Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Kiinnostaisi US Small cap ETF
Onko kellään suositella EUR listattua ETF:ää.
(Mieluiten mahd. Pienet kulut)
Tuollaisen ZPRR:n jo löysinkin, kulut 0,30%
SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF

Mutta oliskohan jotain muita suositella?

Nordnetistä löytyy tuollaiset. En varsinaisesti suosittelemaan lähde, mutta esim. SMLK kautta pääsisi sijoittamaan sp600 indeksiin hieman halvemmalla.

Edit. Myös factoreihin sijoittavia versioita alkaa löytyä samoilla kuluilla.

2 tykkäystä

Kannattaa vilkaista myös VVSM ja SEC0, mikäli puolijohteet kiinnostaa, mutta rahkeet ei riitä osakepoimintaan näiden osalta. VVSM:n seuraama indeksi näyttää ainakin tuottaneen mukavasti viimeisen 11 vuoden aikana.

4 tykkäystä

Erinomainen ehdotus, kiitos!

1 tykkäys

Lipuuttakaahan jos menee liian kauas aiheesta, mutta tämä Inverse Cramer ETF sai sekä hymyilemään että mietteliääksi…

11 tykkäystä

Lyhyestä kysymys nätti. Eilen lähti ensimmäinen S&P500 indeksiosto sisään. Kyseessä SXR8, mutta interactive brokersin kautta tämä materialisoitui CSPX:nä.

Nopealla googletuksella kyseessä on täysin sama ETF, mutta CSPX mahd. Lontoon pörssiin rekisteröity - kuitenkin EUR-pohjainen. Joko rikoin lakia? Onko syytä odottaa että verottaja / supo tulee ovista läpi alta aikayksikön vai ei syytä huoleen? :thinking:

Lontoosta saa ostaa ETF. Jenkkeihin listatut ovat punaisella listalla. Lontoon pörssissä on leimavero, muistaakseni 0.5%, ota tämä huomioon. Lähtökohtaisesti Saksaan listatut ovat halvempia juuri tämän leimaveron takia. Toki tällä hetkellä en tiedä hyötyykö EUR/Punta kurssista kumpi osapuoli.

Kiitos. Tämä ei kyllä nyt heti sano itselleni mitään… 0.5% ostohinnasta?
Nopeasti kun yrittää venyttää penniä ostamalla halvemmalla provikalla IB:stä niin näköjään voi Nordnetin 15€ olla halvempikin.

Hiukan on hämmentävä IB:n puolelta, sillä osto näkyy CSPX:nä, mutta omistus SXR8:na.

…Tai sitten saakeli ottaa noita Storebrandin rahastoja, mutta karsastan sitä etten voisi ostaa/myydä tasan silloin kun haluan ja juoksevat kulut ovat hieman korkeammat.

Stamp Duty Exemption | London Stock Exchange

Mielestäni tuo leimavero ei koske ETFiä vaan suoria osakkeita. Näin sanotaan myös @Wallet_Nahlroos linkissä:

SDRT & Stamp Duty apply primarily to transactions when you buy:

  • Shares in a UK company
  • Shares in a foreign company with a share register in the UK

Mjoo… ja luin, että ainakin PITÄISI mennä automaattisesti veloitettuna, olettaisin IB:n hoitavan tämän siis komissiomaksuna. 0,5% ei mennyt. Maksu on tehty myös euroissa.

Vaikuttaisi siltä että olisin siis safe tuolta stamp dutylta.

Hämmentävin kulma on tuo että suoritettu osto tosiaan näkyi CSPX:nä, missä omistus SXR8:na…
ja pettymyksenä IB veti SIKAMAISEN 3€ komission, vaikka sain käsityksen että olisi ilmaista.
Pitää vielä tutkia mihin komissio perustuu (mutta varsin kohtuuhintainen siis, yllä oleva vitsailua)

Niin, en tiedä 100% varmaksi. Voisi melkein kysellä vaikka NN aspasta. Epäilen kyllä ett koskee myös etf, olen kyllä erittäin mielelläni väärässä :clown_face: (as usual)

E: Q. I bought some ETF’s recently and noticed I did not have to pay stamp duty ON them as you normally do with other stocks and shares?

Does this mean that Exchange Traded Funds are also taxed differently? Are the gains exempt for the first 9K or so, as per capital gains tax?

A: There is no stamp duty when buying foreign companies (including offshore companies incorporated in the Channel islands, Ireland…etc) - the same exemption applies to buying into Exchange Traded Funds. There is no stamp duty to pay when you buy units of the Exchange Traded Fund.

However, the Exchange Traded Funds will have to pay the stamp duty on any purchases they make. So if you buy a FTSE tracker, then whenever the fund creates more Exchange Traded Funds shares by buying shares in Tesco, BG,…etc. then stamp duty will be charged on those purchases, the money coming from the fund’s ‘management fee’.

https://www.financial-spread-betting.com/Exchange-traded-funds.html

lähteen luotettavuudesta en osaa sanoa mitään

1 tykkäys

Pieni avaus periaatteessa selvästä, mutta indeksisijoittajille tärkeästä asiasta, eli indeksin arvonkehityksen suhteesta indeksisijoitustuotteiden arvonkehitykseen. Minusta tämä jää tosi vähälle huomiolle keskusteluissa ja sijoitusvideoilla ja tuotto-odotuksia peilataan yleensä 1:1 hintaindekseihin. Inderes käyttää materiaaleissaan mallikkaasti Omhx-kasvuindeksiä (joskaan en ole selvittänyt, miten osakkeiden takaisinostot vaikuttavat siihen).

Käyttäkäämme esimerkkinä sp500-indeksiä, joka on markkina-arvoon pohjautuva hintaindeksi, joka ei ota osinkoja huomioon. Mm. osinkoasian vuoksi sp500-indeksiä seuraavat kasvusijoitustuotteet poikkeavat kehitykseltään selvästi itse indeksistä.

Esimerkkinä 5 vuoden sp500-indeksin arvonkehitys:

Toisaalta osingot uudelleensijoittavan SXR8:n arvonkehitys samalta ajalta on miltei kaksinkertainen.

Sp500:n osinkotuotto on tänä aikana ollut alle 2%, joten osinkojen uudelleensijoittaminen ei selitä arvonkehityseroa kokonaan. Sen sijaan “buyback-yield” on ollut selvästi osinkotuottoa muhkeampi viimeisen viiden vuoden aikana.

Ymmärtääkseni Sp500-indeksissä takaisinostoja ei noteerata suoraan, koska yksittäisen yhtiön arvo indeksissä lasketaan market capin mukaisesti ja yrityksen market cap ei luonnollisesti muutu, vaikka osakemäärä pienenee, vaan ainoastaan eps ja osakekohtainen osinko (ja näiden myötä kenties osakkeen hinta) kasvavat. Joten jos Apple ostaa omia osakkeitaan takaisin, se ei lisää Applen arvoa yrityksenä (eikä täten nosta sp500-indeksin pistelukua) mutta se lisää Applen yksittäisen osakkeen arvoa (nostaen tietyn määrän osakkeita omistavan indeksirahaston/etf:n hintaa). Tämä ei ole yleistettävissä kaikkiin indekseihin, esim. Dow Jones 30 on osakemääräpohjainen hintaindeksi, johon takaisinostot vaikuttavat.

  1. Olenko ymmärtänyt ylläolevan oikein, lisättävää?
  2. Keksittekö muita eroja indeksien ja indeksijohdannaisten suorituserolle kuin osingot ja takaisinostot?
  3. Löydättekö pidemmälle historiaan (erityisesti 2000-luvun alkuun) ulottuvia sp500-kokonaiskehitysindeksejä tai sijoitustuotteita? Sp500-sijoittamista pelotellaan nyt superkuplan puhjetessa sillä, että sp500-indeksin arvo ei 2000-luvun teknokuplan huipulta kasvanut oleellisesti 13 vuoteen! Kuitenkin jos osingot ja takaisinostot ottaisi huomioon, tilanne näyttäisi varmasti hyvin toisenlaiselta.
11 tykkäystä

Lisänä ylläolevaan löysin pidemmän aikavälin kuvaajan SPTR (Sp500 total return) -indeksistä. Pahoittelut kuvanlaadusta ja puuttuvista vuosi- ja arvonumeroista, kroppasin tämän joltain pornosivulta mainoksia vältellen. Vuodet 2000 ja 2008 kuitenkin ovat varmasti pääteltävissä aika helposti. Eli tämä antaa hieman hellemmän kuvan huipulla ostaneiden kehityksestä, joskaan se ei silti ole paras sijoitusstrategia.

3 tykkäystä

En huomaa korjattavaa, mutta lisätään nyt vielä, että valuuttakurssien muutokset vaikuttavat, kun vertaat sp500 indeksiä ja euroina noteerattua SXR8. Selittää suurimman osan viimeaikaisesta erosta kurssikäyrissä.

11 tykkäystä


@kapteeni_indeksi
Tämä selittää +20% tuon etf kehityksestä.

5 tykkäystä

Tämä on hyvä keskustelunaihe ja olen itse miettinyt ihan samaa kun tekisi mieli ostaa SP500 rahastoa hajauttamisenkin vuoksi. Onko siis niin, että juurikin tuon yllä mainitun ETF:n huomattavaan ylituottoon suhteessa sp500 indeksiin selittyy kahdella tekijällä:

  1. Euron merkittävä heikkeneminen suhteessa dollariin.
  2. Rahasto on ”Accumulated” eli uudelleen sijoittaa osingot.

Näistä kahdesta komponentistako tuo lähes tuplasti parempi tuotto tulee?

Nyt kun euro on hyvin heikko ja ostaisin nyt tuota rahastoa. Kuvitellaan että sepe nousisi 10 % vuodessa, mutta euro vahvistuisi saman verran, niin tuon rahaston tuotto jäisi todella heikoksi. Olenko ymmärtänyt oikein?

Onko siis saatavilla jotain täysin vastaavaa, mutta valuuttasuojattua vaihtoehtoa?

1.559 / (1-0.1666) = 1.87.
Loput 12 prosentti yksikköä tulee osingoista.

Onhan näitä vaikka kuinka, EUR hedged esim. nordnetin hakuun, niin alkaa löytymään.
Tuossa täysin vastaava

3 tykkäystä

Kiitos. Miksihän tämän rahaston 5 v tuotto on taas sama tai jopa hieman huonompi kuin sp500 indeksin, vaikka on osingot uudelleen sijoittava? Luulisi olevan hieman parempi?