Osakesijoittaminen

Inderes yhteisön nettiadressi

Hei Inderesin yhteisö!

Olen jo useammanpäivän miettinyt, millä tavalla me - yksityissijoittajat voisimme vaikuttaa yhtiöihin paremmin. Joten olen miettinyt tälläistä ideaa: ( tiedän että on kehitysideat ketju - mutta uskon että tämä on “kookkaampi” ehdotus ja tästä pitää laajemmin keskustella - näin ei peitetä muita pienempiä korjausehdotuksia tms ). Inderes haluaa tehdä Helsingin pörssistä paremman paikan. Tässä olisi ehdotus moiseen.

@Verneri_Pulkkinen @Mikael_Rautanen @Yu_Gong ja Minna Avellan

Inderes toisi palvelun, jolla me yksityissijoittajat voisimme saada yhdessä äänemme kuultaviin isojen körmyjen rinnalla. Eli Inderes kehittäisi jonkinlaisen nettiadressi pohjan, johon me voisimme liittyä kirjautumalla nettipankkitunnuksilla tai vastaavaa. (pitäähän todentaa että ollaan kyseisen osakkeen omistajia).

Viimeaikoina on ollut monenlaista häppeninkiä:

 • Esim Citycon ketjussa @Iiiks llä oli hyvä oma-aloitteinen ote liittyen Cityconin vuokranperintään nyt Korona kriisissä. Myös Mikael otti asiaa esille Twitterissään.

 • Sammon vakavaraisuuden kanssa taiteilu mietityttää (mahdollisten yritysostojen kanssa), vaikka hybridiäkin voisi pistää liikkeelle ( tämä silti ‘maksaa’ ). Jos yhtiö saisi lisää pelivaraa jakamalla osinkonsa useampaan erään?

 • Case Nokian Renkaat: Tästä on jo hieman aikaa, mutta moni ihmetteli, kun kurssi nousee huomattavasti poikkeavalla tavalla markkinoihin verrattuna. Jälkikäteen tuli ilmi, että Hille huuteli markkinanäkemyksiään jossain puhelussa isoille pojille ennen ‘silent-periodin’ alkua. Tämähän ei ole millään tavalla tasa-arvoista kohtelua meitä yksityis-sijoittajia kohtaan! Tästä olisi pitänyt kyllä jonkinlainen mekkala nousta mielestäni… Asia ei ole iso, mutta silti mielestäni olisi aiheellista muistuttaa asiasta.

 • Case Wärtsilä: Toimitusjohtaja kehuu, kuinka halpa osake on hänen mielestään.
  Pariviikkoa tästä tulikin negari Tälläistä kommunikaatiota tuskin kukaan haluaisi Toimitusjohtajan huutelevan. Oikea asia, millä Eskola olisi voinut ottaa kantaa Wärtsilän sen hetkiseen kurssiin, olisi ollut ostamalla yhtiön osakkeita. Ei huutelemalla.

 • Kaikki eivät tykänneet Fortumin liikkeestä ostaa Uniper. Joku ehkä haluaisi ripeämpiä ratkaisuja Fortumin päästöihin? WWF ainakin yritti jotain.

Muitakin kohteita varmasti löytyy - tulevaisuudessa varmasti lisää.

Uskon että yhdessä meidän mielipiteitämme voitaisiin jopa hieman kuunnella ja voisimme saada edes kattavamman vastauksen asiaan ylempää johdolta. (Toki muutama positiivinen poikkeusyhtiö löytyy, joilla on edustaja täällä Inderesin foorumilla). Lisäksi emme “spämmäisi” yhtiön työntekijöiden sähköposteja. Kumpi olisi sinun mielestäsi vakuuttavampaa - 100 sijoittajaa erikseen vai 100 sijoittajaa yhdessä?

Muutama itse miettimäni asia:

 • Pitäisi pystyä olla asiaan koskien puolesta & vastaan
 • Käytettäisiin vastuullisesti tälläistä ‘featurea’
 • Myös rekisteröimättömien käyttäjien pitäisi pystyä osallistumaan
 • Voisi antaa positiivisempaa kuvaa ‘kansankapitalismista’
 • Kaikki eivät pääse/uskalla mennä rähjään yhtiökoukseen, lisäksi tätä olisi mahdollisuus käyttää ympäri vuoden.
 • Mielestäni Inderes ja sen yhteisö olisi hyvä ’ alusta ’ tälläiselle

Joten, minkälaisia mielipiteitä tälläinen yhteisö-ehdotus aiheuttaa? Minkälaisia asioita haluaisitte, että tähän kehitykseen lisättäsiin tai poistettaisiin? Toivottavasti myös Inderesin heput kommentoisivat tätä asiaa, niin yksityisenä henkilöna ja yhtiön edustajana. Ideoidaan ja kehitetään tätä yhdessä mieluisaksi - jos kannatatte tälläistä asiaa! ( Miettikää asiaa hetki, älkääkä vain heittäkö jotain pikaista 3-sanan kommenttia )

Onko ideassa järkeä?Haluaisitko päästä vaikuttamaan yritysten toimiin yhdessä?

 • Kyllä
 • Ei
 • Eos

0 äänestäjää

34 tykkäystä

Tässä nyt tälläinen pikaisesti tekaistu esimerkki.

Yhtiölle itselleen tietenkin toki voi näkyä jokainen osallistuja omalla nimellään ja osake määrällään. Myös osallistujille voisi näkyä yleisesti, kuinka monen osakkeen voimin on osallistuttu? Emmehän me jollekkin Gazitille pärjää, mutta ei sitä koskaan tiedä, jos vaikka joku eläke-yhtiö tulisi tueksemme tms. Ainakin olisimme yrittänyt tehdä voitavamme, emmekä vain seisoisi tumput suorina.

Toki täytyy aina harkita, ettei kohdeyhtiö joutuisi ongelmiin - tässä tapauksessa uskon että voitaisiin vähän osingonmaksusta luistaa ja pienentää sitä.

Jokainen “yhteisö adressi” toki olisi erillainen ja koskien aina jotain tiettyä asiaa! Täytyy myös muistaa, että tätä pitäisi käyttää vastuullisesti saattamaan äänemme kuuluviin, eikä vain motkottamaan joka asiasta.

22 tykkäystä

Tästä sitten valtakirja printtinä ja joku soittaa, jos ei muuten adressihommalla onnistu:

“Pentti terve, soittelen tässä 900 000 osakkeen omistajan äänellä. Meidän mielestä osingon maksu tulisi siirtää syssymmälle, mitä oot mieltä?”

:smiley: Mutta tokihan nuita adressityyppisiähän tuli esim sillon ku oli se hoivan poistuminen pörssistä. Se brittihemuli oli kasannu muutaman kaverin ja lähetti kaikille että elekää hyväksykö tarjousta. Meillähän tämä ois aika kova juttu ku saadaan pieni ääni kuulumaan tämmösellä. Hieno aloite.

Ehdotan inderesin aloitepalkintoa Mestari Nyyb.K:lle

7 tykkäystä

Kiitos @Nyyb.K !

Tämä idea osuu yksiin monen toimintaperiaattemme ja filosofiamme kanssa: finanssimarkkinan demokratisointi, vastuullinen omistajuus, vaikuttavuus omistajuudessa, yksityisisijoittajien äänen esiin tuominen, yhtiöiden ja omistajien välisen dialogin rakentaminen… :clap:

Eli näitä asioita on jo pohdinnassa ja piirrustuspöydällä, hienoa nähdä, että täälläkin löytyy kysyntää!

Mielestän ratkaisevaa tässä on tunnistettu omistajuus: yhtiöitä todella kiinnostaa kuulla omistajien näkemyksiä (ja lain takia vähän pakkokin kuunnella), mutta nettipalstan nimimerkkien jutut jää herkästi omaan arvoonsa. Siten olennaista on, että pystymme tunnistamaan osakkeenomistajat ja heidän äänivallan - onneksi tähän ja äänestykseen liittyviä teknisiä ratkaisuja meillä on jo kehitetty ja kehitetään edelleen nyt lähinnä yhtiökokouksia varten. Osakkeenomistajat voisivat kirjautua omaan suljettuun, vain omistajille tarkoitettuun yhteisöön vaikkapa täällä foorumissa. Ratkaisu pitäisi rakentaa skaalautuvaksi, jotta sen saisi vaikka kaikille yhtiöille heti käyttöön ilman, että hyvä idea kaatuu manuaalisiin prosesseihin (onneks @Yu_Gong koodaa meille mitä vaan).

Jos pystymme pieniä omistajia yhteen kokoamalla saamaan 5 %:sta ylöspäin edustavaa äänivaltaa, alkaa sillä yhteisöllä olla jo painoarvoa päätöksissä. Tarkoituksena voisi olla varmistaa pienomistajien oikeuksia, mutta myös (pitkän tähtäimen liiketoimintaa tukeva) vastuulliseen omistajuuteen liittyvä yhteiskunnallisten asioiden ajaminen. Yhtiöille tästä tehtäisiin sitä kautta hyödyllinen, että tällainen filtteri tiivistäisi yhtiölle olennaisimmat toiveet ja ajatukset omistajilta nyt hyvin pirstaleisen tiedon sijaan.

Yhden yhtiön hallituksen kanssa olen jo aiheesta vakavammin keskustellut. Hauska, että tästä riippumatta aihe nostettiin täälläkin esiin. Aihetta on siis syytä edistää, kun saamme tämän yhtiökokousrumban ratkottua :+1:

32 tykkäystä

Kiitos Mikael hyvästä näkemyksestä! Itse henk.koht olisin kuvitellut, että olisi ollut enemmän fiksuja ideoita tähän liittyen jonka vuoksi avasin tälle oman ketjun :sweat_smile:

Komppaan täysin, tähän liittyen -> Voisiko olla mahdollista sitten myös tälläinen:

 • Foorumin käyttäjä tunnistautuu vahvalla tunnistautumisella ( pankkitunnukset tms… ) ja jos kirjoittaa jonkin osakkeelle omistettuun ketjuun, niin kyseisen nimimerkin perässä olisi esim :heavy_check_mark: JOS omistaisi kyseistä osaketta? Näin myös muut foorumin käyttäjät näkisivät. Toki tämän voisi asetuksista valita ON/OFF. (Toki jos esim Sharevillessä osakkeet niin mistä tiedot sitten?)

Anyways, rohkeasti vaan kertomaan ideoita tähän ja voimme mahdollisesti nopeuttaa tämän tuotantoa syksyllä :slight_smile: Olen häpäissyt itseni jo näillä ideoilla, jottei teidän ei tarvitse hävetä!

2 tykkäystä

Itse hahmottelisin Inderes-vaikutuskanavasta samankaltaista kuin mikä on käytössä kaikille tutun Kansalaisaloitteen kanssa. Prosessi voisi olla seuraava:

 • Inderesin yrityskohtaisilla sivuilla näkyy Yritysaloitteet-osio (tms), josta näkee avoinna olevat aloitteet ja mahdollisuus luoda sellainen. Aloitteen luominen vaatii Inderesiin kirjautumisen. Pidetään tässä matala kynnys.
 • Aloitteen saamiseksi “läpi” on ajallinen takaraja seuraavaan vaiheeseen, jonka kuluessa aloitteen on saatava puoltoja. Plus päälle Inderes-staffin hyväksyntä, joka seuloo pahimmat kännihupailut pois alkumetreillä.
 • Kun puoltoja on riittävästi ajan X kuluessa, siirrytään vahvan tunnistautumisen vaativaan vaiheeseen allekirjoituksineen ja osakemäärien keräämiseen.

En tiedä miten osakkeenomistajuus tunnistettaisiin, muuten kuin Euroclearin rajapintojen käyttämällä. Pitäisi erikseen tunnistaa henkilöiden ja yritysten kautta saadut omistukset ja saada ne ynnättyä. Jos systeemistä halutaan skaalautuva, on tämä minusta pakollista. Ihannetapauksessa saadaan kerättyä jopa reaaliaikainen listaus paljonko osakkeita on aloitteen takana.

Inderesille tulisi tiedoista mielenkiintoinen rekisteri, joten tietosuoja-asioita joutuu miettimään tarkasti. Enkä epäile, etteikö niin tehtäisi nytkin!

Tällainen tajunnanvirta perjantain ratoksi.

3 tykkäystä