Energy Save - Skaalautuvaa kasvua energiamurroksessa

Vallalla oleva energiamurros luo mahdollisuuksia erilaisille toimaloille ja toimintamalleille. Yksi näistä on ilmavesilämpöpumput. Ruotsalainen Energy Save on yksi alalla toimivista. Se julkaisi viimeisimmän osavuosikatsauksensa 9.12. ja luvut olivat vakuuttavia. (Vinkki muille pakkoruotsin traumoista kärsiville, Google Translator vääntää nuo rapsat ihan luettavaan muotoon dokumenttikäännös-ominaisuudellaan)

Yhtiön liikevaihto kasvoi hurjat 272 % YoY ja yli 100% QoQ ollen 110 msek. Yhtiön julkaisi ensimmäisen voitollisen tuloksensa vuosi sitten, nyt liikevoittomarginaali lähenteli jo 20%:a. Tästä varmaan suurin kiitos kuuluu niille 21 ihmiselle, jotka yhtiössä työskentelevät! Yhtiö oli antanut liikevaihdon osalta jo posarin. Tällaiseen tietoon törmääminen luonnollisesti herätti oman mielenkiintoni perehtyä yritykseen enemmän ja avasin sitä myöten myös position firmassa. Kaikesta tästä informaatiosta innostuneena, päätin nyt myös avata foorumille ketjun yrityksestä. Kyseessä on kuitenkin suomalaisille tuttu tuote sekä tälle yhteisölle sopivanoloinen pieni firma.

Yhtiön tavoite on päästä 15 % ebit-marginaaliin. Tässä kvartaalissa se ylitettiin, joten kovasta kurssinoususta huolimatta yhtiön arvostus ei ole päätä huimaava. Yritysarvo on tällä hetkellä ~1200 msek ja kuluvan tilikauden tuloksella EV/EBIT voisi hyvinkin olla jotain viidentoista luokkaa, jos uskaltaa rohkeasti ekstrapoloida tämän kvartaalin tuloksen. Yhtiö kyllä mainitsi viimeisimmässä osarissaan, että se joutuu nyt investoimaan resursseihin, jotka tulkitsen työntekijöiksi ja sillä on lyhyellä tähtäimellä marginaaleja pienentävä vaikutus. Kannattaa muuten huomioida numeroihin perehtyessä, että yrityksellä on erikoinen tilikausi toukokuulta huhtikuulle.

Laitetaan tähän kurssigraafi elävöittämään tekstiä. Redeye on täräyttäny tässä hurmoksessa yhtiölle 255sekin tavoitehinnan.

Mitä yritys tekee?

Yritys myy ilmavesilämpöpumppuja sekä
suunnittelee teknologiaan perustuvia ratkaisuja yksittäisiin taloihin, isompiin rakennuksiin sekä kokonaisuuksiin. Menetelmä siis eroaa normaalista ilmalämpöpumpusta siten, että pumppu ei puhalla suoraa lämmintä ilmaa huoneistoon vaan se lämmittää veden, joka kiertää pattereissa. Tällä teknologialla voi korvata käsittääkseni kaikki vesikiertoiset lämmitysmuodot kuten öljyn ja kaasun. Miksei maalämmön sekä kaukolämmönkin, jos jostain syystä haluaa. Yhtiö ei valmista laitteitaan itse, vaan valmistus teetätetään Kiinassa Amitimen toimesta. Myös myynti tapahtuu partnereiden avulla. Yhtiö itse suunnittelee erilaisa moduleja sekä niihin liittyviä digitaalisia ratkaisuja. Toimitusjohtaja onkin verrannut yritystä nöyrästi Appleen. He siis luovat alustan ja alihankkijat valmistavat tuotteen. Suomessa myyjänä toimii Onninen. Näiden yhteistyökumppanien takia ES:llä itsellään on tällä hetkellä siis vain 21 työntekijää. Tämä onkin varmaan yhtiön skaalautuvan toimintamallin perusta vaikkakin henkilöstöresurssien kasvulle on tilausta.

ES siis suunnittelee ja myy pumppuja sekä pienempiin että isompiin rakennuksiin. Käsitykseni mukaan yksityiskäyttöön tulevat pumput ovat suht edullisia, joskaan eivät välttämättä kovin tehokkaita. Tehon riittävyys kovilla pakkasilla on kyseenalainen, mutta teknologiaa voidaan käyttää myös muiden vesikattilaan perustuvien lämmitysmuotojen rinnalla. Täältä kuitenkin löytyy viestiketju ihan positiivisen oloisesta käyttökokemuksesta Oulusta.
image
Video näistä pömpeleistä:

ES rakentaa myös systeemejä suurempiin rakennuksiin, joista lupaavimmalta vaikuttaa Plug-in module. Tämän tuotteen pitäisi olla erittäin nopea asentaa ja liikuttaa, joten se toimii hyvin myös väliaikaisissa kohteissa. Tuote on saanut patentin myös USA:ssa.
image
Video tästä teknologiasta:

Lisäksi yhtiön on luonut Energy Save Configurator (Vai onkohan se NordFlex+) älytuotteen, jonka ideana on optimoida sähkön kulutusta esim sähkön hinnan mukaan.

Missä yritys toimii?

Energy Save toimii 25 eri maassa. Yhtiö julkaisi juuri laajentuneensa Isoon-Britanniaan. Saksan markkinaan on vielä penetroitumatta. Siellä taitaa Viessman hallita markkinaa sekà asennus ja huoltotoimintaa. Yhtiöllä on varasto Ruotsissa, mutta osa tuotteista toimitetaan suoraan tehtaalta kohteisiin.
Missä yritys toimii?

Energy Save toimii 25 eri maassa. Yhtiö julkaisi juuri laajentuneensa Isoon-Britanniaan. Saksan markkinaan on vielä penetroitumatta. Siellä Viessman hallita markkinaa sekà asennus ja huoltotoimintaa. Yhtiöllä on varasto Ruotsissa, mutta osa tuotteista toimitetaan suoraan tehtaalta kohteisiin.

Kuka yhtiön omistaa?

Yhtiön omistajarakenne on hyvin keskittynyttä. Toimitusjohtaja sekä tuotepäällikkö omistavat keskenään yli 40 % yhtiön osakkeista ja 81 % äänivallasta. Institutionaaliset sijoittavat eivät ole vielä löytäneet tätä puljua isossa mittakaavassa. Huomion arvoista on, että viimeisimmän vuosineljänneksen aikana Nordnetin eläkerahasto oli kasvattanut osuuttaan tuntuvasti. Myös toimarin osakemäärä oli lisääntynyt hieman. Oli siellä myyjiäkin.

Millainen on markkinatilanne?

Energiamurroksen myötä vanhoja kaasu- ja öljykattiloita ollaan päivittämässä ja ilmavesilämpöpumppu tarjoaa tähän ratkaisun. Euroopan lämpöpumppuyhdistyksen (EHPA) mukaan markkina kasvoi Euroopassa 31 % vuonna 2021. Käsitykseni mukaan ilmavesilämpöpumpputeknologioiden käyttö on kasvanut tätäkin nopeampaa. EHPA ennustaa, että lämpöpumppujen määrä tulee kasvamaan vuoteen 2026 mennessä nykyisestä 17 miljoonasta 37 miljoonaan yksikköön ja luvun ennakoidaan saavuttavan 60 miljoonan rajapyykin vuoteen 2030 mennessä.

Mitkä ovat yrityksen kilpailuedut ja riskit?

ES mainostaa kilpailuetunaan edullista hintaa, energia tehokkuutta sekä säästöä asennuksissa. (Rock heat pitäisi olla ground heat :blush:. Käännätin osarirapsat googlella.)
image

Tuotannon tapahtuminen Kiinassa on uhka ja mahdollisuus. Käsittääkseni yhteistyö valmistajan kanssa on toiminut hyvin ja pitkään. Se on käsittääkseni antanut kilpailuedun muita kilpailijoita (Esim. Nibe ja Daikin) vastaan. Muut valmistajat ovat investoimassa uusia tuotantolaitoksia Eurooppaan, mutta niiden valmistuminen ottaa vielä aikaa. Suurimmat laitokset valmistuu käsittääkseni 2024-2025. Energy Saven kummpanilla sen sijaan on laajennusporjekti jo käynnissä ja sen on tarkoitus valmistua ensi vuoden lopulla. Yhtiö kuitenkin varoittelee komponenttipulasta ja toimitusketjujen (kuten asentajien) riskeistä, mutta toistaiseksi ne ovat kuitenkin toimineet, Q1 21/22 lukuunottamatta.

Millainen on kilpailutilanne?

Kuten yllä mainittua, kilpailijoista Nibe ja Daikun ovat ilmoittaneet tuotanto haasteista. Nibe on korkealle arvostettu Ev/ebit ~35 ja lv-kasvu ehkä 15 %. Daikin (Ev/ebit ~15) kertoi h2 liikevaihdon olevan pienempi kuin h1. Se on kyllä ollut yhtiön trendissä muinakin vuosina, mutta voisi olettaa, että tänä vuonna tulisi markkinoilta tulitukea. Viessman on iso kilpailija, myös Suomessa. Esim LämpöYkkösen verkkomyyntisivulla on listattuna ainoastaan heidän tuotteitaan. Kun tiedustelin, niin sanoivat Viessmanin olevan suosituin tuote. Viessman ei kuitenkaan ole julkisesti listattu, joten heidän luvuistansa on vähemmän tietoa tarjolla.

Miltä yhtiön luvut näyttävät?


Skaalautuvuus tule hienosti esille, kun seuraa yhtiön liikevaihdon kasvua ja vertaa sitä esim. henkilöstökulujen kasvuun. Hienoa on se, että Rest of Europe-osuus kasvaa. Itse toivoisin myös Commercial properties-osuuden kasvua, mutta pakko myöntää, etten ole aivan varma mikä näistä on tuottavin.
Käteistä firmalla taitaa olla 28msek ja velkoja 12msek. Hieman huolestuttavaa on viimeisen huipputuloksen pieni kassavirta, mutta tulkitsen sen johtuvan varastojen kasvattamisesta. Ainakin kassavirtalaskelmassa kohdassa ” Decrease (-) /increase (+) of accounts payable” oli iso negatiivinen luku.
Hox. Taulukon luvut ovat itse näpyteltyjä, joten niissä saattaa olla vihreitä.

Energy Savesta muualla

Yhtiön kotisivut

Yhtiön sijoittajasivut (Hox, näitä on ollut kaksi, joista toisessa on vähemmän infoa)

Redeyen analyysi (vaatinee kirjautumisen)

Redeyen kommentti posarista (vaatinee kirjautumisen)

Stockpickerin juttu

Affars Världenin juttu

Yhtiöesittely - Redeye

Yhtiö esiintyi Redeyen Teknologiapäivässä keskiviikkona 30/11/2022

Yhtiö löytyy Ruotsin Spotlight-listalta tickerillä ESGR.

Mites, löytyykö foorumilta muita yhtiöön perehtyneitä tai muuten vain ilmavesilämpöpumpputeknologian asiantuntijoita?

Muistutan siis vielä, että omistan yhtiön osakkeita, joten saatan olla biased vaikka kovasti sitä vastaan yritän taistella. Tehkää siis omat tutkimuksenne ja päätöksenne.

28 tykkäystä

Muutama kommentti ihan nopskasti. Mulla on Daikinin VILP (vesi-ilma lp) kotona seitsemättä vuotta ja töissäkin lämpöpumppuja vähän joutuu pohtimaan ja tutkimaan. Varmasti löytyy kyllä syvällisempääkin osaamista foorumilta, ja lämpöpumpuistahan on ihan omiakin foorumeita, joista löytyy käsittämättömän intohimoista keskustelua.

Mutta asiaan, ensin tekniikasta:

  • VILP on loistava teknologia paikkoihin, joihin maalämpö ei käy (kaupungit, paineellisen pohjaveden alueet esim.)
  • Maalämpö on yleensä elinkaarikustannuksilta aina parempi kuin VILP jos sitä voi käyttää
  • COP- lupaus näytti normaalilta, mutta näiden kanssa pitää olla erityisen tarkka vertaillessa. En nyt syventynyt yhtään, että millä oletuksilla esitetty 4,7 täyttyy (tarkoittaa siis sitä, että syöttäessä 1 yksikön sähköä saat takaisin 4,7 yksikköä lämpöä).
  • Äkkiseltään firmalla ei ole tarjota mitään erityistä
  • Itse kiersin ja kierrän kiinalaiset vermeet kaukaa. Laatutietoinen hakeutuu äkkiä Niben, Daikinin tai Mitsubishin yms. pariin. VILP kodin lämmitysmuotona on kuitenkin henkilökohtaisella tasolla huoltovarmuuskriittinen investointi, jossa halvin mahdollinen kompressori ei ole se mitä haluan talvipakkasille perhettä lämmittämään. Kuinkahan kauan näitä vermeitä on ollut käytössä?
  • Käyttövarmuutta ajatellen näissä on yleensä sähkövastus backuppina (sähkövastuksen COP on aika lailla tasan 1)

Liiketoiminnasta:

  • En katsonut lukuja, mutta ilman omaa IP:tä ja varsinaista tuotekehitystä tämä haisee matalan katteen “läpilaskutukselle”.
  • Taulukossa on tosin varsin asiallisia marginaaliprosentteja, mutta onko kyse aidosta skaalautuvuudesta vai inflaation vaikutuksesta? Eli kysyntä on ollut kovaa kun öljystä ja kaasusta haluttiin erityisesti tänä ja viime vuonna äkkiä eroon (lähipiirissäkin on tapauksia joissa tuli aika kiire kun putkikaasu kallistui järkyttävästi ja sitten vain loppui), mutta tuotannon kustannukset eivät vielä nousseet?
  • Päälle tulee tietty positiivinen vaikutus liiketoiminnan suuruuden ekonomiasta, kun liikevaihto kattaakin palkat mukavammin, joka on jossain määrin aitoa skaalautuvuutta.
8 tykkäystä

Onko tietoa, että missä nuo Niben, Daikin ja Mitsubishin pumput valmistetaan? Olen vähän tutustunut Jäspin VILP:n, mutta heidänkin sivuilta todella vaikea saada tietoa missä ne on valmistettu. Onko ne edes niiden suunnittelemia vai läiskästy vaan omat logot johonkin kiinalaiseen? Saattavat ehkä olla samalta alihankkijalta, kun tämän Energy Saven? En tiedä. Tuskin samoja pumppuja sentään, mutta alihankkija voi ehkä olla sama. Itse sain sen käsityksen, että Energy Save on suunnitellut noi pumput itse, mutta valmistuttaa ne kiinassa. Voi olla, että käsitin väärin tai sitten harhaanjohtavaa markkinointia.

Kannattaa joo olla tarkka noissa COP- ja SCOP-luvuissa. Kun vertailee eri pumppuja.

Lisäisin vielä tuon 2 osakesarjaa miinuksiin. Itse jätän suoraan hyllyyn tämmöiset tupla sarjalaiset, kun ei kuulu mielestäni hyvään yhtiöhallintoon tämmöiset. Muuten kyllä näytti kohtuu mielenkiintoiselta. Saa nähdä miten pumput myy, kun vähän hype laantuu.

Laitoin jo tän ostokohteet-seurantalistalle, mutta lähtee kyllä pois tuon idioottimaisen omistusrakenteen takia pois.

2 tykkäystä

Ei tähän hätään, mutta uskoisin että jokaisesta laitteesta löytyy kyllä Kiinassa tehtyjä osia. Oleellista on ne kriittisten aktiivisten komponenttien, kuten sen kompressorin laatu. Itsellä oli aikoinaan mahdollisuus kysyä, että kenen pumput kelpaavat ydinvoimalaan, jopa turvallisuusluokiteltuihin sovelluksiin, ja vastaus silloin oli muistaakseni mitsu ja daikin ja siksi itsellä siis daikin. Näiltä siis sai ainakin silloin kunnon paperit yms. Tästä on jo jokunen vuosi ja tilanteet on voineet muuttua.

Lämpöpumppuhommahan toimii ainakin isommassa teollisuuslämpöpumppukokoluokassa niin, että myyvä yhtiö konfiguroi asiakkaiden tarpeisiin soveltuvan lämpöpumppusovelluksen (teho/kokomitoitus, tarvittava lämpötila ja ajoprofiili—> kompressorivalinta) ja sitten tilailee ne osat kumppaneiltaan. Joillain on sitten varsinainen kokoonpano jopa Suomessa, kotimaisista Oilonilla taitaa olla eniten ihan omaa tuotekehitystä. Kompuravalmistajia on maailmalla muuten varsin rajallinen määrä, ja useamman brändin alta saattaa siis löytyä sama sydän.

4 tykkäystä

Kuinka suuriin kohteisiin räätälöidään lämpöpumppu kompuraa myöten?
Oilonin laitteet ja muut vastaavat sekä pienemmät on minun käsityksen mukaan suunniteltu sillä perusteella, että sopivat mahdollisimman moneen sovellukseen tietyin rajauksin. Kylmälaitepuolella on kyllä monenlaisia virityksiä, mutta lämmityskäyttöön ei niinkään. Ei ole ihan triviaali juttu suunnitella toimivaa tekniikkaa sen kompuran ympärille, siis sen jälkeen, kun on onnistuttu valitsemaan sopiva kompura halutulle kylmäaineelle ja vaatimukset täyttävälle käyttöolosuhteelle. Puhumattakaan invertterikäytöistä, joissa monimutkaisuusaste kohoaa potenssiin. Lisäksi laitteen pitäisi olla vielä hinnaltaan kilpailukykyinen.

Messuilla pääsin näkemään noita Energy Saven pumppuja. Eivät jää komponenttien ja työnjäljen osalta yhtään jälkeen tunnetummista merkeistä. Riskiä tässä on kyllä paljon yhtiön pienuuden ja vahvan kiinasidonnaisuuden vuoksi.

3 tykkäystä

Mukavan asiantuntevia kommentteja. Arvostan! Heittelen muutamia kommentteja kykyjeni mukaan.

Itse olin ajatellut, että tuo moduulimallin helppo asennettavuus voisi olla jotain erityistä. Jopa maalämpöön verrattuna. Toki ymmärrän tuon maalämmön elinkaaritekijän. Lisäksi liiketoiminnan puolesta olen siinä käsityksessä, että Energy Save voisi olla kilpailijoihin nähden etulyöntiasemassa tuotannon suhteen vielä parin vuoden ajan. Daikin ja Nibe molemmat ovat raporteissaan puhuneet tuotannon haasteista.
Minulla on tutkinnan alla IEA:n dokumentti The Future of Heat Pumps (linkki lopussa) ja sieltä löytyy esim tällainen taulukko. Sen mukaan tuotantoon ollaan investoimassa, mutta investointien valmistuminen kestää.

Nopean haun jälkeen näyttäisi, että Nibellä on tuotantoa Kiinassa, mutta myös muualla. Daikinilla taas ei olisi.

Tämä on myös mielestäni Kiinan ohella toinen suurin riski. Tästä voisi helposti rakentaa samanlaisen skenaarion kuin Harvialla oli Covidin aikaan. Uskon kuitenkin, että tässä on kovemmat ajurit takana. Palautuuko energian hinta pitkään aikaan? Lisäksi trendi vähäpäästöisemmän energian tuottamiseksi on vahva. Energy Save on myös pieni toimija, jolla on markkinaosuutta otettavana.
image

Dokumentti:

Video:

3 tykkäystä

Mulla mielessä megawattiluokka, joka useimmiten taitaa tarkoittaa useampaa parin sadan kW:n pumppua. Ja siis kompura tosiaan valitaan katalogista, eihän ne valmistajat sitä ala kai oikein ketään muuta kuin itseään varten uusiksi suunnittelemaan!

Ihan samanlaiselta ulkoyksikkö+sisäyksikkö varaajalla tai ilman- paketilta nuo pienemmät näyttävät, mitä kaikki setit, omani mukaan lukien on.
Ja isommat vermeet alkaa olemaan melkein kaikilla jonkinlaisessa skidissä (yleensä teräsrunko tai kontti tai yhdistelmä), joka lyödään pajalla nippuun ja haalataan mestoille. Sitten niitä skidejä voi yhdistellä, jotta saadaan haluttu kokonaisuus.

Oletko saanut verrattua ES:n kasvulukuja kilpailijoihin? Tietty isommilla ei voi olla samoja prosentteja, ja Niben ja Daikinin haasteista mainitsitkin, mutta olisi varmasti hyvä hahmottaa onko ES:n kasvu markkinan mukana vai selvästi sitä edellä. Voisi sitten miettiä, että onko heillä jotain etua oikeasti, edes parhaat myyjät jos ei muuta!

Siitä olen itsekin vakuuttunut, että lämpöpumpuilla on kyllä jatkossa nostetta isomminkin ja olisin varmaan siitä syystä Nibeä jo aiemmin ostellut ellei tuntuisi niin kalliilta. Jenkkilässä vähän saman sektorin Hudson Technologies (HDSN) on ollut mulla nyt seurannassa kun tarttui screenereissä silmiin. He ovat kylmäaine-service bisneksessä ja lisääntyvät LP:t olisi siinä se bull case mielessäni…

2 tykkäystä

Mitenhän käy kun akuutein kriisi on ohi :thinking:

1 tykkäys

En ole löytänyt kuin Niben ja Daikinin lukuja. Suuremmilla firmoilla kuten Mitsulla ja Panasonicilla niitä ei yksityiskohtaisesti eritellä. Tai ainakaan minä en löytänyt. Sitten moni firma ei ole listattu, joten ei ole tietoa saatavilla.

1 tykkäys

Sulla näyttää olevan asiantuntemusta alasta!
Tarkoitatko, että muillakin on käytössä tällaisia Energy Save Plug-in-modulen kaltaisia tuotteita?

Löytisikö sulta mitään lähdettä muiden valmistajien vastaavista? Itse en ole löytänyt. Olisi mielenkiintoista perehtyä lisää.

2 tykkäystä