Pörssien suunta (Osa 1)

Nikkei 225
INDEXNIKKEI: NI225

27 613,44 +557,50 (2,06 %)
7. tammik. klo 11.03 UTC+9 ·

Nikkei 225 ja USA:n eilinen päivä pörssissä ennakoi nousutunnelmaa,
varsinkin pankki- ja arvo-osakeisiin.

3 tykkäystä

Itsellä pisti silmään eräs kohta erityisesti tuosta Jeremyn kirjoituksesta:

Even with hindsight, it is seldom easy to point to the pin that burst the bubble. The main reason for this lack of clarity is that the great bull markets did not break when they were presented with a major unexpected negative. Those events, like the portfolio insurance fiasco of 1987, tend to give sharp down legs and quick recoveries. They are in the larger scheme of things unique and technical and are not part of the ebb and flow of the great bubbles. The great bull markets typically turn down when the market conditions are very favorable, just subtly less favorable than they were yesterday. And that is why they are always missed.

Kokemusta kun minulla ei ole sijoittajana aiemmista kuplista, niin tarkoittaako Jeremy tässä sitä että kupla vain saattaa puhjeta jossain kohtaa, ilman mitään selkeää triggeriä? Eli käytännössä ostajat vaan loppuvat markkinalta suhteessa myyjiin ja lisääntynyt myyntipaine ruokkii lisää myyntiä ja sijoittajapsykologia alkaa samalla kääntyä enemmän negatiivisten asioiden havainnointiin sen sijaan että maalaillaan ruusuisia tulevaisuudennäkymiä ja keskitytään yksinomaan positiivisiin asioihin?

4 tykkäystä

Jep, kuplat usein puhkeavat ilman mitään erityistä syytä niin kuin klassinen pyramidipeli. Finanssikriisillä ja sen aiheuttamalla romahduksella toki oli selkeä syynsä, mutta puhkeamisen ajankohta oli täysin satunnainen - se olisi voinut tapahtua muutama vuosi aiemmin tai myöhemmin.

5 tykkäystä

Itse olen valitettavan myöhännäisherännäinen sijoittamisen suhteen joten en ole päässyt nauttimaan kaikista näistä viime vuosikymmenien nousukausista. Mutta kyllä nämä pörssikuplat kyllä muistaa aina 90-luvun hulluista vuosista asti kun oli vielä natiainen.

Ikuisen nousun tunnelma oli ihan käsin kosketeltava jokaisessa tapauksessa. Useammalla tutulla tai sukulaisella oli se uusi ja hieno Mobira Cityman autopuhelin ja bisnekset luisti todella kovaa. Sama toistui vuosituhannen vaihteessa ja edellisellä kierroksella.

Tällä kertaa pääsee itse tähän osalliseksi ihan vain kun katsoo kerran päivässä salkkuun ja huomaa että joka ikinen päivä salkku on kasvanut vähintään 1%. Riippumatta uutisista suunta on vain ylös. Eihän tuo nyt mikään kummoinen prosenttiluku ole tämän foorumin tilastoissa, mutta ottaen huomioon että salkku on 50/50 arvo/kasvu (n. 20 eri osaketta) eikä yhtään vetyä niin ei tämänlaista tasaista jatkuvaa liikettä ole tapahtunut oman sijoitusuran aikana.

Kyllä tämän tilanteen jatkuminen kelpaa ei siinä mitään, mutta melko epätodennäköistä että vuoden päästä olisin tilanteessa että pääsisi suunnittelemaan pelkästään koroilla elämistä.

18 tykkäystä

Tämän voisi laittaa moneen ketjuun mutta tuuppaan tänne. Vahva kuuntelusuositus. Loistavaa näkemystä Internet liiketoiminnasta ja kuinka kaikesta huolimatta tämä on vasta hyvin alkuvaiheessa murroksessa. Parasmeswaranilla kova trackki mm Bytedancen (TikTok) ensimmäisiä sijoittajia. Käy läpi monta muuta yritystä myös.

4 tykkäystä

Tämä chartti on ollut aiemminkin täällä, mutta se sopinee varmasti nostaa uudelleen kun kiitos tuon kysymyksen se muistui mieleen.

Nythän IPOa ja SPACeja pukkaa kuin viimeistä päivää.

Vielä muutama vuosi sitten saattoi todeta, että markkina on suht terveenoloinen koska sijoittajat eivät ole valmiita laittamaan rahojaan minne tahansa. Nyt näin ei taida enää olla… Tuntuu että niin ammattiliset, aloittelijat kuin kaikki siltä väliltä pistävät rahat mihin tahansa arvopaperiin joka liittyy etäisesti kasvuun, clean techiin, vetyyn, teknologiaan, kestävyyteen, autoihin jne.

39 tykkäystä

Tänään perjantaina ilmestyneessä Traders’ Clubin uudessa jaksossa suunnataan katseet alkaneeseen pörssivuoteen 2021.

"Inflaatio-odotukset ovat nousussa Atlantin molemmilla puolilla. Charles Goodhart ja Manoj Pradhan ennakoivat tuoreessa kirjassaan inflaation nousevan mahdollisesti jopa 10 prosenttiin vuoden 2021 aikana. Ottavatko päättäjät inflaatioriskin riittävän vakavasti vai tulemmeko näkemään nopeasti kiihtyvän inflaation aiheuttavan yllättäviä haasteita rahapolitiikassa?

Keskuspankkien taseet ovat ennennäkemättömän elvytyksen johdosta kasvaneet hurjaa tahtia ja esimerkiksi EKP:n tase on paisunut lähes 7 000 miljardiin euroon, mikä vastaa Saksan, Ranskan ja Italian yhdistettyä bruttokansantuotetta. Fed ja EKP varoittavat elvytystoimiensa lisäävän kuplia sijoitusmarkkinoilla, mutta kertovat samalla myös, että talous ei vielä kestäisi poikkeuksellisten elvytystoimien purkamista. Löytyykö tilanteesta reitti ulos vai nähdäänkö sijoitusmarkkinoilla kuplan puhkeaminen?

Jukka Lepikkö aloitti uuden pörssivuoden ammattitreidaajauransa suurimmalla viikkokohtaisella voitolla! Kurkkaa Jukan salkkuun ja kuuntele jaksosta tuoreimmat mietteet pörssivuodesta 2021!"

14 tykkäystä

Jännä käppyrä inflaatioon liittyen oli tuossa videossa raaka-aineet vs korot. Menneet käsi kädessä, mutta nyt oli iso gäppi. Tuleeko raaka-aineet alas vai ottaako korot nousun :thinking:

Tänään tuli kiire sopia pankkiin lainaneuvotteluaikaa kiinteäkorkoiselle lainalle, kun tuttu soitti ja antoi pienen vinkin, että tarjottava kiinteä korko on nitkahtanut nousuun. Näin ainakin piiiiitkillä laina-ajoilla. Jotain siellä nyt kytee.

2 tykkäystä

Ihan uusi täällä enkä tiedä, miksi kommentit liputetaan. Tarkoitus hakea neuvoja, mitä kannataisi tehdä jos tulee iso lasku ja miten siitä noustaan takaisin. Koronanousua ei varmaan tapahdu toista kertaa. Edellä yksi mahdollisuus, mihin en itse koskisi, vaikka voi olla kovatkin tuotot aikansa.

3 tykkäystä

Tavalliset kysymykset täytyy laittaa kahvihuoneen puolelle, siellä ei liputella ollenkaan. Jos tulet Pörssien suunta osastolle niin silloin täytyisi pysyä sen kyseisen palstan aihealueella, esim. tänne ei voi tulla kirjoittelemman vaikka miksi Plug nousi tänään 100%:ia.

3 tykkäystä

Viimeksi kun tykitit viestiä tulemaan sarjatulella ja yritin neuvoa, niin olin mielestäsi herkkä tai päissäni, sinä taas liikkeellä 40 vuoden kokemuksella osakkeiden omistamisesta. Silloinkin oli, kas kummaa, perjantai-ilta.

Neuvo on edelleen sama. Vedä happea ja lue palstan säännöt. Sitä saa huomattavasti laadukkaampia vastauksia, kun ei törmäile ympäriinsä kuin norsu posliinikaupassa.

Ylläpito voinee poistaa koko tämän ketjun :pray:

39 tykkäystä

Mietin, mihin laitan tämän postauksen, mutta päädyin tähän ketjuun, koska ei varsinaisesti kuulu Yhdysvaltojen vallanvaihtoon.

Tammiralli voi saada lisää epävarmuutta, mikäli uutisoidut uhkakuvat tai uhat toteutuvat, joko levottomuuksina tai jopa väkivallan tekoina - tai edes niiden yrityksinä.

https://edition.cnn.com/2021/01/08/us/online-extremism-inauguration-capitol-invs/index.html

“we will storm the government buildings, kill cops, kill security guards, kill federal employees and agents, and demand a recount.”

Toinen isossa kuvassa vaikuttava seikka voi olla Trumpin mahdollisten uusien syytteiden käsittely senaatissa, kun Biden on jo noussut valtaan - joka sitoo ja vie voimavaroja sekä huomiota koronakriisin hoidosta ja valtion taloudellisista asioista.

5 tykkäystä

Kun katsoo alla nasdaq:in viimeisen 20 vuoden kehitysta, kts alla oleva kuvaaja, näkee että viimeisten vuosien kulmakerroin on joka vuosi kasvanut ja nousu sen kuin jyrkentynyt, siitä ollaan nyt kaikki nautittu. Mutta historiallisesti tällaisten nousujen seurauksena on aina seurannut lasku ja jonkinlainen korjausliike, ja mielestäni sellainen näyttää väistämättömältä myös nyt. Jos oltais nuostu tasaisempaan tahtiin nasdaq:n arvo olisi nyt noin 10000 eli tällä hetkellä noin 30% liian korkealla. Eli odotan noin -30% korjausliikettä, mikä sen laukaisee ja koska en tiedä, mutta viimestään kun korkopolitiikka muuttuu. Onko kukaan samoilla linjoilla? Vai onko turha peilata historiaa?

image

9 tykkäystä

Pörssi voi hyvin ylireagoida ja ainakin osa osakkeista pudota jopa koronapohjien tasolle, tai ainakin vastaamaan 8000 pistettä tuossa kuvassa. Psykologia tuppaa menemään vähän yli. Vaikea on nähdä, että nousukulmasta lähdettäisiin vaakaan vuosiksi, sitä ei toivo shorttarit, eikä malttamattomilla ole halua odottaa, kun raha on pörssiin laitettu poikimaan.

2 tykkäystä

Onkos tuo käppyrä inflaatio -korjattu?

2 tykkäystä

Laita sama käyrä logartimiselle asteikolle. Lineaarinen asteikko on äärimmäisen huono kuvaamaan pitkiä aikavälejä korkoa korolle ilmiön takia(expontetaalinen kasvu).

27 tykkäystä

Ei sitä ihan noin voi tulkita. Jos indeksi on 2000 pisteessä ja nousee 10% niin indeksiluku on sitten 2200. Jos indeksiluku on 10 000 ja indeksi nousee 10%, niin indeksi on pisteessä 11 000.

Yhtä suuret suhteelliset nousut, mutta tuossa sinun kuvaajassa toinen näyttää pystysuorslta ja toinen melkein vaakatasolta.

16 tykkäystä

Kiitti huomioista, täytyy tutustua tarkemmin eri käyrätyyppien tulkintaan. Alla kuitenkin vielä sama logaritmisella asteikolla:

Ja lisäksi inflaatiokorjattuna:

Eihän se enään niiiin jyrkältä näytä paitsi viimeinen vuosi. Nämä muuten löytyy sivustolta www.macrotrends.net jos jotakuta kiinnostaa.

24 tykkäystä

Varsinkin tuo inflaatio korjattu logaritmisella asteikolla on äärimmäisen havainnollistava. Luotisuoraa menty ylöspäin aina koronaan asti finassikriisin pohjilta. Sitten kulmakerroin muuttuu selvästi. Tulkitsijasta sitten riippuu onko se kuplan merkki vai kurssien normaali reagointi muuttuneeseen maailmaan.(elvytys ja nollakorot)

2 tykkäystä