Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Henkilöstömäärä (117) on karkeasti sama kuin viime vuoden lopussa (118). Nykyiset rekrytarpeet on ihan business as usual. Suomessa ei nyt lyhyellä tähtäimellä tarvetta kasvattaa henkilöstöä, Ruotsissa rekrytoidaan sitä mukaan kun päästään eteenpäin etenkin myyntirintamalla.

Ikinä en voi softakehityksestä sanoa, että jokin olisi valmis :smiley: Mutta sen voi sanoa, että nyt kun tiedotejakelujärjestelmä on saatu liveksi, tuoteportfoliosta ei puutu yhtään valitun strategian kannalta ns. kriittistä palasta, jotka tarvitsisi nyt lähteä kehittämään nollasta. Puolivuosiluvuissa näkee T&K-panostuksemme ja H1:n osalta jo näkee, että tuo luku oikeastaan hieman pieneni (0,4m vs 0,5m). Mutta kyllä meidän pitää kehittää jokaisella rintamalla (Videosync ja IR-softat, agm, Inderes 2.0 -alusta, sisäiset työkalut), jotta saadaan kilpailuetuja vahvistettua, säilytettyä innovaatiokyvykkyys ja pysytään pulssilla uusien teknologioiden tuomista mahdollisuuksista.

Vastaan hieman ohi, koska minun on hankala vastata tähän suoraan. Meille olennainen juttu tässä on signaaliarvo ja pitkän aikavälin trendi, mistä tämä kertoo (selvyyden vuoksi, Sampo ei ole tilausanalyysiasiakas, mutta tilasi kertatoimeksiantona raportin). Tilausanalyysin piti vielä +5 vuotta sitten olla niille pikkufirmoille, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa. Ei koskaan suurten juttu, koska niillä on jo seurantaa. Lukuisia myyntipalavereita läpi käyneenä tämä on ollut suurin este saada kauppaa niistä yhtiöistä, joilla on ollut edes yksi analyytikko. Se on monesti ollut ns periaatekysymys. 10 vuodessa on nähty muutos, jossa meidän toimintamalli tunnistetaan hyödylliseksi yhä suuremmissa yhtiöissä. Ensin myytiin kymmenien miljoonien markkina-arvon yhtiöissä, sitten satojen miljoonien ja nykyään miljardiluokan yhtiöissä. Näemme lisäksi, että yhä useammat suuret yhtiöt aktivoituvat palvelemaan myös yksityissijoittajia. Se avaa meille laajempaa kohdemarkkinaa.

Kesäkuu oli rehellisesti huono, kuten liikevaihtoraportti kertoo (6 % kasvu, projektiliikevaihto laski), ja tämä veti Q2:n kasvulukua alas. Projektiliikevaihto oli Suomessa kautta linjan hiljaista toki jo valmiiksi kausiluonteisesti hiljaisella kuukaudella. Tämä ei tullut yllätyksenä meille, mutta ei siihen tyytyväisiä olla. Heinäkuu (50 % kasvu) oli sitten taas ihan hyvällä ja suunnitellulla tasolla. Raportoimme liikevaihtoa kuukausittain, joten sitä kautta pääsette seuraamaan verrattain reaaliaikaisesti kehitystä. Kuukausitason kehityksessä tuo projektiliikevaihto on se isompi muuttuja, kun taas jatkuva menee tasaisemmin. Toisella vuosipuoliskolla projektiliikevaihdossa tärkeä muuttuja on yhtiöiden CMD-aktiivisuus.

Meillä on Ruotsissa ratkottavana ihan tavanomaisia ongelmia, joita minkä tahansa yrityksen pitää pystyä ratkomaan, jos se lähtee rakentamaan liiketoimintaa täysin uudelle markkinalle. Ne asiat on olleet täysin tiedossa tälle matkalle lähdettäessä, samoin kuin se, että matkalle tulee vielä osumaan joitain positiivisia ja negatiivisia yllätysmuuttujia. Täällä Inderesillä olemme onnekkaita, että pääsemme työksemme ratkomaan näitä älyllisesti mielekkäitä ja haastavia ongelmia. Eteneekö asiat ”riittävän nopeasti” on taas se, mistä usein saatetaan vääntää lyhyellä aikavälillä. Voisin Ruotsin osalta tehdä ison listan asioista, jotka ovat edenneet tosi hyvin sekä asioista, joiden olisin toivonut edenneen nopeammin. H1:n osalta olimme tyytyväisiä itse liiketoiminnan kehitykseen.

61 tykkäystä

Jahas, @Mikael_Rautanen käynyt ostoksilla: Inderes Oyj: Johdon liiketoimet - Rautanen Mikael | Kauppalehti

Hieno ele, kun osaketta kuitenkin saa jo alle henkilökunta-annin hinnan(22,50 e), myyjiä ei hirveästi näillä hinnoilla luulisi olevan.

Lisäys, tästä ei tarvitse tykätä :slight_smile: :Itse ainakin tarkkailen näitä aina suurennuslasin kanssa, vastaavasti taas, jos joku yhtiön avainhenkilö tai muuten sidoksissa yhtiöön oleva henkilö myy osakkeitaan alle listautumishinnan, niin koen sen iskuksi märällä rätillä vasten kasvoja niille, jotka ovat osallistuneet listautumiseen. Surullinen esimerkki tämänkaltaisesta toiminnasta on Spinnova, jossa hallituksen puheenjohtaja lahjoitti lapsilleen muhkeat osakepotit ja nämä ovat sen jälkeen myyneet osakkeitaan pää märkänä noin 40% alle listautumishinnan.

44 tykkäystä

Lämmin kiitos vielä! :slight_smile: Oli super-inspiroivaa osallistua paikan päällä. Inderes-tiimin ihmiset ovat todella mukavia. Heistä välittyy jotakin hyvin innostavaa, energisoivaa ja voimaannuttavaa. Oli tosi kiva jutella teidän Inderes-tiimiläisten kanssa. Oli kiva myös nähdä muutama yhteisöläinen.

Oli myös mielenkiintoista seurata, kuinka taidokkaasti ja sulavasti puolivuotiskatsauksen videotuotanto tapahtui. Loistavaa työtä! Uskon, että laadukkaille videotuotannoillenne löytyy uusia kasvun mahdollisuuksia, kunhan ihmiset pääsevät näkemään kuinka pieniä yksityiskohtia myöden ammattimaisesti kaikki tapahtuu paikan päällä. Super-cool! :slight_smile:

Erinomaisesti organisoitu tilaisuus. Hienoa, että olette hioneet yksityiskohdat kuntoon. Kiitos myös kahvipöydän antimista ja erinomaisesta kahvista, jota pääsi nauttimaan Marimekon visuaalisesti kauniista mukista.

Oli super kiva nähdä teitä ja mukava keskustella kanssanne. Tapahtumasta jäi hyvä fiilis, ja sitä on mukava muistella vielä näin jälkeenpäin. :slight_smile: Hauska oli myös päästä rapsuttamaan toimistokoira Torstia. :slight_smile:

Olen kiitollinen mahdollisuudesta nähdä teitä. Koen, että Inderesin tiimissä on sisäänrakennettuna vahva voimaannuttava muutosvoima, joka tulee hyvin positiivisella ja merkittävällä tavalla vaikuttamaan tämän kansakunnan tulevaisuuteen. :slight_smile:

Mukavaa viikonloppua! :slight_smile:

29 tykkäystä

Kysymys @Mikael_Rautanen

Tuossa Wittedin ketjussa Harri Sieppi sanoo https://youtu.be/OgXp-2qkF3A?t=2646 että hiljaisena aikana hän voi antaa haastiksia “toimialamediaan” mutta ei kommentoida Inden palstalle. Kuulemma teitäkin on tästä konsultoitu.

Voitko avata tätä vähän? Hiljainen aikahan ei perustu mihinkään lakiin - käsittääkseni - joten miten ihmeessä voidaan tehdä tulkinta että on ok kertoa TiVille asioita jotka liittyy varsin olennaisesti heidän liiketoimintaan ja sen kehitykseen mutta ei voi kommentoida foorumille? Minä en ymmärrä tätä alkuunkaan, herran vuonna 2023 kaikki mediat on parilla klikkauksella saatavissa kaikille netin kautta, TiVi kirjoittaa varsin laajasti myös toimialan bisneskuvioista joten miten se eroaa oikeasti esim. Kauppalehdestä?

Tämä ei siis ole missään nimessä mikään syytös Inderesiä, Harria tai muitakaan kohtaan mutta tämä hämmentää minua suuresti. Missä mediassa Inderes voi antaa haastiksia hiljaisen ajan aikana, mikä on Inderesin toimialamedia?

38 tykkäystä

Visuaalinen kokeilu (flourish.studio)

42 tykkäystä

Nämä on joskus tulkinnanvaraisia ja yhtiön pitää tasapainotella hiljaisen jakson säännön ja viestinnän tarpeiden välillä.

Normaali määritelmä on kutakuinkin: ”Hiljaisen jakson (silent period) aikana yhtiön edustajat eivät tapaa analyytikoita, sijoittajia ym. markkinatoimijoita eivätkä kommentoi taloudellista tulosta, markkinoita tai markkinanäkymiä.”

Sijoittajakeskustelufoorumille osallistuminen hiljaisella jaksolla menee herkästi ristiriitaan tuon kanssa, minkä takia on parempi pelata varman päälle. Selkeintähän on yksiselitteisesti laittaa foorumi kiinni hiljaisen jakson ajaksi. Itse olen toiminut niin, että saatan harkiten osallistua, jos keskustelu liittyy johonkin täysin yleisluontoiseen aiheeseen (esim tähän kysymykseen uskaltaisin vastata). Medialle taas olen joskus haastatteluita antanut hiljaisella jaksolla, mutta silloin eri aiheesta kuin Inderesistä sijoituskohteena (mm henkilöhaastattelu) ja toimittajalle käynyt läpi ennakkoon, mitä en voi kommentoida. Ymmärrän yhtiöiden varovaisuuden juuri sijoittajafoorumien suhteen, se on vielä tänä päivänä poikkeuksellista rohkeutta IR:ltä ylipäätään osallistua keskusteluun. Käytännöt ja toimintatavat lähtevät varmasti muotoutumaan, kun sijoittajaviestintä siirtyy kabineteista avoimiin digitaalisiin kanaviin.

54 tykkäystä

Perustuuko tämä hiljainen jakso johonkin lakiin, asetukseen tai viranomaisen asettamaan määräykseen? Ping @Mikael_Rautanen

2 tykkäystä

Tämän nyt voisi melkein jo vastata toiseen ketjuun, mutta kun nyt relevantilla ja loogisella tavalla on jatkumoa tähän keskusteluun, niin vastataan suoraan vielä tähän.

Tuossa Indereksen Q&A -vastaus aiheesta.

14 tykkäystä

@Olavi, tuo ei oikeastaan vastannut kysymykseeni, joten odotan @Mikael_Rautanen vastausta.

1 tykkäys

Kiitos vastauksesta mutta vähän jäi vielä kaivelemaan tuo “inden foorumi vs. TiVi haastis” -aspekti. En alkuunkaan ymmärrä miksi toinen on ok ja toinen ei, ihan kuin TiVin haastista lukee täysin eri jengi jotka eivät ole sijoittajia tms. Tai vaikka Kauppalehti vs. TiVi, toinen ok mutta toinen ei.

10 tykkäystä

pitäiskö meidän avata ketju vaikka “Sijoittajaviestintä ja sen sääntely” tms ja jatkaa tätä keskustelua siellä? Voin itse osallistua ainakin “kokemusasiantuntijana” ja meidän IR-ammattilaiset vois osallistua myös

30 tykkäystä

Sitten olisi tällaista tapahtumaa luvassa :slight_smile: :

36 tykkäystä

Avasin uuden ketjun Sijoittajaviestintä ja sen sääntely

18 tykkäystä

Tervetuloa Sara! :slight_smile:

Inderesin uusi työntekijä Sara aloitti Inderesillä maanantaina! Sara tuli meille työskentelemään sekä yhteisö- että yhtiökokoustiimiin. Vapaa-ajalla Sara mm. opiskelee sijoittamista ja viettää aikaa perheen, sekä ystävien kanssa. Saran lempi sijoitusguru on Charlie Munger. Mungerin sijoitusideologia on Saralle mieleinen ja sijoitusmaailmaan hypänneenä oikeustieteen maisterina Sara samaistuu Mungerin urapolkuun!

41 tykkäystä

Inderesin nimitys- ja palkitsemistoimikunta on aloittanut nyt ihan virallisestikin yhtiökokouksessa 2024 päätettävän hallituskokoonpanon ja hallituksen palkkioasioiden valmistelun.

Yhteisön ja osakkeenomistajien näkemykset, kokemukset ja kysymykset ovat enemmän kuin tervetulleita:

29 tykkäystä

Ihan kunnioitettavaa tykitystä Inderes Groupilta viime aikoina virtuaalitapahtumien puolella.
Suomessa pyörinyt pörssisijoittajan viikko, jossa nelisenkymmentä firmaa esittäytymässä.

Vastaavasti Carnegien Small ja Mid cap seminaarissa laskujeni mukaan 77 yhtiötä lauteilla. Virtuaalitapahtuman toteuttajana näyttää olleen Financial Hearings.

(Kiitos @timontti , kun twiittasit linkin).

Sanoisin, että ihan kätevä tapa käyttää aikaa näin osareiden välissä. En vain tiedä milloin nuo ehtii katsoa.

Toivottavasti on myös muistettu käyttää hinnoittelun voimaa oikein.

https://youtube.com/clip/UgkxhhiQKSa2oe0TX3gfwZLqmackAR3XGsg5?si=efLgdLUr6SJlLgmQ

40 tykkäystä

Olipa ilo nähdä taannoin Inderesin analyytikko kommentoimassa yhden yrityksen osavuosikatsausta Yle:n uutisissa. Rupeaa Inderesin tunnettuus kasvamaan Ruotsissakin, jos samaan päästäisiin lahden toisella puolellakin.

16 tykkäystä

Pääomasijoittajat ry:n jäsenet ovat nimenneet omista salkuistaan 54 yhtiötä, jotka voisivat listautua 5 vuoden sisällä ja toimitusjohtaja arvioi, että aktiivisuutta voi alkaa näkyä aikaisintaan vuoden vaihteen ympärillä. (maksumuuri)

Olettaisin Inderesin myös julkaisevan elokuun liikevaihdon vielä tällä viikolla.

15 tykkäystä

Inderesin liikevaihto kasvoi 29 prosenttia elokuussa 2023

Inderesin liikevaihto kasvoi elokuussa 2023 29 prosenttia ja oli 1,2 (0,9) miljoonaa euroa. Kasvua tukivat Financial Hearings- ja Streamfabriken -yrityskaupat sekä jatkuvan liikevaihdon kasvu. Haastava markkinatilanne heijastui projektiliikevaihtoon, joka jäi elokuussa edellisvuoden tasolle.

Liikevaihdon kuukausikohtainen kehitys (milj. euroa)

29 tykkäystä

Inderes

Nyt kasassa siis 11,6 M€ liikevaihtoa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan sama luku oli 8,1 M€.

Ohjeistushan on tämä vähintään 17 M€, josta nyt siis uupuu reilu 5 M€ ennen neljää viimeistä kuukautta.

Jatkan tätä viestiä nyt parin tunnin jälkeen vielä pienellä pohdinnalla:

  • Liikevaihtoa puuttuu siis 5,4 M€
  • Aikaa toteuttaa 4 kuukautta
  • 2021 Q4-kvartaali (loka-joulu) oli 3,4 M€ (kasvua edellisvuodesta 16,2 %) ja 2022 3,9 M€ (kasvua edellisvuodesta 13,2 %)
  • Jos tehtäisiin sama Q4-suoritus kuin 2022, niin syyskuussa pitäisi toimittaa 5,4 M€ - 3,9 M€ = 1,5 M€ (kuukauden keskiarvo on ollut 2023 toistaiseksi 1,45 M€, eli lähellä oltaisiin)
  • Yrityskaupat taitaa olla 2022 luvuissa 1.11.2022 alkaen, joten alkuvuonna ollaan saatu vetoapua yrityskaupoista, mutta vuoden parina vikana kuukautena näin ei tule olemaan (yrityskauppojen yhteenlaskettu liikevaihto 2022 oli arviolta 4 M€, eli vajaa 700 000 euroa per kaksi kuukautta nyt loppuvuonna -23 nollakasvu-odotuksella)

Kyllä se perhana aika tiukille varmaan ohjeistuksen kanssa menee jos yhtään olen aistinut markkinatunnelmia oikein ja tilanne on edelleen haastava (jota se toki oli jo Q4/2022).

Alla näkymät H1/23-julkistuksessa (vasemmalla) ja Q4/22 -julkistuksessa (oikealla):

Tästä kysymys @Mikael_Rautanen , oliko tuo “tulos painottuu vuoden jälkimmäiselle vuosipuoliskolle” tippunut tarkoituksella pois “Näkymien taustat” -kappaleesta tämän vuoden Q1- ja Q2-raporttien välissä?

43 tykkäystä