Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Jokaiselle osinkopuolueen jäsenelle pitäisi saada mahdollisuus automaattisesti myydä tismalleen sama määrä omasta potista kun firma ostaa omia. Tällöin operaatio olisi täsmälleen sama kun saisi tililleen osinkoja paitsi säästäisi veroissa. Loppuisi tämä iän ikuinen napina että millä arvolla niitä on ostettu.

1 tykkäys

Mällisalkkutiimi on tehnyt tuottoa Q1:llä 1,26 prosenttia:


Jäsenten välillä on ollut hajontaa, mutta kukaan ei ole pelkällä käteispositiolla mukana:

Tällä hetkellä viimeisellä sijalla oleva salkunhoitaja on kuitenkin edellä Mallisalkkua. @Pohjolan_Eka :n henkilöllisyyttä ei ole varmennettu. Voi olla, että joku esittää Ekaa.


Vanerihandsin Mällisalkku on jäänyt junnaamaan paikoilleen YTD -1 %:


Tällä hetkellä se sisältää seuraavat osakkeet:

Muutamia tunnuslukuja:

Transaktiot vuoden alusta

Linkki viime kertaiseen Mällisalkkukatsaukseen.

21 tykkäystä

Ihan on syytäkin mietityttää, sillä jos tuon OMXH25 osakekorin tuotto omalle pääomalle on n. 13% pinnassa ja jos yhtiöt sijoittavat n. 17% itseensä pitäisi sen tuottaa n. 2,2% nousua viimeiselle riville, olettaen että kannattavuus ei merkittävästi muutu. Se ei ole kovin paljoa, mutta toisaalta vastaa aika hyvin pitkän aikavälin nimellisen talouskasvun odotuksia Euroopan laajuisesti.
Luku voi olla ehkä hieman pienehkö, mutta polkevan tuottavuuden, pienenevän työväestön ja matalan inflaation maailmassa voi yrityksillä ihan oikeasti olla haasteita löytää tuottavia sijoituskohteita. Jos tekisimme odotuksia suuremmista luvuista niin valitettavasti se taitaisi olla juuri tuo pohjaodotus matalasta inflaatiosta, joka ensimmäisenä joustaa, eikä automaattisesti johda sijoittajan (tai kansantalouksien) kannalta parempaan lopputulokseen.

17 tykkäystä

Kiitos @Uppo-Nalle tästä loistavasta analyysista :+1:

SP500:n vastaava luku on vain 32%. Tässäkö on selitys sille, että Suomessa kansantalouden kasvu on kituliasta. Olisikohan jostakin saatavissa aikasarjaa OMXH25- ja OMXHPI-indeksien osinkotuottosuhteista?

Kaivelin aikasarjaa SP500:sta. Eipä ole kovin helppoa löytää. Jotain kuitenkin.
Dividend payout ratio - Wikipedia
image

Tässä toinen lähde, jonka luotettavuudesta ei mitään tietoa pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/spearn.htm
Siitä kuvalliseen muotoon. Punainen käyrä on osinkotuottosuhde.

Vuonna 2023 USA:ssa suuret yritykset jättivät siis tuloksestaan 68% yhtiöön ja Suomessa vain 17%. Jotenkin jää kuva, että Suomi on siellä, missä USA oli 60 vuotta sitten.

Pankkiirit puhuvat mielellään ylikapitalisoitumisesta ja siitä kuinka kasvua kannattaa rahoittaa lainapääomalla. Tietysti. Sehän on niiden liiketoiminta ja Suomen pörssiyhtiöt ovat tukevasti rahoituslaitosten talutusnuorassa. Ennen 1990 lukua asialla olivat suomalaiset pankit ja sen jälkeen myös kansainväliset rahoituslaitokset. Tämä on hyvä tapa pumpata tulokset ulos Suomesta lainojen korkoina ja osinkoina. Kyllä me ollaan sinisilmäisiä.

SP500 osinkotuottosuhteen lasku kuitenkin osoittaa, että USA:ssa yhtiöt rahoittavat kasvuaan yhä enemmän tuloksellaan.

Lääke on helppo. Suuromistajille ja ulkomaille maksettavat osingot verolle. Nythän vero on 0%.

38 tykkäystä

Tuossa listassa huomioidaan vain osingot. Omien osakkeiden ostoon taidettiin käyttää enemmän varoja sepe-firmoissa

8 tykkäystä

Tässä mielestäni on kuitenkin jonkunmoinen ristiriita Teslan visioon. Itselläni menee 1,5h päivässä työmatkoihin, silloin kun en jää etätöihin. Pystyn tekemään aamun työmatkan töitä erittäin hyvin, koska matkustan vain bussilla ja metrolla. Paluumatkalla olen sen verran jo rikki päivän töistä, että luen yleensä esim. twitteriä.

Eli käytännössä tuo kuvailemasi ongelma on jo isolle osalle ihmisistä ratkaistu. Lisäksi on ratkaistu se ongelma, jota Tesla missiossaan ratkaisee. Työmatkani sähköbussilla (valmistajana BYD) ja metrolla ovat päästöiltään vielä Teslaakin moninkertaisesti pienemmät.

Lisäksi on ratkaistu ruuhkaongelmaa, merkittävästi pienennetty autonrenkaiden mikromuoviongelmaa, ja mitähän kaikkea muuta.

Kunnioitan Teslaa yrityksenä suuresti, mutta mielestäni Muskin visiot Teslatunneleista maan alla ja niin edelleen ovat täysin naurettavia. Kestävä liikennejärjestelmä tulee nyt ja tulevaisuudessa nojaamaan julkiseen liikenteeseen, ja julkisessa liikenteessä voin jo nyt tehdä kuvailemiasi FSD:n mahdollistamia asioita.

Ja ei, en kaipaa tähän kommentteja siitä kuinka kaikki eivät asu kaupungissa, mitä vaatii lasten harrastuksiin vieminen, tai kuinka julkisissa voi törmätä spurguun. Tiedän kyllä, että on paljon tilanteita missä Tesla on varsin kestävä ja julkisia parempi ratkaisu.

13 tykkäystä

Tuo on hyvä huomio. Kun osingot ja omien ostot (miinus osakeannit) lasketaan yhteen, niin vuonna 2020 SP500-yhtiöiden tuloksesta 97% jaettiin ulos osinkoina ja omien ostoina. 140 vuoden keskiarvo on 73%.
S&P 500 Cash Return Payout Ratios (% of Net Income) – ISABELNET

Tässä ei kuitenkaan ole vielä aivan koko totuus. Harward Business Reviewssa on tästä vanha juttu. Tutkimus kohdistui vuosiin 2007-2016.
What the Argument Against Stock Buybacks Gets Wrong (hbr.org)

Koko tulos virtasi ulos osinkoina ja omien ostoina.

Mutta kun huomioidaan osakeannit, vain 50% nettotuloksesta virtasi ulos yrityksistä. Tämä vastaa aika hyvin ensimmäisen kuvan tilannetta 10 vuotta sitten. Tämä jälkeen on menty huonoon suuntaan, kuten ensimmäisen kun kuvan 97% osoittaa.

R&D-kulut vähentävät nettotulosta. Kun R&D-kulut lisätään nettotulokseen, vain 41,5% tästä summasta maksettiin ulos. Tämä huomioiden SP500-firmoille kertyikin kymmenessä vuodessa $5200 miljardia investointivaraa.

Onkohan OMXH25-yrityksistä tehty vastaavia tutkimuksia?

14 tykkäystä

Joo, koronnostoja vaatii. T: Lagarde.

Ainakin 50 beisaria.

2 tykkäystä

Nävtävästi näille jotka jatkuvasti hehkuttaa omien ostoja on ihan sama millä hinnalla niitä ostetaan ja minkälaisen johdon yritys omaa… Ainahan osakkeet voi myydä…

Samanlailla voin sanoa että jos osingot on punainen vaate niin omista vain yhtiöitä jotka eivät osinkoja jaa. Eiköhän niitäkin maailmalta löydy.

Ainoastaan hölmölästä löytyy väkeä jotka puolustavat epäpätevää johtoa jotka hassaavat rahat ostamalla yli käyvän arvon olevia osakkeita. Ehkä sinne peräpeiliinkin kannattaa joskus katsoa mitä omistaja-arvoa tällaiset yhtiöt ovat omistajilleen luoneet.

Todella mielenkiintoinen tuo DJT eli Trumpin mediayhtiö. Asiantuntijat ennakoi että volatiliteetti tulee olemaan suurta. Siinä on meemi-osakkeen makua. Trumpin kannattajat ostavat osaketta pitääkseen idolinsa rahoissaan ja jos/kun Trumpista tulee presidentti, arvo vain nousee. Mainostajat pysynevät poissa mutta vuosimaksulliset fanit voivat saada arvon nousua aikaan.

1 tykkäys

Tämän merkitystä ei voi olla liikaa korostamatta. Osakkeita monet firmat kyllä ostavat ihan kohtuullisesti, mutta liian usein ne vain riittävät täpärästi kattamaan osakkeiden diluution

Erityisesti jenkkiteknoissa tämä korostuu. Voisiko tuota sanoa peitellyksi palkanmaksuksi, kun koodareita ym yritetään houkutella firmaan ja non-gaap -tulokset pitää saada näyttämään säädyllisistä. Ei siis välttämättä kyse enää mistään johtoportaan palkitsemisesta

4 tykkäystä

Ei osingoissa ole yhtään mitään muuta vikaa kuin niiden korkeampi verotus. Omien ostoissa tai osingoissa ei ole halutessasi mitään muuta eroa kuin verot ja kaupankäyntikulut. Muuten ne on matemaattisesti täysin sama.
Kummassakin kassasta lähtee omistajille rahaa. Omien ostoissa saat vain itse valita haluatko sen rahan nyt vai et. Jos tarvitset sen rahavirran taskuusi niin sillä ei ole yhtään mitään väliä miltä kurssitasolta niitä omia ostettiin.

11 tykkäystä

Eiköhän noiden omien ostojen tarkoitus ole kumuloida juuri verohyödyn kautta sitä omistaja-arvoa… Silloin varmasti aika moni luottaa yrityksen johdon näkemykseen jos omienostot käynnistetään että nyt osakkeen hinta on “halpa” suhteessa sen todelliseen arvoon. Varmasti moni luottaa siihen että johdolla on näkemystä oman firmansa arvonluontikyvystä lähitulevaisuudessa suhteessa osakkeen nykyhintaan.

Eikö se ole juuri tämän pihvi että haluaa hyötyä tästä? Ei kai silloin moni ajatele että nyt on hyvä hetki myydä…

Jos omien ostot olisivat pelkkä autuus niin firmat kansainvälisestikin eivät varmasti muuta tekisi.
Miksi jenkkifirmat ylipäätänsä maksaa osinkoa?

Varmasti siksi että joskus myös johto näkee että osakkeen hinta on kallis ja hommassa ei ole järkeä sillä hetkellä.

1 tykkäys

Ei. Se on vain verotehokkain voitonjako tapa. Sinun vastuullesi jää miten haluat tuon voiton jaon käyttää.

Ajatte asiaa hieman eri kantilta.
Kuvittele että sinulla on Fortumia osakesäästötilillä. Saat osinkoa reilusti. Nyt voit joko pitää rahat tai ostaa niillä Fortumia.
Jos Fortum ostaisi omia osinkojen sijaaa voisit joko pitää nousseen omistusosuutesi tai ottaa rahaa myymällä tämän.
Koska veroja ei tarvitse huomoida niin lopputulos on muuten identtinen paitsi kaupankäyntikulut.

5 tykkäystä

Jos johto näkee että oma osake on ylihintainen niin ilmeisesti mielestäsi on järkevää vaan ostella omia… Olen eri mieltä asiasta.

Näin pääsiäisen aikaan on mukava kun ehtii käymään luonnossa reippailemassa ja ensimmäistä kertaa pääsin käymään korouomassa ihailemassa jääputouksia. Suosittelen käymään katsomassa näitä jääputouksia jos olette Posion suunnalla liikenteessä. Noin 5km pituinen kävelypolun varrella on kolme isoa jääputousta. Ei paljon salkun kehitys ole mielessä kun saa nauttia hienoista maisemista.

38 tykkäystä

Tietenkin se on järkevää koska voin myydä omia osakkeitani ylihintaan ja säästä veroissa suhteessa osinkoon.
Minusta tuntuu että et ihan käsitä omien ostoja kunnolla.

10 tykkäystä

Siinä on muutama case…

Ajatusleikki: onko Helsingin pörssi tällä hetkellä räikeän ylihintainen, kun lähestulkoon kaikki johtoryhmät suosivat omien osakkeiden ostojen sijaan verotehottomampia osinkoja voitonjaossaan? Jos johtoryhmien näkemykseen oman osakkeen arvosta voidaan ainakin yleisellä tasolla luottaa, niin miksi tämän halpana pidetyn pörssin johtoryhmistä 95 prosenttia turvautuu verotehokkaamman keinon sijaan osinkoihin voitonjaossaan, jota tehdään kuitenkin merkittävällä osuudella vuosittaisista voitoista? Onko Hesuli vahva sell nykyvaluaatioilla?

13 tykkäystä

Tuossa Warren Buffetin ajatus… Mutta saatte mun puolesta uskoa sokeasti siihen että aina on hyvä aika ostaa omia…

At the 2016 meeting, Buffett said that buyback plans were getting “a life of their own, and it’s gotten quite common to buy back stock at very high prices that really don’t do the shareholders any good at all.”

Doing buybacks because they are “fashionable” is not a good reason, but Buffett said it was happening. “It’s fashionable and they get sold on it by advisors.”

"Can you imagine somebody going out and saying, we’re going to buy a business and we don’t care what the price is? You know, we’re going to spend $5 billion this year buying a business, we don’t care what the price is. But that’s what companies do when they don’t attach some kind of a metric to what they’re doing on their buybacks.

Buffett added: “You will not find a lot of press releases about buybacks that say a word about valuation,” but he clearly believes they should.