Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Nimnomaan, kuka käyttää tuulipukuja, paitsi trendikkäästi ironiset hipsterit?

Nimim. kevytuntuvatakki päällä 9 kk vuodessa

3 tykkäystä

Tässä tapauksessa jopa minä DCF-fanaatikkona hyväksyn ettei sitä laskelmaa kannata edes yrittää tehdä :joy: Sotku on niin järkyttävä Uniperin kohdalla kyllä.

16 tykkäystä

Jos osake on luonnostaan näin riskinen ettei edes DCF-laskelmaa voi tehdä, niin en ymmärrä miksei riskimittari ole tapissa? :thinking: :face_with_monocle:

image

46 tykkäystä

Sovitaanko tässä nyt porukalla, että Harvian arvostustasot ovat tervehtyneet jo riittämiin.

Tuo tervehtymisintoilu uhkaa kohta jo mennä ylikunnon puolelle!

:name_badge::boom::name_badge:

23 tykkäystä

Erittäin fiksu päätös, ettei @Juha_Kinnunen lähtenyt arvailemaan DFC-laskelmaa. Fortumin arvoa on pakko koittaa hahmottaa lähinnä pohjoismaisen ytimen arvon kautta. Jos tuossa lähtisi arvailemaan DCF:tä, jossa on mukana kassavirtoja Uniperin ja Venäjän toimintojen osalta, olisi se lähinnä sijoitusviihdettä.

1 tykkäys

Osinkoa kuitenkin ennustetaan 50c vuodelle 2024, eli aika positiivisella kierteellä mennään! Jos kerran sotku selviää noinkin nopeasti, niin olisihan sitä voinut lyödä vaikka DDM-mallin DCF-mallin tilalle :thinking:

2 tykkäystä

Kannustan lisää: sulla on hyvät läppändeeraukset. Älä suotta lähde hyvästä mestasta! :gem:

7 tykkäystä

@Juha_Kinnunen varmaan hahmottaa tässä kuitenkin Fortumin arvoa omana yhtiönään. Uniper on kuitenkin erillinen tytäryhtiö, eikä Fortumilla ole lakisääteistä pakkoa siirtää omasta kassastaan rahaa Uniperille.
Fortumilla on kuitenkin pohjoismaisia vesi- ja ydinvoima-assetteja, joilla on arvoa riihikuivana rahana ja kykyä tuottaa kassavirtaa omistajille.
Kurssiin on myös ladattu sisään jo niin paljon pahaa, ettei mittari ole tällä hetkellä sen takia “synkempi”.

1 tykkäys

Onhan siellä kuitenkin emoyhtiön takauksia miljardikaupalla ja kaasun hinta on vain nousemaan päin eikä ensi vuosi välttämättä ole kovinkaan paljoa parempi vaikka Saksan hallitus antaisikin nostella hintoja. Ollaan vahvasti menossa kohti Uniperin ja Fortumin lisäpääomittamista, joten voidaan kyllä ihan reilusti kysyä että onko 11€ aivan liikaa Fortumista. Euroopan energiakriisi ei ole vielä edes alkanut :sweat_smile:

Jos siellä olisi ollut vähänkään vähemmän poliittista broileria töissä/omistajana, niin Uniper olisi jo päästetty “nurin” keväällä. Nyt vaan heitetään hyvää rahaa huonon perään ja haaveillaan että Uniperista vielä joskus tulisi Fortumille kannattava vety-yhtiö. Saksan hallitus omistaa 30%, joten voivat Saksan lakien mukaan blokata kaikki sellaiset päätökset jotka eivät ole Saksan kansan edun mukaisia. Siinä ei pääomistajalla olekaan sitten mitään sanomista.

(Alkaa ehkä menee jo Fortumin -ketjun puolelle nää jutut Kahvihuoneen sijaan)

22 tykkäystä

Samaa mieltä. Tällä hetkellä Fortumin arvon täsmällinen määrittäminen on aika lailla mahdotonta sekä tavalliselle sijoittajalle että ammattianalyytikollekin. Juhan Kinnunen on ihailtavan avoin avatessaan epävarmuuksia ja riskejä. Jotain alarajaa voi haarukoida esim. pohjoismaisen ytimen kautta, mutta sitten on nämä 8 miljardia Uniperille pääomitettua rahaa, joiden kuranttius täytyy sijoittajan myös mieltää. Aika paljon vaikuttaa mitä olettaa tälle summalle arvoksi.
Bonuksena päälle pitää laskea omistajariskit: Suomen valtio on yhteistyökumppanisi Fortumissa. Saksan valtio Uniperissä ja Venäjän toiminnot voidaan vaikka kansallistaa yli yön. Toistaiseksi olen heittänyt Fortumin “liian vaikea analysoitavaksi” -pinkkaan omaa sijoitussalkkua ajatellen. Seuraan tätä mielenkiinnolla, mutta enemmän veronmaksajan näkökulmasta. Jos Suomen valtio antaa Saksalle liian hövelisti “bilerahaa” avustamaan saksalaista kuluttajaa energiakriisissä, saksalaiset vievät kyllä kaiken mitä irti saa Suomesta.

3 tykkäystä

Tässä viime yöltä Hesarin artikkeli Fortumista (vapaasti luettavissa) jos ketä kiinnostaa:

8 tykkäystä

Tähän ei ole mitään lisättävää. :slight_smile:

72 tykkäystä

tää fortum artikkeli oli jo fortum ketjussa, mutta voi sen kyllä muutki lukea, koskee kuitenki kaikkia veronmaksajia.

Se tunne ku kahvihuoneella on parempaa analyysia fortumista ku kamux ketjussa kamuxista monee päivää. Viimiset 30 viestiä pelkkää sakan hehkutusta ja omakohtasten kokemusten jakamista yksittäisistä auton ostosta/myynnistä.

Mutta hauskaa sunnuntaipäivän jatkoa ja muistakaa juoda kahvia, se pitää mielen virkeänä.

5 tykkäystä

Olin tulossa kokeilemaan linkitystä Twitteriin ekaa kertaa, mutta Ekan erinomainen kuittaus ja Lepikön järjetön käytös olikin jo puituna täällä. Onhan tuo taas melkoista settiä Nordnetin treidausexpertiltä. Lepiköllä näyttää olevan joku outo tarve olla oikeassa ja korostaa omaa erinomaisuuttaan. Tovi sitten oli niin ikävää kun kaivettiin negatiivisia asioita esille. Nyt hän tekee sen itse ja lopputuloksena syvenikin vain oma kuoppa. Mähkä sen sijaan vaikuttaa erittäin asialliselta kaverilta. Ei mennyt ihan putkeen tämäkään episodi Lepiköltä. :slight_smile:

33 tykkäystä

Tekisi mieli sanoa, että nuoriso on pilalla mutta… Tiettävästi kirjallista todistusaineistoa ”nuoriso on pilalla” on ainakin Antiikin Kreikasta alkaen, todennäköisesti ajatus on yhtä vanha kuin ihminen lajina. :sweat_smile:

20 tykkäystä

Toivottavasti kelpaa. Kyllä tästä aiheesta löytyy paljonkin eri artikkeleita kun googlettelee, mutta tämä osui nyt ensimmäisenä :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Myös tulkinnat “nuorison rappion” muodoista ovat hyvin kulttuurisidonnaisia. Esim. Japanissa on kotimaisesta näkövinkkelistä käsin hyvin erikoinen “ongelma”. :grin:

7 tykkäystä

Japanissa on myös maailman pienimpiin lukeutuva syntyvyys. Joku näppärä virkamies voinee keksiä sopivan kampanjan, jolla alkoholin käyttö ja syntyvyys saadaan kumpikin nousuun.

kuva

4 tykkäystä

Oli se raja minullakin jonkin aikaa yli eivätkä sittenkään soittaneet vaan ihan itse otin yhteyttä.
Eli en tiedä ottavatko he varsinaisesti yhteyttä. Ei näytä siltä, että heillä olisi tässä kovin aktiivista myyntiä. Jos raja on ylittynyt, niin ole heihin päin yhteydessä, mikäli haluat ne käyttöön.

Onko kellään sellainen kokemus, että olisivat tuota itse tyrkyttäneet?

Eipä kyllä tosin muutkaan tahot ole meille PB:tä tarjonneet. Ihan itse on pitänyt olla yhteydessä.

2 tykkäystä

Inderes House Band päässyt edustamaan jo Nordnetin videolla, toivottavasti ei kuitenkaan artistimaine nouse liikaa hattuun ettei olisi täyttä alanvaihtoa nähtävissä :grimacing:

Tässä vielä koko mestariteos jos joku ei ole vielä päässyt kuulemaan

7 tykkäystä