Sijoitusstrategiasi

Ei mitään järkeä sijoittaa juuri tasolla oleviin firmoihin JOS itsestä tietää ettei pää kestä kovia heiluntoja lapussa ja luultavasti vuosien odottamista eikä mitään takuita tuleeko enivei floppi. Itse tosiaan mainitsit ettei ole sinun juttu nämä niin tosiaan parempi vaikka laittaa se lotto. :slight_smile:

1 tykkäys

Luulen Saarion tarkoittaneen tällä -10% 1-5 vuoden tuottoa.
Dipit on asia erikseen.
Jos olisit ostanut ennen koronadippiä ja noudattanut tarkasti tuota -10% sääntöä, niin vuoden 2020 tuotto olisi todennäköisesti ollut todella reilusti negatiivinen.
Kannattanee siis varata ainakin se yksi vuosi aikaa (X) osakkeelle.

Edit.

Tämä ei ole sijoitussuositus:

Voit soveltaa tuota -10% myös toiseen suuntaan.
Esim. Jos yritys ei ole tuottanut sinulle vaikka 1vuodessa 5%(osingot mukaan lukien), niin harkitse yrityksen myyntiä. Muista kuitenkin tarkistaa tulevaisuudennäkymät ennen myyntiä.

1 tykkäys

"
Ihmisen tekemät virheet välttääkseen voisi tarvittaessa päättää, että osto-/myyntikohteet arvotaan joillain kriteereillä, jottei tule tehtyä tyhmempiä ostoja kuin markkina keskimäärin.
"

Tutkimusten mukaan yli 70% yrityksistä tuottaa indeksiä vähemmän ja alle 30% tuottaa(nousee) indeksiä enemmän. Eli arpomalla tulee automaattisesti indeksiä selvästi alempi tuotto. Jos ei osu joku niistä muutamista kovimmin nousevista jää tuotto alhaiseksi, jopa negatiiviseksi. Medaanipörssiyritys jenkeissä tuottaa 1.5% vuodessa keskimäärin.

2 tykkäystä

Hyviä pointteja. Ihannetilannehan olisi se että yrityksiin perehtyy ja osaa tehdä rationaalisia päätöksiä mutta ainakin oma kokemus viime kesältä oli se että aloittaessa, vaikka miten surffasin iltaisin pitkään Inderesiä ja raportteja, olihan se ymmärrys aivan pinnan raapaisua. AOT:n 1% kaupankäyntikulujen turvin aloin ostamaan kiinnostavia tai foorumin suosimia lappuja ja seurailin joitain viikkoja tai kuukausia miten ne kehittyy. Joissain tikanheitto onnistui hyvin ja sitä mukaa kun en nousivat, tein pieniä lisäyksiä. Mutta sitten jotkut laput lähti eri suuntaan niin poistin ne aika nopeasti. Toki siellä oli joitain “turhiakin” myyntejä mutta huomasin että omaan pääkoppaan tuo oli toimiva malli.

Kun salkkuun alkoi kertymään turvamarginaalia, päätin hieman lisätä riskitasoa ja yrittää kasvattaa alkupääomaa vielä tässä härkämarkkinassa. Toistaiseksi se on kannattanut mutta silti huomaan että jatkossa mun kannattaa keskittyä hieman tylsempiin osakkeisiin.

3 tykkäystä

Tämä on minusta erittäin tärkeä huomio. Mikä on riskipreemio? Mikä on osakemarkkinoiden tuotto? Riskittömien korkojen ollessa nollassa rahat siirtyvät riskisempiin omaisuuslajeihin, kuten high-yield roskalainoihin ja osakkeisiin. Näillä pyritään korvaamaan riskittömien vaihtoehtojen kuihtuvia tuottoja. Yleinen käsitys on, että 5 % osakkeista on ihan hyvä kun pankkitililtä ei saa mitään. Sehän on kuin ilmaista rahaa.

Otetaan kuitenkin nämä high-yield lainat esimerkiksi. Vakuudeton kulutusluotto kuluttajalle. 10 % korko. Kuka ottaa tämän lainan? Se, jonka luottokortti on jo tapissa, koska luottokortin käyttäminen on paljon helpompaa kuin lainan hakeminen. Luottokorttiin on haettu jo saldon nostoa, jota pankki ei ole enää myöntänyt. Siispä kuluttajan katse on kääntynyt kulutusluottoihin. Järkevä kuluttaja ei ota korkeakorkoista lainaa, joten tämän kuluttajan taloudenhallinta on retuperällä. Hänellä ei ole myöskään antaa mitään arvokasta omaisuutta vakuudeksi, jolla voisi laskea velan hintaa. Positiivisena reunaehtona voi pitää, että kuluttajan työllisyystilanne on nyt hyvä. Hänelle markkinoidaan lainaa lupauksella että päätös tulee minuutissa eikä mitään entisiä velkoja kysellä. Laina saadaan, se kulutetaan ja sitten kaikki romahtaa. Maksurästejä tulee niin paljon ettei karhukirjeitä edes tee mieli avata. Samaa roskaa se kaikki on, eikä rahaa ole ollenkaan. Tuomioistuimessa vuosien päästä henkilö julistetaan varattomaksi, velkoja lyhennetään jonkun aikaa ja loput annetaan anteeksi.

Nyt kun olen maalannut tällaisen kuvan, onko tuo 10 % korko kulutusluottoon sijoittavalle ilmaista rahaa?

Jos markkinat ovat tehokkaat, portfolioteorian mukaan tuottoa voi kasvattaa vain riskiä kasvattamalla. Osake kimpoaa hurjaa vauhtia kuopasta pinnalle, koska se oli joku tappiollinen velkasaneerauskandidaatti ja keskuspankit lupasivat että pidetään nämäkin pystyssä. Tuotto on vain korvaus riskistä. Kun tuotosta vähentää riskin, päädytään odotusarvoisesti nollaan. Negatiivisen tapahtuman piti tapahtua, mutta se ei tapahtunutkaan, joten sijoittaja tienasi rahaa. Yhtiöstä piti tulla maailman valtias, mutta liiketoiminta kehittyikin vain keskikokoiseksi yhtiöksi. Sijoittaja kärsi tappion. Osakemarkkinoilla alfa on erotus odotusten ja toteutuneen välillä.

Jotta sijoitusmarkkinoilla voisi menestyä, hankinnan pitäisi perustua johonkin seikkaan, joka on sekä pysyvä (kutsutaan tätä kilpailueduksi) että piilossa muilta sijoittajilta. Olisi naurettavan helppoa vain ostaa Amazonia, Applea, Microsoftia ja muita hyvänä pidettyjä yhtiöitä jos pelkällä hyvään yhtiöön sijoittamisella rikastuisi. Hyvyys on jo hinnoissa. Sijoittajan hybris saa uskomaan että on helpompaa tehdä Warren Buffettin työ kuin Bill Gatesin työ.

Mutta osakemarkkinathan ovat historiallisesti tuottaneet 6-8 %? Peräpeiliin katsomisessa on se ongelma, että peräpeili on kirkas ja tuulilasi sumuinen. Kaikista mahdollisista kehityskuluista valikoitui se jonka me tunnemme. Siksi on turha sanoa että hevoskärryjen Yhdysvallat on hyvä sijoituskohde. Miksi se, eikä Puola, Brasilia, Venäjä tai Kiina?

Jotta kurssitaso kestäisi, kurssitason oikeuttavien reunaehtojen pitäisi kestää. Keskuspankit pitävät ikuisesti korot nollassa ja pumppaavat markkinoille satoja miljardeja koska wealth effect on se inflaatiota aiheuttava tekijä. 10 vuoden rahapolitiikan evidenssi osoittaa ettei näin ole, mutta keskuspankkien pitäisi silti jääräpäisesti pitää strategiansa ennallaan. Kun rahapolitiikka joskus muuttuu, entiseen ei ole paluuta. Samaan jokeen ei voi astua kahdesti.

13 tykkäystä

Tätä ketjua on tullut jo luettua pitemmän aikaa ja ollut mielenkiintoista lueskella erillaisista strategioista ja jotain uutta on tullut myös itse opittua tässä vuosien varrella, kiitoksia tästä!

Sijoitusstragia? Mikä se semmoinen on?

Nyt täytyy sanoa rehellisesti, että en ole omaa sijoitustrategiaa päivitellyt vuosiin, mutta silti se on hitaasti kehittynyt jossain takaraivon perällä. Asioita kun käy vuosia läpi, niin ne alkavat tulemaan hiljalleen selkärangasta, mutta kyllä mä silti suosittelen jokaista kirjoittamaan asioita ylös. En tiedä muista, mutta ainakin omat aivoni ainakin tuntuu välillä unohtavan jotain “sääntöjä” sijoittamisesta ja yleensä ne päätökset eivät ole olleet silloin hyviä.

Huom!

Näkemykset ovat omiani ja kommenttini eivät kohdistu keneenkään aikaisempaan postaukseen. Ne liittyvät täysin omaan tekemiseeni ja ovat tarkoitettu vain muistiinpanoksi itselleni.

1.) Osta kun löydät edullisia ja laadukkaita yhtiöitä ja älä yritä ajoittaa ostoja. Älä myöskään yritä ajoittaa markkinaa kun et osaa sitä tehdä. Kaikki aikaisemmat yrityksesi ajoittamisesta ovat kusseet tähän mennessä, joten älä oleta pystyväsi tekemään tätä jatkossakaan.

2.) Tavoite on pitää yhtiöitä salkussa “ikuisesti”, mutta tavoittele vähintään 3-5 vuoden aikaväliä. Älä yritä tradettaa kun vastassa on aina itseäsi fiksumpia ja et osaa sitä tehdä. Älä pelaa kilpaa pelejä, jossa et ole hyvä.

3.) Jos nyt jostain syystä haluat yrittää jälleen traidaamista, niin rajoita kohteet sellaisiin yritykseen, jotka maksaa osinkoa ja jotka voi tarvittaessa jättää pitkään pitoon. Lähes jokainen tähän mennessä tehty tradetus on mennyt enemmän tai vähemmän vihkoon, niin mieti nyt edes backup plan valmiiksi jos haluat lyödä taas päätä seinään.

4.) Lue ja käy läpi jokainen vuosiraportti ja osavuosikatsaukset yhtiöistä jota omistat. Tee omat päätelmät ja älä luota keneenkään. Lauma ei aina kulje oikeaa polkua ja yksinäiselle sudelle voi avautua aivan uusia mahdollisuuksia. Yleensä ne mahdollisuudet löytyy sieltä, josta muut eivät halua penkoa.

5.) Älä pidä kaikkia munia samassa korissa. Älä myöskään hajauta liikaa, sillä silloin parempi olisi lyödä vain rahat indeksirahastoihin. 15-30 firmaa on ok, jos vain aikaa riittää kaikkien seuraamiseen. Vanhat opit max 10 firmasta voit unohtaa kun tiedonsaanti on nykyään ihan eri tasolla kuin viime vuosituhannella.

6.) Pidä käteistä sivussa vähintään sen verran, jota arvioit tarvitsevasi seuraavan 12-24kk aikana. Kun laitat rahaa kiinni pörssiin, niin asennoidu siihen siten, että tätä rahaa ei ole enää käytössäsi. Kun pääset eroon tästä harhakuvasta, että olet menettämässä rahaa kun kurssit tulee alas, niin mieli on avoimempi uusien mahdollisuuksien suhteen kun focus ei ole siinä laskevassa kurssissa. Montako mahdollisuutta missasit korona montussa tästä syystä kun naama oli kiinni laskevissa kursseissa?

7.) Käytä stop lossia vain silloin jos olet aikeissasi myydä tai ostaa jotain. Turhan stop lossin käytöstä hyötyy vain välittäjä. Ihan turhaa hifistelyä koko stop loss jos yhtiön myyntiin ei ole ole mitään syytä. (Katso kohta 2. ja 6.) Jos kurssit tulee isosti alas, niin se stop loss ei auta mitään ja kun sijoitushorisontti on vuosia eteenpäin, niin kyllä se kurssi sieltä palautuu kun yritys jatkaa tasaista suorittamista.

8.) Osta vain yrityksiä, joidenka bisnessmallin ymmärrät ja pystyt hankimaan niistä tietoa. Ei tarvitse osua jokaiseen palloon. Se riittää, että osut niihin mihin lyöt. Älä mene huutoihin! Äläkä pelaa senttipeliä kun teet ostoksia öhm Sampo toimeksianto 22,4€ korona montussa! (22,6€ olisit nyt Sammon omista jos olisit jättänyt turhan senttipelin pois)

9.) Sellaista määritelmää ei ole olemassa kuin “easy money” ja jos joku tälläistä väittää, niin kohde on todennäköisesti kusetus, hyvin riskinen tai ne henkilöt ei tiedä mistä ne puhuu. Tee aina oma arvonmääritys!

10.) Jos olisit fiksu, niin hajauttaisit osan salkustasi muihin sijoitusluokkiin ja indeksirahastoihin. Kun kuitenkin omaat jotain autistisia piirteitä ja tykkäät käännellä kiviä, niin täyspaino suorissa osakkeissa on ihan ok! Keskity siihen missä olet hyvä ja asuntosijoittamisestä sä tiedät yhtä paljon kuin kala tulenteosta tai sosiaalidemokraatti rahanteosta.

11.) Pidä käteistä ja älä laske 12-24kk käteiskassaa mukaan koska tarvitset sen elämiseen “pahanpäivän” varalle. Tavoittele vähintään 10% käteisen osuusta salkusta, mutta älä anna tämän olla esteenä hyville ostokohteille. Sijoita osingot uudelleen, mutta vältä se yleinen harha et nämä osingot pitäisi sijoittaa samaan yhtiöön.

12.) Älä myy parhaita osakkeitasi! Unohda salkun painotusten hallinta ja anna sen QT nousta vaikka 80% painoon salkusta jos firma vain jatkaa kasvua, näkymät on erinomaiset ja tekee sen mitä lupaa. (esimerkki) Murehdi tästä asiasta vasta sitten kun olet ottamassa vipua käyttöön. Hyviin uutisiin ei kannata myydä ja lähes kaikki laput jotka olet aikaisemmin myynyt korkean painotuksen takia ovat nousseet sen jälkeen satoja prosentteja. Osta lisää muita osakkeita, niin kyllä se QT painokin sieltä ehkä joskus laskee.

13.) Älä anna verosuunnittelun vaikuttaa sijoituspäätöksiin! Tappioita on vuosia aikaa säädellä ja hyviä firmoja ei kannata myydä verotuksellisista syistä! Muista case Remedy @ 12€!

14.) Älä käytä vipua jos ei sen käyttö ole oikeasti järkevää. Nykyisillä yleisillä arvostuskertoimilla se ei ole järkevää. Arvoi vivun käyttö uudelleen vasta isomman romahduksen jälkeen ja korjaa painotukset ennen sitä, öhm QT.

15.) Vaikka salkun painotuksien hallinta on unohdettu, niin älä unohda salkunhoitoa! Arvioi tuottopotenttiaali ja älä rakastu osakkeisiin.

16.) Jos yritys ei tee mitä lupaa tai sijoituspäätökseen johtaneet asiat eivät ole enää voimassa, MYY! Olet jo jättänyt ihan tarpeeksi monta kertaa näitä paskoja firmoja roikkumaan toivon varaan, jotka eivät ole pitäneet lupauksia ja näistä ainoastaan Nokia on toistaiseksi kääntynyt. Toivo ei ole hyvä strategia!

17.) Pyri sijoitamaan vain yrityksiin, jotka tekevät bisnestä kansainvälisesti. Näin voit unohtaa höpötykset siitä, että pitäisi hajauttaa maantieteellisesti eri pörsseihin. Globaalia bisnestä tekeville firmoille avautuu myös eri tavalla mahdollisuuksia kuin vain kotimaassa toimivien yrityksien. Älä kuitenkaan sulje silmiä näiltä yrityksiltä, sillä aina välillä voi löytyä edullisia kohteita myös vain kotimaassa toimivista yrityksistä.

18.) Kasvu, arvo, osinko, laatu, monentum jne. älä lokeroidu vaan ole kaikkiruokainen! Mitä paremmin ymmärrät näitä eri haaroja, niin sitä paremmin ymmärrät kokonaisuuden.

19.) Kasvuyrityksissä keskity siihen, että onko kasvu kestävällä pohjalla ja taloudellisesti vakaalla pohjalla. Arvoyrityksissä yritä ottaa numerot haltuun, vaikka ne vaikeita välillä onkin. Kyseenalaista kaikki, varsinkin analyytikkojen laskelmat!:wink: Laadukkaissa yrityksissä selvitä mikä on se vallihauta ja miksi joku muu ei voisi tehdä samaa. Osinkoa on mukava saada, mutta älä laske sijoituspäätöksiä sen varaan ja vaadi kasvua myös osinkoa maksavilta yrityksiltä. Kasvusta se kasvava osinko tulee ja jos ei tule, niin hankkiudu eroon tälläisistä yrityksistä. Momenttum sijoittaminen hmm. avaa reddit. Muista, että hyvistäkään yhtiöistä ei kannata maksaa liikaa ja vältä FOMO huutelua!

20.) Älä lopeta kivien kääntelyä ja ole nälkäinen! Vaikka olisit jossain firmassa syvemmällä kuin suurin osa sijoittajista, niin aina löytyy joku joka tietää enemmän kuin sinä. Kuuntele mitä fiksummilla on sanottavaa ja tee omat johtopäätökset. Älä räksytä niin kuin luulisit tietäväsi kaikesta kaiken.

21.) Älä anna kusen nousta päähän vaikka nyt on lyöty Mr. Indeksiä selvin numeroin. Tämä on ollut mahdollista kun olet tehnyt enemmän hyviä kuin huonoja päätöksiä 2-5 vuotta sitten, mutta jos nyt et ole nälkäinen ja jatka kivien kääntämistä, niin seuraavan 2-5 vuoden kuluttua toivot olevasi indeksisijoittaja.

22.) Unohda vuositavoitteet, sillä et ole mikään rahastonhoitaja ja sillä ei ole mitään merkitystä. Unohda ylimääräinen numeroiden pyörittely ja Excelin täyttäminen. Keskity siihen isoon kuvaan ja miltä yhtiö näyttää +5 vuoden kuluttua. Menneisyys ei ole tae tulevaisuudesta. Kun et omista lasipalloa, niin näkemyksen muodostamiseen tulee käännellä enemmän kiviä. Arvioi tuottotavoitteet +5 vuoden aikavälille.

23.) Johdannaiset, cryptot jne. voit unohtaa. Mene sinne kasinolle pelaamaan jos haluat hävitä rahaa. Ne piirtää, jolla on liitua ja taitoa!

24.) Pyri etsimään yrityksiä eri markkinoilta, mutta älä pakota itseäsi ostamaan osakkeita eri pörsseistä vain maantieteellisen hajautuksen perusteella. Varmista, että pystyt hankkimaan yrityksestä luotettavaa tietoa jatkossakin ennen sijoituspäätöstä.

25.) Jos et pysty luottamaan yrityksen johtoon MYY! Jos yritys muuttaa strategiaa, minkä järkevyydestä et ole samaa mieltä MYY! Miten on omasta mielestäni mennyt nämä sijoituskohteet, jossa et ole noudattanut tätä sääntöä? Vihkoonhan ne on mennyt!

26.) Älä anna markkinanheilunnan vaikuttaa osto & myynti päätöksiin. Arvioi vasta -30% jälkeen, että onko jonkin laskeneen osakkeen lisääminen järkevää ja opettele ostamaan nouseviin kursseihin! öhm Harvia.

27.) Seuraa yhtiötä ja unohda pörssikurssit. Lyhyenvälin kurssimuutoksilla ei ole mitään merkitystä kun target on +5 vuotta. Turhaa ajan haaskaamista seurata jotain kurssimuutoksia ja lueskella siitä kymmeniä sivuja jostain kauppalehden foorumilta, miksi joku Nokia nousi/laski tänään 5%.

28.) Unohda höpötykset TA:sta ja sen perusteella ostojen tai myyntien ajoittamisesta. Kaikki kunnia niille, jotka tätä osaa tehdä. Uskon myös siihen, että TA toimii ainoastaan siksi, että tarpeeksi moni sijoittajista & traidaajista tekee sijoituspäätöksiä tämän perusteella. Mä en osaa pelata tätä peliä, joten keskityn omiin peleihini. Vaikka tykkään moninpeleistä ja olen Esporttia pelannut ihan Euroopan kärkitasolla joskus edellisessä elämässäni, niin tässä pelissä suosin solo pelaamista. Lepikkö jos luet tätä, Peace!

29.) Jos olisin ollut fiksu, niin olisin kiteyttänyt kaikki edellä mainitut 28 kohtaa Warren Buffetin lainaukseen “Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1”.

30.) Aseta rajapyykkejä omistamillesi yhtiöille, so there my alias comes from, and I keep continuing to up roaming from the new milestones. :slight_smile:

127 tykkäystä

1.) Osta kun löydät edullisia ja laadukkaita yhtiöitä ja älä yritä ajoittaa ostoja. Älä myöskään yritä ajoittaa markkinaa
*26.) Älä anna markkinanheilunnan vaikuttaa osto & myynti päätöksiin. *
28.) Unohda höpötykset TA:sta ja sen perusteella ostojen tai myyntien ajoittamisesta.
22.) Unohda vuositavoitteet, sillä et ole mikään rahastonhoitaja ja sillä ei ole mitään merkitystä. Unohda ylimääräinen numeroiden pyörittely ja Excelin täyttäminen.

Näihin muutama kommentti oman strategiani ja kokemusten näkökulmasta. Lähtökohtana itselläni on B&H strategia sekä jatkuva osakesäästäminen (ei siis treidaaminen).

Väittäisin että jatkuvat ostot kannattaa painottaa hetkiin jolloin volatiliteetti on suurta. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla äärimmäistä tyyliin koronakuoppa, vaan kannattaa seurata esim 12kk perspektiivillä volatiliteetin kehittymistä (+mahdollisia muita parametreja), tietysti excelissä :face_with_monocle:. Oman kokemuksen mukaan näin pystyy lisämään osakepainoa nousutrendissä varsin hyvällä tuotto/riskisuhteella.

Kerrytät siis kässikassaa silloin kun markkinoilla on pahaenteisen tyyntä - kuten nyt - ja palaat ostolaidalle kun taas hieman myrskyää 12kk perspektiivillä. Myrskysäällä lisääminenhän on siitä hyödyllistä, että silloin pystyy erottamaan mitkä yhtiöt tuntuu sietävän juuri sillä hetkellä markkinoiden myrskyä parhaiten (sen lisäksi että ovat silloin kohtuullisesti hinnoiteltuja). Tämä on keskeinen osa omaa ostostrategiaa.

Vuositavoitteista sen verran, että on hyödyllistä seurata excelissä :face_with_monocle: annualisoidun kokonaistuoton kehittymistä sijoitusajalta. Oikeastaan mitään muuta ei tarvitsekaan seurata - haluat vain että tietty vähimmäistavoite täyttyy, muulla ei juuri merkitystä.

Esim oma tavoitteeni on ollut saavuttaa annualisoitu ROI >7%.Tällä hetkellä oma annualisoitu ROI >12%, ja mikäs sen hienompaa. Tosin tuosta se melko varmasti tulee laskemaan jatkossa, mutta omien tavoitteiden kannalta ei suurta huolta niin kauan kuin se pysyy 7% paremmalla puolella. Eli käsien päällä voi istuskella aika rauhallisena seuraavassakin myrskyssä, välillä omistuksia lisäillen.

10 tykkäystä

Hei bew,

En kiistä sitä, että strategiassasi ei olisi järkeä, mutta yksinkertaisena kaverina haluan pitää asiat yksinkertaisena.

Tietenkin pyrin käteiskassalla ja mahdollisesti myös vivulla hyödyntämään muutoksia markkinalla jos isommin lasketellaan, mutta lähtökohtaisesti en halua antaa sen vaikuttaa sijoituspäätöksiini.

En koe, että osaisin arvioida markkinoiden muutoksia ja olen todennut hyväksi tavaksi ostaa hyviä yrityksiä silloin kun löydän niitä ja ne tuntuu edullisilta. Yleensä aina olen missannut nämä ostot jos olen jäänyt odottamaan, että kurssi laskisi haluamaani hintaan.

Itse en koe, että vuositavoitteiden kirjaamisesta on hyötyä itselleni. Toki asetan yhtiöille tavoitteita, (milestoneja) johon haluan niiden pääsevän tiettyyn ajankohtaan mennessä, mutta mulle on lopulta se ja sama onko se yhtiön arvo noussut tavoitteeseen X sen vuoden aikana vai ei. Itselle on pääasia se, että yritys tekee sen mitä lupaa ja näkyvät ovat hyvät tuleville vuosille. Kyllä se kurssi seuraa sieltä perässä ennemmin tai myöhemmin jos yritys tekee oikeita asioita vuodesta toiseen.

“People calulate too much and think too little.” - Charlie Munger

11 tykkäystä

mulla on 90% salkun ydin jenkeissä tosi tutuissa nimissä. loppuosa on varattu inderesin tuleville compaundereille. näissä nykyisissä qt revenio jne en ole. mutta jos tulevaisuudessa löytävät. jos ei niin ei. tässä muuten omasta mielestäni inderesin suurin lisäarvo sijoittajille tuleekin.

1 tykkäys

Hyvä kysymys. Tietysti Liisa, koska osakkeilla kaupankäynti ei tuota mitään lisäarvoa. Se on nollasummapeli ennen kuluja ja veroja. Tulkintani Berkshiren kaltaisista sijoitusyhtiöistä on se, että yhtiön johto on onnistunut ostamaan bisneksiä, joiden oma liiketoiminta on tuottanut omistajilleen sen tuoton jonka he ovat pitkällä aikavälillä saaneet. Siis se omistaako tämä tai tuo taho firman ei tuo mitään arvoa. Poikkeuksena teolliset omistajat, jotka pystyvät joissain tapauksissa saamaan synergiaetuja. Näitä voivat olla esimerkiksi hyvien käytäntöjen jakaminen tai yhteiset hankintasopimukset.

Tavalliset yhtiöt laajenevat omia liiketoimintojaan kehittämällä tai franchising-pohjaisesti. Sitten pörssissä on paljon sellaisia yhtiöitä, jotka ovat jo saavuttaneet markkinoiden saturaatiopisteen nykyisillä liiketoiminnoillaan ja jotka laajentuvat vain yritysostoilla. Miten nämä pitäisi hinnoitella? Osakkeeen reilu arvo on yksinkertaisesti sen tulevat riskikorjatut kassavirrat diskontattuna nykyarvoon. Markkinoilla on kuitenkin liiketoimintoja jotka arvotetaan aivan erilaisilla tuottovaatimuksilla toisiinsa nähden, eikä näitä voi palauttaa liiketoimintojen ennustettavuuteen, riskiin tai kasvuun.

Jos miljardööri tilaa kellon ja maksaa kellosta 100 000 euroa kellosepälle, onko kyseinen kello 100 000 euron arvoinen? Kelloon viitataan tästä lähin sadan tonnin kellona. Se herättää kateutta ja ihailua muissa ihmisissä. Sitä säilytetään vitriinissä. Jotkut ovat sitä mieltä että kello on enintään parin tonnin arvoinen, toiset että kellosta voisi maksaa 5 miljoonaa. Olisi moukkamaista yrittää palauttaa kellon arvoa sen materiaalien arvoon ja kellosepän työn jälkeen.

Ehkä osakkeista pitäisi ajatella kuten tästä kellosta. “Kone ei ole koskaan halpa” - se on kuin tämä kello ja yhtiön omistajat päättävät mihin hintaan ovat osakkeistaan valmiita luopumaan. Epälikvideissä yhtiöissä joissa osakkeista on vain pieni määrä vapaana voi muutama spekulantti määrittää yhtiölle sen “markkina-arvon”. Arvonmäärittäjää pörssissä kutsutaan termillä “marginal investor”. Analyytikon arvonmääritystehtävä muuttuu hölmöksi.

1 tykkäys

Mikä on myyntistrategiasi?

Usein kuulee sanottavan, että paras myyntistrategia on olla myymättä. Tämä pätee varmasti AOTlla tilanteessa, jossa on mahdollisuus lisätä sinne käteistä suht säännöllisesti ja hyödyntää siten hyviä ostopaikkoja. Mutta tilanne on eri jos käteistä ei ole vaikka vuoteen juuri irrottaa tai jos OST on jo maksimissa eikä sinne saa sijoittaa enempää. Mallisalkussahan on sama tilanne, kun sen sääntöjen mukaan käteistä ei ole saanut enää alkupanostuksen jälkeen sinne lisätä.

Olen itse hyötynyt todella paljon selkeästä ostostrategiasta mutta koen, että myyntipuolikin vaatisi jonkin selvän strategian. Myydäkö juustohöylällä tasaisesti aina, kun tietyn osakkeen tuotot ylittävät jonkin rajan? Vai miten huolehtia sopivasta käteispositiosta?

9 tykkäystä

Miksi pitäisi olla erillinen myyntistrategia?

Itse en ole kokeneimmasta päästä ja teen jatkuvasti yhä edelleen virheitä, joista pyrin oppimaan. Tärkein oppi, jonka olen saanut on se, että pidän kirjaa toimenpiteistäni.

Kun sijoitan uuteen yhtiöön, kirjaan lyhyesti miksi olen yhtiöön sijoittanut ja mitä odotan tulevaisuudelta. Kirjauksen yhteydessä merkitsen myös myyntitason, stoplossin ja sijoitusajan.

Esim. OSTO: Yhtiö X, 10€, potentiaalinen käänneyhtiö. Johto lupaa liikevaihdon kasvua ja voitollista tulosta ensi vuodesta lähtien. Tavoite: Pidä Q2/2022, MYY 20€, Kevennys 17€, stoploss 8€. Seuraa liikevaihdon kehitystä ja velkamäärää.

Kirjaan pieneen mustaan kirjaan (excel) myös myynnit ja seuraan yhtiöiden kehitystä yleensä myös myynnin jälkeen. Teinkö todella oikean ratkaisun vai en?

Välillä tilanne vain on yksinkertaisesti se, että jos jokin sijoitus mietityttää liikaa, siitä on parempi poistua.Ohessa poiminta tältä viikolta.

MYYNTI, Evolution. Tuottotavoite (100%) täyttynyt, arvostuskertoimet koholla. Markkinassa epävarmuutta, kurssi heiluu liikaa. Vaihto suurta. Tulevaisuudessa kasvu- vai arvoyhtiö? Toimialan eettiyys? Seuraavat isot jenkkiavaukset vasta ensi vuonna.

12 tykkäystä

Ostostrategia on auttanut ainakin minua sijoittamaan tavoitteellisesti hajapotkujen ja fomottamisen sijaan. Tiedän, mitä osakkeita salkkuuni haluan ja mikä on se paino, joya kullekin tavoittelen. Jos paino on saavutettu, en osta lisää edes dipistä. Mutta käteinen on lopussa ja myyntistrategiaa kun ei ole, niin iskee hirveä ahneus kun jokin osake (A) raketoi ja missään tapauksessa en kotiuta yhtään voittoja. Sitten tulee hyvä dippi toiseen osakkeeseen ja jos haluan sen hyödyntää, on myytävä A:ta, oli sen hinta mikä hyvänsä. Ei tunnu fiksulta…siksi mietin jotain perussääntöä, vaikka 5 % myynti jos osake on plussalla 50 %, kuten ne hetkellisesti saattavat olla. Näin tulisi jotain suht säännöllistä voittojen kotiutusta ja voisi hyödyntää ostostrategiaan sopivat dipit.

4 tykkäystä

Ja vielä pitäisi muistaa “Millä hinnalla” ?

1 tykkäys

No pitkään pitoon se hinta ei ole kaikkein määräävin seikka, mutta toki yritän hyödyntää dipit ja ohjeellisesti pidän tavoitteena 10-20 % turvamarginaalia ostoissa. Ja laadukkaan analyysitalon positiivista suositusta - mutta vaikka olisi “vähennä” -suositus, ostan silti jos yhtiö on sellainen, jonka haluan pitkään pitoon.

2 tykkäystä

Tuossa voisi varovainen vivun käyttö auttaa. Hyviä yhtiöitä ei siis myydä “koskaan” pelkästään käteisvarantojen kasvattamiseksi. (Ja poikkeukset vahvistaa säännön! :smiley: )

Tätä yritän itse noudattaa, ja toimii ainakin niin kauan kun vipua voi säännöllisesti lyhentää esim. palkkatuloista. Mutta vipu (gearing) ei itselläni ole kuin luokkaa muutama prosentti.
Pointtina kuitenkin on se että vipu antaa mahdollisuuden nopeisiin ostoihin ja samalla sillä voi kompensoida kulujen vaikutusta tuottoon. IMHO.

4 tykkäystä

Ostohintoihin perustuvat myyntistrategiat vievät harhaan. Kuvittele että olisit ostanut 10€ osaketta joka nousee 12 euroon. Myyt hyvillä mielin +20 % voitolla. Jos olisitkin ostanut osaketta jostain syystä 15 eurolla, pitäisit sitä hammasta purren salkussa ja olisit pettynyt tappiolla olevaan positioon. 12 euroa ei ole ollenkaan tarpeeksi, vaan haluat saada omasi takaisin! Tässä on kaksi päätöstä eli ostopäätös ja myyntipäätös. Kumpikin voi olla hyvä tai huono, eikä huonon ostopäätöksen kannata antaa vaikuttaa myyntipäätökseen. Ajatteluvirhe tunnetaan sunk cost fallacynä. Wikipedia käyttää termiä Escalation of commitment.

Yritän myydä osakkeita kun (1) tuotto-odotus riskeihin nähden muuttuu heikoksi (2) salkunhoidollisesta syystä, eli kun käteisen optioarvo näyttää paremmalta.

18 tykkäystä

Myyntistrategiasta kun on puhe, niin mulla osakkeen myynti perustuu muutamaan kriteeriin.

A) Liian rumasti tappiolla, itsellä kipuraja menee n. 15 %, ellen tiedä sen olevan jotenkin väliaikaista. Mutta mieluummin katkaisen tappiot nopeasti silloin kun on tullut tehtyä virheellinen poiminta.

B) Yhtiön tilanne muuttuu jotenkin olennaisesti.

C) Annualisoitu tuotto tipahtaa alle 10 prosenttiin.

Hyvistä lapuista pidän kiinni niin kauan kuin ylläolevat kriteerit täyttyy, yleensä vuosia.

9 tykkäystä

Tartun tähän, kun on niin yleinen käsitys että osakkeita myyvät vain heikkohermoiset jänishousut. Finanssikriisissä oli kyse siitä, ettei markkinoilla ollut mitään luottoa pankkien välillä. Pankista ei saanut enää lainaa, joten jokainen firma jolla oli erääntyviä velkoja ilman niiden kattamiseksi riittäviä rahavaroja (Quick Ratio < 1) oli lähtökohtaisesti pulassa. Huomaa miten sijoittajat puhuvat varallisuudesta. Minulla on X kappaletta Firman osakkeita joiden arvo pörssissä on Y, joten varallisuuteni on X*Y. Asunnon arvo on jotakin joka vain nousee joka vuosi. Kuka enää jaksaa nollakorkoista lainaakaan lyhentää?

Kun bullet-laina oli erääntymässä maksettavaksi finanssikriisin aikaan eikä sinulla ole rahaa, osakkeet ovat roskaa. Niiden arvo laskee vain vuosikausia eikä osingoista ole tietoakaan. Rahoittaja sanelee oman käsityksensä markkina-arvosta ja se ei tosiaan ole se mitä osakkeista maksoit. Seiniä ei voi syödä. Auttaako edes funda kun fakta on se että tämänkin firmat tehtaat menee myyntiin huutokauppaan. Kuka ne ostaa? Laman kokeneet ovat niitä jotka puhuvat taseanalyysistä, maksuvalmiudesta, kannattavuudesta ja velkamäärästä.

Se on aivan erilaista kuin tämä hilpeä nykymeininki, jossa jokaisen pörssiin tulevan firman annit ylimerkitään. Treidaillaan pikkuvoittoja sieltä täältä. Riittää että firmalla on joku skaalautuva platformi tai laskutusmalli on kuukausiveloitus. Kompoundaat sijoituskämppien arvonnousua vastaan otetulla velkavivulla itsesi eläkkeelle. Näitä näkee nyt paljon.

Mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Pitääkö velat maksaa pois? Siitäkin on eri näkemyksiä. Mitä tapahtuu rahan arvolle? Voiko keskuspankki edes nostaa korkoa? Olemme joko saavuttaneet jonkin pysyvän asioiden tilan tällä rahapoliitikalla, tai sitten tulevaisuus ei tule olemaan ollenkaan samanlainen kuin nykyisyys. En kuitenkaan usko että kummassakaan olisi kyse pelkästä mielen heikkoudesta. Kun reunaehdot muuttuvat niin omaisuuserät arvostetaan aivan eri tavalla ja se on rationaalista.

39 tykkäystä

Aloitin “urani” sijoittajana 2003. hyvin pienillä jopa peloittavan vähäisillä tiedoilla. salkussa on ollut hyvin pieni hajautus. kertaluokka on noin 1-3 kpl. olen kyllä onnistunut moninkertaistamaan salkkuni, mutta näin jälkikäteen mietittynä erittäin suurella riskillä. jälkikäteen ajateltuna olin arrogantti. ajattelin löytäväni jos en parhaita niin erittäin hyviä yhtiöitä salkkuun. osa oli osa ei jne.
nyt kun on ikää mittarissa 18v enemmän on pakko alkaa puolustautumaan. 90 % tulevasta salkusta s&p500 indeksiin VOO. kesti muuten jonkun aikaa löytää mistä ilman välikäsiä tätä saa. kaikki pankit hylkäävät tällaiset hienot tuotteet, mutta mandatum traderin kautta voi ostaa eikä säilytys maxa mitään.
ajattelin alkaa VOO ostot -20% dropissa käteisestä 20% sisään, jos laskee lisää 5% niin uudet 20% sisään jne. jos ei rommaa noin paljon niin sisään meno kestää vaan kauemmin.
loppu 10 % tulevasta salkusta on jätettävä osakepoimintaan. siinä astuu esim inderes ainakin mulle tärkeäksi.
olisin kyllä helposti voinut tulla tuhotuksi markkinalla. olin onnekas.

10 tykkäystä