Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Varmaankin tarkoitti että IFRS-16 ei pakota poistamaan liikearvoa poistoilla, niinkuin FAS:

Vaan liikearvo vähenee vain kun sen arvo on alentunut ja tällöin tämä liikearvon arvonalentuminen merkitään kirjanpitoon taseen liikearvoa vähentävänä eränä.

Mutta liikearvoa ei ole pakko vähentää poistoin esim. 10 vuodessa, vaan jos sen arvo pysyy kuranttina, se saa jäädä sellaisenaan taseeseen maailman tappiin saakka.

5 tykkäystä

Kiitos selvennyksestä. Onneksi liikearvoa ei sentään voi kirjanpidossa taseeseen lisätä ekonomibiträden allekirjoitetun arvion pohjalta. :smile:

Musta meillä on miljuunan euron liikearvo, sanoi hevibändi, mutta harmaan sävyt jollekin muulle vielä arvokkaammat.

2 tykkäystä

Myös OST:llä mahdolliset osakekaupankäynnin tappiot vähennetään täysimääräisesti ja vero maksetan vain nettovoitosta, sitä nostettaessa.

Joo, tuo ko lause ei ollut hyvin muotoiltu. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea ne tuon jälkeiset viestit myös ja/tai selata täältä:

@Jarnis jos jatkat opetusta niin täällä lienee parempi paikka.

Edit: gäppi täyttyy jos käydään tuolla 120 kintareilla ainakin pyörähtämässä

2 tykkäystä

Neuvokaa minulle, missä tuo “gappi täyttyy”? Mikä se gappi on ja miten sitä luetaan? Siirtäkää tämä kysymys vaikka muualle ja jatketaan siellä.

3 tykkäystä

Yhden päivän close ja seuraavan avauksen välillä tapahtunut hinnanmuutos joka jättää “gapin” eli aukon kurssikäyrään. Eli esim. QT sulki 120.4 ja sitten seuraavana päivänä (osarin jälkeen) avasi ~138 ja kävi alimmillaan ~133.4, jättäen gapin 120.4 … 133.4 välille.

Teoria siis on että markkina tahtoo yleensä “täyttää” gapit, eli lasketella takaisin tuon aukon alapuolelle ennen kuin matka jatkuu ylöspäin. Toisinaan tietenkin voi mennä pitkäänkin ennenkuin tuo täyttö tapahtuu ja toisaalta ei tämä oikeasti ole mikään luonnonlaki, lähinnä havainto että yleensä näin kyllä käy.

19 tykkäystä

Kiitos. Eli gappi täyttyy jos lasketaan tuon closen tasolle?

3 tykkäystä

Gappi voi täytty vuoden tai viiden vuoden päästä.
Itse en enää siinä kohtaa puhuisi gapin täyttämisestä, normaalia kurssiheiluntaa ennemmin.

Tuohon täyttöön pitäisin ennemmin 2viikon aikajanaa jolloin se pitää käydä täyttämässä, muuten se ei ole enää pätevä.

Luonnollisesti. Itse pidän viikon-parin päästä tapahtuvaa täyttöä tuollaisena joka tapahtuu “pitkän ajan päästä”. Olisi ehkä pitänyt tarkentaa millaisesta aika-ikkunasta puhuin. Usein gapin täyttö kyllä tapahtuu päivän-parin sisään jos on tapahtuakseen.

1 tykkäys

Juuri näin. :blush:
Olen käsittänyt että max 5 pörssipäivän kuluessa pitäisi täyttyä.

Itse olen kyllä noudattanut n. 10 pvä sääntöä, kun muutama tälläinenkin on sattunut kohdalle.

Onko myyntisaamisissa jotain rajoitteita/käytäntöjä kuinka paljon etupainotteisesti niitä tuloutetaan. Jos kamux esim. saa rahaa kerran kuussa seuraavat 4 vuotta, kun asiakas lyhentää lainaasa ja maksaa korkoa, niin saako kamux laittaa seuraavan 4 vuoden saamiset jo taseeseen ,vai vain 12kk tai 6kk?

1 tykkäys

Menee ihan mutulla nyt, mutta veikkaisin että liikevaihto jaksotetaan vaikutuskaudelle, tässä antamassasi esimerkissä neljälle vuodelle.
Mielenkiinnolla kuulen itsekin jos joku osaa varmuudella kertoa asian laidan.

2 tykkäystä

Eikös Kamux pääasiallisesti rahoita autoja rahoitusyhtiön kautta? Silloinhan Kamux tulouttaa myyntinsä, josta syntyy myyntisaamista. Myyntisaamista on sen aikaa, kun rahoitusyhtiö maksaa Kamuxille rahan.

2 tykkäystä

Kyllä, mutta jos kamux saa 100 rahaa 4 vuoden aikana, 25 rahaa/vuosi, niin näkyykö myyntisaamisissa alkuun 100 vai monta rahaa?

Toivottavasti osaan vastata kysymykseesi. En ole perehtynyt Kamuxin toimintaan, mutta näin kirjanpidollisesti ajateltuna en näe syytä, miksi Kamux ei tulouttaisi koko kauppasummaa kerralla. Kun auto myydään, kauppakirjat tehdään ja on peruste tuloutukselle, mistä muodostuu myyntisaaminen. Jos rahoitusyhtiö maksaa auton, myyntisaaminen kuitataan kokonaan taseesta pienellä viiveellä maksusuoritusta vasten. Mutta jos on tilanne, että asiakas maksaa Kamuxille niin silloinhan myyntisaaminen pienenee vähitellen. Mutta näkisin niin, että myyntisaaminen kirjataan heti kokonaisuudessaan auton summalla, koska omistusoikeus on siirtynyt siinä kohtaa ja auto siirtynyt varaston arvosta kokonaan? Eli toisin sanoen sinun kysymykseen vastaus: Alkuun näkyisi 100 rahaa.

Joku Kamux-tietäjä voi korjata :slight_smile:

2 tykkäystä

Tervehdys kaikille! Kysyisin Tallinkin osakkeesta, kun yhtiöllä on käynnissä osakeanti ja kiinnostaisi osallistua siihen, mutta en tiedä kummalle tiliin se kannattaisi ostaa arvo-osuustili vai osakesäästötili? Tarkoitus pitää sitä mahdollisten osinkojen valossa, eli tällöin olisi varmasti selvin ostaa se osakesäästötilille, mutta lähteekö siitä lähdevero Viroon? Ja mitä tarkoittaa FDR osakkeen perässä? Googlella en tätä löytänyt ainakaan heti ja täälä varmasti tietäjiä :slightly_smiling_face: kiitoksia!

Jos pitäisi veikata niin FDR voisi olla tunnus Helsingin pörssin rinnakkaislistaukseen erottamaan se Tallinnan pörssistä.

Edit: “Finnish Depositary Receipt, ulkomaisen yhtiön osaketta vastaava talletustodistus, jolla käydään kauppaa Suomessa”

Edit 2: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001301520.html

3 tykkäystä

Varmaankin rinnakkaislistauksen lyhenne FDR viittaa F:n osalta Suomen latinankielisiin nimiin Finlandia ja Fennia, koska Amerikassa, siis siinä pohjoisosassa käytetään lyhennettä ADR. Olisiko rinnakkaislistaus Saksassa Deutshen mukaan DDR? :thinking:

9 tykkäystä

20.8 Nordnet tarjoaa joihin osakkeisiin ostomahdollisuuden ilman välityspalkkiota. USA:n osakkeita oli tarjolla Tesla, Microsoft, Coca-Cola, Apple ja NIO inc.
Kannattaako ostaa muutamia osakkeita? Ideana olisi ostaa muutamia kalliimpia, toki kulut myydessä tulee päälle.