Energy Save - Skaalautuvaa kasvua energiamurroksessa?

Vallalla oleva energiamurros luo mahdollisuuksia erilaisille toimaloille ja toimintamalleille. Yksi näistä on ilmavesilämpöpumput. Ruotsalainen Energy Save on yksi alalla toimivista. Se julkaisi viimeisimmän osavuosikatsauksensa 9.12. ja luvut olivat vakuuttavia. (Vinkki muille pakkoruotsin traumoista kärsiville, Google Translator vääntää nuo rapsat ihan luettavaan muotoon dokumenttikäännös-ominaisuudellaan)

Yhtiön liikevaihto kasvoi hurjat 272 % YoY ja yli 100% QoQ ollen 110 msek. Yhtiön julkaisi ensimmäisen voitollisen tuloksensa vuosi sitten, nyt liikevoittomarginaali lähenteli jo 20%:a. Tästä varmaan suurin kiitos kuuluu niille 21 ihmiselle, jotka yhtiössä työskentelevät! Yhtiö oli antanut liikevaihdon osalta jo posarin. Tällaiseen tietoon törmääminen luonnollisesti herätti oman mielenkiintoni perehtyä yritykseen enemmän ja avasin sitä myöten myös position firmassa. Kaikesta tästä informaatiosta innostuneena, päätin nyt myös avata foorumille ketjun yrityksestä. Kyseessä on kuitenkin suomalaisille tuttu tuote sekä tälle yhteisölle sopivanoloinen pieni firma.

Yhtiön tavoite on päästä 15 % ebit-marginaaliin. Tässä kvartaalissa se ylitettiin, joten kovasta kurssinoususta huolimatta yhtiön arvostus ei ole päätä huimaava. Yritysarvo on tällä hetkellä ~1200 msek ja kuluvan tilikauden tuloksella EV/EBIT voisi hyvinkin olla jotain viidentoista luokkaa, jos uskaltaa rohkeasti ekstrapoloida tämän kvartaalin tuloksen. Yhtiö kyllä mainitsi viimeisimmässä osarissaan, että se joutuu nyt investoimaan resursseihin, jotka tulkitsen työntekijöiksi ja sillä on lyhyellä tähtäimellä marginaaleja pienentävä vaikutus. Kannattaa muuten huomioida numeroihin perehtyessä, että yrityksellä on erikoinen tilikausi toukokuulta huhtikuulle.

Laitetaan tähän kurssigraafi elävöittämään tekstiä. Redeye on täräyttäny tässä hurmoksessa yhtiölle 255sekin tavoitehinnan.

Mitä yritys tekee?

Yritys myy ilmavesilämpöpumppuja sekä
suunnittelee teknologiaan perustuvia ratkaisuja yksittäisiin taloihin, isompiin rakennuksiin sekä kokonaisuuksiin. Menetelmä siis eroaa normaalista ilmalämpöpumpusta siten, että pumppu ei puhalla suoraa lämmintä ilmaa huoneistoon vaan se lämmittää veden, joka kiertää pattereissa. Tällä teknologialla voi korvata käsittääkseni kaikki vesikiertoiset lämmitysmuodot kuten öljyn ja kaasun. Miksei maalämmön sekä kaukolämmönkin, jos jostain syystä haluaa. Yhtiö ei valmista laitteitaan itse, vaan valmistus teetätetään Kiinassa Amitimen toimesta. Myös myynti tapahtuu partnereiden avulla. Yhtiö itse suunnittelee erilaisa moduleja sekä niihin liittyviä digitaalisia ratkaisuja. Toimitusjohtaja onkin verrannut yritystä nöyrästi Appleen. He siis luovat alustan ja alihankkijat valmistavat tuotteen. Suomessa myyjänä toimii Onninen. Näiden yhteistyökumppanien takia ES:llä itsellään on tällä hetkellä siis vain 21 työntekijää. Tämä onkin varmaan yhtiön skaalautuvan toimintamallin perusta vaikkakin henkilöstöresurssien kasvulle on tilausta.

ES siis suunnittelee ja myy pumppuja sekä pienempiin että isompiin rakennuksiin. Käsitykseni mukaan yksityiskäyttöön tulevat pumput ovat suht edullisia, joskaan eivät välttämättä kovin tehokkaita. Tehon riittävyys kovilla pakkasilla on kyseenalainen, mutta teknologiaa voidaan käyttää myös muiden vesikattilaan perustuvien lämmitysmuotojen rinnalla. Täältä kuitenkin löytyy viestiketju ihan positiivisen oloisesta käyttökokemuksesta Oulusta.
image
Video näistä pömpeleistä:

ES rakentaa myös systeemejä suurempiin rakennuksiin, joista lupaavimmalta vaikuttaa Plug-in module. Tämän tuotteen pitäisi olla erittäin nopea asentaa ja liikuttaa, joten se toimii hyvin myös väliaikaisissa kohteissa. Tuote on saanut patentin myös USA:ssa.
image
Video tästä teknologiasta:

Lisäksi yhtiön on luonut Energy Save Configurator (Vai onkohan se NordFlex+) älytuotteen, jonka ideana on optimoida sähkön kulutusta esim sähkön hinnan mukaan.

Missä yritys toimii?

Energy Save toimii 25 eri maassa. Yhtiö julkaisi juuri laajentuneensa Isoon-Britanniaan. Saksan markkinaan on vielä penetroitumatta. Siellä taitaa Viessman hallita markkinaa sekà asennus ja huoltotoimintaa. Yhtiöllä on varasto Ruotsissa, mutta osa tuotteista toimitetaan suoraan tehtaalta kohteisiin.
Missä yritys toimii?

Energy Save toimii 25 eri maassa. Yhtiö julkaisi juuri laajentuneensa Isoon-Britanniaan. Saksan markkinaan on vielä penetroitumatta. Siellä Viessman hallita markkinaa sekà asennus ja huoltotoimintaa. Yhtiöllä on varasto Ruotsissa, mutta osa tuotteista toimitetaan suoraan tehtaalta kohteisiin.

Kuka yhtiön omistaa?

Yhtiön omistajarakenne on hyvin keskittynyttä. Toimitusjohtaja sekä tuotepäällikkö omistavat keskenään yli 40 % yhtiön osakkeista ja 81 % äänivallasta. Institutionaaliset sijoittavat eivät ole vielä löytäneet tätä puljua isossa mittakaavassa. Huomion arvoista on, että viimeisimmän vuosineljänneksen aikana Nordnetin eläkerahasto oli kasvattanut osuuttaan tuntuvasti. Myös toimarin osakemäärä oli lisääntynyt hieman. Oli siellä myyjiäkin.

Millainen on markkinatilanne?

Energiamurroksen myötä vanhoja kaasu- ja öljykattiloita ollaan päivittämässä ja ilmavesilämpöpumppu tarjoaa tähän ratkaisun. Euroopan lämpöpumppuyhdistyksen (EHPA) mukaan markkina kasvoi Euroopassa 31 % vuonna 2021. Käsitykseni mukaan ilmavesilämpöpumpputeknologioiden käyttö on kasvanut tätäkin nopeampaa. EHPA ennustaa, että lämpöpumppujen määrä tulee kasvamaan vuoteen 2026 mennessä nykyisestä 17 miljoonasta 37 miljoonaan yksikköön ja luvun ennakoidaan saavuttavan 60 miljoonan rajapyykin vuoteen 2030 mennessä.

Mitkä ovat yrityksen kilpailuedut ja riskit?

ES mainostaa kilpailuetunaan edullista hintaa, energia tehokkuutta sekä säästöä asennuksissa. (Rock heat pitäisi olla ground heat :blush:. Käännätin osarirapsat googlella.)
image

Tuotannon tapahtuminen Kiinassa on uhka ja mahdollisuus. Käsittääkseni yhteistyö valmistajan kanssa on toiminut hyvin ja pitkään. Se on käsittääkseni antanut kilpailuedun muita kilpailijoita (Esim. Nibe ja Daikin) vastaan. Muut valmistajat ovat investoimassa uusia tuotantolaitoksia Eurooppaan, mutta niiden valmistuminen ottaa vielä aikaa. Suurimmat laitokset valmistuu käsittääkseni 2024-2025. Energy Saven kummpanilla sen sijaan on laajennusporjekti jo käynnissä ja sen on tarkoitus valmistua ensi vuoden lopulla. Yhtiö kuitenkin varoittelee komponenttipulasta ja toimitusketjujen (kuten asentajien) riskeistä, mutta toistaiseksi ne ovat kuitenkin toimineet, Q1 21/22 lukuunottamatta.

Millainen on kilpailutilanne?

Kuten yllä mainittua, kilpailijoista Nibe ja Daikun ovat ilmoittaneet tuotanto haasteista. Nibe on korkealle arvostettu Ev/ebit ~35 ja lv-kasvu ehkä 15 %. Daikin (Ev/ebit ~15) kertoi h2 liikevaihdon olevan pienempi kuin h1. Se on kyllä ollut yhtiön trendissä muinakin vuosina, mutta voisi olettaa, että tänä vuonna tulisi markkinoilta tulitukea. Viessman on iso kilpailija, myös Suomessa. Esim LämpöYkkösen verkkomyyntisivulla on listattuna ainoastaan heidän tuotteitaan. Kun tiedustelin, niin sanoivat Viessmanin olevan suosituin tuote. Viessman ei kuitenkaan ole julkisesti listattu, joten heidän luvuistansa on vähemmän tietoa tarjolla.

Miltä yhtiön luvut näyttävät?


Skaalautuvuus tule hienosti esille, kun seuraa yhtiön liikevaihdon kasvua ja vertaa sitä esim. henkilöstökulujen kasvuun. Hienoa on se, että Rest of Europe-osuus kasvaa. Itse toivoisin myös Commercial properties-osuuden kasvua, mutta pakko myöntää, etten ole aivan varma mikä näistä on tuottavin.
Käteistä firmalla taitaa olla 28msek ja velkoja 12msek. Hieman huolestuttavaa on viimeisen huipputuloksen pieni kassavirta, mutta tulkitsen sen johtuvan varastojen kasvattamisesta. Ainakin kassavirtalaskelmassa kohdassa ” Decrease (-) /increase (+) of accounts payable” oli iso negatiivinen luku.
Hox. Taulukon luvut ovat itse näpyteltyjä, joten niissä saattaa olla vihreitä.

Energy Savesta muualla

Yhtiön kotisivut

Yhtiön sijoittajasivut (Hox, näitä on ollut kaksi, joista toisessa on vähemmän infoa)

Redeyen analyysi (vaatinee kirjautumisen)

Redeyen kommentti posarista (vaatinee kirjautumisen)

Stockpickerin juttu

Affars Världenin juttu

Yhtiöesittely - Redeye

Yhtiö esiintyi Redeyen Teknologiapäivässä keskiviikkona 30/11/2022

Yhtiö löytyy Ruotsin Spotlight-listalta tickerillä ESGR.

Mites, löytyykö foorumilta muita yhtiöön perehtyneitä tai muuten vain ilmavesilämpöpumpputeknologian asiantuntijoita?

Muistutan siis vielä, että omistan yhtiön osakkeita, joten saatan olla biased vaikka kovasti sitä vastaan yritän taistella. Tehkää siis omat tutkimuksenne ja päätöksenne.

36 tykkäystä

Muutama kommentti ihan nopskasti. Mulla on Daikinin VILP (vesi-ilma lp) kotona seitsemättä vuotta ja töissäkin lämpöpumppuja vähän joutuu pohtimaan ja tutkimaan. Varmasti löytyy kyllä syvällisempääkin osaamista foorumilta, ja lämpöpumpuistahan on ihan omiakin foorumeita, joista löytyy käsittämättömän intohimoista keskustelua.

Mutta asiaan, ensin tekniikasta:

  • VILP on loistava teknologia paikkoihin, joihin maalämpö ei käy (kaupungit, paineellisen pohjaveden alueet esim.)
  • Maalämpö on yleensä elinkaarikustannuksilta aina parempi kuin VILP jos sitä voi käyttää
  • COP- lupaus näytti normaalilta, mutta näiden kanssa pitää olla erityisen tarkka vertaillessa. En nyt syventynyt yhtään, että millä oletuksilla esitetty 4,7 täyttyy (tarkoittaa siis sitä, että syöttäessä 1 yksikön sähköä saat takaisin 4,7 yksikköä lämpöä).
  • Äkkiseltään firmalla ei ole tarjota mitään erityistä
  • Itse kiersin ja kierrän kiinalaiset vermeet kaukaa. Laatutietoinen hakeutuu äkkiä Niben, Daikinin tai Mitsubishin yms. pariin. VILP kodin lämmitysmuotona on kuitenkin henkilökohtaisella tasolla huoltovarmuuskriittinen investointi, jossa halvin mahdollinen kompressori ei ole se mitä haluan talvipakkasille perhettä lämmittämään. Kuinkahan kauan näitä vermeitä on ollut käytössä?
  • Käyttövarmuutta ajatellen näissä on yleensä sähkövastus backuppina (sähkövastuksen COP on aika lailla tasan 1)

Liiketoiminnasta:

  • En katsonut lukuja, mutta ilman omaa IP:tä ja varsinaista tuotekehitystä tämä haisee matalan katteen “läpilaskutukselle”.
  • Taulukossa on tosin varsin asiallisia marginaaliprosentteja, mutta onko kyse aidosta skaalautuvuudesta vai inflaation vaikutuksesta? Eli kysyntä on ollut kovaa kun öljystä ja kaasusta haluttiin erityisesti tänä ja viime vuonna äkkiä eroon (lähipiirissäkin on tapauksia joissa tuli aika kiire kun putkikaasu kallistui järkyttävästi ja sitten vain loppui), mutta tuotannon kustannukset eivät vielä nousseet?
  • Päälle tulee tietty positiivinen vaikutus liiketoiminnan suuruuden ekonomiasta, kun liikevaihto kattaakin palkat mukavammin, joka on jossain määrin aitoa skaalautuvuutta.
10 tykkäystä

Onko tietoa, että missä nuo Niben, Daikin ja Mitsubishin pumput valmistetaan? Olen vähän tutustunut Jäspin VILP:n, mutta heidänkin sivuilta todella vaikea saada tietoa missä ne on valmistettu. Onko ne edes niiden suunnittelemia vai läiskästy vaan omat logot johonkin kiinalaiseen? Saattavat ehkä olla samalta alihankkijalta, kun tämän Energy Saven? En tiedä. Tuskin samoja pumppuja sentään, mutta alihankkija voi ehkä olla sama. Itse sain sen käsityksen, että Energy Save on suunnitellut noi pumput itse, mutta valmistuttaa ne kiinassa. Voi olla, että käsitin väärin tai sitten harhaanjohtavaa markkinointia.

Kannattaa joo olla tarkka noissa COP- ja SCOP-luvuissa. Kun vertailee eri pumppuja.

Lisäisin vielä tuon 2 osakesarjaa miinuksiin. Itse jätän suoraan hyllyyn tämmöiset tupla sarjalaiset, kun ei kuulu mielestäni hyvään yhtiöhallintoon tämmöiset. Muuten kyllä näytti kohtuu mielenkiintoiselta. Saa nähdä miten pumput myy, kun vähän hype laantuu.

Laitoin jo tän ostokohteet-seurantalistalle, mutta lähtee kyllä pois tuon idioottimaisen omistusrakenteen takia pois.

2 tykkäystä

Ei tähän hätään, mutta uskoisin että jokaisesta laitteesta löytyy kyllä Kiinassa tehtyjä osia. Oleellista on ne kriittisten aktiivisten komponenttien, kuten sen kompressorin laatu. Itsellä oli aikoinaan mahdollisuus kysyä, että kenen pumput kelpaavat ydinvoimalaan, jopa turvallisuusluokiteltuihin sovelluksiin, ja vastaus silloin oli muistaakseni mitsu ja daikin ja siksi itsellä siis daikin. Näiltä siis sai ainakin silloin kunnon paperit yms. Tästä on jo jokunen vuosi ja tilanteet on voineet muuttua.

Lämpöpumppuhommahan toimii ainakin isommassa teollisuuslämpöpumppukokoluokassa niin, että myyvä yhtiö konfiguroi asiakkaiden tarpeisiin soveltuvan lämpöpumppusovelluksen (teho/kokomitoitus, tarvittava lämpötila ja ajoprofiili—> kompressorivalinta) ja sitten tilailee ne osat kumppaneiltaan. Joillain on sitten varsinainen kokoonpano jopa Suomessa, kotimaisista Oilonilla taitaa olla eniten ihan omaa tuotekehitystä. Kompuravalmistajia on maailmalla muuten varsin rajallinen määrä, ja useamman brändin alta saattaa siis löytyä sama sydän.

5 tykkäystä

Kuinka suuriin kohteisiin räätälöidään lämpöpumppu kompuraa myöten?
Oilonin laitteet ja muut vastaavat sekä pienemmät on minun käsityksen mukaan suunniteltu sillä perusteella, että sopivat mahdollisimman moneen sovellukseen tietyin rajauksin. Kylmälaitepuolella on kyllä monenlaisia virityksiä, mutta lämmityskäyttöön ei niinkään. Ei ole ihan triviaali juttu suunnitella toimivaa tekniikkaa sen kompuran ympärille, siis sen jälkeen, kun on onnistuttu valitsemaan sopiva kompura halutulle kylmäaineelle ja vaatimukset täyttävälle käyttöolosuhteelle. Puhumattakaan invertterikäytöistä, joissa monimutkaisuusaste kohoaa potenssiin. Lisäksi laitteen pitäisi olla vielä hinnaltaan kilpailukykyinen.

Messuilla pääsin näkemään noita Energy Saven pumppuja. Eivät jää komponenttien ja työnjäljen osalta yhtään jälkeen tunnetummista merkeistä. Riskiä tässä on kyllä paljon yhtiön pienuuden ja vahvan kiinasidonnaisuuden vuoksi.

4 tykkäystä

Mukavan asiantuntevia kommentteja. Arvostan! Heittelen muutamia kommentteja kykyjeni mukaan.

Itse olin ajatellut, että tuo moduulimallin helppo asennettavuus voisi olla jotain erityistä. Jopa maalämpöön verrattuna. Toki ymmärrän tuon maalämmön elinkaaritekijän. Lisäksi liiketoiminnan puolesta olen siinä käsityksessä, että Energy Save voisi olla kilpailijoihin nähden etulyöntiasemassa tuotannon suhteen vielä parin vuoden ajan. Daikin ja Nibe molemmat ovat raporteissaan puhuneet tuotannon haasteista.
Minulla on tutkinnan alla IEA:n dokumentti The Future of Heat Pumps (linkki lopussa) ja sieltä löytyy esim tällainen taulukko. Sen mukaan tuotantoon ollaan investoimassa, mutta investointien valmistuminen kestää.

Nopean haun jälkeen näyttäisi, että Nibellä on tuotantoa Kiinassa, mutta myös muualla. Daikinilla taas ei olisi.

Tämä on myös mielestäni Kiinan ohella toinen suurin riski. Tästä voisi helposti rakentaa samanlaisen skenaarion kuin Harvialla oli Covidin aikaan. Uskon kuitenkin, että tässä on kovemmat ajurit takana. Palautuuko energian hinta pitkään aikaan? Lisäksi trendi vähäpäästöisemmän energian tuottamiseksi on vahva. Energy Save on myös pieni toimija, jolla on markkinaosuutta otettavana.
image

Dokumentti:

Video:

4 tykkäystä

Mulla mielessä megawattiluokka, joka useimmiten taitaa tarkoittaa useampaa parin sadan kW:n pumppua. Ja siis kompura tosiaan valitaan katalogista, eihän ne valmistajat sitä ala kai oikein ketään muuta kuin itseään varten uusiksi suunnittelemaan!

Ihan samanlaiselta ulkoyksikkö+sisäyksikkö varaajalla tai ilman- paketilta nuo pienemmät näyttävät, mitä kaikki setit, omani mukaan lukien on.
Ja isommat vermeet alkaa olemaan melkein kaikilla jonkinlaisessa skidissä (yleensä teräsrunko tai kontti tai yhdistelmä), joka lyödään pajalla nippuun ja haalataan mestoille. Sitten niitä skidejä voi yhdistellä, jotta saadaan haluttu kokonaisuus.

Oletko saanut verrattua ES:n kasvulukuja kilpailijoihin? Tietty isommilla ei voi olla samoja prosentteja, ja Niben ja Daikinin haasteista mainitsitkin, mutta olisi varmasti hyvä hahmottaa onko ES:n kasvu markkinan mukana vai selvästi sitä edellä. Voisi sitten miettiä, että onko heillä jotain etua oikeasti, edes parhaat myyjät jos ei muuta!

Siitä olen itsekin vakuuttunut, että lämpöpumpuilla on kyllä jatkossa nostetta isomminkin ja olisin varmaan siitä syystä Nibeä jo aiemmin ostellut ellei tuntuisi niin kalliilta. Jenkkilässä vähän saman sektorin Hudson Technologies (HDSN) on ollut mulla nyt seurannassa kun tarttui screenereissä silmiin. He ovat kylmäaine-service bisneksessä ja lisääntyvät LP:t olisi siinä se bull case mielessäni…

3 tykkäystä

Mitenhän käy kun akuutein kriisi on ohi :thinking:

2 tykkäystä

En ole löytänyt kuin Niben ja Daikinin lukuja. Suuremmilla firmoilla kuten Mitsulla ja Panasonicilla niitä ei yksityiskohtaisesti eritellä. Tai ainakaan minä en löytänyt. Sitten moni firma ei ole listattu, joten ei ole tietoa saatavilla.

2 tykkäystä

Sulla näyttää olevan asiantuntemusta alasta!
Tarkoitatko, että muillakin on käytössä tällaisia Energy Save Plug-in-modulen kaltaisia tuotteita?

Löytisikö sulta mitään lähdettä muiden valmistajien vastaavista? Itse en ole löytänyt. Olisi mielenkiintoista perehtyä lisää.

3 tykkäystä

Coeus-ketjuun tuli mukavan kriittinen näkemys Energy Savesta. Kopion sen tänne, jos kaikki ei ko. ketjua seuraa ja jääpähän tänne muistiin, jos joku joskus yrityksestä kiinnostuu.

2 tykkäystä

Arimatti kirjoitti siihen myös omat näkemyksensä:

1 tykkäys

Ajattelin laittaa myös oman korteni kekoon tähän keskusteluun.

Voisin itsekin tarttua tähän. Perustelu kalliista vesikiertosysteemeistä uudisrakennuksista on ihan hyvä, mutta uskon maailmassa olevan paljon vanhoja rakennuksia, joissa vesikiertosysteemien energialähde halutaan päivittään. Käsittääkseni tällä on aika paljon poliittista tahoa useissa maissa.
Laitetaan lähteeksi vaikka tämä aikaisemmin julkaisemani kuva tästä lähteestä.
image

EHPA:n raportti kuitenkin näyttää, että ilma-vesi-pumppujen menekki on ollu aika hyvää viime vuosina.
image

Itseä kyllä mietityttää kaasun hinnan vaikutus pumppujen menekkiin ainakin lyhyellä aikajänteellä. Lisäksi varmasti pumppujen uusiminen on sesonkiluonteista. Edellistä kvartaalin lukuja varmasti tuki tuleva talvi yhdistettynä nouseissiin energian hintoihin. Energy Savea seuraavat voivat saada pientä etua heidän poikkeavasta raportointitavasta. Energy Save julkaisee marras-tammikuun tuloksensa 17.3. Sitä ennen saadaan Niben loka-joulukuun tulos 15.2, joka antanee osviittaa menekistä.

Kiina on kuitenkin avautumassa, mikä lisännee heidän fossiilisten kulutusta sekä nostaa niiden hintoja, joka sitten suosisi taas vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Keskipitkällä aikavälillä näen kilapiluedun tuotannossa. Niben ja Daikin rapsoissa on mainittu tuotantovaikeuksista ja tämän aikaisemmin mainitusta lähteestä otettu aikaisemmin julkaistu kuva voisi puoltaa väitettä, että kilpailijoiden ratkaisu kestänee hetken. Energy Saven valmistajalla Amitimella ei käsitykseni mukaan ole ollut ongelmia tuottaa tarvittavaa määrää pumppuja maailmalle ja heillä on käsitykseni mukaan myös laajennusinvestoinnit käynnissä.

Tämä on myös mielenkiintoinen kommentti, johon pitää perehtyä paremmin. Redeyen rapsassa (vaatinee taas kirjautumisen, en kehtaa laittaa kuvakaappausta siltä varalta, ettei ole suotavaa) verrokkien EV/S 2023 mediaani on 1,7 vs Energy Save 2,2x ja Ev/Ebit 15,4 vs Energy Save 11,7. Key peers kategoriassa vastaavat luvut 2,2 ja 22,9. Nibe nostaa tässä jälkimmäistä huomattavasti ja Mutu_sijoitujahan ei sitä haluaisi laskea verrokiksi, koska he ovat myös valmistaja. Mielestäni myös noissa Energy Saven luvuissa voi olla paljon epävarmuutta.

Ja loppuun vielä pieni kevennys:

Pohdin tätä samaa ja mielestäni tässä Redeyen videossa (Saattaa vaatia krijautumisen) talous- sekä toimitusjohtajan kasvoilta on havaittavissa silmäpussit kiireisen kvartaalin päätteeksi. :slight_smile:
image

Linkkarin pikkujoulukuvasta saan pääluvuksi 20, kun viimeisessä raportissa sen ilmoitettiin olevan 21. Käsitykseni mukaan muutama henkilö olisi kuitenkin palkattu lisää.

3 tykkäystä

Energy Savelta suunnattu osakeanti instituutionaalisille sijoittajile hintaan 205 sek.

Uutta rahaa kerätään 151,2 msek. Pääomistajat myy 127,5 msekillä.

Uusia omistajia ovat mm. Nordea Småbolagsfond Norden, Handelsbanken Fonder, Didner & Gerge Fonder AB, Fondita, Ålandsbanken Fonder, Swedbank Robur, Carnegie Fonder ja Sniptind.

Saaduilla varoilla on tarkoitus:

-vahvistaa nykyistä toimitusketjua laajentamiskapasiteetin varmistamiseksi,

-vauhdittaa kasvua orgaanisesti ja mahdollisesti myös yritysostojen kautta,

-laajentaa ja nykyaikaistaa olemassa olevia testilaboratorioita ja T&K-tiloja sekä

-nopeuttaa kansainvälistä laajentumista, aluksi pääasiassa Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Pääomistajat on sitoutunut olemaan myymättä osakkeita seuraavan 18kk aikana.

Toimarin kommentit
“The European energy transition towards a green electrification of the heating sector is now accelerating with full force. Heat pump technology will be the workhorse of the changeover, and our technology discipline with air/water heat pumps is growing the fastest. Our strong focus on hybrid technology, prefabrication and digitization as well as our central role and position as a Swedish partnership-based heat pump developer with a strong supply chain are currently opening up many exciting and potent collaboration opportunities in the growing European market. The market is expected to increase sixfold by 2030, and our developed capabilities are relevant to be able to take market shares. Our goal is to profitably grow faster than the market and we now see great opportunities to further utilize the position and scalability we have already built up. To be able to take on new collaborations and opportunities, the company’s supply chain, technology and project management capacity needs to be further strengthened quickly and proactively. By broadening the owner base with institutional owners, the company is strengthened in the long term in order to contribute in the best way to us being able to realize the growth opportunities that we now face with continued scalability.”

2 tykkäystä

Näin ansiotöiden tauottua on hyvä jatkaa monologia tässä ketjussa.

Muista poikkeavalla raportoinnilla operoiva Energy Save julkaisi marras-tammikuun q3 22/23 raporttinsa tänä aamuna.
Ensimmäisellä rivillä lukee, että liikevaihtoa 87,4 msekkiä ja kasvua 156%. Äkkinäisempi voisi lopettaa lukemisen tähän ja jatkaa päivää hymyilleen. Tämä luku ei ei kuitenkaan miellytä meikäläistä eikä selvästi markkinaakaan tämän keissin kannalta, sillä edellisellä kvartaalilla yhtiö teki liikevaihtoa 109,9 miljoonaa. Redeye kommentoi hauskasti, että Energy Save jäi odotuksista “slightly”. 25% alitus on mielenkiintoinen määritelmä sanalle “slightly”.

Merkit markkinalta viittasi siihen, että ilma-vesi-pumppujen myynti olisi jatkunut kovana. Toimitusjohtaja mainitsi raportissa kausi vaihteluista, mutta esim Nibe kertois helmikuussa hyvistä kasvuluvuista q4:llä. Energy Saven kohdall oma sijoituskeissini perustuu siihen, että muista toimijoista poiketen, Energy Save on pystynyt hyvin toimittamaan tuotteita markkinoille. Heillä on tavaraa varastossa, kuin muilla toimitusajat ovat 6-12 kk luokkaa.

Viimeksi sain vahvistuksen tähän keskiviikkona, kun kävin IHS messuilla lyncheilemässä ja haistelemassa markkinaa. Voisin kirjoitella siitä enemmän toiseen ketjuun.

Ainut missä Energy Save tuntui pitäneensä markkinaosuutta, on Tanska jossa se kasvoi aikalailla samaa vauhtia kuin markkina. Aikaisemmin sielläkin oli tosin otettu markkinaosuutta. Tanskan osuus Energy Saven liikevaihdosta on puolet ja 90% Skandinaviasta. Eli tämän mukaan Energy Save ei ole pysynyt Ruotsin markkinan kasvun mukana. Muualla Euroopassa liikevaihto laski 40% edellisestä kvartaalista, mikä on hälyyttävää, koska Energy Saven kasvupanostukset ovat mielestäni keskittyneet Eurooppaan. Tosin panostukset siellä on kesken. Myynti Saksassa sekä UK:ssa on aloitettu vasta taannoin. Joka tapauksessa suurimmassa yksittäisessä maassa eli Unkarissa liikevaihto laski edellisestä kvartaalista.

Oma sijoituskeissini on ollut se, että Energy Savella on nyt mahdollisuus ottaa markkinaosuutta, kun kilpailijat kärsivät toimituksen pullon kauloista ja Energy Save ei. Tästä he myös itse sanoivat messuilla. Seuraavat kaksi vuotta heillä voisi olla siinä kilpailuetua. Muuten tuntuu, ettei alalla itse tuotteilla kovin paljoa ole kilapailuetua saavutettavissa vaan se on hankittava muilla keinoin esim myyntikanavilla. Olin itse ajatellut, että tämä kvartaali menisi vielä edellisen tahdissa ja mahdollinen kausiluonteisuus voisi näkyä vasta nyt keväällä.

Yleinen tunnelma messuilla oli, että markkinalla on kova vauhti päällä. Se näkyy myös siten, että alalle on tullu mukaan uusia pelureita. Etenkin Kiinasta. Kaasun hinnan lasku on vaikuttanut vähän, muttei oleellisesti. Energiatransformaatio on suuri ajuri. Etenkin Saksassa, jossa ollaan kieltämässä uusien kaasu- ja öljypolttimien asennus. Niistä lisää matkakertomuksessa toisaalla.

Osake otti tänään kunnolla osumaa markkinalla ja se sulki 157,5sek. Mitähän uudet instikkasijoittajat tuumaavat, kun olivat kuukausisitten päässeet osallistumaan antiin 205sekin hinnalla.

Pitää nyt pohtia vkonlopun yli mitä tämän kanssa tekee. Ottaako pienen voiton pois kuleksimasta vai laittaa sormet ristiin ja jää odottamaan. Kolauksen tämä tarina sai joka tapauksessa.

14 tykkäystä

Firman markkina-arvo 20 000€ / toimitettu laite / v.

Firman bisnes on tilata näitä kuluttajahinnaltaan 8000 - 20 000€ arvoisia laitteita Kiinasta ja myydä niitä eurooppalaisille tukkureille.

spoiler

6 tykkäystä

ovelasti onnistu firma tekemään osakeannin kun kurssi oli hyvä sääli että ei oikein ole pörssi kokoinen bisnes.

2 tykkäystä

@mutu_sijoittaja tule vain tänne keskustelemaan!

Olen tästä samaa mieltä ja etenkin se olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka paljon sijoittaneet tahot olivat tietoisia q3 tuloksesta.

Ihan mielenkiintoinen tapa hahmotella yrityksen arvostusta, mutta miksei voisi käyttää myös ihan normaaleja multippeleitä? Edellisen kvartaalin liikevaihto oli itselleni pettymys, mutta se oli kuitenkin suurempi kuin koko edellisen tilivuoden. Tanskassa kehitys jatkui hyvänä, mutta muu Eurooppa kyykkäsi, mikä on tarinan kannalta huono asia koska sinne on tehty investointeja ja yhtiöllä piti olla etu muihin markkinoihin nähden pumppujen saatavuudessa.

Nyt on mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu q4:llä. Yhtiö on jatkanut kasvupanostuksia ja rekrynnyt lisää väkeä. Tämä neljännes voi olla kausiluonteisesti heikko. Tosin jokin suurempi kaupallinen soppari voi pelastaa tilanteen. Itse näen, että 50msekin Ebittiin on ihan hyvät mahdollisuudet. Tällöin EV/EBIT 22/23 tilikauden EV/Ebit olisi 15 luokkaa, joka ei minusta aivan älytön ole, jos yhtiö vain jatkaa kasvamistaan.

Jonkun verran on näkynyt kommentteja Energy Savesta tukkukauppiaana. Sitäkin he tekevät, mutta itse kuvailisin enemmänkin vesi-ilmapumppuja myyväksi brändiksi, joka käyttää sopimusvalmistajaa. Toki siinä on ollut hieman ihmettelemistä, miten Amitime markkinoi tuotteitaan. On Energy Savella kuitenkin omaakin tuotekehytystä. Varsinkin ohjelmistojen ja isompien projektien puolella. Itse pumputhan eivät eroa toisistaan teknisesti kovinkaan paljoa. Heidän Project & Business Development Manager sanoi messuilla, että keskittyvät aika paljon esim desibeelitasojen hienosäätämiseen tällä hetkellä.

Lisäksi heillä on tällä hetkellä testissä R290 tekniikan pumput, jotka pitäisi tulla myyntiin loppuvuonna.

Muutamissa viesteissä näkyy, että ES:n pumput jostain syystä herättävät aika tunteellisia reaktioita. Itselle ei oikein se selviä ajatusketjut sen takana. Itse olen pysynyt omistajana q3 tuloksen jälkeen, mutta tosi kriittisesti yritän tarkkailla yhtiön kehitystä tällä hetkellä eikä minulla ole ongelmia luopua positiosta, jos tarina ei lennä.

2 tykkäystä

Pidän ES:ää sinänsä ihan hienona firmana, koska se on pystynyt kapitalisoinmaan niin hienosti energiakriisin aiheuttaman markkinaturbulenssin. Yleensä kyky vallata markkinaa muuttuvassa kilpailutilanteessa on merkki laadusta.

Mutta olen silti sitä mieltä, että tämä laatu ei tee yhtiöstä hyvää sijoitusta näillä hinnoilla ja tässä kohdassa sykliä. Kun energiamarkkina todennäköisesti stabiloituu, on myös ES:n vaikea ylläpitää vastaavia lukuja. Q1:llä saatettiin nähdä tästä esimakua.

Tuo mun tunnusluku konkretisoi mielestäni hyvällä tavalla firman käsittämättömän yliarvostuksen, mutta ei ole loppujen lopuksi kuin muunnelma PS-kertoimesta. Sitä jos katsoo niin ES:n TTM-kerroin on 3,2. Suurin osa osta-myyntibisnestä tekevistä filmoista treidaa hexissä alle ykkösen.

2 tykkäystä

kirjoitin aikaisemmin toiseen ketjuun, kun olisin halunnut kuulla sijoitus alan ammattilaisen vastauksia. mut kun ne poistetaan ehkä voi tänne viestin tai kaksi voi tehä.
Mun ja markkinan mielestä tää lafka on ylihinnoiteltu. syitä vapaana tajunnan virtana.
hetkellinen tuotteen kysynnän venäjän hyökkäyksen sekä laivaliikenteen haasteiden kasvu ei minusta voi vetää johtopäätöksiä kasvun jatkosta. Yhtiön johto ja hallitus mielestäni nerokkaasti tosin teki uuden ”ohjeistuksen” näiden pohjalta, jotta he voivat a) myydä omia osakkeita pois b) käyttämään hetkellistä arvostus virhettä osakeannin tekemiseen. Kyllä minäkin viitsisin kumartua, jos näkisi maassa 7 oikein lottolapun. mun mielestä osakketta pitäisi katsoa sellasella rakenteella mistä olisi siivottu tämä tuurin tuoma hyöty pois ja laskea tällä älyttömän kasvun liikevaihdolle 1 kertaa liikevoiton arvon. Katson että se on kerta erä joka toki on hyvä mutta ei mitään muuta.
olen entiseltä ammatiltani lämmityslaite asentaja. joten olen asentanut ES kilpailijoita. kun kysyin entisiltä golleegoilta asiaa. Heidän mielestä ES laatu vastaa tukkujen omia private label prändejä. Eikä omaa brändiä oikeastaan ole. tähän sekä yhtiön entiseen hinnoitteluvoimaan sekä pieneen kokoon perustan oletuksen olemattomasta hinnoittelu voimaa.
toinen asia mikä tökki pahasti nimeltä mainitsemattoman sijoitus yhtiön analyyssä oli. Oletus että kulut ei edes pitkällä aikavälillä kasva, jos liikevaihto kasvaa. Tämä ei ole koskaan aikaisemmin fyysistä aisaa myyvän maahantuojan kohdalla toteutunut. Tästäkin syystä me käytimme omaa arvostusmittaria. Havainnoimaan kuinka pieni laite kanta on ulkona. tästä voidaan todeta, kun laitekanta kasvaa merkittävää vauhtia ja se on tuoretta yhtiö ei ole joutunut rakentamaan huolto ja varaosa toimintaa joka maahan missä he toimivat. Näiden ylös ajo ei ole ihan helppoa tai halpaa.
sitten oon kommentoinut vesi- ilmalämpöpumppujen markkinaa jota pidän kokonaisuudessa heikkona. Syistä että kohteet missä ne on hyvä on varsin rajalliset. niillä ei voi tehä lämmintä käyttövettä. uudiskohteen rakentamiseen ne käy yhtä hyvin kuin perus ilpit sillä erolla että perus ilpi on halvempi, kun ei tarvitse rakentaa lämmitys verkostoa. eli ne käy korjaus rakentamiseen kohteissa missä on vesikiertoinen lattia lämmitys. ja kohteita jossa on lattia lämmitys sekä öljy poltin näitä kohteita on yksinkertaisesti todella vähän. näiden lisäksi kohteilla pitää olla iso sähkön syöttö kiinteistöön jonka uusiminen on nopeasti kalliimpaa kuin maalämmön tekeminen. ilmavesi lämpöpumput on välivaihe joka alkaa olla jo muutaman vuoden jälkeen ohi.
vielä selvennyksenä minulla ei ole osakkeita eikä myöskään short positiota en hyödy mitenkään vaikka kurssi tekisi kuperkeikkoja. Lähdin kirjoittamaan asiasta koska olisin halunnut oppia.
Aina on kiva kuunnella muidenkin mielipiteitä.

4 tykkäystä