Red Eye - ruotsalaista analyysiä

Hej @Viktor_C,

It would be super cool to see more of your texts on Inderes forum. You are super welcome to write your views and comments here. :slight_smile:

I would greatly appreciate if you could share your views on similarities and differences between Red Eye and Inderes business models for instance. In addition, I would love to hear your latest views on Smart Eye, which is actively followed in Finland.

Tack så mycket! Ha det så bra! Trevligt veckoslut!
:slight_smile:

1 tykkäys

Toinen tarjoaa investointipankki, corporate finance ja neuvontapalveluiden ohella osakeanalyysia yksityissijoittajille toisen ollessa lähtökohtaisesti analyysitalo/sosiaalinen media jne. Siinä ainakin yksi merkittävä ero, korjatkaa jos oon väärässä.

3 tykkäystä

Hi guys!

Sorry for being inactive on the forum. I’ve tried to catch up on the latest posts. It’s great to see such an active thread.

I have seen some questions regarding our trading policies. It’s difficult to comment on specific trades but our analysts are allowed to invest in companies we cover, however here are some of the rules:
-All positions have to be approved in advance.
-A position has to be held for at least one month (if sold for a profit).
-The analysts covering the company are not allowed to trade the stock while they are writing research.

If you have any more questions, please let me know and I’ll try to be more active moving forward. I unfortunately can’t comment on our research coverage on specific companies.

Wish you all a great weekend!

Viktor Carlsson

30 tykkäystä

Hey Juha!
When it comes to Inderes and Redeye, there’s for sure some similarities. However, I don’t know the intricate details of their business model and can’t really comment deeply on it. It’s certainly interesting, especially since the IPO earlier this year.
When it comes to the latest on Smart Eye, I Unfortunately can’t comment on our research coverage on specific companies.

Have a good weekend!

Viktor Carlsson

6 tykkäystä

Thank you @Viktor_C
No need to publish my message (with link to @timontti ’s question) at Redeye forum, as you replied here already. However, you might want to sharpen the ethical guidelines message at Redeye site.

This still allows to buy and immediately start writing a positive report.
Well, life is life, I’m still following Top Picks as I am convinced on the performance even loosing the omxs-pi this year.

Edit. And now you have your moment to establish a real community forum to replace Avanza’s?

2 tykkäystä

Siinä vähän palautetta seurannan epäloogisuudesta sekä top picks/vastaavien keissien aktiivisesta esilläpidosta (pumppaus)

15 tykkäystä

Hmm… 11 lokakuuta 2020 päivätyssä rapsassa oli kyllä mielestäni hieman eri ääni kellossa:

image

Pelkkä non-event siis tämäkin niinkuin Redillä on tapana kutsua huonoja uutisia/odotuksista jääneitä rapsoja… ja nykyiset fair value arviot on kuitenkin reippaasti nousseet vuoden takaisista.

Jesper Henrikson von Kochilla näyttäisi olevan huomattavasti alhaisempi kynnys päivittää omaa sukunimeään kuin kantaansa Smartiin.

31 tykkäystä

Kieltämättä entistä enemmän syntyy vaikutelma, että ostamalla RedEyeltä yhtiöllesi analyysiä ostat samalla sellaista positiivista fair value -rangea sekä hyvin usein positiivista tulevaisuuden kommentointia (kasvufirmat).

Analyyseissä usein riskit lähes loistavat poissaolollaan tai niitä käsitellään hyvin pintapuolisesti. Negatiiviset asiakohdat realisoituessaan usein ohitetaan “näkymättömästi” seuraavassa päivityksessä jne.

Oman analyysityön laatua ja onnistumisia ei ruodita lainkaan. Tässä on iso ero indereksen eduksi! …käsi ei nouse pystyyn virheen merkiksi…ikinä

Tämä yhdistettynä ajoittaisiin kyseenalaisiin ajoituksiin analyytikoiden ostaessa osakkeita saatuaan uusia olennaisia tietoja, mutta ennen kuin julkaisevat kommenttia asiasta…

78 tykkäystä

Aika myllytykseen on entinen kultapoika joutunut sitten viime näkemäni. Kun sanoin tästä kesällä niin hyvä ettei minulle naurettu.

Red Eye laajalti perustaa analyysejään pääosin tarinaan ja oletukseen suotuisasta kehityksestä. Seurauksena Red Eyen seuraamat yhtiöt ovat varsin systemaattisesti ja kroonisesti kymmeniä prosentteja tavoitehinnan alle koska todellisuus ei vastaa suotuisaa tarinaa. Vielä, tai koskaan.

En ole koskaan nähnyt Red Eyen esimerkiksi asettavan targettia alle sen hetkisen osakekurssin. Base case perustuu siis aina johonkin suotuisaan olettamaan, eikä analyysitalo ota varsinaista bear-näkemystä koskaan mistään. Myös vielä tuotekehitysvaiheessa olevat yhtiöt ja sellaisetkin joiden markkinaa ei ole vielä olemassakaan saavat positiivisen aina base-targetin.

Analyysit tavallaan laaditaan vastaamaan kysymykseen: “Mitä selvä upside vaatisi?”. Niissä käytetty kieli ei kuitenkaan ole neutraalia vaan Red Eye suoraan pitchaa analysoimiaan yhtiöitä.

Mikä muu voisikaan olla lopputulos kun operoi näin?

Oletettavasti itse mallisalkun yhtiöt ovat kovemmasta kivestä veistetty kuin tavan rahvas, mutta tämä on silti systemaattinen ongelma. Tästä ei Indereskään täysiä pisteitä saa, mutta kyse on vielä yksittäistapauksista verrattuna Red Eyen systematiikkaan. Ja foorumikirjoittajilta nyt ei ammattimaisuutta sovi odottaakaan, mutta jos pitäisi osoitella sormella toisia puffaavasta kirjoittelusta niin pitäisi olla monikymmenpäinen rivi sormet ojossa.

Sinänsä analyysitalojen tai varsinkaan Red Eyen preppaus ei ole meidän intresseissämme. Toki olen saanut kokea että foorumia luetaan ja sen perusteella yritykset jopa tekevät liiketoimintaansa koskevia operatiivisia päätöksiä.

Loistavaa, että löysit sieltä sellaisen! Oma status update on viime kesältä, en ole sen jälkeen katsellut mitä Red Eyella on seurannassa. Ja nyt katsoen Hexatronic on alle 10 vuodessa 200-bäggeri. Todella maailmanluokkaa, jos siinä on joku ollut matkassa.

Jos Hexatronic tästä enää edes tempaisee 4x niin se on jo maailman parhaiten tuottanut osake. Ei siis kovin vaatimattomassa seurassa olla nyt.

42 tykkäystä

Tuli elävästi Red Eye mieleen kun luin Aki Pyysingin eilisestä kolumnista tämän kohdan:

”Ja tuottoindeksi tarkoittaa sellaista indeksiä, joka pitää sisällään myös osingot. Pelkkiin hintaindekseihin onnistumisiaan vertailevat ovat yleensä muutenkin itsepetokseen taipuvaisia. Tai sitten yrittävät myydä rahastojaan tai omaisuudenhoitopalveluitaan.”

5 tykkäystä

Minulle tuli heti mieleen yksi, Hexatronic Group AB. Löytyy top picksistä ja noussut yli 500% ytd. Analyytikon bull case on ollut jatkuvasti kurssin alapuolella tai juuri ja juuri siinä tuntumassa. Tällä hetkellä Bull case on hilattu 500sek ja pörssikurssi 470sek. Pari kuukautta sitten Bull case oli 315sek ja pörssikurssi 345sek. Ja tässä ei ollut kyse että raportteja ei olisi päivitetty.

5 tykkäystä

Onko muuten muita firmoja kuin Remedy ja Optomed, joilla on sekä Inden, että Redin seuranta?

Base caset:
Optomed = Inderes 10,5 eur, Red Eye 13 eur
Remedy = molemmilla 50 eur

e. korjattu redin base optomediin

4 tykkäystä

Nexstimin voisi lisätä myös listaan. En ole enempää siitä lukenut mutta nimi tullut Redeyen sivuilla vastaan

Redeyen base on 13e.

Ei ole indereksen seurannassa ollut enää vuosiin.

6 tykkäystä

Ymmärrän kritiikin, mitä redis on saanut. Myös fair value -tavoitehintojen sisäistäminen on hankalampaa kuin perinteisempien vuoden päähän katsovien targettien. Kuinka pitkälle teidän mielestänne rediksen fair valuet katsoo?

Tuon senkin puolen esiin, että jos osaa ottaa rediksen tuottamasta sisällöstä oikeat asiat matkaan ja tekee loput omana kotiläksynä, pidän sisältöä varsin hyvänä. Se vaatii varmasti vähän enemmän, kuin Inderesin melkoisen rock-solidien analyysien perusteella sijoittamista. Yksi hyödyllisimmistä asioista, joita saan irti analyyseistä, on yhtiön liiketoiminnan selostaminen. Myös redis tekee tätä aika hyvin.

Havainnot, joita rediksen työskentelytavasta on ketjussa tehty, on erittäin hyödyllisiä ja ne kannattaa ottaa myös matkaan, kun suodattaa rediksen sisältöä.

Mielestäni on tosi tärkeää myös seistä aina 100% omien sijoituspäätösten takana. Silloin ei tarvitse harmitella toisten tekemisiä tai mokailuja. Pelkästään omia, joista voi sitten ottaa oppia. :slight_smile:

14 tykkäystä

Top picksien liikkeitä kannattaa myös seurailla. Historiallisesti jälki on jäätävän kovaa ja olen huomannut, että top picksien liikkeet on yleisesti ottaen vähemmän bulleroita kuin yksittäisten analyytikoiden analyysit tai target hinnat. Analyytikko ei yleensä varsinaiseen Top Picks -komiteaan kuulu ja näkemyksessä saattaa olla isojakin eroja. Komiteassa siis seuraavat henkilöt

Esim. Smart Eyen paino salkussa on parhaillaan ollut hieman yli 20%, mutta siihen tehtiin pieniä keventelyitä ainakin tammi- ja kesäkuussa. Paino taisi käydä keventelyiden ja kurssilaskun myötä alimmillaan noin 8 %, kunnes lokakuussa tehtiin lisäys ja paino on nyt noin 11%. Komitean näkemys ei siis ole läheskään niin vahva kuin vuosi sitten, vaikka tuore analyytikko bulleroikin.

Vielä suurempi näkemysero nähtiin, kun Bonesupportin FDA-hyväksyntä viivästyi maaliskuussa. Yhtiötä seuraava analyytikko osteli dipistä ja vähätteli tapahtunutta, mutta Top picks dumppasi koko position noin kuukautta myöhemmin.

28 tykkäystä


Alkuun näytti että position myynti oli harvinaisen huonoon aikaan. Vain kolme kuukautta myöhemmin kurssi oli noussut 45%. No siitä on tultu nyt alas 55% joten komitea taisi olla kuitenkin ns pallon päällä.

10 tykkäystä

Hei, tiedättekö mistä näkisi luotettavasti Red Eyen palvelussa osakkeen tunnusluvut? Esim. eteenpäin katsova PE.

Tässä Thunderfulin tunnusluvut Company Snapshotista. PE lukee, mutta minkäköhän vuoden PE on kyseessä? Hassua myös että PEGiä ei pystytä laskemaan, vaikka firma tekee tulosta. :thinking: Pistää miettimään, onkohan nuo tunnusluvut ajantasalla.
(Ja mainittakoon, että Inderesin avainlukutaulukossa kaikki näkyy ihanan yksiselitteisesti jokaiselle vuodelle jaoteltuna. Olen siitä kiitollinen :relieved:)

9 tykkäystä

Yhtiösivulta → key ratios. Sieltä näet esim TTM tai FWD tunnusluvut.

Valitettavasti osassa firmoista luvut täsmää ja osassa ei. Esim EVO viimeisin raportin korjausvaikutus (jälkikäteen korjattu osakekannan laimentuminen 15%) ei näy luvuissa.

1 tykkäys