Remedy Entertainment Oyj -ketju (Osa 1)

Kuten todettu nuo ennusteet ovat kohtuu pielessä. Katsoin tämän viimeisen Inderesin raportin (https://www.inderes.fi/fi/system/files/company-reports/remedy_laaja_raportti_140923.pdf) ja tuo taulukko jossa eri projektien aikataulut ovat on aika pielessä.

Virheet taulukossa:
1.) Vanguard on kuopattu (reboottia en edes yrittäisi sijoittaa mihinkään)
2.) Max Payne julkaistaan 2025 (tästä on mainittu useissa lähteissä)
3.) Condor julkaistaan 2024 (ellei jotain mullistavaa tapahdu, tähän ei ole antaa vedenpitäviä todisteita vain osoittaa savua eri suunnista)

Eli ainoastaan Control 2:n julkaisuajankohta on mielestäni oikein ja se on 2026. Siinä tosin on pieni mahdollisuus että se saadaan ulos myös 2025. Tässä täytyy ottaa huomioon että Control 2 tiimi on porskutellut eteenpäin kaiken muun tekemisen taustalla pitkään.

Muita virheitä mitä analyysissä on löytyy seuraavasta vertailusta jossa Inderes on lähtenyt kovin lavealla pensselillä tekemään suomennosta alkuperäisestä materiaalista. Tästä seuraa isojakin nyanssieroja mitä lupauksista voi ymmärtää:

1 tykkäys

Henkka, olit vuonna 2021 sitä mieltä, että Condor tulee vuonna 2022. Nyt se tulee ehkä 2025, ehkä ei. Eikö tuo jo kuvaa ihan riittävän hyvin miten vaikeaa ennustaminen on. Ei siinä paljon todennäköisyysjakaumat auta. Ihan samanlaisia ennusteita muillakin härillä on ollut, et mikään poikkeus ole.

Ihan vain huomiona, että tuon syyskuun raportin jälkeen ennusteita on matkan varrella jo päivitetty 3 kertaa uuden saadun informaation pohjalta. Tänään viimeisin päivitys: https://www.inderes.fi/fi/research/vanguardin-uudelleenkaynnistys-ennusteisiin

3 tykkäystä

@Atte_Riikola Yritin avata tuota mutta en saanut auki, ehdottelee vain tilin luomista tai maksamista. Tili kyllä löytyy, joten en tiedä missä vika.

Jepp näin se on, että koko päivitysraportit ovat vain premium-jäsenille. Jos sinulta premium-tunnukset löytyy ja raportti ei aukea, niin ilmoita ihmeessä, niin laitetaan asia kuntoon. Remedyn kohdalla protippinä käännösversioita pääsee vapaasti lukemaan, joten ei muuta kuin inderes.se tai Inderes kautta rapsoja lukemaan.

15 tykkäystä

Vahvasti erimielinen SK:n näkemyksen kanssa (hän muutenkin tykkää kun haastetaan :smiley: ).

Jos lähestytään asiaa ylätason kautta, niin Inderesin DCF-mallit ovat yleensä hyvin lähellä osakekurssia eikä niissä oteta usein paljoakaan näkemystä. Tämän vuoksi Inderesin DCF-mallit toimivat käytännössä erittäin kätevänä ryppäänä Reverse DCF -malleja osakkeiden markkinahinnoille, joka on itsessään arvokas asia koska se säästää sijoittajalta paljon aikaa. Harjaantunut silmä pystyy katsomaan Reverse DCF -mallia ja tehdä erittäin lyhyessä ajassa johtopäätöksen siitä, että onko markkinan osakkeelle luomissa odotuksissa ja näin ollen osakkeen hinnassa järkeä vaiko ei.

Teknisesti moni DCF-nautiskelija voisi kritisoida Inderesin tapaa rakentaa noita malleja (esimerkiksi Betan laskenta, kiinteä markkinoiden riski-preemio ja riskitön korko jne.), mutta siinä menee ohi se pointti, että numeroiden idea ei ole ne numerot itsessään, vaan taustaoletukset ja perustelut siitä että miksi numeroita käytetään.

Esimerkiksi Remedyn DCF-mallissa Atte on lyönyt vuodelle 2034 vapaata kassavirtaa 36,5 M€. Ei se ole kiinnostavaa että onko se luku 36,5 M€ vai 16,5 M€ vaan tärkeää on saada ne analyytikon oletukset sieltä taustalta, että miksi luku on tuollainen. Mistä se raha tulee Remedylle? Tai toinen esimerkki Remedyn bruttoinvestoinnit vakiintuvat vuodesta 2029 eteenpäin tasolle -12,6 M€. Ei se ole syvemmällä tasolla sijoittajalle merkityksellistä onko tuo luku -12,6 M€ vai -22,6 M€, vaan kiinnostavaa on että miksi bruttoinvestointien odotetaan vakiintuvan tuossa kohtaa. Eikö peliprojekteja enää oteta lisää työn alle ja saavuttaako Remedy ns. täyden potentiaalin pelikehityksen osalta? Ne luvut voi kyllä sitten vaikka tarvittaessa itse korjata mieluisammiksi tai tarkemmiksi, mutta jos oletukset ovat vääriä tai loogisesti epäjohdonmukaista, tai niitä ei ymmärrä, niin koko DCF-malli muuttuu arvottomaksi.

Siksi DCF-mallin hylkäämisen sijaan toivoisin pikemminkin että sen avaamiseen käytettäisiin enemmän aikaa ja kerrottaisiin koko Inderesin tasolla avoimemmin, että mihin oletuksiin erityisesti keskipitkän aikavälin luvut perustuvat ja miksi nämä oletukset ovat analyytikon mielestä järkeviä :sunglasses:

16 tykkäystä

Kieltämättä tämä olisi aika rohkea ratkaisu lähteä haastamaan rahoitusteoriaa. :sunglasses: Ymmärrän toki logiikkasi enkä tyrmää ehdotusta, mutta kysymys toki kuuluisi, että mitä tilalle? Remedy ei ole seurannassamme edes heikoimmin ennustettavia yhtiöitä vaan seurannassa on myös yhtiöitä, joilla liikevaihtoa ei ole ollenkaan (tai käytännössä ollenkaan).

Omat ajatuksia DCF:stä heikosti ennustettavissa firmoissa @Johnnyboy jo varsin hyvin kuvasikin. Vaikka tarkkuus on toki mitä on, jollain tasolla osakkeeseen ladattuja odotuksia myös DCF:llä pystyy haromaan, kun parempiakaan vaihtoehtoja ei välttämättä ole tarjolla (pelkän tarinan etenemisen varassa ei kuitenkaan voida roikkua). Vakaampiin firmoihin sovellettuna pidänkin DCF:stä vuosi vuodelta enemmän, mutta tämä on toki täysin eri tarina.

19 tykkäystä

Kyllä ja varsinkin näissä projektien aikatauluissa on isot hajonnat ja omissa malleissa jos ylittää tietyn päivämäärän niin projekti lasketaan kuolleeksi.

Mallinnukset myös tottakai elää sitä mukaa kun uutta informaatiota tulee.

Tuohon viittaamasi Condorin ennusteeseen on siis pohjalla nämä olettamat:

Vaikka peli ei tullut 2022 niin edelleen allekirjoitan monia väitteistäni. Se ei kuitekaan poista sitä että olin katastrofaalisen väärässä tuosta julkaisuaikataulusta ja virheistä oppii kun ne analysoi hyvin.

En siltikään pidä esim Condorin 2024 julkaisua 0% todennäköisyydellä enkä pidä Condorin 2030 julkaisua yli 1% todennäköisyytenä (olettamuksena että Condorilla kävisi Vanguardit ja projekti muuttaisi muotoa ja nimeä). Minulla on itselläni aika selkät olettamukset Condorin julkaisuaikataulusta jotka mallinnuksessani otetaan huomioon.

Onko nämä paremmat olettamukset kuin tasajakaumalla huomisen ja 2030 välillä? Ovat.

4 tykkäystä

Tietäähän jengi, että nämä valitettavan usein käytetyt peukalosääntömäiset kertoimetkin on johdettu DCF:stä? Olettaen, että ne on siis johdettu oikein eikä revitty hihasta, kuten yleensä myös alan ”ammattilaisetkin” tekevät. Aina kun ostat osaketta hintaan X, ainakin implisiittisesti oletat tulevaisuuden kassavirtojen kasvavan X verran. Tai tarkalleen ottaen oletat kuinka paljon ja millä tuotolla yhtiö kykenee allokoimaan pääomia liiketoimintaan. Mitä enemmän ja mitä paremmalla tuotolla ja mitä matalammalla pääoman kustannuksella sitä enemmän kassavirtaa yhtiö pulpauttaa tulevaisuudessa. Vaikka tässä Remedyn osalta jotain peukalosääntöjä käyttäisi niin implisiittisesti otat kuitenkin kantaa niistä tulevista kassavirroista, kun osaketta ostat/myyt. Muutoin voisi sanoa, että sijoitustrategiasi perustuu suuremman typeryksen teoriaan, sillä kukaan täysijärkinenhän ei halua maksaa osakkeesta ainakaan enempää mitä osakkeen arvo on. DCF:stä narisijoille suosittelisin lukemaan seuraavan paperin: https://www.morganstanley.com/im/publication/insights/articles/article_everythingisadcfmodel_us.pdf

5 tykkäystä

Anteeksi kaikille GOTY-fiilistelijöille että me täytetään tämä Remedy-ketju nyt teknisellä numerojumpalla, mutta tässä on aidosti arvokas oppitunti sijoittajille osakkeen arvonmäärityksestä.

Kuvitellaan että Nalle Wahlroos on nimennyt sinut perijäkseen ja kupsahtaa sitten yllättäen, jolloin käytössäsi on vajaa 400 M€ käteistä ja päätät omaksi iloksesi ostaa niillä rahoilla jonkun yhtiön pois pörssistä. Pitkän harkinnan jälkeen mahdolliseksi ostokohteeksi valikoituu kaksi melkein 400 M€ markkina-arvoista yhtiötä. Remedy tai Lassila & Tikanoja.

Paljonko ostamasi yhtiö olisi tehnyt euroja vuoteen 2030 mennessä? Et osaa itse tehdä arvonmääritystä, joten luotat Inderesin analyytikkojen analyyseihin täysin.

Ohessa taulukko:

2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030
Remedy vapaa kassavirta M€ 8,4 9,3 4,5 33,9 −0,3 4,4 24,6
Kumulatiivinen vapaa kassavirta M€ 8,4 17,7 22,2 56,1 55,8 60,2 84,8
Lassila & Tikanoja vapaa kassavirta M€ 37,6 42,0 42,6 40,5 41,2 41,8 40,2
Kumulatiivinen vapaa kassavirta M€ 37,6 79,6 122,2 162,7 203,9 245,7 285,9

Ostamalla Lassila & Tikanojan, firmasi on saanut vuoteen 2030 mennessä nimellisesti 200 M€ enemmän euroja, kuin ostamalla Remedyn. Jotta Remedy olisi järkevä ostokohde Lassila & Tikanojan sijaan, niin yhtiön pitäisi pystyä 2030-luvulta eteenpäin kuromaan tuo satojen miljoonien ero umpeen. Mikä pahempaa, tässä tarkasteltiin vain nimellisiä euroja. Tulevaisuuden eurojen arvo on paljon vähäisempi kuin tämän päivän eurojen, joten Remedyn 30-luvulla tekemiin kassavirtoihin kohdistuvat vaatimukset ovat huomattavasti isompia, kuin tuo nimellinen 200 M€ -kaula.

Kun sanomme että Remedyn kassavirrat ovat kaukana tulevaisuudessa, niin tätä me tarkoitamme. 20-luvun kassavirrat eivät mitenkään riitä perustelemaan sijoitusta osakeyhtiöön, vaan sijoittajan katseen ja sijoitushorisontin täytyy olla 30-luvussa. Toivottavasti tämä rajusti yksinkertaistettu esimerkki auttoi hahmottamaan asiaa ketjun lukijoiden mielissä :cowboy_hat_face:

112 tykkäystä

Ymmärrän tämä dilemman mutta se ei voi olla peruste pitää huonoa mallia tarjolla. Tai ainakin pitäisi olla kissankokoisin kirjaimin että tämä sisältää erittäin suuria arvauksia.

Joka tapauksessa Remedyssä pitäisi olla erittäin suuria turvamarginaaleja koska suurin osa kassavirroista niin kaukana ja niin pitkälti lähes puhtaasti arvausten varassa. Pidän nykyistä mallinnusta täysin pähkähulluna (sorry Atte), yli10v päähän ennustetaan jättimäisiä hyppyjä FCFään ja arvotetaan osake niiden mukaan. En vain yksinkertaisesti ymmärrä tätä.

Vähän sama kuin arvostaisi Valoen sillä oletuksella että se keksii mullistavan aurinkopaneelin 10v päästä ja vetävän satoja miljoonia tuloja.

14 tykkäystä

Tästä aiheesta nyt voi väitellä loputtomiin, mutta kyllä minusta on ihan perusteltua olettaa nykyisen tiedon valossa, että Remedyn kassavirrat tulevat kasvamaan huomattavasti tulevaisuudessa. Remedy on todistanut osaavansa kehittää maailmanluokan pelejä, ja jokaisen onnistuneen pelijulkaisun jälkeen yhtiön potentiaalinen pelaajakunta kasvaa yhtiön maineen kasvaessa. Samaan aikaan 2030-luvulle tarkasteltuna pelimarkkina myös kasvaa ja uusien konsolipelaajien määrä lisää pelien myyntipotentiaalia. Tuo vertaus Valoeen on aika naurettava, kun miettii että Alan Wake 2 juuri ehdolla vuoden parhaaksi peliksi, joten kyllä siellä Remedyn tiimillä on aika huikeaa osaamista pelien kehittämisen suhteen.

Teen vain havainnollistuksen vuoksi karkean laskelman Remedyn pitkän aikavälin kassavirran luontikyvystä niillä tulevilla 2030-luvun projekteilla. Olkoon tämä esimerkki ristitty vaikka nimellä Control 3:

Oletetaan, että tuossa vaiheessa AAA-pelejä myydään alkuvaiheessa 70-90 euron kappalehinnalla. ALV:t (20 %) ja digitaalisten alustojen jakelukulut (25 %) vähentämällä yksittäisestä myydystä pelikopiosta jäisi noin 44-56e viivan alle. Oletetaan, että Remedyn peleille realistinen myyntimäärä tuossa kohtaa on noin 5-10 miljoonaa kopiota ensimmäisten muutaman vuoden aikana. Näin projekti tuottaisi nettoliikevaihtoa näillä spekseillä pyöreästi 220-560 MEUR. Toki tuossa vaiheessa varmasti myös tuotantobudjetit kasvaneet nykyisestä 30-60 MEUR:n haarukasta, mutta sanotaan, että 100 MEUR investoitaisiin yhteensä tuotantoon ja markkinointiin. Siitä jäisi vielä aika mukavasti tuottoja jaettavaksi mahdollisesti mukana olevan julkaisijakumppanin kanssa tai itserahoitettuna luonnollisesti kaikki tuotot tulisivat Remedylle. Itserahoitettuna varmaa nykyisiin DCF-ennusteisiin peilattuna tämän vuosikymmenen lopun kassavirrat olisivat vielä selvästi nykyistä pienempiä. Eiköhän me siinä kohtaa siitäkin saada täällä hyvät väittelyt aikaan :rofl:

55 tykkäystä

Tuntuu, että tässä menee osalla yhtiö ja arvostus sekaisin.

Yhtiö on kehittynyt erinomaisesti viime vuosina (vaikka joku muuta väittää) ja pystyy tuottamaan huippuarvostettuja pelejä. Saivarella voi toki siitä, että tuleeko sieltä yksi huippujulkaisu kerran vuodessa vai ei. Vaikka ei tulisikaan, niin ollaan tässä silti ihan eri tilanteessa kuin esim Controlin julkaisun aikaan.

Arvostuksesta taas ymmärrän, että ollaan montaa mieltä. Mutta eihän se yhtiön vika ole, jos arvostusta pidetään liian kalliina. Tosin milläpä kasvuyhtiöllä suurin osa kassavirroista ei olisi termissä, jos yhtiö sattuu juuri tällä hetkellä olemaan tappiollinen.

13 tykkäystä

:thinking: Epic julkaisi muuten muistaakseni vähän aikaa sitten Epic First Run -ohjelman, joka antaa kehittäjille mahdollisuuden saada pelinsä kuudeksi kuukaudeksi Epic Storeen ilman Epicin normaalia 12 % jakelukulua, jos he suostuvat julkaisemaan sen Epicin yksinoikeudella kuuden kuukauden ajaksi. Olisi kiinnostavaa tietää mitä Remedy on sopinut tästä Epicin kanssa, mutta luultavasti tieto siitå ei ole julkista?

3 tykkäystä

Loistava esimerkki, mutta valitettava fakta on että jos arvot Remedyn ja L&T:n välillä sekä et ymmärrä kummankaan bisneksestä mitään laitat ne rahat takaisin kiltisti korkotilille. Ei kannata sijoittaa liiketoimintaan mitä ei ymmärrä eikä tajua kuinka sitä kannattaa kasvattaa ja kuinka sen arvo kasvaa.

Toki tuulipukusijoittajana on eri asia pistää pienempiä summia kiinni, mutta tuon kokoluokan päätöksiä tehdään ymmärryksellä eikä muiden rapsoilla.

Mutta ymmärrän tuon tolpan siirtohuutelun kun sain tuon viimeisimmän Inderesin rapsan käsiini. Siinä on julkaisuikkunat vielä enemmän pielessä kuin edellisissä rapsoissa.

Mitähän kassavirtoihin vaikuttaa, kun pelien myyntihinnat on nousussa? Vaikuttaako myyntimäärin paljoa, jos pistetään pelien hintoihin vielä parikymppiä lisää? Tuossahan mentiin varmaan joku yli parikymmentä vuotta, että uudet pelit maksoi sen 50 euroa/300 markkaa. Ja eikö jotkut konsolipelit maksaneet tuota enemmänkin joskus muinoin? Nythän on hintoja on nostettu, mutta nostetaanko niitä lisää? Jos markkina kasvaa ja saa myytyä kalliimmalla hinnalla pelejä, niin voisi sitä jäädä jotain käteen, jos budjetit ei räjähdä.

Edit. Tätä oli näköjään käsitelty tuossa pari viestiä sitten.

Vahva huhu(?) on tainnut pyöriä ettei epic ottaisi jakelukulua AW2sta ollenkaan, lähteestä ei tosin mitään tietoa.

Esim atte täällä puhunut asiasta:

4 tykkäystä

Kiitos tästä rakentavasta palautteesta! Olisi mukava kuulla myös oletuksia teikäläisen kristallipallosta, jos kerran kaikki on meikäläisellä pielessä. Voitaisiin kaikki kollektiivisesti viisastua :slight_smile:

40 tykkäystä

Voitko Hippos laittaa oikeat julkaisuikkunat tähän näkyviin? Siitä olisi rutkasti hyötyä ketjun seuraajille.

8 tykkäystä

Laitoin oman näkemyksen siihen aikaisempaan viestiin :slightly_smiling_face:

Mutta toistetaan näkemys julkaisuikkunasta pelien suhteen:

1.) Condor (2024)
Ollut putkessa pitkään, Northlightin verkkopuolen toteutus on ollut valmiina pidempään muutamista lähteistä päätellen viime vuosien aikana. Samoiten playtestit yms. ovat indikoineet edistystä. Remedy varasi vasta tavaramerkin joka näyttää päätyvän Condoriin, tämän tulkitsin alunperin väärin ja ajattelin Troubleshootterin olevan Vanguard eräistä syistä. Control 2:n tekeminen on rapannut/rampautumassa ylös. Ei ole budjetiltaan niin suuri hanke kuin muut, joten ei ole vaatinut niin suurta tiimiä taakseen. Jos peli ei tule ulos 2024 se on käytännössä peruttu.

2.) Max Payne remake (2025, h2 tod.näk)
Useat lähteet maininneet pelin olevan tulossa 2025, TTWO/R*:lla tulossa ilmeisen kova julkaisu putki seuraavat pari vuotta. Seuraava GTA kuitenkin näyttää tipahtavan 2025:ltä 2026:lle. Remedyllä on ollut peli jo hyvän tovin työnalla ja edistynyt hyvin. Mennyt tai menossa täyteen tuotantoon. Tätä on työstetty kuitenkin jo viime vuodesta lähtien.

3.) Control 2 (2026, h2)
Peli ollut työnalla hyvän aikaa. Ainut mikä tässä häiritsee itseäni julkaisujen väli alkuperäisen pelin kanssa. Voisiko peli tulla jotenkin aikaisemmin, oikeastaan vain silloin jos ne vaihtaa julkaisuikkunaa keskenään MP:n kanssa. TTWO /R* tosin sanelee aikataulun tälle, joten Remedyllä ei niin paljon pelivaraa tämän suhteen.

Käytännössä siirtäisin viimeisimmän rapsan jokaista julkaisua vuodella eteenpäin. Nyt siinä on jätetty 2024 välivuodeksi Vanguardin perumisen tähden. Remedy on tiennyt hyvän aikaa Vanguardin haasteet ja lopettaminen on ollut tiedossa ennen viimeisimpiä talousuutisia heidän suunnalta. Näin ollen siellä on 2024:lle ollut muut suunnitelmat hyvän aikaa.

Samat asiat toisin ajateltuna, jos Condor saadaan ns. jaloista pois 2024 Remedyllä riittää ilmeisesti uskoa itsellään ajaa MP:tä ja Control 2:sta isommin samaan aikaan tuotannossa. Tätä voi tosin tukea Northlightiin tehdyt aikaisemmat panostukset, tulevat pelit voisi tehdä suoraan nykyisellä AW2 inkarnaatiolla ilman muutoksia. Samoiten molempien pelien lore ja maailmat sekä brändi ovat olemassa, helpompi laajentaa olemassa olevaa kuin luoda tyhjästä täysin uusi kokonaisuus.

Kestleriä en sijoittaisi vielä mihinkään, aivan liian aikaista. Samoiten uudet MP:t, Alex Caseyt, AW3:t, Control 3:t, QB 2:t jättäisin myös sinne 2030 hömpötyksiksi.

24 tykkäystä