Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

30 viestiä yhdistettiin ketjuun: Energiansäästö - vinkkejä kulutukseen

Moikka!

Lippuja on lennellyt ja viestejä tullut, mutta kaikki viestit eivät ihan ehkä sovi tähän ketjuun. Viestit ovat pääosin toki olleet hyödyllisiä ja hyviä. :slight_smile:

Ylläpidon kanssa pidettiin “palaveri”, jossa ideaa jalostettiin.

Eli tämän ketjun nimi on nyt:

1. Sähkömarkkinat - sopimukset ja niiden hinnat

Tämän ketjun aloitusviestit:

ja

2. Toinen ketju

Tästä ketjusta lähtee viestejä alla olevaan ketjuun (ei siirretä kaikkia, mut nuo viimeisimmät liputetut). Otsikko ei nyt vielä kata ihan kaikkia aiheita, mitä siirrettävät viestit sisältävät eikä aloitusviestiä ole vielä päivitetty, mutta se tapahtunee tässä lähiaikoina. Eli ne viestit, jotka ei sovi tähän ketjuun voi laittaa mm. tänne:

Otsikot ja aloitusviestit täsmentyvät vielä, mutta tämä oli tällainen pikaratkaisu.

Tätä ohjetta kannattaa käyttää, jos haluatte vastata viestiin toisessa ketjussa:

Eli lyhyesti:

Otsikon ja aloitusviestin mukaiset tähän ketjuun.

Sitten tuohon toisen ketjuun voi laittaa sellaiset viestit, jotka ei sovi tähän ketjuun.

Aloitusviestit täsmentynevät lähiaikoina ja otsikoitakin hiotaan jne. Mennään nyt näin. :slight_smile:

Pahoittelut, kiitos ymmärryksestä ja mukavaa päivän jatkoa!

yt. Alokas ja ylläpidon jengi

group dancing gangsters gif | WiffleGif

23 tykkäystä

Ohessa Kauppalehden uutinen nousseista futuureista. Muutama poiminta uutisesta.

  • Tammikuun futuurihinnat nousseet 9 sentistä 18 senttiin kilowattitunnilta. Helmikuun ja maaliskuun osalta myös nousua.

Tänään oli Iltalehdessä myös kevään sääennuste, jossa ei mitään dramaattista. Helmikuu on yleensä ollut kylmin kuukausi, millä voi olla merkitystä sähkön hinnalle.

1 tykkäys

15 viestiä yhdistettiin ketjuun: Energiansäästö - vinkkejä kulutukseen

@Sijoittaja-alokas
PYYHKIMÄÄN
en jaksa edes liputtaa enää, siirrä tämäkin muualle

2 tykkäystä

Moikka jälleen kerran! :blush:

Ei tämä niin vakavaa ole.

Omaan silmäämme ei ole ketjun historiassa tapahtunut mitään vakavaa, vaikka joitakin yksittäisiä viestejä on poistettu ja useita hyviä viestejä on siirretty toiseen ketjuun, syystä tai toisesta.

Siirsin nyt viestejä toiseen ketjuun, jossa voi keskustella vähän laajemmin ja vapaammin tästä aihealueesta.

On kaksi ketjua:

1. Tämä ketju käsittelee sähkömyyntisoppareita.

2. Sitten on toinen ketju, johon tulevat viestit, jotka eivät sovi tähän ketjuun, jossa voi keskustella näihin liittyvistä teemoista laajemmin ja vapaammin.
(otsikko on vähän vaiheessa :smiley: )

Tässä ketjussa aloitusviestin mukaisesti käsitellään sähkönmyyntisopimuksia, niiden ehtoja ja hintoja, jotka ketjun aloittaja mainitsi aloitusviestissään.

Aloitusviestin alla on toinen viesti, jossa ketjun aloittaja täydentää, että jotta keskustelu valtakunnassa tarjottavista sähkösopimuksista ei leviäisi muihin ketjuihin, tässä ketjussa voi esittää sähkösopimusten hintoja, tarjouksia ja ehtoja. Eli ei tarvitse keskustella vain oman sopimuksen hinnoista, vaan myös laajemmin sopimuksestaan sekä yleisesti tarjouksista, jotka liittyvät sopimuksiin.

Sähkömyyntisopimukset ovat siis ketjun teemana, eikä varmaan haittaa, jos keskustelu hieman poikkeaa aiheesta muutaman viestin verran. Mutta jos tämä on Sähkömyyntisopimus-ketju otsikon ja aloitusviestien mukaan, niin suurimman osan viesteistä pitäisi liittyä sopimukseen.

Kuitenkin maininnat omista takoista, omakotitalon kulutuksesta ja lattialämmityksen eri puolista ovat ehkä hieman aiheen vierestä. Ymmärrän, jos joku pohtii oman kämpän kulutuslukemia tai televisioiden kulutuslukemia, mutta jos se ei liity sähkösopimuksiin tai hintoihin, sopinee paremmin toiseen ketjuun. Myös erilaiset säästövinkit, jotka eivät liity suoraan sähkömyyntisopimuksiin tai miten joku asumismuoto on vähäkulutuksinen tai miten itse mittaa kulutuksen tai miten hella vaikuttaa kulutukseen.

On täysin ymmärrettävää, että ihmiset kirjoittavat enemmän tai vähemmän otsikon aloitusviestien osalta ohi aiheen, eikä siinä ole mitään pahaa. Viestit ovat olleet laadukkaita. Ei ole tarkoitus loukata ketään, jos viestejä siirrellään, ja yleensä ne lähtevät useampien viestien kanssa samalla kertaa, kuten viimeisimmillä kerroilla. Anteeksi, jos joku on pahoittanut mielensä näistä tai jos olen kirjoittanut väärin. :blush:

Vielä kerran:

  • Tämä ketju käsittelee sähkömyyntisoppareita.

  • Sitten on toinen ketju (jossa toistaiseks kömpelöotsikko), jonne pääsee linkin kautta ja joka löytyy myös aloitusviestistä. Siellä voi keskustella kulutuslukemista, oman asuntomuodon eduista kulutuksen suhteen, takan tuomista eduista, eri säästötavoista jne. Jos aihe ei liity sähkömyyntisopimusten ehtoihin, hintoihin tai tarjouksiin, siitä voi keskustella toisessa ketjussa. Tämä voi olla laajemman keskustelun ketju näiden teemojen ympärillä.

Ymmärrän runsaat liputukset ja erilaiset pyynnöt, mutta toisaalta kyse on melko pienistä inhimillisistä virheistä eikä mielestäni ole tarvetta suuttua, jos viestit eksyvät aiheesta. Vähän voi poiketa aiheesta muutaman viestin verran, ja eri asia on, jos keskustelu lähtee toisille raiteille ja sähkömyyntisopimuksiin liittyviä viestejä on vaikea löytää - aloitusviestien ja otsikon mukaan mennään… hyvässä hengessä. :slight_smile:

Ylläpitotiimissä näihin ketjuihin ei ole vahvaa kantaa eikä tunnetta, mutta mielellämme järjestelemme asiat, jotta homma menisi mahdollisimman hyvin. Teemme parhaamme, vaikka välillä olemme toheloita. Foorumilaisten ei tarvitse suuttua toisilleen tai suuttua, jos siirrämme hyvän viestin toiseen ketjuun. Se on eri asia, jos olet vakavalla mielellä kirjoittanut kolmen tunnin analyysin UPM:stä ja Verneri siirtää sen Meemiketjuun.

Ja lepo vain, jos viestit vähän välillä eksyvät vahingossa aiheesta sitä sattuu. Itse en tunne tätä maailmaa juurikaan, joten mulla ei ole varaa sanoa. :smiley:

Aloitusviesteihin tehdään tosiaan hionnat ja varsinkin toisen ketjun otsikkoon. :blush: Eiköhän tämä ollut tässä.

Pyydän anteeksi, että vein aikaanne ja anteeksi asioista, jotka eivät ole menneet putkeen. :blush:

Kiitos ymmärryksestä ja hyviä keskusteluja!

8 tykkäystä

Pahoittelut heti jos seuraavaa asiaa on jo märehditty tässä ketjussa, mutta ajattelin vihdoin purkautua hieman paikallisen sähköyhtiön hinnoittelusta…

Ymmärrän kyllä, että kiinteisiin soppareihin leivotaan enemmän “läskiä” sisään vs. pörssisähkö, jossa on suoraviivainen ja ostajalle avoin hinnoittelu. Samahan se on kaikissa johdannaistuotteissa, esim. pankissa asuntolaina korkosuojalla varustettuna, tai kun yritykset suojaavat korko-, valuutta- tai raaka-ainehintojaan → hinnoittelu on monimutkaista ja mahdollistaa suuremmat palkkiot.

Se mistä en pidä on ns. pelkokertoimen käyttö. Eli meidän paikallinen yhtiö nostaa kiinteiden sopimusten hintoja HETI kun on tiedossa kovempia pakkaspäiviä ja näin ollen myös oletettavasti korkeampia pörssisähkön hintoja. En suoraan sanoen usko, että esim. 2 vuoden futuurihinnat liikkuisivat niin nopeasti ylös että kiinteitä hintoja pitäisi heivata heti ylöspäin. Ja kuten arvaatte, kiinteät hinnat reagoivat paljon hitaammin alaspäin silloin kun pörssisähkö on halpaa. Vähän niin kuin bensapumppuilmiö, jossa perusteena on öljyn hinta.

Onko muilla kokemuksia tällaisesta, tai ovatko päätelmäni futuurihinnoittelusta vääriä?

18 tykkäystä

Kun taloyhtiöön tuli maalämpö, niin koetin vähän maallikkoperspektiivistä arvioida eri sopimustyyppejä. Päätyen ensimmäiseen ajatukseen, että pörssisähkö olisi maalämmön kanssa suurin piirtein “itsemurha”. Eli

  1. Mitä kylmempää, sitä kuumempaa vettä patteriverkko vaatii.
  2. Mitä suurempi lämpötilaero maan ja patteriverkon välillä (eli mitä kuumemmat patterit), sitä huonompi on järjestelmän hyötysuhde (cop:ko se nyt oli)
  3. Erityisen huono piikkitehon hyötysuhde on silloin, jos järjestelmä on ns. alimitoitettu, jolloin joudutaan huipussa aika ajoin lämmittämään vettä pelkällä sähköllä (cop = 1 tässä tilanteessa??)
  4. Järjestelmän tehontarpeen ja spottihinnan välillä on vahva korrelaatio kuten tässäkin kuussa on nähty.
  5. Taloyhtiötoteutuksissa on todella vähän jos ollenkaan “temppuiluvaraa” eli siis mahdollisuutta säätää kulutusta hinnan mukaan

Enpä sitten tiedä yhtiömme toteutuksesta paljon mitään, enkä edes sitä minkälainen sähkösoppari alla on. Mitoituksen tarkkuuskin mietityttää kun järjestelmässä on kymmeniä kaivoja, joiden poraus on onnistunut vaihtelevasti. Kuinka tarkasti yli/ali mitoitus voidaan ennustaa huomioiden mm. kaikki siirtohäviöt jne. Mutta mielenkiintoista seurattavaa silti miten kustannukset tulevat suhtautumaan korvattuun kaukolämpöön.

Mutta siis summaten eka arvaus maallikkonäkemys: jos jossakin keississä määräaikainen soppari hakkaa spot sähkön 100-0, niin se olisi taloyhtiö maalämpö.

Olisi kiva, jos joku pitemmälle ehtinyt kykenisi jakamaan näkemystä aiheeseen / kokemusta aiiheesta.

8 tykkäystä

Miten tuon nyt ottaa. “Itsemurha” kuulostaa aika rajulta. Lämmitysjärjestelmät käyttävät energiaa melko tasaisesti, ei vain vuorokauden kallempina tunteina, eikä kylmät päivät aina ole sähköpörsissä kalliita päiviä, koska tuulivoimalla on niin iso vaikutus hintaan.

Mulla on käytettävissä maalämmöllä lämpiävän kerrostaloyhtiön energiankulutustieto muutaman vuoden ajalta. Sen perusteella lämmöntuotanto on edustanut talon kokonaiskulutuksesta 62% (lopusta varmaan iso osa on saunat ja pesula – lämpöä nekin ovat, mutta valitettavasti suoraa sähkölämpöä).

Tarkastelujaksolla 1.1.2022 toissapäivään, eli sisältäen pienen ylipainotuksen talvipäiviä ja Suomen kaikkien aikojen kalleimman pörssisähkö-päivän:

  • pörssisähkön keskihinta on ollut 12.89 c/kWh
  • talon sähkönkulutus (= pääosin lämmön tuotantotarve) ON painottunut kalliisiin aikoihin ja pörssihinnoin ostettuna sähkn hinta olisi ollut 13.50 c/kWh (plus myyjän marginaali)

Vuotta 2023 tarkastelujaksona käyttäen pörssisähkön keskihinta oli 6.66 c/kWh ja kulutuspainotettu hinta 7.67 c/kWh, eli ero huomattavasti isompi (+15%, ei +5%), mutta hinta alhaisempi.

Lähde: liukuri.fi laskuri ja kiinteistön energiankulutusdata.

Onko taloyhtiön mahdollista saada alle 5%, tai edes alle +15% preemiolla määräaikainen sähkösopimus? Ehkä, mutta aika onnekas saa olla sopimuksen ajankohdan kanssa. Onko maalämpöjärjestelmän energiankulutusta mahdollista optimoida edullisemmaksi? Varmastikin on, erityisesti jos järjestelmästä on merkttävästi varaavaa kapasiteettia, mutta lämpimän käyttöveden tuotanto tekee omat vaikeutensa.

Suurin kysymys lienee taloyhtiön talous ja vastikkeiden tason asettaminen. Lämmityskulut ovat joka tapauksessa talvikauden keskeisiä talouden muuttujia, olkoon lämmön lähde ja sopimusten muoto mikä tahansa, mutta pörssisähkö-sopimus tekee siitä vielä asteen volatiilimman rivin talousarviossa.

4 tykkäystä

Kiitokset hyvästä referenssistä ja hyödyllisestä linkistä, johon en ole vielä törmännyt. Kun omamme on kohtalaisen iäkäs rivitaloyhtiö (ilman yhteisiä tiloja ja melko pienellä teiniosuudella :slight_smile: - ilmeisen vähän niitä 30 min suihkusessioita siis…), painottunee oma sähkönkulutuksemme lämmitykseen verrattain vahvasti.

Mutta joo, määräaikaisen sähkösopimuksen hintataso tietystikin ratkaiseva.

Viime viikolla sähkö oli Suomessa kalliimpaa kuin koskaan historiassa, osaltaan sen takia että osa voimalaitoksista oli poissa käytöstä.

Tekniikka ja talous vastasi ainakin osaltaan omaankin pyyntööni ja on selvittänyt minkä takia voimalaitoksia oli kokonaan tai osin poissa käytöstä.

Helenin biolämpölaitos Vuosaaressa siis kärsi parillakin tapaa pakkasesta.
Helenin Vuosaaren B-laitoksen toisessa kaasuturbiinissa oli laitevika.

Meri-Porin ja Äänekosken voimalaitoksista ei ole tietoa, ilmeisesti haastattelivat vain Helenin edustajia.

3 tykkäystä

Entisenä äänekoskelaisena tulee mieleen “uutiskynnyksen” ylittävistä voimalaitoksista lähinnä Metsä-Fibren soodakattila. Onko ollut tehtaalla jotain huoltoseisakkia? Jotain pienempiä laitoksia siellä myös, mutta tuo uuden tehtaan pannu on varmaan jotain 100+ MW.

Joku oli jaksanut haastatella

“Fortumilta kerrottiin jo perjantaina, että Meri-Porin laitoksella oli vaikeuksia turbiinin kanssa.Turbiinin pyörityslaite vikaantui keskiviikkona, ja se saatiin korjattua torstain aikana. Tämän jälkeen turbiinin mittauslaitteiden kanssa oli haasteita.”

" Äänekosken biotuotetehtaan johtaja Ari-Pekka Vanamo sanoo, että heillä kyseessä oli torstaina suunniteltu soodakattilan puhdistus ja tarkastus."

4 tykkäystä

Ja OL3:n huoltoseisokin lisäksi Meri-Porissa muutoksia.

:+1: Ei sentään tammikuulle ole taukoja sorvattu

Maaliskuu on valitettavasti vielä kylmä lämmityskuukausi.
Vaikka toivo ei ole hyvä strategia, toivotaan kuitenkin tuulista ja sateista maaliskuuta.

Ja toivotaan myös markkinavalvojalta jonkinlaista valvontaa paitsi markkinan teknisestä toiminnasta, myös sen tuottaja-myyjä kaksoisroolia suorittavien energiayhtiöiden toiminnan suhteen

"MAALISKUUN huoltoseisokki osuu sikälikin kinkkiseen aikaan, että Fortumin Meri-Porin hiililauhdevoimala siirtyy maaliskuun alussa Huoltovarmuuskeskukselle. Tänä talvena se on tuottanut sähköä silloin, kun hinta on noussut niin korkeaksi että hiilen ja päästöoikeuden hinta tulee katetuksi.

Maaliskuun alusta Meri-Porin voimala ei kuitenkaan enää osallistu normaalisti sähköntuotantoon, vaan voimalaa pidetään valmiudessa ainoastaan hätätilannetta varten.’

OL3 | Sähkö uhkaa kallistua maalis­kuussa: https://www.hs.fi/talous/art-2000010113288.html

9 tykkäystä

Katsopa uudestaan, mistä ajanjaksoista kirjoitin.

2 tykkäystä

Jos ei halua pörssisähköä ja mutta haluaa kuitenkin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja kulutus on pääasiassa yöaikaan, niin Alajärven Sähköllä on halvin sopimus.

Päivä 9,9 snt/Kwh ja Yö 7,8 snt/Kwh

8 tykkäystä

Se ilo loppu nopsaa.

https://www.alajarvensahko.fi/alajarven-sahko-oy-keskeyttaa-myynnin-alajarven-sahkon-verkkoalueen-ulkopuolelle/

4 tykkäystä

Vähän huonoon ajankohtaan on päättymässä kahden käyttöpaikan (kt 7.3 c/kWh ja okt 9.9 c/kWh) sopparit, mutta minkäs teet kun taas se pari vuotta tulee täyteen. En jaksanut enää odotella vaikka vielä olisi vähän aikaa ollut vaan lukitsin määräaikaiset molempiin kimppatarjouksella 8.8 c/kWh. Kulutukset huomioiden sähkölaskut pienenevät joten leppoisat pari vuotta sen suhteen taas edessä. Tykkään kulujen ennustettavuudesta enemmän kuin mahdollisten viimeisten pennien viilaamisesta.

13 tykkäystä

Sama 8,8c/kWh oli oma 24kk sopimus minkä tällä viikolla tein, pörssisähkö toki houkutteli näin pienellä kulutuksella mutta riskit “hellasäröstä” ja siihen liittyvästä säätämisestä ajoivat helppoon kiinteään sopimukseen joka alkaa 1.4.2024.

6 tykkäystä

Väreeltä tuli jatkotarjous 8.37c/kWh +3.88e/kk 24kk, nykyinen soppari ollut 3 vuotta 5.01c.

Taidanpa tarttua kun ei jaksa kyttäillä pörssihintoja

13 tykkäystä