Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Miksi lippua?

5 tykkäystä

Tässä on Rikhard Wackerin kirjoitus shrinkflaatiosta.

Perinteisempi tapa on yksinkertaisesti tuotteen hinnan nouseminen, jolloin samasta tuotteesta maksetaan enemmän kuin aiemmin. Toinen ja vähän harvinaisempi tapa on nimeltään shrinkflaatio. Siinä tuotteen fyysinen koko pienenee ilman, että se vaikuttaa tuotteen hintaan. Tällöinkin kuluttaja saa käytännössä entistä vähemmän vastinetta rahoilleen.

4 tykkäystä

Tästä olen kyllä ehdottomasti samaa mieltä. Löytyisipä tämän foorumin Tesla-ketjuun jostain sellaista.

4 tykkäystä

Täällä odotellaan myös Black Fridayta ja olen huomannut saman, että tavaraa on alennuksessa nykyään ihan eri tavalla kuin kaksi viime vuotta. Kelpaa, koska hankintoja on aika paljon tehtävänä :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Alennuksia on aina ollut, joskus poikkeustapauksissa tarjous on jopa kalliimpi kuin tovi sitten. Ei ole järkevää ostaa alennusta.

1 tykkäys

Katumustaso on vasta jotain 20 %. :smiley:

Heikkihän on strategiassa luvannut, että kolmannessa vaiheessa investoidaan. Mutta täytyy myöntää miljardi-investointi oli yllätys. :smiley: Että mitäs nyt!

Sijoitustapaushan nojaa muutenkin suojatullien ja lännen teollisen renessanssin skenaarioiden myötätuuleen eikä tuo investointi noita oletuksia pilaa. :smiley:

Tässä on vielä lisäyksenä livekuvaa kun luin ensimmäisen kerran tuosta investointiaikeesta foorumilla:

33 tykkäystä

Hyvä, että huomaat sen itsekin. Uskon, että sijoitusmaailmassa voi pärjätä paremmin pyrkimällä rationaaliseen ja objektiiviseen havainnointiin ja jättämällä tunneperustaisen älämölön vähemmälle.

5 tykkäystä

Olen erittäin hämmentynyt, tuo video ei näytä edes pöllön silmällä katsottuna aidolta ja täällä väitetään vakavalla naamalla sen olevan aito :flushed:

4 tykkäystä

Tesla-ketju on suurelta osin täysin puusilmäisten fanien kaikukoppa jossa taputellaan toisten fanien selkään ja liputetaan eriävät mielipiteet surutta.

Ehkä jossain kohtaa sinullakin silmät aukeaa ja tajuat millainen joukkohypnoosi on ollut kyseessä.

3 tykkäystä

Sanoo @Seinakadun_Keisari joka on ollu kolme vuotta putkeen väärässä lähes jokaisesta asiasta Teslaan liittyen :smiley: tärkeintä elämässä on olla aina samaa mieltä vai mitä?

Ehkä joskus muutama vuosi sitten. Nykyään siellä tuntuu kyllä kaikukoppailevan joku joukkohypnoosi, mutta se ei tule fanien suunnasta.

5 tykkäystä

Tuo potentiaalisin joukko on kieltämättä hämäävä. Intuitiivisesti sitä ajattelisi, että eniten potentiaalia tarkoittaa eniten potentiaalia. Mutta noistakin on vähennä-suositus Rushilla sekä Betolarilla, ja suositus jyrää aina tavoitehinnan.

Mutta kuinka usein näette analyytikon tuoreiltaan päivittävän analyysin niin että matkaa tuolla tavalla mailikaupalla? MGI:ssä päivitys on kylläkin tuoreehko, alle kuukauden vanha.

Täten potentiaali saattaa revetä osakkeen laskiessa sitten viime päivityksen. Ja se voi hyvin indikoida markkinan olevan enemmän oikeassa.

Listan kärkipäähän osuu herkästi myös volatiileja osakkeita, minkä takia “potentiaali” voi nopeasti revetä isoksi. Tai vastaavasti tavoitehinta jäädä alemmalla tasolle.

Toisin sanoen, luvassa on pomppuisaa kyytiä. :smiley:

Mielenkiintoinen mällisalkkukokeilu, jäädään seuraamaan tuloksia. :smiley:

17 tykkäystä

Tulokset aika lähelle sellaista mitä osasin odottaakin. Valtaosa ei halua/jaksa/osaa/ehdi tehdä itse laskelmia, ainakaan kassavirtoihin perustuvia. Vaihtoehtojen asettelussa olisi pitänyt jättää tuo “En määritä arvoa…” yhden alusta pois, kun vaihtoehtoja sai kuitenkin valita useamman. Tietenkään laadullisten tekijöiden huomioiminen ei poissulje omia laskelmia. Toivottavasti tuo ei kauheasti sotkenut tuloksia.

5 tykkäystä

Ei sitä yhtiötä turhaan haukuta hautakummuksi. Normaaleilla syklisillä yhtiöillä tulee sijoittajalle hyviä ja huonoja vuosia, mutta hautakumpu-sykli menee hieman eri tavalla: Tase kuralla → Vuosikausia kestävä saneeraustyö → Iso hukkainvestointi → Tase kuralla… :cowboy_hat_face:

18 tykkäystä

Ai saakeli! Stockmann tekee vihdoin sen, mitä sijoittajat ovat yhtiöltä vuosikausia vaatineet :smiley:

image

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=bc4506d48e80cf6b6b39482d5efd64830&lang=fi&src=listed

37 tykkäystä

Toivottavasti jälkimmäinen tieto on se mikä kurssia nostaa, eikä pelkkä nimen vaihtaminen :smile:

4 tykkäystä

Juuri näin. Ja vaikka viestini huumoria olikin, on ihan hyvä selvyyden ja varmuuden vuoksi kerrata - varsinkin meille aloitteleville bulleroille - esimerkiksi juuri tuo seikka, että ensin pitää katsoa suositusta ja myös suosituksen päivämäärää. Itse tsekkaan aina myös riskiluokan. Eli esimerkiksi itselleni Betolar ja Rush Factory ovat yhdsitelmällä “riskitaso 4 & vähennä” täysin sijoituskelvottomia. (En kuitenkaan voi tässä millään tavalla mestaroida - siitä osoituksena salkussa lojuvat IPO-hankinnat Modulight ja Spinnova sekä lähes huipulla 2021 ostetut Tokmanni ja Remedy.)

Täytyy myös tunnustaa, että jätin tarkoituksella potentiaalilistalta pois Rush Factoryn jälkeen seuraavana olleet eli Admicomin ja Talenomin, jotka ainakin itselle ovat jo harkinnanarvoisia vaihtoehtoja. Näistä yrityksistä tulee mieleen sekin, että myös analyytikko täytyy ottaa huomioon suosituksia ja tavoitehintoja arvioitaessa. Admicomilla tuskin olisi tuo tavoitehinta ja suositus, jos yritys olisi vaikka Ekin analysoima. Ja vastaavasti Talenom olisi ehkä jo kääntynyt OSTA-puolelle, jos analyytikkona olisi joku optimistinen juniorianalyytikko puolikarhu KInnusen sijaan.

Screeneriin voisikin lisätä analyytikkojen eroja suodattavan kertoimen: esim. Ekin ja Raulin inhorealistiset tavoitehinnat voisi ottaa sellaisenaan kertoimella 1, kun taas vaikka Aten optimistisempi ote huomioitaisiin niin, että oikea tavoitehinta saataisiin kertomalla ehdotustavoitehinta vaikkapa 0,8:lla. Admicomin tavoitehinta olisi tällä periaatteella 41,6 nykyisen 52:n sijaan. :upside_down_face:

Älköön tästä ehdotuksesta kukaan loukkaantuko. Ei ole toki tarkoitettu oikeasti toteutettavksi. Jääköön tämä analyytikkoarviointi kunkin sijoittajan oman taiteellisen tulkinnan ja mutu-tuntuman varaan. Esimerkiksi itse arvostan suuresti Ekin MYY-suositusta Ponssesta, mutta olen tulkinnut sen “PIDÄ-jos aiot pitää 10 vuotta ja et halua rikastuttaa välittäjää pikkupositioiden jatkuvalla veivaamisella” -suositukseksi.

20 tykkäystä

Viimeksi eilen eräs alan ammattilainen väritti Tesla-ketjua johtamalla joukon hymistelemään twiittiä jossa todettiin vision-onlyn olevan varmasti riittävä ratkaisu sekä autoille että roboteille koska eläimetkin pärjäilevät ilman tutkia ja kaikuluotaimia. Tässäpä pari kaveria jotka opponoivat näkemystä reaalimaailman kokemuksen perusteella: :whale2::bat::fish::dove:

2 tykkäystä

Nämä ovat aika pitkälti omia valintoja (toki budjettirajoitteisia sellaisia), sikäli kuin työ ei vaadi matkustelua minne milloinkin vaan työpaikka on yleensä samassa paikassa.

Itseäni harmittaa, että työpaikan toimisto on niinkin hyvällä sijainnilla, että Helsingin rautatieasemalta (raiteilta 1-3) menee sinne kävelyt huomioiden sen 20 minuuttia, tuplaten työmatkaan kuluvan ajan. Oma kämppähän on ollut ihan tarkoituksella ihan pääradan aseman lähellä (auto myytiin kun tähän muutettiin). Asunnot, joista olisi nopea kulku toimistolle, ovat aivan liian kalliita.

Pian muutamme hieman kauemmas raiteista, mutta kumma kyllä, työmatka julkisilla on parhaimmillaan hieman nopeampi kuin nykyisin. Autoa emme aio ostaa.

Auton suhteen oma kokemus on ollut, että jos auto on, sitä kannattaa käyttää, ja jos sitä ei ole, sitä ei kannata käyttää (erilaiset vuokra-autokuviot ovat arjessa liian kalliita). Valinta ei siten ole jokapäiväinen vaan se tehdään siinä vaiheessa, kun päätetään ostetaanko/myydäänkö auto. Ja tähän päätökseen liitttyy olennaisesti asuinpaikan valinta.

2 tykkäystä

syö miestä. missä “osaaminen”?

image

7 tykkäystä