Pörssien suunta (Osa 2)

Haluatko avata näitä molempia hieman?

16 tykkäystä

New York Fedin Empire State Manufacturing Survey toukokuulle, luvut alittivat odotukset huomattavasti ja on indikaattori talouden jäähtymisestä. Karhujengi varmaan tässä kohtaa vetää “lama!”-banderollit naftaliinista. Tietysti vain yksi kysely New Yorkista, mutta datapiste silti.

PDFn tarjoama yhteenveto:

After growing strongly last month, business activity declined in New York State, according to firms responding to the May 2022 Empire State Manufacturing Survey. The headline general business conditions index dropped thirty-six points to -11.6. New orders declined, and shipments fell at the fastest pace since early in the pandemic. Delivery times continued to lengthen, and inventories expanded. Labor market indicators pointed to a modest increase in employment and the average workweek. Both the prices paid and prices received indexes moved lower, but were still elevated. Looking ahead, optimism about the six-month outlook remained subdued.

11 tykkäystä

Mahdollinen ongelma on se että tuo -10–20 % ei riitä alkuunkaan palauttamaan kannattavuuksia sellaisille tasoille jotka tuon tyyppisillä bisneksillä joita OMXH25-yhtiöt tekevät on historiassa normaalisti tehty.

2 tykkäystä

On hyvä huomata, että OMXH25 firmojen oman pääoman tuotto ei juuri ole parantunut finanssikriisin jälkeen. Toisaalta esimerkiksi valtavat metsäfirmat ovat muuttuneet rahavirroiltaan parempaan suuntaan. Konepajat heiluu kyllä aina syklin mukana villisti, mutta niin on kurssejakin rankaistu jo nyt isosti.

5 tykkäystä

Huomaa, historiallisissa arvostuksissa sisällä on ”EI nato maa” maariski :relaxed:

Its a new world my friend

11 tykkäystä

Nokkelasti voisin sanoa ylipäätään että pohdintani saattavat mennä metsään koska otanta bisneksiä Helsingin pörssissä on aina väkisin hävyttömän kapea ja yksipuolinen. Tiedostan tämän riskin arvioilleni oikein hyvin.

Jos p/s on 1,5–1,6 tasoa, se vaatii 10% nettomarginaalin jotta p/e on 15–16x. Jos 20 vuotta sitten joku olisi väittänyt että tämäntyyppinen setti bisneksiä kuin OMXH25 tänään voisi olla syklien yli noin kannattavaa, sitä olisi pidetty todella vakavanasteisena haihatteluna.

Mutta ehkä meillä on pörssissä large capissa pieni otanta tähtiä jotka lunastavat sen mitä kursseissa on nyt sisällä?

70-luvulla Suomessa kaikkien koululuokkien todistuksiin opettajien piti saada oppilaiden arvosanat Gaussin käyrälle kohtuullisen nätisti. Ongelma oli tietysti se että yksi random-koululuokka on aina hirveästi liian pieni otanta oppilaita jotta heidät voisi survoa tolkullisesti Gaussin käyrälle. Eli tapahtui paljon oikeusmurhia.

Saatan olla oikeilla jäljillä siinä että on paha globaali tulosodotuskupla ja samaan aikaan olla väärässä siinä että on iso OMXH25-tulosodotuskupla.

5 tykkäystä

Suomennan nyt vapaasti: financial conditions = taloudelliset edellytykset

Tuo on kieltämättä mielenkiintoinen ajatus. Koomisinta olisi, että Fed yhdessä Yhdysvaltojen hallinon kanssa olisivat itse aiheuttaneet ongelman keventämällä taloudellisia edellytyksiä. Eikä tuo inflaation ja taloudellisten edellytysten suhde ole mitenkään itsestään selvä.

Sen verran tuosta Chicago Fed National Financial Conditions -indeksistä, että se kuvastaa noita taloudellisia edellytyksiä ja kattaa raha-, korko- ja osakemarkkinat. Positiivinen arvo kuvastaa sitä, että ollaan keskiarvoa tiukemmassa tilanteessa.

Kehtaanpa jopa väittää, että tuosta shokin aiheuttamisesta ja osakemarkkinoiden alas pakottamisesta, voisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Pitää muistaa, että vaikutukset ovat globaaleja johtuen dollarin valta-asemasta.

ps. 401k on erittäin hyvä vaaliteema Amerikassa, joten seuraava presidentti olisi mitä luultavimmin tuttu oranssitukka, jos hän siis on ehdolla.

2 tykkäystä

22e ennusteilla kun katsot vaikka p/s valmet, konecranes, metso, wärtsilä… ei nyt omaan silmään kovin kalliilta vaikuta huomioiden vahvat tilauskirjat.

3 tykkäystä

Mäkinen postasi ev/ebit next 12kk graafeja useista Helsingin pörssin yhtiöistä ja viittasi näihin ”Läski alkaa olla poissa osakkeista”.
Sinä puhut taas koko indeksistä ja käytät eri tunnuslukua.
Ei kovin reilua argumentointia.

20 tykkäystä

Kaivele vaikka p/S HEXIN konepajoista niin voi tulla vähän erilainen graafi

Tuossa on ihan mielenkiintoinen pohdinta mm. Konepaja arvostuksista koronakriisissä.

5 tykkäystä

Nordean Sijoittajan viikkoraportti julkaistu tänään 16.5.2022
Käsitellään Q1 tuloksia Yhdysvalloista pääteemana

“…näkymät on oikeastaan parantuneet aika oleellisestikin, koska tulokset jatkaa paranemistaan…”

@musa_2 :wink:

12 tykkäystä

Miten tämä korreloi esim helsingin pörssiin?

@KalleH, tuo on siis mielestäni erinomaisen kiinnostava postaus, mielestäni yleissävyltään maltillisen bullish.

Itse en ainakaan kaipaisi pelkkiä aplodeja kaikesta vaan myös haastamista. Näin oletan että muutkin?

4 tykkäystä

@Tunturisusi, tuossa on hurjan laaja ja mielestäni mielekäs vertailuaineisto siihen miten sijoittajilla on taipumus pörssiyhtiötä arvostaa erilaisissa tunnelmissa, suhdannetilanteissa ja rahoitusoloissa.

24 tykkäystä

16 tykkäystä

Miltä ajalta nuo muutama muu datapistettä ovat, jotka on nykyhetken vieressä samalla pallokentällä?

EDIT: Ja onneksi olkoon @yha_musa_soi ! Liittymisestäsi foorumille on tänåän tasan vuosi :slight_smile: Kiitos panoksestasi!

32 tykkäystä

Kiitos @musa_2 hyvistä kirjoituksista, olet suosikkini tällä foorumilla ;). Sain paljon vertaistukea 2021-2022 pienyhtiöiden hinnoittelussa. Mielestäni myös Helsingin pörssin arvostustaso on nyt kuitenkin melko normaali, olettaen normaalin näkymän. Pari havaintoa OMXH25-yhtiöiden arvostuksesta kun sitä tuli aikanaan pohdittua. Lähes kaikki ovat perinteisiä pääomaraskaita yhtiöitä joilla on pitkä historia, joten näissä voisi jopa soveltaa perinteisempiä arvostusmittareita. Mieleeni on jäänyt kaksi kuvaajaa johon perustan argumentointini.

Ensinnäkin Helsingin pörssin pitkän aikavälin (reaali)tuotto on noin vähän yli 5%:

Toinen kuva jonka muistan jostain kopioineeni on tämä, jossa Helsingin pörssien yhtiöiden oman pääoman tuotto yli syklien on noin 11%:

Koska OMXH25 yhtiöt tarvitsevat paljon pääomaa investointeihin, johdon näkökulmasta voitot voidaan jakaa osinkoina omistajille tai investoida tuotolla X%. Jos ne jakaisi osinkoina, osakkeenomistaja saisi keskimäärin tuon 5+% kun ostaisi osingoilla lisää osakkeita. Miksei siis investoisi kaikkia ja saisi ~11% tuoton rahoille? Uskon että tämä on merkittävä yliarvio ja uuden sijoitetun pääoman tuotto on merkittävästi alle. Tässä erittäin hyvä ja pitkä postaus jossa tätä on argumentoitu: https://osam.com/Commentary/the-earnings-mirage . Lyhyesti tasessa (B) ei ole otettu huomioon mm. inflaatiota joten ROE% (voitot/B) on yliarvioitu. Kävisi järkeen että keskimäärien uusien investointien tuotto on itse asiassa pörssin keskimääräinen tuotto, koska siinä vaihteessa omistaja-arvoa maksimoija johto alkaa jakaa sitä osinkoina…

Helsingin pörssin teollisuus-sektorin yritykset ovat hyvin vientivetoisia. Yritysten tulokset eivät voi joka tapauksessa pitkässä juoksussa kasvaa yli maailman BKT:n tahdin, sanotaan nyt vaikka 3-4%:

Jos oletaan että Helsingin pörssin PB olisi 2, ROE 11%, tase reaaliomaisuutta ja kaikki voitot jaetaan ulos niin reaalituotto olisi 5.5%, ja osakekohtainen tulos ei reaalisesti kasvaisi mutta nousisi inflaation mukana. Sitten voi haarukoida eri jakosuhtein miten tuotto jakaantuu osingon ja reaalisen tuloskasvun mukana:

Oletus: OMXH ROE 11%, marginal ROE 5.5%, discount rate 5.5%

Payout ratio dividend growth PB Dividend Growth
100% 0.11 0.00 2 5.5% 0.0%
80% 0.088 0.011 2 4.4% 1.1%
60% 0.066 0.022 2 3.3% 2.2%
40% 0.044 0.033 2 2.2% 3.3%
20% 0.022 0.044 2 1.1% 4.4%

Näistä esim. asetus jakosuhde 40%, saadaan 5.5% tuotto = 2.2% osinko ja 3.3% kasvu

  • Jaetaan 40% at PB 2.00 ja ROE 11% => Osinko 2.2%
  • Investoidaan 60% at EPS Growth 3.3% (marginal ROE 5.5%)
    => PB implies discount rate 5.5%

Katsotaan OMXH25 etf:n nykyiset tilastot: Omaisuusluokkien jakauma|10 suurinta sijoitusta|Seligson & Co OMX Helsinki 25|ISIN:FI0008805627 (Morningstarin tilastot ovat joskus erikoisia, arvostaisin parempaa lähdettä jos jollain on).
PE 14,46 PB 1,85 Osinko 3,36%
Eli PB on historiallisesti melko normaali ja jos tuohon osinkoon lisää tuloskasvuna jotain euroopan ja maailman BKT:n kasvun väliltä niin saadaan historiallisesti normaali tuotto-odotus.

Näin päädyn aikanaan siihen että haluan maksaa OMXH25 indeksistä 4200 indeksipistettä (indeksi ennen pandemiaa ~ 4200 :smiley: ). Jos tuohon lisää +10% inflaatiota (vuodet 2020, 2021, 2020Q1) ja vain +3% reaalista ‘normaalia’ tuloskasvua -olihan tässä sentään pandemia ja nyt näkymä heikompi- saadaan arvoksi 4759. Indeksi nyt 4757.

41 tykkäystä

@JNivala , kiitos! Sinulla on kirjoittelussasi korkea taso ja passeli, rakentavan kriittinen lähestymistapa :slight_smile:

Itselleni menneet 12 kk ovat olleet opettavaisia siinä teemassa jonka olen periaatteessa tiennyt jo pitkään mutta jonka suhteen olen äärimmäisen kovapäinen:

Vaikka saisi isossa kuvassa juttuja oikein…

… mikä mahdollisesti osittain taidolla mutta luultavasti lähinnä onnella, siitä ei ole hyötyä jos vaan katsomossa murisee. (Itselläni ei ollut yhtään osakekauppaa 17.5.2021–23.1.2022.) Kaikissa tilanteissa täytyy maltillisen sinnikkään perusoptimistisesti ainakin joitain pieniä ostoja hiljalleen tehdä.

Tällä hetkellä suhtaudun nykyisiin kurssitasoihin edelleen skeptisesti mutta asetelma on aivan eri kuin liittyessäni foorumille. Nimittäin nämä negatiiviset seikat ovat ihan eri tavalla esillä valtavirran sijoituskeskustelussa kuin vuosi sitten. Eli täytyy ottaa huomioon mahdollisuus että tosi paljon kaikkea negatiivista on jo diskontattu. Jos tuottovaatimukset ovat kauttaaltaan hieman matalanpuoleiset, ei ole mitään takeita siitä että ne “normalisoituvat”.

Alensin käteispainoa hieman maalis–huhtikuussa, mutta nyt taas tukevasti tarkkailuasemissa, kun kurssit ovat reilusti kevään pohjien yläpuolella vaikka osinkoja on irronnut.

@vuh kiinnostavaa, pätevää pohdintaa sinulla. Nyt kun pahimmat ylilyönnit ovat poissa, todellakin ajattelen että lasin voi perustellusti nähdä puolitäytenä tai puolityhjänä.

Ajattelen että OMXH-kursseissa on optimismia sisällä:

Optimismi voi osoittautua 2020-luvulla perustelluksi jos OMXH-yhtiöiden suorittaminen on kovemmalla tasolla kuin mikä mielestäni realistinen perusskenaario on.

17 tykkäystä

Itseäni häiritsee kovasti nuo 5 ja 10 vuotisiin keskiarvoihin viittaaminen. Varsinkin tuo 5 vuoden keskiarvo oikein puistattaa; viidestä vuodesta 2 vuotta on leijuttu ilmassa. Korot ovat olleet viimeisen 10 vuoden ajan enemmän tai vähemmän laskusuunnassa käyden jopa negatiivisen puolella. EKP:n QE ohjelmat ovat olleet aktiivisia 2014-2018. Inflaatiota ei ajanjaksolla ole näkynyt. Tuloskasvu on ollut hyvää koko ajanjakson.

Nyt juna kulkee toiseen suuntaan. Tuloskasvu on kuitenkin pääpiirteittäin vielä oikein hyvää. Enemmistö yhtöistä ylittivät analyytikkoennusteet Q1:llä, mutta laskupaineita on. Tulokset ovat lisäksi saaneet ja saamassa inflaatiosta vetoapua.

Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu tuloksille kun kysyntä alkaa oikeasti laskea.

Yhdysvalloissa ravintolat ovat turvautuneet annoskokojen pienentämiseen. He eivät pysty nostamaan hintoja siinä määrin kuin pitäisi. Laadun laskeminen ei edes näy inflaatiotilastoissa.

20 tykkäystä