Alokas haastattelee

62. Tyhjatasku

Tämä kaveri ei kauheasti Foorumille kirjoittele, mutta aina, kun hän kirjoittaa niin sieltä tulee hyvin laadukasta ja useimmiten myös opettavaista asiaakin. Lukemani ja privaviestien perusteella voin hyvillä mielin sanoa häntä herrasmieheksi ja laatukirjoittajaksi.

Halusin ottaa haastatteluun Tyhjataskun, koska ajattelin hänellä olevan sellaista sanottavaa, josta saisi itsekin hyvää ajateltavaa ja työkaluja omaa sijoitustoimintaa varten, mutta toisaalta halusin nostaa esille foorumilaisen, joka ei välttämättä ole paljon esillä, mutta jonkalaisia Foorumilta löytyy enemmänkin, jotka helposti jäävät pimentoon ihan vain maltillisen viestimäärän takia.

Pisteet hän saa avoimmuudesta ja rehellisyydestä kertoessaan kokonaiskuvan sijoituksistaan, joihin sisältyvät virheetkin. Hän myös perustelee asiansa hyvin kattavasti ja hienosti argumentoiden eikä mustavalkoisesti mutuillen. Hän pärjännee sijoittamisessa mm. ahkeruutensa, oppimishalunsa ja itserefklektoinnin ansiosta. :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

27-vuotias MBA tutkintoa suorittava kaveri pk-seudulta. Olen töissä kosmetiikka-alalla, jonne ajauduin vahingossa. Pidän sijoittamisen lisäksi lukemisesta, pelaamisesta ja erikoiskaljoista. En tiedä mikä minusta tulee isona, mutta haluan ison osakesalkun :sunglasses:.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Kasvatan kesäisin innokkaasti chilejä. Kun olin teini pyöritin chiliaiheista blogia, jolla oli yllättävän suuri lukijamäärä. Parhaimmillaan minulla oli yli 100 eri chililajikkeen siemeniä ja kasvihuoneessa 40-50 kasvia. Nykyisin vähän rauhallisempaa toimintaa.

Olen kerännyt lähes 20 vuotta postimerkkejä. Myös isoisäni ja isäni ovat keräilleet, joten kai sellainen sukujuttu. Historia on aina ollut lähellä sydäntäni, joten oli aika luonnollinen kiinnostuksen kohde. Olen erikoistunut Suomessa sortoajan postiin ja toiveena on joskus tulevaisuudessa kilpailla kokoelmani kanssa.

Olen hakannut lähes 30 platinum trophya Playstationilla. Suurimmat ylpeyden aiheet ovat Bloodborne, Final Fantasy XV ja Skyrim. Bloodborne on myös yksi kaikkien aikojen suosikki peleistäni, Vernerikin ylisti sitä viimeisimmässä peli podissa. Kannattaa kokeilla.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Tuli jo mainittua muutamia harrastuksia, mutta niiden lisäksi luen todella paljon. Päivittäin menee pari tuntia kirjoja lukiessa. Sen lisäksi luen tietenkin foorumia, analyysiä, kauppalehteä ja yhtiöjulkaisuja. Kirjoja luen laajasti. Sijoituskirjoja tottakai, mutta aiheet vaihtelee: psykologiaa, bisnestä, markkinointia, filosofiaa ja elämänkertoja.

Kuuntelen myös paljon podcastejä. Viimeisin mielenkiintoinen podcast löytö on Founders-podcast. Minulla on jatkuva into oppia uutta. Olenkin ajatellut, että ehkä elämän tarkoitus on jatkuva oppiminen, koska siinä vaiheessa, kun ympäröivä maailma ei enää kiinnosta, passivoituu.

Urheilen sen verran, että kävelen aika aktiivisesti. Käveleminen on erinomainen harrastus siinä mielessä, että se on hyvä tapa laittaa aivot narikkaan ja kuunnella podeja. Tykkään myös luonnossa liikkumisesta. Sienestys ja marjastus on minulle joka vuotinen kohokohta.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään kello 7 ja laitan kahvit päälle. Aamupalaksi aina lautasellinen puuroa, johon kesällä poimittuja mustikoita. Katson nopeasti jenkki futuurit, markkinauutiset ja foorumin. Toimistolle kello 8. Päivän aikana kauppalehti esillä. Foorumia ja markkinoita kurkin kahvitauolla. Työpäivät vaihtelevat tosi paljon, teen aika paljon markkinointi hommia. Töistä lähden kello 16. Kerran tai kaksi kertaa viikossa salille (Stam1na on normi sali musa), ne päivät, kun en käy salilla käyn kävelyllä (podcast soimassa). Tämän jälkeen ruuanlaittoa, markkinoiden seurailua, yhtiöiden tutkimista tai pelaamista. Kello 20:00 katsomme avokin kanssa tunnin verran animea, parhaillaan on Naruto putki päällä. Kello 21-23 luen kirjoja ja kello 23 on yöunien aika. Poikkeuksena ne viikot, kun olen koulussa. Opiskelen osa-aikaisesti, joten aina välillä illat kuluu luennoilla, joko etänä tai sitten campuksella.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Haluaisin sanoa, että olen rauhallinen ja pitkäjänteinen, mutta tämä on enemmän tavoitteeni kuin todellisuus. Välillä tulee sekoiltua oikein kunnolla ja usein lopputulos on huono. Sanoisin kuitenkin, että olen kehittynyt rauhallisuudessa. Fomon sijaan olen alkanut nauttimaan Jomosta (Joy of missing out). En jaksa enää rynnätä kuumien yhtiöiden perään, vaan keskityn omaan suorittamiseen. Olen myös vältellyt halpoja yhtiöitä, joita minulla oli aikaisemmin vaikea vastustaa. Halpuus houkuttelee, mutta nykyisin totean aika nopeasti, että halpuuteen on usein syynsä.

Olen viime aikoina ohjannut salkkua sellaiseen suuntaan, että pystyisin olemaan rauhallisempi ja välttää edellä mainitut sekoilut. Minulla alkaa oikeasti olemaan sellainen tunne, että voisin jättää salkkuni vartioimatta ja nukkua yöni hyvin. Toisaalta koen, että silloin kun markkinat tarjoaa mahdollisuuksia, ostan aktiivisesti. Olen tehnyt viimeisen kahden kuukauden aikana 20 kauppaa, mikä on täysin poikkeuksellista.

Olen kokeillut monenlaisia sijoitustyylejä, mutta olen todennut, että jo valmiiksi laadukkaiden yhtiöiden omistaminen on minulle se oikea sijoitustapa. Käänteiden arvioiminen ja arvoyhtiöiden onkiminen tuntuu minusta todella vaikealta. Laadukkaista yhtiöistä joutuu maksamaan korkeampaa hintaa, mutta keskimäärin ne luovat arvoa omistajille joka päivä. Tällaisia yhtiöitä on kiva omistaa vuodesta toiseen. Tulevaisuus osoittaa sitten osasinko tunnistaa laadun :sweat_smile:.

Haluaisin kehittyä indeksisijoittajana. Minulla on jonkin verran indeksejä, mutta ikävä kyllä aivan liian vähän.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Vanhempani ovat olleet sijoitusalalla töissä perusduunareina, joten ilmeisesti sitä on veressä. He auttoivat minut alkuun sijoittamisessa jo hyvin pienenä. Eli iso kiitos kuuluu heille.

Muistan kun olin alta kymmenen ja ynnäilin viikkorahoja, jotta äitini merkkaisi minulle rahastoja. Varjelin viikkorahoja tarkasti, jotta saisin kasaan minimimerkintä summan, joka taisi olla viisikymppiä. Muistan, että minulla oli esim. Robur Technology rahastoa merkattuna vuodelta 1999. Myöhemmin kun isäni kokeili päivätreidaamista, muistan seuranneeni todella kiinnostuneena, miten reaaliaikaisesti kurssit vilkkuivat ruudulla. Se oli jollain vanhalla Eq:n tai Nordnetin kaupankäynti softalla. Sain välillä myös auttaa häntä toimeksiantojen toteuttamisessa. Se oli todella jännittävää.

Olen sijoittanut rahastoihin oikeastaan koko elämäni, vanhempani aloittivat puolestani ja jatkoin itse, kun sain viikkorahoja. Jouduin kuitenkin hieman sivuraiteille teininä. Ei mitään vakavaa, mutta työnteko ei maittanut ja jatko-opinnot ei herättäneet kiinnostusta. Sijoittaminenkin unohtui siinä. Pääsin kuitenkin ammattikorkeaan opiskelemaan ja sattumalta sain duunia koulun ohella. Jossain vaiheessa törmäsin Akateemisessa kirjakaupassa Sijoita kuin Guru kirjaan. Olin aika varautunut, koska ajattelin että nämä ovat taas jotain ”Get rich quick”-huijareita. Ostin kuitenkin kirjan ja aloin lukemaan. Pääsin heti hyvään seuraan koska kirjassahan käsitellään Buffettia ja muita veijareita. Löysin pari muuta sijoituskirjaa kotoa ja ahmin myös ne. Minua ei lukeminen ollut koskaan aikaisemmin kiinnostanut, mutta tämä sijoittaminen alkoi kyllä herättää lukemisen mielenkiinnon. Sijoittaminen kun kuitenkin helpottuu kummasti, jos on sitä pääomaa, niin alkoi myös työnteko ja koulutus kiinnostamaan!

Sijoitusopiskelu eteni, kävin kirjastossa ja lainasin sieltä mitä nyt paikallisessa kirjastossa sattui aiheesta löytämään. Luin kaikki ne kirjat, siirryin isompaan kirjastoon ja luin kaikki heidän sijoituskirjat. Lopulta aloin tilaamaan muista kirjastoista kirjoja ja kun kaikki ne kiinnostavat oli loppu, tilasin adlibriksestä. Olin lukenut tässä vaiheessa paljon, mutta jostain syystä, kun vihdoin pääsin aloittamaan osakkeiden ostot noin 22 vuotiaana, tein kaikki perus aloittelijan virheet. Ostin mm. Nokiaa, jota pari vuotta myöhemmin vannoin etten koskaan enää osta. Lupaus on pitänyt. Lopulta noin viisi vuotta sitten löysin Inderesin analyysit ja foorumin ja sillä tiellä olen oikeastaan edelleen. Lukeminen on jatkunut ja osakepoiminta tekniikat kehittyneet.

Virheiden kautta olen kehittynyt ja oppinut paljon. Lisäksi sijoittaminen on antanut minulle tosi paljon, jo sen, että olen kiinnostunut ympäröivästä maailmasta, olen tiedonjanoinen, motivoitunut opiskelemaan ja tekemään töitä. Huomaan, että jatko-opintoni ovat tuntuneet todella paljon helpommilta, koska olen lukenut jo suuresta osasta aiheita, joita käsittelemme.

7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Jos sinun olisi pakko pitää kolme osaketta viisi vuotta salkussasi, mitkä valitsisit ja miksi?

Salkku näyttää tältä:

Salkussa on 26 riviä. Yksi yhtiö on tällä hetkellä myynnissä, kunhan hinta on oikea. Tavoitteeni on pitää noin 25 yhtiötä salkussa, mutta jos löydän tarpeeksi hyviä yhtiöitä en ole turhan tarkka rivien kanssa. Tämän lisäksi löytyy nuorena säästettyjä rahastoja.

Kolme osaketta viideksi vuodeksi:

Investor AB: Yhtiö on luonut niin paljon arvoa osakkeenomistajilleen vuosien varrella, että en keksi syytä miksi tätä ei kannattaisi omistaa seuraavat viisi vuotta. Luin kirjan Wallenbergien suvusta ja siinä korostui Buffettimainen pahanpäivän varalle varautuminen, jota itse arvostan.

Revenio Group: Suomalainen menestystarina. Uskon edelleen, että tätä kannattaa omistaa pitkäjänteisesti. Toimiala muuttuu hitaasti, hyvät pääomantuotot, mutta kasvun on jatkuttava, jotta arvostustaso on perusteltava.

Marimekko: Markkinointia opiskelleena en voi kuin ihailla sitä työtä mitä Marimekossa tehdään. Upea kasvutarina, joka ottaa nyt ilmeisesti uusia kierroksia Aasiassa. Haluan ehdottomasti olla mukana näkemässä missä yhtiö on viiden vuoden päästä.

8. Yleisesti ottaen, minkälaiset yhtiöt kiinnostavat sinua tällä hetkellä erityisesti?

Tutkin etenkin pienyhtiöitä, joilla on hyvä pääomantuotto, kilpailuetu ja järkevä arvostus. Suomesta olen löytänyt 1-2 mielenkiintoista nimeä, jota tällä hetkellä tutkin tarkemmin. Ruotsista olen myös löytänyt muutaman mielenkiintoisen kohteen. Pidän nimet vielä salassa koska muutamat näistä ovat ihan tuntemattomia yhtiöitä, mutta lupaan sanoa Ostin/Myin -ketjussa kun/jos päädyn ostamaan :wink:.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Osakepoimintaprosessini on todella vaihteleva. Joko saan yhtiöidean esim. foorumilta, artikkeleista tai sitten ihan yksinkertaisesti screenaan yhtiöitä. Käytin kerran viikon verran vapaa-aikaa katsomalla pintapuolisesti läpi kaikki pohjoismaalaiset yhtiöt small-large cap akselilla. Siis niin tylsällä tavalla, että kävin rivi riviltä läpi yhtiöt Nordnetissä, avasin yhtiösivun ja luin toimintakuvauksen ja jos tämä kiinnosti, tarkistin Morningstarin fact-sheetin. Tein kiinnostavista yhtiöistä seurantalistan, joka on ollut hyvä olla myöhemmin.

Kun minulla on yhtiöidea, testaan yhtiötä nopeasti seuraavia kriteereitä vastaan:

  • Onko yhtiöllä korkea pääomantuotto (n. +15%)
  • Onko yhtiöllä riittävä bruttomarginaali (+30%)
  • Tekeekö yhtiö riittävää EBIT marginaalia ( noin 10%)
  • Olisiko minun parempi sijoittaa nämä varat esim. Investoriin, joka on tuottanut viimeisen 20 vuoden ajan noin 17%p.a?

Näiden kriteerien tarkoitus on karsia pois heikot yhtiöt nopeasti, jotta säästän aikaa. Jos yhtiö läpäisee nämä kriteerit, syvennyn tarkemmin yhtiön liiketoimintaan, tulos tase ja kassavirta laskelmaan, johtoon, sisäpiirikauppoihin jne. Luen analyysiä ja tutustun sijoittajasivuihin. Hinta on tottakai tärkeä, mutta tätä pohdin usein vasta viimeisimmäksi. Joskus korkean hinnan maksaminen voi olla perusteltua ja sitä voi arvioida vasta, kun palaset ovat kohdillaan.

Jos yhtiö on mielestäni hyvä sijoituskohde, aloitan position rakentamisen aika pienellä summalla. Sitten odottelen esim. tulevaa osaria ja rakennan position kokoa pikku hiljaa mikäli askelmerkit menevät vielä oikeaan suuntaan. Olen valmis ottamaan sen riskin, että kurssi karkaa. Olen sen verran nuori ja kokematon sijoittaja, että vähennän riskiä hajauttamalla ostoja ajallisesti.

10. Jos sinun pitäisi valita kolme arvostuskerrointa loppuelämäksesi, mitkä valitsisit ja miksi?

Oikaisen vähän mutkia, koska mielestäni tarvitsen vain yhden arvostuskertoimen, mutta moni muu tunnusluku on minulle tärkeä.

  • EV/EBIT: Mielestäni parempi kuin P/E. Se kertoo minulle riittävän tarkasti missä sfääreissä yhtiön hinnoittelu menee.
  • ROIC tai ROE: Pääomantuotto on tärkeää. Jos yhtiö ei kykene riittävään pääomantuottoon, tuhoaa yhtiö omistaja-arvoa. En keksi syytä miksi omistaa omistaja-arvoa tuhoavia yhtiöitä pitkäjänteisesti.
  • Brutto marginaali: Inflaatio opetti minulle bruttokatteen tärkeyden. Riittävä bruttokate auttaa pitämään yhtiön kannattavana. Se antaa myös vähän indikaatiota toimialan struktuurista ja hinnoitteluvoimasta. Seuraan etenkin bruttokatteen trendiä, pystyykö yhtiö nostamaan hintoja?

11. Analysoi nämä kolme yhtiötä kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö.

Admicom: Laadukasta liiketoimintaa Suomessa. Rakennusalan haastava markkinaympäristö on iskenyt arvostustasoon, mielestäni tämä on sijoittajalle mahdollisuus. On kuitenkin tärkeää muistaa, että menestys Suomessa ei takaa menestystä ulkomailla.

Harvia: Vahva brändi ja mielenkiintoiset kasvumahdollisuudet Usa:ssa ja Aasiassa. Euroopassa korvauskysyntää pitäisi riittää tuleville vuosille. Yhtiö on mielestäni mielenkiintoisessa tilanteessa. Kysymysmerkkejä aiheuttaa se paljonko kysyntä lopulta kyykkää.

Tokmanni: Dollar Store yritysosto oli mielenkiintoinen avaus kansainvälistymiselle. Hyvä ratkaisu säilyttää Dollar Store brändi. Mielenkiintoista nähdä miten Dollar Store kasvaa tulevina vuosina. Tokmannin oma liiketoiminta on tylsän tasaista ja hyvä niin.

12. Taidat seurata hieman Ruotsin markkinoita, mainitse kolme kiinnostavinta yhtiötä sieltä ja kerro miksi juuri ne kiinnostavat sinua?

Kyllä, mutta olen vielä hitusen ujo sillä markkinalla. Yritän rauhassa tutkia ja miettiä kannattaako minun sijoittaa yksittäisiin yhtiöihin vai onko minun parempi ostaa Investoria tai esim. pienyhtiöihin sijoittavaa Svolderia. Yksi syy miksi Ruotsalaiset yhtiöt kiinnostavat minua on heikko kruunu. Toinen syy miksi olla innoissaan Ruotsalaisista yhtiöistä on heidän pörssin laaja tarjonta. Siellä on monenmoisia yhtiöitä ja paljon sellaista mitä Suomen pörssistä ei löydä. Monet yhtiöt ovat myös ilman analyytikkoseurantaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kannattaa olla tarkkana mitä ostaa.

Teqnion: Pieni sarjayhdistelijä, joka ostaa vahvan kassavirran B2B yhtiöitä. Yhtiöllä on vahva track-record ja tykkään heidän Berkshire Hathawaymäisestä toiminnasta. Omistajalistalta löytyy tunnettuja sijoittajia, mutta yksikään analyytikko ei tätä ilmeisesti seuraa. Suosittelen lukemaan heidän osareita, ne ovat kummallisia ja hauskoja.

Lifco: Astetta isompi sarjayhdistelijä, joka omistaa 211 yhtiötä. Lifco porskuttaa eteenpäin, orgaaninen kasvu on ottanut osumaa, mutta kannattavuus pysynyt korkeana.

Ruotsalaiset sijoitusyhtiöt: Ruotsissa on monia laadukkaita sijoitusyhtiöitä, jotka ovat hyvin johdettuja. Monet näistä ovat luoneet merkittävää arvoa omistajilleen. Ehkä joskus on myös hyvä ulkoistaa päätöksentekoa sellaisille joilla on vahva track-record?

13. Mitkä ovat sinun mielestä viisi parasta sijoituskirjaa? (sano ainakin kaksi suomalaista, koska en osaa enkkua)

Auts, tosi paha kysymys. Luen nykyään tosi vähän suomalaisia kirjoja, koska en tykkää käännöksistä…mutta mennään näillä:

-Investing for Growth, Terry Smith
-The Joys of Compounding, Gautam Baid
-Richer, Wiser, Happier, William Green
-Viisas Sijoittaja, Esa Juntunen
-Pikku-Guru, Hämäläinen, Oksaharju ja Random Walker.

Nämä ovat sellaisia perinteisiä sijoituskirjoja, joita suosittelisin, jos jaksat lukea max 5 kirjaa. Kannustaisin kuitenkin lukemaan laajasti eri aiheista. En siis rajoittaisi lukemista vain sijoituskirjoihin. Oppeja voi ammentaa eri aiheista ja alueista, pitää vain miettiä miten voi hyödyntää ideoita omassa tekemisessä. Luen esimerkiksi nyt kirjaa nimeltä The Te of Piglet, joka kertoo taoismista puolenhehtaarinmetsässä ja miten se korostuu Nasussa. Tästäkin kirjasta voi ottaa inspiraatiota siihen, miten toimia markkinoilla.

Minusta tärkein on olla kiinnostunut ja avoin. En muista kuka tämän sanoi (Charlie Munger?), mutta jos voit ostaa 20-30€ kirjan johon yksi henkilö on tiivistänyt koko elämänsä opit, voi sijoituksen ROI olla merkittävä. (Vielä korkeampi ROI, jos löydät kirjan käytettynä)

Heitän vielä muutaman bonus ehdotuksen kirjoista kiinnostuneille, yritän olla mainitsematta niitä, joita kaikki suosittelee: The Davis Dynasty, Thinking in Bets, Quality Investing, The manual of ideas, The five rules for successful stock investing, Alchemy The Magic of Original Thinking in a World of Mind-Numbing conformity.

14. Olet pitänyt sijoituspäiväkirjaa, mitkä ovat olleet sen tuomat suurimmat hyödyt?

Minulle tuli mieleen kaksi merkittävää hyötyä:

  • Kun kirjoitat ajatuksiasi, sinun on prosessoitava niitä ihan uudella tavalla. Luot polkuja ajatuksien välille ja huomaat nopeasti, jos et tiedä aiheesta tarpeeksi. Huomaan usein uskovani, että tiedän jotain, mutta kun alan kirjoittamaan siitä, konkretisoituu se tosiasia, että en pysty kirjoittamaan selvää kokonaisuutta tästä asiasta. Silloin minun on palattava takaisin alkuperäiseen tieto lähteeseen ja täydennettävä tietämystäni.
  • Kun olet kirjoittanut jotain itse, et voi pakoilla sitä mitä olet kirjoittanut. Esimerkiksi, jos kirjoitat sijoitusideasi tai sijoituskriteerisi omalla käsialalla vihkoon, et voi syyttää ketään muuta kuin itseäsi jos asiat menee pieleen. Huomaan itse, että omalla käsialalla kirjoitettu on tehokkaampaa, koska se on henkilökohtaisempaa kuin koneella kirjoitettu.

15. Mitkä ovat Inderesin Foorumin sinulle tärkeimmät ketjut, mainitse ainakin kolme ja perustele valintasi.

  • Ostin/Myin juuri äsken-ketju: Tykkään lukea etenkin hyvin perusteltuja sijoituspäätöksiä. Joskus sieltä voi löytää ideoita mitä yhtiöitä kannattaa seuraavaksi tutkia.
  • Inderesin sijoitusmeemiketju: Välillä hyvät naurut auttavat, kun kusetusmarkkina iskee salkkuun.
  • Kaikki yhtiöketjut: Mielestäni erinomainen tapa seurata uutisia ja ajatuksia yhtiöistä.

16. Analysoi nämä tyypit:

  • KimiH: Arvostan hänen pitkäjänteistä sijoitustyyliään ja loistavia kirjoituksia. Kimin blogi on tarkassa seurannassa.
  • NukkeNukuttaja: Meillä on samoja näkemyksiä monen yhtiön kohdalla. Arvostan hänen kirjoituksiansa ja olen aina innoissani kun näen, että hän on kirjoittanut uuden viestin ketjuun.
  • SijoitusSeppo: Tosi analyyttinen sijoittaja, joka tietää mistä puhuu. Arvostan hänen näkemyksiä monista yhtiöistä.
  • Erkki_Vesola: Ammattitaitoinen analyytikko. Arvostan hänen kokemusta ja rauhallisuutta. Konepajoja on harvoin salkussani, mutta seuraan silti innolla hänen analyysejä, etenkin Norrhydrosta.

(ping @Astrix, @NukkeNukuttaja, @SijoitusSeppo ja @Erkki_Vesola tägäsin teiät et huomaatte t. Alokas)

17. Miten käsittelet tunteitasi sijoittamisessa? Miten hallitset tunteitasi sijoittamisessa, jotta et esimerkiksi turhia fomottele?

Kun huomaan, että jokin asia menee liikaa tunteisiin, käyn kävelyllä. Raitis ilma ja ulkoilu auttavat uudelleenkäynnistämään aivoni. Välillä sijoittaminen menee tunteisiin, etenkin kusetusmarkkinat iskivät vähän turhan kovaa. Silloin kävelyt auttoivat. Yhdistän siihen aina podcastien kuuntelun, etenkin Richer, Wiser, Happier -podcast on ollut erinomainen apuväline tunteiden käsittelyyn. Useilla haastatelluilla henkilöillä on todella pitkä sijoitusura takana. He osaavat laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen. Myös sijoituspäiväkirja on erinomainen apuväline tunteiden käsittelyyn. Joskus tuntuu hyvältä kirjoittaa, että on paska fiilis. Sitten kun aurinko alkaa taas paistamaan omaan salkkuun pystyy arvostamaan hyviä hetkiä ihan eri tavalla.

Huomaan, että mitä pidempään olen ollut markkinoilla, sen rauhallisemmaksi muutun. Kun on nähnyt useamman kriistin tai tapahtuman alkaa niiden shokkiarvo olemaan matala.
Välttääkseni fomoa nukun usein yön yli. Etenkin, kun kyseessä on uusi yhtiö tai myyntipäätös, niin nukun useamman yön, tutkin ja pohdin.

18. Millaisia konkreettisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Miten olet nauttinut sijoittamisesta saamastasi varallisuudesta?

  • Tavoitteeni on rakentaa salkku, jonka arvo on kuusi numeroinen.
  • Toinen tavoitteeni on voittaa OMXH25GI indeksi pitkällä ajalla.

En voi sanoa nauttineeni rahallisesti vielä saamastani varallisuudesta, koska matkani on vasta alussa ja tuotot kusetusmarkkinan jälkeen ovat aika pieniä. Suurin nautinto on henkistä, koska sijoittaminen tuntuu minulle tietynlaiselta peliltä. Nautin siitä innostuksesta, kun löydän uusia sijoituskohteita, nautin pienistä onnistumisista ja nautin siitä, että sijoittaminen on luonut minulle todella paljon henkistä vaurautta tiedon ja kiinnostuksen muodossa.

19. Anna kolme vinkkiä Alokkaalle sijoituspäiväkirjan pitämista varten.

  • Olen rahankäytön suhteen tarkka, joten tämä vinkki tuntuu pahalta sanoa, mutta: aloita ostamalla vähän kalliimpi vihko. Aloitin sijoituspäiväkirjani johonkin kouluvihkon tapaiseen, koska sellainen oli halpa ostaa (niitä sai jopa kolme yhden hinnalla). Lopputulos oli, etten koskaan kirjoittanut. Avokkini osti minulle kalliimman vihkon joululahjaksi ja olen kirjoittanut siihen tosi paljon. Tämä on varmasti jokin psykologinen juttu, mutta omalta osaltani se on toiminut.
  • Kirjoita ihan mitä sylki suuhun tuo. Kirjoitat itsellesi, joten ihan sama mitä päiväkirjaasi kirjoitat. Ajatuksia, ideoita, ärtymistä, analyysiä, salkku päivityksiä, tunteita… anna luovuuden ohjata. Näitä on kiva lukea jälkeenpäin.
  • Älä häpeä sitä mitä kirjoitat. Joskus tulee typerä tunne, kun lukee vanhoja muistiinpanoja ”Hitto olin tyhmä tuolloin”. Tämähän on oikeasti loistava asia huomata! Jos et saa tätä tunnetta, niin sehän vasta huolestuttavaa olisi, koska se tarkoittaisi, ettet olisi kehittynyt ja se vasta kurja juttu olisikin.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kaikesta. Olen tietyllä tapaa introvertti, kuuntelen mielummin kuin puhun. Uskon, että minulla on paljon opittavaa ja opin kuuntelemalla. Siksi myös luen mielummin muiden ajatuksia, kuin huutelen omiani. Vaikka en ole ollut hirmuisen aktiivinen keskusteluissa, olen lukenut foorumia vuosien mittaan todella paljon.

En ole millään mitalla mikään mestarisijoittaja, mutta ilman foorumia en olisi oppinut sijoittamisesta kaikkea sitä mitä olen oppinut. En olisi uskaltanut alkaa sijoittamaan pienempiin yhtiöihin, enkä osaisi tehdä yhtiöanalyysiä itsenäisesti. En olisi löytänyt monia sijoitusaiheisia kirjoja tai podcastejä. Foorumi on myös kasvattanut kunnianhimoani sijoittamisessa, koska täällä on todella taitavia henkilöitä. Haluan olla yhtä hyvä osakepoimija kuin he, joten se motivoi minua tekemään duunia asian eteen. Joten olen todella kiitollinen siitä, että tämä foorumi on olemassa ja te kaikki teette tästä mahtavan paikan. Kiitos! :smile:


Kiitos Tyhjatasku, et pettänyt ollenkaan vastauksiesi laadussa!

Aika paljon sijoittamisessa puhutaan oppirahoista… niin virheistä oppiminen on hyvin tärkeää, mutta virheistä ei opi, jos ei itsereflektoi ja myönnä avoimesti omia virheitään. Jos tekee asioita mutulla ilman kunnon perusteita, niin pitkässä juoksussa sijoittamisessa pärjääminen heikentyy merkittävästi, vaikka muutaman vuoden tai viisikin vuotta voi pärjätä hyvinkin tuurilla.

Katse peiliin ja kohti hyvin perustein tehtyjä osakepoimintoja + mukavaa perjantain jatkoa! :slight_smile:

105 tykkäystä