Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Tämä on ehdottoman kannatettava kehityssuunta :+1: Paljon tietysti on sijoittajia, joille yritysten seuraaminen on viihdettä, johon mielellään käyttää mahdollisimman paljon aikaa ja seuraa jokaisen videocastin, mitä kiinnostavista yhtiöistä on tarjolla. Toisilla sijoittajilla taas on ajankäytöllisiä rajoituksia ja varsinkin hyvin hajautetun salkun kaikkien yritysten seuraaminen vaatii toiminnan tehostamista ja ajankäytön tiivistämistä.

Itse mielelläni silmäilisin mainitut transskriptit läpi pikalukutekniikalla ja poimisin sieltä itselleni olennaiset asiat murto-osassa siitä ajasta, mitä videolähetyksen/-tallenteen katseluun kuluisi. Mikäli tekstiformaatissa löytyisi jokin erityisen merkityksellinen tiedonjyvänen, niin sitten voisi tietysti kelata vielä videolta esille kyseisen kohdan ja syynätä tarkemmin :microscope: :xray: esiintyjän kehonkielen, äänenpainot yms. Transskriptiin tehdyt aikajanamerkinnät olisivat tässä hyödyksi.

23 tykkäystä

INDERSIN NYKYTILA

Inderesin vaisuhkon Q4 rapsan jälkeen on herännyt puhdistava keskustelu Inderesin varsinaisista arvoista. Itse olen betsannut tähän firmaan sen verran rahaa ja aikaa, että se luonnollisestikin herättää vähintäänkin tunteita. Piti siis ihan lähteä tänne vuorille miettimään tätä Inderesin tilannetta.


Passo Lavazé, Italia

Mainittakoon kuitenkin, että Inderesiin sijoittamani pääomat (saatikka niiden tuotot) eivät ole sitä luokkaa, että saisin maksettua tämän retriitin niillä paljon kritisoiduilla nousevilla osingoilla. Puhumattakaan niistä kaikista muista kuluista, jotka matkani Inderesin järjestämiin tilaisuuksiin ovat kustantaneet. Toki reaaliosingot ovat paikanneet tätä lovea kiitettävästi sekä tietenkin kaikki yhteisön kautta saamani oppi ja verkostoituminen. Osa niistä on jopa kehittynyt aivan ystävyydeksi asti. :blue_heart:

Kuten sanottua, yhteisön jäsenissä heräsi huoli Inderesin toiminnan laadusta. Näistä on käyty lukuisia laadukkaita keskusteluja monessa ketjussa foorumilla (esim tänään). Jopa siinä määrin, että monet aiheesta laatimani muistiinpanot kokivat inflaation tätä kirjoitusta valmistellessani nykymarkkinan mukaisesti. Ilokseni olen voinut huomata Ruoholahden Inderes toweriin lähes päivittäin vaeltavan ihmisjoukon reagoineen tähän huutoon vähintäänkin kiitettävästi ja viime aikoina olemme saaneet nauttia monenlaisista väännöistä foorumilaisten sekä analyytikkojen välillä puhumattakaan kaikesta siitä materiaalista, mitä Inderes on taas luonut.

START-UP VAI PÖRSSIYHTIÖ

Voi olla kuitenki hyvä miettiä mistä Inderes lähti ja missä se on nyt. Titanicin kansituolien uudelleen järjestelyt ja fläppitaulut olivat hauskoja juttuja, mutta onko se kuitenkaan sitä mitä me sijoittajina tai yhteisön jäseninä ainoastaan haluamme? Haluammeko Inderesin olevan vielä kotikutoinen kolmen koplan fläppitaulun ympärillä pyörivä analyytikkoporukka, jossa seurataan vain muutamaa yhtiötä? Vai haluammeko sen olevan alati kehittyvä, nykyään jopa orastavasti pohjoisimainen kattavasti sijoittajapalveluita tarjoava yhtiö, jonka palveluja käyttää jopa 400 pörssiyhtiötä?

Ainakin näin osakkeenomistajana olen sitä mieltä, etten tämän start-up-skenaarion kokisi tarjoavan kovinkaan paljon kasvumahdollisuuksia. Nyt kuitenkin tarjonta ja niiden taso on kehittynyt, joka on näkynyt myös liikevaihdossa. Jopa siinä määrin, että esim yhtinä maailman innovatiivisimpina tunnetut henkilöt kuten Elon Musk ja Mark Zuckerberg eivät pääse sijoittajaviestinnässään huonolaatuisine ääinraitoineen lähellekään sitä tasoa mitä Inderes tarjoaa. (Toki Zuckerberg näyttää lukeneen foorumia)

Toki edellämainituissa tapauksissa on hyvä huomioida, että siellä se kiinnostuksen herättää juurikin mielenkiintoiset henkilöt eikä alusta, jossa he puhuvat. Jokainen rekrytointi ei kuitenkaan voi olla eikä tarvi edes olla uusi @Verneri_Pulkkinen , @Rauli_Juva tai @Frans-Mikael_Rostedt (muutama mainitakseni), jotka viihdyttävät meitä piensijoittajia eritavoin kellonajasta välittämättä. Myös niitä jerelehtisiä tarvitaan.

POHDINTAA JA KEHITYSEHDOTUKSIA

Yhteisön jäsen @Mauri on jo toiminut hyvin ansiokkaasti nimitystoimikunnassa. Onko mitään syytä miksei hallituksessa voisi olla myös yhteisön äänestämä jäsen?

Kun hallituksen kansainvälistämistä mietittiin, Mauri maintsi ettei pieni yhtiö voi saada kuuta taivaalta. Käsittääkseni ihan meritoitunut henkilö kuitenkin löydettiin. Minusta näissä asioissa ei kannata hiireillä. Miksei siis esim vaikka Tesla ja Meta käytä samaa formaattia osareissa kuin Inderes, koska palveluhan on selvästi aivan ylivoimaisen laadukas?

Miksi OP näkee Inderesin uhkana eikä mahdollisuutena? Miksei pankit, Salkunrakentaja, Sijoittaja.fi sekä Sijoitustieto jaa materiaalejaan aktiivisesti tällä 22 000 sijoittajan foorumilla?

Voisiko Ruotsin valloitusta alkaa tekemään se kärki edellä, että palkattaisiin sijoitusbloggaajia tai muita alan ihmisiä promoamaan Inderesin foorumia sekä osallistumaan keskusteluun siellä?

Olen huomannut Inderesin analyytikkojen kurkkivan ja ostelevan ruotsalaisten firmojen osakkeita. Voisko tätä lähestyä siten, että tehtäisiin jostain sellaisesta firmasta rohkeasti ihan julkinen analyysi? Jos se sitten osuu, niin se olisi hyvää mainosta firmalle analyysitaidoista. Jos se ei osu, niin ei sitä rapsaa olisi juuri kukaan lukenut muutenkaan etukäteen ennen raketointia.

Samallalailla voisi tehdä rohkeita karhukeissejä joistain ruotsalaisista kansanosakkeista Nokian Titanicin kansituolien tyyliin. Ruotsalaiset piensijoittajat ovat melko agressiivisia sekä nopeita liikkeissään ja Ruotsin pörssistä löytyy paljon shortattuja osakkeita (esim Hexatronic), joten niissä voisi olla hyvä sauma päästä mukaan keskusteluun ja saada näkyvyyttä.

Miksi ammattisijoittajat juttelevat mielummin X:ssä kuin täällä vaikka moni heistä selvästi käy täällä lukemassa? Tässä on myös jokaisella foorumilaisella peiliin katsomisen paikka. Tätä kyllä avattiin viimeisimmässä InderesPodissa, mutta jos foorumi oikeasti nähtäisiin lisäarvoa tuovana paikkana, ammattisijoittajat käyttäisivät sitä ihan vapaaehtoisesti. Ehkä he jopa innostuisivat kirjoittamaan kirjoja.

Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: MIKSEI MINUN, INDERESIN TUOTANNON SUURKULUTTAJAN, OSAKEPOIMINNAT PÄIHITÄ INDEKSIN TUOTTOA?!?1?11

OSAKKEESTA

Koska tämä on sijoittajafoorumi, niin ehkä on hyvä kommenitoida myös Inderesin osaketta. Mielestäni Inderesin markkina-arvo ja arvostus on tällä hetkellä sitä tasoa kuin se suorittamisensa perusteella pitääkin olla. Osakkeen kehitys pohjautuu paljolti siihen, miten yhtiö pystyy suoriutumaan tulevaisuudessa. Jatkuvalaskutteiset asiakkaat tuovat tähän mukavaa selkänojaa. Uskon yhtiöllä olevan siihen hyvät mahdollisuudet kunhan nämä kusetusmarkkinat ja kriisit saatana loppuvat ja jolloin kaikki mitä Hesulista ostaa ei ole paskaa. Uskon myös, että tuotepaletti ei ole valmis vaan yritys on pystynyt osoittamaan reagointikykynsä luomalla uusia palveluja markkinan sitä kaivatessa.

LOPUKSI

On ollut hienoa nähdä, että yhteisö aidosti välittää Inderesistä sekä Inderes yhtiönä yhteisöstä. Välittämisestä oivana esimerkkinä toimii monenmoiset politiikka- ja röökinlopettamisketjut, jotka mielestäni ei kuuluu sijoittamiseen. Foorumi on siis tärkeä paikka monelle. Toistan ja toivon, että tätä ominaisuutta voisi käyttää myös muut toimijat hyväksi. He voisivat siitä jopa maksaa tai sitten Inderes voisi vaihtoehtoisesti maksaa heille, koska täällä kuitenkin paljon ihmisiä pyörii. Toki tässä pitää ottaa huomioon ROIC.

Terveisiä St. Mortizista, suksi luistaa yhtä huonosti kuin sijoitukset. Onneksi on hyvä kauluri.

78 tykkäystä

Olen aina tosi innoissani, kun jokin uusi tuote tai uusi markkina saa ensimmäisen asiakkuuden, vaikka kauppoina ne olisivat pieniä. Parhaillaan ensimmäinen norjalainen yhtiö tekemässä tuloslähetystään Videosyncin uudella itsepalveluratkaisulla

B2-Impact Financial Results 2023

70 tykkäystä

Nyt kun ollut puhetta tulevasta transcript-ominaisuudesta (josta olen todella innoissani) niin käytän mahdollisuuden vähän taustoittaa oman softakehityksemme roolia laajemmin IR-tapahtumien liiketoiminnassa osavuosikatsaustuotteessa.

Kun yhtiö järjestää osavuosikatsauksen tiedotustilaisuuden / sijoittajakonferenssin, olemme kehittämässä kyseistä tuotetta kattamaan nämä osa-alueet:

  1. Tapahtuman toimitusvarma tekninen toteutus ja tapahtumatuotanto suunnittelusta toteutukseen. Tuotanto voi olla asiakkaan itse omalla koneella tekemä ”pelkkä audio tai web-kamera” aina tv-tasoiseen studiotuotantoon asti.
  2. Lähetys pyörii videoalustallamme yhtiön ilmeen mukaisesti rakennetulla sivulla
  3. Osallistujat voivat kysyä kysymyksiä telekonferenssin (suurin osa yhtiöistä käyttää edelleen tätä), web-alustan tai chatin kautta
  4. Alustasta löytyy kyvykkyydet toteuttaa lähes jokainen ”IR-spesifi” toiminto mitä voi kuvitella, koska tätä on vuosia rakennettu IR:n ehdoilla (varsinkin isoja vaativia yhtiöitä voitamme featureilla, joita muista alustoista ei löydy)
  5. Lähetys pyörii Inderesin kanavassa (notifikaatiot seuraajille yhteisöön) ja ”Inderes-ekosysteemiin” kytkeytyvissä jakelukanavissa (kuten Suomessa Kauppalehti)
  6. Kun lähetys on loppu, tallenne jää meidän jakelukanaviin ja tulee automaattisesti yhtiön sijoittajasivuille
  7. Lähetyksen transcript julkaistaan ja jaellaan automaattisesti Inderesin palvelussa, yhtiön sijoittajasivuilla ja jakelukanavissamme (etenkin kv-instituutiokanavat asiakkaille arvokkaita)
  8. +Jos yhtiö on analyysiasiakas, analyytikon haastattelu voidaan toteuttaa suoraan lähetyksen jälkeen

Jos mietitään kilpailua, niin meillä tässä tuotteessa vastassa on asiakkaan ”tee-se-itse Teams-lähetys” hinnalla 0€ (mutta valtava määrä manuaalista työtä itse IR:lle). Sitten voi olla ”Ekan videostreaming” joka striimaa lähetyksen vaikkapa Youtubeen tai Vimeoon ja ottaa vastuun että tekniikka pelaa (todennäköisesti meitä halvempi). Ja sitten kolmas kilpailijakategoria voi olla ”Pohjola Events” eli kovan tason tapahtumatuotantotalo, joka tekee näyttävän tapahtumatuotannon ja samalla striimaa lähetyksen jollekin markkinalta löytyvälle geneeriselle videoalustalle (voi olla meidän hintatasoa tai kalliimpi).

Me rakennamme systemaattisesti kohtien 1-7 kaltaisia kilpailuetuja ja uusia innovaatioita tähän tuotealueeseen, millä erotumme geneerisemmistä kilpailijakategorioista. Hanskaamalla koko ketjun pystymme samalla automatisoimaan eri prosesseja. Toteutamme vuodessa reilusti yli 1000 osavuosikatsauslähetystä. Tämä tuo kriittisiä skaalaetuja, joita tarvitaan kun investoidaan omaan softa-alustaan ja jakeluekosysteemiin: olemme Pohjoismaissa ainoa toimija, jonka ydinliiketoimintaa on IR-tapahtumien tuotanto tässä mittakaavassa. Rakennamme maailman parasta tuotetta tähän kategoriaan.

99 tykkäystä

Rakennamme maailman parasta tuotetta tähän kategoriaan

Juuri näin. Mitään muuta teidän yhteisö ja sijoittajat eivät odotakaan. Simply the best :smiling_face_with_three_hearts:

11 tykkäystä

Jaahas, Tero Weckroth ostolaidalla: Inderes Oyj: Johdon liiketoimet - Tero Weckroth

Terolla tuli mukava tasaluku täyteen, koska aiemmin omistus 37 772 kpl, nyt siis tasan 38 000 kpl :slight_smile:

23 tykkäystä

Mikael myös ostolaidalla

Liiketoimien yhdistetyt tiedot
(1): Volyymi: 500 Keskihinta: 18 EUR

28 tykkäystä

Onko muut pohtineet Inderesin liikevaihtoa suhteessa nykyisiin tuotteisiin tai suhteessa nykyisiin asiakkaisiin ja koko pohjoismaiseen markkinaan?

No en ollut minäkään aiemmin, mutta nyt pohdin.

Oletukset ovat niin karkeita ja hihasta ravisteltuja, etten tiedä onko ne edes siellä päin, mutta ehkä @Mikael_Rautanen voi opponoida lukujen todenmukaisuutta tai onko tällaisessa ajattelussa ylipäätään mitään järkeä.

Tilinpäätöstiedotteen mukaan asiakkaita on 427. Analyysiä näytetään tehtävän jostakin 160-170 yhtiöstä, mutta osa on toki “freemium-analyysiejä”, joita asiakas ei ole tilannut. Viimeisimmässä tiedotteessa taisi olla analyysiasiakkaita 140+, mutta ehdin ennen tämän lukemista kirjoittamaan jo Exceliin lukumääräksi 150.

Jossain luki, että Inderes toimitti 100:lle yhtiölle yhtiökokousratkaisuja, mutta oletan, että näiden toimeksiantojen sisällä haitari heiluu all-in-paketista johonkin yksittäiseen “yhtiöesittely”-striimiin tai juridiseen konsultointiin. Oletan myös, että IR-tapahtumat on erityisesti Ruotsin ansiosta selkeästi suosituin tuotekategoria asiakasmäärällä mitattuna, mutta analyysistä tulisi eniten hilloa. IR-softan osalta en oleta mitään, luku tippui jostain taivaasta.

Excelissä ounastelin, että Inderes on ristiinmyynyt 2027 loppuun mennessä koko tuoteportfolionsa kaikille nykyisille asiakkailleen, muttei ole saanut yhtään uutta asiakasta. Jokainen voi miettiä skenaarion realistisuutta mielessään, mutta se ei ole tämän havainnollistuksen pointti. Idea on vain kuvata nykyisten asiakkuuksien ristiinpyyntipotentiaali, mutta en nyt enää jaksa tuota vuosilukua 2027 poiskaan ottaa.

Tässä vaiheessa mieleeni tuli, että CMD:ssähän oli joku markkinapotentiaali-dia ja säntäsin etsimään sitä. Kuinka ollakaan, Mikaelin esittelemä markkinapotentiaali oli hyvin lähellä omaani (120 M€ vs. 140 M€) ja kun otetaan huomioon, että minä laskin mukaan myös Norjan, mutta Mikael vain Ruotsin, Suomen ja Tanskan, niin päädyin taputtamaan itseäni kohteliaasti olalle.

Eli kun Inderes nappaa koko markkinan, mutta kohteliaana kumppanina tekee sen ryöstöhinnoittelematta ja tuottaa siksi monopolipäissäänkin vain 20 prosenttia liikevoittoa, tekee se liikevoittoa 28 M€ vuodessa. Tämän päivän hinnalla ja tulevaisuuden monopoliluvuilla EV/EBIT on tasan yksi. :upside_down_face:

Ostin taas lisää Inderesin osakkeita (en tosin edellisen “arvonmääritykseni” innoittamana).

59 tykkäystä

Yhteistyön myötä Inderesin ja sen strategisen kumppanin HC Andersen Capitalin tuottama osaketutkimus pohjoismaisista yhtiöistä tavoittaa 1,9 miljoonaa sijoittajaa Nordnetin alustoilla Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa ja Norjassa.

49 tykkäystä

Ja käytännössä tämä tarkoittaa… ? @Mikael_Rautanen

Ennen kuin hihkaisen riemusta Nordnetin asiakkaana😅

12 tykkäystä

SEBin pikainen analyysi: We see especially the improved visibility in Sweden through the partnership important, probably supporting in Inderes’ Swedish expansion.

Consequently, we see that the ability to distribute Inderes’ research through Nordnet’s platform in Sweden (Nordnet is used by roughly 0.5m investors in Sweden) can support Inderes in expanding the commissioned research coverage in Sweden.

18 tykkäystä

Suomessa meillä on ollut fantastinen yhteistyö Nordnetin kanssa jo yli vuosikymmenen, mutta Pohjoismaiden tasolla tämä on tärkeä avaus jakeluverkon rakentamisessa. Käytännössä se tarkoittaa käyttäjille tätä vaikkapa Starbreezen sivulla:

Strategiassa meillä oli tunnistettuna kaksi tärkeää kanavaa, jotka piti laittaa kuntoon:
:white_check_mark: Avanza
:white_check_mark: Nordnet
:construction: näiden ohella työstämme myös muita pienempiä

Huippuduunia näitä työstävältä tiimiltä!

Teknisesti olemme rakentaneet kumppaneihin suoran integraation omasta alustastamme. Se tarkoittaa, että jakeluverkko on omassa hallinnassamme. Jakeluverkon vahvistuminen tukee etenkin analyysin myyntiä ja arvoa yhtiöasiakkaille.

113 tykkäystä

@Minna_Avellan myös HCA:n hallitukseen.

https://www.instagram.com/p/C3z9IFFtcJL/?igsh=eGk3OWdmZjNzNTJ3

28 tykkäystä

Raute Oyj:n suuromistaja Mikael Rautenen myös uutena jäsenenä HCA:n hallituksessa.

42 tykkäystä

Pitää ymmärtää miten kilpailijan AGM-hybridituote toimii :point_up: Ehkä saadaan tulevaisuudessa Suomeen ja Ruotsiin myös enemmän hybridi-kokouksia.

“If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles” - Sun Tzu, The Art of War

28 tykkäystä

Heh lol abort mission!! Se maksaa 350 € saada osakkeet rekisteröityä!! xD Ehkä seuraan vaan verkosta ilman äänioikeutta :smiley: Nyt mä ymmärrän miks yhtiökokoukset ovat niin lokaaleja tapahtumia, eikä paljon hallintarekkareita näy edustettuina :smiley: Paljon tekemistä on siis vielä kansankapitalismin eteen!! :thinking:

43 tykkäystä

Inderesin analyytikkotiimissä on 21 analyytikkoa Tiimi - Inderes. Kaikki ovat miehiä. Analyytikkoharjoittelijana on sentään yksi nainen @Kaisa_Vanha-Perttula. Hyvä Kaisa :+1:

@Sauli_Vilen johtuuko naisten pieni lukumäärä tiimissäsi enemmän hakijoiden vähäisyydestä vai pätevien hakijoiden vähäisyydestä? Sijoitusgenre on edelleen hyvin miesvaltainen. Voisiko naisten mukaantulo analyytikoiksi innostaa myös naisia sijoittajiksi ja voisiko monimuotoisempi analyytikkotiimi olla myös parempi työpaikka? Olette varmaan näitä asioita pohtineet. Osakesijoittamisesta kiinnostuneen tyttären isänä tässä kyselen :slight_smile:

44 tykkäystä

3 viestiä yhdistettiin ketjuun: Inderes.fi-sisällön kehitysideat

Jatkan ajatuskulkua vielä tästä kysymällä, voisiko naisten mukaantulo analyytikoiksi entisestään parantaa Inderesin jo nyt korkeatasoisen osakeanalyysin laatua? Naisillahan sijoittajinakin on tunnetusti tiettyjä etuja miehiin verrattuna.

6 tykkäystä

Mä kyllä tykkään tästä inderesin tavasta palkita työstä, tää malli tuo kaikki omistajat lähes samalle viivalle, mutta palkitsee myös työntekijät hyvin jos on viitsinyt laittaa omaa rahaa peliin :pinched_fingers: insentiivit arvonluontiin on selkeesti jo rakenteissa.

Kannattaa muuten käydä lukemassa inderesin toimintakertomus/tilinpäätös, oli kyllä nautinnollisen selkeä paketti!

36 tykkäystä