Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Hei,

Olikohan Inderesin Chief Commercial Officerin tehtävä projektiluontoinen ja projekti kenties nyt maalissa vai jatkuuko tarina toisia uomia? Ymmärrän myös, jos ette halua vastata :slight_smile: @Mikael_Rautanen

4 tykkäystä

Työhyvinvointi työn tuloksellisuuden optimoinnin näkökulmasta lienee kieltämättä omistajastakin kiinnostavaa.

Jos mietityttää tällainen, suositan kääntymään psykologin puoleen. Kun yhdistetään psykologia ja tilastotiede, syntyy mainitsemiisi ongelmiin keskittyvä oma psykologian erikoisalansa: psykometriikka.

Ammattikunnalla on käytössään useita normeerattuja menetelmiä ja välineitä eri tavoin systemaattisesti eliminoida mainitsemiasi ja muitakin ihmisten kokemusmaailman mittaamiseen liittyviä virhelähteitä. Lisäksi mikäli tilanteeseen halutaan muutosta, psykologi suunnittelee ja toteuttaa interventioita sekä arvioi niiden vaikuttavuutta.

15 tykkäystä

Joo tää on tosi iso kysymys! Avasin aiheesta keskustelua meillä Slackissa sainkin hyvin kommentteja ja viestejä aiheesta.

Tiimeillä on tosi erilaisia käytäntöjä siinä, miten he kohtaavat toisensa. Toisilla on biweeklyt, toisilla dailyt, toiset lounastavat päivittäin, jotkut harrastavat yhdessä… Keskustelukanavia on siis monenlaisia. Osa palautuu käymällä kesken työpäivän talon kuntosalilla. Joku kommentoi lähimpien kollegoiden olevan tärkein tuki omassa jaksamisessa, tää on kyl playbookissakin kuvattu. Toinen arvioi Inderesin olevan omasta näkökulmastaan katsottuna työpaikkana “kuin taivas”. Kolmas totesi meidän extravakuutuksen olleen todella arvokas hänelle henkilökohtaisesti. Muutama tuore työntekijä muuten mainitsi tämän sivun vahvistaneen päätöstä tulla meille töihin:

Työnmuotoilu, uudet roolit ja rekryt meillä ovat tiimeillä itsellään omissa käsissä. Olen nyt jo muutaman kuukauden työsuhteen aikana päässyt myös sparraamaan tiimejä näissä teemoissa, mistä oon tosi kiitollinen ja innoissani. Olen myös saanut mahdollisuuden käydä luottamuksellisia keskusteluja yksilöiden kanssa. Arvostan valtavasti sitä, miten avoimin sylin mut uutena työntekijänä on otettu vastaan. Luottamus ja hyvä työskentelysuhde on alkanut syntyä. :slight_smile: Mulla on työssä mukana meidän työsuojeluorganisaatio, sekä people-tiimi, joka koostuu eri tiimeissä työskentelevistä ihmiasioista kiinnostuneista ihmisistä. Näiden lisäksi kehitän projektitiimien ja hallintoväen kanssa neuvontantoprosessin mukaan erilaisia HR käytäntöjä eteenpäin. Ulkoista tukea meillä saa extralaajan terveysvakuutuksen kautta. Sitä kautta pääsee ilman lähetettä muun muassa psykoterapeutin, työpsykologin, univalmentajan etc puheille. Ulkoisia koulutuksia kokeillaan, katsotaan mistä kaikesta tulee osa pysyvämpää palettia.

Intensiivisten työrupeamien jälkeen palautuminen on kuitenkin yksilön itsensä vastuulla, ja tässä tiimiläiset kannustavat toisiaan ottamaan tunteja takaisin lyhyempinä työpäivinä ja kokonaisina vapaina. @Verneri_Pulkkinen sanoin, meillä tosi tärkeä taito on osata sanoa “ei”. Työnimu on monilla kova, ja kaikkea kiinnostavaa ei voi ottaa omalle pöydälle.

44 tykkäystä

Kävin tekemässä tarkistuskierroksen Flikki-Inderesin tiloissa veli @Johannes_Sippola n kanssa.

Aaro otti meidät vastaan ja oli järjestänyt meille kaikkea mukavaa lahjusta sekä toimintaa, sen lisäksi Erno esitteli meille todella tyylikkäitä ja toimivia tiloja - erityisen ihastunut olin upeisiin maisemiin. Tilat olivat omaan makuuni tehty järkevästi ja viihtyisäksi, eli sellaisiksi, missä on hyvä tehdä innovatiivista ja/tai tarkkaa työtä.

Arvelin, että toimistolla perjantaina ei välttämättä ole kauheasti väkeä, mutta onneksi väkeä oli ainakin jonkin verran paikalla. Heti perään täytyy kehua mukavaa ja rentoa ilmapiiriä; tuntui tosi kotoisalta paikalta heti alkumetreiltä alkaen. Jos Inderesin väki tuntuu mukavalta ja rennolta kirjoitusten ja videoiden kautta, niin sitä ovat varsinkin livenä. :smiley: Kuten kaikki tietää Inderesin paras vahvuus on henkilöstö ja tämä käsitys varmistui vielä vierailunikin aikana.

Itse olin tehnyt edellisenä päivänä 12h työpäivän palkkatöissä ja oli samana päivänä salia + muutakin ohjelmaa, tämän lisäksi olin nukkunut vain 3 tuntia, niin en ehkä ollut ihan vahvimmillani, mutta kivaa ja hauskaa oli silti. Uskon hyvin vahvasti, että tuolla työssä jaksaminen ja viihtyminen ei ole ainakaan työkavereista kiinni, ainakin tällainen olo tuli vierailuni aikana. Mukavaa myös oli se, että vaikka siellä varmasti on aina kiirettä ja tekemistä, niin oli mukavaa, kun porukalla oli aikaa kuunnella ja jutella eikä mikään “hermostunut kiire” välittynyt ainakaan itselleni. Jo aiemminkin ollessani tekemisissä indeläisten kanssa, niin aito läsnäolo tulee usein hyvin esille, mikä ei oikeasti ole mikään itsestään selvä asia yleisesti ottaen… ja ehkä se on osasyy sille, miksi hommat pyörivät hyvin(?).

Verneri tunnetusti juttelee hiljaisella äänellä ja nauraa hyvin harvakseltaan sekä hillitysti. :upside_down_face: Toimistolla ei ollut tosiaan ikinä vaikea paikantaa, missä Verneri liikkui… hän taitaa olla samanlainen “avokonttorien kauhu” kuin itsekin olen. No ei sentään… varsin mukava ja viihdyttävä toimiston maskotti hän on. :partying_face:

Olisin halunnut nähdä vielä enemmän väkeä ja olisin halunnut vielä enemmän jutella porukan kanssa, mutta aikaa oli luonnollisesti rajallisesti jne. Siitä oli oikeasti vähän surullinen, kun en tavannnut ollenkaan Torstia… näin hänen vesikipponsa kyllä. :slight_smile:
image

Halusin kirjoittaa tänne näistä kokemuksista, koska ajattelin joitain kiinnostavan ja ajattelin myös, että sijoittajatkin saavat tästä jotain pikkuriikkisen irti. Kaikesta jäi todella kiva kuva ja erityisesti tietysti ihmisistä - tuli taas selväksi, että talossa on kaikenlaista intohimoista osaajaa (analyytikot, flikkiläiset, yhteisötiimin tyypit jne.), minkä toki tiesinkin.

Heihin kannattaa mielestäni luottaa, että he tekevät parhaansa ja intohimolla. Kiitos, kun sain käydä! :slight_smile:

81 tykkäystä

Jenny Cederqvist ja Juha Koskela keskustelevat FLIK Helsingin ja Suora Broadcastin teknisistä ratkaisuista yritysten ja urheilun live-tilaisuuksiin. Jenny on Inderesin FLIK Helsingin johtaja ja Juha on Suora Broadcastin perustaja ja toinen pääomistaja. 00:00-00:27 Intro 00:28-02:08 Jennyn tausta: FLIK Helsinki/Inderes IPO, Navigare TV, koodaus ml. TEAL 02:09-04:07 Juhan tausta: Suora Broadcast Ravit, SM Liigan lätkä, Ylivieska 04:08-08:55 Leijonien kotikisojen ja Kiinan olympiakulta-lähetysten kuvaus ja etätuotanto Pasilasta ja Köpenhaminasta. Miten Putinin hybridi-isku kesken kotikisojen olisi estetty mm. varareitityksillä 08:56-12:59 Norrhydron listautumisannin toteutus FLIK Helsingin Sanomatalon studiosta mm. POI 4K kameroilla, hybriditapahtumien ja interaktion toteutus Videosync-palvelulla 13:00-32:10 Miten live-esityksiä voidaan elävöittää mm. AR ja VR-palveluiden kautta. Meta-maailman ja yhteisöjen tulo ja ongelmat. Miten Suora Broadcast saavutti hiilineutraalisuuden etätoteutuksena. Virtuaalisuuden ja virtuaalistudioden rajat, datalla elävöittäminen ja tekoäly urheilussa, viihteessä ja yritysten välillä. Koneiden välinen kommunikaatio 32:11-37:19 Tarinallistaminen ja puhuvan pään ongelman ratkaisut. Kahoot ja muut interaktiot. Hybriditapahtumissa online-yleisö tarvitsee enemmän huomiota kuin fyysinen yleisö. 37:20-46:22 Metaverse ja avatarit. Onnistuvatko mm. Microsoft, Meta, EPIC/Unreal kollaboratiivisissa ratkaisuissa ja yhdistämään pelimaailmat ja lineaaritelevision niihin. Toimitusvarmuuden nousu. AR ja VR Metaverse

24 tykkäystä

Tervehdys Inderesin omistajayhteisö!

Lähestyn teitä tällä kertaa virallisella Inderes Oyj:n hallinnollisella asialla. Pyrimme Inderesillä mahdollisimman avoimeen dialogiin omistajayhteisön kanssa ja arvojemme mukaisesti ottamaan yhteisöä mukaan vaikuttamaan yhtiömme kehitykseen sekä mahdollisuuksien mukaan viralliseen päätöksentekoon. Haluamme olla yhteisökeskeinen yhtiö ja uskomme vakaasti, että vahva yhteisö on meille myös merkittävä kilpailuetu. Tähän liittyen kirjasimme nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työjärjestykseen seuraavasti:

”… kaikki osakkeenomistajat voivat nimetä yhden jäsenen toimikuntaan ”ääni per osakkeenomistaja” -periaatteella osakkeenomistajien kesken toteutettavalla äänestyksellä. Yhtiö päättää itse tarkoituksenmukaisen tavan järjestää pienosakkaiden ehdokasasettelun ja valintamenettelyn.”

Haemme siis Inderesin nimitys- ja palkitsemistoimikuntaan omistajayhteisön valitsemaa jäsentä. Tähän liittyen halusin kysyä teiltä ajatuksia siitä, miten valitseminen kannattaa käytännössä toteuttaa. Meillä voi olla omat ajatuksemme prosessista, mutta tarkoituksena on antaa teille mahdollisuus vaikuttaa, joten heitän aluksi pallon teille. Ehdotukset prosessista, mahdollisista ehdokkaista, valintamenettelystä ovat erittäin tervetulleita. Sitä ennen kannattaa kuitenkin tutustua alla olevaan infopakettiin.

Mitkä ovat nimitys- ja palkitsemistoimikunnan tehtävät?

Virallinen tehtävä: ”Inderes Oyj:n (”yhtiö”) nimitys- ja palkitsemistoimikunnan tehtävänä on valmistella ja esitellä yhtiökokoukselle yhtiön hallituksen jäsenten lukumäärää, valintaa ja palkitsemista koskevat ehdotukset. Hallituksen jäsenet, heidän määränsä sekä palkkionsa päätetään yhtiökokouksessa.”

Käytännön tehtävä: merkittävin tehtävä on mielestäni määrittää yhtiölle sopiva ja parhaiten yhtiön kehitystä tukeva hallitusprofiili ja -kokoonpano nyt ja erityisesti pitkällä aikavälillä. Inderes kehittyy nopeasti, ja hallituksessa vaaditaan koko ajan erilaista osaamista. Toimikunnan tehtävänä on siis varmistaa, että Inderesin hallituksen kokoonpano on järkevä, palkkiot ovat perustellulla tasolla ja hallitus palvelee yhtiön etua sekä kehityssuuntaa.

Miten toimikunta toimii?

Virallisesti: Toimikunta noudattaa toiminnassaan voimassa olevaa lainsäädäntöä sekä muuta soveltuvaa sääntelyä. Toimikunnan tulee ehdotuksissaan ottaa huomioon soveltuva lainsäädäntö ja soveltuvin osin myös Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n ylläpitämän hallinnointikoodin (Corporate Governance 2020) periaatteet ja suositukset.

Käytännössä: tarkoituksena on, että toimikunta kokoontuu muutamia kertoja vuodessa. Mitään ei ole kuitenkaan lyöty lukkoon, vaan voimme yhdessä määrittää tarpeet ja kehykset tuleville kokouksille järjestäytymiskokouksessa. Alustavasti olemme suunnitelleet, että ensimmäinen kokous täydellä kokoonpanolla (mukana yhteisön valitsema edustaja ja henkilöstön valitsema edustaja) olisi syksyllä 2022. Näin ollen järjestäytymiskokous voisi olla esimerkiksi syyskuussa. Ensimmäiset viralliset ehdotukset yhtiökokoukselle toimikunta tekee oletettavasti Inderesin varsinaiselle yhtiökokoukselle vuoden 2023 alussa.

Maksetaan tehtävästä palkkiota?

Toimikunnan jäsenyydestä ja tehtävien hoidosta ei makseta palkkioita.

Tämä on työjärjestyksessä päätetty, joten rahaa tehtävästä ei ole tarjolla. Sen sijaan tarjoamme mahdollisuutta osallistua Inderesin pitkäjänteiseen kehittämiseen, hyviä keskusteluja, verkostoitumismahdollisuuksia mielenkiintoisien henkilöiden kanssa sekä tietysti kampaviinereitä virallisissa kokoontumisissa.

Ja näyttäähän se CV:ssä hyvältä, jos voi kertoa tämmöisestäkin kokemuksesta. Pörssiyhtiöiden vastaavissa valiokunnissa istuu aika kovia nimiä :blush:

Mitä odotamme ”yhteisöjäseneltä”?

Lähtökohtaisesti olet jäsen toimikunnassa siinä missä muutkin, joten ensimmäiseksi odotamme osallistumista Inderesin ja sen hallituksen kehittämiseen oikeaan suuntaan yhtiön arvojen mukaisesti. Koska olet kuitenkin yhteisön valitsema jäsen, olisi luonnollista, että toisit keskusteluihin erityisesti yhteisön näkökulman ja havaitsemasi tarpeet. Lisäksi odotamme tietysti sujuvaa yhteistyötä, riittävää asiantuntemusta sekä paneutumista asioihin.

Toimikuntiin kuuluminen ei ole erityisen hohdokasta, mutta kyseessä on virallinen toimielin ja tärkeä osa hyvää hallintatapaa. Näin ollen tehtävään on syytä suhtautua riittävällä vakavuudella, vaikka pyrimme rentoon menoon kuten muussakin toiminnassamme.

Mitä tehtävässä onnistuminen vaatii?

Varsinaista osaamisprofiilia emme lähde tähän määrittelemään, eikä sellaista välttämättä olekaan. Yleisesti nimitys- ja palkitsemistoimikunta on onnistunut, jos Inderesillä on toimiva, vahvan ja laajan osaamispohjan omaava hallitus. Näin hallitus pystyy tukemaan sekä toimivaa johtoa että yhtiön pitkän aikavälin strategista kehitystä omalla osaamisellaan. Tällä hetkellä tilanteemme on mielestäni erittäin hyvä, mutta tämä pitää varmistaa myös tulevaisuudessa.

Virallisesti: Toimikunnan on pyrittävä varmistamaan ehdotuksissaan, että hallituksella ja sen jäsenillä on yhtiön tarpeita vastaava riittävä asiantuntemus, osaaminen ja kokemus yhtiön toimialaan ja liiketoimintaan kuuluvissa asioissa. Hallituksen kokoonpanon tulee myös olla monimuotoinen jäsenten kokemuksen, iän, taustan ja sukupuolen näkökulmista. Hallituksella ryhmänä tulee olla riittävä osaaminen ja pätevyys erityisesti: yhtiön toimialaan ja liiketoimintaan liittyvistä asioista, vastaavankokoisen julkisen osakeyhtiön johtamisesta, konserni- ja taloushallinnosta, strategiasta ja yritysjärjestelyistä, sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta ja hyvästä hallintotavasta (corporate governance).

Toimikunnan kokoonpano

Toimikunnassa on vähintään kolme ja enintään kuusi jäsentä. Jäsenten nimeäminen tapahtuu vuosittain varsinaisessa tai ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Hallituksen puheenjohtaja (tällä hetkellä @Kaj_Hagros_Inderes_h) osallistuu toimikunnan työskentelyyn asiantuntijan roolissa ilman oikeutta osallistua päätöksentekoon.

Yhtiön kolme suurinta osakkeenomistajaa voivat nimetä itsensä tai valitsemansa tahon toimikuntaan. Tätä kautta nyt mukana ovat allekirjoittanut, @Mikael_Rautanen ja @Sauli_Vilen

Yhtiön vakituiset, täysiaikaiset kuukausipalkkaiset työntekijät voivat nimetä yhden jäsenen toimikuntaan ”ääni per työntekijä” -periaatteella. Lisäksi kaikki osakkeenomistajat voivat nimetä yhden jäsenen toimikuntaan ”ääni per osakkeenomistaja” -periaatteella osakkeenomistajien kesken toteutettavalla äänestyksellä. Yhtiö päättää itse tarkoituksenmukaisen tavan järjestää pienosakkaiden ehdokasasettelun ja valintamenettelyn. Toimikunta tekee päätöksensä yksinkertaisella enemmistöllä.

Toimikunnan jäsenten tultua nimetyksi hallituksen puheenjohtaja kutsuu koolle toimikunnan ensimmäisen kokouksen, jossa jäsenet valitsevat keskuudestaan toimikunnan puheenjohtajan. Hallituksen puheenjohtaja ei voi toimia toimikunnan puheenjohtajana. Toimikunta kokoontuu jatkossa puheenjohtajansa kutsusta.

Lisätietoja

Suosittelen kiinnostuneita lisäksi tutustumaan Inderes Oyj:n Nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työjärjestykseen, joka löytyy Inderesin yhtiökokoussivulta.

Toivottavasti tämän infopaketin jälkeen tehtävä on suhteellisen selkeä. Nyt pitäisi sitten yhdessä miettiä, miten oikea henkilö voidaan valita ja kuka hän voisi olla. Tässä vaiheessa annan mielelläni puheenvuoron teille, sana on vapaa!

Ystävällisin terveisin,

Nimitystoimikunnan puheenjohtaja 2021

66 tykkäystä

Ehdotus valintaprosessin toteuttamiseksi:

  1. Jokainen halukas ilmoittaa itse, että on ehdolla tehtävään määräaikaan mennessä.
  2. Ehdokkaat voivat kertoa yhteisölle, miten he virkaa hoitaisivat, mitä edellytyksiä heillä on hoitaa sitä kuvaillulla tavalla ja niin edelleen.
  3. Yhteisö äänestää.

Näin prosessi pysyisi aika tehokkaana ilman, että jokainen meistä ilmoittaa, ketkä sopisivat hänen mielestään tehtävään olivat he ehdolla tai eivät.

35 tykkäystä

Onko tämä miten yleinen käytäntö pörssiyhtiöissä? Sinänsä ymmärrän, että firman työntekijät ja hallituksen jäsenet toimivat tällaisissa tehtävissä oman työn ohella ja saavat jo niistä palkkioita, joten heille palkkiota ei makseta. Mutta käsittääkseni yleensä näiden ulkopuoliset jäsenet virallisissa toimielimissä saavat palkkiot.

Luottamustehtävä on toki eri asia kuin työtehtävät, mutta särähtää ikävästi korvaan kun palkattomuutta perusteellaan CV-merkinnällä ja kokemuksella. Tulee ikävästi mieleen palkattomat työharjoittelut, jotka ovat melkoinen ongelma työmarkkinoilla. Näitäkin mainostetaan CV-merkinnöillä ja hyvien kokemusten kautta.

Avoimuus on hyvästä, mutta vähän mietityttää että onko tätä nyt ajateltu Inderesissä loppuun asti potentiaalisesti merkittävän mainehaitan kautta? Ehdotan, että asiaa harkitaan vielä ja ensi vuodesta lähtien mahdollisille hallituksen ja työntekijöiden ulkopuolisille jäsenille maksetaan kohtuulliset palkkiot.

20 tykkäystä

Hei @Farseer

Yleinen käytäntö pörssiyhtiöissä on, ettei toimikuntatyöskentelystä makseta palkkioita (pl. matkakorvaukset). Olemme siis käsitykseni mukaan ihan linjassa yleisen käytännön kanssa. Poikkeuksia voi toki olla, mutta en ole vielä sellaisiin törmännyt.

Tietysti olemme erilainen toimija jo siinä, että haemme omistajayhteisöstä jäsentä toimikuntaan. Siinä mielessä asiaa voidaan toki pohtia. Toisaalta koko Inderesin tarina on lähtenyt intohimosta, ei pelkästään osaketutkimukseen, mutta myös mielekkääseen ja merkitykselliseen yhdessä tekemiseen. Siinä mielessä tietysti toivoisin, ettei yhteisön valitseman jäsenen motivaatio perustuisi rahalliseen kompensaatioon, vaan muihin tekijöihin. Ehkä olen asiassa jonkin sortin idealisti.

Selkeyden vuoksi totean, että Inderesin hallituksen jäsenille maksetaan kyllä palkkioita. Tämähän on julkista tietoa: “Yhtiökokous päätti, että hallituksen puheenjohtajalle maksetaan palkkiona 2 000 euroa kuukaudessa ja muille jäsenille kullekin 1 000 euroa kuukaudessa. Mikäli hallituksen jäsen on Inderes-konserniin kuuluvan yhtiön palveluksessa, hallituksen jäsenyydestä ei makseta erillistä palkkiota. Hallituksen jäsenten matkasta ja majoituksesta aiheutuneet kulut korvataan todellisten kustannusten mukaan.”

Tässä on tarkoituksena ottaa yhteisöä mukaan vaikuttamaan yhtiön kehitykseen ja syventää meidän välistä yhteyttä. Selvästi epäonnistuin kommunikaatiossa, jos tässä nähdään yhteys ilmaisiin työharjoitteluihin. Itse en yhteyttä näe, mutta ymmärrän, että huumori on vaikea laji varsinkin vakavassa asiassa.

21 tykkäystä

En ole varmistanut tilastoja tämän suhteen, mutta katsoin otoksena parin pienemmän pörssifirman vuosikokousmateriaalit kun tämä särähti omaan korvaan (verrattuna omiin havaintoihin).

Nixu

  • Tarkastus- ja nimitystoimikunta oikeuttaa erilliseen korvaukseen (hallituspalkkion päälle)

Leaddesk

  • Tarkastusvaliokunta oikeuttaa erilliseen korvaukseen (hallituspalkkion päälle)

Admicom

  • Sama kuin Leaddesk (jos hallitus perustaa tarkastusvaliokunnan)

Lemonsoft

  • Tarkastusvaliokunnalle maksetaan, nimitysporukalle ei.

Gofore

  • Kaikille valiokunnille maksetaan erillinen korvaus

Edit: @Juha_Kinnunen totta. Tulkitsin väärin tuon alkuperäisen kommenttisi ja oletin viestin olevan, että normaalin hallitustyön päälle tulevista töistä ei maksettaisi erikseen / lisäksi.

Mutta sinänsä pointtini osaltaan on, että kyllä minulle tulee vaikutelma, että yhtiön toiminnan edistämiseksi tehtävästä työstä korvauksia mielellään jaetaan. Kutsutaan niitä sitten millä termillä tahansa.

8 tykkäystä

Hei @Musti

Varmaankin hyvä selkeyttää, että valiokunnat koostuvat hallituksen jäsenistä ja ovat osa hallituksen työtä. Valiokuntatyö on siis hallituksen jäsenten työtä, ja se lähtökohtaisesti korvataan tavalla tai toisella. Hallituksen palkitsemista oleellista on mielestäni kokonaisuus, joka muodostuu eri elementeistä: toisilla on kiinteä kk-palkka, toisilla palkkaa ja kokouspalkkioita, toiset maksaa lisäksi valiokunnista ja valiokuntien kokouksista. Olen itse ymmärtänyt, että erityisesti tuo tarkastusvaliokunta vaatii raakaa työtä ja kaupanpäälle tulee paljon vastuuta, ja siihen pitää usein motivoida erillisillä palkkioilla.

Toimikunnat taas sisältävät hallituksen ulkopuolisia jäseniä, tai koostuvat kokonaan niistä. Ne eivät kuitenkaan ole osa hallitustyötä, jolloin ne on syytä eriyttää hallituksen valiokunnista ja niiden palkitsemisesta. Yleensähän nyt kyseessä oleva nimitys- ja palkitsemistoimikunta koostuu yhtiön suurimmista omistajista, joilla on luonnollinen insentiivi koota mahdollisimman vahva hallitus ja palkita sitä järkevästi - yrityksen arvo kun tuppaa kehittymään paremmin pätevällä hallituksella ja johdolla yleensä. Osakkeenomistajien nimitystoimikuntaan voi kuulua myös hallituksen jäseniä, ja se lienee luonnollista varsinkin silloin, jos suurimpia omistajia on myös hallituksessa.

Tarkoituksena ei ole saivarrella byrokraattisella termistöllä: olen täällä kaukana mukavuusalueeltani ja paljon mieluummin tekisin nytkin analyysiä :sweat_smile: Silti minusta valiokunnista saatavat palkkiot ovat osa hallituksen kokonaispalkitsemista, ja niitä pitäisi katsoa erillään toimikunnista. Kun nyt katsoin tuota Nixua, niin itse en löytänyt toimikuntien palkkioita sieltäkään. Tarkastus- ja nimitysvaliokuntien pohjalta maksettiin kyllä erillisiä korvauksia (hallituspalkkioiden päälle). Voi olla, että etsin vääristä paikoista.

Toivottavasti tämä joka tapauksessa selkeytti tilannetta. Tehdään ensimmäistä kertaa tämmöistä prosessia, joten ollaan avoimia ja opetellaan yhdessä :slight_smile:

Edit: typo, olin kirjoittanut valtiokuntien.

20 tykkäystä

Palkitseminen on sinänsä mielenkiintoinen kysymys, itsekin Farseerin tavoin vähän särähti korvaan tuo ‘kokemus’ palkintona, kyseinen henkilö kuitenkin uhraa omaa aikaansa ja tuo toivottavasti lisäarvoa firmalle ja yhteisölle. Olen toisaalta samaa mieltä myös siitä, että jos rahallinen palkkio olisi samaa luokkaa kuin hallitukselle maksettavat palkkiot, insentiivit asettua ehdolle ovat ehkäpä liiankin sidotut rahalliseen korvaukseen. Ehkäpä joku pieni rahallinen korvaus olisi hyvä kompromissi, jolloin tähän ei kukaan hakisi rahan takia, mutta saisi kuitenkin edes ‘tuntipalkan’.

7 tykkäystä

Entä halutaanko että paikkaa haetaan nimimerkin ja CVn kanssa vai anonyymisti CVn kanssa jolloin äänestetään “pätevin” ehdokas tehtävään, ilman että kukaan saa liikaa pisteitä “pärstäkertoimen” takia?

Toki jos yksi ehdokkaista on “parikymppinen lääketieteen opiskelija joka harrastaa osakepoimintaa ja treidausta osakeyhtiönsä kautta”, niin tälläiset saattaa joku tunnistaakin, vaikka olisikin anonyymihakemus.

Itse olen sen kannalla että myös nimimerkki/nimi pitäisi olla tiedossa, niin pystyy vähän henkilön persoonallisuuttakin arvioimaan.

11 tykkäystä

Ei olla @Anssi2 välttämättä eri mieltä, mutta minulla särähti tuolla yksi sanavalinta korvaan.

Toivon todella, että yhteisön valitsema jäsen ei koe “uhraavansa omaa aikaansa”, vaan näkee tämän tehtävän mielenkiintoisena mahdollisuutena osallistua itselleen merkitykselliseen asiaan.

Näiden kahden ajattelumallin välillä on oman kokemukseni mukaan valtava ero, joka näkyy niin lopputuloksessa kuin ympäröivissä ihmisissä. Siis vaikka molemmat saisivat saman kompensaation. Uskon että meidän erinomaisesta yhteisöstä löytyy paljon jälkimmäisiä, koska ilman niitä meillä tuskin olisi vahvaa yhteisöä. Kiitos kaikille teille :slight_smile:


Toiseen asiaan:

Jos ihmettelette, kuka on tämän palkitsemisen on päättänyt, niin sehän on Inderesin 2022 yhtiökokous. Yhtiökokouksessa vahvistettiin toimikunnan työjärjestys, jossa taas oli määritetty se, ettei tehtävästä makseta palkkiota. Tämä on siis omistajien päätös, jota toivottavasti moni teistäkin on ollut tekemässä.

Kuten todettu, tätä voidaan muuttaa, jos tämä on yleisesti yhteisölle tärkeä asia. Silti taustalla on yhtiökokouksen mandaatti, ei esimerkiksi allekirjoittaneen sooloilu. Omia sooloiluja voisi tarvittaessa lennosta muuttaa, mutta omistajien päätökseen pitää mielestäni suhtautua paljon vakavammin.

17 tykkäystä

Omistajana olen sitä mieltä, että hommaan valittavalle yhteisön edustajalle olisi hyvä maksaa kohtuullinen korvaus. Yhteisöjäsenen ottaminen mukaan on iso kunnianosoitus yhteisöä kohtaan. Pieni palkkio puolestaan näyttää itse henkilölle, että hänen panostaan arvostetaan. Ehkä tästäkin voidaan täällä äänestää, ja yhtiökokouksessa sitten asiaa joko muutetaan tai ei?

@Johnnyboy :n kanssa olen samaa mieltä. Omalla nimellä tai nimimerkillä ehdolle.

8 tykkäystä

En ole kanssasi eri mieltä, mutta haluaisin muistuttaa kaikkia, että Inderesin työntekijöillä / hallituksen jäsenillä on käytännössä määräysvalta omistuksensa kautta (linkki omistajalistaan). Käytännössä Juha siis viittaat siihen että Inderesin omistajat (=isosti työntekijät) eivät halua tästä asiasta yhteisön jäsenelle maksa? Yksittäisen, 20 osaketta omistavan pienosakkaan on aika vaikea yhtiökokouksessa moista teemaa muuttaa kun lopputulos on tavallaan selvä.

edit: Viestini on provosoiva, mutta kun keskustelua kauniisti siirrettiin “omistajien tahtoon”, niin halusin tämän kuitenkin nostaa pöydälle.

Tästä olen siis samaa mieltä, että se on mikä on kunnes yhtiökokous toisin päättää. Ja ainakin toistaiseksi omistajarakenteella se päätös tulee heijastamaan yhtiön palveluksessa olevien mielipidettä enemmän kuin muiden.

4 tykkäystä

Aika negatiivisen kautta lähdettiin :smiley:

Käytännössä minä viittaan siihen, etten minä voi jyrätä yhtiökokouksen päätöstä, koska siltä tuntuu.

7 tykkäystä

Jatkan vähän aiheen vierestä erillisenä viestinä. Ylläolevaa kritiikkiäni ei siis on tarjoitettu / suunnatttu juuri sinuun @Juha_Kinnunen. Eikä sitä pidä ylitulkita niin, että olisin erittäin pettynyt Inderesin toimintaan. Päinvastoin, pidän teitä edelleen hyvänä yhtiönä joka aidosti haluaa kuunnella yhteisöä ja toimia ainakin hieman eritavalla kuin muut.

Mutta omaan silmääni on viimeaikoina osunut muutamia tapauksia, joissa Inderesin edustajat ovat menneet klassisten “muutkin pörssissä tekee näin” tai “ei voida kertoa foorumin tilastoja X koska pörssisäännöt” tyyppisten vastausten taakse. Nämä näyttäytyvät itselleni vähän laiskoina (voiko näin sanoa?) perusteluina ja siksi itse niihin hanakasti (ja kyllä, ehkä provosoivastikin) tartun. Taustalla on puhtaasti halu pitää huolta, että pörssiarjessa ette liikaa ala toimia niiden kuuluisien neuvonantajien mukaan, ja tekemään (tai olemaan tekemättä) asioita siksi että “näin pörssissä kuulemma kuuluu tehdä”.

3 tykkäystä

Laitoin tuohon oikein positiivisen :smiley: eli en ottanut itseeni. Sinänsä se oli myös ihan osuva kommentti. Olen tässä keskustelussa toistellut, että tuota palkkiopäätös voidaan muuttaa, jos yhteisö yleisesti näin kokee. Sehän onnistuu käytännössä sen kautta, että myös meidän suuret omistajat ymmärtävät yhteisön tärkeyden.

Samalla on tärkeää ymmärtää, että näissä asioissa on omat prosessinsa, jotka kuuluvat hyvään hallintotapaan. Se ei ole mikään tekosyy, vaan osa regulaatiota ja osin myös lainsäädäntöä. Sillä turvataan osakkeenomistajien tasavertainen kohtelu ja myös pienempien omistajien oikeudet. Se on myös osa hyvää omistajuutta.

Se, että äänekkäimmät kriitikot saavat automaattisesti tahtonsa läpi, ei ole osa hyvää hallintotapaa. Sen takia arvostan suuresti esimerkiksi edellä olevaa @JHeiskanen viestiä, jossa on oma perusteltu mielipide (pieni palkkio) ja ratkaisuehdotus (äänestys) asialle :+1: Näillä rakentavilla ehdotuksilla saadaan tietoa myös “hiljaisen enemmistön” ajatuksista ja päästään eteenpäin.


Tästä tuli mieleen yksi hallinnollinen asia valintaan liittyen:

Nimitystoimikunnan kokoonpano pitää julkistaa yhtiötiedotteella, eli yhteisön edustajan pitää edustaa omalla nimellään. (Hallinnointikoodi: “Kokoonpanosta kerrotaan toimikunnan jäsenet ja keiden nimeämiä he ovat.” )

Eli viralliseen tehtävään vaaditaan virallinen nimi. Huomioikaa tämä menettelyissä.


Minulla on erittäin kiireinen päivä edessä, joten en todennäköisesti ehdi osallistumaan keskusteluun. Mutta ei tässä minua toivottavasti tarvitakaan, tämä on omistajayhteisön asia eikä minun ole tarkoituksena asiaan liikaa sorkkia (vaikka koen kyllä yhteisöön kuuluvani). Nyt toivottavasti kaikille on suunnilleen selkeää, mistä tässä on kyse, joten jospa tämä tästä lähtisi rakentumaan.

Edit: typo

31 tykkäystä

Jes, vihdoin ja viimein… pitkästä pitkästä aikaa kuullaan yhteisön sankaria @Yu_Gong ia! :sunglasses: Tätä olen odottanut. Laitankin heti kuunteluun.

EDIT: Sain kuunneltua ja suosittelen kuuntelemaan - podcastissa puhutaan yhteisön kehittämisestä ja teknologioista hyvin kansantajuisesti. Välillä hävettää aina vaivata Yu:ta, koska en varmasti ole ainoa, joka tarvitsee hänen apuaan usein… ja hän vastaa aina niin nopeasti sekä ystävällisesti. :muscle:

44 tykkäystä