Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Itselle tulee taas mieleen, kun esim. itsellä oli marras-joulukuun sähköt vielä vanhojen hyvien aikojen sopparilla (4,79 c), mutta sitten taas tammi-huhtikuussa on 10 % alv-alennettunakin luvassa 5x kalliimpi (24,81 c) sähkö, niin saako siihen sitten mitään tukea :smiley: Noh, vähennetään tarvittaessa muusta kulutuksesta. Varmaan tulee myös tuplakusetuksena oikein leuto talvi :stuck_out_tongue:

3 tykkäystä

Jos yhtään lohduttaa, suhteuta. On hyvä vertailla EU-maita. Suomi on niitä kaikista vähiten energiatukia maksavia maita. Eipä ole oppositio tästä Marinin hallitusta kehunut. Jos Suomessa olisi oikeasti vasemmistohallitus, olisi hyvinvointiyhteiskuntaa tuettu 7000 miljoonaa euroa enemmän. Se nimittäin on summa, joka pitäisi lainata, jos Suomi tukisi yhtä paljon kuin Kreikka suhteessa bruttokansantuotteeseen (bkt).

Voi ei, koko muu Eurooppa elvyttää taloutta omin ja EU-varoin, mutta meillä kilpaillaan, kuka keksii isompia leikkauksia valtion menoihin ja isoimpia heikennyksiä köyhän keskiluokan elämän edellytyksiin. Köyhät kyykkyyn, sanottiin ennen. Nyt laitetaan köyhät firmat kyykkyyn, kun nykyinen hallitus leikkaa jo tällä energiatukipihiydellään 7 000 miljoonaa euroa kansalaisten ostovoimaa eli firmojen liikevaihtoa.

Meillä menee 0,5 % bkt:sta energiatukiin, kuin Kreikalla 3,5 % bkt:sta. (ulkomuistista luvut, tarkista luvut Jan Hurrin Iltasanomien (IS) artikkelista 'Kommentti: Suomen energiatuet - - " Löytyy IS:n hakukoneella.

8 tykkäystä

Suomessa eletään edelleen 1990-luvun haamujen vallassa ja kuvitelmissa että säästää pitää. No joo, tottakai pitää. Mutta jospa sopeutetaan säästöt samalle tasolle muiden EU maiden kanssa. Otetaan vaikka se malli vaihteeksi näistä etelä-euroopan valtioista ja aletaan säästää siten että kansalaiset saavat 100% veronpalautuksen energiaremonteista Italian malliin.

6 tykkäystä

Joo itsekin laitoin 30k kiinni remonttiin jotta pääsin maalämpöön. Nyt ei tule tukia niin sama olisi ollut pitää vain suoraa sähköä ja antaa valtion maksaa erotus…

14 tykkäystä

Onnittelut hyvästä investoinnista. Jos asunto on jotensakin hyvällä asuinaleella niin tuo investointi nostaa asunnon arvoa sekä tuottaa “osinkoja” säästöjen muodossa. Minusta valtion pitäisi käyttää keppiä kovimpien suorasähkölämmittäjien patistamiseksi investoimaan.

5 tykkäystä

Heikompiosaisten tukeminen on vahvimpien tehtävä :+1: Lohdutuksena muutama muukin hyvinvointiyhteiskunnan tarjoama turvaverkko:

  • Ansiosidonnainen työttömyyskorvaus tulee tekemättä mitään. Riittää että joskus oli töissä.
  • Peruskoulutus on ilmainen.
  • Perusterveydenhuolto on ilmainen (tai pitäisi olla).
9 tykkäystä

Tätä ei olla taidettu vielä kertoa? En lähtisi nyt vaihtamaan yhtiötä varsinkin jos on saamassa isoja korvauksia, sillä ihan hyvin voi jäädä tyhjä arpa käteen. Sen verran sekavaa on.

3 tykkäystä

En suinkaan kritisoinut hyvinvointiyhteiskuntaa tai heikompien tukemista, vaan sitä miten tyhmästi näitä tukia jaetaan. Nämä “laiskat ja saamattomat” kun ovat heikompiosaisia ihan oman toimettomuutensa kautta, jolloin heitä ei tarvitsisi erikseen paapoa. Iso osa tämän lisätuen saajista ei myöskään ole millään tasolla “heikompiosaisia”, vaan pörssisähkösopparin ja isoja mökkejä/huviloita omistavia, jotka eivät vain ole vaivautuneet tekemään asioille mitään. Näiden sähköjä me muut sitten maksellaan, omien energiaremonttien ja polttopuiden ohella.

Ei se ansiosidonnainenkaan ole työssäkäyvien palkkaa isompi, eikä viime tingassa lentolippunsa ostaneille anneta bisnesluokan lippuja puoleen hintaan. Jos näin olisi, niin työmarkkinat ja lentoliiketoiminta olisivat melko huonoissa kantimissa. Nyt energiatalkoilta sahataan samaan tapaan pohjaa pois.

Edit: viestini voisi varmaan olla politiikkaketjussakin, mutta liittyy aika suoraan myös sähkösopimuksiin ja niistä maksettaviin euroihin.

Lisätään vielä, että kallista (tai edes “järkevän suuruista” 20 sentin) kiinteää 24kk sopparia ei varmastikaan kannata enää ottaa, vaan pitää rauhassa se pörssihintainen sopimus, kun riskiä saa (oletettavasti jatkossakin) rajattua valtion kassan avulla.

11 tykkäystä

Ei taida tuollainen perustarve kuten sähkö joka käytännössä tuen saajille on lämmitys, vertautua mitenkään bisneslippujen tai muidenkaan tuotteiden alennuksiin.

Niille joiden sopparit päättyivät syksyllä on vain huonoja vaihtoehtoja. En mitenkään ymmärrä miksi kannattaisi ihmisten elämää kurjistaa Putinin sodan takia Suomessa kohtuuttomasti, jos ei kerran ole pakko. Ja ei ne insentiivit säästämiseen ole hävinneet, kun kukaan ei tiedä miten tuki toteutetaan ja paljonko sitä käytännössä saa. Ja vaikka saisikin, on tuo silti aika rapsakanhintaista.

Jestas sitä meteliä, jos samanlaiset korotukset olisivat tulleet kaukolämpöön? Miksi niitäkään pitäisi tällaisessa poikkeustilanteessa kenenkään kestää?

2 tykkäystä

Olet oikeassa, että kukaan ei varmasti ala tuhlaamaan sähköä tuen myötä, se olisi sekä edelleen kallista että yleisesti dick move. Kuitenkin omalla kohdallani motivaatio äärimmäiseen säästämiseen katosi samantien kun tuet julkaistiin. Nyt käytän sähköä säästeliäästi mutta elintasosta tinkimättä, eli en aio enää heräillä yöllä pyykkikoneen linkoukseen, jättää saunomatta silloin kun oikeasti haluan tai olla kylmyyden vuoksi kurkku karheana aamuisin jne. Tällainen, että minä pienessä asunnossani kärvistelen kehitysmaaolosuhteissa ja samalla korkeatuloisimpien autotallinlämmitystä tuetaan, tuntuu jälkikäteen tyhmältä valinnalta. Ylisäästäminen on myös taloudellisesti nyt heikosti insentivoitua, koska ei ikinä tiedä minkä kulutuksen perusteella seuraavat tukipaketit tulevat ja pieni kulutus voi kostautua jatkossa.

20 tykkäystä

Vähän ennen joulua tein kilpailutusmielessä sähkösopimuksen uuden yhtiön kanssa. Tänään alkoi uusi soppari, ei otettu vanhasta yhteyttä :smile: Ei se näköjään aina toimi…

Suomalaisten säästäminen vaikuttaisi silti jatkuvan:

1 tykkäys

Tällä voi olla vaikutusta Suomen sähkösoppareihin.

Lainaus Moneywalkerin viestistä muussa ketjussa.

5 tykkäystä

Taitaa jo näkyä:

Sähköfutuurit 2023 – Sähkön hintaennuste (vertaa-kilpailuttajat.fi)

3 tykkäystä

Jännästi ei vielä yhdessäkään tarjolla olevista ole näkynyt. Ylöspäin mennessä homma kyllä toimi.

Pohjois-Karjalan Sähkön toistaiseksi voimassa oleva soppari, joka laskee hinnan suoraan futuurien ja pienen preemion perusteella seuraavalle kuulle aina 15. päivä on myös ihan hyvä mittari suunnasta, jos ei jaksa futuureita ihmetellä. Jotka kyllä laskevat kuin lehmän häntä.

8 tykkäystä

Suomen aluehinnat ml alvit yms laskusuunnassa.
Toki kun muistetaan että 1998-2020 kunkin vuoden keskihinta vajaat 5c/kWh parin sentin vaihtelulla niin ovathan nuo korkeita hintoja.
Mutta suunta oikea ja jos markkina toimisi niin noita futuurihintoja pitäisi alkaa asiakkaillekin olla tarjolla

7 tykkäystä

Kun tavoite ei ole voitto, vaan voiton maksimointi, ei kuluttajahintaa voi tietenkään alentaa ennen, kuin valtio ensin lupaa sähköfirmoille kunnon korvaukset menetetyistä laskennoiduista tuotoista.

Lasken-noiduista? Ei kun lasken-noidutuista tuotoista.

Kyllä ne sähköfirmoissa niin tykkää Juurikin kommenteista! :kiss:

7 tykkäystä

Yritykselläni menee sähköä n.25000kWh vuodessa ja pian päättyvä sähkösopimuksen hinta on 0,09 snt/ kWh.Liikkeeni on isommassa kiinteistössä missä toimii useampi yritys ja nyt on ongelmana tehdä uusi sähkösopimus koska kaikkien edullisimpien kulutus on rajattu enintään 100000kWh vuodessa ja tässä kiinteistössä kokonais kulutus menee nykyään roimasti sen yli.Se että onko pörssisähkö ainut vaihtoehto pelottaa kyllä kun työaika täytyy olla 07.00-16.00 välillä asiakaspalvelun takia ja ilmeisesti pörssisähkön hinta on silloin kalleinta.

4 tykkäystä

Onko mahdollista tehdä esim. 3 kk tai 4 kk soppari sähköfirman A kanssa ja sitten vaihtaa sähköfirmaan B, ja sitten taas joko A:han tai C:hen?

Tai purkaa soppari sopivassa kohtaa, maksaa sakko, ja tehdä toinen soppari. Toki pitää laskea onko se kannattavampaa kuin pörssisähkö, joka on nyt ollut jo pitkään siinä 9 - 14 c pinnassa.

Toivottavasti tämän sähköhärdellin lopputuloksena saadaan jokin EU-laajuinen sähkömarkkina, niin voi ostaa halvan sähkösopparin vaikka Ranskasta tai mistä saakaan kullakin hetkellä.

1 tykkäys

Etelä Euroopassa on totutusti ollut reilusti kalliimpaa sähkö mitä täällä meillä joten tuollaisella markkinalla ei välttämättä olisi täällä hintoja laskevaa vaikutusta… Toisaalta sähkömarkkinat ovat jo pitkään olleet yhdistyneet siirtoyhteyksien sallimissa rajoissa ja näin spot hinta muodostuu markkinoilla. spot hinnalla taas voivat kuluttajatkin sähkönsä halutessaan ostaa.

1 tykkäys