Alokas haastattelee

74. Pia Kåll, Capmanin toimitusjohtaja

Piia on karismaattinen ja viisas yksilö, joka on päämäärätietoinen ja erinomainen johtaja. Uskon vahvasti hänen kykyynsä tehdä kestäviä päätöksiä, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä kestävää tulosta edustamalleen yhtiölle.

Johtajana hän erottuu positiivisesti mm. rohkeudellaan ja ratkaisukeskeisyydellään, ja lisäksi uskon hänellä olevan kykyä tehdä vaikeitakin päätöksiä, joissa apuna hänellä on kärsivällisyyteensä ja pitkäjänteisyytensä. Karismaattisella Pialla on taitoa hallita asiat ja kykyä keskittyä olennaisiin seikkoihin sekä toimimaan kokonaisuutta katsoen optimaallisella tavalla, jolloin tapahtuu asioita, jotka vahvasti vievät yhtiötä pitkälle eikä vain seuraavaan vuoteen tai kvartaaliin asti…

Capman on merkittävä toimija pohjoismaisilla pääomasijoitusmarkkinoilla ja yhtiö toimiikin aktiivisena omistajana mm. kiinteistöissä, infrasktuurikohteissa ja listaamattomissa yhtiöissä. Yhtiö on perustettu jo vuonna 1989, joten ihan tuoreesta yhtiöstä ei ole kyse ja Capman on ylpeä mm. kansainvälisistä verkostoistaan ja vastuullisuudestaan. Yhtiöllä on tarkoitus tietysti tarjota kivoja tuottoja ja edistyksellisiä ratkaisuja sijoittajille.

Yksi suurimmista syistä, miksi olen kiinnostunut Capmanista sijoituskohteena on juuri hänen pätevyytensä. Tällaisia pitkäjänteisen kärsivällisiä ratkaisijajohtajia saisi olla enemmänkin. :slight_smile:

Pia Kåll

1. Kerro sadalla sanalla, kuka sinä olet.

Olen Pia ja toimin CapManin toimitusjohtajana. Olen utelias ongelmanratkaisija, äiti ja koiranomistaja. Innostun uuden oivaltamisesta, ja tilanteista joissa saa ratkoa sekä älyllisesti haastavia pulmia että mahdollistaa ympärillä olevien ihmisten onnistumisia ja kasvua. Eli tilanteita joita tarjoutuu niin perhearjessa, asiantuntijaorganisaatiota johtaessa että pääomasijoitusalan töitä tehdessä :slight_smile:

2. Kerro joku kiinnostavaa asia, mitä harvempi sinusta tietää.

Opiskeluaikana pyöritin useamman vuoden yökerhoa, eli päivisin syvennyin plasma- ja ydinfysiikan ihmeisiin ja iltaisin olin vastuussa yökerhon ja tilausravintolan pyörittämisestä. Se oli myös ensikosketukseni siihen mitä yrityksen ja ihmisten johtaminen käytännössä tarkoittaa.

3. Kertoisitko meille työurastasi?

Olen koulutukseltani teknillisen fysiikan diplomi-insinööri. Tein urani alussa vajaan kymmenisen vuotta liikkeenjohdon konsultointia kansainvälisesti McKinsey’llä, josta siirryin Outotecin johtoryhmään, kaivos- ja metalliprosessiteknologian maailmaan. Vuonna 2016 sain ensikosketuksen pääomasijiotusalaan kun aloitin CapManin Buyout tiimin osakkaana, ja vuodesta 2017 eteenpäin toimin Buyout tiimin vetäjänä. Keväällä 2023 siirryin CapManin toimitusjohtajaksi. Olen myös viimeiset pari vuotta toiminut Elisan hallituksen jäsenenä.

4. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa. :slight_smile:

Luen aika paljon, käytännössä vähintään vartin joka ilta, se on minulle tapa rentoutua ja nollata työpäivä. Kiinnostun hyvin erilaisista kirjoista, fantasiasta faktaan läpi kaikkia genrejä. Ainoa mitä yleensä vältän on amerikkalaiset busineskirjat, ne muistuttavat liikaa töistä :slight_smile: Pidän myös luonnossa liikkumisesta, jota tulee päivittäinen annos koiraa ulkoiluttaessa, sekä mökkeilystä saaristossa.

5. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Työpäivät näyttävät hyvin erilaisilta, sisältäen kaikkea asiakas- ja sijoittajatapaamista, sparrailuun sisäisesti eri tiimien kanssa. Käyn myös säännöllisesti meidän eri toimistoissa Pohjoismaissa ja tapaamassa eri sidosryhmiä, mikä tarkoittaa useampaa matkapäivää joka kuukausi.
Arkipäivää rytmittää pitkälti perheen arki. Yritän pitää kiinni siitä että syödään perheenä yhteisesti aamupalaa ja illallista joka päivä. Toinen arjen rytmittäjä on koira, jonka kanssa käyn aamuisin noin tunnin lenkin ennenkuin muu perhe herää ja iltaisin tehdään toinen noin tunnin lenkki.

6. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Kun puhutaan minun omista henkilökohtaisista sijoituksista voisi joko sanoa että olen todella laiska tai hyvin määrätietoinen :slight_smile:

Selkeästi isoin sijoitukseni on CapManin osakkeeseen. Olen aina sijoittanut merkittävän määrän omaa varallisuuttani siihen yhtiöön missä työskentelen, ja eteenkin nyt toimitusjohtajana se tuntuu entistä luontevammalta ja se myös varmistaa että minun ja osakeenomistajien intressit ovat täysin linjassa.

Muuten en sijoita suoriin osakkeisiin, vaan olen päätynyt työuran alusta asti sijoittamaan pelkästään erilaisiin rahastoihin. Tässä on taustalla että sekä konsulttina että pääomasijoittajana on jatkuvissa keskusteluissa eri listayhtiöiden johdon kanssa strategisista aiheista, jolloin mielestäni on ollut suoraviivaisempaa olla tekemättä osakesijoituksia kuin koko ajan varmistaa että ei vahingossakaan olisi jotain sisäpiiritietoa tai ei vielä julkistettua tietoa kyseisestä yhtiöstä.

7. Minkälainen osakesalkku sinulla on? Jos sinun pitäisi valita salkkusi osakkeista kaksi, joita ei saa myydä viiteen vuoteen, mitkä valitsisit ja miksi?

Tämä on helppo :slight_smile: Suoria osakeomistuksia on kaksi; CapMan ja Elisa, jossa toimin hallituksessa. Kumpaakaan en myy niin kauan kun aktiivisesti olen näissä mukana arvoa luomassa.

8. Mitkä alat näet tällä hetkellä erityisen kiinnostavina sijoittajan kannalta?

Ymmärrän että kysymyksellä haet nimenomaan listattujen osakkeiden sijoituksia, mutta pakko sanoa sekä henkilökohtaisena näkemyksenä (että työn puolesta :slight_smile: ) että listaamaton markkina on tällä hetkellä hyvin mielenkiintoinen. Viime vuoden aikana korkojen nousun ja yleisen talouden hidastumisen myötä arvostustasot ovat tulleet alas eteenkin kiinteistösektorilla ja alkuvaiheen yritysten venture capital sijoituksissa. Edelleen markkina jatkuu epävarmana, johon vaikuttaa vahvasti sekä geopoliittiset jännitteet maailmalla että samaan aikaan tarve investoida ja edistää vihreää siirtymää. Tällainen yhdistelmä epävarmuutta ja markkinamuutosta luo pääomasijoittajalle mielenkiintoiset sijoitusmahdollisuudet ja uskon että nyt sijoitettavista rahastoista tullaan näkemään tulevaisuudessa vahvoja tuottoja. Kun katsotaan historiaa parhaat listaamattomat rahastot on sijoitettu tällaisina markkinan murrosvuosina.

9. Mikä on mukavinta työssäsi ja mikä asia on vähiten mukavinta?

Ihmiset ja ongelmat. Tämä on sekä mukavinta että epämukavinta. Koen onnistuneeni silloin kun ihmiset ympärilläni kehittyvät ja loistavat, mutta sen mahdollistaminen ei aina ole suoraviivaista ja helppoa jolloin matka onnistumiseen voi tuntua hyvinkin epämukavalta ja raskaalta. Sama koskee ongelmia, lähtökohtaisesti ongelma on epämukava mutta saan energiaa ongelmien ratkaisemisesta ja eteenkin tilanteista joissa ensi katsomalla mahdottomalta näyttävään ongelmaan löytyykin ratkaisu.

10. Aika monien suusta/kirjoituksista ilmenee, että osaat hyvin ratkaista ongelmia sekä vietyä asioita oikealla tavalla eteenpäin. Osaatko kertoa omakohtaisista kokemuksista käsin, miten yleisesti ottaen yrityksissä onnistutaan tekemään oikeita päätöksiä ja toimenpiteitä, jotka kestävät aikaa?

Itselle on muodostunut muutama ohjenuora omien kokemusten ja viisampien neuvoja kuunnellessa. Näitä kun onnistuu käytännössä toteuttamaan niin yleensä jälki kestää tarkastelua ja kestää aikaa.

 1. Päätöksenteossa sekä ajoitus että itse päätös todennäköisesti osuu lankulle jos ohjenuora aina on että pitää pystyä katsomaan kaikkia sidosryhmiä silmiin ja selittämään miksi päätyi kyseiseen päätökseen juuri nyt, myös ja eteenkin silloin kun päätös ei miellytä kaikkia. Sillä voi välttyä sekä ongelmien puskemisesta eteenpäin, turhista kulmien oikomisesta että hätäpäissään tai tunnekuohon keskellä tehdyistä päätöksistä.
 2. Pitäisi aina pyrkiä ymmärtämään mitä eri ihmisten ajattelua ja tekemistä ajaa, ei tarvitse olla näistä ajureista samaa mieltä tai edes hyväksyä ne, mutta ne on tärkeä ymmärtää. Silloin voi juupas-eipäs runnomisen sijaan keskittyä löytämään ratkaisuja jotka ottavat huomioon ne asiat jotka jokaiselle sidosryhmälle ovat tärkeimpiä ja saada kaikille toimivia ratkaisuja aikaan.

11. Mitkä ovat mielestäsi kolme parasta asiaa Capmanissa? Mikä on mielestäsi suurin kehittämisen kohde Capmanissa?

Vahvuudet ovat yrittäjähenkisyys ja kulttuurimme. Ihmiset ovat ammattitaitoisia, oman alansa huippuasiantuntijoita, ja samalla maanläheisiä ja tiimihenkisiä. Otetaan työ tosissaan mutta emme itseämme.

Olemme asettaneet itsellemme vision olla Pohjoismaiden vastuullisin pääomasijoittaja. Vaikka vastuullisuus on vahva osa meidän tekemistä jo nyt, on edelleen paljon kehitettävää ennen kuin saavutetaan tavoite kaikilla osa-alueilla.

12. Millainen työnantaja sinusta Capman on työntekijöilleen? Miten Capman motivoi työntekijöitään parempiin suorituksiin?

Meidän toiminta perustuu hyvin itsenäisiin sijoituistiimeihin jotka yrittäjähenkisesti, matalalla hierarkialla toteuttavat ja kehittävät omaa liiketoimintaansa, samalla kun hyödyntävät CapManin yhteisiä platform asiantuntija- ja tukifunktiopalveluita. Pystymme tarjoamaan meidän ammattilaisille parhaan yhdistelmän vastuuta ja vapautta; yrittäjähenkistä, itsenäistä sijoitustoimintaa yhdistettynä isomman yhteisön palveluihin ja tukifunktioihin.

13. Osakekurssi oli maaliskuun (2023) alussa vielä yli kolmessa eurossa, mutta nyt sieltä on valuttua alle kahteen euroon. Mitkä voisivat olla yhtiön mahdollisuuksia ja kasvun ajureita tulevina vuosina, jotka voisivat tuoda omistajille jatkossa hyvää mieltä?

CapManin tuloksessa on kolme komponenttia:

 1. Palkkiotuottojen kannattavuus. Palkkiotuotot ovat toistuvaa liikevaihtoa, joka perustuu pitkäaikaisiin sopimuksiin. Tämä on meidän tuloksemme selkeästi arvokkain komponentti. Palkkiotuottoihin perustuva kannattavuutemme on kasvanut neljättä vuotta peräjälkeen – myös vuonna 2023. Hallinnoitavan varallisuuden kasvaessa ja käynnissä olevien merkittävien varainkeruuhankkeiden sekä 1.3. toteutuneen Dasos Capitalin oston myötä meillä on vahvat lähtökohdat palkkiotuottoihin perustuvan kannattavuuden kehittämiselle myös tänä vuonna.
 2. Voitonjako-osuustuotot. Nämä realisoituvat meidän rahastojen irtautuessa niiden sijoituksista myymällä ne uusille omistajille ja täten niiden ajoitus vaihtelee. Emme viime vuonna ole halunneet irtautua kohteista haastavassa markkinassa huonoilla arvoilla, mutta voitonjako-osuustuottojen potentiaali on edelleen olemassa, se on merkittävä ja se kasvaa hallinoitavan varallisuuden kasvaessa.
 3. Omien tasesijoitustemme käyvän arvon muutokset. Vuosina 2021 ja 2022 tasesijoituksemme tuottivat yli 20% vuodessa. Viime vuonna tasesijoitustemme arvo laski -4%, mutta niin laski markkinakin. Pidemmällä aikavälillä tavoitteenamme on jatkaa ylituoton saavuttamista listattuun markkinaan verrattuna.

Erityisesti käyvän arvon muutosten takia ansaintamallissamme on volatiliteettia, mutta toteuttaessamme määrätietoisesti strategiaamme ja edetessämme kohti kymmenen miljardin euron hallinnoitavan varallisuuden tavoitettamme meillä on erinomaiset edellytykset omistaja-arvon luomiselle.

14. Uusmyynnin osalta näkymissä on valoa nähtävissä, vai miten sinä näkisit asian? Sijoitustuotot eivät ole oikein miellyttäneet analyytikoitakaan, mutta näettekö tämän vain “hetkellisenä ongelmana” vai näettekö jo lyhyellä aikavälillä tai lähitulevaisuudessa viherrystä näissäkin?

Uusmyynnin osalta, eli varainkeruu CapManin hallinnoimiin rahastoihin, keräsimme 2023 aikana noin 400 miljoonaa euroa uusia hallinnoitavia pääomia. Pääomat tulivat noin sadalta ammattimaiselta sijoittajalta joista noin kolmannes sijoitti ensimmäistä kertaa CapManin rahastoihin. Tämä on osoitus siitä että vaikka varainkeruumarkkina on hidastunut, meidän sijoitusstrategiat ovat edelleen kiinnostavia eteenkin kansainvälisille instituutionalisille sijoittajille. On tärkeätä muistaa että puhutaan varainkeruumarkkinan hidastumisesta, mutta listaamattomat omaisuusluokat ovat edelleen kasvava omaisuusluokka.

Sijoitustuottojen ennakoiminen on yksittäisten vuosien osalta yhtä vaikeaa kuin osakeindeksien kehityksen ennustaminen. Pitkällä aikavälillä pääomasijoitustoiminta on historiallisesti tuottanut selkeää ylituottoa listattuun markkinaan verrattuna eikä mikään viittaa tämän trendin muuttuvan tulevaisuudessa. CapManin rahastojen kokonaistuotto on edelleen varsin kilpailukykyisellä tasolla, joka luo myös hyvät edellytykset uusmyynnille. Tästä hyvänä esimerkkinä CapManin uusin Growth III rahasto, joka saavutti tavoitekokonsa vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta ennätysajassa.

15. Yhtiön yksi kivijaloista on varmaan kannattavat jatkuvat palkkiot, jotka ilmeisesti vähentävät riskiä ja omalta osaltaan tekevät yhtiöstä kiinnostavan sijoituskohteen. Miten Capman pystyy säilyttämään tai ehkä jopa kasvattamaan tällaisten jatkuvien palkkioiden määrää säilyttäen samalla hyvän kannattavuuden?

Jatkuvat palkkiot ovat CapManin arvonluonnin ytimessä. Ne muodostuvat pääosin rahastosijoittajien maksamista hallinnointipalkkioista niistä rahastoista joita CapManin sijoitustiimit hallinnoivat. Palkkituotot kasvavat kun CapManin hallinniotavat pääomat kasvavat, ja siinä meillä on strategisena tavoitteena tuplata hallinnoitavat pääomat 10 miljardiin euroon vuoteen 2027 mennessä. Lisäksi kun kasvamme saamme skaalaetuja ja siksi näen että palkkiotuottojen kannattavuus voi myös tulevaisuudessa kasvaa palkkiotuottoja nopeammin.

16. Listaamattomiin yhtiöihin sijoittamista pidetään yleensä jokseenkin riskialttiina ja muutenkin toimintaympäristöä pidetään tällä hetkellä epävarmana, voisi ajatella, että lähitulevaisuus on Capmanille poikkeuksellisen vaikea, miten sinä näet tämän asian?

Listaamattomiin rahastoihin sijoittaminen on tuottanut osakemarkkinoita paremmin ajan yli ja ylituottoa on ollut aina enemmän silloin kun osakemarkkina ja taloustilanne yleensä on vaikeampi. Siitä näkökulmasta katsottuna nyt on oikea aika tehdä sijoituksia. Samalla pitää muistaa että ei ole korkeaa tuottoa alhaisella riskillä.

Riskialttius listaamattomissa omaisuusluokissa tulee eteenkin siitä että sijoitus ei ole likvidi samalla tavalla kun listattu osake jonka voi myydä milloin tahansa. Rahastoissa on yleensä 10 vuoden elinikä ja yhden kohdeyrityksen omistusaika on keskimäärin 3-5 vuotta. Mutta etukäteen ei voi täsmälleen sanoa miten pitkä omistusaika tulee olemaan. CapManin 35 vuoden aikana ollaan nähty niin alle kahden vuoden omistusaikoja kuin yli 15 vuoden.

17. Missä Capman on viiden vuoden päästä?

Meidän strateginen tavoite on tuplata hallinnoitavat pääomat 10 miljardin euroon 2027 mennessä. Tämä tulee nykyisten sijoitusalueiden ja tuotteiden kasvattamisesta sekä uusien tuotteiden lanseeramisesta.

Samalla pitää muistaa että viisi vuotta on rahastomaailmassa lyhyt aika, se on vain vajaa puolet yhden rahaston eliniästä. Siksi näen että viiden vuoden päästä ollaan tilanteessa jossa strateginen tavoite on saavutettu, mutta vielä tärkeämpää on että silloin on jo konepellin alla tulilla tuotteet ja sijoitusalueet joilla varmistetaan seuraava kasvuhyppy hallinnoitavissa pääomissa.


Kiitos Pia erinomaisista vastauksista! :slight_smile:

On hyvä, että toimitusjohtajalla on näkemystä ja kykyä hallita kokonaisuuksia sekä taitoa olla aidosti tilanteessa että tulevaisuudessa mukana. Aika monilta muilta vain tuntuu puuttuvan näkemys ja pitkäjänteisyys tekemisestä sekä joskus aito ymmärrys siitä, mitä menestyksen läpiviemiseksi vaaditaan.

Tämä on yksi niistä kohdista erityisesti, mitkä varmasti lämmittävät niin sijoittajaa kuin työntekijää ja miellyttää tällaista ihmisrakasta ihmistä:

Meidän toiminta perustuu hyvin itsenäisiin sijoituistiimeihin jotka yrittäjähenkisesti, matalalla hierarkialla toteuttavat ja kehittävät omaa liiketoimintaansa, samalla kun hyödyntävät CapManin yhteisiä platform asiantuntija- ja tukifunktiopalveluita. Pystymme tarjoamaan meidän ammattilaisille parhaan yhdistelmän vastuuta ja vapautta; yrittäjähenkistä, itsenäistä sijoitustoimintaa yhdistettynä isomman yhteisön palveluihin ja tukifunktioihin.

Eipä tässä muuta, kiitos kaikille ja mukavaa perjantain jatkoa! :slight_smile:

EDIT:

Korjailin takautuvasti kirjoitusvirheitä ja muita omia virheitäni, kun säädän jostain syystä aina julkaisun hetkellä, vaikka oikoluen moneen kertaan. Ja tosin jotkut asiat ovat oikein, mutta sitten jostain syystä onnistun mokaamaan hieman ennen julkaisua, kuten aina. :grimacing:

112 tykkäystä

Kyssäriin 13 voisi olla tarpeen täsmentää että yli kolmen euron oltiin viime vuoden maaliskuussa, meikä ainakin hämmentyi kun luulin missanneeni kurssiliikkeitä viimeisen viikon sisään :joy:

3 tykkäystä

Moikka!

Kiitos huomiosta, korjasin tämän tuonne. :slight_smile:

Kysymykset tein joki aika sitten enkä osannut ajatella tätä, vaikka tiesin, että julkaisen tämän maaliskuussa.

3 tykkäystä

On mukavaa, kun olen saanut haastateltavakseni eri yhtiöiden edustajia ja kaikki ovat olleet mainioita tyyppejä, kuten esim. Pia, Boreon @Rosskopf (Kari Nerg), Scanfilin Christophe Sut, Wittedin @Harri_Sieppi, Sammon @Mirko_Sampo_IR, Goforen @Emmi_Berlin1 jne. Jatkossakin tulee tällaisia haastatteluja. :slight_smile:

Mulla menee haastattelua kohti aikaa yhteensä about toimistotyöpäivän verran aikaa, koska olen hidas ja säätäjä - toki voisin käyttää enemmän apua sekä aikaa, jotta haastatteluista tulisi entistä parempia. Toisaalta ehkä vähän itsekkäistä syistä haluan laittaa aikaa kaikkeen muuhunkin. :slight_smile:

Olisi mukavaa, jos Foorumilla kirjoittelisi enemmän naisia, koska heissä on selvä aliedustus. Kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan sijoittamisesta ja talousjutuista niin yhtiöiden edustajat, nuoremmat, kypsemmät jne. Vielä voisin ja voisimme yhdessä tästä paikasta kaikille vieläkin mukavemman paikan keskustella toisia kunnioittaen ja ymmärtäen. Aika hyvin ollaan yhdessä onnistuttu tässä, mutta aina voi parantaa ja paljon.

Mukavaa hyvänhenkistä ja kaikkia kunnioittavaa naistenpäivää! :slight_smile:

YARN | We're great. | The Office (2005) - S03E23 Beach Games | Video gifs by quotes | be47730d | 紗

38 tykkäystä

@Roni_Peuranheimo:n tulokset on kovia, kun katsoo esim. tuoreita SM-tuloksia ihan vertailuksi:

Mukana oli myös Markus Heinonen, joka on monipuolinen liikkuja, joka on kai eniten panostanut crossfittiin ja painonnostoon.

Sarja 81 kg (9.3.)
1. Heikuksela Timo KuKisa (-01/79,25) 282 kg M23SE (130 SE/M23SE+152 M23SE) 346,66 p.
2. Pipa Artiom TAK (-92/78,5) 272 kg (122+150) 336,032 p.
3. Eloranta Klaus TAK (-93/81,0) 265 kg (120+145) 322,138 p.
4. Heinonen Markus RoRe (-93/78,6) 261 kg (110+151) 322,227 p.
5. Johansson Jere TP (-87/81,0) 253 kg M35SE (112 M35SE+141 M35SE) 307,551 p.


Ensi viikolla vuorossa analyytikko, joka suhteellisen tuoreena analyytikkona on tullut entistä tutummaksi viime aikoina. Tämä analyytikko viihtyy harvinaisen paljon huhujen mukaan Ruoholahden keittiössä hengailen. :cowboy_hat_face:

Pidän hänen analyyseistään ja Foorumillekin kirjoittaa kattavasti sekä tarkkaan perustellen tuoden mielestäni myös fiksun rohkeasti ajatuksiaan ja näkemyksiään, joista todella saa lisäarvoa muiden materiaalien lisäksi.

Mukavaa sijoitusviikon jatkoa! :slight_smile:

7 tykkäystä

75. Kasper Mellas

Kasper on mainio ja järkevä lyytikko, jonka kirjoituksista mielestäni huomaa hyvin, miten hienosti hän osaa sekä hallitsee erilaiset asiat ja ymmärtää aidosti, miten ne vaikuttavat kokonaisuuteen. Hän osaa edellä mainittujen kykyjensäkin avulla tehdä hyviä erilaisia skenaarioita ja kertoa niistä vielä sijoittajille varsin ymmärrettävästi. Monet meistä sijoittajista tavallaan ymmärtävät, miten asiat ovat, mutta kuten minä… niin emme välttämättä osaa ajatella, miten jotkin asiat vaikuttaavat konkreettisesti liiketoimintaan jne.

Vaikea pukea ehkä sanoisiksi, mutta yritetään… useimmat tavissijoittajat näkevät yhtiön, mutta eivät ymmärrä isompia kokonaisuuksia ja toimialaa. Vähän harjaantuneemmat ymmärtävät yhtiön lisäksi myös toimialan ja vähän muuta, mutta mielestäni Kasper osaa vielä näiden lisäksi nähdä muitakin olennaisesti sijoituskohteeseen vaikuttavia tekijöitä, mitä harvemmat eivät osaa tai ymmärrä niin paljoa ajatella.

Pääosin analyytikko Mellas seuraa varsin haastavia “pukualoja”, mutta alojen haastavuudesta huolimatta hän on suhteellisen lyhyessä ajassa ottanut nämä erinomaisesti haltuunsa!

Kasper Mellas portrait

Sitten tässä on parin muun jätkän kuvat, joista puhutaan haastattelussa:

VILJO

ETUALALLA VILJO JA TAKA-ALALLA TORSTI

TORSTI

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

29-vuotias kauppatieteiden maisteri Turun kauppakorkeakoulusta. Opiskeluvuosia lukuun ottamatta olen kuitenkin asunut koko elämäni Helsingissä. Työurani koostuu osakeanalyysin lisäksi luottoriskianalyysistä ja pääomasijoittamisesta. Perusluonteeltani olen varsin rauhallinen ja asioihin optimistisesti suhtautuva.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Kuuntelin nuorempana pääosin raskasta musiikkia ja haaveammattini oli olla thrash metal -kitaristi. Kitaraa opettelinkin soittamaan, mutta ei minusta muusikkoa lopulta kuoriutunut. Yhden akustisen keikan olen tosin soittanut helsinkiläisessä lähiöravintolassa, ja tästä maksettiin jopa palkkaa. Keikkapalkkio taisi kuitenkin palautua kapakan kassaan ennen sulkemisaikaa.

En ole koskaan käynyt Euroopan ulkopuolella. Euroopassa olen kuitenkin matkustellut jonkin verran muun muassa kahden Interrail-matkani aikana. Nopean laskelman perusteella olen vieraillut 23:ssa eri Euroopan maassa.

Toimistokoiramme Torsti osoittautui sen verran veikeäksi kaveriksi, että päädyimme ottamaan kotiimme samanroituisen (australian labradoodle) Viljon. Nimi ei kuitenkaan viittaa samannimiseen foorumikäyttäjään.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Harrastukseni pyörivät paljon urheilun ympärillä, ja ykköslajini on nuoruusvuosista asti ollut salibandy. Pelaan nykyisin 3. divaria kaveriporukassa, joten kovin vakavamielisestä harrastuksesta ei enää ole kyse. Junioreissa kilpailin SM-tasolla ja muutama mitalikin tuli voitettua. Koronakesänä 2020 aloitin myös tenniksen ja golfin, joiden harrastaminen oli tuolloin yhä mahdollista rajoitteista huolimatta. Näissä en kuitekaan ole edelleenkään kummoinen pelimies, mutta harrastuksina ovat joka tapauksessa erittäin mukavia ja tarjoavat hyvin erilaista haastetta työhön verrattuna. Kalastan myös säännöllisen epäsäännöllisesti, pääosin haukea. Tänä keväänä perehdyin lisäksi mateiden pilkintään, mutta toistaiseksi tulokset ovat jääneet varsin laihoiksi. Viikonloppuisin minut saattaa jopa joskus löytää kantakaupungin kuppiloista ystävieni seurasta.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään tyypillisesti ennen kahdeksaa, jotta olen valmiina reagoimaan mahdollisiin aamutiedotteisiin. Jos näitä ei tule, saatan aamukahvin lomassa lukea sijoitusaiheista kirjallisuutta ennen muiden töiden aloittamista. Aamuun kuuluu myös koiran lenkitystä, mikäli tyttöystäväni on kerennyt livahtamaan työpaikalleen. Tämän jälkeen siirryn yleensä toimistolle, jossa päivä koostuu laajojen raporttien tai yhtiöpäivitysten työstämisestä, markkinatutkimuksesta ynnä muusta analyysiä kehittävästä toiminnasta. Melko usein työpäivä on lopulta kuitenkin varsin erilainen kuin olin alun perin suunnitellut, sillä reagointia vaativia yllättäviä tilanteita tulee eteen tavan takaa. Pyrin myös urheilemaan aktiivisesti, ja aikataulujen salliessa saatan käydä kuntosalilla kesken työpäivän. Käyn myös pelaamassa tennistä ja salibandya muutamia kertoja viikossa. Iltaisin tarmokkaan noin yksivuotiaan koiranpennun kanssa telmimiseen saa käytettyä aikaa muun rentoutumisen ohella.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Pyrin keskittymään yhtiön kilpailuetuihin ja toimialan ymmärtämiseen. Toimialan osalta olennaista on mielestäni hahmottaa, mistä toimialan keskimääräinen kannattavuus syntyy ja mikä selittää yhtiökohtaisia eroja. Tarkastelun päämääränä on luonnollisesti tunnistaa mahdollisia kilpailuetuja ja arvioida, kuinka hyvin tutkittavan yhtiön kyvykkyydet ja nykyinen strategia ovat asemoituneet toimialan rakenteista hyötymiseksi. Lisäksi on tärkeä hahmottaa, mitkä toimijat tutkimani yhtiön kanssa kilpailevat. Tämä kaikki on varsin työlästä, joten salkkuni on varsi keskitetty ja koostuu tyypillisesti maksimissaan noin 10 yhtiöstä. Mitään kiinteää ylärajaa en ole asettanut, vaan tämä johtuu lähinnä ajankäytön rajoitteista. Loistavia yhtiöitä on myös varsin harvassa - esimerkiksi tämän tutkimuksen (linkki)) mukaan viimeisen 30 vuoden aikana alle 2 % kaikista listatuista yhtiöistä vastasi koko aikaperiodin arvonluonnista. Rahamarkkinatuoton ylitti puolestaan alle puolet listayhtiöistä vastaavalla ajanjaksolla. Yleisesti optimismi kannattaa osakemarkkinalla, mutta ylituoton saavuttamiseksi vain rajatusti. Aiemmin tein sijoituspäätöksiä huomattavasti nopeamman tutkimuksen pohjalta, mutta tulokset tästä kokeilusta jäivät melko kelvottomiksi.

Keskittyminen toimialarakenteisiin ja kilpailuetuihin vähentää selvästi makrotekijöiden vaikutusta sijoituspäätöksiini. En sano, etteikö näillä olisi sijoittajalle merkitystä, pitkän aikavälin talouskasvun potentiaali kuitenkin määrittää melko hyvät raamit sille, minkälaista kasvua keskivertoyhtiöltä voi odottaa. Näin ollen talouskasvuun vaikuttavat tekijät kuten työvoiman kehitys sekä tuottavuus ovat sijoittajalle olennaisia. Pyrin kuitenkin omassa sijoitustoiminnassani välttämään lyhyen aikavälin makrokehityksen turhaa spekulointia, tämä kun on tyypillisesti vaikeasti ennustettavaa ja vaikutukset pääsääntöisesti ohimeneviä. Analyytikon työssä vastaavaa mahdollisuutta ei valitettavasti ole.

En käy lyhyttä kauppaa, joten salkkuuni päätyvillä yhtiöillä tulisi olla selkeitä kilpailuetuja, joiden turvin yhtiöt kasvavat kannattavasti pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on mielestäni keskeinen vaatimus indeksin ylittävän tuoton saavuttamiseksi, sillä pitkällä aikavälillä tuloskasvu ajaa lopulta osakekursseja arvostuskertoimien muutosten sijaan. Toki ostohinnalla on merkitystä, ei hyvästäkään yhtiöstä voi mitä vain vain maksaa. Osaltaan Inderesin voimassa olevat kaupankäyntisäännöt ohjaavat kohti pitkiä omistusaikoja.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin sijoittamisen kauppakorkeakoulun ensimmäisellä vuosikurssilla. Salkkuuni taisin valita mm. Stockmannia (koska ei kai se enempää voi laskea) ja Ovaroa (sama perustelu kuin edellä), joten alustavat tulokset olivat lievästi sanottuna heikkoja. Tämä herätti kuitenkin kipinän fundamenttianalyysin syvempään opiskeluun. Tästä eteenpäin olen pyrkinut jatkuvasti kehittymään mahdollisimman paljon lukemalla ja tekemällä. Olen sitä mieltä, että mikään oppi ei lopulta korvaa itse tehtyjä sijoituksia, sillä näistä saa arvokasta käytännön kokemusta päätöksenteosta (ja sen vaikeudesta). Nykyisin arkeni pyörii luonnollisesti sijoittamisen ympärillä, ja pyrin löytämään työni ohella riittävästi aikaa myös oman salkkuni pyörittämiseen.

7. Sijoittamisen suhteen, mitkä ovat analyytikon työn suurimmat haitat ja hyvät puolet?

Hyviä puolia on useita. Merkittävin on luonnollisesti se, että analyytikkona saa käyttää koko työaikansa sijoittamiseen liittyvien asioiden parissa. Lisäksi analyytikkona saa yhteyden seuraamansa yhtiöiden johtoon, mikä syventää toimialatuntemusta. Haitaksi nimeäisin tutkimuksen yksityiskohtaisuuden, sillä kvartaaliraporttien ja pienten, usein sijoitustarinan kannalta varsin vähäpätöisten, seikkojen läpikäynti on aikaa vievää ja sattaa joskus ohjata fokusta pois liiketoiminnan pitkän aikavälin kehityskulkujen hahmottamisesta. Tämä on kuitenkin tärkeä osa työnkuvaa, sillä analyytikon tehtäviin kuuluu olennaisen tiedon suodattaminen kaikesta tarjolla olevasta materiaalista sijoittajien arjen helpottamiseksi. Kaupankäynnin rajoitukset voisi myös lukea työnkuvan haittapuoliin.

8. Veikkaa, mitkä kolme osaketta uskot pysyvän kauiten salkussasi ja miksi?

Inderes: Pidättäydyn tässä kommentoimasta tarkemmin liiketoiminnan näkymiä, mutta lähtökohtaisesti pidän positiotani varsin pitkäikäisenä. Olen myös yleisellä tasolla kokenut osakeomistuksen työnantajassa mielekkäänä, ja arvioin tämän vaikuttavan positiivisesti myös omaan työmotivaatiooni (ei sillä että tässä olisi muutenkaan ongelmia).

Talenom: Pidän yhtiön yritysostovetoisesta liiketoimintamallista, joka hyödyntää toimialalla tarjolla olevia kilpailuetuja (mittakaavaetu, korkean asiakaspidon tuoma hinnoitteluvoima). Viime aikoina suhtautumiseni on tosin saanut ripauksen skeptisyyttä, sillä Ruotsin markkinalla saman menestysreseptin toteuttaminen näyttää selvästi haastavammalta. Tämän takia olen matkan varrella hieman laskenut panoksiani yhtiössä, mutta uskoa vielä toistaiseksi riittää. Suomessa tilitoimistomarkkinan digitalisaatio on muuhun Eurooppaan verrattuna kärkitasoa, joten kohdemarkkinoilla suuria mittakaavasta hyötyviä digitaalisia taloushallinnan toimijoita ei käsitykseni mukaan ole vielä syntynyt. Tämä tarjoaa houkuttelevia mahdollisuuksia Talenomille etenkin pitkällä aikavälilläs, joskin kovin nopeasti merkittävää kehitystä on mielestäni turha odottaa. Kärsivällisyyttä vaaditaan.

Harvia: Globaali saunamarkkina kasvaa, ja yhtiön tuotteet ovat kilpailukykyisiä. Harvia on pystynyt investoimaan kasvuun hyvällä pääoman tuotolla, mikä jatkuessaan tarjoaa erinomaiset eväät omistaja-arvon luontiin myös pitkällä aikavälillä. Keskeisiä kilpailuetuja ovat arvioni mukaan tuotannon mittakaavaedut ja vahva brändi.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Osakepoimintaprosessini muistuttaa pitkälti analyysiprosessiani, joka lähtee liikkeelle yhtiön liiketoimintamallista ja kulkee toimiala-analyysin kautta arvomääritykseen. Ihan laajan raportin syvyiseen analyysiin ei omien töiden ohella ole valitettavasti aikaa, mutta prosessiani voisi ehkä kuvailla tästä kevytversioksi. Keskityn osakepoiminnassani suomalaisiin yhtiöihin, sillä koen, että täällä kilpailukykyni muita sijoittajia vastaan on parempi kuin muilla markkinoilla. Samalla voin hyödyntää kollegoideni osaamista ja yhtiötuntemusta, sillä lähes kaikki Helsingin pörssin yhtiöt ovat seurannassamme. Yhtiöistä keskustelu toimistolla eri analyytikoiden kanssa onkin olennainen osa sijoitusprosessiani.

10. Tuleeko sinun omiin seurattaviin yhtiöihin/aloihin jonkinlainen suhde, eli suhtaudutko niihin eri tavalla kuin muihin alojen yhtiöihin esim. optimistisemmin ja positiivisemmin? Kuulemma näin voi käydä huomaamattaan.

Seurannassa olevien yhtiöiden liiketoimintaan ja toimialaan pääsee ihan eri tavalla sisään, jolloin myös mahdolliset riskit tulevat helpommin esiin. Sanoisinkin, että itselläni näiden yhtiöiden kohdalla on helpompaa jopa kallistua karhuisempaan suuntaan, sillä lähestulkoon joka tilanteessa on helppo löytää skenaarioita, jotka toteutuessaan vesittäisivät nykyiset sijoitusteesit. Toisaalta analyytikkona pääsee tutustumaan seuraamiensa yhtiöiden johtoon, joille luonnollisesti toivoo hyvää menestystä. Pitääkin olla tarkkana, ettei sekoita toivomaansa lopputulosta ja arvioimaansa todennäköistä lopputulosta keskenään. Työkaverit toimivat tarvittaessa hyvinä opponoijina.

11. Seuraat vissiin enemmän tai vähemmän näitä: Aktia Bank, Alexandria Group, Alisa Pankki, Aspo, CapMan, Evli, eQ, Mandatum, Nordea Bank, Oma Säästöpankki, Sampo, Taaleri, Titanium ja United Bankers. Mikä on näistä haastavin seurattava ja miksi? Ja mikä on helpoin seurattava ja miksi?

Työnkuvasta johtuen sanoisin, että seuraan näitä yhtiöitä huomattavasti enemmän kuin vähemmän. Vaikemmaksi nimeäisin tällä hetkellä Mandatumin, jonka kohdalla tilinpäätösanalyysi on sovellettavista kirjanpitostandardeista (IFRS 17 ja IFRS 9) johtuen keskimääräistä selvästi haasteellisempaa ja aikaa kuluttavampaa. Lisäksi seurantahistoriamme on vielä varsin lyhyt. Erot eivät ole merkittäviä, mutta helpoimpana pidän Evliä, jonka raportointi on selkeää ja johdonmukaista. Yhtiön liiketoimintamalli on lisäksi varsin yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä.

12. Sinulla ja Salella on paljon yhteisiä seurattavia yhtiöitä, miten näiden osalta työnjako menee?

Saulilla on Inderesillä analyysin lisäksi myös muita vastuita (Sauli on avannut näitä tarkemmin omassa haastattelussaan), joten puhtaassa analyysityössä omat työtuntini ovat nykyisin korkeammat. Yhteisten yhtiöidemme välillä mitään tarkkaa työnjakoa ei ole, vaan pidämme molemmat huolen siitä, että olemme ajan tasalla kaikissa seuraamissamme yhtiöissä. Laajojen raporttien tekoon osallistumme kumpikin ja vaikka jokin yhtiöpäivitys olisi pääosin jomman kumman käsialaa, keskustelemme näistä jatkuvasti. Tuloskausilla pyrimme jakamaan vastuita varsinkin niinä päivinä, kun useampi seuraamamme yhtiö julkaisee tuloksensa samanaikaisesti.

(ping @Sauli_Vilen, pingasin sut, jotta huomaat t. alokas :slight_smile: )

13. Kerro viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

 • Aktia Bank: Pankkitoiminnan kulutehokkuus on ollut historiassa haasteena ja varainhoidossa suoriutuminen jäänyt verrokeista. Hiljattain nähty positiivinen kehitys kulutehokkuudessa luo kuitenkin uskoa kannattavuuskäänteen pysyvyydestä. Lisäksi syksyllä on tulossa strategiapäivitys ja uusi toimitusjohtaja aloittaa pestissään kesäkuussa, joten odotan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää. Tase on vahva ja voitonjakonäkymä houkutteleva. Muun pankkisektorin tapaan varsin huokeasti hinnoiteltu.
 • Capman: Erinomainen positio varainhoitosektorilla, jossa vaihtoehtoisten sijoitusten merkitys on kasvanut ja arviomme mukaan kasvaa myös tulevaisuudessa. Maine ja tuotot vahvoja etenkin kiinteistöpuolella, mikä tukee pitkän aikavälin uusmyynnin näkymää. Muiden kiinteistövarainhoitajien tapaan kärsii lyhyellä aikavälillä selvästi haastavammasta markkinatilanteesta. CapManin taseen suuren sijoitussalkun kautta yksityissijoittajan on mahdollista päästä osalliseksi listaamattomien sijoitusten tuottoja.
 • Nordea: Pohjoismaiden suurin yleispankki, joka on viime vuosina saanut aikaan vakuuttavan tuloskäänteen ja saavuttanut kilpailijoitaan kannattavuudessa. Yhtiö on petrannut erityisesti kulutehokkuudessaan, minkä pitäisi mahdollistaa hyvä kannattavuustaso myös nykyistä matalampien markkinakorkojen ympäristössä. Arvostustaso on yhä houkutteleva ja hinnoittelee turhan paljon riskejä hyvässä kunnossa oleva lainakanta huomioiden.
 • Oma Säästöpankki: Pankkisektorin poikkeuksellinen kasvutarina, joka erottuu edukseen myös erinomaisella kannattavuudellaan. Yhtiö on onnistunut löytämään palvelua ja paikallista läsnäoloa arvostavan asiakaskunnan, jonka keskuudessa sillä on vahva hinnoitteluvoima. Tulevaisuudessa keskeisenä haasteena on ylläpitää nykyisiä vahvoja marginaalitasoja liiketoiminnan kokoluokan kasvaessa merkittävästi. Tase vahvistuu entisestään sisäisen luottoriskimallin käyttöönoton myötä eikä arvostustaso päätä huimaa.
 • Titanium: Yhtiön historialliset näytöt kiinteistörahastoista ovat erittäin hyvät ja sen hinnoitteluvoima ydintuotteissaan on vahvaa. Riskitaso on kuitenkin edelleen varsin korkea, sillä näkyvyys yhtiölle tärkeiden tuottosidonnaisten palkkioiden kehitykseen on varsin rajallista ja riippuvuus Hoivarahastosta yhä korkea. Kiinteistörahastoihin keskittyvänä talona yhtiö kärsii myös nykyisestä markkinatilanteesta, vaikka onkin selvinnyt varsin kuivin jaloin kilpailijoihinsa nähden.

14. Mikä on työssäsi kivointa ja mikä on vähiten kivointa?

Työssäni ehdottomasti kivointa ovat mielenkiintoiset aiheet, joiden parissa pääsen työskentelemään sekä työkaverit, jotka ovat kovin mukavia. Melko joustavat työajat ovat myös ehdoton plussa. Vähiten pidän tulospäivien ja yllättävien tilanteiden mukanaan tuomasta kiireestä ja ajoittaisista pitkistä päivistä.

15. Seuraatko paljon talouden makrokuvioita ja miten seuraat niitä? Voisin kuvitella, että pankkialaa ajatellen pitäisi erityisen paljon seurata vai miten on?

Olet oikeassa, että pankkianalyytikkona joutuu seuraamaan makrotalouden kehitystä ja näkymiä. Tärkeimpänä on luonnollisesti markkinakorkojen kehitys, mutta myös yleisellä taloustilanteella on vaikutusta pankkeihin luottokysynnän ja luottotappioden kehityksen näkökulmasta. En ole kummoinenkaan makroennustaja, joten tämän pakollisen pahan olen suosiolla ulkoistanut muille.

Seuraan erilaisia makrokommentteja ja -ennusteita, joita muun muassa pankit säännöllisesti julkaisevat. Hyödynnän myös mahdollisimman paljon Inderesin omia materiaaleja. Ekonomistimme Marianne koostaa erinomaista Markkinavilkaisua, joka sisältää talouden keskeisiä lukuja, minkä lisäksi hän makrokommenteissaan usein käsittelee pankkisektorin näkökulmasta keskeisiä teemoja, kuten rahapolitiikkaa. Myös Verneri pitää osaltaan huolen siitä, etteivät keskeiset globaalit tapahtumat jää analyytikolta huomaamatta.

(ping @Marianne_Palmu ja @Verneri_Pulkkinen, pingasin teiät että huomaatte t. alokas)

16. Miksi sijoitat ja mitkä ovat sijoittamisesi taustalla olevat eri syyt?

Tämä voi kuulostaa kliseeltä, mutta suurimpana syynä sijoittamisen taustalla on mielenkiinto ja palo monimutkaisten ongelmien ratkaisuun. Olen varsin kilpailuhenkinen, joten pyrkimys markkinoiden “voittamiseen” on myös olennainen motivaatiotekijä. Totta kai myös mahdollisuus vaurastua on keskeinen syy sijoittamiseni taustalla. Ilman tätä olisin hyvin voinut ajautua haastamaan itseäni esimerkiksi tutkijana.

17. Miten hallitset tunteesi sijoittajamisessa? Onko sinulla antaa jotain vinkkejä meille tunteikkaille piensijoittajille?

En ole kovin innostuvaa sorttia, joten koen pystyväni tarkastelemaan sijoituskohteita varsin objektiivisesti. Toimialan näkymiin ja kilpailuetuihin keskittyminen vähentää omassa sijoitustoiminnassani turhan kohinan merkitystä, jolloin on helpompi suhtautua suuriinkin kurssimuutoksiin. Tällaisina hetkinä kehotan miettimään, onko yhtiön pitkän aikavälin kasvu- ja kannattavuuspotentiaalissa tapahtunut jotain sellaista, jonka perustella kurssimuutoksia voi pitää aiheellisena. Kun muistaa, että yhtiön arvon määrää lopulta sen kyky löytää houkuttelevia investointikohteita ja kasvaa kannattavasti, on helpompi suhtautua eteen tuleviin haasteisiin ja heikompiin ajanjaksoihin (joita tulee väistämättä vastaan yhtiöllä kuin yhtiöllä). Vinkkini onkin tuntea sijoituskohteensa mahdollisimman hyvin, jotta tunteet eivät saa välittömästi valtaansa salkun arvon aika ajoin sulaessa. Liikaa ei saa kuitenkaan omiin oletuksiinsa tuudittautua, vaan oletuksia tulee jatkuvasti tarkastella kriittisesti uuden informaation edessä. Tämä kaikki on toki helpommin sanottu kuin tehty, ja olen itsekin joskus hätäpäissäni päätynyt myymään osaketta kurssilaskun jälkeen ilman kunnollisia perusteita ja ostamaan raketin lailla nousevaa yhtiötä pelätessäni jääväni junasta.

18. Miten Alokas oppisi löytämään eri alojen helmet?

Sinulta tuntuu löytyvän mielenkiintoa ja uteliaisuutta vaikka muille jakaa ja uskon, että nämä ominaisuudet vievät pitkälle. Muita keinoja kuin jatkuva opiskelu ja uusien yhtiöiden tutkiminen minulla ei valitettavasti ole tähän hätään tarjota. Kuuluisan sanonnan mukaan sijoittamisessa voittaa se, joka viitsii kääntää eniten kiviä, mikä varmasti sisältää totuuden siemenen. Otan myös itse mieluusti muita hyviä vinkkejä vastaan, sillä eri alojen helmien löytäminen ennen muita tuntuu usein kohtuuttoman vaikealta.

19. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Foorumilaiset tekevät arvokasta työtä kaivaessaan pieniäkin tiedonmuruja, jotka ovat saattaneet jäädä analyytikolta huomaamatta. Arvokkain apu foorumilaisista tulee mielestäni kuitenkin keskustelujen ja hyväntahtoisen haaston kautta, sillä eriävät mielipiteet rikastuttavat myös omaa ajattelua ja pakottavat tarkastelemaan omia oletuksia kriittisesti. Rohkaisenkin kaikkia osallistumaan keskusteluun omasta perehtyneisyydestä riippumatta, sillä yksinkertaisetkaan kysymykset ja ihmettelyt eivät mene hukkaan, vaan näihin vastatessa joutuu itsekin miettimään yhtiöiden sijoitustarinan keskeisiä seikkoja. Monella foorumilaisella on myös selvästi kokemusta ja osaamista toimialan sisältä, ja erityisesti asiakas- ja työntekijänäkökulmat jäävät usein ulkopuolisena analyytikkona turhan pintapuolisiksi.


Kiitos Kasper kiinnostavista ja viisaista sanoistasi!

Sijoittajat ovat fiksua porukkaa, mutta jos stereotypisoidaan “sijoittajatalousihmisiä”, niin aika usein viisaudestaan huolimatta luullaan liikoja itsestämme (ja liian vähän muista), mutta Inderesin analyytikoiden ja erityisesti Kasperin yksi vahvuuksista on ymmärrys siitä, mitä ei tiedä tai mistä ei voi olla varma. Monesti sijoitusmaailman ihmisten “varmat” kommentit tuottavat turskaa ja ongelmia varsinkin piensijoittajien keskuudessa.

Ihmisillä (joita sijoittajatkin ovat :open_mouth: ) , niin on taipumus jäädä yksityiskohtien vangiksi ja tunteiden vietäviksi. Tätä ongelmaa ei Kasperilla ole, kuten hän vastauksistaankin hyvin ilmenee. :muscle:

Peiliin katsominen on tärkeää sijoittamisessakin, joten jos sen osaa, niin osaa myöntää heikkoutensa, tietämättömyytensä ja virheensä sekä sitä myöden osaa kehittyä sijoittajaihmisenä. Elämässä on musta hyvä tarkastella omaa toimintaansa sekä yrittää ymmärtää että auttaa muita… se vähän näyttää vähän huonolta ja on huono juttu, jos vain ymmärtää itseään sekä pätee ja korostetusti arvostelee muita. Tällä Foorumillamme onneksi keskitymmekin enemmän toisten auttamiseen ja kannustamiseen! :muscle:

Kiitos vielä ja mukavaa viikonloppua! :slight_smile:

91 tykkäystä

Tämän kohdan haluan nostaa esille haastattelusta, Kasperilta kiva ja hyvin perusteltu palaute teille:

Paljon olen kysymyksiä lähetellyt ja en tiedä, koska vastaukset saapuvat, mutta hyviä ja kiinnostavia haastateltavia olen saanut. :slight_smile:

Aika paljon pienien yhtiöiden ketjuja klikataan auki, mutta vastaavasti niissä monissa tällaisissa ketjuissa viestejä tulee harvinaisen vähän. Suosittelen kirjoittelemaan yhtiöketjuihin ja ehkä vielä erityisesti hiljaisempiin yhtiöketjuihin. Kyllä kaikilta varmasti tulee hyviä kysymyksiä ja pointteja, kunhan käyttää aikaa ja pohdintaa viesteissään sekä on tutustunut yhtiöketjuun että vähän Inderesin tarjoamiin laadukkaisiin materiaaleihin.

On ollut mukava seurata, kun yhtiöketjuihin on tullut mainioita viestejä joihin on todella panostettu. Vähemmän mainioita on ollut salkkuni menestys ja mätsitön Tinderitili.

Kokeilin kylmiltään työntöä; tuli ruma ja hidas työntö. Sain tulokseksi 80 kiloa. @Roni_Peuranheimo
menee pikkasen eellä. :smiling_face_with_tear: (salaa toivoin 90 kiloa) No ei tämäkään sujunut… :smiley:

Clean And Jerk Clean Lift GIF - Clean and jerk Clean lift - Discover & Share GIFs

No ei siinä, onneksi on viikonloppu.

Mukavan rauhallista perjantaita! :blush:

18 tykkäystä

Tämän viikon perjantaina olisi vuorossa tuore lyytikko, joka muistaakseni tuurasi jossain vaiheessa montaa lyytikkoa, kun johonkin aamuun tuli viisi hänen kommenttia, vaikka kommentteja ei sinä päivänä ollut erityisen paljoa. :smiley:

Itselleni on tullut mielikuva idearikkaasta analyytikosta, joka tuoreudellaan ja hyvillä huomioillaan vie Inderesiä eteenpäin. Hänellä on näyttöjä muustakin elämästä kuin vain lyytikkomaailmasta, josta hän toivottavasti haastattelussani kertoo hieman lisää. :slight_smile: Oikein mukava tyyppi.


Talenom räjähti ylöspäin, joko Juhan uuden rapsan johdosta tai yhtiöketjukirjoituksestani johtuen. :cowboy_hat_face:

image

Hauskaa tiistaipäivän jatkoa kaikille! :slight_smile:

EDIT:

Hyvä ku Kimsku huomas. Kirjoitin vahingossa ensi viikolla, vaikka tarkoitin tätä viikkoa. :slight_smile:

7 tykkäystä

76. Tommi Saarinen

Tommi on älykäs kaveri, jolta löytyy maalaisjärkeä ja hänen viestejään lukiessa tulee olo, että hän on ratkaisukeskeinen kaveri, joka pyrkii hoitamaan asiat kaikkia ajatellen parhaalla tavalla. Oletan hänen olevan niitä ihmisiä, jotka ovat niin sanotusti kaikessa hyviä, mihin ryhtyvät.

Itselleni on tullut sellainen olo, että hän tietää, mitä tietää ja tietää, mitä ei tiedä. Hänestä tulee mieleen muutamat pätevät isot johtajat, jotka olen tavannut elämäni aikana; ei säädetä mitään turhaan eikä pakosta tartuta nyansseihin, vaan keskitytään itse asiaan eikä yritetä olla pakkomielteisesti oikeassa, vaikka olisi väärässä. Eli tehdään asiat hyvin ja oikein eikä tehdä asioista sen hankalampia.

Ehkä monet urheilijat ovat juuri tällaisia kuten tämä ex-jalkapalloijamme; yritetään tosissaan, asiat tehdään kunnolla ja tähdätään erinomaiseen lopputulokseen. Tommi on erinomainen tyyppi ja toisaalta hän on myös todiste siitä, miten Inderes onnistuu valmistamaan ennätysajassa päteviä lyytikkoja. :slight_smile:

IMG_7018

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen jalkapallokentillä nuoruuteni viettänyt elämäntapa-palloilija. Olen utelias innostuja, idealisti, määrätietoinen ja ahkera. Elämään pyrin suhtautumaan tosissaan, muttei totisesti. Inspiroidun muista ihmisistä. Tärkeintä minulle on perhe ja ystävät.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

• Olen Inderes-tornin 9.kerroksen kovin meal preppaaja

• Odotamme avopuolisoni kanssa esikoista Vapuksi, mikä on jännää ja mahtavaa

• Urheilutaustastani huolimatta minua kiinnostaa urheilun seuraaminen melko vähän. Sivusta katsominen on tuskaista ja minun on pakko päästä itse tekemään.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

• Olen viime aikoina opiskellut ja pelannut padelia melko intensiivisesti. Olemme samalla porukalla pelanneet viikoittain nyt kaksi vuotta ja luulen, etten pysty vastustamaan harrastuksen muuttumista kilpaurheiluksi.

• Erilaisia suomalaisia tosi-tv formaatteja on tullut seurattua. Nelosen Amazing Race on viimeaikaisia suosikkejani.

• Jooga & avanto enenevissä määrin.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herätyskello soi 6:30 tai 8:00 riippuen siitä onko vuoroni työskennellä aamukatsauksen parissa vai ei. Sitten aamutoimet ja Ruoholahteen toimistolle analyysihommiin. Lounasaikaan joko lounastreffit kaverin kanssa tai itsetehty ruoka toimistolla. Töiden jälkeen liikuntaa jossain muodossa, ja iltapalaksi tosi-tvtä. Perheenlisäyksen myötä rutiinit menevät todennäköisesti aika uusiksi.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Pyrin noudattamaan osakepoiminnan perusmantroja ja pitämään itseni nöyränä.

Tässä joitain kriteerejä, joita edellytän omistamiltani yhtiöiltä

• Ymmärrä liiketoiminnan logiikan ja miten yhtiö luo arvoa asiakkailleen

• Yhtiön strategia on uskottava ja ymmärrän sen maalaisjärjellä

• Yhtiöllä on korkea pääoman tuotto tai askelmerkit sen saavuttamiseen

• Valuaatio on järkevä noin viiden vuoden tuloskasvunäkymään peilattuna

Nämä ovat isoja plussia mutta voin näistä tinkiä, jos muut kriteerit täyttyvät:

• Selkeä kilpailuetu

• Uskottava/luotettava päätöksentekijä (yleensä omistaja), jonka ajatuksen juoksua ja motivaatiotekijöitä ymmärrän

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ensimmäiset sijoitukset 10 vuotta sitten ETFfiin, koska joku tutkija jossain podcastissä piti tätä hyvänä juttuna. Osakepoimintaa olen tehnyt noin 5 vuoden ajan.

7. Olet entinen jalkapalloilija, oletko tästä “entisestä elämästä” saanut oppia ja apua analyytikon urallesi?

Luulen, että aika vähän mitään nimenomaan analyytikon työssä tärkeitä juttuja jalkapallomaailmasta sai ammennettua mukaan.

Yleisesti elämässä ja työelämässä hyödyllisiä taitoja sain mukaani paljon; resilienssiä, kurinalaisuutta, sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimista. Urheilijalla on melko paljon vapaa-aikaa toimistotyöläiseen nähden, mitä tuli käytettyä sijoittamisen opiskeluun.

8. Minkälainen salkku sinulta löytyy? Mitkä ovat kolme viimeisintä myyntiäsi ja mitkä olivat myyntiperusteesi?

Tämä on osakesäästötilini, jossa teen valtaosan osakepoiminnasta. Lisäksi omistan hieman ETFfiä, eräitä aktiivisia rahastoja, ja Inderesin osakkeita.

Viimeisimmät myynnit:

 • RVRC: Jännitti mennä osariin kvartaalin aikana selvästi venyneellä valuaatiolla
 • Harvia: Peruste sama kuin yllä ja oli paikka saada ”suositusten takaa” rahaa pois
 • BRKB: Noussut valuaatio ja heikentynyt usko ylituottojen saavuttamiseen nykyisessä kokoluokassa

9. Miten sinä mietit salkkusi hajautusta? Ja jos et mieti, niin miksi et?

Mietin liiketoimintojen ajureita ja maantieteellisiä altistuksia. Tavoitteena on se, että omistukset eivät suurella todennäköisyydellä romahtaisi samanaikaisesti. Hyväksyn sen, että indeksiin verrattuna keskitetyllä salkulla jään väkisin monista huippuyhtiöstä paitsi.

10. Millainen on osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

En aktiivisesti ”screenaa” yhtiöitä, mutta pyrin pitämään silmät ja korvat auki. Työn kautta törmää etenkin moneen pohjoismaalaiseen listattuun yhtiöön.

Prosesseja on kaksi vaihtoehtoista:

Prosessi 1:

 • Kun löydän mielenkiintoisen listatun yhtiön, katson päällisin puolin miten tuloslaskelma on kehittynyt ja miltä tase näyttää tällä hetkellä
 • Käyn läpi kysymyksessä 5. listaamani kriteerit
 • Katson läpi analyytikkoennusteet ja arvostuskertoimet sekä miten nämä ovat kehittyneet historiassa. (Tähän toimiston Bloomberg-terminaali on huikea lähde)
 • Teen yksinkertaisen käänteisen viiden vuoden kassavirtalaskelman
  • Otan hihasta arvostuskertoimen, jolla kuvittelen myyväni yhtiön 5 vuoden päästä (laskelma on todella herkkä tälle oletukselle)
  • Käytän laskelmassa korkeaa tuottovaatimusta yleensä 15 %
  • Pyrin selvittämään laskelman avulla mitä yhtiöltä vaaditaan, jotta osakkeen tuotto yltäisi tuottovaateeseeni
   • Logiikka on melko sama kuin tässä Sijoituskästin tuoreessa X-ketjussa

Jos yhtiö vaikuttaa muuten mielenkiintoiselta, mutta valuaatio tai taseasema ei miellytä, siirtyy yhtiö seurantalistalle ja palaan asiaan mikäli nämä muuttuvat.

Prosessi 2:

 • Inderesin analyytikolla on positiivinen näkemys seurannassamme olevasta yhtiöstä
 • Selaan analyysejämme yhtiöstä ja käyn kysymässä analyytikolta, jos jokin jäi askarruttamaan

Kun ostan uutta yhtiötä, pyrin yleensä noin 10 % painoon osakepoimintasalkustani. Jos mieltäni askarruttaa jokin, voin ottaa pienemmänkin position, mutta tämän suurempaa en lähtökohtaisesti salli. Jos yhtiö on Inderesin seurannassa pyrin ottamaan pienemmän position, sillä kaupankäyntisääntömme usein estävät kevennykset (analyytikko säilyttää positiivisen näkemyksen), ja osakkeen kehittyessä erinomaisesti salkku keskittyy helposti liiaksi.

11. Onko suhtautumisesi osakepoimintaan muuttunut ollessasi analyytikkona? Näetkö osakepoiminnan nykyisin vaikeampana vai helpompana? Mulle ainakin tieto on lisännyt tuskaa. :frowning:

Olin opiskeluaikana hyvin kiinnostunut rahoitusmarkkinoiden akateemisesta tutkimuksesta, jossa keskustellaan paljon siitä, onko ylituottojen saavuttaminen systemaattisesti mahdollista. Uskoni on kasvanut siihen, että ylituottojen saavuttaminen systemaattisesti on mahdollista (etenkin pienillä pääomilla). Vaikeaa ylituottojen saavuttaminen kuitenkin on.

12. Jos sinulta kiellettäisiin Inderesin materiaalien ja Foorumin käyttö, mitä tietolähteitä käyttäisit poimiessasi suomalaisten yhtiöiden osakkeita?

Yhtiöiden omia IR sivuja tulee nykyäänkin käytettyä paljon ja sieltä löytyviä materiaaleja.

X:ssä törmää myös mielenkiintoisiin juttuihin.

13. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

Duell

 • Historiallisen kannattavuuden saavuttaminen ilman liikevaihdon kasvuakin riittäisi tuomaan hyvät tuotot
 • Pidemmällä aikavälillä haastava arvoketjuasema

 • Yhtiön aiemmin tavoittelemat skaalahyödyt realisoituvat hitaammin kun kasvu on hidastunut

Riskit ovat koholla, mutta myös tuottopotentiaali on korkea nykytasoilta. En ole toistaiseksi osaketta omistanut.

Betolar

Liikevaihdon kasvuun pitäisi päästä ennen seuraavaa rahoituskierrosta. Vaisut näytöt kaupallistamisesta painaa vaakakupissa suurta ja kasvavaa markkinaa enemmän. Lisäksi kilpailijoiden määrä markkinalla tuntuu olevan kasvussa. En ole omistanut, niin kuin suositushistoriasta voi päätellä.

Relais

Yritysotot ovat kokonaisuutena onnistuneet mallikkaasti. Markkina on jopa yllättänyt minut defensiivisyydellään. Valuaatio on matala maltillisilta tuntuvilla orgaanisen kasvun ennusteillamme (3 % lähivuodet). En ole Relaisia omistanut, mutta omistaminen on aktiivisessa harkinnassa.

14. Mikä on mieluisinta analyytikon työssä? Jos sinun olisi pakko luopua jostain asiasta analyytikon työssä, niin mistä luopuisit ja miksi?

Osakeanalyytikon työssä parasta on päästä työskentelemään (1) osakemarkkinan parissa sekä (2) päästä oppimaan erilaisista liiketoimintamalleista ja ihmisistä niiden takana.

Osakemarkkina heijastelee ihmisen psykologiaa sekä odotuksia tulevaisuudesta ja erilaisten skenaarioiden tapahtumisen todennäköisyyksistä. Psykologia ja tulevaisuus ovat mielestäni tavattoman mielenkiintoisia asioita.

Liiketoimintojen ymmärtäminen puolestaan auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa, mikä on mukavaa.

15. Mikä sinusta Inderesin Foorumilla on parasta? Mitä apuja saat Foorumille omaan työhösi?

Parasta:

 • Se, että kysymyksiä lauotaan matalalla kynnyksellä, mikä edesauttaa keskustelunaiheiden monipuolista ja syvällistä käsittelyä
 • Meemeily ja huumori
 • Asioita kaunistelematon, mutta kuitenkin asiallinen keskusteluilmapiiri

Apuja työhön:

 • Parviälyn voima on mieletön ja foorumille päätyy paljon lähteitä, joita ei itse olisi löytänyt
 • Analyytikon näkemyksien ja yhtiöiden materiaalien perustellut haastot
 • Luonnollinen palautekanava moneen asiaan, mikä mahdollistaa asioiden kehittämisen

16. Sinun pitää valita Foorumilta kolme tyyppiä ja indeläisistä neljä (max. 2 lyytikkoa) hoitamaan salkkuasi kymmenen vuotta, ketkä valitsisit ja miksi?

Näin isoa tiimiä elättämään pitäisi olla aika iso salkku.

@Pauli_Lohi – Tiimi tarvitsee laajakatseisen ja tinkimättömästi omaan ajatteluun pohjaavan analyytikon.

@Juha_Kinnunen – Tuo kokemuksen myötä hötkyilemättömyyttä ja rauhallisuutta tiimiin.

@Sara_Antonacci i – Kasvaa 10 vuoden aikana poikkeavan koulutustaustansa ja tiedonnälkänsä myötä huipputekijäksi, joka osaa uudistaa muuten kaavoihin kangistuvan tiimin.

@Verneri_Pulkkinen – Istuu salkkuyhtiöiden hallituksissa ja varmistaa, että yritysten voitot eivät menee hölmöihin investointeihin, vaan niitä palautetaan tuntuvasti myös omistajille

Salkku-Mauri (@Mauri) – Kehittää tiimin sijoitusprosessia, sillä hän on kykeneväinen tarkastelemaan rehellisen kriittisesti oman tiimin kehityskohtia. Pitää huolta, että salkunhoitotiimi välttää sijoituspsykologiaan liittyvät sudenkuopat.

@jaska7 –Pitää salkunhoitotiimin kartalla oleellisesta uutisvirrasta, ja osaa pureskella uutisvirran merkityksen. Ripustaa Jarin paidan salkunhoitotiimin työhuoneen seinälle.

@DayTraderXL – Tuo pöytään osaamista, jota muulla salkunhoitotiimillä ei ole. Mahdollistaa fundamenttipositioista poikkeavat sijoitukset sekä hoitaa kaupankäynnin.

17. Mitkä teidän analyytikoiden materiaaleista sinä näet piensijoittajille kannalta tärkeimpinä ja miksi? Mitä Inderes tarjoaa sijoittajille, mitä ei muualta saa?

Laajat raportit (ja niihin liittyvät videot). Liiketoiminnan ymmärtäminen on avainasemassa onnistuneessa osakepoiminnassa ja tämän voi saavuttaa laajan raportin lukemalla. Lisäksi laajasta raportista pitäisi käydä ilmi, mitä yhtiöltä vaaditaan, jotta osake olisi hyvä sijoitus. Kun hahmottaa nykyvaluaation yhtiölle asettaman riman, voi ottaa kantaa yltääkö yhtiö noihin vaatimuksiin. Tai sitten voi luottaa analyytikon näkemykseen asiasta.

Inderes tarjoaa mitä muualta ei saa:

 • Suoran ja matalan kynnyksen keskusteluyhteyden analyysin laatijaan, jolloin sijoittaja voi kysyä auki jääneitä kysymyksiä sekä analysoida analyysin tekijän pätevyyttä ja uskottavuutta
 • Parhaan sijoittamisen ympärille muodostuneen yhteisön

18. Miksi aikanaan aloitit sijoittamaan? Ja mikä nykyään motivoi eniten sijoittamisessa?

Alkuperäinen motiivi juontaa juurensa siitä, että taloudellinen liikkumavara tuo minulle enemmän nautintoa kuin kuluttamisen kasvattaminen. Jos tarkoituksena on pitää merkittävää taloudellista puskuria läpi elämän, iso osa puskurista kannattaa korkean tuotto-odotuksen takia pitää osakkeissa.

Nykyään sijoittamisessa kiehtoo älyllinen haaste ja kilpailu ylituotosta.

19. Miten Alokas oppisi olemaan analyytisempi eikä olisi niin fomohosujatunnesijoittaja?

Kun olet ostamassa osaketta, kirjoita ylös

 • Mitä pitää tapahtua
 • Millä aikajänteellä

Jotta sijoituksen tuotto ylittäisi selvästi historiallisen indeksituoton tai oman tuottovaatimuksen

Kun sormesi on toimeksiantonapilla, pakota itsellesi viikon pohdintaperiodi, jonka aikana fomohuuma toivottavasti helpottaa.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Analyysin ja muun sisällön vaatimustason ylläpidosta. Tiedän, että analyytikot pinnistelevät napsun verran enemmän työnsä parissa, kun foorumilla tulee palautetta matalalla kynnyksellä. Tämä auttaa meitä tuottamaan kilpailukykyisempää materiaalia, mikä puolestaan pitää Inderesin elinvoimaisena.


Kiitän Tommia erinomaisista vastauksista!

Olen ennenkin sanonut, että joskus kuulee ettei oikeat sijoitusmaailman ihmiset täällä pyöri, mutta kas kummaa… median sijoitus- ja talousmaailman ihmiset ovat usein hyvinkin perillä, mitä “täällä tapahtuu”. Lisäksi myös muut päteväksi todetut tämän kuplan ihmiset (no ei toki kaikki) esim. salkunhoitajat ja sijoittajat sekä muut pyörivät täällä, joka on selvinnyt heidän puheistaan tai kirjoituksistaan.

Inderesin keskustelufoorumi on melkoinen lahja sijoittajille ja suuri kiitos sekä kunnia kaikille heille, jotka käyttävät paljon aikaansa auttauessaan toisia sijoittajia. Heitä kannattaa kiittää tykkäyksellä tai/ja mukavalla palautteella, jotta he tietävät, että heidän kannattaa jatkaa tätä toimintaansa.

Jokaisella on täällä tilaa kirjoittaa; avainasemassa on se, että kunnioittaa muita, eli on asiallinen sekä ystävällinen että kohtelias toisia kohtaan. Joitain ketjuja lukee jäähallisen verran ihmisiä, joten heitto, joka ei tuo lisäarvoa tai kysymys, jonka selvittää 1-5 minuutin googlettamisella voinee jättää välistä, mutta kaikenlaiset viestit, joihin on aidosti nähty aikaa ja vaivaa, niin harvemmin ovat turhia (toki lyhyt ja nopeasti kirjoitettu viesti voi olla hyvä).

Kannattaa hyödyntää Inderesin materiaaleja. Tommi alan ammattilaisena hyvässä porukassa on saattanut tutkia yhtiötä fiksuna kaverina satoja tunteja ja pureskelee kaiken siitä yhtiöstä hyvin tiiviiseen muotoon, joten ei se verovähennyskelpoinen Premium ole kallis, kun se hyvin todennäköisesti maksaa pitkässä juoksussa moninkertaisesti itsensä takaisin. :slight_smile:

Jestas… kirjoitin liikaa - kiitoksia jälleen ja hauskaa viikonloppua! :cowboy_hat_face:

69 tykkäystä

Hyvää maanantaita arvoisat veljet ja sisaret! :slightly_smiling_face:

Tämän viikon perjantaina on haastattelu foorumilaisesta, jonka laadukkaita sijoitusaiheisia viestejä arvostan, kuten varmasti monet muutkin. Hän tuo hyviä erilaisia näkemyksiä hienosti perustellen ja nostaa esille faktoja, joita ei muut niinkään huomaa. Koen hänellä olevan tietoa, osaamista ja rohkeutta - ehdottomasti yksi parhaimmista analyytikoiden “haastajista” ja hän nimenomaan haastaa hyvällä tavalla.

Hän tuottaa laadukkaita sijoitusaiheisia viestejä, jotka tuovat paljon uutta tietoa, näkemystä sekä ajateltavaa muille sijoittajille, mitä muuta enää Sijoitusfoorumi voi toivoa foorumilaiselta… :slight_smile: :thinking:


Jos oikein positiivisesti ajattelee, niin voisihan se olla enemmänkin laskussa:

image

:cowboy_hat_face:

11 tykkäystä

Huomenna eli perjantaina julkaisen haastattelun normaalia myöhemmin, mutta hyvää kannattaa odottaa… kyllä se sieltä tulee.

Sitä ennen voitte lukea muita haastatteluja, jos joku on jäänyt välistä lukematta:

Sijoitusvarallisuuteni (Nordnet, käteinen, PYN Elite ja etoro) ylittivät jo aikaa sitten 100 000 euroa. Nordnetissa olevien sijoitusteni arvo on lähennellyt satkua jo jonkin aikaa ja toivoisin siellä tuon rajan ylittyvän. En pidä siellä juurikaan käteistä, joten jos lisään tai ostan jotain, niin raja menee poikki, ellei salkkuni taas tuttuun tapaan dippaa reippaasti sitä ennen. :cowboy_hat_face:

Toivotaan, että tämä raja “Nordnetissäni” paukkuu itsestään ensi viikolla:

image

Leppoisaa perjantai-iltaa kaikille! :slight_smile:

33 tykkäystä

77. Sambadi

Sijoittaminen aiheuttaa tunteita ja sijoitusaiheisessa keskustelussa mennään kohti metsää, kun omaa yhtiötä kannatetaan ja puolustetaan kuin fani lempijalkapallojoukkuettaan. Onneksi Foorumillamme on asia- ja faktakeskeisiä kirjoittajia, joista erityisesti tulee mieleen Sambadi.

Kaikki pystymme päättelemään heittelemään jotain itsestänselvyyksiä useimmista sijoituskohteista, tämän lisäksi rakkaista omistuksistamme voimme tunnepohjalta heittää mutupohjaisia heittoja ilman sen suurempia faktoja samalla salakavalasti pumpaten nostamalla vain positiivisia seikkoja yhtiöstä - tällaisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä sijoittajille. Onneksi on sambadeja, jotka tulevat paikalle kirjoittamaan tutkittuaan ja luettuaan asioista sen enempiä tunteilematta, vaan kirjoittavat omia näkemyksiään hyvin perustellen faktoja käyttäen tuoden uutta lisäarvoa keskusteluun kaikenlaisille sijoittajille

Välillä tuntuu, että me piensijoittajat emme tee tarpeeksi ns. perustyötä, vaan helposti tyydymme mutuilemaan ja pätemään sen enempiä perustelematta. Se voisi olla oivallista opiskella yleisesti sijoittamisesta, tutkia kohdeyhtiöitä, tehdä omia laskelmia sekä skenaarioita että rauhassa kirjoittaa asioita ylös tiedostaen sen, mitä ei tiedä… jotenkin näin ajattelisin Sambadinkin toimivan.

Sitä ei ehkä huomata, miten arvokasta työtä Sambadi tekee meidän eteemme; tuo uutta ajateltavaa, uutta tietoa ja uusia näkökulmia täydentäen analyytikoiden tekemää työtä. Toki tällaiset sambadit ovat usein fiksuja, mutta he myös näkevät vaivaa asioiden eteen ja käyttävät aikaa Foorumiviesteihinsä… eivätkä tule paikalle vain pumpaten sanomaan “näen tässä hyzonissa kevyesti tenpäkkerin. toimitusjohtajan mikroilmeisesti näki ettei kaikkea voi vielä kertoa. :wink: osti 83 osaketta, myydä voi monesta syystä mutta ostaa vain yhdestä. :wink: mikä on hyzonin osinkoprosenttii?

Aina kun näen Sambadin viestin, niin pysähdyn rauhassa lukemaan sen, koska haluan oppia uusia asioita, saada uusia näkökulmia sekä yleisesti saada sijoittamiseen liittyvää lisäarvoa tuovaa tietoa. Näen hänen toimintansa kehittävän meitä sijoittajina ja analyytikoita analyytikkoina; hänet ehkä mielletään vähän karhumaisena, vaan enemminkin koen hänen rohkeana kirjoittajana, joka objektiivisen realistisen neutraalisti suhtautuu asioihin :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Ruuhkavuosia pääkaupunkiseudulla elävä reilu kolmekymppinen 2 lapsen isä.Työskennellyt hieman yli kymmenen vuotta kiinteistöalalla. Pääasiassa rauhallinen luonne, mutta omat lapset omaavat uskomattoman kyvyn painella oikeista napeista, että minutkin saa hermostumaan.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Helppoa koska en usko, että minusta mitään tiedetään.

 • Golfissa draiverin mailanpään nopeuteni on Trackmaniin lyötynä yli PGA-kiertueen keskiarvon.
 • Pääasiallinen autoni on tällä hetkellä Toyota Corolla.
 • Kaksi suosikki bändiäni(en osaa valita näiden väliltä) ovat Nightwish ja Red Hot Chili Peppers.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Tulee aina kuin mahdollista käytyä pelaamassa golfia, frisbeegolfia ja padelia. Jostain syystä historia ja fysiikka on aina kiinnostanut hämmentävän paljon ja siksi tulee vietettyä rutosti aikaa historiadokumenttien ja fysiikan kansantajuistajien videoiden parissa. Urheilua tulee myös seurattua ehkä enemmän kuin olisi suotavaa. Eniten tällä hetkellä ehkä maastohiihtoa, NFL:ää, NHL:ää, ammattilaispyöräilyä ja rallin mm-sarjaa.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Varmasti ihan perinteinen pienten lasten isän päivä. Ylös klo 5-7 riippuen kuinka paljon väsyttää ja onko aamulle buukattu golf-kierrosta, padel-pelejä tai kuntosalia. Siitä sitten koiran kanssa pihalle, minkä jälkeen töihin tai harrastuksiin. Töiden jälkeen haen lapset hoidosta, teen perheelle ruokaa, käytän koiran ulkona tarpeillaan ja sen jälkeen yleensä lysähdän sohvalle tietokoneen ääreen. Jos siis lapset antavat hetken hengähtää. Illalla jos ei tarvitse lapsia laittaa nukkumaan saatan pelata jotain videopeliä ennen iltatoimia ja nukkumaan menoa.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Hankala lokeroida itseäni. Ahkera voisi kuvata minua sijoittajana. Jos laskisi tähän harrastukseen käytetyn ajan ja tuottojen suhdetta olisi varmaan parempi vain työntää varat indeksirahastoon. Silti rahamarkkinat kiehtovat minua niin paljon ettei omalle tämän aihepiirin parissa hukatulle vapaa-ajalle osaa oikein hintaa laskea.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Rahastoja olen omistanut pidempään, mutta en millään muista kuinka pitkään. Osakesijoittamistani olen dokumentoinut onneksi alusta asti. Ensimmäinen suoran osakesijoitukseni tein 22.2.2019. Samalla tuli heti kättelyssä tehtyä urani tähän mennessä isoin sijoitusvirhe, kun laitoin salkusta 13% siivun kiinni Lehtoon keskihankintahinnan ollessa 4,46€. Lehdot tuli vain muutama kuukausi myöhemmin myytyä hintaan 2,82€. Toki sain välissä 0,18€ per lappu osinkoa Lehdolta, mutta vaikka sillä arvostusta saattaa osinkopuolueen riveistä saadakin, ei se minua paljoa silloin lämmittänyt.

Ensimmäisen parin vuoden aikana tuli oltua turhan aktiivinen ja hain sijoittajana tapaa toimia. Tämä näkyy selvästi kauppamäärissä. Ensimmäinen käyttämäni arvonmääritys-malli oli Jarkko “Random Walker” Ahon kirjoituksesta bongaamani Bruce Greenwaldin EPV(earnings power value). Vuoden 2019 loppuun mennessä olin tullut siihen päätelmään, että pörssissä on kuplahinnoittelu ja myin paljon omistuksia. Hirveällä tuurilla ei tarvinut pörssin raketointia katsella kuin muutama kuukausi, minkä jälkeen Covid-19 piti huolen, että pääsin taas itsekin täyttämään salkkua. Ylipäätään peräpeiliin tuijottamalla näkee selvästi kuinka omasta mielestä tuli ensimmäisten sijoitusvuosien aikana annettua ihan liikaa painoarvoa pörssin yleiselle arvostukselle.

Suosittelen kaikille pitämään “päiväkirjaa” siitä mitä ostanut tai myynyt milloinkin ja lauseella tai parilla laittamaan kommentin miksi näin. Hyvin opettavaista katsella mitä sitä on tullut vuosien saatossa tehtyä. Tässä oman päiväkirjani huumorin kukkia:

“Piti myydä mutta ostin” - Olin sekoillut DNB:n toimeksiannon kanssa.

“Foorumilta kasvurakettia salkkuun” - Oli tylsää istua käsien päällä, niin päätin viihdyttää itseäni treidaamalla sen hetkistä foorumisuosikkia Smart Eye syksyllä 2020.

“Ei pystynyt enää pitää näin törkeällä valuaatiolla” - Smart Eye tammikuu 2021.

“Markkinat seonneet niin rahat veks ja vaihtopenkille odottelemaan” - seuraavan 11 kuukauden aikana SP500 indeksi nousi vielä 25% ennen kuin alkoi korjaamaan.

7. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää? Mihin kahteen omistukseesi luotat eniten ja miksi?

Salkku ei ole ollut näin suurelta osin käteisenä sitten osakesijoitus historiani alun. Minulla ei ole tällä hetkellä kuin noin 4% sijoitettavasta varallisuudesta eräässä aktiivisessa rahastossa. Olemme jo vuoden päivät etsineet omakotitaloa pääkaupunkiseudun kehyskunnista eikä ole tarkkaan tiedossa kuinka paljon omaa pääomaa tulee tuo hankinta imemään, joten oman sijoitusfilosofiani takia se tarkoittaa, että olen hyvin pitkälti käteisenä tällä hetkellä. Pyrin pitämään kiinni periaatteista, että sijoitan vain varoja mitkä voin menettää ja sijoitushorisontin tulee olla lähtökohtaisesti useamman vuoden. Tämä ei ole tarkoittanut, että yksittäisiä omistuksia holdaisin väkipakolla pidempiä aikoja vaan, että salkun pääomien tulee pysyä sijoituskäytössä vähintään 5 vuoden aikaikkunan, jotta saa hieman yleistä markkinariskiä tasoitettua.

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Tälläinen prosessi minulle on muotoutunut vuosien kuluessa. Tämä on ollut nyt viimeiset pari vuotta minun tapa toimia. Toki itse prosessin sisällä olen oppinut kokoajan lisää ja hionut tapaani toimia.

Askel 1: Yhtiön löytäminen. Tapahtuu yleensä screenereitä käyttämällä tai sitten vaikka Inderesin foorumia lukemalla.

Askel 2: Kiinnostavan kohteen löydyttyä tutkin yrityksen historiallista kannattavuutta pintaraapaisuna lähteenä yleensä Yahoo, Macrotrends tai Reuters. Etsin pääsääntöisesti nykyään keskimääräistä kannattavampia yrityksiä. Monesti yritykset tippuvat pois jo tässä vaiheessa.

Askel 3: Alkaa vaivalloisin osuus. Yrityksen tilinpäätös-lukujen(tuloslaskelma, tase ja rahavirta-laskelma) tuonti vähintään viideltä tilikaudelta Sheeetsiin. Samalla, kun lukuja tuon omaan taulukkoon pyrin ymmärtämään, miten yrityksen liiketoiminta näyttäytyy lukuina ja miten se on vuosien saatossa kehittynyt. Jos vapaa kassavirta näyttää tämän harjoituksen jälkeenkin vielä houkuttelevalta pääsee yrityksen jatkoon.

Askel 4: Itse yrityksen liiketoimintaan ja näkymiin perehtyminen. Suomalaisista firmoista Inderesin laajat raportit on parasta mitä saatavilla yleensä on. Ulkomaalaisista joutuu joskus tyytymään yhtiön omaan sijoittaja presentaatioon, minkä jälkeen google-haku tulee tutuksi.

Askel 5: Arvonmäärityksen tekeminen. Nykyään yleensä käytän DCF:ää. Finanssisektorin kanssa olen kipuillut arvonmäärityksen kanssa, mutta ainakin tällä hetkellä käytän excess return - mallia niiden yritysten arvonmääritykseen. Tässä vaiheessa myös määrittyy osakkeille tavoitehinnat ja lasken auki tuotto-odotuksen 5 vuodelle.

Askel 6: Ostot pyrin hajauttamaan hieman ajallisesti, mutta pääsääntöisesti osaketta ostan mikäli se on alle tavoitehintani ja siinä on paras tuotto-odotus ostettavaksi kelpaavista seuraamistani yhtiöistä. Salkun painotus vaikuttaa myös ostoihin.

9. Kuinka aktiivisesti ja miten seuraat jo salkussasi olevia osakkeita?

Ennen tuli vahdattua enemmän osakekursseja. Nykyään tarkemmin tulee seurattua, jos jokin seuraamani yhtiö, mitä haluan salkkuun lähestyy tavoitehintaani. Muuten ei tule niin aktiivisesti seurattua. Yleensä kvartaaleittain tulee talousluvut päivitettyä ja arvonmääritysmallin ennusteet ja diskonttokoron parametrit tarkasteltua. Tietenkin yrityksiin liittyvää keskustelua ja uutisointia tulee seurattua varsin aktiivisesti, jos niistä ylipäätään keskustelua foorumilla käydään.

10. Mitkä ovat sinun kaksi suurinta vahvuuttasi sijoittajana ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Kuvittelen osaavani tarkastella yrityksiä hyvin objektiivisesti ja suhtaudun varsin kriittisesti yritysten sijoittajaviestinnän materiaaleihin. Sen lasken ehkä suurimmaksi vahvuudeksi. Heikkous on tähän mennessä ollut turha aktiivisuus markkinoilla. On tullut hyvin monesti turhan aikaisin irroitettua hyvästä osakkeesta milloin mistäkin syystä ja ihan strategisiakin salkun painotuksia tullut tehtyä turhan paljon. Olen toivottavasti siitä pääsemässä eroon ja hieman sellaisia merkkejä oli vuosittaisten kauppamäärien perusteella ilmassa ennen kuin likvidoin suurimman osan salkusta käteiseksi, kuten se nykytilanteessa on. Kerrankin myynnit johtui muusta kuin osakemarkkinoista johtuvista syistä vaikka peräpeiliin tuijottamalla sievoiset tuotot tulikin nyt missattua.

11. Yleisesti ja Foorumillamme huomaa, että me sijoittajat ihastumme välillä omistuksiimme. Sinulla tuntuu olevan kykyä katsoa asioita objektiivisesti, joten onko sinulla vinkkiä, miten välttää omiin osakkeisiin ihastumisen ja että oppisi katsomaan omia omistuksiaan neutraalimmin?

Hyvä kysymys. En edes esitä tietäväni tähän vastausta, mutta aina voi spekuloida. Ehkä kun prosessini on hyvin vahvasti lukuihin painottuva eikä niinkään “tarinaan”, niin katselee tunteettomammin yrityksiä kuin vaikka esimerkiksi yrityksen liiketoiminnan kehitystä megatrendeillä tarinaa luoden. Yritys joko näyttäytyy lukujen valossa houkuttelevalta tai sitten ei.

Samalla täytyy sanoa, että tämä on kyllä haaste myyntien suhteen, koska hinnoitteluvirheitä tulee kumpaankin suuntaan. Periaatteessa laadukkaita yhtiöitä haluaisi holdata ajasta ikuisuuteen, mutta mikä on sellainen ylihinnoittelun taso, että osakkeesta kannattaa luopua? En oikein osaa itsekään tähän vastata.

Sanoisin että parasta lääkettä pelkoon ja ahneuteen on käyttää jotain itselleen sopivaa arvonmääritysmallia. Mikään arvonmääritys ei ole missään nimessä eksaktia tiedettä, mutta toisaalta luvut eivät tunteile antaa raamit mihin tunteitaan peilata.

12. Mitkä ovat mielestäsi Helsingin pörssiin sijoittavalle viisi tärkeintä arvostuskerrointa ja miksi?

En pidä mitään arvostuskerrointa hyvänä irrallaan muusta kontekstista. Esimerkiksi P/E on oikein hyvä arvostuskerroin kunhan E komponenttia osaa tarvittaessa oikaista ja sen suhteuttaa esimerkiksi oman pääoman tuottoon. Pieni hinta huonosta bisneksestä ei ole yhtään sen parempi kuin tolkuton hinta hyvästä bisneksestä. Koko Helsingin pörssin hinnoittelun seuraamiseen varmaan vanha kunnon P/B vielä toimii oikein hyvin, koska kotoisen pörssin isot kalat ovat yhä varsin pääomavaltaisilta aloilta eikä B heilu suhtanteiden mukaan niin paljoa kuin esimerkiksi nettotulos(E).

13. Käytätkö sijoittamisessa stop losseja? Ja miksi käytät tai et käytä?

En käytä. Olen tosiaan aiemmin tehnyt jonkinverran päiväkauppaa, kun on ollut isompi osuus salkusta käteistä ja tuntunut tylsältä istua sen päällä ja ollut jostain syystä vahva näkemys, että markkinat on kuplassa. Vuosi 2021 oli aktiivisin vuosi treidi rintamalla ja tähän asti viimeiset treidaamiseen rinnastettavat liikkeet tullut tehtyä vuonna 2022. Silloin toki stop-lossit oli käytössä.

14. Kerro sadalla sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

 • Harvia

Laatuyhtiö. Tekee hyvällä kannattavuudella tuotteita niche-markkinaan missä kasvulle on tilaa, mutta toimiala ei kuitenkaan houkuttele kokoluokallaan ja seksikkyydellään isoja pääomia mikä lisäisi kilpailua ja haastaisi toimialan parhaiden yritysten katteita. Hinnoittelu on ihan linjassa tällä haavaa yrityksen taloudellisten tavoitteiden kanssa, joten tuotto-odotus jäänee hieman ohkaiseksi ellei yritys saa uutta kasvupyrähdystä. Euroopassa taitaa talous olla jo taantumassa ja USA:ssakin on riskit taantumalle mielestäni ihan merkittävät. Tästä syystä olisin Harvian kasvun kannalta varovainen ennusteissa tuleville vuosille. Ehdottomasti suosikki yrityksiäni Helsingin Pörssissä ja olen myös tätä omistanut.

 • Kempower

En voi sanoa perehtyneeni yritykseen kovin syvällisesti. Kasvu on ollut päätä huimaavaa ja sähköautojen määrän kasvu antaa eittämättä toimialalle tulevaisuudessakin myötätuulta. Onko markkina potentiaali jopa niin iso, että markkinatalous ohjaa pääomia toimialalle mikä näkyy lisääntyneenä kilpailuna ja heikompina katteina? Kuten puhuin Harvian kohdalla kultakutri markkina olisi sellainen missä kasvu on mahdollista, mutta ei niin isoa, että toisi alalle kate haasteita kilpailun lisääntyessä. En tosiaan ole tutustunut yhtiöön riittävän hyvin, jotta voisin muodostaa näkemyksen osakkeen arvostuksesta tällä hetkellä.

 • Qt

Qt hienosti osannut rahastaa sulautettujen järjestelmien markkinan kasvuraon missä kilpailu oli vielä varsin maltillista. Yrityksen johtoon minulla on hyvin vähän luottamusta. Yritys on kasvullaan osoittanut tähän mennessä huoleni kilpailun kiristymisestä ja Qt:n hinnoittelun kilpailukyvystä turhaksi. Onhan markkinoille koko ajan tullut vaihtoehtoja, mitkä nakertavat sieltä täältä markkinaa itselleen, joten ihan mielenkiintoista nähdä kuinka pitkään Qt:n voittokulku jatkuu. Osakkeen hinnoittelu on maltillistunut huomattavasti viime vuosina ja siltä kantilta nykyään arvostuksen pystyy perustelemaan aiempaa realistisemmilla ennusteilla. Tosin sillä oletuksella ettei pienen joukon taskuihin kupata yrityksen kassavirtoja jatkossa enää. Yritysjohdon ja omistaja kuvioiden takia en ole yritykseen sijoittamassa, mutta opetusmateriaalina yritys on hyvin mielenkiintoinen sijoittaja psykologian ja ns. red flagien suhteen.

15. Mikä sinun mielestäsi Inderesin analyyseissä on parasta? Ja missä on eniten niissä mielestäsi kehitettävää/pohdittavaa?

Parasta ovat tietenkin laajat raportit. Se määrä tietoa mitä yrityksistä saa raportteja lukiessa on mahtava. Tavoitehinta konseptina on mielestäni sijoittajan näkökulmasta huono. Käyvän arvon määritys ja sen julkaiseminen kannustaisi enemmän miettimään sijoituksia pitkällä jänteellä ja riskejä sijoitukseen liittyen eri näkökulmasta.

16. Sinun pitää valita salkkuasi hoitamaan 3 analyytikkoa ja 3 foorumilaista viideksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

@Erkki_Vesola - Hän pystyy ihailtavasti mennä tarpeen vaatiessa myös vastavirtaan yleisten markkinanäkemysten kanssa. Antaa luotettavan ja älykkään kuvan itsestään.

@Juha_Kinnunen - Muistelen hänen avanneen aiemmin omaa sijottamisfilosofiaansa ja se teki minuun vaikutuksen. Varmaan osittain vaikuttanut myös suuntaan mihin itse olen sijoittajana kehittynyt.

@Sauli_Vilen - Olen jostain syystä vuosien saatossa sijoittanut merkittävästi myös finanssisektorille. Sauli on Suomen parhaita finanssisektorin analyytikoita, joten olisi luonnollista hänen antaa hoitaa salkkuani.

@Johnnyboy - Hänestä jäänyt hyvä kuva. Hänellä mielestäni fokus on oikeissa asioissa mikä johtanee pidemmällä aikavälillä hyviin tuloksiin.

@Kale-possu - Kirjoittaa hienosti ja vaikea olla hänen kirjoitustensa kanssa erimieltä. Jos sijoittaa tavalla millä kirjoituksista voi rivien välistä lukea on tulokset pidemmän päälle kiitettäviä.

@JNivala - Sijoittaa ilmeisen pitkäjänteisesti. Ei ui vain valtavirran mukana vaan tuntuu muodostavan näkemyksensä itse eikä näytä pelkäävän antaa muiden haastaa omaa näkemystä ja tarvittaessa päivittää sitä. Jäänyt kuva, että fokus myös pysyy merkittävissä asioissa.

17. Mitä konkreettistä hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

Onhan tämä ollut valtava opetusmatka. Oppinut paljon makrotaloudesta, yritystoiminnasta ja markkinapsykologiasta. Pyrkimykseni aktiivisen sijoittamisen alkuvaiheissa oli, että nyt opetellaan sellaiseksi sijoittajaksi, että sitten joskus kun varallisuutta on kertynyt enemmän osaan sen sijoittaa tuottavasti. Matka on eittämättä kesken, mutta toivottavasti varallisuutta kertyy jatkossakin ja matkan varrella sitä tulisi kehityttyä sijoittajana.

18. Jos saisit napin painalluksella opetettua yhden asian “normifoorumilaiselle”, niin mikä se olisi ja miksi?

Tilinpäätös-asiakirjojen lukeminen. Jos sitä yhdeksi asiaksi voi sanoa. Se että voi avata yhtiön vuosikertomuksen tilinpäätös sivun ja ymmärtää mitä tuloslaskelman, taseen ja rahavirran rivit tarkoittavat ja mistä ne tulevat antaa valtavasti työkaluja ymmärtää yrityksen liiketoimintaa sillä loppujen lopuksi sijoittajan kannalta ainoalla merkityksellisellä tavalla.

19. Onko sinullla antaa kolme vinkkiä, että miten Alokas onnistuisi parhaiten löytämään yhtiön riskit ja uhat?

Ei ikävä kyllä ole antaa kolmea selvää vinkkiä. Oikotietä ei liene onneen tässäkään asiassa. Riskien seulomiseen geneerisiä työkaluja itselläni on käytössä Beneish M-Score(tulosmanipulaatio) ja Altman Z-Score(rahoitusvaikeudet). Liiketoiminnallisia riskejä ja uhkia on sitten huomattavasti työläämpi seuloa.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Vuoropuhelusta ja siitä valtavasta määrästä tietoa, mitä kirjoittajat kaivavat eri yrityksistä. Minulle on tärkeää päästä omia ajatuksiani sanity checkaamaan asiaan vihkiytyneiden tahojen kanssa. Kirjoittamalla foorumille omia ajatuksia ja laskelmia auki löytää muut niistä yleensä virheet, mitkä jäänyt itseltä huomaamatta. Näin ne tulevat korjattua ennen kuin tulee tehtyä ratkaisuja virheellisten tietojen valossa. Kiitos kaikille joiden kanssa on tullut vuosien saatossa keskusteltua!


Kiitos laadukkaista lisäarvoa tuovista vastauksista Sambadi!

Ihmiset viettävät paljon aikaa kännykän ja tietokoneen ääressä surfaten netissä; pyörien äxässä ja kaikenlaista randomia sijoitusjuttua lukien. Mitäs jos keskittyisi ihan vain “tylsien” perusasioiden äärelle opettelemaan ja oppimaan? Kysymys numero kahdeksaantoista sain hienon vastauksen, mutta sen toteuttamiseen vaaditaan aikaa ja vaivaa, onko meistä siihen?

18. Jos saisit napin painalluksella opetettua yhden asian “normifoorumilaiselle”, niin mikä se olisi ja miksi?

Tilinpäätös-asiakirjojen lukeminen. Jos sitä yhdeksi asiaksi voi sanoa. Se että voi avata yhtiön vuosikertomuksen tilinpäätös sivun ja ymmärtää mitä tuloslaskelman, taseen ja rahavirran rivit tarkoittavat ja mistä ne tulevat antaa valtavasti työkaluja ymmärtää yrityksen liiketoimintaa sillä loppujen lopuksi sijoittajan kannalta ainoalla merkityksellisellä tavalla.

Sijoittamisessa käy varsinkin pidemmällä aikavälillä hyvin, kun tasaisesti sijoittaa ja jaksaa keskittyä ahkerasti perusasioihin eikä mutuillen yritä liikoja. Kova ja pitkäjänteinen ahkera perustyö palkitaan pitkässä juoksussa - ainakin itse näin uskon.

Voin sanoa yleisesti, että sijoittajat ovat aika fiksua porukkaa ja tällä Foorumilla erityisesti. Erilaiset laatukirjoittajat nousevat esiin ja heillä on varsin suuri merkitys Foorumille sekä Inderesille jopa sijoituskohteena. Haluan myös jälleen kerran muistuttaa, että suurin osa täällä olevista on hiljaisia lukijoita ja jotenkin haluan jatkuvasti muistuttaa heidänkin merkityksestään + olemassaolostaan itselleni… ei heitä voi unohtaa. Joskus netissä harmitellaan erilaisia vöyhääjiä; korostan hyvin vahvasti heidän pitävän selkeästi enemmän määräänsä enemmän ääntä, ja että esimerkiksi Foorumillamme puhutaan maksimissaan promilleista, jotka aiheuttavat joskus tilanteita, mutta toisaalta ei täällä pahoja tapauksia ole eikä ikinä tiedä, mitä toisella on taustalla elämässään.

Haluan kiittää vielä Sambadia, jota kaverin kanssa WhatsApissa kilpaa kehuttiin, mutta myös Foorumia, jonka toivon säilyttävän asemansa pitkään kehittyen. Foorumilla avainavasemassa ei ole ylläpidon porukka eikä muutenkaan henkilökunta, vaan foorumilaiset… olitte sitten “vain” lukijoita tai sambadeja! :slight_smile:

Kiitoksia kaikille lukijoille, tykkääjille ja haastatteluja jakaneille - mukavaa pääsiäisen aikaa!

84 tykkäystä

Meinasin kirjoittaa ensi viikolla, mutta siis tällä viikolla on haastatteluvuorossa foorumilainen, joka hyvin avoimesti on kertonut sijoituksistaan, niiden tuotoista… tai siis… hän varmaan puhuisi tuottamattomuudesta.

Hän on puhunut avoimesti virheistään ja siitä, miten sijoitustuottojen osalta ei ole aina mennyt kovinkaan hyvin. Tämän lisäksi hän on rohkeasti kertonut myös palkkakehityksestään ja kaikesta muustakin.

Uskon, että hän on avoimuudellaan auttanut ja kannustanut ihmisiä eri tavoin ihan huomaamattaan. Arvostan paljon tietynlaista vastuullisuutta ja ahkeruutta, joita hän mielestäni edustaa.

Luulen, että seuraava haastattelu on hieman eri tavalla opettavainen kuin aiemmat haastattelut… :slight_smile:

Hyvää jo alkanutta viikkoa! :slight_smile:

20 tykkäystä

Tähän kannattaa tarttua varmaan muidenkin, olen ollut 40 vuotta mukana enkä vieläkään älyä myymisestä mitään. Kaikki kardinaalimunaukset tulee sieltä.

12 tykkäystä

78. Ensihoitsu

Sijoittamisessa ja varallisuuden kerryttämisessä usein olennaisina seikkoina ovat ahkeruus ja korkea säästöaste. Ensihoitsu on hyvä esimerkki näistä “ominaisuuksista”.

Hän on tehnyt paljon töitä sekä myös opiskellut kehittääkseen itseään, mitkä ovat varmasti auttaneet häntä varsinkin ikään nähden mukavan varallisuuden kasvattamisessa. Ahkeruus on palkittu. Varallisuutta kertyy usein keskituloisellekin varsin mukavasti, jos säästöaste on kohdillaan… Ensihoitsu on hyvä esimerkki tästä.

Mielestäni hänestä paistaa hyvin se läpi, että ahkera töiden tekeminen + opiskelu ja korkea säästöaste eivät usein ole pois elämältä vaan päinvastoin. Toki rajansa kaikella ja jokaisella sopii oma tapansa, eli jollekin toimii “rennompi” meno ja matalampi säästöäaste - tämäkin on hyvä muistaa. :slight_smile:

Tästä haastattelusta varmaan moni saa motivaatiota omaan tekemiseensä ja ehkä oivalluksia, miten ahkeruus sekä hyvä oman taloudellinen hallinta palkitsee varsinkin pidemmällä aikavälillä. Tulee toki muistaa, että ihmisiä on erilaisia, joten on monia erilaisia hyviä tapoja elää, kunhan eri elämän osa-alueet ovat pääpiirteittäin aika kunnossa, kuten esimerkiksi oma mieli ja talous.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

-Olen 27-vuotias Kuopiolainen miehenalku. Ammatiltani olen ensihoitaja/sairaanhoitaja, kuten nimimerkistä voi päätelläkin. Parhaillaan opiskelen terveystieteiden maisteriksi. Luonteeltani olen rauhallinen, ahkera sekä motivoitunut erityisesti minua kiinnostavien aiheiden parissa.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

-Perheeseeni kuuluu minun ja puolisoni lisäksi kaksi shetlanninlammaskoiraa.

-Menen kesällä naimisiin.

-Olen asunut Namibiassa neljä kuukautta.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

-Harrastan golffia ja se onkin hyvällä kelillä ja seurassa lähes mukavinta, mitä housut jalassa voi tehdä. Suosittelen kaikkia kokeilemaan.

-Nyt yliopisto-opintojen loppusuoralla olen innostunut tutkimuksen tekemisestä ja olenkin pyrkimässä tohtoriopintoihin. Väitöskirjaa olisi tarkoitus työstää töiden ohella hieman ”harrastusmielessä”.

-Lemmikit ja erityisesti koirat ovat aina olleet lähellä sydäntä.

-Kuntosalilla tulee käytyä epäsäännöllisen säännöllisesti.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

-Olen parhaillaan opintovapaalla sairaanhoitajan virastani, joten työt eivät ole haitanneet arkeani viimekuukausina. Tykkään nukkua pitkään ilman herätyskelloa, joten aloittelen opiskelut yleensä vasta puolenpäivän maissa. Päivästä riippuen tulee opiskeltua tunnista seitsemään tuntiin. Koirien kanssa tulee päivittäin heitettyä pitkiä lenkkejä ja parisen kertaa viikossa tulee käytyä kuntosalilla. Iltaisin tulee sitten usein katseltua sarjoja tyttöystävän kanssa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

-Huono. Tämän vuoksi siirryinkin indeksisijoittajaksi, jotta en voi sössiä jatkossakin niin tehokkaasti salkkuni tuottoa.

-Olen kuitenkin melko hyvä säästämään ja huono tuhlailemaan.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

-Sijoittamisen aloitin muistaakseni heti 18 vuotiaana, ensin kivijalkapankin rahastoihin. Siihen aikaan minulla oli varmaan vähän reilun 5000 euron potti säästötilillä jemmassa. Ajattelin, että raha kannattaa laittaa poikimaan tilillä makuuttamisen sijaan. 2017 avasin Nordnettiin tilin ja siirsin kivijalkapankin rahastoista rahat mm. Nordnetin superrahastoihin ja maailman-indeksiin. Hiljalleen mukaan tuli suoria osakkeita ja jossain vaiheessa myin rahastotkin ostaakseni salkun täyteen suoria osakkeita, mikä oli näin jälkikäteen tarkasteltuna valtavan suuri virhe.

-Muistaakseni vuonna 2019 innostuin osinko-osakkeista ja siirryinkin lähes kokonaan niihin. Salkussani oli useita ”osinkoaristokraatteja”, ja sainkin vakaata passiivista osinkotuloa useampia tuhansia euroja vuodessa bruttona. Vaikka osinkotulo oli vakaata, oli osinkojättien kurssikehitys todella heikkoa, lähes minimaalista. Tein ohella myös useita todella typeriä paniikkimyyntejä ja yritin paikkailla heikosti tuottanutta salkkuani panostamalla muutamiin ”hypelappuihin” huonoin seurauksin. Muun muassa Harviaan myös panostin huomattavan summan (käytännössä ath-aikaan) ja tästä tulikin turpaan muistaakseni kaikkinensa yli 15 000 euroa. Minulla tuntuukin olevan maaginen taito ostaa ath-hinnoissa ja myydä lähellä pohjia.

-Paniikkimyyntien, hypejuniin lähtemisen ja mörnijöiden holdaamisen takia salkkuni tuotto vuosien 2018-2022 aikana oli käytännössä nolla. Salkun koko kuitenkin kasvoi kohtuullisesti melko aggressiivisen säästämisen ansiosta, sillä tein töitä paljon etenkin v. 2020-2023 ja pidin säästöasteen korkealla.

-Hieman alle vuosi sitten päätin lopettaa sekoilun ja siirryin lähes kokonaan indeksimieheksi. Kantapään kautta oppinut, että suora osakepoiminta ei ole minun juttuni, koska sillä vain häviän rahani. Tyydyn paremmin kuin hyvin jatkossa pörssin keskivertotuottoon.

-Laskeskelin, että jos olisin lykännyt rahani alusta asti vain indeksiin, olisi salkkuni tuplat nykyisestä - eli 200 000€. Se on valtava summa ja tuon kiriminen on aika kova homma. Toisaalta olen onnekas ja tyytyväinen, että salkku on kuitenkin oikein hyvän kokoinen ja harvalla 27 vuotiaalla on yli 100 000€ osakesalkkua.

7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Jos sinun olisi pakko pitää kolme osaketta/rahastoa viisi vuotta salkussasi, mitkä valitsisit ja miksi?

-Salkussani on sp500-indeksiä, maailman indeksiä, Suomen, Norjan ja Ruotsin indeksirahastoa sekä Realty Income -REIT:iä.

-Pitäisin viiden vuoden ajan sp500-ETF:n, maailman indeksin ja Norjan indeksirahaston. Oikeastaan pitäisin kaikkia ETF:iä ja indeksirahastoja mielelläni ja huoletta seuraavat 10 vuotta salkussani. Realty Incomen saatan mahdollisesti myydä jossain vaiheessa pois, se jäänyt ehkä hieman ”muistoksi” salkkuun.

-Indeksiin sijoittamisessa näen hyvänä asiana nimenomaan laajan hajautuksen ja matalakuluisuuden.

8. Yleisesti ottaen, mitkä maat/markkinat ja alat tällä hetkellä sinua kinnostaa eniten sijoituskohteena?

-Jenkkimarkkina on tuottanut historiallisesti erinomaisesti, joten uskon, että jatkossakin jenkkien painottaminen on melko järkevää.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta? Olet muistaakseni kesällä 2023 alkanut keskittymään enemmän rahastoihin… entä millainen rahastopoimintastrategia sinulla on?

-Strategiana on laaja hajautus toimialottain sekä tietysti myös ajallinen hajautus, joka tulee luonnollisesti. Jenkkipörssi on tarkoituksella hieman ylipainossa, koska uskon sen tuottavan jatkossakin hyvin.

10. Olet puhunut avoimesti varallisuudestasi; vuonna 2021 oli 101 100 €, mikä on tämän hetken tilanne ja mihin omaisuuslajeihin varallisuutesi on jakautunut?

-Nettovarallisuuteni on tällä hetkellä hieman yli 135 000€, kun lasken siihen mukaan osakesalkun (100 000€), asuntoon sijoitetun pääoman (47 000€) ja käteisvarat (6000€). Opintolainaa minulla on noin 20 000€ ja sen lyhentäminen alkaa syksyllä. Jos lasken mukaan kaiken isomman irtaimiston minkä realisoisin päivässä alennushinnalla (auto ym.) olisi nettovarallisuuteni yli 150 000€.

-Karkeasti siis osakemarkkinoilla varallisuudestani on noin 75%.

11. Olet sanonut itseäsi indeksimieheksi, miksi enemmin indeksit kuin osakkeet?

-En osaa laisinkaan osakepoimintaa kuten olen edellä kuvannut - osakepoiminnalla tuhoan todennäköisesti pääomani tai saan sille vähintään surkean tuoton. Tämän vuoksi indeksisijoittaminen sopii minulle, ja tyydyn oikein hyvin pörssin keskimääräiseen tuottoon. Indeksisijoittaminen on lisäksi helppoa ja vaivatonta, eikä minun tarvitse stressata ja seurata eri yhtiöiden tilanteesta. Riittää, kun on kuukausisäästöpäivänä tarvittava summa tilillä. On myös hyvä muistaa, että keskimääräinen osakepoimija häviää indeksille pitkässä juoksussa.

12. Puhut avoimesti palkka-asioista, miten palkkatason nousu on vaikuttanut elämääsi ja sijoittamiseesi?

-Olen parhaillaan tosiaan opintovapaalla ja aikuiskoulutustuella, tuki on 2150€/kk bruttona. Tälläkin elelee ihan mainiosti, vaikkakin osakemarkkinoille sijoittamista tämä on viimeisen vuoden aikana rajoittanutkin.

-Vuonna 2021 tienasin hieman reilu 60 000€ ja vuonna 2022 noin 71 000€. Töitä olen tehnyt lähes ympärivuotisesti 14 vuotiaasta lähtien - olin golfkentällä keväät, kesät ja syksyt ja talven ajan mm. puhelinmyynnissä. Ammattikoulun ensimmäisenä vuotena pääsin jo tekemään ”oman alan hommia” hieman paremmalla palkallakin. Työskentelin myös lähes katkeamatta läpi ammattikorkeakouluopintojen sekä pääasiallisesti myös läpi yliopisto-opintojen tätä kevättä ja viime syksyä lukuunottamatta.

-Tilanteeni on siten hieman erilainen verrattuna moneen keskivertonuoreen, joka elää korkeakouluopintojensa aikana pääasiassa opintotukien ja -lainan varassa ja kesätöistä saatavilla säästöillä. Koska olen käynyt palkkatöissä lähes katkeamatta läpi opintojeni jo yläasteesta lähtien, en ole joutunut oikeastaan ikinä juuri stressaamaan raha-asioista, ja esimerkiksi uuden puhelimen, auton vaihtamisen tai lomareissun kustantaminen on ollut aina mahdollista. En siis esimerkiksi ruokakaupassa asioidessani ole koskaan juuri joutunut kiinnittämään huomiota, että voinko ostaa tämän juustopaketin vai pitäisikö rahanpuutteen takia ottaa tuo halvempi. Olen siis tullut aina melko hyvin toimeen.

-Ammattikorkeasta valmistumisen (2020) jälkeen palkkataso nousi ja aloin myös tekemään melko säännönmukaisesti ylitöitä, joten myös tulot olivat oikein hyvät. Pidin kulut myös melko maltillisena, joten rahaa jäi palkasta oikein hyvin säästöön - reilusti yli toista tuhatta euroa keskimäärin kuukaudessa, välillä yli parikin tuhatta euroa. Tämä mahdollisti melko aggressiivisen säästämisen osakemarkkinoille. En ole ikinä ollut kovinkaan kova tuhlailija, vaan olen perusluonteeltani melko säästäväinen. En nauti shoppailusta laisinkaan, vaan analysoin usein melko tarkkaankin tarvitsenko oikeasti jotain. Panostan taloudellisesti huomattavasti mielummin mukavaan asumiseen kuin esimerkiksi vaatteisiin tai muihin heräteostoksiin.

-Hyvä taloudellinen tilanne tuo minulle ennenkaikkea mielenrauhaa siitä, ettei minun tarvitse stressata raha-asioita. Talouteni ei mene konkurssiin, jos pesukone hajoaa tai jos autoon tulee vähän kalliimpi remontti. En ole saanut perintöä enkä muitakaan lahjuksia, ja vaikka tulen hyvin toimeentulevasta perheestä, olen joutunut esimerkiksi maksamaan mopot ja autot sekä ajokortit täysin omasta pussista. Koen itse, että se, että olen varsin nuoresta lähtien käynyt töissä on opettanut minulle tuntemaan ”rahan arvon” ja sen, ettei se raha ”puussa kasva”. Tämän oppiminen tekisi varmasti monelle nuorelle hyvää.

-Olen myös jo pidempään hieman kummaksonut sitä, että huomattava osa suomalaisista elää lähes täysin ”kädestä suuhun”, osa pienipalkkaisista toki hieman pakotettuna. Tunnen kuitenkin ison joukon - mukaanlukien vanhempani - oikeasti hyvätuloisia ihmisiä, jotka elävät käytännössä nollapuskurilla eikä palkasta jää mitään säästöön. Monella suomalaisella ei ole 30 vuoden työuran päätteeksi mitään muita säästöjä tai omaisuutta, kuin omistusasunto - osalla ei sitäkään. Isokin palkka sitten tuhlataan ylikalliseen uudehkoon autoon, joka pakko vaihtaa uuteen aina parin vuoden välein, tai överikalliisiin harrastuksiin tai lomamatkoihin. Sitten ollaan kusessa kun pesukone hajoaa, vaikka ollaan todella hyväpalkkaisessa duunissa.

-Talousoppia, matalakuluisiin indeksirahastoihin sijoittamista ja korkoa korolle -ilmiötä ym. olisi todella tärkeää opettaa nuorille jo yläasteelta lähtien. Harmillisen monet suomalaiset jostain syystä kammoksuvat sijoittamista ja pitävät sitä jonkun sortin humpuukina. Suurempi osa suomalaisista pitää lottovoittoa hyväksyttävämpänä tapana vaurastua kuin pitkäjänteistä sijoittamista.

13. Vaihdoit vähän toisenlaisiin hommiin: “…opehommiin siirtyessä vuosipalkka putoaa yli 25 000€” Miten tämä vaikuttaa elämääsi ja sijoittamiseesi?

-Kyllä, tulen vaihtamaan työpaikkaa tulevasta syksystä alkaen saadessani maisterin paperit yliopistosta pihalle. Minulle tarjoutui työpaikka ammattikorkeakoulun lehtorina. Palkkani tulee olemaan noin 4 050€ - 6% epäpätevyysalennus pedagogisten opintojen puuttumisen takia.

-Sairaanhoitajan työssä hyville ansioille on mahdollista päästä tekemällä kolmivuorotyötä ja ylitöitä, ja nyt opettajanhommiin siirtyessä palkka tulee putoamaan varsin paljonkin, karkeasti noin 25 000€ verrattuna vuoteen 2022, vaikka peruspalkka onkin reilusti suurempi kuin sairaanhoitajan tehtävissä. Aijon kuitenkin edelleen satunnaisesti heittää keikkaa sairaanhoitajana, ja pitkien lomien aikana minun on mahdollista tehdä myös hieman pidempiä sijaisuuksia lisäansioiden saamiseksi. Tämä etu hoitajana on, että töitä on enemmän tarjolla kuin tarpeeksi ja voin tehdä esimerkiksi täsmäpyhiä (tuplakorvaus) keikkaluontoisesti.

-Vaikka kokonaispalkka tulee laskemaan, kompensoivat pitkät lomat, säännöllinen työaika (ja vapaat viikonloput!) sekä etätyömahdollisuus tätä paljon. Säästöaste varmastikin tulee jonkunverran putoamaan, mutta uskon silti, että kuukausittain sijoituksiin jää rahaa oikein hyvin.

-Yliopistoon opiskelemaan oikeastaan lähdinkin, että pääsisin epäsäännöllisestä kolmivuorotyöstä pois. En halua olla lopputyöuraani jouluja, juhannuksia ja valtaosaa viikonlopuista töissä. Etenkin yövuorot alkaneet viimeisen parinvuoden aikana tuntumaan raskailta, koska olen varsin huono nukkuka yövuorojen välissä. Unirytmin jatkuva kääntö myös rasittaa. Palkan putoaminen onkin siis ollut ihan tietoinen valinta, ja kompensaationa saan myös varmastikin mielekkäämmän ja antoisamman sekä haastavamman työn.

-Kuten olen tässä todennutkin, olen viimeiset muutamat vuodet melko aggressiivisesti säästänyt ja lisännyt pääomaa osakesalkkuuni. Olen mennyt vähän sillä ajatuksella, että nyt nuorena on järkevää saada salkkua kasvatettua suhteellisen nopeasti, sillä ajan myötä tuo nyt säästetty ylimääräinen 10 000€ kasvaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta eksponentiaalisesti. Teoriassahan nyt salkkuun sijoitettu 10 000€ on 7% vuosituotolla 35-vuoden päästä yli 100 000€, joten kaipa tuo pitää paikkaansa.

-En koe kuitenkaan jääneeni juurikaan mistään paitsi (joitakin opiskelijapippaloita lukuunottamatta) siitä huolimatta, että olen tehnyt nuoresta asti melko paljon töitä.

14. Mitkä ovat Foorumin parhaat ketjut, jos haluaa sijoittaa rahastoihin ja miksi?

-Melko vähän tulee seurattua nimenomaisesti rahastosijoittamiseen liittyviä ketjuja. Siinä ehkä se indeksisijoittamisen helppous piileekin, että niitä ei tarvitse suuremmin seurata ainakaan aktiivisesti toisin kuin esimerkiksi osakepoiminnassa olisi hyvä seurata jokaisen yhtiön menoa. Välillä on tullut lueskeltua ”Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina” ketjua. Foorumilla on viimeaikoina tullut eniten luettua kahvihuonetta, palkkakeskustelua, asuntojen arvostustaso-ketjua sekä ”vapaaherrat/rouvat -kokemuksia -ketjua”.

15. Olet tienannut varsinkin ikääsi nähden mukavasti ja olet kerryttänyt kivasti varallisuutta, miten mukavat tulot ja varallisuus ovat konkreettisesti vaikuttaneet elämääsi?

-Ennenkaikkea mielenrauhaa. Minua henkilökohtaisesti stressaisi hurjasti se, että aina ennen seuraavaa palkkapäivää joutuisi laskeskelemaan voinko ostaa leivän päälle leikkelettä tai jos joutuisin loppukuuksuden elämään luotolla. Kuten pohdinkin, talouteni ei mene konkurssiin esimerkiksi pesukoneen tilttaamisesta eikä ole katastrofi, jos autoon tulee parin tonnin remppa. Mielenrauhaa tuo myös varmastikin se, että nykyisellä varallisuudella eläisin karkeasti noin 6 vuotta ongelmitta ilman mitään tuloja tai tukia. Vaikka työttömyys ei käytännössä ole omalla alallani edes mahdollista ilman todella törkeää sössimistä, tuo se kuitenkin tietynlaista turvallisuutta, että säästössä on hyvä pesämuna.

-Vaikka varallisuuteni on kohtalaisen varmasti kasvanut ja keskivertoikäiseeni ihan hyvällä tasolla, elän (elämme) melko vaatimattomasti, varmasti vaatimattomammin kuin iso osa keskivertosuomalaisista. Elämäntasoni on siis oikeastaan täysin sama, mitä se olisi, jos säästössä olisi parisataa euroa. Sinänsä siis ainakaan ulkoisesti tämä sijoitusharrastukseni tai vaatimaton varallisuus ei näy kyllä missään. Kuljen hupparissa ja kollareissa 98% ajasta ja ajan yli 10v vanhalla autolla. Ainut hieman kalliimpi esine minulla on ”arvokello”, jonka ostin itselleni valmistujaislahjaksi valmistuessani ammattikorkeasta.

16. Mitä tämän pääivän Ensihoitsu sanoisi sijoittamaan aloittavalle nuorelle Ensihoitsulle?

-Varmastikin tuo aikaisemmin mainittu ja foorumilla harmittelemani asia, että minun olisi ehdottomasti pitänyt sijoittaa alusta lähtien vain indeksiin, tai ainakin selvästi pääasiallisesti. Osakepoimintaa olisi voinut sitten harjoitella vaikka 10% ”pelisalkulla”. Onneksi aikaa vielä on ja nyt aijon pitäytyä suunnitelmassani, eli pitäytyä indeksisijoittamisessa.

17. Millaisia konkreettisia tavoitteita sinulla on varallisuuden kerryttämisessä?

-Vaurastua hitaasti mutta varmasti. Toivon saavani lisää mielenrauhaa varallisuuden kasvamisen myötä, ja toivottavasti saavuttaa selvästi ennen eläkeikää tilanteen, missä minun ei tarvitsisi taloudellisen tilanteeni takia enää käydä palkkatöissä. Tämä varmastikin vaatii hieman yli miljoonan euron osakesalkun nykyrahassa.

-Foorumilla taisin pari-kolme vuotta sitten asettaa tavoitteen, että olisin viimeistään 58 vuotiaana (31 vuoden päästä) taloudellisesti riippumaton, ja uskon sen kyllä ihan suht realistisesti olevan toteuttavissa. En kaipaa luksusautoja, purjevenettä enkä miljoonan kämppää merenrannassa, mutta sellaista keskivertosuomalaisen elintasoa olisi hienoa pystyä ylläpitämään taloudellisesti riippumattomana. Nykyrahassa siis semmoiset noin 50 000€ bruttotulot vuodessa olisi oikein sopiva määrä minulle, eli 4 % säännöllä tämä vaatisi noin 1.2 miljoonan euron osakesalkkua.

-Ensimmäinen iso merkkipaalu täyttyi juuri hiljattain, eli 100 000€ osakesalkku. Seuraava tavoite onkin 200 000€ salkku, joka toivottavasti tulee helpommin, kuin ensimmäinen satku. Toki niinhän se kai yleensä menee, että se ensimmäinen satku on vaikein saavuttaa. Vaikken laittaisi enää euroakaan pääomaa salkkuuni, pitäisi potti olla teoriassa ihan mukava 65-vuotiaana pörssin 7% keskivertotuotolla (1.3M€).

18. Anna kolme vinkkiä Alokkaalle, jotta hän ei tekisi enää niin paljoa turskaa.

-Haha neuvoisin ottamaan vaarin tuosta edellisen kysymyksen vastauksestani, eli rahastoihin sijoittamisesta ja osakepoiminnan vähentämisestä :laughing:

19. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

-Kiitos vuosien varrella kannustavista ja tsemppaavista sanoista, kehuista ja vinkeistä sekä antoisista keskusteluista. Yhteisö on todella hieno ja kannustava, ja ennenkaikkea opettavainen. Täällä on hurjasti alan ammattilaisia ja kokeneita sijoittajia, joilta saada oppia tuleviin koitoksiin. Jatketaan siis samaan malliin :slight_smile:


Kiitoksia Ensihoitsu ajatuksia herättävistä vastauksista!

Toivon, että monille sijoittajalle heräsi erilaisia uusia hyviä ajatuksia tästä haaastattelusta. Pakko sanoa, että Hoitsun avoimuus ja ahkeruus ovat tehneet vaikutuksen sekä muukin oman elämän hallinta.

Koen tärkeäksi korostaa ihmisen omaa vastuuta ja ahkeruutta, mutta tulee ymmärtää, että ihmisiä on hyvin erilaisia ja kaikilta ei voi vaatia samanlaista jaksamista ja suorittamista. Olen omasta mielestäni todella ahkera, mutta toisessa yhteiskunnassa, toisessa perheessä ja huonolla tuurilla olisin juuri se ihminen, jota pidettäisiin vain laiskana, vastuuttomana ja kateellisena, vaikka en niitä olisikaan.

Vastuun ottaminen, oman tontin puhtaana pitäminen ja peiliin katsominen ovat hyviä juttu, mutta niin ovat myös toisten ymmärtäminen, tukeminen ja auttaminen. :slight_smile:

Ihan aiheellista muistuttaa loppuun, että elämässä pitää olla muutakin työ ja sijoittaminen. Lapset ja kumppani pitää olla etusijalla.

Mukavaa perjantain jatkoa!


EDIT:

Tässä on vielä tää, mikä tapahtui viis päivää sitten hänellä eli hiukan mua ennen:

99 tykkäystä

@Ensihoitsu sai paljon kehuja. :slight_smile: Tässä muutamat kommentit, pari noista on Twitterin kommenteista poimittua ja yksi on hyvältä ystävältäni.

Varmaan mielenkiintoisin haastattelu jo valmiiksi hyvien haastattelujen sarjassa!

Todella hyvä haastattelu!

Nuorehko jannu ja 100k. Vvau

Toivon, että mahdollisimman moni sijoittaja lukee Hoitsun vastaukset, niin kokeneemmat kuin tuoreemmatkin sijoittajat. Ensihoitsulla on tervettä nöyryyttä ja itsekriittisyyttä. Varmasti kaikille kävi selväksi myös hänen avoimuutensa ja ahkeruutensa. :muscle:


Ensi viikolla olisi haastatteluvuorossa tuttu indeläinen, joka ei ole lyytikko, mutta hänen työpanoksensa näkyy varsin hyvin kaikille meille.


Ensihoitsu ehti muutamaa päivää ennen poksauttelemaan satasen rajan poikki Nordnetin salkussa, mutta minä tulin hyvänä kakkosena (olisko tää nyt kolmas kerta, kun hehkutan tätä julkisesti :D, pitäis kai itekki opetella nöyryyttä :sunglasses: ):

image

Ei tämä kyllä ihan yhtä suuri päivä ollut kuin se, jolloin meni 100 kiloa penkistä. :cowboy_hat_face:

Rauhallisen mukavaa viikonloppua kaikille!

28 tykkäystä

Iso kiitos @Sijoittaja-alokas haastattelusta ja kauniista sanoista! :blush: kysymyksiin vastatessa tuli hieman perusteellisemmin omaa tilannettakin pohdittua ja käytyä läpi!

Suuresti onnea sinullekin maagisen 100 000€ salkun rajapyykistä! :sunglasses::sunglasses:

27 tykkäystä

Iso kiitos itsellesi! :slight_smile:

(kirjoitin aluksi vahingossa kiitokset itselleNI :smiley: , mr Freud paljasti melkein itsekkään itsepäisen itsekeisen luonteeni :cowboy_hat_face:)

Sigmund Freud GIF - Find & Share on GIPHY | Sigmund freud, Freud, Man ray

Musta se on hienoa, kun omalla esimerkilläsi kannustat yrittämään ja olemaan sekä avoin että rehellinen. Uskon, että moni sun vastauksia tai/ja muita viestejäsi lukenut saa uskoa omaan tekemiseen ja muutenkin motivaatiota.

Paljon jutellaan itse sijoittamisesta ja sijoituskohteista sekä ollaan ekselitaulukossa 4 tuntia vääntämässä jotain waccidcfesg-kaaviota (hienoa tämäkin ja tarpeellista+opettavaista), mutta joskus ehkä unohdetaan säästäminen, että miten aika pienillä helpoilla elämän valinnoilla voi säästää + sijoittaa paljon isompiin asioihin ja tulevaisuuteen menettämättä käytännössä mitään, jolloin helpolla pidemmällä aikavälillä kertyy kivasti varallisuutta. Samoin ahkera opiskelu ja ylitunnit, niin eivät usein viikon 168 tunnista, niin paljoa syö kuin kuvittelisi ja voihan työ sekä opiskelu olla mielekästä, josta saa vieläpä rahaa.

Kiitos! :blush:

Seuraava tavoite on saada kokonettovarallisuus noin kahdessa vuodessa 500 000 euroon (tämä tavoite on välillä siirtynyt suuntaan taikka toiseen).

YTD on vielä minuuksella, kai se tänä vuonna vielä vihertää…

Ðîšçövéŕ & Šĥåŕé ĜÎFš one two three four five six seven eight nine ten eleven]

14 tykkäystä

79. Miikka Laitila

Olen Miikan kanssa ollut videopuhelussa, sitten viestejäkin ollaan laitettu ja sen lisäksi juteltu ihan livenäkin - voinen todeta hänen olevan mukava ja fiksu kaveri, kuten hyvin voi päätellä hänen Foorumiviesteistäänkin. Miikka on parhaiten varmaan Foorumilla tullut tutuksi yhteisölle Foorumiviesteistä, jotka koskevat Inderesin uuden sivuston kehittämistä sekä Foorumin ylläpitoa koskevia asioita. Pakko sanoa, että hän on monessa mielessä pätevä kaveri ja tiedän vain murto-osan siitä, mitä kaikkea hän tekeekään.

Sijoittajana hän ei ole itselleni kovinkaan tuttu, mutta osasin kuitenkin ajatella hänen olevan innostuksensa ja ominaisuuksien ansiosta hyvä näissä sijoitusmaailmankin asioissa. :slight_smile:

On kiva tehdä sijoittajahaastattelua muistakin kuin videoilla esiintyvistä tutuista naamoista. Miikan lisäksi on paljon taustalla muitakin henkilöitä Inderesillä, jotka mahdollistavat asioita ja yhtiön tuottamia “materiaaleja”, mitkä auttavat meitä paremmiksi sijoittajaksi. :slight_smile:

kuva


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 31-vuotias utelias, optimistinen ja aktiivinen helsinkiläinen. Inderesillä ollut 2.5 vuotta, ja vastaan meidän webbisivuista (.fi, .se & .dk). Informaatioverkostoista poikkitieteellinen diplomi-insinööri. Keravan katujen kasvatti. Vaimo ja ystävät parasta :heart:

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

 • Käyn aika paljon teknobileissä. Fiilaan etenkin niiden avointa, lämmintä ja vilpitöntä tunnelmaa. Samalla pääsee hyvin oman kuplan ulkopuolelle ja tietty tanssiminen on todella hauskaa :man_dancing:
 • Oon fudiksen suurkuluttaja: Pelaan divaritasolla, käyn katsomassa pelejä ja pelaan aktiivisesti FPL:ää (fantasy football). FPL:ssä on paljon yhtäläisyyksiä sijoittamisen kanssa: Harrastuksen mielekkyyttä tulee kyseenalaistettu jatkuvasti, fomo on valloillaan, toivo ei ole strategia ja biasit jyllää viikosta toiseen :smiley:
 • Olin ennen konsulttina ja tiiminvetäjänä Futuricella. Hakeuduin Inderesille 2.5 vuotta sitten, kun koin Inderesin tekemisen merkityksellisenä, tykkään itseohjautuvasta kulttuurista ja ihmiset vaikutti fiksuilta. En ole katunut päätöstä :blush:

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Urheilu on henkisesti tärkeää tekemistä, mutta valitettavasti aika ei riitä kaikkiin kiinnostaviin lajeihin. Tällä hetkellä arkikierrossa on fudista/futsalia, salitreeniä, sulkapalloa sekä joogaa. Vaihtelevasti sitten kiipeilyä, pyöräreissuja, reissuilla vaelluksia, lenkkeilyä ja hiihtoa.

Muu vapaa-aika menee elämän fiilistelyssä, oli se kulttuuria, luontoa, kaupungissa haahuilua tai ystäviä. Kuuntelen paljon indie ja elektronista musiikkia ja paljon tulee myös käytyä keikoilla, viimeisimmistä Yann Tiersen oli loistava. Leffaskeneä seuraan myös aika paljon, tällä hetkellä teatterissa pyörivistä suosittelen ehdottomasti All of Us Strangersia ja Past Livesia :100: Tykkään myös lukea, etenkin fiktiota. Tällä hetkellä on Murakami-vaihde päällä sekä sitten satunnaisia novelleja. Eli ilman kulttuuria oma elämä olisi aika paljon harmaampaa :blush:

Kaupungin sykkeen lisäksi viihdyn myös luonnossa. Tykkään erityisesti Helsingin rantakallioista, mutta jonkin verran tulee myös matkusteltua luonnon perässä. Viime kesänä oli mahtava parin viikon Islannin roadtrip ja aikaisemmin Pohjois-Norjassa. Aina siistiä jos reissuilla saa yhdistettyä monipuolista luontoa, telttailua ja vaeltelua.

Niin ja ei ole harrastus, mutta ihmiset ja ihmissuhteet ovat todella kiehtovia ja itselle tärkeitä. Elämä olisi tylsää ilman :smiling_face_with_three_hearts:

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään klo 7.20, aamupala ja päivän NYT Connections -peli ennen uutisvirtaa. Olen pääosin Ruoholahden toimistolla, jonne pyöräilen kotoa Kulosaaresta valtaosan vuodesta. Omassa työssä Slack on tärkein työväline, ja aamu alkaakin usein viesteihin ja ketjuihin vastaamisella. Meidän kehitystiimin Daily on aina klo 10, jossa käymme läpi edellisen ja tämän päivän työtehtäviä ja onko erityisiä esteitä tai kysymyksiä.

Dailyn jäljiltä päivä sisältää sitten vaihtelevasti niin ongelman ratkontaa, viestintää, pieniä tulipaloja, meilejä, foorumiviestejä, uusien ominaisuuksien suunnittelua, priorisointia ja asioiden eteenpäin potkimista. Yritän suojella omaa kalenteria mahdollisimman paljon, mutta tietty jonkin verran on myös erinäisiä miittejä. Tällä viikolla olemme mm. tehneet parannuksia analyysitiimin Aamarin luonti -prosessiin, palloitelleet @Verneri_Pulkkinen kanssa läpi tulevia alustan kehityskohteita sekä hahmotelleet meidän sisällön partnerijakelun tämän hetkistä tilaa. Olen myös sotkeutunut organisaation kehittämiseen erinäisillä kulmilla, koska itseohjautuvan organisaation ja toimintatapojen parantaminen ovat lähellä sydäntä.

Työpäivän jälkeen käyn yleensä urheilemassa ellen ole sopinut jotain sosiaalista ohjelmaa. Koti-ilta menee sitten ruuanlaiton, hengailun, lukemisen ja jonkin vähemmän kehittävän toiminnan kanssa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Optimisti, opportunisti, sniiduilija, hyväuskoinen, vähän jääräpää, tylsyyteen (hiljalleen) taipuva, omistamista fiilaileva. Ehkä jotain tollasta? :smiley: Oman tekkitaustan ja kiinnostuksien kautta olen lähtökohtaisesti kasvuhakuinen sijoittaja, mutta olen huomannut että hyvää turvallista tulosta oon tehnyt paljon tylsemmillä valinnoilla (Sampo, Kesko, Fortum…). Lähtökohtaisesti haen kohtuullisesti arvostettuja potentiaalisia multibaggereita, mutta riskien hajauttamisen osalta salkussa on tällä hetkellä ehkä enemmän vakaampia tukijalkoja.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ensimmäiset osakkeet hankin joskus 2008 paikkeilla, salkussa oli ainakin Cityconia, Elisaa ja Digiaa. Sijoittaminen tuolloin oli aika vähäistä ja olen hyvin tyytyväinen että rahaa meni myös festarilippuihin ja elämiseen :smiley:

Opiskeluaikoina siirryin automatisoituun passiiviseen ETF-sijoittamiseen, mikä toimi hyvin. Tuli tietty tehtyä myös suoria ostoksia mm. Talvivaarassa ainakin tiputin keskihintaa :upside_down_face: Losers average losers jne. Pääosin kuitenki aika passiivista aikaa sijoittamisen osalta.

Valmistuttua oli taas enemmän aikaa ja rahaa myös sijoittamiselle. Inderesin foorumilla olen roikkunut useita vuosia, mutta OSTin perustamisen jälkeen 2020 löytyi uusi vaihde osakepoimintaan. Tuolloin tietty tuli kahmittua hyviä firmoja ja vähemmän laadukkaita (Ilookabout-holderi :wave:). Inderesille tulon jälkeen kaupankäyntisäännöt, nousseet korot sekä työ- ja vapaa-ajan kiireet ovat tehneet itsestä taas passiivisemman sijoittajan, mikä on varmaan ihan hyvä juttu.

7. Millainen on salkkusi sisällöltään?

Salkun sisältö karkeasti suuruusjärjestyksessä on Inderes, Harvia, Fortum, Metso, SoFi, Kesko, Remedy ja UIPath. Loput ~10 riviä ovat sitten pienempiä kasvurönsyjä, joita tulisi joko kasvattaa tai hankkiutua eroon.

Jos lähtisin nyt nollasta rakentamaan salkkua nykymarkkinassa, niin olisi siellä varmaan ainakin puolet samoja :smiley:

8. Mitkä ovat kolme viimeisintä osakeostoasi ja mitkä olivat ostoperusteesi?

Olen ollut melko passiivinen markkinoilla, kiitos Euriborin liikkeiden ja Inderesin oman osakesäästöohjelman viime ja tänä vuonna. Molemmat kun syövät hyvin sijoittamiseen tarkoitettuja likvidejä varoja :confused: Samalla meidän sivuston siirtymä on kuormittanut itseä jonkin verran, jolloin on ollut vähemmän aikaa tonkia uusia osakkeita.

Muutamia ostoksia tarttui viimeksi loppuvuodesta:

 • Kesko: Tätä löytyi ennestään ja tankkasin lisää. Kuluttajan ostovoima ei parhaassa asennossa, mutta onneksi yhtiö on paljon muutakin kuin vain päivittäistavarakauppa. Fiksu ja varovainen kansainvälinen laajentuminen tuo kivan lisätwistin, muuten kurinalainen ja turvallinen osinkokone.
 • Fortum: Tästä irtauduin joillain 20€+ tasoilla ja nyt palasin omistajaksi. Kiva että hiilikasoista on päästy eroon ja jäljellä pohjoismaiset uusiutuvat. Vähemmän yllättäen energiaa tarvitaan tulevaisuudessakin ja volatiilien sähkömarkkinoiden pitäisi kai sataa Fortumin laariin. En tästä isoa aio kasvattaa, mutta pitää ainakin rahat pois riskisemmistä kohteista.
 • Hexatronic: Yhden foorumilöydön sain myös salkkuun viime vuoden puolella, eli ruotsalaisia tietokaapeleita ja johtoja. Arvostus hyvin maltillinen, jenkkiopot ja vaikka mitä. Tietty ostin liian aikaisin ennen kurssin sukellusta, mutta ei onneksi ollut iso avauspossa. Kurssi vähän toipunut, mutta rehellisesti seuranta jäänyt nyt vähän heikoksi.
 • Inderes: Tämä extra-rivinä, kun meidän henkilöstön osakeohjelma on nyt huhtikuussa. Kiva kasvattaa:)

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Tässä on varmasti olemassa ideaali prosessi ja sitten vähän oiottu. Ohessa kuitenkin päästepit:

 • Jostain tulee usein se ensin ärsyke: Usein se on joko foorumi, toimistolla maininta, kurssin ylilyönti, uusi laaja raportti ja video yms. Välillä tietty tulee myös ihan proaktiivisesti skriinattua meidän osakevertailulla ja screenerillä, mutta yleensä on jo jonkinlainen aavistus itseä kiinnostavista yhtiöistä.
 • Jos firma ei ole tuttu, niin tutustun siihen syvällisemmin. Meidän seurannassa olevista selailen laajaa raporttia jossain määrin, mutta useimmiten päädyn katsomaan tai kuuntelemaan analyytikon haastatteluja. Firman slidedekki ja CMD tulee usein myös chekattua jos sellainen löytyy. Itsellä ei ole tiukkaa hyväksyntäkriteeristöä, mutta selkeä product-market-fit ja sitä tukevat numerot, kasvupotentiaali ja uskottava tiimi olisi hyvä ainakin olla:)
 • Kevyt kertoimien chekkaus: Oma tausta ei ole rahoituksessa, niin jätän omien riskituottokertoimien viilaamisen ja laskemisen muille. Tarkastelen usein arvostuksia hygieniamielessä suhteessa verrokkeihin, historiaan yms. Kertoimet eivät ole ikinä päädraiveri omille hankinnoille, mutta voivat olla dealbreaker tai auttavat säätämään hankittavan position kokoa.
 • Foorumin lukeminen uuden tiedon valossa. Yleensä tätä tapahtuu myös prosessin aikana, mutta saatan plärätä jos jollain olisi ollut samoja huolia tai näkökulmia joita olen missannut (joita yleensä onkin:)

10. Olet Ruoholahden toimistolla, jossa on analyytikot ja monet muut tutu tyypit, mitä tietoa saat toimistolta, jota et muualta saa?

Tietty täällä altistuu jonkin verran hiljaiselle tiedolle, joka on usein videoiltakin ja suosituksista aistittavissa. Varmaan näissä on niitä Vernerinkin aikaisemmin mainitsemia eri tason suosituksia kun joskus Lisää voi olla löysä lisää ja joskus ihan oikeutettu:

EDIT: Tässä linkki Vepun suositus -tekstiin, jonka Eka löysi ja lisätty Laitilan hyväksynnän jälkeen t. Alokas. :slight_smile:

Rehellisesti itse pyörin kuitenkin enemmän 10. kerroksessa, niin aina 9. kerroksessa käydessä pääfokus menee meidän alustasta keskusteluun ja kuulumisten vaihtamiseen. Pitäisi varmaan haastaa analyytikkoja enemmänkin, mutta tuo unohtuu työn lomassa. Onneksi Verneri kova äänisesti lobbaa muutamia caseja, mutta usein huutelu pitää ottaa suolan kera.

11. Mitkä ovat parhaat puolesi sijoittajana? Ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Passiivisuus ja annan voittojen juosta, ainakin nykyään. Liian aktiivisilla toimilla uskon vain tuhonneeni salkkua :melting_face: Ehkä sitten myös oma poikkitieteelllinen tausta, bisnesymmärrys, uteliaisuus ja taito muodostaa eri datapisteistä järkevä kokonaiskuva ovat hyödyksi sijoittamisessa ja arvioitaessa yhtiön strategian uskottavuutta. Vaikea sanoa mitään yksittäistä.

Heikkouksia nyt olisi varmaan kuinka paljon, mutta listataan muutamia:

 • FOMOtus ja omasta sijoitusstrategiasta poikkeaminen: Innostun helposti ja olen utelias uusista firmoista, niin pitää olla tarpeeksi kurinalainen ettei hairahdu. Tässä onneksi on jo kehittynyt :slight_smile:
 • Alelaarin metsästys: Oon ihmisenäkin tarjoushaukka, eli en tykkää ostaa normaalilla hinnalla tuotteita, vaikka tietäisin ne kuinka laadukkaaksi. Tästä ominaisuudesta olisi hyvä päästä eroon ainakin sijoittamisessa, sillä hyvät firmat ovat jääneet ostamatta kun on metsästänyt alempaa kurssia. On “hauska” lukea omia muistiinpanoja 10 vuoden takaa, joissa oon todennut vaikka Amazonista ja Applesta että “Iso monopolistinen voittaja, mutta arvostus tiukka. Osta jos dippaa” Jep jep, eipä ne sit varmaan dipannut sillon :roll_eyes:

12. Mikä on suurin virheesi sijoittajana? Ja mitä opit siitä?

En tiedä onko suurin, mutta tällä hetkellä kivuliaimmalta tuntuu Nvidia.

Olin sitä ostanut vuonna 2018 saatesanoilla AI, AV yms. hype sataa Nvidian laariin, mutta menin myymään sen hetkiset 200% nousut 2021 kun ajattelin arvostuksen olevan tiukka ja irrottavani rahoja uusiin enemmän koronassa dipanneisiin kohteisiin. En tietty sit korjannut omaa virhettä missään vaiheessa, koska eihän sitä kannata tollasta kalliimmalla ostaa :smiling_face_with_tear:

Hypoteettisesti menetettyjen tuottojen laskeminen tai jossittelu ei oo kovin hedelmällistä, niin ehkä kuitenkin fomottelu ja eri kasvucaseihin lähteminen liian kevyellä tutkimisella ja optimismilla vuosina 2020-2022 oli isompi virhe. Niissä sai kuitenkin tuhottua pääomaa, kun taas Nvidian tapauksessa myynnit meni toisiin kasvaviin positioihin.

13. Inderesin materiaalien ja yhtiöketjujen tutkimisen jälkeen, miten itse tutkit yhtiöitä vielä lisää?

Tuossa aikaisemmin jo mainitsin, että CMD matskut ja esitykset. Yleensä meidän analyysi on kuitenkin jo sen verran syvää sisältöä, että en firman slideja syvemmälle lähde, ainakaan tekemään omia laskelmia. Jenkkifirmoissa tietty voi sitten kaivella muualta tunnuslukuja ja lukea enemmän muiden analyyseja, keskusteluita yms. jos kaipaa lisää hähmäisiä datapisteitä ja polttoainetta confirmation biasille.

14. Mikä on sinun työssä kivointa ja mikä vähiten kivointa?

Tykkään omasta työstäni todella paljon, eli moni juttu! Työ on merkityksellistä, tulokset näkee konkreettisesti sivustolla ja foorumilla sekä toimistolla yleensä kuulee jos jokin miellyttää (tai ei miellytä :smiley: ). Nautin myös todella paljon siitä että saan työskennellä ja pallotella todella skarppien ja mukavien kollegoiden kanssa, niin oman devaajatiimin, yhteisötiimin, analyytikkojen, tuottajien, HCA:n ja muiden tekkitiimien kanssa. Ja onhan yhteisön kanssa työskentely todella palkitsevaa ja merkityksellistä, sillä tylsäähän tämäkin työ olisi, jos ketään ei kiinnostaisi tai palautetta ei tulisi.

Kuormittavimmat asiat työssä liittyvät vähemmän yllättäen työn monipuolisuuteen. Kun rooli on kokonaisuuden hallinta, siltojen rakentaminen ja eri odostusten hallitseminen, niin välillä Slackin kanavat, yksityisviestit, meilit ja foorumi huutavat punaisena ja tuntuu ettei kerkeä hoitaa mitään kunnolla. Nautin ja koen olevani hyvä pienessä kiireessä, mutta ei se tietenkään ole kestävää jos keskittyminen on ammuttu liian moneen suuntaan. Lisäksi päivän päätteeksi sen kyllä huomaa, jos on koko päivän hyppinyt eri kontekstien välillä. Onneksi tässäkin on oppinut ihan hyvät työskentelytaidot vuosien varrella, ja osaa pienentää läikähdysten todennäköisyyttä.

15. Saat vapaasti mainostaa Inderesin uutta “sivustoa” esimerkiksi kertomalla uudistuksista ja ominaisuuksista, mitä kaikki eivät ole ehkä huomanneet. Voit myös kertoa, mitä uutta on vielä tulossa. :slight_smile:

Ai että, tää on vaikea :smiley: No listataan ainakin muutamia tulleita ominaisuuksia:

 • Tiivis tiedotelistaus : Tätä oli toivonut moni yhteisön jäsen ja analyytikko (kiitos muistuttelusta etenkin @Frans-Mikael_Rostedt). Tiedotteet saa päivittymään automaattisesti ja 15s sykli on ainakin kotimaisia verrokkeja nopeampi :wink:
 • Yleisestikin sivusto on vanhaa todella paljon nopeampi ja skaalautuvampi. Ei välttämättä dramaattinen muutos käyttäjälle, mutta helpottaa mm. tulevaisuuden kehittämistä todella paljon
 • Osinkokalenterista tuli juuri päivitys. On parempi ja pitäisi täyttää osinkopuolueen tarpeet.

Muutama sana tulevasta:

 • Meillä on backlogilla paljon niin puuttuvia kuin uusia ideoituja ominaisuuksia. Selkeimpinä puutteina on Pörssi-sivu ja Osakevertailu, joista meillä on vielä vanhat versiot. Etenkin Pörssi-sivuun liittyen kuulisimme ilomielin ideoita, jos olette törmänneet hyviin ominaisuuksiin muilla sivuilla. Viestiä voi laittaa kehitysidea-kanavalle tai suoraan mulle viestiä :pray:
 • Lisäksi pyrimme parantamaan käyttäjien informaatioähkyä, esim. jo nyt korostamme etusivulla jos seuratusta yhtiöstä on tulossa / tullut eventti tai raportti. Tällaisilla pienillä tuunauksilla on tarkoitus parantaa käyttökokemusta myös yhtiösivulla, jota myös myllätään isommin sopivassa välissä.
 • Sitten on tietty kaikkea dataan ja AI:hin liittyviä hauskoja ideoita, mutta hoidetaan nämä pakollisemmat ominaisuudet ensin pois alta

16. Sinun pitää valita kolme foorumilaista ja 3 indeläistä hoitamaan salkkuasi kymmeneksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

 • @Pohjolan_Eka. Varmaan saanut eniten mainintoja tässä ketjussa, mutta tyyli vetää puoleensa. Äänekäs, kriittinen, pisteliäis ja uskaltaa ottaa näkemystä. Ainakaan ei voisi syyttää että olisi liian passiivinen tai varovainen salkun kanssa :smiley:
 • @Hades: Jäänyt hyvä kuva sopivan kriittisestä maalaisjärjestä, mutta rohkeasta lähestymisestä.
 • @Torniojaws : Jotain erilaista, ainakin aikaisemmin ollut jenkki REIT -kulma voisi vähän rauhoittaa oletettavasti riskisempiä bettejä.
 • @Antti_Luiro: Älyttömän skarppi, rohkea ja ymmärtää tekkialaa. Kaiken lisäksi hyvä ihminen :blush:
 • @Rauli: Jonkun pitää myös karhuilla, ja tämä tolkun ihminen ei varmaan fomottelisi. Möisi kuitenkin mun Harviat pois nykykurssilla :harviaraketti: :cry:
 • @Kasper_Mellas: Intohimoista kiinnostusta ja osaamista finasektoriin, josta saisi hyvän tukijalan salkulle.

17. Harjoitatko jotenkin sijoituspsykologiaa? Miten sinä pyrit hallitsemaan tunteesi sijoittamisessa?

Jonkin verran ja pyrin olemaan entistä tiedostavampi asiasta. Kahnemanit ja Thalerit on tullut aikanaan luettua, mutta tietty virheaskelia aina tulee. Esim. karhuinen sentimentti ja veri kaduilla eivät liikaa häiritse, ja uskon ostaneeni dipeissä ihan fiksuja osakkeita, kylläkin aivan liian varovaisesti (ja muun muassa sen Nvidian kustannuksella :see_no_evil: ).

Tunteiden hallinnan osalta hajauttaminen, päätöksenteon viivästyttäminen ja reflektointi ovat toimineet itsellä. Eli tulee vähemmän fomoteltua, vähemmän mietittyä jo uponneita kustannuksia ja laskettua keskihintaa ja joskus tajuan myös olla rakastumatta osakkeeseen ja myydä kun arvostus on venynyt. Mutta vaikeaa se on, ja ei tarvi kuin sopiva tuuli markkinahypeä ja vääristyneitä luuloja omista taidoista niin voi saada heti näpeille :smiley:

18. Onko sinulla jotain konkreettisia tavoitteita sijoittamisessa?

No vaurastuminen ja jonkinlainen FIREttäminen olis tietty kivaa :blush: Ei mulla kuitenkaan oo mitään tiukkaa roadmappia tai vuosisuunnitelmaa, joten enemmänkin kaukainen toive kuin tarkka tavoite.

Uskon että tuottopanos-suhde omassa sijoittamisessa olisi huomattavasti parempi jos laittaisin vaan passiivisesti ETF:iin ja käyttäisin ajan ja energian muuhun. Kokisin sen kuitenkin tylsäksi enkä voisi ilahtua joka kerta kun salilla näkee Harvian kiukaan tai fiilistelee onnistunutta osakepoimintaa. Nykyisellä träkillä olen varmaan hävinnyt indeksille, joten ehkä hyvä tavoite tulevalle olisi se indeksin lievä voittaminen :chart_with_downwards_trend:

19. Mitä uuden sivun tuomia uusia mahdollisuuksia/ominaisuuksia Alokkaan kannattaisi erityisesti hyödyntää?

Hyvä kysymys. Älä ainakaan aloita siitä osinkokalenterista :sweat_smile:

Eiköhän meidän analyysin lukeminen/katsominen/kuuntelu ole suoraviivaisin tapa tukea omaa sijoittamista. Sitten tietty osakevertailu, sisäpiirin kaupat ja vaikka uusi markkinavilkaisu voivat kaikki olla hyödyllisiä tukevia työkaluja omassa sijoitusprosessissa.

Tärkeintä kuitenkin seurata itseä kiinnostavia yhtiöitä, lukea sisältöjä, katsoa esityksiä / haastiksia ja pohtia itse. Vaikka sisältö on hyvää, niin omaa pohdintaa ei kannata ulkoistaa. Ja foorumilla tietty kannattaa aina keskustella ja haastaa jäseniä ja analyytikkoja, kun hekin ovat vain tavallisia kuolevaisia.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Ensinnäkin suuri kiitos kärsivällisyydestä tässä sivuston siirtymävaiheessa :pray: Tiedän että nykyiseltä sivulta puuttuu vanhoja ominaisuuksia ja osa uusistakin saattaa olla vielä hieman levällään. Hyvä tästä tulee kun yhdessä kehitetään :blush:

Niin ja suuri kiitos aktiivisesta osallistumisesta! Tietää olevansa etuoikeutettu kun saa aktiiviselle ja intohimoiselle yhteisölle kehittää ilahduttavia tekkipalveluita :blue_heart:


Kiitos mukavista vastauksista!

Miikan vastauksia lukiessa tuli olo, että hän voisi vähän kirjoitella myös sijoitusjuttuja Foorumille, eikö? Fiksuja ajatuksia aiheesta kuin aiheesta, toki työstään, mutta myös elämästä yleisesti ja sijoittamisesta.

Tämä on huikea mahdollisuus, jota ehkä alikäytetään hiljaisissa yhtiöketjjuissa, joista voi löytyä ne aliarvostetut helmet eikä mitkään hyzonit ja “kiviä peltilaatikossa” - firmat. :wink:

Kiitoksia ja mukavaa perjantain jatkoa! :slight_smile:

82 tykkäystä

Kiitos vielä @Sijoittaja-alokas haastattelusta, oli suuri kunnia osallistua :pray:

Haastattelu pakotti myös pohtimaan omaa salkkua ja tämän hetkistä sijoitusaktiivisuutta, joten katsotaan jos vaikka peltilaatikot liikkuisivat suuntaan tai toiseen :wink:

Kiitos kannustuksesta, pitää skarpata siis tässäkin :smiley:

Oikein mainiota perjantaita ja viikonloppua kaikille yhteisön jäsenille! Muistakaa myös pysyä poissa foorumilta :blush:

ps. Me lähdetään suunnittelemaan Pörssi-sivun uutta versiota tulevina viikkoina. Kaikki ideat ja toiveet otetaan ilomielin vastaan kehitysideat-kanavalla!

19 tykkäystä