Tervehdys Inderesin omistajayhteisö!
Lähestyn teitä tällä kertaa virallisella Inderes Oyj:n hallinnollisella asialla. Pyrimme Inderesillä mahdollisimman avoimeen dialogiin omistajayhteisön kanssa ja arvojemme mukaisesti ottamaan yhteisöä mukaan vaikuttamaan yhtiömme kehitykseen sekä mahdollisuuksien mukaan viralliseen päätöksentekoon. Haluamme olla yhteisökeskeinen yhtiö ja uskomme vakaasti, että vahva yhteisö on meille myös merkittävä kilpailuetu. Tähän liittyen kirjasimme nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työjärjestykseen seuraavasti:
”… kaikki osakkeenomistajat voivat nimetä yhden jäsenen toimikuntaan ”ääni per osakkeenomistaja” -periaatteella osakkeenomistajien kesken toteutettavalla äänestyksellä. Yhtiö päättää itse tarkoituksenmukaisen tavan järjestää pienosakkaiden ehdokasasettelun ja valintamenettelyn.”
Haemme siis Inderesin nimitys- ja palkitsemistoimikuntaan omistajayhteisön valitsemaa jäsentä. Tähän liittyen halusin kysyä teiltä ajatuksia siitä, miten valitseminen kannattaa käytännössä toteuttaa. Meillä voi olla omat ajatuksemme prosessista, mutta tarkoituksena on antaa teille mahdollisuus vaikuttaa, joten heitän aluksi pallon teille. Ehdotukset prosessista, mahdollisista ehdokkaista, valintamenettelystä ovat erittäin tervetulleita. Sitä ennen kannattaa kuitenkin tutustua alla olevaan infopakettiin.
Mitkä ovat nimitys- ja palkitsemistoimikunnan tehtävät?
Virallinen tehtävä: ”Inderes Oyj:n (”yhtiö”) nimitys- ja palkitsemistoimikunnan tehtävänä on valmistella ja esitellä yhtiökokoukselle yhtiön hallituksen jäsenten lukumäärää, valintaa ja palkitsemista koskevat ehdotukset. Hallituksen jäsenet, heidän määränsä sekä palkkionsa päätetään yhtiökokouksessa.”
Käytännön tehtävä: merkittävin tehtävä on mielestäni määrittää yhtiölle sopiva ja parhaiten yhtiön kehitystä tukeva hallitusprofiili ja -kokoonpano nyt ja erityisesti pitkällä aikavälillä. Inderes kehittyy nopeasti, ja hallituksessa vaaditaan koko ajan erilaista osaamista. Toimikunnan tehtävänä on siis varmistaa, että Inderesin hallituksen kokoonpano on järkevä, palkkiot ovat perustellulla tasolla ja hallitus palvelee yhtiön etua sekä kehityssuuntaa.
Miten toimikunta toimii?
Virallisesti: Toimikunta noudattaa toiminnassaan voimassa olevaa lainsäädäntöä sekä muuta soveltuvaa sääntelyä. Toimikunnan tulee ehdotuksissaan ottaa huomioon soveltuva lainsäädäntö ja soveltuvin osin myös Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n ylläpitämän hallinnointikoodin (Corporate Governance 2020) periaatteet ja suositukset.
Käytännössä: tarkoituksena on, että toimikunta kokoontuu muutamia kertoja vuodessa. Mitään ei ole kuitenkaan lyöty lukkoon, vaan voimme yhdessä määrittää tarpeet ja kehykset tuleville kokouksille järjestäytymiskokouksessa. Alustavasti olemme suunnitelleet, että ensimmäinen kokous täydellä kokoonpanolla (mukana yhteisön valitsema edustaja ja henkilöstön valitsema edustaja) olisi syksyllä 2022. Näin ollen järjestäytymiskokous voisi olla esimerkiksi syyskuussa. Ensimmäiset viralliset ehdotukset yhtiökokoukselle toimikunta tekee oletettavasti Inderesin varsinaiselle yhtiökokoukselle vuoden 2023 alussa.
Maksetaan tehtävästä palkkiota?
Toimikunnan jäsenyydestä ja tehtävien hoidosta ei makseta palkkioita.
Tämä on työjärjestyksessä päätetty, joten rahaa tehtävästä ei ole tarjolla. Sen sijaan tarjoamme mahdollisuutta osallistua Inderesin pitkäjänteiseen kehittämiseen, hyviä keskusteluja, verkostoitumismahdollisuuksia mielenkiintoisien henkilöiden kanssa sekä tietysti kampaviinereitä virallisissa kokoontumisissa.
Ja näyttäähän se CV:ssä hyvältä, jos voi kertoa tämmöisestäkin kokemuksesta. Pörssiyhtiöiden vastaavissa valiokunnissa istuu aika kovia nimiä
Mitä odotamme ”yhteisöjäseneltä”?
Lähtökohtaisesti olet jäsen toimikunnassa siinä missä muutkin, joten ensimmäiseksi odotamme osallistumista Inderesin ja sen hallituksen kehittämiseen oikeaan suuntaan yhtiön arvojen mukaisesti. Koska olet kuitenkin yhteisön valitsema jäsen, olisi luonnollista, että toisit keskusteluihin erityisesti yhteisön näkökulman ja havaitsemasi tarpeet. Lisäksi odotamme tietysti sujuvaa yhteistyötä, riittävää asiantuntemusta sekä paneutumista asioihin.
Toimikuntiin kuuluminen ei ole erityisen hohdokasta, mutta kyseessä on virallinen toimielin ja tärkeä osa hyvää hallintatapaa. Näin ollen tehtävään on syytä suhtautua riittävällä vakavuudella, vaikka pyrimme rentoon menoon kuten muussakin toiminnassamme.
Mitä tehtävässä onnistuminen vaatii?
Varsinaista osaamisprofiilia emme lähde tähän määrittelemään, eikä sellaista välttämättä olekaan. Yleisesti nimitys- ja palkitsemistoimikunta on onnistunut, jos Inderesillä on toimiva, vahvan ja laajan osaamispohjan omaava hallitus. Näin hallitus pystyy tukemaan sekä toimivaa johtoa että yhtiön pitkän aikavälin strategista kehitystä omalla osaamisellaan. Tällä hetkellä tilanteemme on mielestäni erittäin hyvä, mutta tämä pitää varmistaa myös tulevaisuudessa.
Virallisesti: Toimikunnan on pyrittävä varmistamaan ehdotuksissaan, että hallituksella ja sen jäsenillä on yhtiön tarpeita vastaava riittävä asiantuntemus, osaaminen ja kokemus yhtiön toimialaan ja liiketoimintaan kuuluvissa asioissa. Hallituksen kokoonpanon tulee myös olla monimuotoinen jäsenten kokemuksen, iän, taustan ja sukupuolen näkökulmista. Hallituksella ryhmänä tulee olla riittävä osaaminen ja pätevyys erityisesti: yhtiön toimialaan ja liiketoimintaan liittyvistä asioista, vastaavankokoisen julkisen osakeyhtiön johtamisesta, konserni- ja taloushallinnosta, strategiasta ja yritysjärjestelyistä, sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta ja hyvästä hallintotavasta (corporate governance).
Toimikunnan kokoonpano
Toimikunnassa on vähintään kolme ja enintään kuusi jäsentä. Jäsenten nimeäminen tapahtuu vuosittain varsinaisessa tai ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Hallituksen puheenjohtaja (tällä hetkellä @Kaj_Hagros_Inderes_h) osallistuu toimikunnan työskentelyyn asiantuntijan roolissa ilman oikeutta osallistua päätöksentekoon.
Yhtiön kolme suurinta osakkeenomistajaa voivat nimetä itsensä tai valitsemansa tahon toimikuntaan. Tätä kautta nyt mukana ovat allekirjoittanut, @Mikael_Rautanen ja @Sauli_Vilen
Yhtiön vakituiset, täysiaikaiset kuukausipalkkaiset työntekijät voivat nimetä yhden jäsenen toimikuntaan ”ääni per työntekijä” -periaatteella. Lisäksi kaikki osakkeenomistajat voivat nimetä yhden jäsenen toimikuntaan ”ääni per osakkeenomistaja” -periaatteella osakkeenomistajien kesken toteutettavalla äänestyksellä. Yhtiö päättää itse tarkoituksenmukaisen tavan järjestää pienosakkaiden ehdokasasettelun ja valintamenettelyn. Toimikunta tekee päätöksensä yksinkertaisella enemmistöllä.
Toimikunnan jäsenten tultua nimetyksi hallituksen puheenjohtaja kutsuu koolle toimikunnan ensimmäisen kokouksen, jossa jäsenet valitsevat keskuudestaan toimikunnan puheenjohtajan. Hallituksen puheenjohtaja ei voi toimia toimikunnan puheenjohtajana. Toimikunta kokoontuu jatkossa puheenjohtajansa kutsusta.
Lisätietoja
Suosittelen kiinnostuneita lisäksi tutustumaan Inderes Oyj:n Nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työjärjestykseen, joka löytyy Inderesin yhtiökokoussivulta.
Toivottavasti tämän infopaketin jälkeen tehtävä on suhteellisen selkeä. Nyt pitäisi sitten yhdessä miettiä, miten oikea henkilö voidaan valita ja kuka hän voisi olla. Tässä vaiheessa annan mielelläni puheenvuoron teille, sana on vapaa!
Ystävällisin terveisin,
Nimitystoimikunnan puheenjohtaja 2021