Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Olen ostellut lähes joka kuukausi osakkeita viime vuosina, mutta joulukuussa en ostanut mitään enkä välttämättä tammikuussakaan.

Olen ajatellut jonkin aikaa kerätä puskuria pankkitilille, vaikka voin suoraan sanoa, että siellä on sitä tarpeeksi ja hätätilanteessa sitä aina voi myydä pois sijoituksiaan. Ajatuksena ja oman mielen kannalta tuntuu kivammalta, että pankkitilillä on kivasti rahaa aina. Tietysti, jos huomaan selkeän mehevän tilaisuuden, niin voi aina sitten runsaammasta puskurista napata vähän extraa, mutta meheviä tilaisuuksia tulee todella harvoin, enkä tällä sijoituskokemuksella ole sellaisia vielä itse havainnut.

En osaa ajoittaa, en ymmärrä makrokuvioita ja olen tasoltani aloittelija, mutta joka päivä useita tunteja… ei vain muutamia tunteja sijoitusmaailmaa seuraavana on tullut sellainen olo kaiken hälyn sekä kiljuvien otsikoiden keskellä, miksi ei kurssit tippuisi paljon lisää (en osaa lähteä tähän keskusteluun mukaan, valitan). Siksikin on kiva kerrankin vain olla rennosti sijoittamatta. Tiedän, että olen ristiriitainen ajatusteni ja tekojen kanssa, koska en osaa ajoittaa ja muuta, mutta on kiva joskus vain mun seurata sijoitusmaailmaa vähän kauempaa.

Voi olla, että tässä tulee nyt enemmän pohdiskeltua asioita, kun ehkä jotkut ostokerrat ovat olleet sellaisia, että täytyy ostaa jotain. Toki olen aina viime aikoina käyttänyt harkintaa, mutta ehkä siinä on ollut vähän jotain pakkomielteistä tai pakottavaa tarvetta ostolle.

Tässä mun sunnuntain muutaman sentin pohdiskelut. :slight_smile:

42 tykkäystä

Noista ajatuksista syntyy usein indeksisijoittajia :grin:

24 tykkäystä

Se olisi varmasti minulle tuottojen kannalta paras vaihtoehto - pitkässäkin juoksussa. :slight_smile:

Mutta rakkaudesta lajiin, niin siksi osakepoiminta. Jos saan oman naisen ja lapsia, niin varmasti jo perheen takia panostan indeksirahastoihin enemmän jne., koska ei ole vaan itestäni kyse. :slight_smile:

11 tykkäystä

En kyllä nyt ole varma, onko tää ehdotus täys huti, mutta kysytään silti. Itteäni ainakin kiinnostais lukea @Sijoittaja-alokas sun omat vastaukset noihin haastattelukysymyksiin. On tietenkin kiva lukea aina Inderesin porukan tai näiden kunnon osaajien haastatteluja, mutta ois kiva lukea ”perustallaajan” ajatuksia edes kerran. Kuitenkin iso osa olet tätä foorumia, niin ainakin jossain vaiheessa olisi kiva sustakin lukea tommonen haastis. Kaikki ei välttämättä tiedä susta hirveästi, vaikka paljon äänessä oletkin täällä. :hugs:

47 tykkäystä

Tesla on hurjastellut itsekseen poliisia pakoon Saksassa. Tosin, auto karkaili rattiin nukahtaneen kuskin avustamana ja ei ole aivan selvää, pitääkö auto lukita kuskin kanssa odottamaan oikeudenkäyntiä. Ehkäpä tästä saadaan syy haastaa myös Musk oikeuteen tuottamuksellisesta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta? :wink:

1 tykkäys

Kiitos mielenkiinnosta! :slight_smile: :hugs:

Sen verran voin sanoa, että eräs inderesiläinen ehkä mahdollisesti haastattelee mua keväällä tai joskus tänä vuonna.

Haastatteluissa tulee jatkossakin olemaan näitä tunnettuja nimiä, olivatpa ne sitten foorumilaisia tai indeläisiä, mutta tulee vielä niitä “perustallaajiakin”. :slight_smile:

10 tykkäystä

"Padman, Padman, Padman, Padman, Padman, (x100)
Kammuuux, Kammuux

Feeeed, Feeed, oh no its Fed"

Pelkästään uudelleensanoittamalla sais tehtyä kuvaavan sijoituslaulun vuodelta 2021.

(Jos joku ei tiedä badgeria niin referenssinä):

8 tykkäystä

Niitä huonoja otsikoita viljellään koska monet asiat aiheuttavat harmaita hiuksia. Korot, inflaatio, energia, maailman politiikka, euroalueen ongelmat, kuluttajaluottamus yms.

Vaikeinta mielestäni on kun osakemarkkina hinnoittelee asioita paljon eteenpäin niin missä nyt mennään…

Jos inflaatio tulee pikkuhiljaa alas, palkkakehitys on nousujohteista mutta ei överiä, sodat ei laajennu, energia-asioista selvitään niin ehkä tästä voi tulla ihan ok vuosi. Itse odotan vähän vaakakiitoa vuoden 2023… 2024 veikkaan hyvää sijoitusvuotta.

Onneksi toistaiseksi jenkkien työmarkkina on vahva( vaikka se korkojen takia ei ole hyvä juttu) ja euroopassakin työmarkkina on toiminut vielä hyvin…

2 tykkäystä

Täällä on taas jotain 20+% cash, mutta osittain tämä tietysti johtuu salkun arvon laskusta.

Armottomasti polttelee taskussa ja tarkoitus hankkia Min 5-6% kestävää osinkoa ja sellaisella 30-100% arvon nousu potentiaali lla…

Närästää vähän, että en saanut noita laitettua pohjille kaikkea, tosin ehkäpä uudetkin vielä nähdään.

Jotenkin se kuitenkin tuntuu hyvältä kun siellä on oikein kunnon mahdollisuuksia varten vieläkin sitä kassaa…

Kattelen odotellen nyt ainakin uutta mahdollisuutta siltronic (50 pinnasta), Huhtamäki n. 26-27?, Kemira alle 10 eur? Tieto/valmet jne halvemmalla selvästi… Tällaisia. Jenkeissäkin olisi pari kivaa kiikarissa, mutta aina niin kallista.

Salkusta puuttuu esim vuosikausia siellä viihtyneitä harvia, kamux (on mini) qt (on mini). Taitaa vain talenom olla isohkolla painolla, n. 7-8% salkussa.

Paljon on muuttunut.

Cash is king, mutta jonnekin pitäis saada tungettua.

10 tykkäystä

Ei Lapissa kyllä palveluita ole missään muualla kuin turistikohteissa.Ei ole poliisia, palokuntaa, terveydenhuoltoa, kirjastoa, liikuntahallia,alkoa.Kyläkauppa saattaa olla jos on sitäkään ja kohtauksen jos saat niin ambulanssin tuloon saattaa kestää helposti 3h. Kouluun lapset lähtevät jo aamuvarhaisella ja tulevat illalla myöhään takaisin.

Itseisarvo syrjäkylillä on luonto ja maanviljelys.

6 tykkäystä

Näyttää sähkön tuotantoennätykset paukkuvan tänäänkin ja saatto tuulivoimankin osalta ylittyä entinen,hyvältä näyttää,kohti omavaraisuutta mennään kovaa kyytiä.

8 tykkäystä

Liian suureksi paisunut matriisiorganisaatio ja väärät strategiset valinnat siinä kohtaa kun iPhone julkaistiin, väitän että Nokia olisi edelleen relevantti peluri jos miljardeilla kehitetty meego olisi tuotu isosti tuotantoon eikä kuopattu heti kun siitä saatiin toimiva tuote ja hypätty windowsin junaan.
Siinäkin kohtaa olisi vielä ollut mahdollisuus tehdä riinalla myös androidia, mutta tähänkään ei lähdetty.

Isoja virheitä, jota saatiin lopulta paikattua sillä hinnalla jolla koko puhelinliiketoiminta myytiin microsoftille, tämä ei toki pelasta meidän kansallsita 3310 identtiteettiä ja ylpeyttä siitä että Nokian puhelimet olivat suomesta.
Pari mielenkiintoista juttua joiden perusteella voi jossitella että miltä Nokia ja koko Suomi näyttäisivät tänä päivänä jos päätökset olisivat olleet toisenlaisia.

24 tykkäystä

Älkää nyt hyvät ihmiset kehittäkö mitään väentungosta meidän puhtaaseen laphiin.

2 tykkäystä

Tuo OP on indeksisijoittavan ikiholdaajan unelma, koska ainakaan tuosta aplikaatiosta ei näe mitenkään helposti miten rahasto-omistukset ovat kehittyneet? Puolison sijoituksia siis ihmettelin.

10 tykkäystä

Oot 30 vuotta myöhässä. Britit ajelee jo charterlennoilla Lontoosta iltapäivisin kattomaan joulupukkia Rovaniemelle ja lentelevät illaksi takaisin kotiin samalla kun ranskalaiset tuijottelee revontulia rajajoosepin suunnalla. Eipä siellä enään muu elätä kuin turismi ja petovahinkokorvaukset.

8 tykkäystä

Ei mitään Rovaniemeä, kun mä tarkoitin Lappia :wink:

2 tykkäystä

Siellä onneksi tilaa riittää, jos sille oikeasti tilausta elämästä löytyy. Kaamasessa taitaa olla 2 ukkoa jäljellä, tyhjiä taloja löytyy kymmenkertainen määrä. Tuskin tarvii kenenkään huolehtia rauhan rikkoutumisesta

7 tykkäystä

Lappi on kyllä kiva paikka kun sinne ajaa vaa 30min Helsingistä. Lasketella voi Talmassa ja poroja on Nuuksiossa. :slight_smile: :slight_smile:

6 tykkäystä

Kyllä ne näkee. Sijoitukset → AOT tili (se numerosarja näkyvissä) → Rahaston kohdalta painaa sitä info (i-kirjain) nappia ja aukeaa sekä graafi että listaus per ostoerä. Tämä siis iOS sovelluksella.

2 tykkäystä

(Lappi + :man_walking: :camera: = :heavy_dollar_sign: :hospital: :ski: :houses: @Construct-Destruct)

Lappiin olisi mahtava saada vähän Gstaad, St. Moritz, Cortina jne. henkistä hommaa enemmän. Ollaan jo valmiiksi kallis maa turisteille, niin mikäs siinnä sitten heittää luksuksusvaihtoehto kunnon hintalapulla ja pistää tulijoille sellainen talven taikamaa, että puhutaan ruokapöydässä vielä 3 vuoden päästä.

Paljon myös jaksetaan vääntää, että ”ei ole vuoristoja”, ”ei ole tarpeeksi kaunista”, ”ei kukaan tänne lennä” ja muuta vonkumista, mutta taitaa olla vaan vähän sokaistuttu tähän omaan luontoon ja mitä täällä voi tarjota. Pelkkä mainos Kiinalaiselle puhtaasta vedestä suoraan purosta on varmaan tarpeeksi saada kiinnittämään hetkeksi huomio.

(Tähän yllä olevaan unohtui laittaa, joten lisään :point_down: )

Tiedän kyllä kunnollisten rantojen puuttumiset ja muut tämmöiset tietynlaisten kilpailuetujen puuttumiset, mutta täällä on myös muilta puuttuvia asioita, kuten tietyn tason turvallisuus.

Tässä meikäläisen pari ideaa Lapin turismiin (pilke silmäkulmassa kirjoitettu):

1.) Kesälle lappiin ”musakylä” A-rivin tyypeillä, niin saadaan sekin vuodenaika jotenkin buukattua. Vedetään Ruotsista ja muualta bileväki tänne.

Ihmiset voisi ostaa halvemman telttalipun, jolla saisi varatun paikan telttailualueelle, jossa vähän tämmöiset yhteishenkeä hakevat voisivat sitten kokea sen luonnon ja lintujen laulun aamulla. Kivat ja hallitut nuotiot järjestettäisiin sinne penkkien kera, missä sitten voi vaikka paistaa makkaraa ja sosialisoida. Sitten astetta kalliimmalla voisi jotain pikkumökkejä vuokrata varakkaampi väki. Eiköhän saataisi tämmöisiä ”tiny house” tyyppisiä tehtyä esim. sijoittajien toimesta sinne, kunhan sen Lapin saisi elämään oikein kunnolla.

2.) pikkuhiljaa pitäisi alkaa myös kunnon propagandaa työntämään lapiolla jokaisesta somen tuutista niin kauan, että joulupukin kotipaikka on kaikkialla household name. Nykyään tarvitsee enään kekseliään tiimin nuoria henkilöitä suunnittelmaan / kuvaamaan ne ja someteini vastaamaan käyttäjästä, kun kuitenkin tietää kaiken sen hetken meemeistä ja muista mikä trendaa. Tiktokissa jollain helvatun Ryan Airillakin on oma tili…

Siellähän on jo hienoja hirsimökkejä, niin sitten vaan tekaistua videota siitä miten designer ”Matti Meikäläinen” on muka suunnitellut ja veistänyt sen ”Pekan” kanssa. Mökit on käsin tehty aivan nauloista lähtien. Pientä väriä voi aina lisätä tarinoihin.

Toinen voisi olla joku sellainen missä joulupukki vetelee mäkeä alas ja tekee suunnilleen voltteja matkalla. Tämän jälkeen kunnon saunomiset harvialla (tietty) ja paljuun vetämään muorin kanssa shampanjaa.

Mainostamisesta annettaisiin classy ja bileversio. Toinen miellyttää nuorisoa ja toinen perheellisiä / kantasormuksen omaavia. Saatte varmaan näistä jo vähän kiinni…

3.) Tässä tulee hieman mielipiteitä jakava juttu, mutta kannabis lailliseksi ja vain suomalaisten yritysten myytäväksi valvonnan alla. Tällä saataisiin näiden ”kahviloiden” kanssa kilpailuetua koko euroopassa :man_shrugging:

Ihmiset tekee koko ajan huumeturisteina matkaa Amsterdamiin, niin yhdistetään musiikkitapahtumat ja afterskiit tämän kanssa? Lappiin, Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle jne. kuppilat pystyyn.

Ihmisiä jännittää kannabiksen vaikutukset tähän hitaasti raiteilta luisuvaan yhteiskuntaan, mutta tällä muutoksella voisi myös kapitalisoida. Bottle servicen lisäksi tuotaisiin kääryleet pöytään ja tämä samalla maksaisi verojen puolesta oman kansan päihdehoitoa. Tästä on tarpeeksi jo twitterissä riidelty, että vaikuttaisiko tämä kuinka paljon Suomen huumetilastoihin ja laskisiko vai nostaisiko käyttöä, joten itse en lähde siihen. Ei ole kiinnostusta tuotteeseen, mutta monella on, niin tässä nyt tämmöinen heitto.

Päihteiden kanssa voisi toimia sellainen, että deaktivoitaisiin ”älyranneke” päihteiden oston yhteydessä, joten et pääsisi enään rinteisiin tai vaikka moottorikelkkailemaan, koska se skannattaisiin kaikkialla. Tällä säästyisi känni / kannabiksen alla olevat sekoilut.

10 tykkäystä