Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Ihan mielenkiintoinen lista tätä pohtia
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/arvostetuimmat-brandit-listattiin-tuttu-ykkonen-karjessa-venaja-yhteyksien-ryvettama-yhtio-luisui-listalla/fbb1122a-ca76-4f12-9407-239a63bc30aa

Pakko kyllä antaa :+1: - Martin Paasille ja Miikka Luukkoselle, miettien mitä työtä he ovat tehneet tuomalla konkreettista tietoa kansalaisille ja vinkkejä miten varautua eri asiohiin. Mm. Inflaatio jakso jäänyt mieleen, kaikki tämä korkosuojaus ja kiinteäkorkoisuus puheet ovat kyllä tässäajassa niin erittäin osuviksi todentuneet.

20 tykkäystä

Asuttiin n. vuotta sitten vielä suoralla sähköllä lämmitteisessä omakotitalossa vajaat 30 vuotta, 26.000kWh oli vuosikulutus ja aikanaan suurin sähkölasku oli vajaat 700€/ kk talvella ja vuodessa n. 3000€. Mitähän se on nyt, vähintään 1000€ kuussa?
Hurja on nousu ja moni tulee olemaan kusessa talvella kun kaikki muutkin vielä nousee. Toivottavasti jengi selviää laskuistaan.
Siinä alkaa aurinkopaneleita ja energiavarastoja jo katselemaan ihan tosissaan.

Korkojen nousun takia tullee 1-2 vuoden sisään taloja/asuntoja myyntiin jos on 300-400t€ velkaa ja vielä pari vekselivetoista autoa pihassa sekä muutama ala-ikäinen lapsi.
Veneet, moottoripyörät ja kelkat jne. lähtee ensimmäisenä.

Toivottavasti ihmiset ennakoivat tulevaa nyt mahdollisimman nopeasti kun tilanne on aika hyvin tiedossa.

19 tykkäystä

Kalankasvattaja Lohen grillattavana:

:joy:

26 tykkäystä

Ihan uskomatonta millaista sontaa tuonne suolletaan. Moderaattorina painaisin delete-nappulaa koko ketjun kohdalla. Tämähän on kuitenkin sijoitusfoorumi eikä tuolla ole enää mitään tekemistä sijoittamisen kanssa. Jos ketjussa on tarkoitus keskustella laadukkaasti politiikasta niin siitä ollaan todella kaukana. Otin ketjun pois piilotuksesta Marin-jupakan alussa. Toistaiseksi tuloksena on ollut pientä sykkeen kohoamista ja ignore-listan käyttöönotto. :+1:

14 tykkäystä

Olihan myös yksi sisäpiiriläinen myynyt, mutta sitä ei kehdannut kukaan foorumille linkata :smiley:. Ei tosin ollut ilmeisesti hallituksen jäsen kuten ostajat, vaan merkattu “muu ylin johto”

2 tykkäystä

Päivän sekalaisia:

  • En aio itse sijoittaa enää IPO:ihin, vaikuttaa siltä että viime vuonna on vedetty markkinoilta löysät pois kuluttajilta useankin firman toimesta ja vertailtava kirjanpito sekä mainospuheet eivät ole riittävän luotettavia. Haluan nähdä ainakin parin vuoden track recordin pörssissä kaikille sijoituspäätöksilleni. Ei kyllä ole edes tullut turpaan näissä, mutta huomiona.

  • FSD:stä pöhistään niin sikana, kuka voittaa ja kuka vikisee? Kyllähän tämäkin tuotteistettuna varmasti myy koska ihmiset(miehet) vakiona rakastavat kaikkea uutta teknologiahömppää.
    En kuitenkaan näe itse tälle mitään käytännön tarvetta ennenkuin voin rannekellooni todeta “kitt, hae mut baarista”, hypätä itse takapenkille ja mäkkärin kautta kotiin. Tai mökkimatkalla vetää lonkkaa takapenkillä ja lukea aku-ankkoja samalla kun maisema vilisee 150km/h. ILMAN, että otsalla valuu yhtäkään hikikarpaloa jännityksestä.

Luulisi, että on paljon raskaampaa ajaa FSD-autoa itse ratin takana kun pitää olla VARUILLAAN ottamaan homma haltuun vs. ajaa sitten itse kokoajan :thinking:

Luulisi että F tuossa tarkoittaisi siis FULL… pitääkö sopparista lukea se pieni präntti mitä FULL itseasiassa tarkoittaa vai voiko FSD-ominaisuuden tarjoajan haastaa oikeuteen, jos ei osaa mennä sitä mökkitietä päähän? Pitäisikö tätä kutsua siis mieluummin PSD:ksi? (partial self driving)… Tai oikeastaan, kun tätä koestetaan nyt asiakkailla niin eikö kyseessä ole mukavasti sointuva PTSD (partial test self driving?)

4 tykkäystä

Heitän nyt ihan ulkomuistista tähän suuntaa antavan vastauksen

Keskolla oli ainakin iso osa sähkön hinnasta suojattu, mitä vuoden vaihteessa asiasta jutellut johdon kanssa.

Tokmannilla vaikuttaa olevan paljon myös spot-pohjaista, vaikka osa on suojattu. Viime joulukuussa sähkönhinnan nousu korkeaksi nosti Tokmannin kustannuksia joulukuun osalta 0,5 MEUR:lla

Puuilolla, Mustilla, Verkkiksellä ollut myös käsitykseni mukaan pitkälti suojattua sähkön hintaa ainakin tähän mennessä, sillä ne eivät ole ainakaan tämän osalta kustannusten nousua alleviivanneet.

Enemmänkin noussut polttoaine on näkynyt rahdeissa ja kotimaan kuljetuksissa.

Pitää taas kysellä viimeistään Q3-raportin yhteydessä yhtiöiltä, mikä on nykystatus

36 tykkäystä

jahas :face_with_raised_eyebrow:

1 tykkäys

pistän fortum kritiikin tänne, kun ei tule uutta infoa vaan tunnetta

ei Fortumin erittäin kovapalkkaisia hallituksen jäseniä ja ex-toimaria kannata silitellä päätä lainkaan. kyseessä on suomen mittakaavan mukaan taloudellinen katastrofi ja syylliset tiedetään. jos vertaan vaikka applen reagointiin:
Vietnam to make Apple Watch and MacBook for first time ever - Nikkei Asia

niin kyllä piirinmestaruustaso on fortumissa.

2 tykkäystä

Tuo on hyvä pointti. Kyllähän kaikenlaisiin harmaampiin joutseniin voi jollain tasolla yrittää varautua*, mutta joskus kustannukset ovat valtavia ja vaikeasti perusteltavia.

Mitä jos Fortum olisi vuonna 2019 sanonut, että aikoo myydä tai ajaa alas sekä omat että Uniperin Venäjän toiminnot ja yrittää keksiä jotain uutta tilalle? :smiley: Tuskin olisi uponnut hyvin sijoittajiin. Jälkiviisastelu on helppoa.

Yritysjohto on talossa vain “jonkin aikaa”, joten houkutus saattaa olla myös jättää pidemmän aikavälin riski seuraajan harteille.

*Määritelmällisesti Mustaan joutseneen ei juuri voi varautua.

Ja sijoittajahan voi hajauttaa moisen riskin pois sijoittamalla yhtiöihin, joilla ei ole tuollaisia kuviteltavia riskejä kuten esimerkissä.

29 tykkäystä

Powellin pitäisi huomisessa katsauksessa kertoa markkinoille näkemyksestään. Viimeksi hän totesi että “we have to look at the data”

tällä viikolla:
-työttömät työnhakijat väheni->inflaatiopainetta
-GDP laski vähemmän kuin oletettiin - >inflaatiopainetta
-saksan GDP yli odotusten ->inflattiopainetta
-öljy nousussa-> inflaatiopainetta
-kiina ilmoitti elvytyspaketista ->inflaatiopainetta

oikeastaan sama mitä powell sanoo, jenkkiyieldit nousseet ja niitä päätös seuraa lopulta -
tahdista vain pientä näkemyseroa

1 tykkäys

Taloyhtiömme puolesta kirjoittelen. Tuo TKS:n hinta 11,69 eurosenttiä/kWh nousi juuri elokuun alusta. Ennen sitä hinta oli 6.xx eurosenttiä/kWh. Ihan riittävä nousu; saas nähdä meneekö PILPin kannattavuus negatiiviseksi. Onneksi kaukolämmöstä tulee varmaankin myös kunnon nousuilmoitus. Näin tamperelaisena on ihan sama, jos TKS nostaa hintaa, kun se voi maksaa kaupungille enemmän tuottoa, niin kunnallisvero ei nouse. Toivottavasti saisi paljon ei-tamperelaisia asiakkaita.
Puhelinmyyjä, joka sanoi olevansa Nordic Green Energyltä, soitti ja tarjosi 36 kk määräaikaista 7,19 eurosenttiä/kWh sis. ALV. Tarjousta ei näy missään firman sivuilla. Tarjous oli tarjottu vain minulle, koska sähkönkulutukseni kerrostaloasukkaana on sopivan pieni. Sanoi, että kulutuksen nousu myöhemmin ei vaikuta hintaan. En ottanut, koska määräaikainen sopimukseni Fortumin kanssa kestää vuoden -23 kesään. Puhelinmyyjä oli saanut numeroni heidän järjestelmästään, ei sanomansa mukaan tiennyt mistä tiesivät sähkönkulutukseni.
Ilmeisesti Nordic Green Energy arvelee sähkön olevan ensi talven jälkeisessä tulevaisuudessa halpaa.

3 tykkäystä

Nordnettiin tullut kaksivaiheinen tunnistautuminen vihdoinkin. :+1:

8 tykkäystä

Tuossa samassa vastauksessa oli toinenkin hyvä pointti mikä monilla tuntuu välillä unohtuvan:

Eli monilla vastuullisessa asemassa on kuitenkin melko rajoitettua mitä voivat sanoa. Esimerkiksi ei Iiro Viinanen voinut sanoa aikanaan muuta kuin ettei devalvoida vaikka tiesi kohta mahdollisesti olevan pakko devalvoida (katsokaa politiikka-Suomi Yleltä jakso 7). Mielestäni liian paljon laitetaan painoa näille mitä sanotaan suhteessa siihen mitä voivat siinä tilanteessa sanoa.

Sama asia toistuu myös monissa yhtiöiden tj haastatteluissa ja tulosjulkistuksissa. Ei toimitusjohtaja voi sanoa ihan kaikkea mitä mahdollisesti ajattelee, koska muuten olisi hyvin äkkiä entinen tj (ja mahdollisesti vastaamassa oikeudessa sanomisiaan).

5 tykkäystä

:point_up_2:Tämä on muuten hyvä, paitsi ignoresta pitäisi olla lievempi versio. Jonkinlainen privaattitägäys, jolla voisi merkitä itselleen muistiin kuka on kukin. Jos kirjoittajan argumentaatio muissa asioissa on täysin konfliktissa omien logiikka- yms vaatimusten kanssa ja tämä siteeraa Seiskaa ja ILlää, todennäköisesti tältä ei kaipaa sijoittamiseenkaan liittyviä puheenvuoroja, mutta silti voi haluta olla perillä yleisestä sentimentistä.

Jotkut ketjut toimivat siis filtteröintiavustajina. Ja toimivat tietenkin myös toisinpäin.

5 tykkäystä

Milla aplikaatiolla? Piti käydä testaamassa niin puhelimella nettisivut ainakin toimi edelleen vain salasanalla.

1 tykkäys

Tätä lähdin itsekin heti tarkastamaan ja pettymyksenä totesin, että selaimella mobiilivarmenne ja käyttäjätunnus/salasana olivat ainoat vaihtoehdot kirjautumiseen.
Mobiiililla samat, mutta sormenjäljellä kirjautuminen oli vielä lisänä.

Ainakin iOS:n Nordnet-apilla (versio 16.8.)

Jep, näin on muuttunut.