Mitä sinulla on salkussa?

Voiskohan jengi jeesata ? tässä on mun salkkuni mitä tekisit toisin ?

Nimi Jakauma Alkup. lainoitusaste Nyk. lainoitusaste
NORDIC SEMICONDUCTOR 18,5% 70% 81%
INVESTOR A 14,5% 80% 85%
Qt Group Oyj 11% 50% 66%
Sievi Capital 10,4% 10% 40%
UPONOR 6,6% 70% 81%
ABG SUNDAL COLLIER HOLDING ASA 5,7% 65% 78%
FORTUM OYJ 5,5% 85% 90%
GRIEG SEAFOOD ASA 3,9% 80% 85%
SELVAAG BOLIG AS 3,7% 60% 76%
CARGOTEC B 3,3% 75% 83%
SPAR NORD BANK 2,5% 60% 76%
INNOFACTOR OYJ 2,4% 30% 50%
CITYCON OYJ 2,1% 55% 71%
PARETO BANK ASA 2% 60% 76%
SKUE SPAREBANK 1,8% 30% 50%
KAHOOT AS 1,3% 50% 66%
ALM. BRAND 1,3% 70% 81%
BAIDU.COM INC ADS REPR. 8 SHS 1,2% 50% 66%
NORTH MEDIA A/S 1,2% 40% 56%
Suominen Oyj 1% 50% 66%
10 tykkäystä

5 viestiä yhdistettiin ketjuun: Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Sampo 82.9%
Ssab 12.6%
Stockmann 4.5%

Käteistä suhteessa salkun kokoon ~40%.
Tänä vuonna teemana ollut ilmeisesti jonkinlainen pääoman suojelu. Osinkoja tullee hurja määrä :sunglasses:

20 tykkäystä

Tämä on hyvä ketju josta olen saanut uusia ideoita, niin jaan myös oman salkun

Lyhyesti osakepoimintani perustuvat kolmeen periaatteeseen:
1. Diskontattuihin kassavirtoihin perustuva reaalituotto yli 5%, eli pörssin pitkäaikavälin tuotto
2. Nukkuu yönsä hyvin vaikka pitäisi omistaa yli 10v, maailma muuttuu ja katastrofeja tulee
3. Tuotto muodostuu kolmesta komponentista: osinko + kasvu + arvostus, kaikki relevantteja

Voisi siis sanoa että yritän soveltaa yhdistelmää kahta kuuluisaa filosofiaa ‘kaikki sijoittaminen on arvosijoittamista’ ja ‘laatua kohtuuhintaan’. Näistä viimeisestä olen pyrkinyt arviomaan yrityksen vapaata kassavirtaa yritysarvolle, sitten arvioimaan miten paljon yritys jakaa siitä ulos osinkoina ja miten paljon investoidaan. Tämä on yleensä melko ennustettavaa. Sitten olen arvoinut miten paljon näiden investointien tuotto joko ylittää tai alittaa tuottovaatimuksen (ROIC > WACC). Tämän perusteella yrityksen arvo voi olla joko suurempi tai pienempi kun nykyhetken kassavirrasta laskettu kerroin (P/FCF tai yksinkertaistaen PE). Tämän saa suurinpiirtein arvioitua pitkän aikavälin kasvutahdista suhteessa investoituun rahamäärään, yrityksen omasta ennusteesta ja tulevaisuuden markkinanäkymästä. Näistä saadaan yritykselle markkina-arvo, jota voidaan verrata nykyiseen markkina-arvoon. Osakkeen arvostus voi siis olla korkea tai matala perustuen kasvunäkymään ja sinänsä korkea tai matala PE/PB/PS/… ei pitäisi vaikuttaa päätökseen.

Yleensä olen kuitenkin soveltanut epämääräistä periaatetta missä yrityksen kvalitatiivisista tekijöistä koostuva laatu ja vakaus ansaitsee korkeammat kertoimet, koska tulevaisuus on epävarma ja mitä pidemmällä tulevaisuudessa ja suurempiin oletuksiin kassavirrat perustuvat, sitä suurempi varianssi mahdollisessa lopputuloksessa on. Samasta syystä olen pitänyt korkeampia kertoimia riskinä. Jos kertoimet ovat merkittävästi koholla/alhaalla suhteessa historialliseen hinnoitteluun ilman selvää syytä, niin aina on riski että sijoittajat muuttavat mieltään ja hinnoittelevat yrityksen jälleen tulevaisuudessa eri tavalla. Teoriassa hajautuksella voisi vähentää tätä riskiä. Tässä mielessä oma ajattelu eroaa rahoitusalan ortodoksiasta, jossa vain osakkeen teoreettinen Beta vaikuttaa tuottovaatimukseen. Mielestäni tulevaisuuden Betaa on mahdoton arvioida ja on häntäriskinä eri asia vivuttaa eri omaisuusluokkia. Lisäksi itse malli saattaa olla väärä vaikka parametrit olisivatkin oikein mitattu. Mitä enemmän sijoitus nojaa monimutkaiseen malliin maalaisjärjen sijaan sitä suuremman riskipremion haluan siitä saada vaikka väännänkin matemaattisia malleja työkseni. Sen lisäksi että olisin valmis maksamaan jopa hieman ylimääräistä korkean ennustettavuuden osakkeista, on mielenkiintoista empiriaa jonka mukaan niitä saa jopa edullisemmin: Low-volatility anomaly - Wikipedia

Periaatteessa sijoittaisin yhtä suurella innolla kasvu- ja arvoyhtiöihin. Kuitenkin tappiollisissa kasvuyrityksissä tulee ongelmaksi, että näitä pitäisi arvioida vähän eri luvuin, haluaisin esimerkiksi nähdä LTV (asiakkaan elinkaaren aikana saadut rahavirrat) vs. CAC (asiakkaan hankintakustannus). Sitten arvioida vähän TAMia, yrityksen tulevaa markkinaosuutta ja edellisen laskun lisäksi kiinteitä kuluja tässä kokoluokassa. Harva yritys kuitenkaan raportoi näitä selkeästi ja johdonmukaisesti, joten tämän takia sijoitukseni ovat melko paljon painottuneet jo itsensä todistaneisiin ja vakiintuneisiin (arvo/laatu)yhtiöihin. Esimerkiksi Koneen osakekanta näyttää korkeasti arvostetulta, mutta yritys on nettovelaton, pystyy kasvamaan suunnilleen maailman BKT:n tahtiin vaikka jakaa koko tuloksensa osinkoina, ja on nyt historiaansa nähden kohtuullisesti arvostettu (4% + 3% + 0% = 7%). Kävin aikanaan läpi lähes kaikki Helsingin pörssin päälistan First North yhtiöt, ja analysoin syvemmin niitä joilla on näyttöä omista-arvon luomisesta. Näin sain kerättyä listan, jossa on osakkeiden arvioimani ‘käypä arvo’ ja ‘markkina-arvo’. Valitettavasti OMXH25 (25 vaihdetuinta) indeksin yritykset olivat kaikki mielestäni oikein hinnoiteltuja :smiley: , ja FN/OMXHSC (pienet) OMXHMC (keskisuuret) yrityksistä moni oli mielestäni hinnoiteltu joko selvästi liian korkealle tai suunnilleen oikein :thinking:. 2021 vaihteessa oli vaikeuksia löytää ostettavaa, mutta nyt on monen hyvän yhtiön hinnoittelu kohtuullisempi. Sen takia ostin aikanaan OMXH25-indeksiä seuraavaa etf:ää ja kokosin osakesäästötilin pienemmistä yhtiöistä:

Näistä tuli valitettavan tyypillinen Inderes-salkku. Paljon työtä siis melko turhaan… Hyvää työtä Inderes!

Arvo-osuustilille tuli hiljattain tehtyä paljon uusia ostoksia, siivosin joitakin veivejä:

Tulevaisuudessa kiinnostaisi lisätä mm. eQ, Evli, Inderes, Vaisala, Gofore, Witted Megacorp, Ponsse, Qt , Viafin, Orthex, Relais jos hinta on kohdallaan. Jotain näistä olen välillä omistanutkin :smiling_face_with_tear:

22 tykkäystä

Sijoitusasunnonossa kiinni suurin osa, mutta osakkeitakin vielä löytyy vaikkakin melko tiivis ja riskinen on tämän hetken salkku.

80% Voxtur
10% Oroco
5 % Evo
5% Powerband Solutions

18 tykkäystä

Fortum, Wärtsilä, Tecnotree muodostavat n. 50% OST salkusta. Taino muodostivat.

Meno on ollut niin hurjaa että YTD -29,50%.
Vielä ei jännitä liikaa ja palkat syötetään jatkossakin markkinoille sulettavaksi.

9 tykkäystä

Huhtikuu 30.4.2022
Kuluneen kuukauden katsaus: Huhtikuussa OPO laski nostot ja talletukset mukaan luettuna 11%, kauppoja 19 kpl ja vipu laski 3%:iin. YTD -27%.

Nostoja tuli erikoisen paljon, koska tein tavallista isompia hankintoja eli ostin auton, tietokoneen, tabletin ja puhelimen. Ilman näitä kuluja kuukauden tulos olisi ollut n. -2%.
Kuukauden aikana salkkuyhtiöistäni tuloksen julkaisi Tecnotree, Solteq, Stockmann, Tokmanni ja Innofactor. Suurimmista yllätyksistä vastasi Tecnotree ja Stockmann.

Pahiten petti Tecnotree. Olin ylipainossa osariin varmana hyvästä treidistä :rofl:. Ylioptimistisuus kostautui rajusti kurssin sukeltaessa -16%. Stockmann vastasi taas positiivisesta yllätyksestä ja kompensoi osaltaan salkun syöksyä.

Lähikuukausien odotukset: Huhtikuu ei tuonut helpotusta salkkuun ja maailman meno jatkuu uhkaavana. Sota riehuu edelleen Ukrainassa, talouden tila ja rahapolitiikka on epävarmaa. Korona on lähes unohdettu Euroopassa, mutta aiheuttaa edelleen ongelmia Kiinassa. Markkinat ovat pelokkaat ja paniikin poikasta on ilmassa.
Maksoin vivun vihdoin lähes nolliin ja harkinnassa käteispainon lisääminen.

Stockmann: Erittäin vahva Q1! Lindex lv +36% ja tulos 5,5€ miljoonaa. Stockmann lv +9,2% ja oikaistu tulos -7,7€ miljoonaa (-12). Lindexillä huhtikuu vakuuttava lv+34% ja Stockmannilla yli vuoden 2019 tason! Osakkeen hinta on halpa ja mukaan laskettu paljon riskejä joita Q1 katsaus selvästi lievensi joten pakkohan tätä on vielä pitää. Seuraavaksi odotetaan kiistanalaisten velkojen sopimista, maksamista ja saneerauksen loppua. Ylipainoa myyty, mutta on tämä edelleen halpa.

Tecnotree: Q1 tulos karvas pettymys! Lv hienosti +19, mutta tulos “vain” 15%. Tämä oli pettymys koska olin tuudittautunut edellisvuoden 28% ebitiin. Ebitin viilaamisen mahdollisuus kasvun edistämiseksi oli tiedossa, mutta näin suuri pudotus oli yllätys. Tarkemmin katsottuna olisi voinut nähdä, että vuosien 2019 ja 2020 Q1 ebit olivat 10,5% ja 11,2% joten useamman vuoden tarkkailulla tuloksen olisi voinut ennakoida paremmin. Tyhmyys/ laiskuus/ huolimattomuus kävi kukkarolle. Historian valossa Tecnotree kuitenkin kasvaa ja etenee tasaisesti eikä Q1 tulos siten loppujen lopuksi olekaan pettymys. Edelleen kannattaa kuitenkin varautua ebitin laskuun lv:n kasvupanosten vuoksi. Tecnotree on n.20% vuosivauhdilla kasvava erinomaista tulosta H2 2018 vuodesta lähtien tekevä yhtiö taistelutestatulla johdolla. Ei aihetta hätääntyä!

Innofactor: Äh, Ruotsi perkele! Ruotsin liikevaihto laski ja käyttökate oli negatiivinen. Tämä oli itselle selkeä pettymys. Ruotsi vaikuttaa olevan avain Innofactorin kunnon kasvuun sillä Suomi, Tanska ja Norja pystyvät todistetusti kasvamaan ja hyvään tulokseen. Ruotsi on Innofactorin kivireki. Työntekijämäärä nousi pitkästä aikaa, ala kasvaa ja Innofactorilla on varaa myös yritysostoihin. Mutta nyt ei saisi tulla enää pettymyksiä.

Solteq: Q1 tulos oli helpotus edellisen kvartaalin pettymyksen jälkeen. Digital lv+6% ja Software 20%. Kansainvälistyminen etenee sekä palvelu, että softwarepuolella. Tanskaan merkittävä päänavaus commerce cloudissa. Viime vuoden siirretyt projektit ovat toimitusvaiheessa. Komponenttipula ja palkkainflaatio riesana.

Tokmanni: Negari! Lv +0,6% ja ebit -0,5€ miljoonaa. Kulut ovat nousseet eikä helpotusta näköpiirissä joten Tokmanni joutui antamaan negatiivisen tulosvaroituksen. Kovat on ajat ja marginaalit paineessa . Ollaanko astuttu uuteen normaaliin?
Kuitenkin firma on hyvin johdettu, halpakauppa kasvaa, suoratuonti kasvussa, toimitusketju ja logistiikka hyvin hallussa, verkkokauppa ja Tokmanni klubi kasvussa ja uusi keskusvarasto rakenteilla.

25 tykkäystä


Iso osa Q1-raporteista on paketissa, niin päivitetään tänne miten menee salkussa. Jatkossa aion päivittää tänne joka kvartaalin lopussa raporttien jälkeen.

Noin vähän päälle vuoden vanha salkkuni on aika lailla +/- 0 tilanteessa. Oppirahojani maksaa tällä hetkellä Sampo. Sammon osari on mulle ensimmäistä kertaa huolenaihe, kun kilpailijoiden raportit olivat heikkoja pääosin sijoitustuottojen takia, ja Topdanmark-kauppa on vieläkin ilmassa.

Kuukauden aikana salkussa ei tapahtunut dramaattisia muutoksia. Seuraavat liikkeet tehty viime päivityksen jälkeen:

  • Neste kevennetty 30% @44 ennen osaria. Lyhyessä ajassa voimakkaasti noussut dipistä, ja öljyn hankintaketjun muutoksen aiheuttamat kustannukset oli vielä epäselvää (vaikka öljy-tuotteiden osuus laskee jatkuvasti). Myös Inderesin tavoitehintaan päästiin juuri silloin. Raportin jälkeen pörssireaktio on vaikea ymmärtää, niin todennäköisesti nostetaan paino taas lähiaikoina.

  • Lisätty Tokmanni @14.1x Keskon posarin ja Tokmannin negarin välissä. Tämän kanssa vähän hätäilin, piti pohtia tämä enenmmän. Keskon raportissa mainitut, tulosta parantavat segmentit ovat pääosin irrelevanttia Tokmannille. En silti ole huolissaan vielä, markkinaosuuden kasvattaminen on todella hyvä juttu, varsin kun kilpailijoita ilmestyy jatkuvasti markkinalla.

  • Uutena rivinä eQ @22 ennen osaria. Tämän seurasin pitkään sivusta. Alun perin tämän ajattelin Aktian tilalle, kun Taaleri-kaupan jälkeen synergiavaikutukset vieläkin todella vaisuja ja uusmyynti jatkuu heikosti, mutta sössin sen myyntipaikan vuoden alussa. Nyt eQ:n kurssilasku tarjosi hyvän ostopaikan. Inderesin raportissakin mainittu matala riiippivuus yleiseen markkinakehitykseen, ja maaliskuussakin hyvin toteutunut uusmyynti tarkoitti, että tähdet ovat nyt kohdallaan.

17 tykkäystä

Yli vuoden hiljaiselon jälkeen tein ensimmäisen uuden oston ja nyt salkkuni näyttää tältä:

Eli uutena yhtiönä salkkuuni tuli kohtuullisella painolla Berkshire Hathaway. Yhtiö on laadukas ja monipuolinen kokoelma erilaisia liiketoimintoja ja arvopapereita.

32 tykkäystä

Viime vuodet salkku oli keskitetty pääosin suomi-osakkeisiin, mutta 31.1.2022 myin kaikki suorat osakkeet pois. Uskoin Venäjän hyökkäykseen ja tästä seuraavaan globaaliin taantumaan (energia, ruokapula jne). Uskoin tosin siihen jo vuoden vaihteessa mutta en osannut silloin kevennellä. Lisäksi inflaatiopeikko oli toki takaraivossa. Myyntivaiheessa Nordnetin salkku oli kuitenkin jo laskenut huipuista noin 20% joten en voi kovasti itseäni selkään taputella. Ainoa myyntiajankohtaa korkeammalla oleva osake on tällä hetkellä Stockmann. 3 vuoden käyrä näyttää +59%. Nyt tässä odotellaan josko S&P laskettelee 3500-3800 välille jotta pääsee ostelemaan takaisin. Voin odotella vaikka syksylle tai ensi vuoteen, ei ole mikään kiire, vaikka inflaatio toki jäytää käteistä. Ajatus olisi nyt hajauttaa laajemmin ja suurempi osa salkusta globaaleihin edullisiin rahastoihin. Olisihan tässä voinut vaikka Evo-treidiä tehdä välillä mutta on ollut muita menoja joten ei ole ehtinyt tällaisteen keskittyä.

Koostumus siis nyt:
Cash 86%
Pyn Elite 5%
OP Rahastot 5%
Seligson rahastot 2%
Listaamattomat 2%

edit:paranneltu termistöä ja korjattu listausta

15 tykkäystä
  • 50% käteistä
  • 20% Teslaa
  • 10% Alibaba
  • 5% Equinor
  • 5% UPM
  • 5% Block
  • Muita pienempiä positioita mm sandvik, remedy, kahoot

Tärkein muutos on käytännössä exit suomen markkinoilta for good. En näe suomessa mitään myönteistä - ainoastaan riskejä. Poikkeus tähän UPM josta en pysty luopumaan - toi uusi bio/sellu business liian houkutteleva. Samoin remedy. YTD -1.97%

6 tykkäystä

Edit. Lisäksi myös:
Nordea rahastot 6%
Käteinen 0,1% :grimacing:

7 tykkäystä

Päiväkirjamainen mietiskelyhetki oman salkun tilanteesta:

Isoimmat omistukset Evolution Gaming, Kuluttajabisnes (Kamux, Tokman), IT-Talot (Avidly, Innofactor, Tecnotree), Viafin Service, Pieni spekulatiivinen positio Hansa Biopharmassa ja DAX shortti.

Kuluttajabisnes kyykännyt aika syvälle ja pörssikurssit odottavat tilanteen vielä heikentyvän. Joko markkinat lyöneet jo vähän yli tai sitten tietävät jotain mitä minä en tiedä. Molemmilla salkkuyhtiöisä pörssikurssi suunnilleen kahden vuoden takaisella tasolla, vaikka myymäläpinta-alaa laajennettu. Sen takia päätynyt holdailemaan.

IT-Talojen kurssit ovat olleet pitkään paineessa, mutta fundamentit taustalla kuitenkin näyttävät kehittyvän edelleen ihan suotuisasti. Ala kasvaa ihan mukavasti ja suht defensiivinen.

Evolutionin funamentit kehittyy suotuisasti. Kurssi pitänyt loppujen lopuksi aika hyvin verrattuna moneen korkean kertoimen lappuun.

Viafin enemmänkin arvo-/tasesijoitus. Fundasta vaikea sanoa maallikon. Ehkä hieman turhan iso paino ollakseen lähinnä tunnuslukupohjainen sijoitus (9,1% salkusta)


Ajatuksia tulevaan

  1. Korkojen nousu lyö jo yli? Jenkeissä kymmenvuotinen jo edellisen nostosyklin huippujen tasolla. Bondeja salkkuun sopivalla hetkellä?

  2. Kiinan politiikka jo elvyttävää. Tämä rupeaisi jo näkymään taloudessa positiivisesti ellei noita koronasulkuja ajettaisi niin aggressiivisesti. Kiinalaisissa osakkeissa tietysti omia ongelmiaan…


    Lähde: TheMarketEar, JP Morgan

  3. Oroco laskenut varsin houkutteleville tasoille, mutta yleisesti negatiivinen makrokuva huolettaa. Kupari ja kupariminerit yleisesti aika kovissa hinnoissa edelleen.


    Sinisellä Oroco, Oranssilla kuparikaivoksien ETF, turkoosilla kuparifutuurit.

Pitäisi varmaan panostaa enemmän osaketutkimukseen, kun ajatukset liittyvät lähinnä makrokuvaan, jota on tunnetusti lähes mahdotonta ennustaa :smiley: .


Pahimmat mokat kuluneen laskumarkkinan ajalta (jossittelua :wink: )

  1. Seurasin pitkään Harviaa ja Mustia pitäen niitä turhan kalliina kärkkyen sopivaa shorttientryä. Missasin kuitenkin varsinaiset laskut. Jälkikäteen analysoituna Q4 2021 kuluttajalafkoissa oli jo huomattavaa heikkoutta, mutta Harvia ja Musti olivat lähes huippuhinnoissaan vielä vuodenvaihteessa. Jäin “bull trappiin” eli uskoin kurssien tykittävän yhä vaan ikuisesti ylöspäin. Asiaan vaikuttaa myös varmasti se psykologinen tekijä, että oma salkku oli kääntynyt samaan aikaan laskuun niin markkinoita ei ollut enää mukava seurailla niin paljoa :smiley:.
  2. Sama tarina Latourissa (ruotsalainen teollisuussijoitusyhtiö), jossa preemio omistuksien ja osakekurssin välillä ollut homattava. Tämän laskun aistiminen olisi vaatinut jo enemmän meedion kykyjä, koska kyseessä periaatteessa large cap ETF eikä indeksin ennustus oo ihan helppoa hommaa.
  3. Q4 oma sentimentti oli karhu, mutta niin olivat kaikki muutkin. Päädyin kontraamaan sentimenttiä ja sillä reissulla ollaan edelleen. Ehkä sentimentti ei kuvastanut täydellisesti sijoittajien positioita?
18 tykkäystä

Salkkuraportin aika taas kerran, kun yhtiöiden Q1 rapsat ulkona, nopeasti tuntuu menevän aika. AOT ja OST:

Marimekko

Lisätty erä osavuosikatsaukseen. Jatkaa salkun suurimpana ansaitusti liikevaihdon kehityksen (24%) ja erityisesti kansainvälisen myynnin ollessa suotuisaa.

Harvia

Lisätty. Liikevaihto kasvoi 28.2%. Arvostus tullut mukavasti alas ja numeroiden puolesta kehitys jatkuu kivasti. Toivottavasti päästään lähitulevaisuudessa yritysostoksille.

Orthex

Loputkin laput myyty arvo-osuustililtä ja suurin osa ostettu takaisin osakesäästötilille. Yksi erä vielä pitäisi napsia, mutta osari oli sen verran heikko, että katsotaan nykypossalla tulevat rapsat ja päätökset niiden perusteella. Raaka-aineiden tuoma paine tulokseen oli odotettua, mutta liikevaihdon lässähtäminen yllätti. Mahdollisuus myös tiputtaa rivi kokonaan pois, jos kehitys tästä tyssää pahemmin.

Witted

Uusi rivi salkussa. Osallistuin listautumisantiin ja siitä ei ollut tarjolla haluttua määrää lappuja, joten kurssin pudotessa kaupankäynnin alkaessa oli kiva ostella lisää. Vielä vähän matkaa 5% tavoitepainoon. Sen jälkeen seuraillaan kehitystä.

Witted on omassa arjessa näyttäytynyt yhtenä tämän hetken kuumimmista nimistä ja voittajista alalla. Alan asiakkaiden digikyvykkyyksien noustessa trendi hankkia apuvoimia käsipareina kokonaisten tiimien sijaan kasvaa ja tähän tarpeeseen Witted osuu erinomaisesti. Suomessa koodareiden siirtyminen freelancereiksi tai rahakkaampiin palkkamalleihin on ollut havaittavissa jo myös ennen koronaa, mutta sen myötä se on vain kiihtynyt. Kelpaa Wittedille.

Suomessa IT-konsulttiyhtiöt ovat jumahtaneet suunnilleen samaan kokoluokkaan, katsotaan käykö Wittedille samoin vai päästäänkö nykykasvuvauhdilla ja momentumilla tuon lasikaton läpi.

Yleisesti

Arvostusten tullessa alas ja yhtiöiden kehityksen jatkuessa suotuisina lappujen lisääminen tuntuu helpolta, tulevat tuotto-odotukset myös paranevat. Itselle siis muistiin: ostetaan yrityksiä, eikä osakekursseja. Hyvää kevättä ja kirsikkapuiden ihastelua kaikille! :cherry_blossom:

40 tykkäystä

Lyhyt avautuminen salkusta. Siirryin pääosin käteiseen joulu-tammikuussa. Sen jälkeen talvella on kuitenkin 2-3 yritystä ollut ostaa laskuun ja aina olen myynyt stop-lossilla pois. YTD-prosentit on luokkaa -15-20% vieläkin :man_shrugging: Tämä siis jo viime vuonna alkaneen teknojen laskettelun päälle. Harvia on ollut poikkeus, sitä en myynyt vaan katselin koko laskun ( positio nyt melkein -30% turskalla).

…Mutta viime viikon kovasta dipistä lähtien olen ostanut nyt isommin päivittäin. Vaikea sanoa, kestääkö vieläkään markkinat (Morgan Stanley povaili alkuviikosta S&P500 targetiksi 3400pts vuoden loppuun), mutta tästä huolimatta olo on ollut kuin pikkupojalla karkkikaupassa. :smiley:

Turskaa on siis tullut alkuvuonna, toiveissa kuitenkin olisi että markkinat hieman rauhoittuisivat lähiviikkoina.

Olen katsellut, että US bondit ovat rauhoittumaan päin, kuten mahdollisesti myös inflaatio-odotukset. Tämä vaatii kyllä vielä lähiviikkoina lisää dataa.

Sentimentti on hyvin pessimistinen, sen huomaa kaikkialla. Lisäksi käteistasot eilen esillä olleen datan perusteella ovat jo hieman koholla. En vain enää pystynyt vastustamaan kiusausta olla selvästi mukana markkinoilla… Stockmann jäi harmittamaan, kerkesin vain yhden oston tehdä osarin jälkeen 2e tasoilta.

Musta hevonen: Elättelen toiveita, että Elliptic lähtisi kohta onnistumaan. Ke 25.5. tulevan osarin 2023 näkymät ja ohjeistus kiinnostaa itseäni kovasti. Lisäksi: paljonko chip shortage näkyy Q1-numeroissa jne. JOS tuo keissi lopulta onnistuu, on mielestäni tällä hetkellä käsillä samanlainen “sweet spot”, kuin Qt groupissa 10-13e tasoilla. Tällöin oli näyttöä jo siitä, että teknologialla on kovasti kysyntää mutta se ei näkynyt numeroissa vielä kovin kummoisesti. Tämä on ikään kuin SmartEye, mutta ilman 3 vuotta kestävää odotusta “winnistä ensimmäisiin automalleihin”. Toimialan syklit ovat paljon nopeampia, joten teknologia voi myös hävitä käytöstä nopeasti. Toistaiseksi alan trendit näyttävät kuitenkin puoltavan HW-sensoreiden korvaamista virtuaalisilla SW-sensoreilla.

130 tykkäystä

Avataan jälleen salkkua tuloskauden ollessa nyt pulkassa kaikkien salkkufirmojen osalta.

Salkussa on tapahtunut pieni muutos: Orthexit myin eilen mukavalla 33 % tappiolla. Yhtiön osuus salkusta oli alle 2 % eli vaikutus salkkun kokonaisuuteen oli melko rajallinen. Kuten eilenkin tokaisin, se on hyvä yhtiö, joka tarpoo kohtuuttomassa ulkoisessa vastatuulessa tällä hetkellä.

Henkilökohtainen puuhasalkku näyttää visualisoituna nyt tältä.

Käytännössä salkku tiivistyy kuuden yhtiön ympärille: Inderes (henk. koht. omistetut osakkeet), Qt, Remedy, Pukkparty, Boreo sekä Kamux.


Kaikki näistä ovat kohtuullisen vikkelästi kasvavia yhtiöitä omilla markkinoillaan.

Monien yhtiöiden tavoitteet ja koko sijoitustapaus nojaa siihen, mitä ne voivat saavuttaa seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana. Tässä mielessä yksi kvartaali on vain silmänräpäys ja tarkastuspiste, miten yhtiöt etenevät.

Isoimmista positioista Qt paahtaa kannattavaa kasvuaan. Osakehan on laskenut nyt noin 60 % huipuista, mikä yhdessä viime viime marraskuussa tehdyn pienen kevennyksen kanssa on sulattanut osakkeen painoa salkussa tehokkaasti. Se oli salkusta kolmanneksen puoli vuotta sitten vielä.

Yhtiön kasvu heittelee voimakkaasti kvartaaleittain. Osake kävi nyt jälkiviisaasti katsoen pienimuotoisessa kuplassa eikä korkojen nousu ole hellinyt tämän tyyppisesti arvostettuja yhtiöitä. Hyvä uutinen on, että itse yhtiön kehitys on jatkunut kommunikoidulla polulla. Talouden hyytyminen ja komponenttipula voivat viivästyttää ultimaattista hillotolppaa missä yhtiö kasvaa jakelulisenssien ansiosta kuin asiakkaidensa siivillä. Mikä voi olla parempaa kasvua, kuin “ilmaiseksi” muiden myynnin mukana kasvaminen? :smiley: Noh, tätä etappia saadaan vielä odotella ja tottakai tuollaisen aseman ylläpitäminen vaatii isoja panostuksia R&D:hen ja myyntiin. Mitä isommaksi yhtiö kasvaa, sitä enemmän sillä on varaa panostaa lisää näihin alueisiin.

Remedyllä tilanne muistuttaa etäisesti vuosia 2017 ja 2018. Silloin yhtiöllä oli kehityksessä kaksi peliprojektia, nyt viisi isoa projektia. Silloin moniprojektimalliin oltiin vasta siirtymässä, nyt se on skaalattu ylös ja loppu on toteuttamista. Tavallaan yhtiöllä on jälleen todistamisen paikka, mihin se todella pystyy. Kuten olen aina mehustellut, tekemällä edes kohtuullisesti menestyviä pelejä Remedy on kohtuullinen sijoitus. Pelialalla tiukalla budjetilla ja kohtuullisella myynnillä pelien ROI voi olla >100 % (kannattaa katsoa esim. Embracerin esityksiä), toki tuo hajautuu jos jokuselle vuodelle ja panostuksiakin pitää heittää sisään jokusen vuoden että ei tuo ihan yhdessä vuodessa tule.

Eniten Remedyssä viehättää sen asymmetrisyys: riskien pitäisi olla kohtuulliset, kun pelejä ja tulovirtoja on useita. Samalla yhtiöllä on teoreettinen, laiha mahdollisuus todelliseen hittipeliin joka räjäyttää pankin.

Tästä tulee kohtuuttoman pitkä viesti, jos käyn jokaisen yhtiön kuulumisia läpi, miten ne itse näen. Säästetään siis seuraavillekin kerroille kuulumisia, jos ajattelu yhtiöiden suhteen muuttuu.

Negatiivisella puolella on muuttunut hieman varovaisemmaksi Kamuxin suhteen. Sillähän hillotolppana olisi olla Euroopan Carmax. Käytännössä Kamuxin tilanteen voi tiivistää yhteen kuvaajaan sen viime vuosikertomuksesta:

kAMUX

Linkki liikevaihdon kasvun ja kannattavuuden välillä on hajonnut. Sama jatkui Q1:llä. Markkinatilanne on vaikea, mutta käsittääkseni tällaisen kauppiaan pitäisi pystyä kasvamaan ilman, että liikevoitto jää polkemaan paikalleen. Tämä ei ole mikään softafirma, jolla tämän päivän kasvupanostukset maksaa (ehkä) itsensä takaisin vuosien päästä kun kannattavuus skaalautuu. Kamux ei skaalaudu, vaan tulosta pitää tehdä joka päivä. Ilmankos markkinakin on ollut hieman varovainen kuten osakkeen lässähtäneestä hinnoittelusta näkyy.

Miten siihen kasvuunkaan lopulta on rahhaa, jos tulos ei kasva. :smiley: Tämä heittää ilmoille ikävän kysymyksen, olisiko lopulta parempi jos Kamux lopettaisi kasvun, optimoisi kannattavuutensa ja maksaisi koko minun osuuden tuloksesta osinkoina ja sijoittelisin rahat itse paremmin. Aika näyttää.


Tuloksista puheenollen. Monet sijoittajat omistavat osakkeita, yritän itse omistaa liiketoimintaa. Periaatteessa sama asia, mutta henkisesti käytännössä ei. Monen yhtiön kohdalla tämän vuoden tuloksen tuijottelu on turhaa, koska hillotolpat on niin kaukana eikä mikään näistä optimoi kannattavuuttaan nyt. Silti voi vilkaista, mistä salkun kokonaistulos tulee 2022 ennustein (Inderesin ennusteita kaikki paitsi SEB:in ennuste Inderesille itselleen).

Tuloskontribuutio_22

Jos teoriassa omistaisin 100 %:sti jokaisen firman ja ne olisi yhden sijoitusyhtiön alla, sen yhtiön tulovirrat muodostuisi tuolla tavalla jakautuen (jos siis vielä nuo kaikki jakaisi tuloksensa tälle yhtiölle). Tärkein tuloksentekijä salkussa on Incap.

Koko tuloksesta laskien salkun P/E 2022e on 29x. Jos katsoisi noita tuollaisena möhkäleenä, voi arvostusta pitää mielestäni kohtuullisena noiden vekkuloiden kasvu- ja kannattavuusprofiili huomioiden. Samalla, jos kasvu tai kannattavuus porukalla alkaa pettämään niin jälkihän on rumaa. Se riski koskee käytännössä koko suhteellisen keskitettyä salkkua.

Salkun osinkotuotto on noussut yhtiöt huomioiden vastenmieliseen yli 1 %:iin. En osallistu kaikkien yhtiökokoukseen, kun mitäs minun äänimäärä pystyisi asioihin vaikuttamaan (eikä tietysti työ Inderesilläkään sallisi sitä :smiley: ) mutta jos teoriassa voisin vaikuttaa, olisi näiltä firmoilta turha odottaa hetkeen mitään pääoman palauttelua omistajille. :stuck_out_tongue:

Omasta mielestäni pörssiyhtiöt yleisesti voisivat selkeästi keskittyä yhteen asiaan ja yhdenkaltaisen sijoittajakunnan palveluun. Osingoissa ei itsessään ole mitään vikaa: jollekin Nordealle jonka oman pääoman tuotto ja kasvumahikset on rajalliset, osingon heittely on todella fiksua. Samoin Sammolle yms. Sijoittajat voivat itse valita, minkälaisista yhtiöistä koota salkkunsa. Kun kasvuyhtiö yrittää tyydyttää samaan aikaan osinkosijoittajia, kasvusta pitävää väkeä ja ties minkälaista sakkia se saa mieleni tummumaan. Tottakai on olemassa kasvufirmoja, jotka todella voivat truutata osinkoa ulos uhraamatta kasvupanostuksia (esim. Revenio takavuosina), mutta nämä ovat melko harvassa.

Nojoo se siitä avautumisesta. :smiley: Osingoissa on vielä se kiero elementti, että ne silti lämmittää mieltä kilahtaessaan tilille, vaikka tietäisi niiden olevan paremmassa paikassa siellä pörssiyhtiön kassassa. Urgh!

Salkun mediaani P/E on sentään noin 21x. Mutta, yhden vuoden P/E on lähinnä staattinen vilkaisu ja populistinen mittari. Oikea arvo salkkuun tulee siitä, miten kannattavasti firmat saavat tuloksensa paisumaan tulevaisuudessa ja kuinka paljon ne lopulta saa siirrettyä kassavirtaa omistajilleen. Nämä tekijät on lopulta oleellisempia ja ratkaisee myös portfolion kehityksen.


Salkun kehitys lyhyellä aikavälillä on ollut hehkuvan punaista. YTD tuotto on jalat maahan palauttava -22 %. Meillä on @Kaisa_Vanha-Perttula kanssa skaba tiimin huonoimmasta YTD-tuotosta, joten tämäkin yhdentekevä lyhyen aikavälin kehitys on saatu kääntymään huumoriksi.

Viime lokakuun huipuista salkun paperivarallisuutta on hävinnyt kolmannes. Osin kurssilasku yhtiöillä on ollut mielestäni vallan ansaittua, kuten Qt:n ilmojen päästely. Korot vaikuttavat kaikkeen. Boreosta on pihissyt ilmat ja päälle Venäjän toimintojen alasajo.

Salkussa on hieman käteistä ja holdarin puolella Inderesin osingot odottavat vielä ostokohteita. Tässä mielessä tervehdin jokaista laskupäivää ilolla, niin kauan kun fundamentit muuten pysyvät tolpillaan.

Kurssilaskuun ostaminen pelkästä ostamisen ilosta ei tietenkään kannata, jos firman fundamentit heikentyvät samaa tahtia. :smiley:

Oma osakemakuni on kehittynyt viime aikoina alati enemmän laatua (korkea ROIC, mehevät kilpailuedut, iso uudelleensijoituskiitorata edessä, suhteellisen ennakoitava bisnes, hyväksi todettava ja sitoutunut johto yms.) korostavaan suuntaan, mikä kääntäen tarkoittaa melkoista nirsoilua Helsingin pörssin halpenevan kattauksen edessä.

TUOTTO


Salkun mojova lasku viimeisen 6kk aikana on tietysti välillä herättänyt epäilyksiä, onko tullut tehtyä virheitä. Olisiko pitänyt keventää enemmän Qt:ta viime syksynä? Taisin maksaa hieman liikaa Boreoista alkuvuonna (keskihinta 60 EUR ahahaha :smiley: ). Olisiko pitänyt avata foorumin loistava primäärisektori-ketju aiemmin? Olisi varmaan…

Enpä silti menisi juuri mitään muuttelemaan, kun uskoo yhtiöiden pitkän aikavälin tarinaan. Vekslailussa pääsee maksamaan verot ennenaikaisesti. Mungerin sanoin, ei pidä mennä keskeyttämään korkoa korolle efektiä hyvissä firmoissa. Se pitää vaan muistaa näinäkin aikoina kun niiden osakkeet sinkoilevat sinne tänne.

182 tykkäystä

AOT

Rahastot
iShs Elec Ve USD 2,93%
iShs Glb Water 6,40%
iShs S&P 500 2,74%
ISHR MSCI Wrld A 5,36%
Cibus 5,04%

CapMan 13,95%
Digia 9,82%
Dovre 7,84%
Incap 13,12%
Outokumpu 3,58%
Revenio 11,08%
Sampo 10,44%
SSAB B 3,09%
Titanium 4,62%

OST

Anora 5,07%
Digia 4,64%
Dovre 6,22%
Evolution 8,24%
Harvia 7,52%
Nordea 5,96%
Qt 14,33%
Remedy 3,65%
Sampo 7,24%
Talenom 7,80%
Tecnotree 19,53%

Hermot on kestänyt salkun suhteen hyvin, myyntejä ja ostoja jonkin verran. Molempia löytyy riskiä ja vakaita osinko-osakkeita.

12 tykkäystä

Sofi technologies 14,5%
UPM 10,1%
F-Secure 9,2%
Alphabet 8,8%
Kreate 6,6%
Inderes 2,4%

Käteinen 49,6%

Vähän säälittävä salkku, mutta tarkoitus oli mennä kesä käteisellä ja lisäillä pitkin syksyä. Vuoden päätteksi tulee lisää käteistä niin hajautus korjaantuu vuoden lopussa. Varmaan ensi vuoden alussa salkussa min 13-16 eri osaketta, en kuitenkaan halua liikaa hajauttaa.

7 tykkäystä

Rivian Auto RG-A 33,19%
Coinbase GlobalA 28,12%
Oatly Group ADR 19,24%
Savosolar Oyj 13,35%
Spinnova Oyj 3,16%
Valoe Oyj 2,94%

Käteinen: 0 (mitä nyt jää käteen palkkatyöstä)

Satunnainen alisuorittajain salkku, tausta:
Näennäisesti riskialtis salkku verrattuna kuukauden takaiseen. Silloin oli Harviaa, SSAB:tä ja Valmettia, mutta meni hermot kun kokoajan tippui vaan ja sai jännittää uutisista tuleeko itänaapurista armeijaa, öljyä tai kaasua Suomeen. Kaikki kunnia Ukrainalle vaan kun pistävät kampoihin!

Suomen pörsseissä nousu tapahtuu satavarmana, mutta ajattelin että kun muuallakin on tiputtu, voisiko sieltä löytyä helmiä vielä halvemmalla? Tavallaan poimia osakkeita vieläkin syvemmältä suosta ja sillä vähentää omaa kurjuutta.

Aikani etsin sopivia nousijoita sitten muilta markkinoilta (en ollut koskaan sijoittanut Suomen ulkopuolelle kunnolla) ja päädyin kolmikkoon Rivian/Coinbase/Oatly. Möin melkein kaikki Suomen osakkeista pois noin 20%:n tappiolla mikä teki fyysisesti kipeää. Toivoin/laskelmoin että Amerikan kolmikko voisi nousta ylöspäin - ja kävi kyllä älytön pulla - kahdessa viikossa kolmikko kattoi jo koko vuoden tappiot ja pääsi jo vähän plussallekkin.

Savosolar ja Valor tarttui tassuihin eilen/tänään kun EU ilmoitti että nyt panostetaan tuuli- ja aurinkoenergiaan. Nyt jos noi firmat ei saa nostetta seuraavien vuosien aikana, niin ei sitten ikinä. Spinnovaankin tuli tehtyä hiljattain ensipuraisu, fiilis on notta siinä olisi tulevaisuutta ja hinta varmaan nousee melkosesti tulevina vuosina.

Tulevan kesän/syksyn ajatuksia:
Syksyllä mitä saa rahaa säästettyä / tulee veronpalautusta / jos tulee myynninpaikkaa niin on toiveissa palata Harvia/Valmet/SSAB:n pariin ja näyttö huurussa tiimailen esimerkiksi Kempowerin hintaa, joka tuntuu lähteneen jo laukalle tähän hätään, mutta eiköhän Kemppiki oo tulevaisuudessa kova ja nykyisen hintansa väärti.

Kaiken kaikkiaan tarkemmassa seurannassa on 15 yritystä ja väljemmässä tarkkailussa 75 yritystä ympäri mualimoo (kuitenkin lähinnä Suomessa ja Amerikoissa). Nykyisellä budjetilla jos noihin kaikkiin panostaisi, niin ei montaa euroa / yritys saisi laitettua, mutta ajattelin että hyvä sivistyä mielenkiintoisten firmojen suhteen kun tilanteet muuttuu.

Aina mielenkiinnolla luen jos joku asiantuntija esittelee omaa listaa, että mitä sieltä voisi oppia. Uusi kiehtoo, kryptotkin, joskin kryptoissa ei ole Coinbase -osakkeiden lisäksi kiinni pennin hyrrää, mutta tarkkailu ja opiskelu on aktiivista.

(Olipa romaani loppupeleissä, kiitos ja anteeksi lukemisesta, osakeonnea markkinoille!)

12 tykkäystä

Salkku on ollut karhuinen marraskuusta 2021 asti. Viime viikon Remedy myyntien jälkeen, joka selvisi ainoana omistuksena tälle vuodelle, nyt istuskellaan pääsääntöisesti käsien päällä.

Salkku:
23% warranteissa - (short) Nasdaq 100 index
77% käteistä

Shortit ovatkin tässä liukumäessä yli tuplanneet arvonsa, vaikka aika konservatiiviset kertoimet olivatkin alun perin. Alunperin 10% painolla. Käteinen antaa odottaa, mutta huomattavat tappiot vältetty tämän vuoden aikana. Uskon että pahin on vielä edessä kesän jälkeen ja sitä valmistellen; warrantit ovat jatkuvasti tiukilla stop losseilla isompien nousujen varalle. Olivat ne kuolleiden kissojen tai keskuspankkien rahahanojen odotetun löysäämisen aiheuttamia. Ostoslista ja ostotasot osakkeiden osalta ovat jo valmiina, mutta pitää aktiivisesti seurailla miten makro kehittyy.

Voi olla vielä huomattava odotus, mutta vaikea nähdä lopputulemaa, jossa osakkeiden hinnat eivät laskisi vielä entisestään. Etenkin keskuspankit näyttävät olevan umpikujassa käytettävien keinojen suhteen ja maailma on yleisesti kriisiytynyt. Eli kärsivällisesti odottelen vielä ja en täysin ”markkinoita ei voi ajoittaa” allekirjoita. Täysin se on mahdotonta, mutta täyttä laiskuutta tai osaamattomuutta olla välittämättä siitä tuon lausahduksen saattelemana ja hyväksyä pahimmassa tapauksessa vuosien, tai vuosikymmenen, odotus päästä omilleen. Voin tietty myös itse jäädä junasta :bear:

3 tykkäystä