Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Aivan. Länsinaapurissamme on juuri näiden vartijoiden takia määritelty yli 60 aluetta, jossa esimerkiksi poliisin ja pelastustoimen on haasteellista toimia ja joissa rikostilastoissa (kuten kuolleeksi päätymisen riski) on melkoinen yliedustus (anteeksi: “väkivaltailluusio”). Parisenkymmentä aluetta on määritelty erityisen haasteellisiksi alueiksi, joissa “poliisin on vaikeaa, tai melkein mahdotonta suorittaa tehtäviään” (suomennos omani). Kukapa olisi uskonut mihin kaikkeen ne Securitaksen/Avarnin vartijat pystyvätkään, kun sille päälle sattuvat.

Katujengit evät Suomen poliisinkaan mukaan enää ole mitään “väitettyjä katujengejä”, vaan ihan todellinen uhka, paitsi tietysti poliisin ennaltaehkäisevän toimen päällikön Jari Taposen mukaan, joka on vuosikausia tehnyt parhaansa vähätelläkseen kaikkia maahanmuuttoon liittyviä ongelmia.

Keskustelu maahanmuutosta on Suomessa jo pitkään muistuttanut analogialtaan sitä, että porataan oman veneen pohjaan reikiä ja asiaa kritisoiville todetaan, että meidän tilanne ei vielä ole yhtä paha, kuin naapurissa, jossa vene on jo uponnut.

48 tykkäystä

Vihreään siirtymään sijoittamista tukee nimenomaan se, että ei vaan äänestä vihreitä, joilloin meillä jää sijoittamiseen vähän rahaakin :wink:

4 tykkäystä

Ero on siinä, että Etelä- Euroopassa se velka on valtiolla, Suomessa se on kansalaisella.

3 tykkäystä

En tiedä, tuleeko tästä liian rönsyilevää, mutta kokeillaan. Olen koittanut miettiä, että miksi ihmiset kannattavat niitä puolueita tai poliittisia liikkeitä, mitä kannattavat. Tuntuu relevantilta varsinkin, kun (biaksesta johtuen?) näyttää, että politiikka on kärjistynyt todella paljon ja alkaa muistuttaa keskustelua automerkeistä, eli mun automerkki on paras, kaikki muut merkit ovat ei huonoja, vaan ihan paskoja ja kaikki, jotka kuvittelevat muuta, eivät ole tyhmiä, vaan täysiä idiootteja.

Ehdokkaiden ulkonäön, samaistuttavuuden (varsin subjektiivista), ymv. on toki todistettu vaikuttavan äänestyskäyttäytymiseen lukemattomia kertoja, mutta näkisin tämän kohinana. Eli ihan samalla tavalla sen pitäisi vaikuttaa joka paikkaan, ellei sitten joku kykene osoittamaan, että puolueen X ehdokkaat ovat 10x paremman näköisiä, mitä puolueen Y.

En itse tyydy väitteeseen, että oikeistolaiset ovat kylmiä ja tunteettomia hirviöitä, tai vasemmistolaiset alkeellista matematiikkaa osaamattomia maailmaa halaavia urpoja. Tähän voi vastata ainakin omia näkemyksiään kummalta puolen tahansa, koittaa jatkaa minun päättelyketjua tai osoittaa sieltä epäjohdonmukaisuuksia tai virheellisiä olettamia.

Lähden oletuksesta, että suurin osa ihmisistä haluaa hyvää muille ihmisille. Toki oma hyvä on lähempänä, kuin kaverin hyvä, jolloin puolueiden eturyhmät vaikuttavat ja tämä varmasti selittää merkittävän osan puoluekannatuksista - ei kuitenkaan läheskään kaikkea. Ymmärtääkseni on tutkimuksin osoitettu, että oikeistolaiset uskovat enemmän yksilön omiin valintoihin ja tekohin. Eli kärjistäen oikeistolaisen perspektiivistä menestyvä ihminen on sitä oman työnsä ja valintojensa ansiosta ja taas ei-menestyvät samoin - yleisesti, toki aina löytyy poikkeuksia. Vasemmistolaiset taas näkevät menestyjien pärjäävän enemmän (yhteiskunnan) rakenteiden ansiosta ja samoin menestymättömien. Onko tässä kaikki?

Olen koittanut miettiä, että voiko aikakäsityksessä olla eroa? Yleensäkin aikakäsitystä on tullut pyöriteltyä paljon Venäjän hyökkäyssodan yhteydessä. Mikä olisi paras ratkaisu ja mitä muiden pitäisi tehdä? Tämähän riippuu paljon aikaperspektiivistä. Jos se asetetaan nykyhetkeen ja lähitulevaisuuteen, niin olisi toki paras, että tulisi nopea rauha, vaikka se tarkoittaisi Ukrainan antautumista, koska siten välitön kärsimys loppuisi. Toki tämä luultavasti johtaisi jatkossa entistä suurempaan kärsimykseen, kun Kremlin terrori alkaisi hivuttautua ukrainalaiseen yhteiskuntaan. Vastaavasti tämä todennäköisesti poikisi lisää hyökkäyssotia jatkossa, mutta nämä tapahtuisivat vasta myöhemmin, eli lyhyellä aikavälillä rauha lähes ehdoista riippumatta olisi paras vaihtoehto (toim. huom. en ajattele näin, koska en tarkastele asioita tällä aikavälillä).

Eli onko paras ratkaisu pistää kova kovaa vastaan ja saada toivottavasti Venäjällä valta vaihtoon tai vähintään ajettua Venäjän sotavoimat ulos Ukrainasta? Vuosien/vuosikymmenten aikavälillä mielestäni kyllä, koska tämä mahdollistaisi Ukrainan yhteiskunnan kehittymisen ja ukrainalaisten paremman elämän tulevien vuosikymmenten ajan, jonka lisäksi se luultavasti hillitsisi Venäjän intoa julistaa lisää hyökkäyssotia lähitulevaisuudessa. Mutta entä, jos otetaan “tosi pitkä” aikaperspektiivi? Millä tavoin vaikkapa ennen 1800-lukua käydyt sodat vaikuttavat tämän päivän elämään? Tai miten 2300-luvun ihmisten elämään vaikuttaa se, että päättyykö Venäjän hyökkäyssota huomenna vai ensi vuonna ja päättyykö se Ukrainan antautumiseen, vai Venäjän luhistumiseen? En osaa sanoa, enkä osaa sanoa edes siihen, että onko se relevanttia, mutta jos joku tällaista miettii tai perustelee mielipidettään sillä, niin en voi oikein sanoa olevan väärässäkään.

Miten tämä liittyy politiikkaan? Vaikka oltaisiin yhtä mieltä siitä, että mitkä asiat maksimoi hyvinvoinnin ja halutaan maksimoida hyvinvointi. Halutaanko maksimoida hyvinvointi nyt? Tai seuraavaksi 10 vuodeksi? Vai ollaanko valmiita tekemään nyt töitä ilman palkintoa, jotta 2060-luvulla syntyvillä olisi mahdollisimman hyvä tilanne? Puhdasta mutua, mutta usein näyttää, että oikeistolaiset ihmiset katsovat hieman pidemmälle tulevaisuuteen, joka näkyy vaikkapa suhtautumisena velkaan (nyt otettaessa kiva, myöhemmin maksettaessa ei) tai moniin uudistuksiin. Toisaalta sanotaan, että ne heikentävät ihmisten asemaa (nyt), mutta toisaalta paska voi osua tuulettimeen (myöhemmin), jos ei tehdä.

Jos joku haluaa tulkita tämän siten, että pitäisi keskittyä pitkään peliin, niin se ei ollut tarkoitus. Jonkinlaisella suhteellahan näitä pitäisi ajatella, koska jokaiselle lienee selvää, että on aika helppo nähdä katastrofaalisena, jos keskitytään vain ja ainoastaan toiseen. Olisiko suhde sitten 20-80, 50-50 vai 90-10? Itse olen taipuvainen pitkään peliin, mutta tämä lienee mulle vain luontaista, eikä minkään objektiivisen ja ylivertaisen päättelyketjun lopputulemana.

Jaksoiko joku lukea tänne asti? :smiley:

Edit. En muokkaa alkuperäistä tekstiä, mutta sisältää muutamia hieman huonoja sanavalintoja. Toivon, että niihin ei liikaa puututa. Esim. ei pitäisi puhua siitä, että kuinka pitkälle katsotaan tulevaisuuteen, vaan kuinka paljon preferoidaan nykyhetkeä vs tulevaisuutta? Ja tulevaisuuskin on käsitteenä kaikkea sekunnista tuhanteen vuoteen, eli vaikka preferoitaisiin tulevaa, niin pitäisikö preferoida 10v päässä olevaa, vai 1000 vuoden päässä? Varmaan sieltä löytyy pari muutakin vastaavaa kämmiä.

10 tykkäystä

Tämä on itselleni poliittista keskustelua ja politiikkaa ajatellessa ollut se suurin dilemma; tiedän, että suuri osa ihmisistä on itse elämänvalinnoillaan ansainnut joko rikkautensa tai köyhyytensä. Samalla tiedän, että osan kohdalla sattuma on puuttunut rajusti peliin ja heittänyt äärilaidasta toiseen, vaikkei sitä olisi ansainnut. Ongelma on se, ettei minulla ole hajuakaan kuinka suuri osa:

Onko 1% rikkaista rikkaita ilman omia ansioita? Vai 10% Vai enemmän? Onko 99% köyhistä aiheuttanut köyhyyden omilla teoillaan? Vai 90% Vai vähemmän?

Uskon ahkeruuteen ja omista elämänvalinnoista huolehtimiseen, mutta samalla tiedostan, että heitä, jotka ovat ahkeria ja pitäneet itsestään huolta, voivat silti pudota sattuman kautta alas kyydistä. Siksi kannatan myös Suomen vahvaa turvaverkkoa (sosiaaliturva, terveydenhuolto jne.)

Em. syistä en tunne oikeistolaisia omakseni, mutten oikein myöskään vasemmistolaisia. Mutta keskustalaisia en ainakaan.

17 tykkäystä

Tai sitten ei. Lyhyellä aikavälillä valtiontalouden tasapainotus on erittäin vaikeaa, jollei satu olemaan erittäin voimakas korkeasuhdanne meneillään. Menoleikkaukset tai veronkorotukset alentavat talouskasvua vähintäänkin lyhyellä aikavälillä, siten leikkaavat ihmisten tuloja ja vähentävät myös verotuloja. Tästähän oli paljon debattia eurokriisin yhteydessä.

(vastaan tänne kun ei liity suoranaisesti vaaleihin.

4 tykkäystä

Se, että vasemmistolaisin demarijohtaja vuosikausiin julistaa vaalien ideologisen jakolinjan oikeiston ja vasemmiston välille ei tullut yllätyksenä. Se, että SDP sulkee hallitusvaihtoehtoja avoimesti pois kuukausia ennen vaaleja tuli sen sijaan yllätyksenä.

“Demarien vaalivoitto on ainoa keino estää porvarihallitus.”

Tämä on kai pelottelua omien (demareiden) suuntaan ja ilmiselvästi äänten kosiskelua nykyisten vasemmistolaisten hallituspuolueiden kannattajilta. Tosin omaan korvaan tämä kuulostaa myös siltä, että Suomen etua ajatellen äänestää sopii ketä muuta hyvänsä, paitsi demareita.

16 tykkäystä

Missä yhteistyö ja kompromissit? Voisi melkein harmittaa, mutta eipä tälle mitään mahda.

2 tykkäystä

Niinhän Petteri Orpokin teki Perussuomalaisten osalta ennen viime eduskuntavaaleja mm. EK:n vaalitentissä.

Sitten jos palataan Orpon vuoden 2019 lausuntoihin: “Vuonna 2017 kävimme puoluejohdossa hyvin perusteellinen keskustelun PS:n puoluekokouksen (jossa Jussi Halla-aho valittiin PS:n puheenjohtajaksi) jälkeen ja tulimme siihen tulokseen, että me emme pysty jatkamaan hallitusyhteistyötä viitaten siihen että mitä heidän keskeiset, uuteen puoluejohtoon kuuluvat olivat lausuneet ja millaisia kantoja he edustivat.” (IL verkkoartikkeli 20.1.2019)

Onko Perussuomalaisten kannat jotenkin muuttuneet Halla-ahon vaihduttua Purraan? Vai onko Kokoomuksen arvot muuttuneet?

9 tykkäystä

En oikein perusta tuosta ilmiöstä. Minulla on oikeaoppiset mielipiteet ja sinulla väärät. Emme voi leikkiä samalla hiekkalaatikolla

Jos tuo ei ole demokratian halventamista niin äänestäjien aliarvioimista ainakin

6 tykkäystä

Minun mielestäni tuo ilmiö taas parantaa äänestäjien kuluttajansuojaa. Toisaalta, omaksuihin Perussuomalaiset Sipilän hallituksessakin äänettömän yhtiömiehen roolin, joten sellaisessa tilanteessa puolueen ideologia ei varmasti olisi mahdoton kompastuskivi. Mutta mahdotonta on kuvitella hallitusta, jossa samanaikaisesti toteutettaisiin esim. perusssuomalaisten ympäristöpolitiikan lupauksia ja jokseenkin kaikkien muiden puolueiden omaksumia ympäristönäkemyksiä. Tai edes toteutettaisiin mitään kompromissia noiden näkemysten väliltä.

3 tykkäystä

Politiikanteko on yhtä kompromissia kompromissin perään. Älyllisesti epärehellistä myös omia äänestäjiä kohtaan lähteä etukäteen huutelemaan, että sillä ja sillä puolueella väärät mielipiteet ennen kuin on edes istuttu pöytään. Ne omat tavoitteetkin jäävät herkästi vappusatasen tasolle

3 tykkäystä

Kompromissien teko on arkipäivää. Mutta silloin kun määritellään vaikka Suomen EU-politiikkaa tai vaikka sitä ympäristöpolitiikkaa, niin ei ne asiat ole niin yksinkertaisia, että siirretään kirkko keskelle kylää. Semminkin, jos ne ovat yhden puolueen politiikan keskiössä ja lähes kaikilla muilla puolueilla on siitä ratkaisevasti eroava näkökanta.

Odotin kaikilta puolueilta rakentavaa avausta tähän vaalikampanjaan vaikka arvot estäisivätkin yhteistyön hallituksessa. Ainakin demarit on vallannut räyhähenki heti alusta lähtien.

Ongelmia on viimeisen neljän vuoden aikana kasaantunut niin paljon, että jyrkkä julkinen irtisanoutuminen yhteistyöstä on mielestäni Suomen etujen vastaista – erityisesti tässä tilanteessa.

14 tykkäystä

Tällöin yleensä politiikassa tehdään lehmänkauppaa tyyliin yksi taho hyväksyy hammasta purren yhdessä asiassa muiden linjan, kunhan saa vastaavasti toisessa asiassa oman linjan asioita läpi. Ja jokainen puolue joutuu pistämään politiikkansa tärkeysjärjestykseen ja sovittaa nämä jotenkin. Monipuoluejärjestelmän hallituskuvioiden normisettiä.

Yleensä näitä kauppoja käydään hallitusneuvotteluissa ja sitten kun tappelu on päätöksessä, muutama vuosi toteutetaan noita päätöksiä. Ja vaalien tulos on “pelimerkkeinä” kun väännetään kenen näkemys on tärkeä. Viime aikojen sekoilut jossa jo ennen vaaleja (ja vaalitulosta) julistetaan kuinka tietyt hallituspohjat eivät ole mahdollisia on jotain ihan muuta.

1 tykkäys

Näemmä sekin asia tuntuu nyt unohtuvan, että Riikka Purra on ilmoittanut jo toissa vuonna, että hänen johtamansa Perussuomalaiset eivät lähde hallitusyhteistyöhön Marinin johtaman sdp:n kanssa: Riikka Purra sulkee pois hallitusyhteistyön Marinin johtaman SDP:n kanssa

Tuntuukin erikoiselta, että nimenomaan persut ovat nyt olleet somessa suivaantuneita demarien linjauksesta persu-yhteistyön suhteen.

4 tykkäystä

Äänestäjällä pitää olla kuluttajansuoja, eli jo ennen oman ehdokkaansa/ puolueensa valintaa tieto siitä, millainen hallituspohja voi olla ja mitkä puolueet eivät mahdu samaan hallitukseen. Itse näen ihan toimivana, että on myös selkeä oppositio eikä mitään ihmeellistä laajapohjaista koalitiota.

4 tykkäystä

Näitä puheita on aina ollut alvariinsa vuosikymmeniä. Purra sanoi pari vuotta sitten SDP:stä, että “tämänhetkisen puolueen” kanssa yhteistyö ei ole mahdollista. En tosin usko, että Purra kaipailee SDP:tä kumppaniksi vieläkään, mutta on sentään avoin keskustelulle.

Hallitus muodostetaan yhteisen ohjelman ympärille, joten eiköhän se ohjelma kannattaisi kuitenkin aina katsoa ennen “arvopohjalta” tehtyjä täystyrmäyksiä. Politiikka on hyvin pitkälle kompromissien tekemistä. Ehkä se on Marinilta viime vaalien valtapuolueen puheenjohtajana ja pääministerinä unohtunut.

Sinipunaa moni veikkaa, mutta on hyvin vaikea ymmärtää viimeisen kolmen vuoden perusteella, miten erityisesti demareiden ja kokoomuksen talouspoliittiset kannat saataisiin sovitettua yhteen. Keskustasta on sen sijaan muodostumassa jälleen vaalien vaa’ankielipuolue eikä se ole myöskään julistanut yhteistyökyvyttömyyttään kenenkään kanssa – tosin energiat ja kannatus on kepulla nollissa omissakin joukoissa vasemmistohallituksen jäljiltä. Toisaalta – eilisessä A-studiossa joku asiantuntija sanoi, että ei muista viimeisen sadan vuoden aikana olleen sellaista tilannetta, että keskusta olisi hallituksesta jäänyt pois, jos siihen on ollut mahdollisuus osallistua.

1 tykkäys

Vastaan tänne, koska oma vastaukseni ei enää liity suoraan vaaleihin.

Ja selvyyden vuoksi: tämän nykyisen “verovapaiden osinkojen” mukaisen verorasituksenkin voisi laskea tähän vertailuksi. Yritetäänpä:

Oletetaan tekstisi mukaisesti, että investoit omaan pääomaan tuon 500 000 euroa, ja nostat nettotuloksen (120 k€) kokonaan osinkoina (pääomatulo-osinkoina ja ansiotulo-osinkoina). Tällöin kokonaisverorasitus on siis 30 k€ yhteisöveroja, pääomatuloista (8 % * 620 k€) veroja 3 720 € ja lopulta ansiotulo-osingoista veroa n. 17 213 € sisältäen sotumaksut (n. 32,6 % * 52,8 k€). Eli yhteensä maksettavaa tuli n. 50 933 euroa veroja ja veroluonteisia maksuja. Verorasitus kokonaisuudessaan noin 34,0 %.

Karkeasti käsittääkseni näin. Toki eri tavoinkin varojenjakoa olisi voinut miettiä, mutta lähdetään nyt tästä yksinkertaisesta versiosta. Mielelläni toki vastaanotan korjauksia laskelmaan. Jokainen voi sitten itse miettiä onko tuo 34,0 % verorasitus kohtuuttoman alhainen esim. yrittäjälle, joka pohtii pitäisikö tuo liiketoiminta tehdä toiminimiyrittäjänä tai vaihtoehtoisesti pitää 500 000 euroa muissa sijoituksissa ja jättää tämä yrittäjähomma kokonaan tekemättä ja mennä itse palkkatöihin sen sijaan. Sanapari “verovapaa osinko” on kyllä joka tapauksessa mielestäni aika harhaanjohtava.

Vertailuna: 150 000 € ansiotuloille keskimääräinen veroprosentti sotumaksuineen kai olisi 47,8 %.

EDIT: Ehkä näistä laskelmista pitäisi putsata sotumaksut pois, koska ratkaisut johtavat kyllä niin erilaiseen vakuutusturvaankin, että vertailu on vähän hullunkurista. Ilman sotumaksuja tässä esimerkkitapauksessa Oy:n kautta nykysysteemillä 30,9 % verorasitus ja palkkatuloina samoista tuloista olisi 39,2 %.

5 tykkäystä

Hallituskokoonpano on Suomessa aina päätetty jo ennen vaaleja, ns. kassakaappisopimuksilla ja puoluejohtajien kommenttien perusteella tämä kerta ei tee siihen poikkeusta. Sopimuksen teko on jo pitkällä.

2 tykkäystä