MAGMA ja muut megacap-teknot

Pakko sanoa, että syytäkin on, kun omatkin suojaukset on retuperällä. CNBC - SolarWinds hackers accessed Microsoft source code, the company says. Toisaalta Microsoftilla on ns. varaakin hävitä enemmän, kuin puhtailla tietoturvayhtiöillä, joilla isompi virhe ja asiakkaiden luottamuksen menetys voi tuhota koko liiketoiminnan. Joten fiksu veto panostaa lisää tietoturvaan riskin ollessa epäsymmetrinen.

Kyseessä taitaa olla AAMG (vai AAAM?) -kopla yhdessä.

Microsoft’s announcement follows a Wednesday meeting of some of the tech industry’s most prominent CEOs and the Biden administration, during which the group discussed possible public-private partnerships to help address ongoing cybersecurity threats to the country’s critical infrastructure and private industries.

The meeting, which included Microsoft CEO Satya Nadella, Apple (AAPL) CEO Tim Cook, Amazon (AMZN) CEO Andy Jassy, and Alphabet (GOOG, GOOGL) CEO Sundar Pichai, comes as the U.S. is facing an onslaught of cyberattacks.

Tässä esimerkiksi Googlen vastaava ulostulo:

2 tykkäystä

Vernerin fiidistä tällainenkin:

August RESEARCH LETTER – The Tech Bubble Then and Now | Crescat Capital

Mielenkiintoisia lukuja.

EV / U.S. bkt 1999–2000-huippukurssilla:

Cisco 5,3 %
Microsoft 5,1 %
Intel 4,3 %
(sen jälkeen pitkä väli numero neloseen)

EV / U.S. bkt nyt:

Apple 9,7 %
Microsoft 8,8 %
Amazon 7,8 %
Alphabet 6,8 %
Facebook 4,1 %

U.S. bkt suhteessa maailman bkt:hen ei ole kauhean isosti muuttunut: vuonna 2000 se oli 30 % ja nyt veikkaisin että 25 % pintaan.

Toisin sanoen sijoittajien odotukset U.S. mega cap techin tulevalle roolille ja tuloksenteolle globaalisti ovat vielä paljon äärimmäisemmät kuin 1999–2000 huipuilla.

11 tykkäystä

Äkkiseltään hurjalta näyttäviä lukuja.

Mites jos lähestyt kutakin nykyistä tekkimonsteria alhaalta ylös? Ovatko nämä odotukset tämän ryhmän globaalille roolille ylimitoitettuja ja tulosodotukset kenties mielestäsi pilvissä?

Muistutuksena, että markkinat vaikuttavat kroonisesti aliarvioineen FAAMG-yhtiöiden potentiaalia käytännössä koko 2010-luvun (tai pitempään). Jotain vastaavaa voisi piirtää ihan jokaisesta ryhmän yhtiöstä:
kuva

Jos minun täytyisi ase ohimolla laittaa kaikki omaisuuteni viideksi vuodeksi FAAMGeihin tai S&P 500:een, valinta olisi helppo; FAAMG. Yhtiöt ovat ryhmänä varsin ylivoimaisia mittarilla kuin mittarilla eivätkä oleellisesti koko indeksiä kalliimpia. Facebookkia taisi keväämmällä saada indeksin keskivarvoa edullisimmilla tuloskertoimilla, esimerkiksi.

Kaikki hyvä tulee tietysti päätökseensä, kuten myös näiden monstereiden marssi. Vielä en näe sen äkisti pysähtyvän. Regulaation ajamat pakkojakautumisetkin saattaisivat joissain tapauksissa “vapauttaa arvoa”, kätkeväthän nämä bisnekset sisäänsä osia, joita voitaisiin arvottaa nykymarkkinoilla melkoisilla kertoimilla.

Mutta mielenkiintoinen havainto silti, kiitos jakamisesta! Ehkäpä 2000-luvun vaihteen “big tech” olikin todellisuudessa vasta “medium”? :smiley:

Disclaimerina, en omista mitään näistä yhtiöistä.

11 tykkäystä

Itse möin FAAMG:it pois viikon alussa. Miksipäs nuo ei vieläkin nousisi, mutta turvamarginaali sille, että seuraavan 20:n vuoden aikana menee jotain pieleen / jotain muuttuu on aika pieni. PE:thän näillä huitelee sillä tasolla, että pitkään täytyy hommien sujua, jotta arvostus on perusteltu.

Esim. voi käydä niinkin, että 20:n vuoden päästä google haku on entinen juttu, eikä venturet ole ottaneet tuulta alleen. Samaan aikaan Alphabet on mahdollisesti ollut koko ajan jakamatta osinkoja ja käyttänyt rahansa vain buy-backeihin ja epäonnistunut investoinneissaan.

Ei siinä, haluan kyllä omistaa näitä, ja jos vuoden sisään ei ole tullut tätä hetkeä parempaa dippiostospaikkaa eteen niin harmittaa!

1 tykkäys

En ota voimakkaasti kantaa koska en näistä mitään ymmärrä :slight_smile:

Toki, mutta jos on loistava liikeidea eikä vielä ole jätti, odotusten ylittäminen on helpompaa kuin silloin kun on jo jätti.

Ilman muuta näen pointtisi tässä!

Epäilemättä mahdollista :slight_smile:

Mielestäni teknohuuman ajasta nimenomaan kesä 2000 on mielenkiintoinen vertailukohta nykyhetkelle. Silloin kuin nytkin sijoittajat olivat muuttuneet jo hieman konservatiivisemmiksi verrattuna kaikkein spekulatiivisimpaan vaiheeseen. Mega capien oletetut loistavat markkina-asemat houkuttelivat.

Mutta toisaalta ajatusmaailma oli hyvin erilainen silloin. Kesällä 2000 usko uuteen talouteen oli kova.
Systeemi oli se että:

  • otetaan pohjaksi 1900-luvun keskimääräinen reaalinen talouskasvu
  • siihen päälle ainakin prosenttiyksikkö koska valtava tuottavuuden kasvu niin pitkälle kuin silmä siintää
  • siihen monta prosenttiyksikköä lisää koska “nää nyt vaan valloittaa maailman”
  • siihen inflaatio päälle
    ==> saadaan kova myynnin kasvu jota ekstrapoloidaan siis todella pitkälle

Nyt tilanne on se että kenelläkään ei ole sellaisia ufo-tasoisia talouskasvu-unelmia kuin kesällä 2000. Se että jättiteknojen market capit vs. maailman bkt on yhteensä hurjasti korkeampi kuin 1999–2000 huipuilla perustuu enemmän monopolismista kumpuavaan rahantekoon kuin täysin älyttömään myynnin kasvun ekstrapolointiin.

Sherman Antitrust Act of 1890 - Wikipedia

Dé jà-vu 1880 :slight_smile:

En yritä arvailla näiden monopolien tulevaisuutta yhtään.

5 tykkäystä

FB:ltä Ray-Banin kanssa älylasit

Isot mahdollisuudet kun alkaa miettimään lisensoitavana teknologiana, koko alustana (vrt android puhelimet), data keruu mahdollisuuksia ja mainosmyyntiä.

Mainosviedoiden perusteella vaikuttaa todella innovatiiviselta tuotteelta ja 299 taalan hinnalla voisi povata kovaa myyntiä.

3 tykkäystä

Jutussa sanottiin, ettei linsseissä ole näyttöjä, joten nuohan ovat käytännössä vain aurinkolaseihin integroitu kamera ja kaiutin. Mitään pelaamis- / VR-käyttöä niille ei siis ole.

Alustastakaan voi tuskin puhua, sillä mitään sovelluksia näihin ei voi asentaa, ja musiikki/podcastit striimataan älypuhelimen Spotifysta etc.

Jopa Vergen toimittaja toteaa suoraan käyttävänsä mielummin kuulokkeita kuin näiden kaiuttimia. Samoin kamerat ovat kuulemma kaukana älypuhelimen tasosta.

Instead, Ray-Ban Stories are meant to be used in moments when your hands are occupied, or you want to capture something fleeting.

Montako kertaa elämässänne olette kokeneet yllä mainittuja hetkiä ja kaivanneet ratkaisua siihen? Kun 300€:n hintalapun päälle lyödään vielä optio Facebookin seurannasta ja mainoksista, alkaa ainakin itsestäni kuulostaa fiksulta pysytellä kaukana näistä.

Myöskään vedenkestävyydestä kertovaa IP-luokitusta ei ole, joten GoProlla saisi kuvaamiseen parempaa hinta-laatusuhdetta.

All-in “Smart glasses” kuulostaa aika yli-sanoilta laitteesta, jossa on bluetooth-yhteys, huono kamera (5Mpix) ja mahdollisuus toistaa musiikkia. Ei vanhoja nokialaisiakaan kutsuttu älylaitteiksi, vaikka osasivat kaikki nuo. IMHO vahva ehdokas vuoden turhakkeeksi!*

*Vuoden turhake – Wikipedia

14 tykkäystä

Latest iPhone lineup includes models offering longer battery life, new camera features, optional memory upgrades

A key challenge for Apple CEO Tim Cook is to avoid the kinds of sale drop-offs that have greeted other off-year iPhones following big hits.

The iPhone 13 looks sim­i­lar to the pre­vi­ous model,
and a key chal-lenge for Mr. Cook, Apple’s chief ex­ec­u­tive, is to avoid the kinds of sale drop-offs that have greeted other off-year iPhones fol­low­ing big hits.

Some in­vestors are wor-ried the com­pa­ny’s stock is over­val­ued, that Apple faces greater costs and that the newer phones with less dra­matic changes—com­pared with last year’s highly an­tic­i-pated de­but—won’t fuel the same level of growth.

The com­pany is on pace to fin­ish its fis­cal year this month hav­ing sold a record num­ber of iPhones.

An­a­lysts sur­veyed by Fact­Set on av­er­age pre-dict Apple shipped 239 mil­lion de­vices, which would beat the pre­vi­ous record of 231 mil­lion in fis­cal 2015 when the first large-screen ver­sion fu­eled growth.

Apple shares tend to re­flect ex­cite­ment about the iPhone. In the months ahead of the lat­est phone’s launch in 2020, the stock dou­bled. So far in 2021, shares have risen nearly 13%.

Microsoft nostaa osinkoa 11 % ja aloittaa kevyen 60 miljardin omien takaisinosto-ohjelman :smiley:

19 tykkäystä

Mikähän Facebookkia tänään laskee? En löytänyt selvää syytä, niin päätin palata takaisin omistajaksi ja esim. 25:n fwd PE tuntuu juuri ja juuri siedettävälle.

1 tykkäys

Oliskohan tämä syynä:Osakkeenomistajien väite: Facebook maksoi miljardeja Zuckerbergin suojelusta | Kauppalehti

4 tykkäystä

Eiköhän isompi juttu ole se että raportoitiin että Facebook ottaa odotettua enemmän osumaa applen muutoksista mainostrackkaukseen.

Ja jutun referoima ilmoitus

5 tykkäystä

Sanoisin että tuo Appleen liittyvä ilmoitus on varmaankin suurin tekijä tässä.

Wall Street Journal julkaisi myös hyvän juttusarjan viime viikolla, jossa kerrotaan miten Facebook on mm. pimittänyt sisäistä tutkimusta SoMe:n vaikutuksista ja soveltanut mm. suoraan bänniin johtavia käyttäjäsäännöksiä täysin eri tavalla isojen tilien kohdalla. The Facebook Files - WSJ.

Tämä saattaa rapauttaa joidenkin sijoittajien luottamusta yhtiöön. Hiukan ehkä kaukaa haettu, mutta tällä voi olla varsinkin pitkällä aikavälillä vaikutuksia ja nostaa regulaation uhkaa taas kerran pinnalle, mikä voi hermostuttaa markkinoita.

4 tykkäystä

Katsoin ihan mielenkiinnosta, miten viime marraskuun AWS outage vaikutti Amazonin kurssiin ja vastaus on, että ei mitenkään. Sen vaikutus Internetiin (“kohu”) oli kuitenkin huomattavasti suurempi kuin tämän eilisen Facebookin kömmähdyksen.

1 tykkäys

Joo, ehkä näen enemmän riskiä tuossa tietovuodossa ja sen aiheuttamassa paineessa regulaatioon.

Jos olisi tämä kurssireaktio vain tuo outage taustalla, niin olisin kauhonut lisää.

1 tykkäys

Google Search rival DuckDuckGo: What to know about the private search engine - CNET
jo 100 miljoonaa hakua päivässä. vihaan, että tietoja kerätään ihmisistä ja käytetään hyväksi. jospa tämä pakottaisi googlen lopettamaan sen.

1 tykkäys

Ainakaan mainonnan hinnoissa ei näy, kuva alla. FB on niin tärkeä markkinointikanava sekä isoille ja pienille yrityksille niin en jaksa uskoa että ”whistlerblowerit” saa yrityksiä muuttamaan strategioitaan.

2 tykkäystä

Politikot haluaa rahaa sekä valtaa ja sitä FB:ltä ja kumppaneilta on saatavilla.

Perinteinen media haluaa mainoksensa eli rahansa ja valtansa takaisin. Siksi myllyttävät näitä kohuja. Vähän kun näihin perehtyy niin huomaa että lakituvassa ei juuri mahdollisuuksia.

Viimeisessä kohussa pieni osa nuorisosta oli kyselyn mukaan kokenut palveluiden käytöstä ahdistusta. En vähättele heidän ongelmia mutta veikkaan että samalla “kysymysten” asettelulla saman suuruinen osuus olisi kokenut ahdistusta esim. koulusta tai omista vanhemmista.

1 tykkäys

Näin juuri. Kun perinteinen media riepottelee Facebookia (usein ihan aiheestakin, toki itsekään eivät ole puhtaita pulmusia) niin moni lukija ei ehkä ymmärrä että siinä runtataan samalla pahinta kilpailijaa mainostuloista eli täytyy hieman myös kysellä jääviyden perään.

Samaan aikaan karavaani kulkee:

1 tykkäys