Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka)

@Sauli_Vilen Näin saatiin raivattua aikaa kalenteriin ja tässäpä näitä omia ajatuksia olisi hieman tarkemmin. Pahoittelen jo valmiiksi kirjoitusvirheitä, aikaa ei hirveästi ole nyt oikolukea omaa tekstiä. Yritän pitää tämän edes jotenkin tiiviinä, tarkemminkin joitain asioita olisi voinut käydä.

Kun mietitään mahdollisimman optimaalista tapaa ilmaista analyysin “ydin”, on tärkeää lähteä miettimään alkuun sitä sijoituspsykologiaa jonka vietävänä piensijoittaja on. Piensijoittaja operoi myös erittäin puutteellisilla tietotaidoilla ja ajankäyttökin on aika vähäistä. Harva oikeasti ymmärtää DCF-mallin ajatusta tai matematiikkaa sen syvemmin. Nippa nappa P/E osataan selittää ulkoa opeteltuna mutta todellisuudessa senkään käyttökelpoisuutta ei ymmärretä.

Minun mielestäni yksityissijoittajaan eniten vaikuttavia psykologisia harhoja on:

  1. Annetaan liian suuri painoarvo tuoreelle kurssikehitykselle / lähihistorialle ja ekstrapoloidaan tätä tulevaisuuteen
  2. Ankkuroidutaan tiettyihin numeroihin (vanhat kurssitasot etenkin lähihistoriassa, Inderesin tavoitehinta)
  3. Kuvitellaan oma osaaminen paremmaksi kuin se todellisuudessa on. Tähän liittyy myös se, että keskivertoihmisen matemaattinen ymmärrys on usein myös hyvin vajavaista.

Kun tällainen piensijoittaja “lukee” (lue: katsoo Inderesin analyysin otsikkotasolla) teidän analyysiä, homma menee hyvin helposti siihen, että tavoitehinta vie huomion. Varsinainen sanallinen suositus (osta/myy) on jopa toissijainen. Aivan liikaa näkee sitä, että ihmiset vertaavat sen hetkistä kurssihintaa tavoitehintaan ja laskevat näin tuotto-odotuksen, minkä pohjalta sijoituspäätös syntyy.

Nyt seuraa 2 kehitysajatusta, joista ensimmäinen on suunnattu näille piensijoittajille joista olen ylhäällä puhunut. Kehityskohde 2 on sitten niille enemmän valveutuneille sijoittajille, jotka haluavat oikeasti ymmärtää asioita. Noin yleisesti sanottakoon jo, että mielestäni numeraalisia tavoitehintoja ei tule missään tapauksessa asettaa pidemmälle aikavälille, koska osumatarkkuus sen kuin kärsisi entisestään.

1) Kehitysajatus vähän markkinoita seuraavia ajatellen:
Minun mielestäni tavoitehinnat on konseptina sellainen, joka olisi syytä jättää historiaan. Inderes voisi tässäkin asiassa olla suunnannäyttäjä ja luopua numeraalisesta tavoitehinnasta, koska se ei tuo oikeasti lisäarvoa ja johtaa vain harhaan valveutumattomia. Joo ymmärrän toki että Inderesin tehtävä ei ole olla mikään holhooja, mutta kun lisäarvoa tuo ei tuo oikein kenellekään, niin miksi se pitäisi antaa? Tässäkin lähinnä syynä taitaa olla vain “historialliset syyt” eli koska näin on aina tehty. Toki kun kaikki talot tekevät näitä tavoitehintoja, niin Kauppalehti ja muut saavat kivoja uutisia missä vertailla ja summata eri firmojen asettamia targetteja. Tavoitehinnoissa on kuitenkin paljon ongelmi, joita on käsitelty kattavasti jo tuossa ylhäällä, joten en niitä nyt ala sen tarkemmin toistamaan.

Numeraalisen suosituksen poistamisen ohella tuota sanallista ohjausta voitaisiin lähteä myös kehittämään. Osakepoimija pyrkii saamaan ylituottoa suhteessa indeksiin, tai näin ainakin pitäisi olla. Toki monille on myös muita syitä omistaa osakkeista suoraan. Suosituksissa mielestäni tämä asia olisi syytä huomioida, esim. seuraavalla tavalla (portaita voi olla myös vaikka 5):

“Pitkän aikavälin ylituotolle iso todennäköisyys” “OSTA”
“Pitkän aikavälin keskimääräiselle* tuotolle iso todennäköisyys” “HOLDAA”
“Pitkän aikavälin alituotolle iso todennäköisyys” “MYY”
*=indeksituotto

Tämä vapauttaisi myös analyytikon siitä piinasta, kun lyhyen aikavälin volatiliteetin seurauksena kurssihinta on kireä, mutta uskoo pitkällä aikavälillä yhtiön kykyyn luoda omistaja-arvoa. Tämä keskittäisi myös sijoittajien huomion siihen, että osakesijoittaminen on pitkän aikavälin touhua eikä mitään pikavoittojen tavoittelua. Ohjaisikohan tällainen tapa jopa sijoittajia ottamaan itse selvää, että miksi yksittäisen tavoitehinnan määrittäminen on älytöntä hommaa ja miksi numeraalista lukemaa ei haluta antaa? Tämä olisi erinomainen suositustapa myös siinä mielessä, että eri aikoina osakkeista vaaditaan eri määriä tuottoa indeksin voittamiseen ja tämä toisi taas oikeat voittajat selkeämmin esiin suhteessa häviäjiin. Myös analyytikon muuttaessa suositustaan se herättäisi enemmän huomiota ja sillä olisi suurempi signaaliarvo myös sijoittajille.

Toinen vaihtoehto olisi jättää numeraalinen tavoitehinta niihin tapauksiin, joissa sen määrittäminen on kohtuullisella tarkkuudella mahdollista. Tällaisia ovat käytännössä yhtiöt, joiden kasvuprosentit ovat hyvin pieniä ja ala on defensiivinen. Sen sijaan jossain Nightingalessa tavoitehintojen antaminen on ihan älyttömän epämielekästä. Ymmärrän että käytännössä tällainen jako eri yhtiöiden välillä olisi hyvin hankalaa, joten sen takia itse näkisin paremmaksi vaihtoehdoksi poistaa tavoitehinnat kokonaan.

Joten tiivistys: MIKSI TÄMÄ TAPA ON PAREMPI KUIN NYKYINEN? Tavoitehan on antaa yksityissijoittajille hyvät mahdollisuudet parempiin tuottoihin, eikö?

Keskittymällä pitkään peliin ja viestittämällä selkeästi yhdellä lauseella yhtiön X todennäköisen performoinnin seuraavien vuosien aikana, sijoittaja saa parempia tuottoja! Sen sijaan antamalla 12kk tavoitehinnan, yksityissijoittajat sortuvat helpommin lyhyeen kaupankäyntiin ja tekevät ihan hölmöjä asioita, koska eivät ymmärrä valuaatiomäärityksestä tuon taivaallista ja koska kaikilla ei ole mahdollisuutta (tai halua) perehtyä asioihin syvällisesti. Tämä tapa siis antaa Inderesin asiakkaille PAREMMAT mahdollisuudet päästä parempiin tuottoihin ja samalla tehostaa markkinoiden hinnanmuodostusta.

Mitä haittaa tästä sitten olisi? Kauppalehti ja muut eivät voi ottaa Indersin analyysistä sitä tavoitehintaa ja lyödä johonkin taulukkoon omaan uutiseensa. Samoin konsensusennusteiden keräämisessä on ongelmia. Minä en kuitenkaan näe näitä mitenkään ongelmallisena asiana, vaan pikemminkin sijoitusskeneä kehittävänä ja parantavana tekijänä. Ajattelu ja viestintä pyörii ihan liikaa tavoitehinnoissa vieden fokuksen epäolennaiseen asiaan. Muutosta kaivataan!

Ja lopulta vastaus kysymykseesi: uskon että tämä vastaus palvelisi paremmin minua, muita yhteisön jäseniä ja niitä piensijoittajia, jotka eivät ymmärrä valuaatiomääritystä ja käytä aikaa sijoittamiseen lukuisia tunteja vuorokaudessa.

EDIT: Pakko vähän vielä jatkaa. Totesit tuossa yllä että reunaehtoina ovat yksinkertaisuus ja että jonkinlainen näkemys pitää antaa. Mielestäni nämä molemmat toteutuvat tässä mallissa. Kun puhutaan niin kompleksisesta asiasta kun osakesijoittaminen ja arvonmääritys, niin ei sitä liian yksinkertaisenkaan muotoon voi typistää. Mielestäni tuollainen yhden lauseen mittainen suositus olisi tältä kantilta hyvä kompromissi.


2. Kehitysajatus aktiivisemmille sijoittajille:
DCF-malliin toivoisin parannusta eri skenaarioiden avulla. Koska Inderes ei ennusta makrokehitystä, niin mielestäni riskittömän koron heilahtelun vaikutus DCF-mallista pitäisi pystyä mahdollisimman hyvin eliminoimaan tai ainakin tarjota sijoittajalle ottaa oma näkemys tähän. Tämä onnistuisi mielestäni siten, että DCF-sivulla esittelisitte esim. 5 erilaista lopputulemaa eri riskittömän koron (ja siten WACCin) arvoilla. Vaihteluväli WACC:lle voisi olla esim. ± 1,5 % siitä mitä pidätte tällä hetkellä analyytikon / markkinoiden hyväksymänä. Tämä antaisi DCF-mallista aika paljon enemmän irti etenkin terminaaliarvoihin nojautuvissa keisseissä eikä vaatisi analyytikoltakaan juuri enempää aikaa.

Toinen kehityskohde on verrokkipohjaisissa arvonmäärityksessä. Meillä on pörssissä hyvin erilaisia firmoja ja toisille verrokkiryhmät ovat erinomaisille, toisille eivät niinkään. Esim. IT-palveluyhtiöiden verrokkiryhmä on erinomainen, kun taas Harvialla ei ole globaalisti oikein yhtään kunnollista verrokkia. Tämä ero ei kuitenkaan yleensä näy analyysissä mitenkään (joskus suullisesti tosin) ilmi, vaikka näissä tilanteissa käyttökelpoisuus on aivan eri tasolla. Monesti nimittäin näkee että somessa ihmiset vain surutta vertaavat yhtiön arvostusta “verrokkiryhmään”. Toki tästä nyt jonkinlaisen pallokentän saa ja voihan vertailun tehdä vaikka indeksinkin arvostukseen, mutta tässäkin voisi lisätä jonkin yksittäisen parametrin. Tästä esimerkkinä esim. jana, joka kuvaa “Verrokkiryhmien soveltamiskelpoisuutta” asteikolla 1-5. 1 = ei yhtään kunnollista verrokkia ja huono soveltuvuus, 5 = erinomainen verrokkiryhmä kotimaisessa pörssissä.

37 tykkäystä

Tavoitehinnassa voisi mielestäni olla mukana jokin yksinkertainen indikaattori mikä ohjaisi ja kannustaisi sijoittajia lukemaan analyysiä pelkän tavoitehinnan tuijottamisen sijaan. Esim. analyysin riskeihin ja positiivisiin ajureihin perustuvat prosentuaaliset downside sekä upside. Tässä mallissa sijoittaja voisi kiinnostua helpommin itse tutkimaan mistä nämä muodostuvat sen sijaan että tukeutuu vain annettuihin numeroihin.

Suurin ongelmahan tuntuu olevan saada ihmiset itse analyysin pariin tavoitehinnan katselun sijaan. Mihinkään tavoitehinta/suositusmalliin ei saa kuitenkaan koko analyysia tiivistettyä.

Tsemppiä teille suosituspolitiikan muovaamiseen! :slight_smile:

4 tykkäystä

Wittedin (ja varmaan muissakin) listautumisanalyyseissä on riskiakselit kahteen eri suuntaan.

Aloitussivulla (s. 3):
image

Liiketoiminnan riskiprofiilissa (s. 15)
image

5 tykkäystä

Pingataan, että @Antti_Luiro huomaa ja varmaan kommentoi jossain vaiheessa.

1 tykkäys

Totta, tosin logiikka näin päin myös suositusmatriisissa :thinking: mietitään tiimin kesken mikä on näissä fiksu esitystapa :+1:

image

5 tykkäystä

Keskustelut Inderesin analyysissa pyörivät jatkuvasti tavoitehinnan (ei suosituksen) ympärillä. Yllä oleva lainaus voi olla osittain vitsiäkin, mutta yleensä ei. Jossain somen faceryhmässä tätä tapahtuu ihan koko ajan (ja näitä erehdyksiä olen jatkuvasti korjaamassa).

@Sauli_Vilen @Antti_Viljakainen oliko jotakin ajatuksia tai kommentteja aiheeseen liittyen tuohon yllä olevaan viestiin viitaten? Turha taistella sijoituspsykologiaa vastaan, ihmisten massakäyttäytyminen ei tule muuttumaan aiheen tiimoilta, joten on syytä sopeutua! Tuloskausi taas ohi niin teilläkin ehkä taas vähän aikaa kommentoida :slight_smile:

5 tykkäystä


Iso peukku @Thomas_Westerholm Kamuxin viimeisimmässä yhtiörapsassa p.a. tuotto-odotuksen täsmennyksestä! Helpottaa paljon kun saa tiedon, että miltä tuotto-odotus karkeasti näyttää tietyillä ennusteilla - tätä sitten voi hyödyntää omissa pohdinnoissa kivasti (esim. turvamarginaalin määritys yms.)

39 tykkäystä

Ohessa vastaus tuohon hyvinkin aiheelliseen Marimekko kyssäriin:

Lisäksi tämä podi on nyt erittäin ajankohtainen: inderesPodi 117: Suositukset ja tavoitehinnat (7.2.2022)

BTW, meillä on tarkoitus kesällä pohtia ihan tosissaan saataisiinko me luotua tähän joku uusi malli, etenkin tavoitehinnan osalta. Teiltä monilta tuli tosi hyviä ideoita tähän kehitykseen ja toivotaan, että saataisi kesälaitumilta tullessa vietyä tätä eteenpäin :slight_smile:

22 tykkäystä

Joku saattanut jo ehdottaakkin, mutta voisiko suosituksen aikajänne olla muuttuva? Casesta ja tilanteesta riippuen analyytikko ilmoittaisi aina suosituksen yhteydessä minkä ajan päähän suositus on asetettu, esim. 3kk, 1v tai 3v. Yhtiöiden tilanteet on erilaisia ja näin vähennettäisiin turhaa targetin sahaamista pitkän tähtäimen caseissa, ja toisaalta ei aiheettomasti katsottaisi turhan pitkälle silloin kun päällä on vaikka joku erikoistilanne.

Aikajänneaspekti on tärkeä ja isommassa kuvassa suositus voi olla aikajänteestä riippuen erilainen. Outokumpu rökylihalvalla voisi lyhyen aikajänteen sijoittajalle olla ilmeinen Osta, jolloin muutaman kuukauden aikajänteellä väärinhinnoittelu toivottavasti korjautuu ja osakkeen voi myydä ja siirtyä etsimään seuraavaa kohdetta. Osta ja unohda -sijoittajalle taas sama diili voisi olla enemmänkin Myy. Harvia pienellä ylihinnalla taas voisi olla toisinpäin.

2 tykkäystä

Tekee mieleni antaa ilmainen vinkki FN-listautumista harkitsevalle yhtiölle, joka ehkä alkaa olla jo kannattava mutta haluaa varmistaa Inderesin analyysin ja arvonmäärityksen jo listautumisvaiheessa sekä maksimaalisen markkina-arvon: maalaile kovia liikevaihdon kasvulukuja mielellään parantuvalla liikevoittoprosentilla. Anna ymmärtää, että kasvu on orgaanista. Jos kasvu olisi epäorgaanista, tällöin tavoitehintaa tarkistettaisiin aina kunkin yritysoston yhteydessä. Asiaa edistää jos liikeidea perustuu esim. kiertotalouteen ja tuotetta/palvelua on hankala verrata johonkin liiketoimintaan, josta jollakin Inderesin analyytikolla on kokemusta. Edellä mainituilla seikoilla on tarkoitus kuvata liiketoimintaidean toimivuuden jo osoittaneita yrityksiä. Toki mielessä on tuoreimmat käänteet EcoUp-yhtiössä, joiden johdosta analyytikko rehdisti nosti käden pystyyn virheen merkiksi. Ehkä kyseisen yrityksen kohdalla olisi tarvittu juuri näkemyksen haastoa muiden analyytikoiden toimesta, sillä IPO-rapsan avattuani ajattelin että parempaa markkinointia yrityksen johto ei olisi Inderesin toimesta voinut toivoakaan.

1 tykkäys

Meneillään olevassa karhumarkkinassa ja talousympäristössä Inderesin analyysien laatu ja lisäarvo tulevat oikeasti testattavaksi. Kultakutriaika on toistaiseksi ohi. Hutien määrä lie lisääntynyt?

3 tykkäystä

Numeroiden ennustaminen onkin vaikeaa, kun ympäristö muuttuu. Mielestäni kuitenkin itse analyysi (laajojen raporttien teksti osuus) on täysin kelvollista materiaalia. Mielestäni se osuus analyysistä on tärkeintä. Sitä kautta pystyy hahmottamaan uhat ja mahdollisuudet. Mikäli analyytikön ennusteet ei miellytä saa niitä numeroita itsekkin pyöritellä.

17 tykkäystä

Inderesin kaikki analyysit ovat omasta mielestä aivan loistavia! Ennusteet ovat aina ennusteita, ei kukaan pysty varmaksi sanomaan missä mennään puolen vuoden päästä, sen verran kaheliksi mennyt tämä maailman meno kyllä.

4 tykkäystä

Tulee mieleen Benjamin Grahamin sanat: Ei tarvitse tietää ihmisen painoa, jotta osaa sanoa että onko hän lihava". Yleensä IPO-alennus Inderes-arvioon nähden on sopiva, mutta ei liian iso. Näin ollen jos sijoittaja näkee arvonmäärityksen liian optimistiseksi, jää tarvittava turvamarginaali uupumaan. Tällöin hän jää odottamaan sopivia ostopaikkoja.

3 tykkäystä

Eikös 1.8 tarkoita sitä että kesälomat ovat ohi ja tähän viestiin on taas aihetta palata :smiley: Toivottavasti oli Sauli rentouttava loma sulla ja toki muillakin! :slight_smile:

Tuliko jotain uutta tähän aiheeseen liittyen? Pahaa tekee kahtoa miten ihmiset ympäri somea dumppaavat lähes kaikki analyytikot “surkeasta” suorittamisesta kun tavoitehintoja reivataan nyt kilpaa alaspäin - mikä näyttää ulospäin siltä että tavoitehinnat seuraa vain kurssia.

Mielestäni tämä postaus on edelleen aiheellista nostaa:

Eikö tästä “tavoitehinta” terminologiasta pystyisi tosissaan luopumaan ja muuttamaan tuollaiseen sanalliseen napakkaan ja ytimekkääseen ohjeistukseen? Mikä/mitkä tässä esittämässäni mallissa on sellaista miksi tämä ei toimi?

EDIT: Harmittaa, miten fokus on edelleen ihan väärissä asioissa näissä analyyseissa edelleen.

13 tykkäystä

Siis mikä tuossa jää epäselväksi? Jokainen tavoitehinta annetaan sen hetkisen tilanteen mukaan. ATH-tavoitehinnan jälkeen on tapahtunut paljon negatiivisia asioita, joista viimeisimpänä tämä negari. Kun firma ei yllä ennusteisiin ja huonontaa ohjeistustaan niin tottakai tavoitehinta putoaa. Osta-suositus tarkoittaa sitä, että osake on raportin tekemisen aikaan erittäin houkuttelevan hintainen. Näkemyksen ottaminen on vahva, koska tavoite asetettiin 33% päähän kurssista.

Miksi analyytikon pitäisi todeta se jotenkin erikseen?Jokainen osaa varmasti päätellä puolittuneesta tavoitehinnasta, että metsään on mennyt. Analyytikko tekee kuitenkin analyysinsä aina tietyn hetken tietojen mukaan eikä voi ennustaa sotatoimia tai muuta vastaavaa maailman menoa 6kk päähän. Lähes jokaisella analyytikolla on mennyt viime aikoina metsään ja tavoitehinnat ovat ropisseet alas. Qt ei ole mikään poikkeus. Aika harvassa ovat ne firmat, joissa vuosi sitten annettu tavoitehinta on toteutunut.

19 tykkäystä

Ei ole Qt poikkeus, ei. Ajattelen lähinnä niitä nuoria vasta-alkaneita sijoittajia, joita ei voi koskaan liikaa varoitella ja jotka niitä kalliita oppirahoja pienistä “varoistaan” makselevat. Kukapa sijoittaja ei niitä maksaisi, mutta voisihan niitä tavoitehintoja tällaisilla hypefirmoilla vähän realistisemmiksi päivitellä. En usko, että kukaan sijoittajakonkari tässä ko. firmassa on uskonut ikuiseen hypeen.

1 tykkäys

Juuri näin! Eihän analyytikolla voi olla yhtään sen enempää tietoa kuin muullakaan markkinalla. Saattaisi jopa meidän FIVAmme aktivoitua, jos toimarit soittelisivat analyytikoille ennen negaria varoituspuheluita. Lakkia päästä @Antti_Luiro, joka vastaa rakentavasti myös niihin vähemmän rakentaviin kommentteihin. Eipä ole Quuttia analysoimalla paljon selkään taputtelijoita näkynyt viime aikoina.

12 tykkäystä

Ei tässä kukaan Anttia ole mollannut. Ja kyllä Antti on työnsä hemmetin hyvin hoitanut. Foorumit nyt on lähtökohtaisesti paikkoja, joissa kysymyksiä voi ja pitää esittää. Ps. Ei kysyvä tieltä eksy. :slight_smile:

1 tykkäys