Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Itsellä hamusi myös sormi myyntinappia, kun kävi tuossa 18 taalan kohdalla, mutta sitten katsoin Bloomin kurssia, joka painelee jo päälle 20 ja järkeilin, että kai se Plugin nyt sinne menee ainakin :laughing:

1 tykkäys

Noh, Kiina on kasvanut 20 vuodessa suht merkittäväksi maailmantalouden apumoottoriksi

Inden klubi? Olisiko mitään. Avoimet ovet kaikille premiumkäyttäjille, mutta mitä klubilla tapahtuu pysynee pois julkisuudesta

2 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/qt-group-ketju/274/2987?u=don_jari
Tässä nuo @Juupeli’n kyselemät potentiaaliset kohteet :point_down: Olemmehan täällä toinen toisiamme palvelemassa :wink:




Jokainen voi itse sitten miettiä, miten näihin suhtautuu.

Lisäys: Joku sen jo näytti liputtaneenkin :white_flag: ja kohta varmaan siirretään tänne suojaan :hugs:

9 tykkäystä

Kiitos :slight_smile:
OP ilmeisesti tarkoitti yritysjärjestelyillä yhtiön osien myyntiä, ei koko yhtiön myyntiä? Vai mikähän mahtaa selittää sen, että listalta puuttuu ehkä kovimpien ostokohdespekulaatioiden yhtiöt Revenio ja Nokia?
EDIT: Olisi kyllä luullut myös Bittiumin olevan listalla, sillähän on useita tuotesektoreita mm. terveyden ja puolustuksen / kommunikaation osalta, joita voisivat myydä, ja yhtiön pääomistajilla on historiasta jo Electrobitin osalta näyttöjä suurista yrityskaupoista, kun autoihin liittyvä liiketoiminta myytiin Saksaan ja syntyi nykyinen Bittium. Bittiumillahan on nykyisin taas myös autoihin liittyvää softakehitystä, kun kilpailukielto vanheni -ostetaanko “sama” yhtiö uudestaan Saksaan? :smile:
Nokiahan on ollut koko kesän ja syksyn ostospekulaatioiden kohteena mm. USAn talousmedioissa, ja Trump on kiihdyttänyt spekulaatioita kommenteillaan, joissa kehotetaan jenkkejä hankkimaan Nokia (tai Ericsson), koska 5G on kansallisen turvallisuuden kannalta niin tärkeä.

Alla tuorein Nokia-spekulaatio, tällä kertaa Microsoft ja Intel potentiaalisina ostajina.

2 tykkäystä

Myönsi, muttei ymmärtänyt. Ulostulonsa perusteella kuitenkin uskoo, että inflaation puute ja nollakorot johtuvat pankkien liian kitsaasta lainaamisesta, joka taas johtuu liian tiukasta sääntelystä. Eli pankit lainaisivat vaikka kuinka, jos niiden vain annettaisiin.

Kyllä täällä ainakin jotain on päälaellaan, jos ei regulaatio. Jos tapahtumia on seurannut puolellakaan korvalla pitäisi huomata, ettei kuvio ole tuo. Päinvastoin pankkeja yritetään rahapolitiikalla painostaa työntämään rahaa liikkeelle, mutta ne eivät halua lainata liian pehmein ehdoin, vaan pitävät itsellä ja maksavat negatiivista korkoa. :smiley:

En jaksa selittelyä ja syyllisten etsimistä ulkopuolelta, varsinkaan talouselämän paalupaikoilla. Olisipa joku ensimmäisenä katsomassa peiliin, ottamassa virheistä opikseen ja yrittämässä uudelleen kovempaa kuin viime kerralla.

Sama juttu monien sijoittajien kanssa. Markkina ei ole kenellekään mitään velkaa. Jos pettymys harmittaa, pitää sisäistää riskit paremmin tai opetella olemaan useammin oikeassa.

15 tykkäystä

kyllä nallen olisi pitänyt viheltää nordea-peli poikki jo aikaisemmin. iso virhe ja on toki inhimillistä etsiä syitä muualta.

2 tykkäystä

Tämä on fantastista fanfaaria, kauneinta ilakointia pitkään aikaan mitä kuulen, ainut karhu joka saa korvani kuuntelevaiseksi.

Eilen. Kuten aamukatsauksissa välillä todetaan, näkymä on sumuinen. Mutta jos ei kauas näe, voi lähellä olla kaunista.
Ulkoilkaa niin jaksatte tutkia taseita. :sunglasses:

43 tykkäystä

Jep! Itse lähden huomenna 3 päiväksi tänne tuulettamaan päätäni jaksaa taas tutkia tekee muuten hyvää pääkopalle :muscle::grin:

11 tykkäystä

Tunturista on hyvä hakea näkymää tulevaan :blush: Allekirjoittanutkin saapui tänään mökille Ylläkselle etsimään totuuksia.

9 tykkäystä

Muilla ongelmia nordnetin tuotteiden kanssa? ollut noin 20min suljettuna tietyt tuotteet. Missään nimessä en haluaisi holdata yön yli

Ainakin öljyturboista katosivat laidat kokonaan (trading halt). Usein kestänyt vain sekunteja, nyt eivät palautuneet ennen closea. Ikävä päätös hyvälle nousuillalle, mutta näiden tuotteiden/välittäjän/liikkeellelaskijan kanssa business as usual.

1 tykkäys

Aamun melkein minuutissa videolta tein seuraan huomion Yle:n Aristoteleen kantapään innoittamana. :nerd_face: Verneri kommentoi uusituvien energian yhtiöiden kurssinousua ennen presidentivaaleja seuraavasti:

Viikon fraasirikos:

Erityisesti uusiutuvaan energiaan tai ilmastonmuutokseen liittyvät osakkeet ovat lähteneet kuin hauki pöntöstä markkinan pitäessä bidenin voittoa presindetinvaaleissa todennäköisempänä.

Siis millainen on hauen lähtö telkänpöntöstä, johon tässä viitataan yhdistämällä totutumpia ilmaisuja lähteä kuin hauki kaislikosta tai lähteä kuin telkkä pöntöstä? Jos kuitenkin se hauki lähtisi jostain muusta pöntöstä niin miten se silloin lähtisi ja mitä se tarkoittaisi? Pönttöä kun ei kalastusvälineenä taideta käyttää niin hauki varmaankin viihtyy enimmäkseen savustuspöntöissä, joten uusi kielikuva varmaankin liittyy jotenkin ruuanvalmistukseen. Aiheeseen liittyen se onkin uusiutuvalla energialla kypsytetyn savukalan yhteydessä aivan luonnollista ja kielikuva liittynee savustetun hauen herkullisuuteen. :thinking:

27 tykkäystä

Nähtävyyttä katselemaan pääsee ihkauutta asfalttia pitkin. Onhan se jännä.

Verizon?

6 tykkäystä

Hauskoja ja mielenkiintoisia huomioita Verneriltä toisessa ketjussa.
Etenkin pohdinnat sijoittajien tulevista käytöksistä romahduksissa on aina hauskoja. Eri piensijoittajien aatteita on mielenkiintoista seurata, joskin usein sitten kun jotain tapahtuu, on mielipiteiden seuraaminen myös usein hyvin raskasta. On ne, joiden mielestä vain idiootit pitää osakkeita, saatika niitä ostaa. Sitten on ne, jotka toistavat paniikissa (lähinnä itselleen) että tässähän ei nyt kuulu tehdä yhtään mitään. Ei yhtään mitään. Ei tehdä mitään. Siis ainakaan myydä. No jos kuitenkin ostot jäädyttäisi. Tai jos vähän keventäisi? Mieli muuttuu viimeistään, kun yleensä täysin aloittelevat sijoittajat tulevat ostolaidalle käteispinojen kanssa - onhan nyt alennusmyynnit :slight_smile: Vaikka eihän ne amatöörit mistään mitään tiedä, idiootit. Ehkä odotetaankin, että ne menettää rahansa ja ostetaan sitten halvemmalla.

Tottakai ryhmä rämään liittyy lopulta sitten ne, jotka näki tilanteen ja miten kaikki oli päivänselvää ja vivutettiin mummon ja papan asunnot - selälle sataa taputuksia kun asuvat nyt kaikki kartanoissa.

Sitten hiljenee. Satunnaisesti eri yhtiöiden keskusteluissa vierailevat tähdet tulevat antamaan markkinanäkemyksiä - kevennellään nyt kun “jengi” on peloissaan kurssin dyykkaamisesta. Ollaan niin pitkään oltu kympin päällä ja kun tilasto x:kin kertoo yrityksen myymien tuotteiden aiheuttavan mielipahaa kuluttajille jne. Eihän nämä voi ikuisesti nousta. P/E on jo yli 20. Siis ei osinkoa tänä vuonna? I’m out.
Tottakai korona vaikuttaa ja seuraava tähti muistuttelee koronan vaikutuksista. Lockdownit vaikuttavat oleellisesti kaikkiin paitsi 3m:n liiketoimintaan, kun tekevät maskeja. Ei sijoitussuositus, paino salkussa 100%.

No arvostuskertoimethan on nousseet jo sille tasolle, että kyllä tässä kannattaa osakkeita vältellä.
Mestari saa näkemyksestään herkästi tun idiootin tittelin, eihän vaihtoehtoisia sijoituskohteita ole.
Asunnot ovat kyllä paljon parempi tuottokohde.
Mutta kun korot räjähtää käsiin ja seinät menettää arvonsa, ollaan oltu kuplassa niin pitkään.
Mutta inflaatiohan hoitaa korot?
Miksi miettiä korkoa ja inflaatiota kun voi yksinkertaisesti rikastua kryptoilla?
Ei kryptoilla ole mitään reaaliarvoa, ne on tuulesta temmattuja. Kultaa ja raaka-aineita kannattaa ostaa.

Lopulta kaikki on rankemmissa some-kanavissa pellejä, kesyimmillä sijoitusfoorumeilla nimittelyiltä ehkä vältytään, mutta “miten täälläkin on noita hölmöjä näin paljon…”.
Kaikesta tästä jää monelle sen verran paska maku koko hommasta, että ihmekös jos kurssien sukeltaessa tekee mieli ottaa exitit ja unohtaa koko homma :smiley:

Leikki leikkinä. On hienoa, että yhä useampi sijoittaja on aktiivisesti hakemassa tietoa ja näkemystä omien sijoituspäätösten tueksi.
Kuten @Verneri_Pulkkinen totesikin, on etenkin tällaisessa nousukiidossa riskinä se, että trendikkäitä osakkeita kauhotaan salkkuun pää märkänä ettei ‘jäädä junasta’. Usein ainakaan näiden kevyin perustein hankittujen lappujen kanssa maltti ei kestä siinä vaiheessa, kun kurssit dyykkaa alas. Sampoa voi kohtalaisen hyvillä mielin holdailla kovemmassakin laskussa, sehän me tunnetaan. Kyllä se sieltä nousee - esimerkiksi koronan vaikutukset eivät juuri sen ydinliiketoiminnoissa näy pitkällä aikavälillä.
Mutta hetkonen, mites tuo smart eye? Mikäs se nyt edes oli. @Aston_Livingstone siitä jotain kirjoitteli, mutta perhana kun en muista tarkemmin. Paska lappu, reilusti turskalla. Mitä se Astonkaan luulee tietävänsä. Myydään pois, onpahan muuten viimeinen kerta kun uskon tollaista hihhulia.

Paljon puhutaan sijoitussuunnitelman tekemisestä. Se onkin lähtökohtaisesti yksi parhaista ohjeista, jota alkavalle sijoittajalle voi antaa. Keväällä loppusalkkua tyhjentäessäni kohtasin täälläkin varsin agressiivista reaktiota asiasta keskustellessani - vain idiootti myy tässä vaiheessa, kun kurssit on jo -8%. Miten kehtasinkaan olettaa pääseväni halvemmalla kyytiin myöhemmin - moisella veivaamisellahan pilaa pitkäjänteisen sijoittajan maineen ja altistutaan valtaville virheille jne.

Toimin silti itse täysin oman sijoitussuunnitelmani mukaan. Sijoitussuunnitelman ei tarvitse olla “PIDÄ” tai “MYY” tietyissä markkinatilanteissa - ainakaan vain sen takia, että kaikenlaiset “gurut” ovat näin suositelleet. Tottakai, keskimääräisesti on parempi että ihmiset eivät myy laskeviin kursseihin - aika parantaa haavat ja historian dipeistä ollaan aina selvitty.
Ainakin omassa sijoitussuunnitelmassani on ihan aidosti tilaa tilannekohtaiselle harkinnalle. On mielestäni kuitenkin hieman järjen köyhyyttä noudattaa tilanteesta riippumatta sellaista suunnitelmaa, jonka on laatinut joskus historiassa - täysin erilaisissa olosuhteissa.

Jokaisella veivailulla on riskinsä. Kun myin loputkin lappuni siinä -8% tuntumassa, otin tietoisen riskin siitä, että tämän vuoden tuottoni jää nollaan. Maailman tilanne näytti kuitenkin omaan silmään (ja @Aston_Livingstonen kanssa tehtyjen pohdintojen mukaan :smiley:) sen verran hurjalta, että riski/tuotto -suhde oli todella +ev veivailulle. Otin kohtalaisen pienen riskin siitä, että tilanne korjaantuisi äkkiä entiselleen (turpaan tulisi se 8%, joka karkeasti vuoden tuotto) - jolloin tietysti psykologinen kynnys hypätä kyytiin takaisin markkinoille olisikin kohtalaisen korkea. Tämäkin oli asia, joka piti pohtia auki ennen markkinoilta poistumista, ja laatia korjattu sijoitussuunnitelma senkin osalta.
Tietysti jos kaikki olisi mennyt “perseelleen vituiks”, niin markkinat olisi korjannut 10% ylöspäin, olisin hypännyt kyytiin, dyykannut uudestaan - ja koko rumba uusiksi. :cold_sweat: :smiley:

Mitä tämän kaiken kamalan sekamelskan keskellä yritän sanoa, on se, että sijoitussuunnitelman ei tarvitse olla absoluuttinen ja jäykkä. Ainakaan itse en jättäisi toimeksiantoja tekemättä vain eilen tekemäni sijoitussuunnitelman takia, jos alkaisi vahvasti näyttämään siltä, että esim. korona mutatoituisi todella hasardiksi tai jotain vastaavaa.

At the end of the day, sijoitussuunnitelma on käytännössä omasta mielestäni tavallaan oman riskinsietokyvyn jalkauttamista käytännön tekemisiin.
Jos oma sijoitussuunnitelma sallii hypeosakkeiden ostamista sentimentin huipulla ilman kummempia nipistelyitä - olisi sijoitussuunnitelman hyvä olla myös sen mukainen isomman dipin tullessa.
Toisaalta riskiä välttävä sijoittaja haluaa vain pitää lappunsa ja varmistua osakemarkkinan pitkäaikaisesta performoinnista - toisaalta jos salkku koostuu hyvinkin riskisistä lapuista, voi olla että salkun suojaaminen samaisilla toimilla osoittautuu mielekkääksi.
Jos sijoittaja onkin kohtalaisen riskinsietokykyinen ja omistaa laajan skaalan erilaisia yhtiöitä / vakaita hyviä firmoja, voi sijoittaja paremmin napata riskiä pienillä veiveillä markkinatilanteesta riippuen - ja joskus jopa näitä huippuyhtiöitä vivuttaen.

Etenkin jos sattuu omaamaan vahvoja näkemyksiä tietyissä tilanteissa, uskaltakaa olla erilaisia - tietysti oman sijoitussuunnitelman puitteissa. Mutta laatikaa myös se sijoitussuunnitelma sen mukaan, ettei sitä tarvitse joko rikkoa tai vaihtoehtoisesti toimia rajoittuneesti vain sen takia, että joskus muinoin on sattunut niin kirjaamaan. Suurimmalle osalle varmasti kädet ilmaan -taktiikka toimii parhaiten toki.

Ps. itse kerkesin kuin kerkesinkin markkinajunan kyyntiin, ja koska markkinat elpyi huomattavastikin paremmin kuin osasin odottaa - on kyydissä mukana pysyminen ollut kohtalaisen vaikeaa paikoittain. Kun salkku on absoluuttisesti valtavasti isompi kuin koskaan ja tuotto p.a.:kin hivelee silmiä, on vaikea vastustaa kiusausta sivuun astumisesta ja markkinan tarkkailusta käteispinon päältä.
Omaan sijoitussuunnitelmaan sopii tähän tilanteeseen siis erinomaisesti stop-loss -toimeksiannot. Niiden turvin uskallan “pienellä betsillä” olla isolla painolla markkinoilla - jos liikkeitä alaspäin tulee niin siirryn sitten siinä vaiheessa käteispinon päälle ja otan hetken happea näin hurjan vuoden jälkeen. Tällöin on kyse kuitenkin vain voittojen kotiuttamisesta - pitkällä aikajänteellä sekään ei liene viisasta, mutta uskon tässä tilanteessa sen kohdallani olevan psykologisesti sen verran +ev, kun oma näkemys markkinastakin on hyvin kaksijakoinen.

P.p.s osakesäästötili on ollut siinä mielessä kyllä ajoituksellisesti loistava, että salkun osan realisointi olisi muutenkin ollut ajankohtaista alkuvuodesta - normaalisti tekemäni veivit keväällä olisi ollut toki huomattavasti inhottavampia verojen realisoituessa.

Disclaimer:

Olen varmasti ainakin yksi noista mainitsemistani esimerkeistä.

21 tykkäystä

https://www.taalerivarainhoito.com/ajankohtaista/taaleri-varainhoito-yhteistyossa/markkinaraati-helsingin-porssi-ei-ole-naivettymassa
Kauppalehden Markkinaraati keskusteli yrityskauppojen vaikutuksesta sijoittajan valinnanvaraan. ”Markkinatalouteen kuuluu, että yrityksiä kasvatetaan pörssissä ja niitä myydään. Pörssin kautta yrittämisen riskiä voidaan hajauttaa”, Taalerin osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä sanoi keskustelussa. Hän uskoo, että yrityskauppoja tulee jatkossakin.

3 tykkäystä
17 tykkäystä

Heh heh, spottaa vetyosake :smiley:

2 tykkäystä

Jahas, taas joku halusi liputella Kamux-ketjussa, vaikka setä vaan viattomasti jatkoi ketjussa pitkään jatkunutta keskustelua siitä, mistä vaihtoautoliikkeet autonsa hankkivat ja minne ne sisäänjätetyt ostajan kotterot päätyvät.

Arvokasta tiedon lisäämistä, joten otetaan sedän kommentti tänne kafferoomiin turvaan. Saa peukuttaa :slight_smile:

MasseFoorumin aatelinen

25 min

Hmmm :thinking: :thinking: :thinking:

Käykö tässä nyt vähän niin, että Kamux myy roskakotterot nipussa pikku-jobbareille, ne laittaa kotteroita kuntoon ainakin pinnasta, ja lopuksi taas Kamuxin äijä kyselee myytävää, kun käytetyistä on pulaa??

Masse-setä, FA, jostainhan se käytetty aina tulee :ok_hand: :v: :ok_hand:

1 tykkäys