoa tai halpaa.
sitten oon kommentoinut vesi- ilmalämpöpumppujen markkinaa jota pidän kokonaisuudessa heikkona. Syistä että kohteet missä ne on hyvä on varsin rajalliset. niillä ei voi tehä lämmintä käyttövettä. uudiskohteen rakentamiseen ne käy yhtä hyvin kuin perus ilpit sillä erolla että perus ilpi on halvempi, kun ei tarvitse rakentaa lämmitys verkostoa. eli ne käy korjaus rakentamiseen kohteissa missä on vesikiertoinen lattia lämmitys. ja kohteita jossa on lattia lämmitys sekä öljy poltin näitä kohteita on yksinkertaisesti todella vähän. näiden lisäksi kohteilla pitää olla iso sähkön syöttö kiinteistöön jonka uusiminen on nopeasti kalliimpaa kuin maalämmön tekeminen. ilmavesi lämpöpumput on välivaihe joka alkaa olla jo muutaman vuoden jälkeen ohi.
vielä selvennyksenä minulla ei ole osakkeita eikä myöskään short positiota en hyödy mitenkään vaikka kurssi tekisi kuperkeikkoja. Lähdin kirjoittamaan asiasta koska olisin halunnut oppia.
Aina on kiva kuunnella muidenkin mielipiteitä.

4 tykkäystä

Pystyisitkö listaamaan pari tai muutaman mielestäsi hyvän verrokin? Olisin kiinnostunut perehtymään lisää.

1 tykkäys

Tämä on varmasti suuri haaste. Juttelin tästä messuilla Hanssonin kanssa ja hän sanoi, että partnerit hoitavat huollon. Energy Save tarjoaa koulutusta siihen, jolloin jälleenmyyjä saa tuotteen halvemmalla. Vilpeissä haasteena on se, että huollolla pitää olla osaamista sekä pumpuista, boilereista että kylmäaineista. Toisaalta esim Saksan kumppanilla EC Powerilla on ennestään osaamista jo boilereista.

Tällaisia kohteita on mielestäni paljon Keski-Euroopassa ja esim Saksassa öljy- sekä kaasupolttimet ollaan kieltämässä. Sen vuoksi EC Power (joka ei kylläkään ole suuri toimija) on alkanut myymään vilppejä. Kyselyjeni mukaan maalämpö ei onnistu tiheämmin asutussa Keski-Euroopassa yhtä helposti kuin esim pohjolassa.

Minkä näkisit olevan seuraava vaihe? Biobolttoaineet?

1 tykkäys

Uusia monoblock vesi-ilmalämpöpumppuja joissa käytetään kylmäaineena propaania eli R 290 odotan mielenkiinnolla koska sellainen on itselläkin aikomus hankkia.Tuo lämmitysveden ja lämmittämisen osuus on suurin sähkönkuluttaja jos suorasähkö käytössä.Totta on että vilp vaatii nestekiertoisen lämmitysmuodon ja mahdollisuuden lämmittää varaajaa vilpillä jos haluaa täyden hyödyn.Näillä propaanivilpeillä pitäisi käsittääkseni kyetä tuottamaan hyvällä hyötysuhteella 70 asteista vettä joka kyllä riittää käyttöveden ja lämmityksen tarpeisiin.Näissä vilpeissä taitaa vain olla tuo kiinan osuus aika merkittävä komponenteissa ja aika kovaa on kilpailu.Tämä nyt oli tällaista yleistä mutuilua vilpeistä,mutta en kyllä näe että heti olisi katoamassa,paremminkin korvaamassa maalämpöpumppuja kun hyötysuhteet alkaa olemaan lähes samat vilpin kanssa,ilmalämpöpumput lisäksi niin markkinaa kyllä löytyy,eikä mikään ole ikuista,aina noita joutuu uusimaan tai korjaamaan.

2 tykkäystä

Viittasin osta-myyntibisneksellä hexissä oleviin kuluttajatuotefirmoihin. Ainakin Verkkokauppa, Tokman, Purmo tuovat myös omia tuotteitaan Kiinasta. (Purmo ilppejä).

Voi ihan perustellusti sanoa, ettei noi ole hyviä verrokkeja ES:lle, kun myyvät eri tavaraa ja eri kanavissa, mutta toisaalta samat perusperiaatteet on läsnä: Matala hinnoitteluvoima ja paljon tarjontaa kilpailijoita, eli pitkällä aikavälillä kate jää yleensä matalaksi.

3 tykkäystä

Kiitos noista. Purmo ihan mielenkiintoinen tutkittava.

Näen eroavaisuuksia siinä, että ES toimii tällä hetkellä rajusti kasvavalla markkinalla.

Verkkokauppaan ja Tokmanniin eroa tulee myös ES:n kansainvälistymistavoitteista.

Kyllähän suurin pihvi tässä ES:n tilanteessa on nimenomaan tuo kasvupotentiaali. Yhtiö on hyvin tietoinen siitä, että nyt on momentum, joka pitää yrittää hyödyntää. Sanoisin, että aikaa kasvattaa markkinaosuutta merkittävästi on vuosi, ehkä kaksi. Sen jälkeen muut ovat saaneet tuotantonsa skaalattua.

Luonnollisesti tämä tuo huomattavan riskin mukanaan eikä siitä ole mitään varmuutta, että Energy Save onnistuu kasvamaan markkinan mukana saatikka sitä nopeammin. On se mielestäni kuitenkin mahdollista, kuten pari viime kvartaalia osoittaa.

3 tykkäystä

En ole perehtynyt uusimpien kylmä- aineiden hyötyihin ja täytyy perehtyä miten bropaani toimii käytännössä. Saa olla kyllä melkoiset paineet verkostossa. täytyy toivoa, että insinöörit on onnistunut tämän kaupallistamaan. toivon vilpittömästi, että tämä on mahdollisimman nopeasti realismia.
jos ES ei huolehdi maahantuojan velvoitteista mikä hinnoittelu voima. Onninnen osaa samalla tavalla soittaa kiinalaiselle tehtaalle ja maahantuoda ne laitteet ilman että ES ottaa välistä mitään.
ilmavesi pumput voi olla vaihtoehto jos niistä saadaan tuo 70 asteen lämpö ulos. En tosin tiedä onko ES eikä esimerkiksi mitzu jolla on kyvykkyys vallata tämän markkinan. Mikäli ilmavesipumpulla voidaan ratkaista energia kriisi. ES on kuitenkin pieni toimija.

mitkä on tulevaisuuden lämmitys muodot teitenkin kristalli pallo olisi kiva. uskon kuitenkin että se muodostuu ilpeistä, lämmöntalteen otosta, sähköllä lämpeävistä pinnoista siellä missä on tarvetta maalämmöstä kaukolämmöstä ainakin. käyttövesi sitten lämitetään esim lämmön talteen otolla sekä aurinko sähköllä joka on tuotettu paikallisesti.

2 tykkäystä

2019088.pdf (142,8 Kt)

ES:ltä tiedotetta kaupasta. Ei mikään suuri, 6 msekkiä. Sisältää 5 plug-in moduulia, joten siitä saa suuntian noiden hinnoista. ES:llä on joitain patentteja ko. tuotteeseen.

“I have experience from the construction industry and have seen the great potential for Energy
Save’s heat pump technology for temporary needs, not least when it comes to drying and
heating on construction sites. It feels very good to, together with El-Björn, be able to offer our
technology to construction companies that want to build in a more sustainable way, says Niklas
Hansson who is project and business development manager at Energy Save.”

Näissä voi olla yksi kasvun ajuri, jos rakennusteollisuus joskus elpyy.

1 tykkäys

Tarkoitit varmaan ilma-vesipumppuja? Toistaiseksi näyttää ihan hyvältä kasvu ilma-ilmapumppuihin verrattuna. Ainakin Ruåtsissa.

“During the first quarter of 2023, the total sales of heat pumps on the Swedish market increased by 20%, according to the latest sales statistics from the Swedish Kyl & Värmepumpföreningen. Air-water heat pumps accounted for an increase of 40% and are thus the type of heat pump that performed best. At the same time, the construction industry has slowed down and this is reflected by a continued decline in the number of installed exhaust air heat pumps (-6%). Ground source heat pumps continue to go strong with an increase of +28%.”

Ruotsi ei tosin ole lähellekään ES:n suurin markkina. Lisäksi q1 taitaa kausiluontoisesti olla heikoin, joten sikäli ei vois suuria johtopäätöksiä tehdä ES:n helmi-huhtikuun lukuihin.

1 tykkäys

Laitetaas tänne päivitystä.

NIBE julkaisi tuloksensa tällä viikolla. Pumppujen myynti oli kasvanut 40%. He ilmoittivat, että toimitusketjut ovat parantuneet, tosin joistain osista on vielä pulaa. He myös ilmoittivat, että Ruotsin laajennus on valmis ja on tuplannut kapasiteettinsa.

ES:n kannalta on toki hyvä, että markkina pysyy kuumana. NIBE käytti ilmaisua että entisestä “Comfort productista” on tullut “Security product”.

Ehkä huono asia ES:n kannalta on se, että NIBE on saanut kapasiteettia kasvatettuaan. Olin ajatellut, että ES:llä voisi olla tässä etulyönti asemaa ainakin vuoden loppuun asti viitaten tähän aikasemminkin täällä esitettyyn taulukkoon.
image

Messuilla käydessäni NIBEn tyyppi puhui kesästä. Lisäksi Viessman sanoi saavansa lisää kapasiteettia käyttöön syksyllä. NIBE tosiaan oli jo ilmoittanut vuosikertomuksessaan laajennuksen valmistuvan tänä vuonna.


Huonoa tutkimusta meikäläiseltä. Saa nähdä onko tällä vaikutusta ES:ään. Tosin he ovat pieni toimija NIBEen nähden.

Ilmalämpöpumppumarkkina vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta. Harmi vain, kun toi NIBE on niin kallis. P/E 40-50.

7 tykkäystä