Inderesin kahvihuone (Osa 6)

En ole hormonitoimintaan erityisesti erikoistunut, mutta heitän nyt pikakommentit mitä tulee mieleen. Mitä nyt itselle on tullut vastaan niin monesti matala testotasoon on vaikuttamassa paljolti myös elämäntavat:

-alkoholin käyttö
-ylipaino
-liikunnan vähäisyys
-huonot yöunet
-muutkin päihteet.

Jos sitä alkaa sitten suinpäin hoitamaan ulkoisella testosteronikorvaushoidolla voi tulla monia ongelmia nuorelle miehelle kuten esim:

-oman testosteronituotannon loppuminen
-siittiöiden vähäisyys, lapsettomuus
-eturauhasen liiallinen kasvu
-aknen pahentuminen
-verenpaineen nousu
-hemoglobiinin liiallinen nousu
-joskus sydänlihaksen paksuuntuminen.

Monet noista haitoista toki jää vähäisiksi jos annokset on kohtuu pieniä. Pitäisi kuitenkin ensin selvittää syy ja sitten tarvittaessa vasta hoito. Monilla se syy on juurikin nuo elintavat ja harvalla on mitään aivoperäistä tai kivesten sairautta.

Erikseen sitten vaikka +50v miehet joilla elintavat vaikka kunnossa ja testot silti matalahkot niin voinee harkita korvaushoitoa lääkärin kanssa pyrkien viitevälin puoleen väliin eikä ole esim. tarkoitusta lapsia enää hankkia eikä haittaa että mahdollisesti jää ns. pysyvä tarve ulkoiselle testosteronille jatkossa.

11 tykkäystä

@Amatooripoimija täysin totta ja täysin oikeassa.

Kaikki laatikot kannattaa ja pitää olla ruksittuna ennen radikaalisempaa vaihtoehtoa.

Jokaisen miehen pitäisi minun mielestäni muutenkin yrittää saada naturaalista tuotannosta kaikki irti ja pitää kehostaan kohtuuden rajoissa parhainta huolta. Esim. salilla käyminen, kunnollinen syöminen ja riittävä uni pitäisi olla juuri niitä täysin selkeitä asioita.

Muutenkin porukan pitäisi ottaa vähintään sen viiden vuoden välein labratesti. Ei paljoa maksa (jos ei tee todella tiukkaa) ja auttaa kartoittamaan yleisesti missä mennään sen ainoan kehon kanssa.

4 tykkäystä

Siis ei kai murrosikä sentään kolmekymmpiseksi jatku? :sweat_smile: Nimittäin jos testot ovat tuon mukaan kerran murrosiässä korkeimmillaan, niin silloinhan lasku alkaa jo ennen kuin täyttää 30.

1 tykkäys

Myyjät ilmeisen tarkoituksellisesti piilottelevat lyhennysvapaiden merkitystä. Toki se myyntipapereista näkyy viimeistään, tai markkinointimateriaalin pienestä präntistä, mutta se on helppo missata jos ei tiedä etsiä sitä tai muuten harrasta pienen präntin lukemista. Tämä siis grynderiltä ostaessa, jälkimarkkinoilla asia tuntuu helposti unohtuvan myyjän ilmoituksista kokonaan. Huomasin tämän, kun uudiskohteita tutkin keväällä 2021.

En ole sydänlihaksen paksuuntumisesta kuullut testosteronin korvaushoidolla? Kasvuhormoni sen sijaan sitä aiheuttaa.

Matalista testoarvoista ei kannata kärsiä vaan käydä tutkituttamassa. Yksi asialle vihkiytynyt ja miehen hyvinvoinnista kiinnostunut lääkäri on Juhana Piha.

2 tykkäystä

Tuntuu välillä, että olen tietyssä mielessä tullut sijoittamisessa epävarmemmaksi, kun tietoa on tullut lisää - olen tajunnut sen etten tiedä juuri mitään. Hyvänä puolena tässä on se etten (kai) luule itsestäni liikoja. :slight_smile:

Haastatteluja lukiessa itse ainakin huomasin sen, että kaikki puhuivat enemmän tai vähemmän perusasioista ja kuitenkin (siksikin) kaikki haastateltavani ovatkin poikkeuksellisen fiksuja sijoittajia. Heidän ansiosta olen entistä enemmän tarkastellut perusasioita, vaikka edelleen ne välillä unohtuvat.

Sijoitusvarallisuuteni oli korkeimmillaan 2021 marraskuussa noin 90 000 euroa, nyt se oli non 85 000 euroa. Euromääräisesti ei ole siis mennyt kovin huonosti huomioiden kusetusmarkkinat, mutta todellisuudessa salkkuni tippui paljon, eli kyse oli korkeasta säästöasteesta ja siitä, että tein paljon hommia + sain aika paljon takautuvasti tuloja vuonna 2022 vuodelta 2021 (oma syy, että tulivat viiveellä). Ja eikä voi vähätellä sitä, että salkkuni on noussut nyt alkuvuodesta noussut tosi paljon omassa mittakaavassani.

Viime vuoden alkupuolella heitin jollekin privaviestissä jotain tällaista, että markkinat tippuvat -50 pinnaa tai nousevat 10 pinnaa. Ehkä heitän samat arvaukset tälle vuodelle. :wink:

Rentoa alkanutta viikkoa kaikille!

23 tykkäystä

Jos ensiksi noustaan 10% ja sitten tiputaan 50%. :smiling_face_with_tear:
kuva

13 tykkäystä

Twitter-feedi viime aikoina täynnä ‘you might like’ suosituksia ja valittujen tilien seuraaminen alkaa olla turhan vaivalloista kaiken tuuban seasta. Saako noita jotenkin käteväsiti minimoitua?

5 tykkäystä

Satuin huomaamaan tässä ihan viikon sisällä että yhtä uudiskohdetta mainostettaessa kaikki korot ja lyhennykset netissä olevissa mainoksissa oli laskettu tasolla, jossa 12kk euribor oli vielä negatiivinen. Ymmärrän, että ei niitä voi joka päivä uusiksi sinne laittaa mutta kyllä tämä muutos on sen verran radikaali ollut että voisi edes hiukan todenmukaisemmat luvut iskeä pöytää.

13 tykkäystä

Sanoin, että tässähän mitataan kohta samoja tasoja 60v ukoilta kuin kolmekymppisiltä näihin kahteen kohtaan viitaten.

2007 study in the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, revealed a “substantial” drop in U.S. men’s testosterone levels since the 1980s, with average levels declining by about 1% per year

“Testosteronitasot ovat korkeimmillaan murrosiässä, josta ne alkavat 30 vuoden iän jälkeen laskea 1–2 prosentilla vuodessa.”

Testot siis laskevat ikäluokkien välillä lähes samaa tahtia kuin kolmenkympin jälkeen iän myötä.
Ei tässä ollut tarkoitus murkkuikäisten tasoihin takertua.

1 tykkäys

Ainakin itselläni siellä on kaksi eri näkymää valittavissa, For You josta tulee näkyviin mainitsemiasi suosituksia sekä Following josta nimensä mukaisesti saa syötteeseen seuraamiensa lähteiden twiitit.

9 tykkäystä

No pentele, olikin tuo for you-sivu jäänyt päälle. Eipä ollut vaikeata, paitsi allekirjoittaneelle :laughing:

1 tykkäys

Tasot oli viitearvojen sisällä, joskin aika alhaalla.

Lähetetty iPhonesta

Suomessa korvaushoitoa saa huonosti vaikka testotasot olisivat alarajoilla. Täällä ei oteta mitenkään huomioon miten ihminen itse voi ja miltä tuntuu. Jos olotila ei ole normaali niin suosittelen Juhani Pihaa jonka juttusille. Herra on muuttanut monen asiasta kärsivän elämän taas valon puolelle.

Viitearvothan muodostetaan niin, että 5% oireettomia/terveitä jää rajojen ulkopuolelle. Jos tasot on rajojen sisäpuolella tulee syitä oireille etsiä muualta. On vastuutonta aloittaa korvaushoitoa jos oma tuotanto on normaali. Kollega Piha vaikuttaa varsin pätevältä ja hoito varmasti asianmukaista hänellä. Nykyaikana on kovin yleistä tulla lääkäriin vaatimaan tiettyä hoitomuotoa/tutkimusta varsinaisten ongelmien kautta lähtemisen sijaan. Jos omat oireet ja löydökset eivät sovi ”haluttuun” diagnoosiin mennään someen möykkäämään.

8 tykkäystä

Cash is king trash.

1 tykkäys

Yritykset ovat siirtäneet nousseet kustannukset hintoihin. Kustannuksissa ei ole vielä työvoimakustannuksia, jotka siis nousevat tulevat palkankorotukset x 1,35. Ja kansantaloudellisesti suurempi merkitys on vientiyrityksillä ja niiden kilpailukyvyllä. Suomalaisen kuluttajan ostovoimalla ei ole merkitystä tähän.

No kyllä niissä on. Vai takooko kesko esim. Tyhjästä tuloksensa. Jos elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet yli 10% muutenkin kalliissa suomessa niin katetta kyllä on. Ja kyllä suomalaisten ostovoimalla on merkitystä sille miten suomalaiset firmat tulevat pärjäämään. Vientiteollisuus määrittää raamit mutta maximikorotuksia tulee liitot hakemaan ja se tietää lakkosumaa.

6 tykkäystä

Terveessä markkinataloudessa työn hinta määräytyy työn tuottavuuden sekä työvoiman kysynnän ja tarjonnan mukaan. Työntekijällä ei ole mitään automaattista oikeutta saada parempaa palkkaa vain siksi, että yritys tekee parempaa tulosta.

Nyt inflaatio-oloissa suurin osa yrityksistä ei välttämättä edes tee parempaa tulosta, vaan hintojen nousulla kompensoidaan kohonneita tuotantokustannuksia (energia ja raaka-aineet suurimpina syinä). Tällaisen firman kyky maksaa palkkaa työntekijöille on sama kuin ennen inflaatiota eli palkankorotusvara on nolla.

3 tykkäystä

Tuo sama itku on ollut firmoilla vaikka kuinka kauan, ei ole varaa maksaa vaikka varaa on kyllä maksaa osinkoja ennätyksellisesti. Varmaan joillakin yrityksillä ei ole varaa maksaa mutta jos tuota samaa mantraa hoetaan niin katsotaan yritysten tilinpäätöksiä ja sitä mihin raha menee ja mietitään sitten uudelleen onko varaa maksaa vai ei.

Nythän onnetonta palkkaa maksetaan matalapalkka aloille myös siksi että tukiaisilla maksatetaan asumiset valtion kassasta. Sitä en tiedä onko järkevää vai ei.

7 tykkäystä