Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Juu., Tää taitaa olla monen aloittajan kompastus

1 tykkäys

Mun mielestä sivusit hienoa pointtia!

Oma sijoitusura alkoi äärimmäisen tiukassa taloudellisessa tilanteessa kun lapsikin oli vielä pieni. Päätin kuitenkin että laitan kympin joka kuukausi säästöön vuorotellen neljään eri Seligsonin rahastoon.

Kertyneet summat tuntuu nyt pieniltä, mutta ei ne olleet silloin. Oli upea tunne kun ajan kuluessa huomasin kerryttäneeni mukavan taloudellisen puskurin.

Myöhemmin kun palkka parani, siirryin suoriin osakesijoituksiin ja muistan aina mistä olen tullut.

Erityisesti muistan tärkeitä opetuksia. Ole aina järkevä rahankäytössä. Älä vähättele pieniä summia. Tee mitä voit ja luota että oikeat asiat palkitaan ennen pitkää. (viimeksi mainittu yleisesti elämässä myös)

18 tykkäystä

Se aloittaminen on oikeasti kaikista tärkeintä. Pääsee eroon siitä ajatusmaailmasta, että käyttää kaikki rahat. Silloin kun on pienet tulot on erityisen tärkeää saada aina jotain säästöön. Paha päivä sieltä lopulta josssin kohtaa tulee.

2010-luvun alussa muistan artikkelin, jonka mukaan suurimman osan suomalaisten luottotietojen menetyksen syynä oli maksamaton matkapuhelinlasku. Jonnet ei muista, miten hallitsematonta välillä kännykkälaskut saattoivat ennen muinoin olla ja onhan se nyt pienituloiselle pahapaikka, jos yllättäen kuukauden lasku on 20€ sijaan 200€. Ihan normaalia oli vielä tuolloin.

Tällä hetkellä itseä saattaisi ärsyttää 200€ lasku, muttei sillä olisi vaikutusta varsinaisesti kuukauden menoihin. Jollekin toiselle se voi olla ylitsepääsemättömältä tuntuva katastrofi.

Kolikon toisena puolena tosiaan ei pidä vähätellä joka kuukausi säästyvää kymppiä. Kymppikin voi toiselle antaa pitkällä tähtäimellä mukavasti taloudellista turvaa.

10 tykkäystä

Mua alkaa kiinnostaa pystyykö tuolla truthsocialissa kirjoittamaan pienillä vai onko se caps-only :thinking:

3 tykkäystä

Mä oon nähnyt riittävän monta näitä alle 5000 euron osakesalkkuja, jossa on 20-30 osaketta ja sitten, kun kysyn että kuka näin kehotti toimimaan, niin itkukurkussa kerrotaan, että “No ne siellä Rahapodissa kehotti hajauttamaan.” Ja mainitakkoon, että kaikkien tilit oli Nordnetissä…

Kertaostokset pahimmillaan alle satasen luokkaa. Menee pitkään, että noi salkut kirii ne kuluihin uponneet tappiot.

Jokainen uskoo eri asioihin. Minä uskon, että silloin, kun on pieni alkukassa ja uutta sijoitettavaa rahaa ei ole tulossa kenties vuosiin, niin rahat kiinni yhteen lappuun. Sinne Nordnettiin tai mihin se tili sitten avattinkaan ei tarvitse vuosiin edes kirjautua. Sitten, kun koulut on hoidettu ja duunipaikka löydetty ja henkilöllä on mahdollisuus aloittaa kuukausittainen säästäminen, niin sitten kannattaa sijoittaa ne rahat indeksiosuuksiin tai mikäli intoa riittää ryhtyä osakepoimijaksi.

Joo se 2000e on omaisuus 18 vuotiaalle. Samalle henkilölle 30 vuotiaana 2000 tai 4000 euroa saattaa olla 4 kuukauden kuukausäästön verran rahaa.

20 vuotiaan tärkein asia mielestäni on oppia niukka rahankäyttö. Kun tulot sitten moninkertaistuvat, niin ne vaurastuu jotka pitävät kiinni edes osittain opiskeluaikojen niukassa ja harkitsevassa rahan käytössä.

8 tykkäystä

Itse pistänyt yksinkertaisen säännön: Jos kulut (osto+myynti) ylittävät 1%, kauppa on liian pieni. Eli melko normaalilla nordnetin kuluilla (7e/kauppa) kulut 14 euroa → 1400e on järkevä minimierä.

20-30 osakkeeseen hajauttamisella tekee tiliä vain välittäjä ellei salkku ole seitsennumeroinen. Kukaan ei jaksa seurata noin montaa yritystä ja kuluja palaa hurjasti. Toisaalta vain yhteen lappuun laittaminen nostaa kyllä riskiä melkoisesti.

Ehkä hyvä kompromissi on valita vaihtoehdoista:

  1. Sijoita indeksirahastoon/ETFään, sellaiseen jonka kulut ovat mahdollisimman pienet. Saat sen hajautuksen yhdellä lapulla. Ei tule kuuraketteja, mutta pitkässä juoksussa silti toimii ihan OK.

  2. Valitse tyyliin 3-5 firmaa joita jaksat seurata ja jotka ovat eri aloilta ja sitä mukaa kun sijoitettavaa rahaa on tarpeeksi jotta voi pistää riittävän ison toimeksiannon ettei välittäjä voita kaikkea (ainakin luokkaa 500e Nordnetin kuluilla) niin yksi firma lisää salkkuun. Sitten kun on se 3-5 valittua salkussa, niitä sitten lisäilee kun on kertynyt riittävä rahamäärä ettei taas mene kuluja liikaa johonkin satasen siivuihin.

9 tykkäystä

Jännästi itselläkin kertynyt juuri tuo 20-30 osaketta salkkuun. Mutta kun tykkään seurata yhtiöitä ja tulosjulkistuksia :smiling_face_with_tear:. No salkku sentään kymppitonniluokassa, niin kulut vielä siedettävät. Ainakin viimeisen 2v kusetusmarkkina"kuluihin" verrattuna :smiley:.

Itse laittanut itselleni minimiostokseksi 250e-300e, sillä 2-3% kulu ostettaessa, ja ?%-kulu myydessä ei mielestäni mahdottoman suuri, kun tavoite ainakin 20% tuotto, tai pidempi osinkoholdi. Toki 2021 vuoden 50%+ tuottojen jälkeen nuo 20%+ tuotot ovat jääneet vähemmälle :sweat_smile:. Tuossakin tapauksessa 20% tuotosta jäisi vielä 15% tuotto. Toki miinus verot, mutta minkä voi.

No sentään tulee hyvät veronpalautukset osingoista viime vuoden turskamyyntien jälkeen :smiling_face_with_tear:

2 tykkäystä

Onneksi saman hajautuksen saa rahaston kautta hyvin pienillä kuluilla. Indeksiin sijoittamalla saa indeksin tuoton. Yhteen osakkeeseen sijoittamalla saa sen yhden osakkeen tuoton ja se on sitten ihan tuurissaan, onko se enemmän tai vähemmän kuin indeksin tuotto. Oletusarvoisesti se on vähemmän, koska suurin osa pörssin yrityksistä tuottaa sijoittajalle turskaa. Se voi olla myös -99%. Foorumillakin aika moni tuhonnut pääomaa hakiessaan rikkauksia keskittämällä salkkunsa pariin tulevaisuuden toivoon.

1 tykkäys

Toi on kyllä todella paljon, koska halutessasi myydä osake, välittäjä ottaa palkkion vielä toistamiseen.

Jos välityspalkiot per toimeksianto on luokkaa 2-3%, niin jää auttamatta alakynteen.

Jos kuukaudessa sijoitettava summa on se 250e ja kulut esimerkiksi kiinteä 7e, niin se, että sijoittaisikin kolmen kuukausen välein vähentää kuluja 14 euroa (entisen 21 euron sijaan maksaakin vain 7€). Tuo ei kuulosta paljolta, mutta säästää vuodessa 56 euroa.

56 euroa taas on jo ihan merkittävä määrä kun koko vuodessa sijoitettava summa on 3000 euroa. Eli pelkästään sillä, että sijoittaa joka kuukauden sijaan joka kolmas kuukausi on 56 euroa enemmän sijoitettavaa rahaa, mitkä eivät ole uponneet kuluihin. 56 euroa on melkein neljännes kuukausittaisesta säästösummasta eli mikään pikkusumma ei ole kyseessä

11 tykkäystä

Hieno uutinen perjantaipäivän kunnaksi!

53 tykkäystä

Muutenkin pitkästä aikaa hymyilytti hallitusohjelmaa selaillessa. Hyviä uudistuksia!

8 tykkäystä

Koska ei ole sijoitusmeemi, eikä myöskään tarpeeksi vakava viesti politiikkaketjuun, niin laitan kahvihuoneelle.

Tässä sopiva kappale kaikille vasemmistolaisille, kun hallitusohjelma tänään tulee julki (ennakkotietoihin työllisyysasioista pohjautuen) :smiley:

2 tykkäystä

Kyllä, kun se 0,1% päälle oleva provikkakin joskus tuntuu palana kurkussa🤔

Hieman olen skeptinen tuon osakesäästötilin suhteen. Jos taloustaidottomalle vanhemmalle annetaan OST käyttöön, niin näen jo otsikot, jossa valtiota pyydetään hyvittämään tappiot, kun on menty ostamaan tulevia Talvivaaroja ja Hyzoneja :smiley: Vähän samaan tapaan, kun valitetaan, että kuka on vastuussa ja miten sopimuksen saisi purettua, kun on ottanut kalliin määräaikaisen sähkösopimuksen viime syksynä :smiley:

7 tykkäystä

Varmaan nämä taloustaidottomat purkavat lastensa OSTit heti, kun ehtivät. Hyvä niille, keitä edes vähän kiinnostaa.

2 tykkäystä

Tuo on tietysti se pessimistinen skenaario. Optimistisessa tapauksessa voidaan odottaa valtion antaman “ensitönäisyn” herättävän niiden vanhempien kiinnostuksen sijoittamiseen, ketkä haluavat hoitaa talouttaan paremmin ja turvata lastensa tulevaisuuden. Itse olen lievästi optimisti tuon muutoksen kanssa, mikäli se vain saadaan läpi.

14 tykkäystä

Mieluummin kaikille AOT, jossa Maailma indeksiä seuraava indeksirahasto, jota ei voi kuin ostaa vain. Ei myydä :slight_smile:

21 tykkäystä

OST:ssa on mukana myös poliittista riskiä. Jokin tulevaisuuden hallitus voi veropäissään huomata, että tilityypin lopettamisen myötä kaikkien niillä makaavien varojen verovelka napsahtaa mukavasti tilille.

13 tykkäystä

Heitän omankin lusikan soppaan. Mielestäni hyvä malli olisi, että luodaan vastasyntyneelle aot-tili, jolle valtio antaa 200e pääoman, joka sijoitetaan esim. Maailma-rahastoon/etf:ään. Tuolle aot:lle voi laittaa rahaa sisään, mutta se pitäisi sijoittaa johonkin muuhun, kun tuohon valtion alulle panemaan sijoitukseen. Valtion tekemä sijoitus olisi siis “lukittu” ja avattavissa vasta, kun henkilö jäisi eläkkeelle. Tässä näkisi konkreettisesti miten oma “eläkebonus” kasvaa ja voisi samalla innostaa lisäämään myös omaa rahaa. Tällä omalla rahalla voisi myös ostaa muita sijoitusinstrumenttejä kun rahastoja/etf näin halutessaan.

Edit. Yläpuolella olikin aika hyvin kuvattu hieman vastaava tiivistetymmin.

5 tykkäystä

Tuohan on täysin tarpeetonta ja typerää rahanhaaskausta. Koko vaalikampanja valiteltiin, miten ei ole rahaa mihinkään, ja nyt on sitten rahaa johonkin vastasyntyneiden osaketileihin.

Mikähän se sinne talletettava summa muuten on? 100e? Varmaan toimii todella hyvin osakeostot (rahastoja ei saa muutenkaan ostaa OST:lle) 9e maksuilla eestaas.

9 tykkäystä