Pörssien suunta (Osa 2)

Laitoin tämän alkamaan sopivasta kohdasta, ettei Nordea bulleroiden tarvi kuunnella turhia lätinöitä :sunglasses:

21 tykkäystä

First Republic Bank horjuu tuosta 30 miljardin yksityisen sektorin järjestämästä talletustukipaketista huolimatta:

First Republic, a midsize bank based in San Francisco, had lost roughly $70 billion in deposits in recent weeks, said two people with knowledge of the matter — nearly half of its total depositor base as of the end of last year. The attempt to sell a piece of the bank had quickly morphed into a save-the-bank situation, said two other people with knowledge of the matter.

First Republic had also been searching for a private equity firm or another buyer to purchase a stake.

One potential buyer, a major bank, conducted deep research into First Republic’s accounts and dropped out, a person familiar with the negotiations said.

First Republic has also seen several downgrades of its credit in recent days. On Friday, Moody’s said it was downgrading the bank because of its increased reliance on short-term borrowing, including from the Federal Reserve and the consortium of banks. Repaying interest on loans can be expensive for a bank that is trying to shore up its cash.

Ostajia pankille ei näköjään meinaa löytyä, talletukset jatkavat pakenemistaan ja kurssi syöksyy.

image

Kestääköhän tuo enää viikkoakaan pystyssä :smiley:

21 tykkäystä

Pörde on kyllä hauska paikka, kun käppyröistä huomaa usein, miten sijoittajien tunteet puskevat laidasta laitaan.

Esimerkiksi koronadipissä öljyn hinta meni historiallisesti ensimmäisen kerran jopa miinukselle. Öljy on paha paha, jota ilman on mukava olla. Sitten historiallisen nopeasti kehitetään rokote flunssaan ja päädytään ratkomaan öljyriippuvuutta jokaisessa lainsäädännössä, käppyrässä ja meemissä.

Koronakuopasta lähti myös tekkifirmat taivaisiin suitsait sukkelaan. Ei mennyt aikaakaan, kun maalailtiin uutta metaversumia, nft-taidetta, valuuttaa, virtuaalitodellisuutta ja somekavereita. Kuinka kaukana oltiin Matrix -kuplasta? Sitten joku hankki nuppineulan ja FAANG poksahti. Yhtäkkiä ulkoa löytyikin ihmisiä jotka on lihaa ja verta. Ihmisetkin pakotettiin takaisin sorvin ääreen. Ainakin aina välillä.

Viime vuonna oli jonkinmoinen pankkikupru, kun oletettiin pankkien hyötyvän waltawasti, kun korot nousee. Ainakin indeksiin nähden pankithan pärjäsi oikein hyvin. Joku kuitenkin meni arvioinneissa kaiketi väärin, kun huomattiin, ettei tuo korkojen nousu olekaan aina pankeille hyvä juttu. Nyt sitten pelätään, etteivät elele yksin omassa kuplassaan.

Mikähän on tämän vuoden kiva
Bubble, bubble, poks, poks.

Siinä onkin sitten miettimistä.

Joku heiluri varmaan taaskin odottaa heilahdustaan. Sen verran mielenkiintoisia viime ajat ovat olleet.

68 tykkäystä

Jaahas, tällainen nyt sitten virallisesti harkinnassa.

Algot eivät ole ihan varmoja miten uutiseen pitäisi suhtautua.

29 tykkäystä

Reutersin uutinen aiheesta. Keinolla millä hyvänsä luottamus pyritään palauttamaan.

US officials study ways to expand FDIC coverage to all deposits -Bloomberg News | Reuters

“Due to decisive recent actions, the situation has stabilized, deposit flows are improving and Americans can have confidence in the safety of their deposits,” a U.S. Treasury spokesperson told Bloomberg.

25 tykkäystä

Muutama nosto aamun Vartista. Huomatkaa AI:lla paranneltu ääniraita. ;DDD

Pankkikriisin myötä rahaolot ovat äkisti kiristyneet jenkeissä takaisin pakkasen puolelle. Euroalueen rahaolot ovat kireämmät, kuin eurokriisissä jos Bloombergin financial conditions indeksi nyt indikoi oikein todellisuutta. :smiley:

Voi vain miettiä, lähtisikö se inflaatio nyt käpälämäkeen. Ja, velkaisilla firmoilla on vaikeuksia jos rahoitusta ei ole tai se kallistuu isosti. Bloombergilla oli juttua, ettei jenkeissä ole myyty roskalainaa sitten maaliskuun 2. päivän!

Onko dippi ostopaikka? Tätähän jokainen sijoittaja miettii näinä päivinä. Kukaan ei osaa ennustaa lähitulevaisuutta, mutta Helsingin pörssin forward P/E:n ollessa 12,5x ja P/B:n 1,8x ei sitä voi kalliksi haukkua. Itseasiassa, yleensä tällainen arvostustaso on ollut hyvä ostopaikka. Eurokriisissä käytiin hetkellisesti halvemmalla tasolla, finanssikriisin ääripaikassa oli vieläkin halvempaa. Pörssin P/B on noussut oman pääoman tuoton parantuessa hieman. Miettikää indeksin isoista firmoista esim. Nordeaa, joka teki vuosia alle 10 % ROE:ta ja nyt sen pitäisi päästä ainakin 13 %:iin, metsäyhtiöitä jne. Onhan meillä sitten toki paljon väsyneitä firmoja, kuten Nokia painamassa indeksitasolla mutta kuitenkin.

Tottakai, pankkikriiseissä tyypillistä on tällaiset seesteiset hetket ennen uusia yllätyksiä ja vielä on kysymysmerkki mihin tästä mennään.

Deutsche Bank ei ole ollut vielä uutisissa. :smiley: No news is good news.

64 tykkäystä

Onko dippi ostopaikka?

Aikalailla varauksella kannattaa tämä postaukseni lukea, mutta tuli juuri vastaan ja miksipäs en jakaisi. Itse näen teorian, joka siis tehty vuonna 1875, kohtuullisen kiehtovaksi sen aikaisemman osumatarkkuuden ja sen vanhuuden vuoksi.

Ihan tarkkaa “vastausta” tämä toki ei anna että olisiko juuri nyt oikea hetki ostaa, mutta teorian mukaan edessä olisi hyviä vuosia osakesijoittajalle. MIkäli siis itse tulkitsen oikein.

Edit: Tekisi mieli @Verneri_Pulkkinen tarttua kommenttiisi väsyneestä Nokiasta. Mutta ymmärrän, ja en täysillä tartu jokaiseen sanavalintaan. :face_with_monocle: :joy:

60 tykkäystä

Lienee selvää että tilanne on vakava eikä tilanne vielä ohi kun tällaista joudutaan pohtimaan ääneen. Kaikkien talletusten takaaminen kiireessä kongressin tahdon vastaisesti olisi poikkeuksellisen raju tukitoimi, joskin mahdollisesti tarpeellinen sellainen mikäli kriisi eskaloituu. Tässä varmaan toivotaan nyt keskuspankkimaisesti että pelkästään aiheesta puhuminen riittäisi palauttamaan luottamuksen jolloin mitään lisätoimia ei edes tarvitsisi tehdä :cowboy_hat_face:

12 tykkäystä

Näissä vanhoissa teorioissa on herkästä survivor ship bias. :smiley: Montakohan tuollaista paperia on aikoinaan tehty ja unohdettu kun ne eivät ole osuneet.

46 tykkäystä

Tähän yllämainittuun kaavioon voisi tosin sen verran antaa Hegelin filosofiasta tukea, että sen mukaan kaikki kehitys muodostuu teesistä, antiteesistä ja sitten lopulta ratkaisu löytyy synteesistä.

Eli plebseille suomeksi:

Ensin on jokin idea. Esimerkiksi pörssissä fiilistellään, että wautsi wau IT-ala mullistaa kaiken. Sitten tajutaan että hupsista heijaa meni vähän överiksi tää hype, cräshätään, mutta sitten lopulta tajutaan, että vaikka kupla puhkesi niin IT on tullut jäädäkseen ja on itseasiassa aika iso juttu meidän lajille.

Tästä dialektiikasta muodostuu ihmiskunnan vaiheisiin jatkuva heiluriliike, joka menee jatkuvasti yhdestä äärilaidasta toiseen ja äärilaitojen kokeilun jälkeen löytää molempia tyydyttävän tilan. Tällaista liikettä on jossain määrin havaittavissa kutakuinkin ihan kaikesta kehityksessä jos alkaa historiaa tutkimaan. Pitäisin sangen kummallisena jos pörssi olisi tässä joku poikkeus. Ihminen on kuitenkin käytökseltään aika ennustettava olento niille, jotka vaivautuvat kyseistä otusta lähemmin tarkkailemaan.

Se, että joku pystyisi tuon liikkeen tarkalleen ajoittamaan oikein on tietenkin sattumaa. Välillä mennään laidasta toiseen nopeammin, välillä hitaammin.

Ps. Voi siirtää kahvihuoneelle, en taaskaan hoksannut katsoa että mihin lankaan kirjoitin.

39 tykkäystä

Tiedä sitten miten hyvin osuu pitkällä tähtäimellä oikein, mutta itsellä sellainen fiilis, jotta nyt voisi alkaa olla ihan ok tuotto/riski suhde ostaa defensiivisiä osinko-osakkeita. Nämä lasketelleet aika hyvin jo, kun rahaa siirtyy bondeihin, jotka toki maksaa monilta osin enemmän korkoa kuin yhtiöt osinkoa. Noissa defensiivisissä osakkeissa vaan saa jonkinlaisen suojan myös inflaatiota vastaan ja toisaalta niissä lienee nousuvaraa, jos korkotaso palaa alaspäin. Vielä, kun pyrkii poimimaan sellaisia yhtiöitä, joiden kassavirrat&liiketoiminta ei ole perustuneet halpaan velkaan.

Jos ajoitus menee pieleen, niin saaneepahan ainakin kohtuullisia osinkoja odotellessa :slight_smile:

24 tykkäystä

Yhdysvaltain Commercial Real Estate -sektorin ongelmista on alkanut olla yhä enemmän puhetta ja jos aiotaan isompaa kriisiä saada aikaiseksi, niin näistä se lähtee. Vähän huolettavasti CRE-lainat ovat vahvasti linkitetty aluepankkeihin, joiden pitäisi uudelleenrahoittaa CRE-asiakkaittensa erääntyviä lainoja isolla kädellä, samalla kun näiden omaisuuserien arvot laskevat. Ilmeisesti kun NYCB osti Signaturen lainat, niin CRE ja multifamily jätettiin diilistä pois, koska ovat tällä hetkellä myrkkyä :smiley:

https://www.wealthmanagement.com/finance-lending/real-estate-investors-brace-liquidity-squeeze-amid-bank-sector-turmoil

Eivät nuo lainojen laiminlyönnit vielä näytä kovin pahalta ja todelliset ongelmat tulemme näkemään vasta taantumassa, jos ikinä sinne saakka päädymme :sleeping:

“It’s an interesting time,” said Dave Wald, president of real estate firm Wald Realty Advisors in Los Angeles, “unless you’re an investor, lender or sponsor of an office building. Then it’s probably horrific.”

32 tykkäystä

Huomenta Bördien suunta -ketjuun! :slight_smile:

Federal Reserve eli FED julkaisee tänään korkopäätöksen ja tässä alla on @Marianne_Palmu:n ajatuksia liittyen illalla alkavaan tilaisuuteen, joka kannattaa ehdottomasti lukea:

Ekonomisti Palmu on tässä ketjussa noin kello 20.00 alkaen kirjoittelemassa kommenttejaan, itse meinaan aina muistaa, että tilaisuus alkaa ysiltä. :grimacing: Ketjuun sopivat sisältörikkaat kommentit ovat toivottuja sekä luonnollisesti hyvät kysymykset.

Alla on vaihtoehtoisia ketjuja sellaisille viesteille, jotka eivät välttämättä sovi tähän ketjuun:

  1. Rennommat viestit tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-6/

  2. Kurssien heiluntaihmettelyt tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/

  3. Meemit tänne: :frog: Inderesin sijoitusmeemiketju :frog:

  4. Indeksien ja päivän pörssiliikeiden ihmettelyt tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/porssin-paivaliikkeet-ja-korjaukset-karhunpesa-harkataisteluareena/

31 tykkäystä

Kauppalehden pääkirjoituksessa puhutaan rahoitusmarkkinameiningeistä. Ei maksumuuria.

Englannin keskuspankki ei luopunut viime syksynä rahapolitiikan kiristyksistä. Euroopan keskuspankki jatkoi viime viikolla koronnostoja. Fedin odotetaan nostavan korkoa tänään.

Nyt on hyvä aika pohtia myös Italian pankkisektoria. :smiley: Kirjeenvaihtaja Katja Incoronato on kirjoitellut hyvin italialaispankkien nykyisistä ja tulevista mahdollisista ongelmista.

Italian pankkialan järjestö ABI varoitti jo viime viikolla siitä, että pienet italialaisyritykset ovat alkaneet nostaa huomattavia määriä käteistä pankkitileiltään. Syynä on korkojen nousu, joka ajaa pienyritykset käyttämään käteisvarojaan. ABI toivoikin EKP:lta malttia jo ennen viime torstaita, mutta toistaiseksi turhaan.

Paljon vakavampi varoitus on kuultu Italian keskuspankista Banca d’Italiasta, jonka pääjohtaja, EKP:n neuvoston jäsen Ignazio Visco on suorin sanoin varoittanut luottotappioiden kasvun riskistä siksi, että valtaosa italialaisten kotitalouksien ja yritysten lainoista on vaihtuvakorkoisia.

Alla on Janne Soisalon-Soinisen kiinnostavia pohdintoja, jotka liittyvät mm. FED:in tämän päivän korkopäätökseen. Älkää liiaksi välittäkö otsikosta. Ei maksumuuria.

Pankkikriisi on todennäköisesti viemässä Yhdysvaltain taloutta ennakoitua syvempään taantumaan odotettua nopeammin, vaikkei se juuri leviäisikään laajemmalle. Tämä jo itsessään painaa inflaatiota, ja vaikutusta voidaan pitää useammankin koronnoston veroisena.

Näiden seikkojen sekä markkinoita piinaavan epävarmuuden valossa osa asiantuntijoista pitää koronnostoa liian suurena riskinä. Tähän joukkoon lukeutuu muun muassa pankkijätti Goldman Sachs. Sen mukaan koronnostoja kannattaa tarvittaessa jatkaa seuraavassa kokouksessa toukokuussa, kun tietoa akuutista tilanteesta on saatu enemmän.

9 tykkäystä

Fed-päivän kunniaksi vähän pidempää analyysiä siitä, miksi inflaatio a) ei ole enää ongelma USA:ssa b) Fedin ei tarvitsisi enää kiristää inflaation takia.

Ja selvennyksenä, että uskon Fedin nostavan korkoja tänään 25bps, mutta uskon sen myös olevan korkohuippu. Sen jälkeen ollaankin taas laskevien korkojen maailmassa.

110 tykkäystä
19 tykkäystä

Sain OP:n Jari Hännikäisen laskemana vielä inflaatioluvut, joissa 12 kk perässä laahaava shelter vaihdetaan reaaliaikaisempaan Zillow-indeksiin.

Edellisen 6 kk perusteella laskettu vuosi-inflaatiotahti on siis:

  • CPI 0,7 %
  • core-CPI 0,5 %

Nämä on reilusti alle Fedin 2 % tavoitteen!

kuva

63 tykkäystä

Pohjainflaatio ilman shelteriä on edelleen yli 5 % vuositasolla ja 3 kuukauden data annualisoituna kiihtyi viimeksi 4 %:iin.

Inflaatio voi kyllä lähteä nopeastikin livohkaan riippuen miten pankkikriisi välittyy reaalitalouteen (korko-odotuksista päätellen markkina odottaa tällaista välittymistä vikkelästi :smiley: ), mutta toistaiseksi sellainen hidas väistyminen on realistisin odotus. Palkatkin nousee toistaiseksi yli 5 % vuosivauhtia jenkeissä, joskin pehmeässä datassa kuten Indeedillä on nähtävissä jäähtymistä siellä ja täällä.

Kaiken kaikkiaan on hyvä muistaa, että inflaatiopiikeillä on tendenssi lässähtää nopeasti mutta ne viimeiset pari prosenttiyksikköä kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen ovat vaikeimpia paloja.

54 tykkäystä

Tuon OP:n datan perusteella 12kk pohjainflaatio on 5,5 % ja ex-shelter 3,7 %.

Pohjainflaatio 12kk markkinaehtoisin asumiskustannuksin taas on 4,9 %, mutta viimeisen 6kk ajalta annualisoituna vain 0,5 %. Jo tuosta siis voidaan päätellä, että inflaatio on draamattisesti heikentynyt viimeisen puolen vuoden aikana, ja inflaatio raportoidussa luvussa koostuu valtaosin jälkijättöisestä shelteristä.

Näin on. Nyt nähty hidastuminen inflaatiossa tiputtaa sen nopeasti johonkin ~3 % tuntumaan, mutta se viimeinen prosentti on vaikeampi saada luvusta ulos. Etenkin nyt kun meillä on jo tältä vuodelta 0.4 & 0.5 kuukausitason luvut taulussa, menee todennäköisesti 2024 puolelle, ennen kuin raportoitu vuositason luku voi olla alle 2 %.

Seuraavan neljän inflaatioraportin ajan tippuu todella kovia lukuja pois vuodelta 2022, joten tässä on hyvä mahdollisuus, että alle neljän kuukauden päästä raportoitu vuosi-inflaatio olisi enää ~3,5 %. Ja olettaisin, että siinä vaiheessa se alkaa muuttumaan osakemarkkinoille vähemmän merkitystä kantavaksi luvuksi.

48 tykkäystä

Kun vertailet firmojen pääoman tuottoja historiaan, käytätkö systemaattisesti operating earnings vai GAAP earnings -lukuja vai tilanteen mukaan?

1 tykkäys