Alokas haastattelee

40. MoneyWalker

Foorumimme suurin vahvuus on laadukkaat sijoitus- ja talousaiheiset kirjoitukset, jotka tuovat paljon lisäarvoa kaikenlaisille erilaisille sijoittajille - tällaisia kirjoituksia tarjoilee mm. nimimerkki MoneyWalker. Hän on avannut mielenkiintoisia ketjuja yhtiöistä ja eri sijoitusaiheista, lisäksi hän on kirjoitellut laadukkaita kirjoituksia hyvin jäsennellen eri yhtiöistä, jotka ovat varmasti antaneet lisäarvoa analyytikoillekin.

Sippolakin on maininnut minulle tämän nimimerkin positiivisessa valossa, enkä yhtään ihmettele; tämä kaveri tuntuu seuraavan sijoitusmaailmaa laajasti eri näkökulmista, mikä on osaltaan varmaan auttanut tuottamaan hyvinkin sisältörikkaita viestejä.

MW on laatukirjoittelija, joka ei ole tullut ainakaan itselleni tutuksi sijoittajana tai persoonana… tosin hänen mainiot viestinsä ovat tuoneet mulle hyvin vahvan käsityksen siitä, että hän on hyvin fiksu sijoittaja.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Pääkaupunkiseudulla asuva, lapsuutensa eri puolilla Suomea viettänyt, viisikymppinen perheenisä, yrittäjä ja tietotekniikan diplomi-insinööri. Työskennellyt tietojärjestelmien parissa monissa eri tehtävissä sekä palkansaajana että yrittäjänä. Sijoittanut pitkään, mutta huonolla menestyksellä.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Sijoitin optioihin 80-luvulla ja kärsin tietysti tappioita :money_with_wings:

Koodasin 90-luvulla kaupankäyntijärjestelmiä.

Mielestäni auto on hyvä sijoitus, jos se tuottaa mielihyvää. :racing_car:

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Rakastan luonnossa liikkumista vuodenajasta ja kelistä riippumatta. Kuntoilu ja musiikki ovat olleet aina osa elämääni. Olen innostunut äänikirjojen kuuntelusta. Mutta perhe on elämäni tarkoitus.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Klo 8-19 teen päivätyötä pääosin etänä. Liikun välillä. Illalla harrastan sijoittamista ja vietän aikaa perheen kanssa. Elämäni on tasaista ja tervettä ilman suurempaa työperäistä draamaa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Olen ahkera ja entistä kärsivällisempi kasvusijoittaja. Osingot eivät kiinnosta minua lainkaan. Ajanpuutteen vuoksi en juurikaan swing-treidaa, enkä harrasta enää päiväkauppaa. Voin sijoittaa syklisiin, jos tunnen toimialan syklin. Sijoittaminen on minulle mieluinen elämäntapa ja elanto, ei pelkkä harrastus.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin sijoittamisen 14-vuotiaana kesätyöpalkoillani. Kertyneet säästöt käytin opiskelujeni rahoittamiseen. En onnistunut väistämään vuoden 1987 mustaa maanantaita. Se harmitti vietävästi, mutta jälkikäteen kuulin, että romahdus tuli kaikille yllätyksenä. En tiedä vieläkään, mitä siitä olisi pitänyt oppia.

Pääsin töihin ja aloin säästää 23-vuotiaana. Asuntokriisin pohjilta vuonna 1993 ostimme kaikilla säästöillämme ja pankkilainalla ensiasunnon. Lainan lyhennykset pidin minimissään ja sain säästettyä palkastani osakkeisiin: Nokiaa, Soneraa, TJ-groupia. Myin ne juuri ennen it-kuplan puhkeamista vuonna 1999, koska piti ostaa perheelle isompi asunto. Menestyvän yrittäjän tuloistani laitoin kaiken ylimääräisen pörssiosakkeisiin, kunnes vuonna 2007 piti rakentaa perheelle jälleen isompi asunto.

Finanssikriisin alkaessa en omistanut yhtään osaketta. Finanssikriisin pohjilla vuoden 2009 alussa minulla oli jo pienet säästöt ja rakennuslainaakin jäljellä. All-in ostin Fordin osaketta hintaan $1-$2. Näkemykseni oli, että Ford kestäisi ja GM kaatuisi. Näin kävikin, ja vuotta myöhemmin myin Fordit noin 400 % voitolla. Enemmänkin olisi ollut tarjolla. Voitot tulivat liian helposti. Luulin olevani hyvä sijoittaja.

Vältin siis it-kuplan puhkeamisen ja finanssikriisin puhtaasti tuurilla asuntohankkeideni vuoksi.

Pidin taukoa aktiivisijoittamisesta vuosina 2010-2018 ruuhkavuosien takia. Lähinnä opiskelin ja harjoittelin hieman treidaamista futuureilla ja valuutoilla. Omistin muun muassa Reveniota, josta luovuin kahdeksan vuotta liian aikaisin. Liityin foorumille vuonna 2018, ja sijoittaminen tulevana pääelinkeinona alkoi houkuttamaan yhä enemmän. Tämä haave on vielä toteuttamatta.

Koronapandemian alussa myin rajusti ja onnistuin ajoittamaan ostot pohjilta. Maaliskuun lopussa 2020 olin jälleen all-in. Se oli ehkä taas hyvää onnea, mutta minulla oli kyllä selkeä näkemys, että palautuminen olisi J-muotoinen. Vuonna 2021 alkaneeseen teknojen laskuun en suostunut uskomaan. Se onkin suhteellisesti ja absoluuttisesti suurin sijoitusvirheeni tähän mennessä.

7. Millainen salkku sinulla on sisällöltään? Mitkä ovat kolme tuoreinta hankintaasi ja miksi olet hommannut ne salkkuusi?

Hoidan yritykseni, henkilökohtaista, perheen ja erästä muuta salkkua. Salkuissa on yli 50 yhtiötä Suomesta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Norjasta ja Kanadasta. Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Norjassa sijoitan ainoastaan teknoihin, Kanadassa kaivosyhtiöihin. Suomessa pääpaino on pienissä kasvuyhtiöissä, joita Inderes seuraa.

Olen ostanut edellisen kuukauden aikana seuraavia osakkeita:

Embracer. Markkinan usko yhtiöön on mennyt. Yrityksellä on kuitenkin 14 000 työntekijää, joista 10 000 on pelinkehittäjiä. Tämä on arvokas voimavara, jonka potentiaalia lyhytjänteinen markkina ei osaa katsoa riittävän pitkälle.

Intel. Käänneyhtiö. Osakekurssin 2,5 vuoden laskutrendi on päättynyt. Uusien tuotantolinjojen rakentaminen Saksaan ja Yhdysvaltoihin parantaa yhtiön kilpailukykyä. Puheet Nvidiasta tulevana asiakkaana ja AI-hype lisäävät osakkeen kysyntää ainakin lähikuukausina. Viikkotasolla nousutrendissä.

Paypal. Myin ylikuumentuneen markkinan huipuilla vuonna 2021. Yrityksen myynnin ennustetaan jatkavan 15 %:n vuosikasvua ja arvostuskertoimet ovat kasvuyhtiölle erinomaiset. Teknisesti kurssipohja on mahdollisesti takana. Päivätasolla nousutrendissä. Aion kasvattaa positiotani vielä parissa erässä.

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessi askel askeleelta?

Jos en tunne yritystä jo, tutustun pintapuolisesti sen liiketoimintaan yrityksen omilta nettisivuilta ja osakeanalyysista, jos sellainen on saatavilla. Yleensä ostan ensimmäisen erän jo ennen perinpohjaista tutustumista. En jaksa tutkia, ellei minulla ole pientä positiota.

Tarkistan arvostustasot tunnusluvuilla nykyisin Koyfinistä. Yleensä siellä on myös ennusteita muutamaksi vuodeksi.

Ajoitan ostohetken aina teknisen analyysin avulla. Myyntiin osake lähtee, jos tekninen analyysi osoittaa markkinan momentumin kääntyneen. En halua jäädä omistamaan hyvää yhtiötä, jonka markkina hylkää. Tämä on vaikeaa. Toivon oppivani pian.

9. Mikä on sijoitusurasi suurin onnistuminen ja mitkä seikat johtivat tähän onnistumiseen?

Vaikea kysymys. Minulla ei ole kaikista myynneistäni käsillä tietoja. Haluaisin mitata onnistumista myyntivoiton osuudella salkun arvosta. Sikäli Fordin osto vuonna 2009 ja myynti vuonna 2010 olisi suurin onnistuminen. Sijoitus oli kuitenkin vahvasti uhkapeliluonteinen. Toisaalta tämä johdatti minut perehtymään Yhdysvaltain autoteollisuuteen ja Teslan osakkeen ostamiseen.

Sijoittajana suurin onnistumiseni on Qt Groupin ostot vuonna 2017 ja myynnit vuonna 2021. Ostot olivat yli 10 % salkuistani ja maltoin pitää niitä. Nousu oli lopulta yli 1500 %. Ostin, koska uskoin tuotteeseen. Myin, koska pidin johdon palkitsemista kohtuuttoman avokätisenä, mikä mielestäni osoitti heikkoa hallituksen harkintakykyä.

10. Mitkä ovat kaksi suurinta vahvuuttasi sijoittajana ja mikä on mielestäsi suurin kehityksen kohde sinussa sijoittajana?

Suurin vahvuuteni on ehdottomasti se, että olen tehnyt useita virheitä ja oppinut ainakin osasta niistä. Toinen vahvuus on into pohtia yritysten tulevaisuuden näkymiä. Selkeä kehityskohde on oikean myyntihetken ajoittaminen. Olen monesti jäänyt omistamaan osaketta, jonka markkina on hylännyt. Toisaalta olen monesti myynyt liian aikaisin.

11. Analysoi nämä kolme yhtiötä 30 sanalla per yhtiö.

-Kahoot!

Oppimisen sovellus, joka on maailmassa toiseksi suosituin heti Googlen jälkeen. Yritys on reunapörssin (Oslo) haastaja jättimäisessä markkinassa, joka muovautui uusiksi koronapandemian vuoksi. Markkina ei tykännyt kasvun hiipumisesta. Se on kuitenkin kasvanut lähes johdon lupausten mukaisesti kolmen vuoden ajan. Minulla on osakkeita.

-Remedy

Suomen ainoa listattu peliyhtiö, jonka arvostus on valitettavan vaikea arvioida. Se on korkean riskin sijoituskohde. Markkina ei usko kaikkien viiden yhtäaikaisen peliprojektin menestykseen. Seuraava peli, Alan Wake II, julkaistaan lokakuussa alle neljän kuukauden kuluttua. Floppi romahduttaisi osakekurssin. Ennustaminen on normaalia vaikeampaa. Minulla on osakkeita.

-Tecnotree

Suomalainen ohjelmistokehittäjä, joka tekee teleoperaattoreiden toiminnanohjausjärjestelmiä. Sen 884 työntekijästä 654 on Intiassa. Se on Helsingin pörssin edullisin yhtiö tulospohjaisilla kertoimilla. Markkina pelkää, ettei sen liikevaihto kotiudu täysimääräisesti kassaan. Johto on kasvattanut omistustaan osakepalkkiolla ja suorilla ostoilla. Minulla on osakkeita.

12. Mitkä ovat neljä tärkeintä arvostuskerrointasi ja miksi?

EV/EBIT ja EV/EBITDA. Jokin tulospohjainen arvostuskerroin on kasvuyhtiöillekin pakko olla. Jälkimmäinen, jos tulos vielä miinuksella.

EV/S ja EBIT% + kasvu%. Nämä yhdessä saan asemoitua yhtiön vertailukelpoiseen arvostuskenttään muiden kasvuyhtiöiden kanssa.

ROIC. Yhtiön tulee tuottaa lisäarvoa eli ROIC pitää olla suurempi kuin WACC.

OCF/EV. Operatiivisen kassavirran tuotto. Kasvuyhtiölläkin tämän tulisi parantua vuosittain.

13. Mitä sinä saat Inderesin Foorumilta, mitä et muualta saa?

Foorumilta saan jatkuvasti uusia ideoita ja poikkeavia näkemyksiä yhtiöistä. Ne auttavat haastamaan omia vääriä näkemyksiäni.

14. Analysoi nämä kaverit:

Näille herroille on yhteistä asiallinen ja ystävällinen tyyli. Mallijäseniä.

@jaska7, kova kaveri kaivamaan tietoa foorumille erityisesti green tech -firmoista. Luen postaukset edelleen, vaikka nyt ei juurikaan green techiä salkussa.

@JHeiskanen, erinomainen kirjoittaja sijoitusuran alkutaipaleella, Rush Factory ketjun kantava voima.

@Lexus, sijoittamisen monipuolinen ammattilainen, arvokas jäsen meille muille foorumilaisille

@Roni_Peuranheimo, nouseva analyytikkotähti, joka jaksaa vastata kaikkiin Tecnotree kysymyksiini. Haasteellisessa tehtävässä, kun Tecnotreen johto tulee toisesta kulttuurista.

15. Olet valtavasti viettänyt aikaa Foorumilla ja siten tunnet meidät foorumilaiset hyvin. Osaatko sanoa jonkin foorumilaisille tyypillisen virheen, josta voisimme oppia pois?

Olen oppinut, ettei kenenkään ostoja pidä seurata. Salkkuni kolme suurinta tappiota ovat syntyneet edellisen neljän vuoden aikana ostamalla tunnetun foorumilaisen perässä. En tee sitä ikinä enää. Älkää seuratko minua, vaikka ilmoittaisin ostostani tai myynnistäni. Ne ilmoitukset ovat vain omaa mielenhuoltoani.

16. Sijoituspsykologia on aivan liian aliarvostettu sijoittamisen osa-alue. Harjoitatko jotenkin sijoituspsykologiaa, jos harjoitat, niin miten?

Kyllä, kahdella tapaa. Olen opetellut hallitsemaan tunteitani kurssien laskiessa ja noustessa. Salkun arvon lasku ei enää aiheuta minulle murhetta. Virheet pitää muistaa, mutta menetettyä rahaa ei.

Toiseksi osakekurssit ovat markkinapsykologiaa. Tekninen analyysi on työkaluni, jolla signaloin ja ennakoin markkinoiden ahneuden ja pelon astetta. Olen harjoittanut tätä jo yli 40 vuoden ajan.

17. Mitä nykypäivän MoneyWalker sanoisi menneisyyden juuri sijoittamaan aloittaneelle MoneyWalkkerille?

Tutustu yhtiöön ja sen ennustettuun tulevaisuuteen ennen kuin ostat osakkeen. Sama eritysesti myydessä.

18. Mitä tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Onko sinulla euromääräisiä tavoitteita?

Tavoitteeni on pärjätä S&P500 indeksille vuositasolla, eli haluan voittaa vaimon sijoitussalkun. Euromääräistä tavoitetta ei enää ole.

19. Osaisitko antaa vinkkiä, miten Alokas oppisi itsenäisemmin analysoimaan yhtiötä?

Ensinnäkin erottaisin toisistaan yhtiön ja osakekurssin analysoinnin. Yhtiöanalyysissa yhtiön omat nettisivut ovat ensisijainen tietolähde, mutta suosittelen käyttämään myös analyysipalveluita. Esimerkiksi Koyfin ja Tikr ovat hintansa arvoisia.

Osakekurssin analyysi ei saa sijoituskirjallisuudessa sille kuuluvaa arvostusta. Ei ole mitään järkeä ostaa edes aliarvostettua yhtiötä, jonka kurssi kääntyy laskuun, kun markkina hylkää sen. Pitää jaksaa odottaa sentimentin käännettä. Siksi opettelisin teknisen analyysin perusteet.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kiitos kaikista yhtiöketjuista ja niihin kirjoittamistanne analyyseista. Ne ovat korvaamaton apu, kun täytyy selvittää, mitä te ajattelette yhtiöistä sijoituskohteena. Tällaista tietopankkia ei ole mistään muualta saatavissa.


Kiitoksia MW laadukkaista vastauksista!

Olen todella iloinen haastattelusarjastani ja erityisesti juuri näistä haastateltavien erinomaisista vastauksista. Toivon kovasti, että monet foorumilaiset ja muutkin sijoittajat lukisivat ajatuksella näitä, koska näistä saa varmasti paljon apuja omaan sijoitustoimintaansa, jos vain on avoin sekä lukee vastauksia ajatuksella.

Kiitän MoneyWalkkeria panoksesta laadukkaan Foorumimme eteen. On aika hienoa, että täällä pyörii erilaisia sijoittajia, jotka jakavat tietoa ja auttavat toisia sijoittajia - se on ehkä tämän Foorumin paras juttu.

Mukavaa viikonloppua! :slight_smile:

112 tykkäystä