Mitä sinulla on salkussa?

Taas elänyt hiukan, lähinnä peräpäässä. Ja AroCell on pirteiden viime viikkojen johdosta noussut aika hurjaan painoon :smiley: Muutenkin alkanut mennä aika Pohjois-Amerikka-painotteiseksi eli pitänee keksiä jotain suomalaista vielä kehiin. Harvia oli tarkoitus siinä 30 € pinnassa, mutta se nyt karkasi täysin :person_in_steamy_room:

Osake Markkina Jakauma Suunnitelma
AroCell :sweden: 35,39 % 20 kr tasoa odotellessa :smiley:
New York Mortgage Trust :us: 14,75 % Osinkoja
Ares :us: 7,82 % Osinkoja
Fisker :us: 7,43 % Pidossa 2023 asti ja katotaan mikä meno
Voxtur Analytics :canada: 4,98 % Piiiiiitkässä holdissa
Decarbonization Plus :us: 4,43 % Joutunee odottamaan 2022 ennen lihoiksi panemista, ehkä 60 USD
PennantPark Investment :us: 4,29 % Osinkoja ja kasvua, mutta vähän mietiskelen
RioCan :canada: 3,59 % Osinkoja
PennyMac :us: 3,12 % Osinkoja
Paysafe :us: 2,99 % Katotaan vuoden loppuun, toive siinä 50 USD
Resurs Holding :sweden: 2,93 % Osinkoja
True North Commercial :canada: 1,82 % Osinkoja
Peptonic Medical :sweden: 1,50 % Katotaas miten homma etenee, kohta pitäisi tulla Kiinan myyntejä
Citycon :finland: 1,34 % Osinkojen hajautusta kuukausittain lisäten
OmniCar :sweden: 1,06 % Kivasti kasvanut, tarkoitus pitää 10 kr asti
Greenlane Renewables :canada: 0,99 % Katotaan pari vuotta lisäillen hiljakseen
Nordea :finland: 0,88 % Osinkojen hajautusta kuukausittain lisäten
Smart Eye :sweden: 0,70 % Vähitellen position kasvatusta
35 tykkäystä

Ei sitä rahastosijoittajakaan silmään pissitä. Indksirahasto Norja tuottanut päälle 50%, Salkun suurin nousija tällä hetkellä :joy:

Osinkosalkku, jossa hajautusta lisätty. Citykani toisena kotimaisena lisätty. Odotellaan jos Telia dippaa, niin poimitaan osioon “muut”, jossa 7% jiildaajia kuten AT&T, Capman ym. kivaa sopivaan hintaan ostettuna.

11 tykkäystä

Huhtikuussa opo kasvoi nostot mukaan luettuna 32,2%. Vipu laski 41%:sta 38%:iin. Perustin OST:n ja tällä hetkellä se on täynnä Tecnotreeta. Kaaviossa AOT ja OST yhdistetty.

Salkkuun uutena on tullut Fondia ja salkusta on poistunut Cityconit. Cityconeista pääsin eroon muutaman satasen voitolla ja opiksi jäi, että jättää peesaamisen ja fomottamisen ilman tutkimusta muille. Veivausta tässä kuussa huomattavasti vähemmän.

Toukokuuhun tämmösellä kokoonpanolla. Tecnotree hurjassa ylipainossa, mutta näen sen niin houkuttelevana, että purkamisen aika ei ole vielä.

Tecnotree: Ei enää niin surullisen kuuluisa Tecnotree :relaxed:. Q1 oli todella vakuuttava. LV, kannattavuus ja tilauskanta kasvoivat. Uusia asiakkaita. Suhteellisen edullinen edelleen. Käänne jatkuu ja näyttää kestävältä. Viking saanut dumpattua melkein koko pinkkansa.

Kamux: Korona tuntuu vain kasvattavan myyntiä. Saksan ja Ruotsin luottamus noussut. Uudet kasvutavoitteet 2021-2023 miellyttää. Suuri potentiaali. Käytettyjen autojen nettimyynti yleistyy euroopassa Auto1 ja Aramiksen myötä, joten kansa valmis Kamuxille :).

Efecte: SaaS! Käänne ja kansainvälistyminen jatkuu. Vahvaa 26% Saas-kasvua. Q1 kasvu ohjeistuksen ristiriitaisuus hämmentää. Tuleeko kasvua vai ei?

Bittium: Medicalilla menee lujaa. Defencen SDR kehittyy, mutta kansainväliset kaupat lykkääntyy. Tough Mobilella komponenttipula, mutta kysyntää on. Mexsat Inmosatin hoiviin. Kaikkien potentiaali odottaa realisoitumista. Korona helpottaa. Odotellaan.

Harvia: Q1 Huikeaa kasvuaa EOS kaupalla, mutta myös orgaanisesti! Healthy living trendi. Harvia porskuttaa kaikilla maatieteellisillä alueilla. Hyvin menee.

QT: Q1 vahvaa kasvua! Toimari vakuutti kasvun jatkuvan. Yritysostot? Mahtifirma, mutta “kansainväliset” kertoimet. Ei pysty kokonaan luopumaan vaikka hirvittää.

Solteq: Softwarella hurjaa 43% kasvua. Kansainvälisten toimintojen starttausvuosi. Utilities puoli rockkaa. Robotiikan yhtiöittäminen yllätysbonussektorina. Luotto vahvistunut.

Innofactor: Suuri tilauskanta. Suomessa menee hyvin ja odotan Ruotsin, Norjan ja Tanskan parantavan suoritustaan. Kasvua odotettavissa ehkä myös yrityskaupalla? Kertoimilla nousuvaraa verrokkien tasolle kunhan muut maat tekevät osansa. Uskon.

TietoEvry: Vakaa toimija kasvavalla IT-palvelusektorilla. Hyvin menee. No worries!

Tokmanni: Q1 lv +13%!!! Kunnianhimoiset, mutta uskottavat kasvusuunnitelmat. Suomen ja ulkomaan yhteistyö kiinnostava. Osakkeen hinta ok. Posaria odotellessa??

DCRB: Mielenkiintoinen toimija vetypuolella. Rekkoja, infraa, huoltoa. Positiivisia uutisia tullut tiheään. Katsellaan ja tutustutaan samalla vetyyn. USA arvostukset mysteerejä.

Fondia: Lakitoimisto. Modernisoivat lakialaa kehittämällä digitaalista-alustaa, joka nopeuttaa ja tehostaa lakipalveluita sekä tuo ne laajemman asiakaskunnan ulottuville. Jos Ruotsin toiminnot saadaan kannattaviksi niin potentiaalia löytyy. Käänneyhtiö.

23 tykkäystä

Laitetaanpa taas kuun vaihteen kunniaksi salkkupäivitys. Vaikka edellisestä päivityksestä on kulunut 3 kk, niin ostojen ja myyntien osalta on ollut todella hiljaista. Helmikuussa tuli napattua 50% lisää Nordeaa, 5…10% lisäykset Smart Eye:ta ja Sampoa sekä huhtikuussa 50% lisää Kamuxia. Uusia tulokkaita ei siis ole salkkuun eksynyt, mutta vuoden vaihteen jälkeen hankittu marginaalinen Attana-positio myytiin pois noin 35%:n tappiolla. Oli oikeastaan ensimmäinen FOMO-ostos ja tuloskin oli sen mukainen.

kuva

Salkussa on siis tällä hetkellä kymmenen yhtiötä, joista neljä suurinta ovat pysyneet alkuvuodesta samoina. Ainut isompi muutos on ollut Evon nousu Sammon ohi toiseksi suurimmaksi positioksi salkussa. Qt jatkaa selkeästi isoimpana omistuksena ja Smart Eye täydentää tämän nelikon. Peräpäässä Kamux ja mukavan nousun tehnyt Arocell kiilasivat Fortumin ja MO:n ohi, mutta kuuden pienimmän omistuksen osuudet ovat keskenään melko saman suuruisia.

Jatko menee ehkä hieman strategiapuolelle, mutta kuten mainitsin, niin osto- ja myyntitapahtumien määrä on ollut tämän vuoden puolella hyvin vähäistä. Pyrkimyksenä on pienentää hieman kaupankäyntikuluja ostamalla harvemmin ja isommilla summilla sekä välttää ylimääräistä veivaamista ja siinä olenkin toistaiseksi onnistunut. Vuotuisten ostotapahtumien määrä vähenee tällä tahdilla noin 80% ja myyntien noin 90 % edelliseen pariin vuoteen verrattuna. Kauppojen keskihinta on tähän mennessä ollut karkeasti noin kaksikertainen viime vuoteen verrattuna.

Viimeisen parin vuoden aikana on tullut muutaman kerran eteen se tilanne, että on ollut “pakko” saada jotain osaketta ja sen vuoksi on pitänyt myydä jotain. Veivausten joukkoon on mahtunut muistaakseni yksi onnistuminen, kun siirsin varoja Wärtsilästä Evoon, mutta muuten vaikutukset ovat tainneet olla enemmän tai vähemmän +/- 0.

Seuraavaksi pähkäillään sitä, jatketaanko näiden tuttujen osakkeiden lisäystä vai otetaanko kevään/kesän aikana jokin uusi tulokas/tulokkaat salkkuun. Tutkailun/pohdinnan alla ovat olleet kotimaisista osakkeista mm. Talenom, UPM ja Vaisala sekä vety/sähkösektoreilta NEL, PowerCell, Zaptec ja Orsted. Katsotaan, miten käy.

19 tykkäystä

Kuukausi on taas vaihtunut ja aika julkistaa kuukausittainen katsaus salkun sisältöön.

Myynnit:

BGF Next Generation Technology
Scatec Solar

BGF:n osalta tavoite tuli täytettyä. Viime keväänä aloitetut ostot teknohypeosakkeisiin tuottivat hyvin. Sijoituksen ei alunperinkään pitänyt olla kovin pitkäkestoinen, joten katsoin parhaimmaksi myydä osakkeet pois.

Scatecit siivosin pois väliaikaisesti salkusta. Yhtiön tilanne vaatii tarkempaa tarkastelua. Samaan aikaan jaetaan osinkoa kun lainakovenantit paukkuvat Ukrainassa. Seurailen tilannetta sivusta jonkun aikaa. Luultavasti tässä käy niin, että hankit samat osakkeet myöhemmin kalliimmalla takaisin. :sweat_smile:

Ostot:

Avauspositio Boreota kun hinta viimeinkin laski siedettävälle tasolle 40 euron huitteille. Oston rahoitin Scatecin myynneistä tulleilla rahoilla. Inderesin analyyseja on tästä tullut luettua jo pidempään ja nyt lopulta oli aika entrylle.

Lisäyksiä useampaan eri yhtiöön tavoitteen mukaisesti: Maailma ETF, kehittyvät markkinat ETF, Huhtamäki, Tin Ny Teknik ja Vincit. Jatkossa voi olla, että “tavallisista” ETF:istä luovun kokonaan jos henkilöstörahaston osuus kasvaa nopeasti seuraavan vuoden tai parin aikana. Tuolloin saisi salkkua pari riviä ohuemmaksi.

Kryptovaluuttoja on edelleen vain taskurahoilla, osuus sijoitusvarallisuudesta on 0,12%. Lisäsin hieman BTC, ETH, BNB ja avasin position LINK:iin.

Osake- ja rahastosalkut % salkusta
Revenio Group Oyj 14,23%
PYN Elite 6,96%
iShares MSCI Core World SRI ETF 6,42%
Zaptec 5,22%
Seligson & Co Global Brands 5,02%
Incap 4,32%
Smart Eye 4,25%
iShares MSCI Core EM ETF 4,18%
Harvia 4,12%
Vow 3,13%
Investor A 3,13%
Qt Group 3,11%
Neste 2,70%
Kahoot! 2,48%
DSV Panalpina 2,34%
UPM Kymmene 2,16%
Novo Nordisk B 2,11%
Kamux 1,95%
Google 1,90%
NextEra Energy 1,83%
Sampo Plc A 1,68%
BNPP Circular Economy ETF 1,52%
Vincit 1,47%
American Water Works 1,43%
Huhtamäki 1,41%
Boreo 1,40%
iShares Global Clean Energy ETF 1,39%
Cibus Nordic 1,39%
Microsoft 1,32%
The Home Depot 1,27%
Amazon 0,91%
Starbucks 0,90%
Remedy Entertainment 0,86%
Facebook 0,85%
TIN Ny Teknik A 0,32%
Decarbonization Plus Acquisition Corp 0,27%
Käteinen 0,05%
Yhteensä 100,00%

OST on pärjännyt paremmin kuin AOT. Tämä toki johtuu siitä, että OST:n puolella on QT, Kamux ja Harvia isolla painolla. OST on noussut viimeisen 12 aikana n. 200% Kauppalehden Oma salkku -graafin perusteella. Omassa seurannassani seuraan salkkujen yhteenlaskettua TWR-kehitystä. Alkuvuodesta salkku on mörninyt +15,55% (Sarkasmia).

17 tykkäystä

Päivitetään lasten salkkujen tilanne, kun lähes kolme kuukautta on kulunut edellisestä. Merkittävin muutos tällä välillä oli Metso Outotecin osuuden vajaan 20 % höyläys ja Talenomista luopuminen. Rahoilla lisättiin hiukan Solteqia sekä ostettiin siivut neljää uutta yhtiötä. Kurssimuutokset ovat myös tuoneet omat muutoksensa.

Noin vuoden sijoitushistorian aikana (salkut avattu 22.4.2020) salkkuun sijoitettu pääoma on kasvanut tasan 90 % luovutusvoitot ja -tappiot sekä osingot huomioiden. Verottaja vie sitten aikanaan omansa.

Varsinkin lasten rahojen suhteen erittäin varovaisena sijoittajana olen kokonaistilanteeseen ja varsinkin salkun nykysisältöön ihan tyytyväinen, vaikka olisihan viime vuonna tapahtunut teknoihin sijoittaminen tuottanut aivan erilaisen tuloksen. Ei ainakaan kannattanut jättää lapsilisiä lojumaan pankkitilille.

Osumat ja ohilaukaukset on helppo poimia alta. Varsinkin alkuvaiheessa Wärtsilään sijoitetut rahat olisi pitänyt sijoittaa aivan muualle. Sekä Apetitin että Raision osalta uskoin nousun tulevan, mutta lasten salkusta ne ehtivät väistyä Tokmannin ja Metso Outotecin lisäyksen tieltä lokakuussa. Omassa salkussa ne ovat edelleen muistuttamassa kotimaisen ruoan tärkeydestä.

Yhtiö, osuus salkusta % 1. osuus salkkuun, muutos %
Metso Outotec 36,1 % (27.5.2020, +90,2 %)
Harvia 16,8 % % (5.1.2020, +82,0 %)
Konecranes 14,8 % (22.4.2020, +110,0 %)
Tokmanni 8,3 % (29.10.2020, +42,1 %)
Solteq 8,0 % (1.2.2021, +73,9 %)
Revenio 4,6 % (30.3.2021, +15,8 %)
Vincit 4,0 % (30.3.2021, +7,4 %)
Tecnotree 3,2 % (30.3.2021, +12,0 %)
Vaisala 2,7 % (30.3.2021, +5,8 %)
Reka 1,6 % (5.2.2021, +19,7 %)

Salkussa käväisseet (osto- ja myyntipäivä):

  • Wärtsilä (22.4.2020 - 25.1.2021)
  • Apetit (27.5.2020 - 29.10.2020)
  • Raisio (27.5.2020 - 29.10.2020)
  • SSAB (8.6.2020 - 24.6.2020)
  • Talenom (1.2.2021 - 30.3.2021)
9 tykkäystä

Jatkoa ketjulle Mitä sinulla on salkussa:

Pientä salkku päivitystä viime kerrasta.
Myynnit: Hertz sain myytyä pois pienellä tappiolla. Noin vuoden ehdin omistaa lappua, mutta yritys on niin konkurssi kypsä että hyppäsin kyydistä pois.
Ostot: Faron Pharmaceuticals Oy ja Patientsky Group. Capmania lisätty myös sitten viimekerran.

Toisessa salkussa ei suurempia muutoksia 2 ETF:ää, sekä pieni Nexstim omistus.

9 tykkäystä

Ensimmäinen viesti tähän ketjuun. Aloitin sijoittamisen nelisen vuotta sitten. Ensimmäinen vuosi meni täysin ummikkona hyvin varovaisesti harjoitellen, sijoitin vain Nordnetin silloisiin superrahastoihin. Sitten siirryin ETF-maailmaan jatkaen satunnaista sijoittamista myös superrahastoihin. Osakkeiden pariin siirryin 18/19 vuodenvaihteen aikoihin.

Tällä hetkellä salkku on jakautunut seuraavasti. Luvuissa on pientä heittoa, kun näpyttelin ne Exceliin satasten tarkkuudella. Käteisen osuus on varsin suuri ja tarkoitus pitääkin yli 20 % ainakin lähiajat.

Harvia 26,2 % AOT+OST
Smart Eye 7,6 % AOT
Tokmanni 5,1 % OST
Sampo 5,0 % OST
Fortum 4,7 % OST
Scorpio Tankers 2,8 % AOT
Qt 2,5 % AOT
Oroco 2,5 % AOT
Serviceware 1,9% OST
Kamux 1,5 % OST
SSH 1,5 % OST
Dynacert 1,0 % AOT
Voxtur 0,7 % AOT
Activision 0,4 % AOT
Gamestop 0,1 % AOT
Genius Brands 0,1 % OST

Osakkeet yhteensä 62,2 %

EUNL 5,4 % AOT
Muut ETF 3,2 % AOT

ETF yhteensä 8,6 %

Superrahasto Norja 1,9 % AOT
Superrahasto Suomi 1,0 % AOT
Superrahasto Ruotsi 1,4 % AOT

Rahastot yhteensä 4,4 %

Salkku 75,2 %

Käteinen 24,8 %

Harvia (keskihinta 10,3)
Lähdin Harvian kyytiin kesällä 2019. Alkuun ajattelin, että kyseessä on perusvarma firma, jolta sopii odottaa kohtalaista, mutta ei mitään maata järisyttävää kasvua, ja lisäksi tasaista osinkovirtaa. Ja onhan kiukaiden valmistus ja myynti varsin defensiivistä. Tutustuin lisää firmaan syksyn aikana ja muistakseni noihin aikoihin alkoi jo olla merkkejä Harvian yllättävänkin vahvasta yritysosto- ja kasvupyrkimyksestä. Lisäksi Harvia oli saanut ostamasta All Heavean Saunas (USA) käännettyä nopeasti kannattavaksi. Jossain vaiheessa ennen koronaa sain ensimmäisen kerran päähäni ajatuksen, että “Harvia on uusi Kone”. Suurin osa positiostani oli ostettuna jo ennen koronaa, koronadipistä en lisännyt Harviaa. Luotto firmaan on vahva, onhan Harvia onnistunut tekemään kolme yritysostoa (yksi n. vuosi sitten pahimpaan korona-aikaan) ja integroimaan yritykset nopeasti itseensä. Tällä hetkellä Harvia tekee valtavasti rahaa ja on jälleen kerran (vuosi edellisen yritysoston jälkeen) menossa alle ohjeistamansa velan suhteen. Eli seuraava yritysosto on varmasti ollut jo jonkin aikaa mietinnässä.

Harvian osuus salkusta on ollut suuri jo pidempään, mutta luulen että nyt on pakko ruveta himmailemaan. Myydä en aio, jos en näe itse tarinassa muutosta. Lisääminen on kuitenkin vaikeaa.

Smart Eye ( 145 SEK)
Ansiokkaan ketjun takia lähdin tähän mukaan. Riskisempi sijoitus etenkin kun osuus salkusta on toiseksi suurin (mutta siltikin varsin maltillinen). Tarkoitus omistaa pidempään ja mahdollisesti lisätä riippuen vähän tarinan etenemisestä.

Tokmanni (12,6), Sampo (30,0), Fortum (15,2)
Kaikki OSTilla ja ostot tehty alkaen koronakuopasta. Sampoa ja Tokmannia tankattu myös myöhemmin. Näiden tarkoitus on toimia perusvarmoina osinkokoneina. Tokmanilla on kohtalainen kasvumahdollisuus Suomessa lähivuosina, mutta sen jälkeen pitäisi lähteä ulkomaille, jos merkittävää kasvua haluaa. Fortumilla jonkinlainen vetykortti Uniperissa. Sampo siirtynee puhtaasti vakuutuspuolelle, joten kertoimilla on hieman kasvunvaraa. Lisäksi Sampo tullee ostamaan muita yrityksiä (tasaista kasvua) tai tulee ostetuksi. Lähtökohtaisesti pitkiä sijoituksia.

Scorpio Tankers (12,90 USD)
Mahdollisessa supersyklissä mukana. En taida enää lisäillä, pyrin myymään pois, kun arvostus on korjannut ylös. Horisontti lienee 1-2 vuotta.

QT (59), SSH (2.6) ja ServiceWare (16.7)
Huonosti olen ollut mukana IT-puolella. Yritin korjata tilannetta näillä kolmella firmalla. QT:ta on vaikea ostaa enää lisää kertoimien takia. ServiceWarea on vielä tarkoitus varovasti lisäillä. SSH:n osalta odottelen lisää tietoa, mutta jonkinlaista potentiaalia on. Tosin konkareiden mukaan tällä firmalla on aina ollut potentiaalia, mutta ei ole ikinä sitä lunastanut.

Oroco (2.15 CAD)
Tämä on melko puhdasta peesausta. Toki palstan matskut luettuna, mutta muuten en kaivosalasta juuri mitään ymmärrä. En taida enää lisätä, vaan odottelen puhtaasti sitä, että joku ostaa tämän pois kuleksimasta.

Kamux (13.6)
Kamuxia on vielä tarkoitus lisäillä. Näen tässä tietynlaista mini-Harviaa (hieman liioiteltuna). Epäseksikäs ala.

Dynacert (0.74 CAD)
Olin tässä isommonkin aiemmin mukana, mutta yritys ei tunnu etenevän mihinkään. Laitteet on testattu Saksassa ja todettu toimiviksi, mutta myynti edelleen aivan onnetonta. Laskettiinko viime vuoden myynti joissain kymmenissä laitteissa. Jätin pienen osan, vaikka toivo yleensä on huono sijoitussuunnitelma.

Voxtur (0,74 CAD)
Toinen peesaus. En uskalla sijoittaa enempää tutustumatta paremmin.

Activision (59,30 USD)
Tätä olen pari kertaa ostellut, kun Nordnetillä on ollut ilmaiset/edulliset ostokulut jenkkilään. Tarkoituksena taitaa olla kasvattaa tämä niin suureksi, että on järkevää myydä pois ilman että kulut ovat merkittävät verrattuan itse position.

Genius Brands
Lähdin mukaan hekumaan, meni pieleen. -75 % tai jotain. Onneksi oli pieni sijoitus. Niin pieni, että ei oikein järkeä myydäkään kulujen jälkeen.

Gamestop
Tässä ihan vitsillä mukana.

EUNL ja muutama toimialakohtainen ETF
Nämä rullaavat kuukausisäästöllä, ja näihin ei juuri kosketa.

Superrahastot
Näillä aloitin, ei tule juuri enää sijoitettua.

24 tykkäystä

5 vuotta aktiivista sijoittamista tuli täyteen helmikuun alussa ja on kyllä kaiken kaikkiaan avannut aivan uuden maailman tämä harrastus itselle.

Tässä tämän päivän tilanne 2.5.2021. Olen aiemmin suhtautunut näihin kryptosijoituksiini täysin muista irrallisina, mutta nyt alkaa olla jo niin suuressa osassa salkkua ja rahallisesti merkittävä potti, että jossain vaiheessa pitää alkaa hajauttamaan tätä osuutta muihin omaisuusluokkiin. Sen vuoksi otin sen tähänkin viimein mukaan.

Chainlink, 66% sijoituksista.
Chainlink on Ethereum-lohkoketjuteknologiaan liittyvä token, jota käytetään yhdistämään ulkoisia datalähteitä älysopimuksiin. On tässä vaiheessa hieman haastava arvioida tarkasti, että milloin älysopimukset tulevat lyömään itsensä läpi, mutta olettaisin tämän jokatapauksessa jossain vaiheessa tapahtuvan. Prosessien automatisointi on hyvin vahvassa kasvussa ja kun peliin tuodaan mukaan älysopimukset, pystytään yhdistämään reaaliaikainen rahaliikenne ja jatkuva sopimusehtojen seuranta.
Chainlinkistä voi lukea enemmän tämän linkin takaa: Chainlink ja oraakkelit - Bitcoinkeskus.com

QT Group, 12% sijoituksista, 35% osakesalkusta.
Tähän hyppäsin noin vuosi sitten mukaan ja tällöin mielessä oli, että pitkällä aikavälillä potentiaalia voi olla huimasti, kun graafisten käyttöliittymien määrä tulee nousemaan niin voimakkasti + QTlla oli näyttöä siitä, että pystyy operoimaan tässä kentässä kasvaen kannattavasti. On huomattavassa ylipainossa ja en tulevina kuukausina ainakaan tule tätä lisäämään. Tilanteen voi toki kääntää jokin aivan hämmentävän hyvä yritysosto vaikkapa nyt tuolta tietoturvapuolelta, mutta tätä tuskimpa ihan lähiaikoina luvassa, kun Froglogic ostokin vasta tehty. Luottoa löytyy, mutta arvostus hiertää tällä hetkellä. Pitkällä aikavälillä kuitenkin tarkoitus pysyä omistajana.

Kamux, 7% sijoituksista, 23% osakesalkusta.
Tähän hypätty mukaan tuolta hieman yli 5e tasoilta 2019 syksyllä ja täydennystä tehty 2020 toukokuussa. Kertakaikkisen tiukkaa suorittamista ollut lähestulkoon jokaisella kvartaalilla tuosta 2019 q3 lähtien ja erityisesti Saksa voi nostaa yrityksen täysin uudelle tasolle liikevaihdon suhteen. Toki osoittaneet myös, että kasvu tulee kannattavasti, joten tätä omistaa mielellään. Maksaa myös osinkoa jossain määrin, mikä miellyttää itseä. Pitkän aikavälin sijoitus, jossa mielestäni tarina vielä kesken.

Efecte, 2,6% sijoituksista, 8% osakesalkusta.
Tämä tuli löydettyä viime kesänä, kun olin kuunnellut inderespodi-jakson nro. 5. Jokin valaistuminen tuli ja aloin tarkastelemaan enempi kyseistä firmaa. Tuolloin hinnan liikkuessa 4-5€ kieppeillä, oli arvostus mielestäni erittäin kohtuullinen, kun otti huomioon muutamia kesällä tulleita isompia kauppoja. Sisäisten palveluiden hallinta on nähdäkseni erittäin suuressa osassa kun mietitään yritysten prosessien tehokkuutta ja arvonluontikykyä. Kokemusta ei ohjelmistosta ole, mutta kasvuluvut puhuvat puolestaan (tai ainakin viime kvartaaleina ovat puhuneet). Arvostus on tälläkin noussut rivakkaa tahtia ja vähän mietityttää tämän kohtalo omassa salkussa. Eiköhän kyydissä pysytä, kunhan SaaS-kasvu jatkuu tällä tutulla n. 25% vauhdilla.

Etteplan, n. 2,4% sijoituksista, 7% osakesalkusta.
Ostettu joskus 2017 maaliskuussa. Suoraan sanottuna tätä on tullut tutkittua aivan liian vähän viimeaikoina. Dokumenttien/tuotedokumentaation hallinta ilmeisesti yksi toiminnan kulmakivistä (insinööritoimisto kun on), ja siinä ovat ilmeisesti hyvin kykeneviä. Myös IoT-suunnittelua ja muuta uusiin teknologioihin liittyvää tekevät. Tuo tasapainoa suhteessa moniin pöhisevempiin omistuksiin, joskin osuus ei ehkä korosta tätä tasapainotuksen roolia kovinkaan :smiley: Pitkällä aikavälillä tässä oltu mukana ja ostoa aikoinaan puolsi osinkovirta.

Smart Eye, n 1,7 % sijoituksista, 5% osakesalkusta.
Tämä tuli salkkuun viime lokakuussa ja puhtaasti peesausta :smiley: Toimii hyvin niche-toimialalla ja erittäin hyvässä asemassa, kun kuljettajan tilaa valvovat ratkaisut tulevat lainsäädäntövaatimusten myötä lisääntymään. Pitkällä aikavälillä tässä mukana ja hyvillä mielin, kun tuote ilmeisen vahva.

Siili Solutions, n. 1,5% sijoituksista, 4% osakesalkusta.
Tähän tuli lähdettyä heinäkuussa 2017. IT-palvelutalo, joka maksanut hyvällä prosentilla osinkoa ja toisaalta myös osoittanut kohtalaista kasvukykyä. Lisätankkaus tehty, sillä koronan myötä digitalisaatio ottanut aimo harppauksia eteenpäin laajasti eri toimialoilla. Myös arvostus viime syyskuussa oli mielestäni houkuttava. Tässä pitkällä aikavälillä mukana ja tarkoitus myös kasvattaa positiota, mikäli arvostus hieman vielä laskee.

Huhtamäki, n. 1,1% sijoituksista, 3% osakesalkusta.
Tässä oltu mukana helmikuusta 2017 lähtien. Alunperin ostoa puolsi massiivisen pitkä trackrecord kasvusta. Toimialana pakkausratkaisuiden tuottaminen uusiutuvista raaka-aineista on mielestäni stabiili ja Huhtamäki pystyy operoimaan markkinassa tehokkaasti. Rivi on aika pieni, mutta tuo edes joltain osin hajautusta. Pitkällä aikavälillä tässä mukana.

Solteq, n. 1,1% sijoituksista, 3% osakesalkusta.
Tässä oltu ensin mukana lokakuusta 2016 helmikuuhun 2020, minkä jälkeen osake ottikin aimo harppauksen viime kesästä alkaen. Uusi positio ostettu muutama päivä sitten. Energia-ala on työn puolesta tuttu ja yrityksen tuotteista kokemusta, joten tähän oli aika helppo lähteä mukaan. Tässä ollaan mukana ainakin siihen saakka, että nähdään miten Solteq pystyy Ruotsin datahub-projektiin liittyen myyntiä nappaamaan. Tätä tarkoitus lisäillä pikkuhiljaa, etenkin jos Sentican myynnit painaa osaketta alemmas.

Stora Enso, n. 1,1% sijoituksita, 3% osakesalkusta.
Tämä tuli salkkuun kesäkuussa 2016 kun Brexit silloin aikoinaan hyväksyttiin. Tätä paremmin en ole mitään ostoa osannut ajoittaa ikinä. Yrityksen tuoteportfoliota on ohjattu tehokkaasti kartonkituotteisiin. Tuo hajautusta toimialojen suhteen. Pitkällä aikavälillä tässä oltu mukana ja erityisesti osinko kiinnostanut.

Caverion, 0,83% sijoituksista, 2% osakesalkusta.
Aikoinaan YIT-omistuksen mukana tullut, kun Caverion listattiin erillisenä yhtiönä pörssiin.
Käännettä on odotettu jo ties kuinka monta vuotta, josko nyt olisi sen aika? Tuo pientä hajautusta portfolioon. Mikäli käänne ei nyt tänä vuonnakaan tule läpi, lähtee lappu kävelemään.

Nordnet Indeksirahasto Suomi, 0,76% sijoituksista, 2% osakesalkusta.
Puhtaasti hajautuksen vuoksi. Tätä oli joskus tarkoitus ostella kuukausittain, mutta itse nautin vaan yksinkertaisesti enemmän osakepoiminnasta niin jäänyt vähemmälle.

19 tykkäystä


Tässä salkkupäivitys. Edelleen YTD raakasti miinuksella. :chart_with_downwards_trend:
Ei ole helppoa tällä hetkellä olla kasvusijoittaja ja hodlata. :cold_face:
Yritetään kuitenkin muistaa että juuri ne ajat jolloin tekee kipeää ovat niitä lisäyksen paikkoja.
Olenkin ostanut dippiä kaikella mitä tilille vain ilmestyy. :cowboy_hat_face:
Laitetaan tähän loppuun vielä kaksi monelle varmasti tuttua ohjetta joita itse yritän sijoituksia tehdessäni soveltaa. :point_down:

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful” -Warren Buffett

“The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.” -Warren Buffett

35 tykkäystä

Ohessa kuvakaappaus Dashboardista jolla näen oman, henkilökohtaisen salkkuni yhteenvedon.

  • Suoria osakesijoituksia on tällä hetkellä 44kpl, joka on liikaa. Rönsyjä pitäisi karsia, mutta suurin osa niistä on Degiron salkuissa joten niiden myyminen tietää veroja ensi vuodelle.
  • Jos markkinat vetävät edelleen ylös, itseltäni puuttuu kevennyssuunnitelma. Pitänee ruveta työstämään sitä.
  • Nykyistä 9,9% käteisen osuutta on tarkoitus kasvattaa, vaikka koko viime ja tämän vuoden ajan käteisen holdaaminen on ollut huono ratkaisu.

17 tykkäystä

Tämmöisellä kokoonpanolla mennään tällä hetkellä, Microsoftia ei enää ole, vaikka se vielä löytää takaisin jonain päivänä. Ost:n Sampo ja Fortum lähti Harvian tilalta pois.
Arvo-osuustili+Osakesäästötili kokonaisuus:

Harvia Plc 33,4%
QT Group Oyj 27%
Revenio Group Corporation 12,6%
Kamux Corporation 5,8%
Remedy Entertainment Oyj 5,2%
Amazon. com, Inc. 5,10%
Evolution Gaming Group 4,9%
Smart Eye AB 2,48%
Alphabet Inc. – Class A 1,80%
Marimekko 1,70%

Lisäksi on tuo hallinnoitava salkku, siellä muuttuu välillä enemmän, välillä vähemmän.

22 tykkäystä

Salkun koostumus:

Käteinen 30 %
Osakkeet 70 %:

Macy’s :us: 24,6 % (tavarataloketju) (ostettu 17.1.2020, lisätty 13.3.2020)
AQ Group :sweden: 20,6 % (teollisuusyritys) (ostettu 8.4.2020)
JM :sweden: 15,5 % (rakennusyhtiö) (ostettu 7.4.2020)
Kroger :us: 9,3 % (ruokakauppa) (ostettu 8.12.2020)

Tavoite on ollut rakentaa salkku edullisista ja kohtuullisen laadukkaista yhtiöistä. Viime vuoden keväällä tuli kiire ruveta tutkimaan yhtiöitä kun koronatilanteen perkelöityminen ei ollut vielä näkyvillä yhtiöiden tuloksissa ja screenerien käyttäminen onnistui. Hylkäsin useita kandidaatteja joiden operatiivinen kehitys onkin ollut sittemmin vaisua. Tarjolla oli paljon erityisesti syklisiä firmoja. Ruotsissa ja Yhdysvalloissa osingot ennakkopidätetään asianmukaisesti, joten näiden maiden yritykset olivat kiinnostavia. Kaikki positiot on tukevasti voitolla.

Salkun yhtiöistä kiinnostavin on mielestäni Macy’s, josta aloitin ketjunkin. Yhtiötä myytiin massiivisella alennuksella (market cap < edellisvuoden liiketoiminnan kassavirta) konkurssipeloista johtuen. Yhtiön sitkeys, johdon nopea reagointikyky ja taseen piiloarvo kuitenkin pelasti tilanteen. Analyytikot ja muut markkinakommentaattorit olivat tilanteesta pihalla kuin lumiukot.

AQ Group on kasvuyhtiö, joka oli myynnissä arvoyhtiön hinnalla. Yhtiöllä on periaate, että ensin tienataan rahat ja sitten tehdään yritysosto. En edes tiedä miten lasketaan sellaisen firman arvo kun tuottovaatimukseni on 10 % mutta yhtiön osakekohtainen oma pääoma on kasvanut keskimäärin 13,5 % vuodessa viimeiset 8 vuotta ja oman pääoman tuotto on 14 %. Bisnode on antanut tälle AAA luottoluokituksen ja yhtiön asiakaskunta on hyvin hajautunut eri teollisuuden sektoreille. Yhtiö on tehnyt joka ainoa kvartaali vuoden 1994 listautumisen jälkeen positiivisen tuloksen. Kelpasi P/B 1,24:na salkkuun.

JM on rakennusyhtiöksi poikkeuksellisen kannattava ja sillä on pohjoismaista ainoana joutsenmerkin sertifikaatti rakentamisessa. Yhtiö on kehittänyt rakentamisen tuottavuutta parantavaa standardoimisprosessia jo monia vuosia. Tasaisen kehityksen riskinä voi pitää suhdanteita ja uudiskohteiden hillittömiä taloyhtiölainoja.

Kroger on salkkuyhtiöistäni tuorein tulokas. Yhtiö myy tuoreita elintarvikkeita, polttoainetta ja apteekkituotteita asiakkailleen korkealla kannattavuudella. Alan defensiivisyys huokutteli, mutta riskinä pidän epävarmuutta viime vuoden poikkeuksellisen hyvän kehityksen jatkumisesta. Sijoitusperusteeni oli maltillinen P/B lukema oman pääoman tuoton pitkän aikavälin tasoon nähden. Yhtiön johdolla on kuitenkin näyttöjä kasvavien pääomien tehokkaasta allokoimisesta, mikä on kasvun kannalta keskeinen asia, joten en ole erityisen huolissani.

29 tykkäystä

Menee vähän off-topiciksi, joku näppärämpi voi siirtää oikeampaan ketjuun mutta pakko tarttua pariin kohtaan JM:ään liittyen koska tunnut olevan keskiverto foorumilaista huomattavasti tarkempi salkkuun kelpaavista yhtiöistä;

JM ei omaa joutsenmerkki-sertifikaattia, vaan on toistaiseksi ainoa rakennusliike joka on rakentanut omaperusteista asuntotuotantoa joutsenmerkki-sertifioidusti. Joutsenmerkki-taloja on rakennettu useita, ne ovat JM:ää lukuunottamatta olleet vuokrakohteita kaupunkien asuntotuotannoille, instikkasijoittajille jne. Tälle joutsenmerkille en sijoituspäätöstä tehtäessä laskisi juurikaan arvoa.

Jos omaat jotain tarkempaa tietoa tuosta mainitsemastasi standardoimisprosessista niin kiinnostaisi todella paljon kuulla. Muutkin rakennusliikkeet tekevät tuota, mutta onko JM:llä kenties tässä jotain millä erityisesti erottautuvat massasta?

Ps. Mielenkiintoisia salkkuyhtiöitä ja virkistävää vaihtelua foorumin ”standardi”salkkuihin

5 tykkäystä

Sanoin huolimattomasti, JM oli siis ensimmäinen:

lähde: JM annual report 2020

Joutsenmerkin mukaisen rakentamisen hyödyiksi mainitaan tavallista alhaisempi energian kulutus asunnoissa, parempi sisäilman laatu ja asiakkaille mahdollisesti paremmat lainaehdot ns. vihreille lainoille. Pienempi energiankulutus vaikuttaa suoraan rakennuksen elinkaarikustannuksiin, tekee siitä arvokkaamman ja pienentää regulaatioriskejä tulevaisuudessa.

Sivulla 30 lukee tästä teollistumispyrkimyksistä. Asuntojen rakentamisessa muista teollisuuden aloista poiketen tuottavuuskehitys on ollut valitettavan heikkoa. JM:n pyrkimyksenä on standardoida sekä rakennusprosessi että tuote. Tällä parannetaan laatua ja saadaan skaalaetua hankintoihin. Rakennusprosessissa työvaiheet dokumentoidaan, työntekijöitä ohjeistetaan ja homma sujuu aikataulussa.

3 tykkäystä

Täytyy kans sanoa että mukavasti massasta poikkeava salkku (toisin kun meikäläisellä), mielenkiintoiset yhtiöt, hyvä teksti ja ostohinnatkin näyttää olevan ihan kohdallaan. Hyvä ja mun kiinnostuksen herättänyt viesti kaikinpuolin. En myöskään epäile sijoituspäätösten takana ollutta asianmukaista pohjatyötä/sijoitustutkimusta. Näitä lisää :ok_hand:

7 tykkäystä

image

Laitetaanpa itsekin oman salkun koostumus esille. Sijoitusstrategiana löytää kasvavia yhtiöitä, joiden kasvunäkymät ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen esimerkiksi erinomaisen skaalautuvuuden tai epäkypsän markkinatilanteen vuoksi. Tausta-ajatuksena, että mitä pitempään kasvu jatkuu, sitä enemmän korkoa korolle ilmiö vaikuttaa. Arvostuskertoimia katsoessani mietin, miten pitkään ja miten suurena kasvun tulisi jatkua, jotta hinta on oikeutettu. Sitten arvioin, millaisia riskejä kasvun jatkumiseen liittyy, ja näitä kahta asiaa vertaamalla teen sijoituspäätökseni.

Salkussa on tällä hetkellä kaksi kivijalkaa (Qt ja Kamux), joiden lähivuosien suoritustasoon ja pidemmän aikavälin kasvunäkymiin luotan kuin vuoreen. Lisäksi on kaksi pienempää positiota, joiden osuus salkusta korreloi hyvin omaan näkemykseen riskeistä.

Smart Eyestä on varmasti kaikki tarpeellinen tässäkin ketjussa sanottu, eli asioiden mennessä nykyisillä askelmerkeillä on tässä tuleva multibaggeri. Askelmerkit pohjaavat kuitenkin yhden toimialan pitkälti regulaatioon perustuvaan tarpeeseen juuri tämäntyyppiselle tuotteelle, joten mikäli tämä tarve syystä tai toisesta yllättäen poistuisi, yhtiön arvo romahtaisi. Riskejä peilaten itselleni tuollainen 10-20% positio Smartissa on juuri sopiva.

Scout Gaming on uusin tulokas, ja salkun riskisin yhtiö. Niille, ketkä eivät yhtiötä tunne, kerrottakoon Scoutin tuotteena olevan fantasy sports -pelit, joita yhtiö tarjoaa sekä itse suoraan kuluttajille, että alustabisneksenä perinteisten vedonlyöntiyhtiöiden kautta. Liiketoiminta on tällä hetkellä tappiollista ja arvostuskertoimet varsin kovat. Näen casen kuitenkin niin, että yhtiön tämänhetkisessä kehitysvaiheessa asiakashankintakulut ovat vielä korkeat (kilpailujen palkintorahat saattavat ylittää osallistumismaksuista saatava tulot), mutta bisnes skaalautuu todella kannattavasti alkukehityksen jälkeen. B2B-myynti on myös erinomainen mahdollisuus saada lisää skaalautuvaa liikevaihtoa ilman yhtä korkeita asiakashankintakuluja. Kassassakin pitäisi olla varaa tappiollisen vaiheen yli pääsemiseen.

Markkinatilanne on siitä mielenkiintoinen, että rapakon takana vastaava markkina on jo jokseenkin kypsässä vaiheessa, mutta Euroopassa homma on vielä lapsenkengissä. Mikäli Euroopan markkina kehittyy, kuten USA:ssa aikanaan, ja Scout säilyttää asemansa Euroopan markkinajohtajana, on tämänhetkinen arvostus paperia. Verrattuna perinteiseen vedonlyöntiin, fantasy sports on huomattavasti pelimäisempi ja yhteisöllisempi harrastus, minkä vuoksi näen markkinassa vielä huimasti kasvupotentiaalia. Anekdoottina mainittakoon eräs naistuttavani, joka ei koskaan aiemmin ollut kiinnostunut formuloista, mutta kavereiden houkuteltua hänet mukaan yhteiseen fantasyporukkaan, on hänestä yhdessä kaudessa kuoriutunut innokas formuloiden seuraaja.

Riskiensä lisäksi Scout Gaming on myös erittäin epälikvidi lappu, mikä tarjoaa melkoista volatiliteettia. Tästäkään syystä en halua lyödä siihen kiinni kovin isoa osuutta salkustani, vaikka tulevaisuus mielestäni valoisalta näyttääkin.

10 tykkäystä

Täällä osui Hillotolppa1 tekemä taulukko silmiini. Tykkäsin siitä niin paljon, että täytyi kopioida omaan käyttöön.

Kuten yllä olevasta taulukosta näkyy, olen yrittänyt aloittaa sijoittamista vuosina 2017 ja 2018. Molemmilla kerroilla seurasin ostoksiani hetken, kun ne lähtivät loivaan laskuun. Tuumin, että kyllä minulle oikein oli opetettu: ei se sijoittaminen kannata. Tai no, ainakaan en osaa sitä hommaa. Sitten unohdin koko jutun ja osakkeet jäi sinne vain olemaan.

Aiemmilla kerroilla elämäntilanteen muutos on herättänyt kiinnostuksen sijoittamiseen ja niin oli myös nyt. Tavoitteena on, että kiinnostus ei tällä kertaa lässähtäisi, vaan että sijoittamisesta tulisi säännöllistä. Aion seurata, mitä sijoituksille kuuluu - tästä lähin useammin kuin parin vuoden välein. Myydä aion yhtä harvoin kuin tähän asti.

Olen hyvä ostamaan kalliilla. Jokin fomo iskee, kun katsoo vihreitä plusmerkkisiä lukuja. Marimekkoakin ostin lisää huipulta. Noh, pääasia, että tulee painettua osta-nappia. Toisin kuin kotona opetettiin, ei sen painaminen ole vielä kertaakaan johtanut kaikkien rahojen menetykseen.

Kiitos paljon foorumilaisille. Vaikka en ole postannut tätä ennen mitään, on täältä ollut minulle jo paljon uutta opittavaa. Jos olisin löytänyt tänne jo edellisillä kerroilla, en ehkä olisi näin 4 vuotta myöhemmin vielä lähtöruudussa.

Tässä vielä ympyrässä. YTD +11,15% (OMX Helsinki GI +12,43 %) ja 1v tuotto +57,05% (OMX Helsinki GI +48,97%) Minulla on osakkeiden lisäksi vähän indeksirahastoja. Sijoitusvarallisuus on vähän alle 20k tällä hetkellä. Ehkä joskus palaan tähän postaukseen muistelemaan menneitä. Toivottavasti silloin varallisuus on kasvanut, siitä lähdetään.

28 tykkäystä

Toisaalla käytiin keskustelua treidaamisen haitallisuudesta tällaiselle aloittelijalle ja niistä oikeista perusvalinnoista joita ei tarvitsisi vaihtaa alvariinsa vaan voisi keskittyä edes keskipitkän ajan sijoittamiseen samoilla lapuilla. Tässä tämän hetkinen portfolio. En ole kysymässä suosituksia, mutta kommentoida saa tyyliin “kannattais tolle nyt jotain tehdä” :rofl: jos kiekko siltä vaikuttaa. Tai puksuttaa tällä eteenpäin, tankkailee ja katsoo kesän mittaan onko dippi tulossa vai ei.
Osa on yhtiöistä on foorumin/Inderesin ajatusten mukaan valikoituja, osa sellaisia jotka itse uskon kestävän aikaa. Mistään en ole tehnyt omaa yritysanalyysiä kun taidot ei siihen (vielä) riitä.
Fortumia oli hetki sitten eniten, myin osan pois osingon jälkeen ostaakseni muuta. Oma huomio valinnoista on, että OMXH25 osakkeita taitaa olla hiukan liikaa (noita voisi korvata ostamalla myös esim. Seligsonin OMXH ETF.ää). Myös hajauttaa aion vielä lisää, mielummin 20 eri lapulla kuin viidellä. Koska taidot.

11 tykkäystä

Siitä, kun myönsin itselleni virheeni ja pakotin itseni takaisin markkinoille on nyt puoli vuotta, joten on jälleen kvartaalikatsauksen aika.

Piirakkakaaviossa on loppujen lopuksi aika vähän tietoa, niin päätin kokeilla tällä kertaa toisenlaista näkymää. Tässä AOT ja OST yhdistetty sisältö nykyisen markkina-arvon mukaan järjestettynä.


En kyllä ihmettele piirakkakaavion suosiota, kun jouduin väkertämään tuota tovin, että sain tappiot esitettyä haluamallani tavalla, enkä ole edelleenkään täysin tyytyväinen lopputulokseen.

Viimeinen puoli vuotta on ollut hurjaa rallia markkinoilla ja oma salkku on ilahduttavasti kuronut hieman kiinni aiempien vuosien virheitä. Kuvaajassa koko salkun tuotto.

Oli tarkoitus hehkuttaa erikseen OST:n tuplaamista puolessa vuodessa, mutta harmillisesti tällä viikolla on tullut turpaan ja päivän päätöskursseilla mitattuna OST ei ole saavuttanut 100k€ rajaa. Vappuaattona se ylsi siihen päivän sisäisesti. OST:n euromääräinen tuotto on vain tonnin vähemmän kuin AOT:n, vaikka puoli vuotta sitten AOT:llä oli yli kolminkertainen kooltaan ja sinne säästän joka kuukausi lisää.
image

Tajusin myös, että tälläinen kerralla täytetty OST tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarkastella sitä, että minkälaista tulosta olen saanut aikaan kaupankäynnilläni, joka ei kyllä ole ollut kovin vilkasta ja on liittynyt lähinnä siihen, että olen halunnut vältellä osinkoverojen maksua Saksaan. Senkin voi toteuttaa paljon fiksummin kuin minä olen tehnyt. Minulla on ollut kova kiire myydy osakkeet selvästi ennen osinkoa ja näin monesti jäädä hyvien nousujen kyydistä. Jäljellä olevien Cliq Digitalin osakkeiden kanssa osasin toimia hieman fiksummin. Myin ne yhtiökokouspäivänä ja ostin ne seuraavana päivänä halvemmalla takaisin. Näin sain periaatteesssa tuplattua maksetun osingon, toki aina tuollainen puljaus ei onnistu.

Kaupankäynti on ollut näköjään varsin turhaa. Ensimmäisev viiden oston jälkeen olen tehnyt 19 kauppaa ja näistä saavutettu hyöty on ollut noin 1800 €, kun huomioi, että Saksan veroviranomainen olisi vienyt osansa osingoista. No täytyy olla tyytyväinen, että ylimääräisten verojen välttely ei ole syönyt tuottoa, mutta aika tyhjänpäiväistä tuo näköjään on ollut. OST toki mahdollistaisi rankemmankin treidaamisen ilman verojen realisointia, mutta ainakin itselläni on siihen kynnys. Kun on kiva nähdä mitä alkuperäisen sijoituksen tuotto olisi ollut, niin se luo kynnyksen myydä. Esim. eilen mietin, että ottaako Optomedia treidiin siltä varalta, että pomppaisi mahdollisen Inderesin seurannan myötä, mutta en keksinyt mitä raaskisin myydä. image

30 tykkäystä