Osakesijoittaminen

Nel ASA - Vetyteknologiaa vuodesta 1927

NEL
On aika luoda oma ketju Nel ASA:lle. Yritys saa jatkuvasti yhä enemmän näkyvyyttä, sekä on löytänyt tiensa yhä useamman foorumilaisen salkkuun. Joten on hyvä irtaannuttaa oma osio https://keskustelut.inderes.fi/t/energia-alan-teknologinen-kehitys-ja-sijoitusmahdollisuudet/2568/2301 ketjusta jotta tieto löytyy jäsennellysti :slight_smile:

Nel ASA on Norjalainen yhtiö mikä on toiminut vuodesta 1927. Nel toimii globaalisti tarjoten vety ratkaisuja mitkä kattaa koko arvoketjun, vedyn tuotannosta sen varastointiin ja tankkaus asemien rakentamiseen. Oikea ‘‘mustekala’’ jolla on lonkeroita vähän ympäriinsä. :slight_smile: Tällä hetkellä maailmassa haetaan jatkuvasti ratkaisuja päästöjen leikkaamiseen, mihin Nel ASA sijoittuu rakentamalla koko vety infrastruktuuria.

Nel ASA on toimittanut yli 40 vedyn tankkausasemaa 10 maahan ja heidän suurin vetytuotantolaitos tällä hetkellä on 135MW.
Esimerkiksi Norjalainen ASKO on yksi nollapäästöihin sitoutunut yritys, joka on myös sattumoisin norjan suurin kuljetusfirma. He valitsivat Nel ASA:n toimittamaan/rakentamaan heille aurinkovoimalla toimivan vetytuotantolaitoksen, sekä tankkausasema ratkaisun Trondheimiin.

Tällä hetkellä yhteistyö kuvioita on todella paljon ja monia projekteja pyörii tulilla, esimerkkinä yhteistyökuviot Nikola Motorsin kanssa, Kvaernerin, Hyundain, sekä Yaran kanssa. Yhteistyökuvioista varmasti en tiedä murto osaakaan ja olen varmasti missannut ne ‘‘tärkeimmät’’, mutta enemmän tietävät saavat lisäillä :slight_smile:
Voimme myös olettaa, että vasta julkaistun Euroopan vetystrategian avulla vety infra ottaa hyvin tuulta alleen tulevina vuosina.

''Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Investoinnit ovat osa EU:n elvytyspakettia, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronan iskuista. Komissio julkistaa vetystrategiansa todennäköisesti ensi viikon keskiviikkona.

Energiateollisuuden mukaan vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa ja raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä. Vedyn kasvava rooli energiajärjestelmässä mahdollistaa Energiateollisuuden mukaan päästöjen vähennyksiä myös Suomessa.’’

Koen henkilökohtaisesti haastavana nykyisen arvostuksen yleisesti ottaen vety yrityksillä, sekä heidän haasteensa päästä break eveniin kulujen ja tulojen kanssa. Nyt näkyy valoa tunnelin päässä ja taitaa todellakin olla vety murroksen aika seuraavien vuosien/vuosikymmenien sisällä.
Itse en ole vielä kerennyt paljoa perehtymään yritykseen tai vetyyn ylipäätänsä, mutta meiltä löytyy foorumilta todella paljon tietotaitoa aiheeseen liittyen, joten pidetään silmät ja korvat auki ja aktiivisesti keskusteluun mukaan!

Kertokaa jos olen sopeltanut väärää tietoa niin korjataan!

Linkkejä liittyen Nel ASA:n ja vetyyn:

https://hydrogeneurope.eu/

https://www.shareville.fi/osakkeet/nel/kommentit

https://twitter.com/nelhydrogen?lang=en

47 tykkäystä

Tänään on tullut tietoa Nellin ja Doosanin offshore yhteistyö projektista:

Saksan taitajat voivat avata lisää mutta itse saan kääntäjällä sellaisia murusia aikaiseksi, että
Nel ja etelä-korean Doosan rakentavat Aberdeemin rannikolle kelluvan järjestelmän, mikä yhdistää kaikki tekniikat mitä tarvitaan suurten vetytuotteiden tuottamiseen syvän veden merituulienergiasta.

Siinä käytetään ja testataan käytännössä Nel:in PEM elektrolysaattoria. Mahdollisuudet kuulostaa aivan loistaville jos hommat menee putkeen, eikös vain?

3 tykkäystä

Loistavaa kun saatii ketju auki NEL:lle. Avausviestiin voisi lisätä vielä erilaisia(merkittäviä) projekteja missä mukana :slightly_smiling_face:
Esim. tämä

https://nikolamotor.com/press_releases/nel-asa-awarded-multi-billion-nok-electrolyzer-and-fueling-station-contract-by-nikola-47 Nikola kuviot
https://nikolamotor.com/press_releases/nikola-orders-enough-electrolysis-equipment-from-nel-to-produce-40000-kgs-of-hydrogen-per-day-79

https://www.angloamerican.com/media/press-releases/2019/10-10-2019

Engien viritelmät Anglo American kanssa

Hynet Koreassa

1 tykkäys

Fuelcellin puolelle jo kirjoitinkin kuinka tämä on vielä kohtuu tuntematon firma, vaikka onkin mukana vähän kaikessa vetyyn liittyvässä. Yahoo Financen sivuilla joku sanoi hyvin: on aika iskeä kun firma on vielä “under the radar”. Uskoisin, että jos NKLA hype vain nousee niin pian jenkitkin etsivät kenen kanssa tehdään yhteistyötä ja eiköhän sitten jotain taas tapahdu.

4 tykkäystä

Tässä se EU:n komission vetystrategia:

2 tykkäystä

En nyt sanoisi ihan täysin tuntemattomaksi. Jenkeissä kyllä joo, mutta pohjoismaissa se tunnetuin vetypuulaaki mitä on.

En myöskään sekottaisi Nikola hypeen suoraan NEL:liä. Toki isot suunnitelmat heidän kanssaan on, mutta kuten tuohon projekteja laittelin niin NEL:llä on oikeasti hienoja ja kunnianhimosia projekteja (pirun isojakin vielä).

Ei turhaan muuten saaneet co-chair positionia Clean Hydrogen Alliancesta

Edit: Okei otetaan sen verran takaisin että vetyäteollisuutta seuraaville hyvinkin tuttu firma, mutta kun se iso massa sijotuskenessäkin kuulee ja tietää tämän kuin vaikkapa Nesteen niin siihen verrattuna toki menee vielä “tutkan alla”

2 tykkäystä

Hyvä kutina on tästä. Päätin peruuttaa McPhy kaupat, lisäisin niillä Nelliä vielä kun on näin halpaa :nerd_face: Lisäillään McPhytä jos tosta aletaa kotiutella voittoja isommin mutta ei tässä jokasta lappua voi ostella :nerd_face:

Kiitoksia kun komppasit lisäämällä noita projekteja! Sama @Teisho linkkaamalla tuon vetystrategian PDF:fänä :slight_smile: Mukava setti infoa heti ketjun alkuun! Olisi vielä hauska kuulla @Meri n ajatuksia tuosta Doosan setistä, hän vähän vihjaili että voisi avata sitä enemmän :slight_smile:

1 tykkäys

Niin, en minäkään tainnut sanoa täysin tuntemattomaksi :upside_down_face:

2 tykkäystä

Tämä on hyvä kuva myös! Twitteristä poimittu.

18 tykkäystä

"Dolphyn is a completely scalable technology that once established could be expanded across the North Sea (Figure 2).

A single 10 MW turbine could be used to produce in excess of 800 t of hydrogen per year, it is estimated.

The Dolphyn system is being designed such that it can be deployed in stand-alone mode or as multiple connected units to form an offshore hydrogen wind farm.

A 400 turbine ‘farm’ (20 x 20 array consisting of 10 MW turbines), with an installed capacity of 4 GW, could produce over 320 000 t of hydrogen per year.

The plan is to export hydrogen to shore via a pipeline, without any external power source being required.

The design has been developed through a detailed technical and financial evaluation process to achieve the lowest predicted cost for producing hydrogen from renewables at scale in the UK."

Uh oh. Kuulostaa rahalle.

6 tykkäystä

Pistetään Locken muutamat kommentit.

3 tykkäystä

Kääntäjällä veivattu teksti heille, ketkä eivät norjaa ymmärrä/saa kääntäjää käytettyä :slight_smile:

Kai se on taas tankattava nellikkää… :woozy_face:

2 tykkäystä

Älkää kääntäkö suomeksi, menee vihkoon. Ei sanonut “huolestuneita” vaan overwhelmed mikä on ennemmin “yllättynyt”.

Eli aina käännös englanniksi.

10 tykkäystä

Joo, berømmer = ylistää, eikä suinkaan huolestunut :smiley:

Nel-sjef Jon André Løkke berømmer EU for å ha satt aggressive mål for hydrogen. Nå vil det norske selskapet posisjonere seg for å vinne nye kunder i Europa.

Eli:

Nel-johtaja Jon André Løkke ylistää EU:n asettamaa aggressiivista tavoitetta vedylle. Nyt norjalainen yhtiö haluaa asemoitua voittamaan uusia asiakkaita Euroopassa.

Jeo ei pidä lukea sanasta sanaan vaan hakea pääpointti tekstistä, jos google translatella leikkii :joy:

2 tykkäystä
1 tykkäys

Artikkeli mihin tuo viittaa kertoo, että tässävaiheessa kyse prototyypistä jonka määrä valmistua 2024 ja varsinainen laitos 2027.

Saksa taipuu ihan hyvin, mutta jotkut sanonnat hiukan takkuaa. Ilmeisesti kyse pidemmällä merellä olevista kelluvista laitoksista/laitoksesta jonka hyödyntää samalla tuulienergiaa.

Viitattu artikkeli: https://www.deraktionaer.de/artikel/aktien/nel-und-doosan-da-waechst-etwas-heran-20203640.html?feed=U5I9FW7jwU2_r2PJ6JKPgw

1 tykkäys

Laitetaan myös tänne.

3 tykkäystä