Pörssien suunta (Osa 2)

  • sota virusta vastaan
  • sota ilmastonmuutosta vastaan
  • kuuma sota Ukrainassa
  • kylmä sota Kiinaa vastaan

Yhdysvaltojen ja Länsi-Saksan kansantaloudet osoittautuivat 50-luvun puoliväliin mennessä huikeiksi menestystarinoiksi. Tätä on foorumilla pidetty hienona ennakkotapauksena sodan jälkeisestä kukoistuksesta.

Nähdäkseni yksi iso elementti tässä oli se että kansantalouden isojen voittajien (hyväosaiset kotitaloudet ja yritykset) verotus oli selvästi kireämpää kuin koskaan aiemmin.

Nyt ei ole vielä mitään pientäkään liikahdusta tuohon suuntaan. Melkein kaikkialla länsimaailmassa yritysverot ja hyväosaisten palkka- ja pääomaverot taitavat olla lähellä viimeisten 50 vuoden pohjia eikä muutosta ole näkyvissä.

40 % yritys- ja pääomatuloverot kaikkialla länsimaissa tarvittaisiin nyt?

Ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä capex muistuttaa Saksan jälleenrakentamista.

Jos Saksa ei olisi provosoinut sotaa Britanniaa vastaan 1939 ja julistanut sotaa Yhdysvalloille 1941, ei olisi tarvinnut jälleerakentaa.

Jälleenrakentamiseen sijaan se capex olisi voitu käyttää johonkin nettomääräisesti hyödylliseen.

Samoin se kun aiheutetaan ensin ilmastokriisi ja sitten capex sen torjumiseen on huonompi kuin että ei olisi aiheutettu kriisiä. Tällöin se capex voitaisiin käyttää johonkin nettomääräisesti hyödylliseen.

USA:ssa oli vuoden 1939 lopussa työttömyysaste 17 % ja matala tuotantokapasiteetin käyttöaste.

Sodan aikana ja sen jälkeisinä vuosina

  • otettiin käyttöön ennen sotaa joutilaina olleet tuotannontekijät
  • rakennettiin uutta kapasiteettia
  • koulutettiin miljoonia miehiä ja naisia palkinnoksi palveluksesta 1942–45 ==> tuottavuusloikka

Fed otti 1940-luvun loppupuolen inflaatiomyrskyssä riskin YCC:llä.

Riski ei realisoitunut. Kotitalouksille ja yrityksille ei jäänyt päälle katastrofaalisen inflatorinen mielenmaisema.

Näkymä tarjontapuolen loistavaan jamaan ja rakenteellisesti tasapainossa olevaan julkiseen talouteen (ei kroonista epätervettä syömämenokierrettä, veronkorotukset) johti siihen että Fedin riskinotto osoittautui fiksuksi.

Mitä Saksaan tulee, Marshall-apu oli ratkaiseva apu jälleerakennuksessa. Mitään vastaavaa mannasadetta ei näy kartoillani ilmastonmuutosta torjuvaa capexia varten.

Kaiken kaikkiaan mikään 40–50-lukujen positiivinen aspekti ei ole nyt toistumassa.

Ei veroteta yhteistuumin hyväosaisia kotitalouksia ja firmoja; ei nosteta koulutustasoa, ei ole ollenkaan joutilasta työvoimareserviä eikä kapasiteettia; ei ole riittoisaa halpaa energiaa; on huono ikärakenne ja pöhöttyneiden julkisten sektorien jakamat saavutetut edut sekä katteettomat eläkelupaukset.

Liioittelenko negatiivista ja jääkö minulta jotain positiivista huomaamatta?

22 tykkäystä

Arvailua ja perustelua osakemarkkinan pohjaamisesta H1/2023

The bank’s monthly global fund manager survey “screams macro capitulation, investor capitulation, start of policy capitulation,” strategists led by Michael Hartnett wrote in a note on Tuesday. They expect stocks to bottom in the first half of 2023 after the Federal Reserve finally pivots away from raising interest rates.

Ping @musa_2 sana vapaa … voit jatkaa :wink:

5 tykkäystä

Hyviä pointteja.

Etenkin työvoiman saatavuudessa on nyt isoja eroja. Voisi sanoa, että siltä puolelta ei tule ainakaan inflaatiota helpottavaa voimaa! Ellei maahanmuutossa tapahdu ihmeitä, mutta sillä saralla harvoin tehdään äkkiliikkeitä työvoimapulasta kärsivissä länsimaissa. Väestöähän maailmassa piisaa, mutta koulutus ja mahdollisuudet jakautuvat epätasaisesti.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on ehkäpä tähän asti ollut melko haperoista, mutta toimet kuten Inflation Reduction Act ovat lupaavia merkkejä. Kiina on järkyttävä tupruttelija, mutta kyllä sielläkin kansa hiiltyy kirjaimellisesti kun kaupungit muuttuvat sakeiksi saastepätseiksi.

Mitä enemmän tilanne kärjistyy (helleaallot, metsäpalot, biodiversiteetin romahdus) eiköhän ihmiset ala heräillä, poliitikoilta vaadita toimia ja hissukseen rahaa ohjautuu tämän ongelman taklaamiseen. Eikä yksityinen sektori seiso tumput suorissa vaan tekee myös toimia para’aikaa.

Voihan tämänkin möhliä, mutta jos ilmastonmuutoksen torjunnan möhlii niin osakkeet eivät välttämättä ole se suurin murhe.

Korona-aikana poliitikot ovat päässeet talouden ohjaamiseen makuun, eikä se tässä asiassa ole välttämättä edes huono asia. On vaikea kuvitella, että ilman keskitettyä ohjausta ja puskemista tämä ongelma taklattaisiin.

Rahat tähän kyllä löytyy: ihmiskunta on vauraampi kuin koskaan. Kapasiteetti voi olla tiukilla, mutta sitä saa investoimalla lissää. (Juu siihen menee vuosia ja inflaatio kiihtyy, mutta taas kerran tumput suorinako tässä pitäisi seistä?).

Raha ei ole este, mutta kuten totesit verot eivät ole maailmalla yleisesti ottaen kireitä. Vilautan vain vähän MMT-korttia ettei ne verotulot ole ainoa rahoituksen lähde julkiselle taloudelle, mutta verojen kiristämiseenkin on otettu jo askeleita. Esimerkiksi maailmanlaajuinen minimi 15 % yritysvero.

Kapitalismin paradoksi on siinä, että pääoma tuppaa keskittymään ja toisaalta se vaatii tasaisempaa nallekarkkien jakoa jotta kuluttajilla on varaa kuluttaa pääoman omistajien tuottamia hyödykkeitä. :smiley: Tähän on monissa maissa olemassa jo massiiviset tulonsiirrot, enkä ihmettelisi jos ne paikoitellen kiristyisi lisää. Ei siis välttämättä jo valmiiksi korkean verotuksen Suomessa, mutta maailmalla yleensä siis.

Elämme sekataloudessa, emme 100 % kapitalismissa tai sosialismissa ja tämä sekataloussoppa on osoittautunut kohtuullisen toimivaksi ja mukautuvaksi viimeisen sadan vuoden ajan. Eiköhän se hitaasti mukaudu tämänkin päivän haasteisiin. :slight_smile:

40-60-lukujen analogia on mielestäni hyvä ja osuva, mutta nostamasi erot on tärkeä tiedostaa. Maailmassa energia on kuitenkin kohtuullisen hintaista (esim. öljymenojen osuus BKT:sta on paljon alempi, kuin 70-luvulla). Teknologia on aivan eri tasolla ja kyvykäs vastaamaan jo nyt haasteisiin. Koulutus on monissa maissa päässyt rapautumahan (harmillisen ikävästi myös Suomessa), mutta henkistä pääomaakin on enemmän kuin koskaan ja rakenteet sen hyödyntämiseen ovat olemassa. Yrittäminenkin taitaa olla helpointa kuin melkein ikinä melkein missä päin maailmaa vaan.

Tällainen pieni optimistinen nostatus karhuketjuun sallittakoon. :slight_smile: Kustannuksia siis tuosta lystistä tulee verojen, inflaation ja kaiken muun muodossa mutta toisen menot ovat aina toisen tuloja… Paljon myös mahdollisuuksia!

Tällainen kehityskulku on täysin mahdollinen ja osakkeille positiivinen, mutta se vie aikaa: nyt puhutaan muutamien kymmenien vuosien muutoksista.

Osakkeille kamalinta nyt olisi varmaan ympäri maailmaa austerity-politiikan julistaminen. Kyllä, inflaatio lähtisi käpälämäkeen mutta niin lähtisi myös talouskasvu ja toivo tulevaisuuden suhteen.

50 tykkäystä

Osakesijoittajaa ei kiinnosta mitä on äsken tapahtunut vaan mitä tapahtuu tulevaisuudessa.

Alla yksi visualisointi tähän teemaan liittyen.

Arvostan Liz Ann Sondersia ylivoimaisesti eniten kaikista päästrategeista. Ei tuo silti ole jumalan sanaa vaan epätäydellisten ihmisten tulkintaa.

Asuntomarkkinat ovat happanemassa hyvin nopeasti.

Toinen visualisointi joka ei myöskään ole jumalan sanaa. Mutta hyvä että on yritystä katsoa eteenpäin eikä taaksepäin.

@aspee

Jos joku sattuu toivomaan että osakkeet kehittyvät lyhyellä tähtäimellä mahdollisimman vahvasti (mitä netto-ostajien ei tietenkään kannata toivoa), varmaankin tie siihen hyvään kehitykseen kvartaalin tai parin tähtäimellä olisi se että finanssijärjestelmässä kosahtaisi jotain riittävän isosti mahdollisimman äkkiä.

Se jokin olisi jotain sopivan isoa niin että Fed lopettaisi heti koronnostot ja/tai QT:n. Mutta tietenkään ei mikään armageddon. Juuri sopivan isoa.

Jos finanssijärjestelmä toimii näin sujuvasti kuin tähän asti, rahapolitiikan kiristäminen jatkuu ja syvän taantuman riski kasvaa?

@Verneri_Pulkkinen , oikein hyviä pointteja sinulla!

Avaan vielä aikaisempia veropuheitani lisää.

Vietnamin sodan aikana USA kävi sitä sotaa samaan aikaan kuin yritti kehittää yhteiskuntaa paremmaksi ilman että hyväosaisten ja firmojen veroja nostettiin. Seurauksena oli inflaatiohengen pääseminen pullosta jo reilusti ennen ekaa öljykriisiä.

Tosiaan 40-luvun lopulla ja 50-luvun alussa osittain veropolitiikan ansiosta USA:ssa ja Länsi-Saksassa julkinen talous saavutti hyvän uskottavuuden.

29 tykkäystä

Päivän teema in English by @Verneri_Pulkkinen

7 tykkäystä

Mihin perustuu julkisuudessa yleisesti esiintyvä näkemys työvoimapulasta, jota olisi tarpeen paikata maahanmuutolla?

Minä en ainakaan usko sanaakaan työnantajien saati poliitikkojen puheista tämän asian suhteen. Työnantajilla on liian suuri oma intressi yhtäältä mainostaa oman firmansa valtavaa menestystä, vaikka konkurssi olisi jo melkein ovella, ja toisaalta painaa kustannuksia alas. Poliitikoilla näen työvoimapulasta meuhkaamisen kuuluvan viralliseen liturgiaan, josta poikkeaminen tietää jollei vaalitappiota niin ainakin jyrkkää julkista paheksuntaa.

Jos työvoimasta oikeasti olisi pula, niin joka media olisi täynnä työpaikkailmoituksia ja yritykset kävisivät ankaraa palkankorotustaistelua saadakseen edes jonkun töihin. Vähemmänkin osaavat ensimmäisen vuoden opiskelijat revittäisiin suoraan koulun penkiltä töihin, niin kuin tapahtui IT-alalla 80-luvun hurjina vuosina. LinkedInin kautta tulisi jatkuvalla syötöllä konsulttien kyselyjä, että voisiko mitenkään olla kiinnostusta vaihtaa työpaikkaa.

Mitään sen kaltaistakaan en ole nähnyt. Meidänkin firmassa kun on vain 15 hakijaa per työpaikka ihan perusduunarien hommiin, joissa ei varsinaisesti tarvita muuta koulutusta kuin ajokortti tai kovimmillaan ammattikoulu, niin henkilöstöpäällikkö valittaa, että ei mitenkään saa palkattua ketään. Ehkä oma työmarkkina-arvoni on jo niin alhaalla, että olen vain havaitsematta kaikkialla muualla vallitsevaa hurjaa työpaikanvaihtojuhlaa.

17 tykkäystä

“CHINA WILL DELAY RELEASE OF Q3 ECONOMIC INDICATORS, INCLUDING GDP - RTRS CITES STATS BUREAU”

Kiinan rahtihinnat romahtaneet vuoden alusta, joka tietty seurausta kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Tarjontapuolella shokkeja ei ole hetkeen ollut (laivoja poikittain kanavassa tms), joten jotain helpotusta siltä puolelta.

Vieläkin merkittävämpi, uskoisin, on tuo kysyntä. Jos miettii esim. raportteja maailmankaupan hyytymisestä (yksi linkki alla), niin ei ole ihme, jos Kiina maailman tehtaana ja kaupan solmukohtana ottaisi myös merkittävää osumaa.

4 tykkäystä

Huom. puhuin yleisesti länsimaiden tasolla.

Jos katsoo pelkästään jo työikäisen väestön kehitystä länsimaissa (se laskee monissa maissa) ja miettii toisaalta mitä tulevaisuuden elintason kehitykseltä odotetaan, niin herää kysymys riittääkö tuottavuuden kasvu kompensoimaan surkastuvaa työvoimaa.

Mutta maahanmuuttokeskustelu ei ole tämän ketjun aihe en enempää. Talouskasvun kannalta sitä ei vaan voi olla sivuuttamatta kun käsipareista ja tuottavuudesta se syntyy.


Liittyen aiempaan keskusteluun CPI:stä ja shelter-inflaatiosta. Tässä ”Fedin kuiskaajan” thread Goldman Sachsin kommenteista. Shelterin kanssa saa heidän mukaan pidätellä happea…

5 tykkäystä

Kyllä ja se on jopa suotavaa kunhan ne maahan tulevat ovat niitä tuottavia käsipareja ja työllistyvät. Tämän eteen toivoisi että poliitikotkin tekisivät työtä, määrä ei korvaa laatua tälläkään kertaa.

1 tykkäys

Sinisellä karhumarkkinat, oranssilla taantumat toisen maailmansodan jälkeisellä periodilla.

Taantumiin ei ole joka kerta liittynyt karhumarkkinaa.

Mutta kertaakaan silloin kun taantumaan on liittynyt karhumarkkina, S&P 500 ei ole pohjannut ennen taantuman alkua.

24 tykkäystä

Taantumaan liittyen… Vaikka ostopäällikköindekseissä ostopäälliköt ovat varovaisia, käytännössä teollisuustuotanto pauhaa täysillä.

13 tykkäystä

Kyllä, juuri niin kuin 2000 ja 2007.

14 tykkäystä

Tai 2005… mitä tuolta haluaakaan poimia. :sweat_smile:

18 tykkäystä

Niinpä, teollisuuden kapasiteetin käyttöaste ei oikein kerro tulevaisuudesta mitään.

Toki se on taloudelle ja pörssille hieman enemmän huono kuin hyvä jos tarjontapuolella ei ole yhtään löysää (kapasiteetti maksimikäytössä, työvoimapula jne.) :slight_smile:

5 tykkäystä

NBER on julistanut taantuman alkaneeksi aina vähintään kolme kuukautta taantuman alkamisen jälkeen. Julistus on annettu 4, 6, 8, 7, 11 ja 3 kk taantuman alkamisen jälkeen.

Kahdesti julistus on annettu karhumarkkinan päättymisen jälkeen ja kahdesti karhumarkkinan aikana, kerran kahden karhumarkkinan välissä ja kerran ilman karhumarkkinaa.

33 tykkäystä

Voihan se olla että työvoimapulaa rummutetaan juuri siksi että jos oikeaa pulaa on niin palkkataso lähtee lapasesta… Jos hakijoita on tarpeeksi niin palkat eivät nouse ja se on firmojen etu… Firmojen etu että päteviä hakijoita on tarpeeksi ja palkkataso pysyy alhaisena…

1 tykkäys

jenkkien 10v jatkaa vielä nousutrendissä, pörsseissä on otettu vahvaa rekyyliä ylöspäin viime aikoina, saa nähdä miten jatkossa.

Ilmeisesti jonkinlaista optimismia siitä ettei korot nouse ikuisesti. Toisaalta peak/terminal korko ei tarkoita sitä että ne lähtisivät heti laskuunkaan.

4 tykkäystä

Underlying inflation optimistin arvion mukaan nyt vajaa 5 %, pessimisti arvioi ehkä selvästikin korkeammalle?

Shelter-komponentti vielä vuoden 2023 lopulla 6 % y-o-y?

Kymppivuotiseen nousupainetta tuo:

  • ohjauskoron nostot
  • todella laaja, sitkeä inhottava inflaatio
  • bondien kysynnän ja tarjonnan epätasapaino – myyntiin tarjoavat bondeja mm. Treasury ja Fed; ostolaidalla ei ole tungosta

Toisella puolella on sitten mahdollinen taantumapelkojen lisääntyminen.

6 tykkäystä

Itse tulkitsen tuon viimeaikaisen nousun suurimmaksi osaksi shorttien poltto-operaatioksi. On siellä varmaan myös ihan hyvin käyntiin lähteneen tuloskauden luomaa optimismia seassa, mutta jos ennätysmäärä shortteja löytyy markkinalta niin kyllä siinä on ihan hyvää syytä luoda ylöspäin painetta, mitä enemmän shortteja sulkeutuu nousun seurauksena sitä voimakkaampaa boostia se antaa ylöspäin. Ei tuo kesäkuusta elokuuhun kestänyt ralli indekseissä olisi varmaan niin pitkälle liitänyt ellei siellä olisi ollut niin paljon shortteja jotka paloivat tuon nousun seurauksena.

2 tykkäystä

Euroalueen syyskuun inflaatiolukuja

48 tykkäystä