Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Jos tämä on olennainen kysymys, niin mikä on vastauksesi, ja millä perustein?

Itse sanoisin, että jos oikeus käsitetään filosofis-moraalisena-oikeutena, on vastaus ajatusvapauden vallitessa henkilökohtainen ja yksilö valitsee oikeutensa itse. Eli halutessaan on oikeus.

Jos oikeus perustuu laillisuuteen, ja jos tällainen laillinen oikeus on, niin on oikeus.

Jos taas laki kieltää, niin silloin ei ole oikeutta, mutta silloin tulee vastaan kysymys, että miten lakia valvotaan ja onko sitä yleensäkään mahdollista valvoa, ja toisaalta mitä seuraamuksia lain rikkomisesta tulee ja kuinka kalliiksi se tulee. Jos näitä kysymyksiä ei pystytä ratkomaan, kieltolinjalle ei voi reaalimaailmassa lähteä.

4 tykkäystä

Tämä on nimenomaan se ydinkysymys.

Tuleeko joku teistä imuroimaan meille sunnuntaina kun minä itse en jaksa? Voisin kyllä, mutta en jaksa.

Onko minulla oikeus kieltäytyä taloni imuroimisesta ja samalla myös vaatia oikeuksiini vedoten yhteiskunnan tuo homma hoitamaan? Minun mielestäni ei ole.

2 tykkäystä

Aivan. Yleensäkin länsimaisissa demokratioissa pidetään korkealla kynnystä puuttua ihmisten vapauksiin. Suomessa tulee mieleen lähinnä vakavaan rikollisuuteen liittyvät vankeusrangaistukset ja varusmiespalvelu. Itse ainakin elän mielelläni yhteiskunnassa, jossa kynnys puuttua yksilönvapauteen on korkealla.

Mikäli halutaan pitää yllä järjestelmää, joka turvaa kaikille jonkinlaisen minimielintason, niin vaikuttaa lähes väistämättömältä se, että joudutaan hyväksymään, että joku käyttää järjestelmää myös hyväkseen.

1 tykkäys

5 viestiä yhdistettiin ketjuun: Tulovero/ansioverotus

@Juha_Tarkka ja muut: siirsin tän tuloverotuksen avauksen tänne politiikkanurkkaukseen → aihe kuuluu sinänsä tänne, eikä tarvitse uutta ketjun avausta :slight_smile: Mukavaa sunnuntaita!

4 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/tulovero-ansioverotus/ eikö tämä olisi parempi?

Helposti vain keskustelu tuppaa hukkumaan muihin aiheisiin kun politiikka on suht laaja aihe.

6 tykkäystä

Erittäin hyvä pointti @Sylfan, nyt oli moderaattorilla muistissa vikaa et mitä kaikkii ketjuja meillä on täällä :smile: Siirrän tonne ton avauksen

6 tykkäystä

Paljon puhutaan myös terveydenhuollon kriisistä, potilasjonoista jne.

Lääkettäkin poliitikoillakin tuntuu olevan.
Tehdään sote-alueita ja harmisoidaan palkat kalleimman mukaan. Sitten nostetaan alan houkuttelevuutta nostamalla palkkoja, ja sitten palkataan lisää väkeä

Eli lisää rahaa, lisää rahaa tarvitaan.

Politiikan ja julkisen sektorin ongelma, kyse ei omista rahoista. Vaalikarja ei edes ymmärrä että maksavat kulut, eikä myöskään että muutakin voisi vaatia julkiselta sektorilta kuin lisärahan hakemista.

Mielenkiintoinen mutta ilmiselvä huomio Sitran (!) puolelta. Terveydenhuoltoväki tekemään oikeita hommia, paremmin, tehokkaammin ja tuottavammin.

Terveydenhuolto kuten koulutuskin ovat niin pyhiä ei-leikata -lehmiä, että niihin ei haluta koskea kunnolla myöskään tuottavuusmielessä.

Kalliolan mukaan Sitran arviolaskelmat 1 300 lääkärin ja 5 000 hoitajan vuotuisen työpanoksen vapauttamisesta tehokkaammin hoitotyöhön perustuvat ”todella varovaisiin” arvioihin, joissa tehokkuushyöty on laskettu vain kymmenen prosentin mukaan.

Säästöt | Sitra: Näin saadaan aikaan 770 miljoonan euron vuosisäästöt ja järjestellään 1 300 lääkärin työt uusiksi: https://www.hs.fi/talous/art-2000009557609.html?share=df950e2c5e2d05ec06520e6de7b71735

7 tykkäystä

Ilmastokeskusteluihin erikoisia uutisia Suomi-kuplan ulkopuolelta länsinaapuristamme:

Siinä missä Suomea sitoo taas tutut ja turvalliset “kansainväliset sopimukset ja ihmisoikeudet”, niin Ruotsissa sen sijaan tajuttiin että kansalaisten ostovoimaa ja kykyä selvitä laskuistaan voi ja pitää helpottaa laskemalla polttoaineiden tähtiin nousseita hintoja.

Tuskin vaikuttaa Suomen pakko-tekemiseen, mutta on tämä tietysti helpottava uutinen ruotsalaisten kannalta.

23 tykkäystä

Odotankin jo, että milloin nämä kuninkaan tekijät eli viherpesua harrastavat suomalaiset yrityspomot ilmoittavat, että Ruotsi jää tämän päätöksen seurauksena ilman inveistointeja. Ja samankaltaista päätöstä ei voi tehdä Suomessa.

10 tykkäystä

Tästä Tynkkysestä vielä, niin on melko mielenkiintoista, että toimittajat syyllistyvät tahalliseen väärinymmärtämiseen (persuviha niin korkealla toimittajien joukossa, joista suurin osa on vihervasemmistolaisia kyselyiden mukaan). Samalla Sanoma, jonka toimittajat kylvevät misinformaatiota suuntaansa on itse valittanut Ylen toiminnasta jo kahdesti.

6 tykkäystä

No, tuokin voi olla näköharha. Vähän näyttää siltä, että Ruotsissa persuillaan äänestäjille kivoja juttuja, mutta “unohdetaan” mainita, ettei mikään ole ilmaista.

Ruotsin valtio saattaa joutua maksamaan bensiinin ja dieselin uusista hinnanalennuksista jopa yli 3,5 miljardin euron sakkomaksut, kirjoittaa Svenska Dagbladet.

Toivon, ettei Suomessa lähdetä tällaisiin hölmöläisjuttuihin mukaan sen vuoksi, että joku puolue on esimerkiksi sitä mieltä, että Suomen tulevaisuus riippuu turpeen polton jatkamisesta… :roll_eyes:

Tai siitä, että tuuli- ja aurinkovoiman tuottajien pitää tuottaa myös säätövoimaa sama määrä.

10 tykkäystä

– Uusia työttömiä tulee jatkuvasti ja vanhoja poistuu. Esimerkiksi jos työtön saa nopeasti uuden työn tai lähtee opiskelemaan, ei hakuvelvoitetta aina ehditä asettaa. Hakuvelvoitteessa ei koskaan voida päästä sataan prosenttiin, TEMin erityisasiantuntija Eero Janhonen kertoo USU:lle.

– Työttömistä noin 15–20 prosentilla on yksilöllisiä syitä, joiden vuoksi työnhakuvelvollisuutta ei aseteta.

1 tykkäys

Kenen ja kuinka paljon verrattuna omaan tuotantoonsa sitä pitäisi mielestäsi tuottaa ja kuka sen ekana maksaisi? Lopultahan sen maksaa kuluttajat.

Tämä oli kyllä taas niin käsittämätön idea PS:ltä että luulin aluksi vitsiksi. Ikään kuin säätövoiman puute olisi tuulivoiman tuottajin syytä ja heitä alettaisiin rankaisemaan siitä, että päättäjät ovat laiminlyöneet säätövoiman rakentamisen tukemista. Aivan absurdia. Ensi kerralla en enää ylläty tällaisista.

6 tykkäystä

Moikka ketjuun!

Laitan nyt saman viestin molempiin ketjuihin, eli Vaali-ketjuun sekä Politiikkanurkkaukseen. :slight_smile:

Meno on yltynyt ja keskustelun taso on laskenut entisestään eikä siitä voi ihan muutamia syyttää. Täällä on vähän vauhdikas meno, joten jos kaikki yhdessä ensiksi katsotaan peiliin myös modet mukaan lukien ja kaikki yrittää nyt parhaansa siinä, jotta näistä ketjuista tulisi laadukkaampia.

Tällä hetkellä näitä ketjuja seurataan huvittuneena ja hämmästellen, lisäksi on suhteettoman paljon liputuksia ja kaikkea muuta. Ei varmaan kukaan ole sitä mieltä, että keskustelu olisi nyt kovinkaan tasokasta, opettavaista tai erityisen faktoihin pohjautuvaa eikä tässä syytellä ketään tiettyä tai tiettyä joukkoa.

  1. Kunnioitetaan toista osapuolta; kuunnellaan ja yritetään ymmärtää. Pyritään kohteliaaseen keskusteluun, mikä varmasti onnistuisi, jos tämän ketjun väki näkisi kasvotusten.

  2. Ei sisällöttömiä heittoja eikä turhia lausahduksia.

  3. Ei provosointia tai henkilöihin menevää negatiivista puhetta.

  4. Kannattaa pyytää anteeksi ja myöntää virheensä, niin tekevät fiksut ihmiset. Samanlaiset ihmiset osaavat kehua toista, jos aihetta on.

  5. Pyritään käyttämään keskusteluissa mahdollisuuksien mukaan ihan faktaakin ja pyritään hedelmälliseen keskusteluun, jossa on sisältöä.

Moni varmaan halua oppia ja sivistyä, mutta tässä keskustelussa tällä hetkellä se ei kovin hyvin onnistu. Monet ovatkin näköjään karanneet tästä keskusteluketjusta pois ja toisaalta vastaavasti keskusteluun on tullut enemmän kinaamista sekä turhaa vääntöä, jota ei kannata jatkaa, jos keskustelu ei etene.

Olette fiksuja ja mukavia ihmisiä, joten panostakaa käytöstapoihin ja viestienne sisältöön. Kaikki varmaan haluaa nostaa keskustelun tasoa, joka on vajonnut nyt koko ajan alaspäin ja me kaikki olemme siitä yhdessä vastuussa.

Pyydän anteeksi ettei ylläpito aina onnistu ja kiitän siitä suuresti ettette ole näitä politiikkajuttuja levittäneet muihin ketjuihin. Se on minusta fiksua ja toisia huomioivaa. Toivon ettette lue viestiäni kuin piru raamattua.

Yritetään kaikki tehdä parhaamme, muuta ei tarvitse!

Kiitos ja asiallisen laadukkaita keskusteluja! :slight_smile:

9 tykkäystä

Vantaan ratikkaa on valmisteltu ylihuolellisesti vuosikausia hartaasti joka ikinen vaihtoehto tutkien. Vastustajien vaatimuksista on tehty runsaasti lisätutkimuksiakin. On ihan hyvä että kaupunginhallitus viimeinkin vie asian lopullisesti päätettäväksi valtuustoon.

Henkilökohtaisesti vantaalaisena olisin aika pettynyt jos ratikka kaatuu. En asu sen vaikutusalueella, mutta minusta on selvää, että kiinteänä investointina se kasvattaa sen varrella olevien alueiden houkuttelevuutta. Hakunilan muutos viime vuosina näyttää selvästi, että jo tällaisen projektin suunnittelu houkuttelee muuta investointia alueelle.

Mltä taas länsimetron lyhyisiin laitureihin tulee niin siitä on syyttäminen Espoon piheyttä. Jo päätöksiä tehtäessä oli selvää, että riskit automatisointiin luottamisessa oli isot, ja asiasta oli varoituksia julkisuudessa. Muun julkisen liikenteen muutos aiheuttaa aina jupinaa mutta kuka nykyään kuulee valituksia Itä-Helsingin syöttäiinjoista? 1980-luvulla niistä jupistiin.

Yleensä en viitsi puhua täällä politiikkaa mutta nyt on pakko. :slight_smile:

7 tykkäystä

Mielenkiintoista keskustelua työperäisestä maahanmuutosta…

Jostain syystä Suomessa jo olevalle 200.000 rekisteröityneelle työttömälle avoimet tehtävät eivät kelpaa, joko sijainnin, työkykyisyyden tai palkan/ kannattavuuden johdosta.

Niinpä ns kannusteita sijainnin ja kannattavuuden osalta tulee selvästi kehittää, ja saada tuosta isosta joukosta porukkaa työmarkkinoille. Eihän tässä nykyisessä yhtälössä ole tolkkua. Nykyjärjestelmä passivoi.

3200€ taso on moneen tehtävään taloudellisen kantokyvyn ulkopuolella, ja kuuluu jo Suomessa 7 desiiliin, ts vain 30% kuuluu tähän tai paremmin tienaavaan ryhmään.

Jos edes mediaanikansalainen ei saa nettomaksajan roolia, voi myös sanoa että tulonsiirtoja tulisi vähentää, ja vastaavasti veroja jonkin verran alentaa. Liian moni lahjotaan omilla rahoillaan, liian suurilla summilla.

Jos muilla toimenpiteillä ei 200.000 työttömän massasta kyetä saamaan työvoimapulan edellyttämää henkilömäärää kuhunkin hommaan kullekin paikkakunnalle, niin luonnollinen ratkaisu on tietenkin työvoimaperäinen maahanmuutto, on kyse yli tai alle 3200 eur työstä.

Samalla on järkevä pohtia miten ulkomaalaisen työvoiman työssäolon edellytyksiä kehitetään (kuten pakollinen kielikoulutus johonkin tasoon, sosiaaliturvan vastikkeena).

Yhtä lailla voi pohtia miksi monen ylistämä maailman hienoin järjestelmä ei todellisuudessa houkuttele erityisosaajia. Eikö viesti loistavista vastineista korkeille veroille mene perille? Vai onko niin että suomalaisen järjestelmän ylistyslaulun oppimiseen tarvitaan parin vuosikymmenen ajatusmuokkaus?

Kotitalouden ja henkilöiden saamat tulonsiirrot muodostuvat ansio- ja kansaneläkkeistä ja muista sosiaaliturvaetuuksista, sosiaaliavustuksista sekä muista saaduista tulonsiirroista.

Muita sosiaaliturvaetuuksia ovat mm. kuntoutusavustukset, sairaus- ja vanhempainpäivärahat, lakisääteisen tapaturmavakuutuksen korvaukset ja ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha.

Sosiaaliavustuksia ovat mm. lapsilisät, pienten lasten hoidon tuki, sotilasavustus, toimeentulotuki, yleinen asumistuki, opinto- ja tutkimusavustukset sekä työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

Muita saatuja tulonsiirtoja ovat mm. kotitalouksien väliset saadut tulonsiirrot. Tiedot perustuvat pääasiassa rekisteritietoihin.


4 tykkäystä

Voitais varmaan vähän kiristää verotusta, jos ne ulkomaalaiset erityisosaajat sitten kiinnostuisivat entistä enemmän tästä meidän Pohjolan paratiisista :wink:

13 tykkäystä

Kenen muun syy se sähkö tuotannon vaihtelu voisi olla kuin sen joka tuottaa välillä paljon sähköä ja välillä ei mitään, ja kaiken lisäksi vielä ennustamattomasti niin että kukaan ei voi siihen muu varautua täydentämän muutoin kuin jollakin superkalliilla pumppuvoimalilla. Velvoite luonnollisesti pitää olla 100%:n puuttuvan sähkön tuottajan korvaava tuotanto ostettava muualta. Absurdia väittää muuta.
Vai onko tässäkin niin kuin aina, että viherinvestointein aiheuttamat isot kulut pitäisi veronmaksajien maksaa.

12 tykkäystä